Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Αλλάζουν τα πάντα στο ελληνικό κράτος - Τι λέει το αγγλικό κείμενο

Των Δήμητρας Καδδά - Μαρίνας Μάνη

Μέρος του προσχεδίου του νέου μνημονίου στην αγγλική γλώσσα, με το οποίο προσήλθαν οι αρχηγοί στη χθεσινή σύσκεψη, εξασφάλισε το Capital.gr, το οποίο περιλαμβάνει νέες παρεμβάσεις
αξίας 10-11 δισ. ευρώ, επιπλέον του πακέτου των 3,2 δισ. ευρώ που πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα.

Τα μέτρα θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή την τριετία 2013-2015 αλλά θα αποφασιστούν φέτος τον Ιούνιο στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αυτά θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε μισθούς δημοσίου και απολύσεις, περικοπές των ειδικών μισθολογίων που φέρονται να είναι πολύ μικρές, νέα μεταρρύθμιση σε ασφαλιστικό, μαζικές καταργήσεις και περικοπές επιδομάτων, διαδοχικά κύματα απολύσεων -μέσω εφεδρείας- στο δημόσιο, αλλά και ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις χωρίς κόκκινες γραμμές είναι το αντάλλαγμα του νέου δανείου.

Τα μέτρα αναφέρονται ως ποσοστό του ΑΕΠ και είναι 1,5% για φέτος και 5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια. Η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής που ολοκληρωνόταν το 2014 επεκτείνεται κατά ένα έτος έως το τέλος του 2015.

Ένα επαχθές πακέτο που υποκαθιστά την αδυναμία της κυβέρνησης να πατάξει φοροδιαφυγή και σπατάλη με επώδυνες παρεμβάσεις στην καρδιά του κοινωνικού κράτους διαπραγματεύονται οι αρχηγοί των κομμάτων. Το πακέτο περιέχει ευρύτατες παρεμβάσεις στο δημόσιο, ενώ στο τελικό κείμενο που ήρθε προς συζήτηση περικόπτονται στο 0,2% του ΑΕΠ από 0,3% προηγουμένως οι παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να παραδεχθεί στο κείμενο ότι οι παρεμβάσεις για τη φοροδιαφυγή «παρέχουν μακροπρόθεσμα συντηρητικά» κέρδη που «αναμένεται να σωρευθούν μόνο από το 2013». Έτσι, ζητά δεσμεύσεις ότι δεν θα μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, ότι αν το έλλειμμα δεν μειώνεται θα περιοριστούν και άλλο οι μισθοί του δημοσίου, οι κοινωνικές και οι αμυντικές δαπάνες.

Πίσω από το θρίλερ της διαπραγμάτευσης με επίκεντρο τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, περιλαμβάνονται δεκάδες επώδυνες παρεμβάσεις. Πολλές εξ αυτών εκφράζονται με γενικό και «κομψό» τρόπο, αλλά θα θίξουν για μία ακόμη φορά αυτούς που έχουν ήδη πληρώσει το τίμημα: συνταξιούχους, μισθωτούς και τα χαμηλά εισοδήματα.

Το μνημόνιο επεκτείνεται έως το 2015 αντί για το 2012 που έληγε το προηγούμενο. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα αναβάλλεται για το 2013, ενώ για φέτος προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.

Είναι γραμμένο σε δύο… κύματα:

1. Τις προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να προηγηθούν της επικύρωσης του από τη τρόικα. Οι δράσεις περιλαμβάνουν και τα μέτρα 1,5% του ΑΕΠ (3,2 δις ευρώ). Πέρα από το «αγκάθι» των επικουρικών, περιλαμβάνουν τις περικοπές στο φάρμακο, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (περικοπή 0,2% του ΑΕΠ), στις αμυντικές δαπάνες (0,15% του ΑΕΠ), λειοτυργικές δαπάνες και δαπάνες ΟΤΑ (0,2% του ΑΕΠ). Απαιτείται νόμος για τη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, ο οποίος θα προβλέπει από τώρα τις πρόσθετες περικοπές των συντάξεων για την περίοδο 2013 – 2015.

2. Τα δεκάδες μέτρα που θα εφαρμοσθούν για την περίοδο ισχύος του Μνημονίου, έως το 2015 και θα συνοδεύουν την εκταμίευση των τρίμηνων δόσεων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει 12 τριμηνιαίες επιθεωρήσεις και ζητείται δέσμευση ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η τρόικα κρίνα ότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Το κείμενο που θα υπογραφεί από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, αναφέρει ότι η επίτευξη των στόχων «θα χρειαστεί πολιτική απόφαση και καθορισμένη εφαρμογή πολιτικής για πολλά χρόνια». Στο κείμενο γίνεται αποδεκτό ότι η ύφεση φέτος θα είναι 4-5% και η ανάκαμψη θα έρθει από το μέσο του 2013

Τα βασικότερα εκ των μέτρων του μνημονίου που θα εφαρμοσθούν μετά τη ψήφισή του είναι:

• Παρεμβάσεις για την μόνιμη μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης κατά 1,5% του ΑΕΠ (3,2 δις ευρώ) που θα περιλαμβάνουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αλλά και νέες μισθολογικές περικοπές.

• Νέα μεταρρύθμιση των μισθών στο δημόσιο έως τον Ιούνιο. Παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικών, ιατρών, καθηγητών, διπλωματών, πολιτικού προσωπικού, αστυνομίας, ενόπλων δυνάμεων). Η απόδοση των μέτρων περιορίστηκε στο τελικό προς συζήτηση κείμενο σε 0,2% από 0,3% του ΑΕΠ. Προστασία αποδοχών όσων είναι σε χαμηλές μισθολογικές κλίμακες. Νέα αναθεώρηση συστήματος προαγωγών.

• Μείωση απασχόλησης στο δημόσιο κατά τουλάχιστο 150.000 έως το 2015 με αυστηρή εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5. Αν παραβιάζεται παγώνουν οι προσλήψεις. Προβλέπονται πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, εφεδρεία 15.000 φέτος (με υποχρεωτική απόλυση στη συνέχεια) και μεγαλύτερα κύματα εφέδρων τα επόμενα χρόνια. Προβλέπονται απολύσεις υπεράριθμων υπαλλήλων από το προσωπικό φορέων που θα κλείσουν, συγχωνευθούν ή συρρικνωθούν.

• Μείωση προσλήψεων σε σχολές αστυνομίας, στρατού και δημοσίων ακαδημιών. Εξάλειψη κενών θέσεων. Αύξηση σε ετήσια βάση της εργασιακής εφεδρείας.

• Επιπλέον παρεμβάσεις 5% του ΑΕΠ με επίκεντρο το ασφαλιστικό και τις κοινωνικές δαπάνες.

• Συγχώνευση έως τον Μάιο όλων των επικουρικών ταμείων και μέτρα εξάλειψης ελλειμμάτων στα ταμεία παροχής εφάπαξ.

• Συγχώνευση όλων των ταμείων υγείας στο ΕΟΠΥΥ και μεταφορά ευθύνης στο υπουργείο υγείας. Διατήρηση έως και το 2015 του ανώτατου πλαφόν (2,8 δις ευρώ φέτος) στην φαρμακευτική δαπάνη.

• Ευρείες περικοπές κοινωνικών επιδομάτων την περίοδο 2013- 2015 που θα αποφασιστούν τον Ιούνιο και θα περιλαμβάνουν κατάργηση πολλών επιδομάτων, θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και ενίσχυση ή «εξορθολογισμό» των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας.

• Εως τον Ιούνιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για κλείσιμο γενικών κρατικών μονάδων, η ανάθεση εργασιών σε τρίτους. Περιλαμβάνονται και οι αμυντικές δαπάνες χωρίς να εκτίθενται οι αμυντικές δυνατότητες.

• Φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιούνιο του 2012 μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας, αλλά δέσμευση να μην μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων.

• Στενός έλεγχος δαπανών, δυνατότητα άμεσης ψήφισης συμπληρωματικών προϋπολογισμών, κυρώσεις για φορείς που δεν δίδουν λογαριασμό, λογιστικοί αξιωματούχοι στα υπουργεία. Διυπουργική επιτροπή έως τον Μάρτιο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του προϋπολογισμού. Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων και διακοπή χρηματοδότησης υπουργείων – φορέων που συγκεντρώνουν νέες οφειλές και δεν δίνουν λογαριασμό. Διεύθυνση σχεδιασμού έως το τέλος Φεβρουαρίου στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

• Αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στόχος η άντληση τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ έως το 2015. Παραμένει ο στόχος των 50 δισ. ευρώ ο οποίος μετατοπίζεται χρονικά και για να διασφαλιστεί το πρόγραμμα διευρύνεται περιλαμβανομένων μεριδίων σε δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα εξαιρούνται από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.

• Νέος νόμος για άρση των περιορισμών στα κλειστά επαγγέλματα. Μεταξύ άλλων, θα καταργεί την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές που παρίσταται συμβολαιογράφος, τις ελάχιστες αμοιβές σε έμμισθους δικηγόρους και την άρση των περιορισμών σε 20 επιπλέον επαγγέλματα. Στο κείμενο που συζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν περιλαμβάνεται η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών.

* Δείτε στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία" μέρος του νέου προσχεδίου του μνημονίου στα αγγλικά που εξασφάλισε το Capital.gr


Πηγή:www.capital.gr