Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Προτάσεις για διασκέδαση στη Βόρεια Ελλάδα το τριήμερο της Αποκριάς

Οικονομία και διασκέδαση θα επιδιώξουν να συνδυάσουν, φέτος, οι περισσότεροι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδας, το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα. Λίγα χιλιόμετρα και κοντινά μέρη, στα οποία θα πραγματοποιηθούν ποικίλες αποκριάτικες εκδηλώσεις, αναζητούν μεγάλοι και μικροί μασκαράδες, ώστε και να μπορέσουν να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να ξοδέψουν όσο το δυνατόν λιγότερα, σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό και εν μέσω κρίσης, αρκετοί είναι οι δήμοι σε Μακεδονία και Θράκη που διοργανώνουν αποκριάτικες εκδηλώσεις, θέλοντας …. από τη μια να “παρασύρουν” τους επισκέπτες και από την άλλη να κρατήσουν τους ντόπιους στους τόπους κατοικίας τους.

Σάββατο, 5 Μαρτίου

Στη Ξάνθη, τη “βασίλισσα” πόλη του καρναβαλιού στη Βόρεια Ελλάδα, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί. Στις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας για τα μικρά παιδιά στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της πόλης, θα κατασκευαστεί η μεγαλύτερη καρναβαλική μάσκα του κόσμου, με στόχο μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ “Γκίνες”, ενώ στη 1:30, στον ίδιο χώρο, θα τραγουδήσουν οι ONIRAMA.

Στις 7:30 το απόγευμα, τα αποκριάτικα πληρώματα, που θα πάρουν μέρος στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής, θα ξεκινήσουν από την οδό 28ης Οκτωβρίου και θα παρελάσουν στους δρόμους, χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς. Η παρέλαση θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία, όπου το γλέντι θα συνεχιστεί μ’ ένα ξέφρενο πάρτι.

Στη Νάουσα, θα στηθεί ένα ολοήμερο, ξέφρενο γλέντι στο εμπορικό κέντρο και στα κέντρα διασκέδασης, με μουσικές μπάντες, χάλκινα συγκροτήματα, λαϊκές ορχήστρες, ξινόμαυρο κρασί και τοπικούς μεζέδες. Στις 2 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί στην περιοχή “Μάντζαλος” παραδοσιακό γλέντι από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας, ενώ μία ώρα αργότερα, στην πλατεία Αλωνίων, θα στηθεί γλέντι με καυτή σάτιρα, αυτοσχεδιασμούς και πολλές εκπλήξεις.

Στην Κοζάνη, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 6:45 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου χορευτικά συγκροτήματα θα προσπαθήσουν να παρασύρουν έως τα ξημερώματα τους επισκέπτες σ’ έναν ξέφρενο ρυθμό.

Στα Γρεβενά, στις 11 το πρωί, θα στηθεί ένα παιδικό πάρτι στην κεντρική πλατεία, ενώ στις 9 το βράδυ θα βγουν στους δρόμους οι ορχήστρες για να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους.

Στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, θα αναβιώσει δρώμενο από το Σύλλογο Γυναικών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και το Σύλλογο Καρναβαλιστών της περιοχής. Το δρώμενο θα εξελιχτεί στους δρόμους της πόλης και θα καταλήξει στον πεζόδρομο, στην πλατεία του Επιμελητηρίου.

Στο Σοχό της Θεσσαλονίκης, έχει προγραμματιστεί για τις 8 το βράδυ το έθιμο “Ζαπούς”. Είναι ο εξαγνισμός της φύσης με το άναμμα φωτιάς σε τρεις γειτονιές. Το έθιμο θα συνοδεύεται από χορό και προσφορά κρασιού, με συνοδεία λαϊκών οργάνων.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, η αντιδημαρχία Πολιτισμού καλεί τα παιδιά, από τις 10:30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στον εξωτερικό χώρο του νέου δημαρχείου να κατασκευάσουν μόνα τους πολύχρωμους χαρταετούς. Εμψυχωτές και παιδαγωγοί της καλλιτεχνικής παιδαγωγικής ομάδας “Σχεδία στην πόλη” θα συνεργαστούν με τα παιδιά και τους γονείς τους για να δημιουργήσουν το δικό τους μοναδικό χαρταετό και να χορέψουν στο μεγάλο πολύχρωμο γαϊτανάκι, που θα στηθεί στο χώρο.

Κυριακή της Αποκριάς

Η Ξάνθη αναμένεται για μία ακόμη χρονιά να συγκεντρώσει τα βλέμματα με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, που θα ξεκινήσει στη 1:30 το μεσημέρι. Άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν το βασιλιά καρνάβαλο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2011 θα ολοκληρωθούν στις 7:30 το απόγευμα, στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου, με το κάψιμο του “Τζάρου”. Ο “Τζάρος”, κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο σ’ έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας. Το έθιμο, το έφεραν οι πρόσφυγες από τη Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου οικισμού, που βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

Στη Νάουσα, την Κυριακή, θα αναβιώσει το έθιμο “Γενίτσαροι και Μπούλες”. Για τις 9 το πρωί, στην περιοχή “Μπατάνια”, έχει οριστεί το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού. Στις 10:30, τα μπουλούκια θα συγκεντρωθούν στο δημαρχείο και θα ζητήσουν την άδεια από τον δήμαρχο, Τάσο Καραμπατζό, να ξεχυθούν στους δρόμους έως αργά το βράδυ.

Στην Κοζάνη, από το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι χοροί στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στις 3 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων, ενώ θα ακολουθήσει το άναμμα του κεντρικού φανού από το δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα.

Στα Γρεβενά, ο κεντρικός φανός στο κέντρο της πόλης θα ανάψει στις 9 το βράδυ και θα σημάνει την έναρξη του γλεντιού στον πεζόδρομο.

Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οι ομάδες των καρναβαλιστών θα ξεχυθούν στους δρόμους από τις 12 το μεσημέρι. Στη συνέχεια, οι λαϊκές και παραδοσιακές ορχήστρες, τα δρώμενα, οι κλόουν για τα παιδιά, το κρασί και τα λουκάνικα θα κρατήσουν “συντροφιά” σε κατοίκους και επισκέπτες.

Στο δήμο Προσοτσάνης, στη Δράμα, στις 11 το πρωί, θα αναβιώσει το αποκριάτικο θρακιώτικο δρώμενο του “Καλόγερου”, στον προαύλιο χώρο του δημοτικού καταστήματος Μαυρολεύκης. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προετοιμασία του Καλόγερου και του θιάσου του, που θα επισκεφτούν με τη συνοδεία της θρακιώτικης λύσης, του νταουλιού και της γκάιντα τα σπίτια του χωριού για να ευχηθεί ο Καλόγερος καλοχρονιά, βλάστηση και ευφορία της γης.

Την Κυριακή της Αποκριάς, στο Σοχό της Θεσσσαλονίκης, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 11 το πρωί, με παραδοσιακούς χορούς και την αναβίωση του εθίμου του γάμου.

Στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, για δεύτερη χρονιά φέτος διοργανώνονται αποκριάτικες εκδηλώσεις. Στην κεντρική πλατεία, θα καούν κέδροι με δωρεάν εδέσματα και χορούς από τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Ανάλογες εκδηλώσεις με κάψιμο κέδρων θα πραγματοποιηθούν στον Παντελεήμονα και το Λιτόχωρο, ενώ στις 5 το απόγευμα, στον Πλαταμώνα, θα γίνει η παρέλαση των καρναβαλιστών.

Κούλουμα στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Σταυρούπολη της Ξάνθης, θα τελεστεί και φέτος, στις 12 το μεσημέρι, το έθιμο της καμήλας, στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Κατά την τέλεση του δρώμενου, συμμετέχουν οι κάτοικοι, μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι κάνοντας διάφορους ήχους και μουτζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας κι έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκόμενους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί.

Από τις 9 το πρωί, στα δημοτικά διαμερίσματα Γαλάνης, Ολβίου, Αβάτου, Ερασμίου και Μαγγάνων, του δήμου Τοπείρου Ξάνθης, μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών, θα προσφερθεί η παραδοσιακή φασολάδα, μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια από τις γυναίκες των οικισμών και χειροποίητη λαγάνα σε παραδοσιακούς, υπαίθριους φούρνους.

Μία ώρα αργότερα, στην κεντρική πλατεία Λεύκης Ξάνθης θα στηθεί ένα παραδοσιακό γλέντι με νόστιμη φασολάδα, ρεβιθάδα και άλλα εκλεκτά νηστίσιμα εδέσματα. Στα ‘Αβδηρα της Ξάνθης θα ζωντανέψουν, στις 11:30 το πρωί, παραδοσιακά έθιμα- “γάμοι”, “μουντζούρηδες “- ενώ θα παρουσιαστούν σατιρικά θέματα. Μετά το τέλος της παρέλασης, το κοινό θα μπορεί να απολαύσει νηστίσιμα εδέσματα, που θα προσφέρονται στα στέκια των Θρακιωτών, Ποντίων, Σαρακατσάνων και Μικρασιατών, με ανάλογη μουσική.

Στις 3 το μεσημέρι, στο δημοτικό διαμέρισμα Χωριστής του δήμου Καλαμπακίου Δράμας, διοργανώνεται μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Το σύνθημα της φετινής παρέλασης είναι: “Να μην λείπει κανείς (εκτός από την κρίση)”.

Στην πόλη της Νάουσας και την Καθαρά Δευτέρα θα κυκλοφορούν ελεύθερα τα μπουλούκια χωρίς το προσωπείο, παρασύροντας τους επισκέπτες σε ένα ξέφρενο γλέντι. Ωστόσο, σε γύρω περιοχές του δήμου Νάουσας (περιοχή “Ρουντίνα”, Ανθέμια, περιοχή “Ροδινα” Αγγελοχωρίου, πλατεία Καρατάσου και Γιαννακοχώρι) θα στηθούν από τις 10 το πρωί ένα σωρό εκδηλώσεις όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να πετάξουν χαρταετούς και να απολαύσουν τα τοπικά εδέσματα.

Στην Κοζάνη, ο δήμος θα προσφέρει νηστίσιμα εδέσματα και χαρταετούς στο πάρκο Αγ.Δημητρίου από τις 3 το μεσημέρι, ενώ στα Γρεβενά στις 11 το πρωί θα γιορτάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τα κούλουμα στην πλατεία Ελευθερίας με χάλκινους ήχους.

Στην κεντρική πλατεία του Σοχού, στο νομό Θεσσαλονίκης, από το πρωί της Καθαρά Δευτέρας θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις. Την αρχή θα κάνουν τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, ενώ στις 2 το μεσημέρι θα εμφανιστούν οι “Κουδουνοφόροι” για να ξεσηκώσουν τους επισκέπτες.

Στη Λεπτοκαρυά του νομού Πιερίας, από τις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα Κούλουμα, ενώ στις 3 το μεσημέρι θα γίνει η παρέλαση των καρναβαλιστών. Σαρακοστιανά εδέσματα θα μοιραστούν, επίσης, στον Πλαταμώνα, το Λιτόχωρο, τη Σκοτίνα, τον Παντελεήμονα και τους Πόρους του νομού Πιερίας, ενώ για τις 6 το απόγευμα, στην πλατεία του Δίου, έχει προγραμματιστεί διαγωνισμός αερόστατου.

Στην πόλη της Σκύδρας, στην Πέλλα, από τις 10:30 το πρωί στην πλατεία Δημοκρατίας, ο δήμος θα μοιράσει φασολάδα, λαγάνα, άφθονο κρασί στους επισκέπτες, οι οποίοι θα χορέψουν με μουσική από τα τοπικά συγκροτήματα.

Στην Παναγιά Θάσου διοργανώνονται λαογραφικές και διονυσιακές εκδηλώσεις. Οι κάτοικοι τιμούν τον αρχαίο θεό Διόνυσο, με ποικίλες εκδηλώσεις, παρέλαση αρμάτων, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Η Καθαρά Δευτέρα στους δήμους της Θεσσαλονίκης

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει υπαίθρια γλέντια για την Καθαρά Δευτέρα στο Σέιχ Σου, την αλάνα της Τούμπας και το άλσος της Νέας Ελβετίας. Οι θεσσαλονικείς, από τις 10 το πρωί και μετά, θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν χαρταετό και να διασκεδάσουν με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα και χαρταετούς, που θα διανεμηθούν δωρεάν.

Στην Καλαμαριά, από τις 11 το πρωί, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου διοργανώνει παραδοσιακά κούλουμα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Οι δημότες και οι επισκέπτες θα γλεντήσουν με τραγούδι, χορό, σαρακοστιανά εδέσματα (λαγάνες, φασολάδα, χαλβά), ενώ θα πετάξουν στον ουρανό οι χαρταετοί.

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, γλέντι θα στηθεί στις τέσσερις δημοτικές ενότητες. Από τις 10 το πρωί, θα μοιράζονται σαρακοστιανά εδέσματα στους μεγάλους και πολύχρωμοι χαρταετοί στα παιδιά στην πλατεία Τσάτρα, στο ανοιχτό θέατρο Νεάπολης, στο άλσος “Πατήρ Μεταξά” και στο δημοτικό άλσος Συκεών.

Τρία τραπέζια για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας “στρώνει” ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, προσκαλώντας, μικρούς και μεγάλους, να γιορτάσουν τη μέρα και να διασκεδάσουν. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 11 το πρωί και θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου-Κορδελιού, στο Β’ ΚΑΠΗ Ευόσμου, στο πάρκο Αγαμέμνονος, και στο πάρκο Προσκόπων. Ο δήμος δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους δημότες να γευτούν σαρακοστιανά εδέσματα και να απολαύσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, με παραδοσιακή μουσική και χορούς.



http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23168:2011-03-02-16-10-27&catid=1:latest-news&Itemid=50#ixzz1FTXC5QIy%20

Ολυμπιάδα - Η Βασίλισσα των Μακεδόνων


Ο Δίας αποπλανεί την Ολυμπιάδα", Τζούλιο Ρομάνο, 1526-1534

Η Ολυμπιάδα ως ιστορική προσωπικότητα έζησε στη σκιά δύο μεγάλων ιστορικών χαρακτήρων, του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου.

Όμως, δεν υστερούσε καθόλου σε δύναμη προσωπικότητας και η συμμετοχή ή η παρέμβασή της συνετέλεσαν σημαντικά στη διαμόρφωση πολλών ιστορικών γεγονότων της εποχής της.
Ήταν η δευτερότοκη κόρη του Νεοπτόλεμου, βασιλιά των Μολοσσών της Ηπείρου, και γεννήθηκε το 373 π.Χ στην Πασσαρώνα, την πρωτεύουσα του βασιλείου.

Όταν ήταν έντεκα χρόνων, πέθανε ο πατέρας της και το θρόνο πήρε ο θείος της, Αρύββας, ο οποίος παντρεύτηκε τη μεγαλύτερη αδελφή της, Τρωάδα. Ο αδελφός της, Αλέξανδρος, ήταν τότε μόλις ενός έτους. Ήταν η εποχή που η Ήπειρος είχε απαλλαγεί από το πνεύμα της τοπικής περιχαράκωσης και βρίσκονταν σε αναγεννητική περίοδο σε όλους τους τομείς.

Η Ολυμπιάδα από τα παιδικά της χρόνια έτυχε ιδιαίτερης μόρφωσης πέρα από απλή μάθηση και γραφή. Νωρίς διακρίθηκε για το ανήσυχο και ανικανοποίητο πνεύμα της, τις μεταφυσικές της ανησυχίες και τη δίψα να μάθει περισσότερα για τα μυστήρια της ζωής και του θανάτου. Έμαθε τα ιερατικά μυστικά στο Μαντείο της Δωδώνης, το οποίο και υπηρέτησε για χρόνια, ενώ ήταν μυημένη και στα Βακχικά Μυστήρια. Ήταν ιέρεια των Καβειρίων Μυστηρίων της Σαμοθράκης, όπου και γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Φίλιππο Β' [1].

Το όνομα της, σύμφωνα με τον ιστορικό W. Heckel [2], ήταν Πολυξένη όταν ήταν παιδί, Μυρτάλη όταν παντρεύτηκε, και αργότερα μετονομάστηκε Ολυμπιάδα [3] και Στρατονίκη. Το όνομα Ολυμπιάδα της δόθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, ύστερα από την νίκη του Φίλιππου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 356 π.Χ.



Υπήρξε η νόμιμη γυναίκα του Φιλίππου και μοναδική βασίλισσα των Μακεδόνων. Έζησε μαζί του είκοσι χρόνια (375 π.Χ.-337 π.Χ.). Ο Φίλιππος, βέβαια, σύμφωνα με τα κρατούντα της εποχής, πήρε πολλές γυναίκες [4] (Αυδάτα, Φιλίνα, Νικησίπολη, Μήδα, κ.α.) που δεν ήταν Μακεδόνισσες, εκτός της τελευταίας, της Κλεοπάτρας. Όταν μπήκε στη Μακεδονική αυλή, βρήκε από αυτές τη Φίλιννα με το γιο της, Αριδαίο, και τη θυγατέρα της Αυδάτας, Κυνάνη. Η Ολυμπιάδα ήταν η πιο μορφωμένη από όλες όσες παντρεύτηκε ο Φίλιππος και από όλες γενικά τις Μακεδόνισσες αρχόντισσες. Εξασκούσε μια απαράμιλλη γοητεία με την ομορφιά της, τη μόρφωση και τη σοβαρότητά της. Θυσίαζε πολλά για την ακόρεστη φιλαρχία της, εκτός από τη ζωή ή τη φήμη του γιου της, Αλέξανδρου, που αγαπούσε παθολογικά.

Ο Πλούταρχος, ο οποίος έζησε πολλούς αιώνες αργότερα, τη χαρακτήριζε κακότροπη και ζηλιάρα. Επίσης, αναφέρει ότι εμφανιζόταν με εξημερωμένα φίδια [5]. Αργότερα, λέγεται ότι η ίδια ομολόγησε στο σύζυγό της ότι ο Αλέξανδρος δεν ήταν γιος του, αλλά ότι τον είχε συλλάβει από ένα φίδι που εμφανίστηκε στον ύπνο της, το οποίο, σύμφωνα με το μύθο, ήταν ενσάρκωση του ίδιου του Δία, κι ότι ο ίδιος ο Φίλιππος τη χώρισε και την έστειλε στην Ήπειρο κατηγορώντας τη για μοιχεία [6].

Ωστόσο, είχε πολλές αρετές, αρκετές από τις οποίες μετέδωσε στο γιο της, τον Αλέξανδρο. Στην πολυκύμαντη και ταραχώδη ζωή της συναντώνται μεγάλα προτερήματα και μεγάλα ελαττώματα. Ως αφοσιωμένη μητέρα, είχε τάξει τη ζωή της σε ένα μόνο σκοπό και τον υπηρετούσε με πάθος: πώς θα εξασφάλιζε για το γιο της τη διαδοχή του θρόνου της Μακεδονίας μέσα στη δίνη των μηχανορραφιών και δολοπλοκιών στην αυλή της Πέλλας. Και αυτό το ανυποχώρητο πάθος της υπονοούσε ο Φίλιππος, όταν, απαντώντας στο γιο του Αλέξανδρο, που χαρακτήριζε τη μητέρα του ως τη γενναιότερη απ' όλες τις Νηρηίδες, του είπε γελώντας: «όχι μόνο γενναιότερη, αλλά και πολεμικότερη, γιατί δε σταματάει να με καυγαδίζει».

Οι σχέσεις των δύο συζύγων έως τo 337 π.Χ., οπότε και η Μακεδόνισσα Κλεοπάτρα, ανεψιά του στρατηγού Άτταλου, ανυψώνεται ως ισότιμη και νόμιμη βασίλισσα, υπήρξαν κατά βάση αρμονικές, χωρίς να λείπουν κάποιες εκρήξεις. Ο Φίλιππος της εμπιστευόταν τη διακυβέρνηση του κράτους, όταν απουσίαζε στις συχνές και μακρόχρονες εκστρατείες του. Η Ολυμπιάδα είχε δημιουργήσει στην αυλή δικό της κύκλο ευνοουμένων, που τους προστάτευε ακόμα και από τη στράτευσή τους και την αποστολή στα διάφορα μέτωπα.

Ήταν προικισμένη με χαρίσματα μεγάλα, πράγματι ηγεμονικά. Μετά το θάνατο του αδελφού της, Αλέξανδρου, βασιλιά των Μολοσσών, εγκαταστάθηκε στην Ήπειρο και έγινε Αντιβασίλισσα και επίτροπος του ανήλικου εγγονού της, Νεοπτόλεμου Γ'.

Στην Ήπειρο, ανέπτυξε πολιτική δράση ιστορικής σημασίας. Πλάτυνε το «κοινό των Μολοσσών» με την εισδοχή νέων Ηπειρωτικών φύλων και το μετονόμασε «Οι Σύμμαχοι των Απειρωτάν», ζωντανεύοντας έτσι το κλονισμένο γόητρο της δυναστείας των Αιακιδών, κυβέρνησε δε την Ήπειρο δεκατρία ολόκληρα χρόνια έως το 317 π.Χ..

Η απροσδόκητη και θλιβερή αγγελία του θανάτου του γιου της, το 323 π.Χ., τη συνέτριψε. Δε θέλησε ποτέ να δεχτεί πως ο Αλέξανδρος πέθανε από φυσιολογικό θάνατο και θρηνούσε ακόμα που μάθαινε ότι έμενε άταφος στη Βαβυλώνα επί δύο χρόνια, εξαιτίας των άγριων αγώνων διαδοχής των στρατηγών του. Η οργή της μεγάλωσε, όταν ο Μακεδονικός στρατός της Ασίας αναγόρευσε βασιλιά τον διανοητικά καθυστερημένο γιο του Φιλίππου - από τη Φίλιννα - ως Φίλιππο Αριδαίο, τον οποίο παντρεύτηκε η φιλόδοξη κόρη της Κυνάνης, Ανταία-Ευρυδίκη, για να εξυπηρετήσει τους φιλόδοξους σκοπούς της.

Ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, Αλέξανδρος Δ'
Ο νεογέννητος γιος του Αλέξανδρου και της Ρωξάνης, Αλέξανδρος Δ', γεννήθηκε μετά το θάνατο του πατέρα του το 323 π.Χ. Αμέσως μόλις γεννήθηκε, αναγνωρίστηκε Βασιλεύς μετά του Φιλίππου του Αρριδαίου, υπό την κηδεμονία πρώτα του Περδίκκα και αργότερα του Αντίπατρου, αλλά μετά το θάνατό του υπέστη με τη μητέρα του Ρωξάνη πολλές περιπέτειες.. Η αχαλίνωτη φιλοδοξία της Ευρυδίκης ανησυχούσε την Ολυμπιάδα, που φοβόταν για τη ζωή του εγγονού της. Έπεισε τη Ρωξάνη να καταφύγει στην Ήπειρο. Εκεί βρήκε προστασία και η κόρη του Φιλίππου και της Νικησίπολης, Θεσσαλονίκη, για την οποία η Ολυμπιάδα έτρεφε αγάπη και στοργή, αφού την ανάθρεψε σαν δικό της παιδί, διότι είχε μείνει ορφανή είκοσι μόλις μέρες μετά τη γέννηση της.

Μετά τους εξοντωτικούς πολέμους των επιγόνων, ο Κάσσανδρος, υπ' αριθμόν ένα εχθρός της Ολυμπιάδας, έγινε κυρίαρχος στρατηγός στη Μακεδονία και ο Φίλιππος Αρριδαίος με την Ευρυδίκη συμμάχησαν μαζί του και τον ανακήρυξαν επιμελητή του Μακεδονικού θρόνου. Η Ολυμπιάδα, βλέποντας να κινδυνεύουν τα συμφέροντα του εγγονού της, Αλεξάνδρου Δ', εγκαταλείπει την Ήπειρο και εκστρατεύει στη Μακεδονία. Σε σύγκρουση με τα στρατεύματα της Ευρυδίκης και του Αρριδαίου, οι τελευταίοι αιχμαλωτίζονται από τη γηραιά βασίλισσα και θανατώνονται άγρια.

Ο Κάσσανδρος, απασχολημένος την εποχή εκείνη στην Αθήνα, κατευθύνεται εναντίον της Ολυμπιάδας, η οποία καταφεύγει στην οχυρωμένη παραθαλάσσια πόλη του Θερμαϊκού κόλπου Πύδνα, έχοντας μαζί της το μικρό Αλέξανδρο, τη Ρωξάνη, τη Θεσσαλονίκη και πολλούς πιστούς της. Μετά από επτάμηνη στενή πολιορκία και αφού η κατάσταση των πολιορκημένων έγινε αφόρητη, η Ολυμπιάδα συνθηκολόγησε για να σώσει τον εγγονό της. Το 311 π.Χ. ο Κάσσανδρος, αθετώντας την υπόσχεσή του, έβαλε τους ανθρώπους του να τη σφάξουν - κατ' άλλους να τη λιθοβολήσουν, αφήνοντας άταφο το πτώμα της [7]. Μαζί της θα πεθάνει και ο μικρός Αλέξανδρος, σε ηλικία 12 ετών.

Το 1979 βρέθηκε από τον αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο στις Αιγές (σημερινη Βεργίνα Ημαθίας)πρώτη πρωτεύουσα των Μακεδόνων,όπου κατά παράδοση εθάπτοντο οι Μακεδόνες Βασιλείς, μεγαλοπρεπής ασύλητος Τάφος με πλούσια κτερίσματα-ευρήματα, πλησίον του Τάφου του Φιλίππου Β΄, επονομαζόμενος Τάφος του Πρίγκιπα. Ο Τάφος ανήκει σε έφηβο 12-13 ετών και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για τον Αλέξανδρο Δ΄, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης και εγγονό του Φιλίππου Β΄...

Παραπομπές:

1. ↑ [...] λέγεται δὲ Φίλιππος ἐν Σαμοθρᾴκῃ τῇ Ὀλυμπιάδι συμμυηθείς, αὐτός τε μειράκιον ὢν ἔτι κἀκείνης παιδὸς ὀρφανῆς γονέων ἐρασθῆναι, καὶ τὸν γάμον οὕτως ἁρμόσαι, πείσας τὸν ἀδελφὸν αὐτῆς Ἀρύββαν. Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, Αλέξανδρος, 2.1.
2. ↑ Heckel, Waldemar (2006). Who's Who In The Age Of Alexander The Great: Prosopography Of Alexander's Empire. Wiley-Blackwell. σελ. 181. ISBN 1405112107. http://books.google.com/books?id=JJ4K1wFZkrsC.
3. ↑ Brown, Virginia; Giovanni Boccaccio (2001). Famous Women. Harvard University Press. σελ. 125. ISBN 0-674-01130-9. http://books.google.com/books?id=3Nj04ULC0s8C.
4. ↑ Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί, Βιβλίο 13ο, κεφ. 5
5. ↑ ἡ δ΄ Ὀλυμπιὰς [...] ὄφεις μεγάλους χειροήθεις ἐφείλκετο τοῖς θιάσοις͵ οἳ πολλάκις ἐκ τοῦ κιττοῦ καὶ τῶν μυστικῶν λίκνων παραναδυόμενοι καὶ περιελιττόμενοι τοῖς θύρσοις τῶν γυναικῶν καὶ τοῖς στεφάνοις͵ ἐξέπληττον τοὺς ἄνδρας. Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, Αλέξανδρος, 2.9.
6. ↑ Ιουστίνος, Epitome of the Philippic History of Pompeius Trogus, Βιβλίο ΧΙ, κεφ. 11, Βιβλίο XII, κεφ. 16
7. ↑ [...]τήν τε γὰρ Ὀλυμπιάδα φονεύσαντα ἄταφον ῥῖψαι καὶ τὰς ὑπ᾽ ἐκείνου κατασκαφείσας Θήβας ἀνοικίσαι μετὰ πολλῆς σπουδῆς. Διόδωρος Σικελιώτης, Ιστορική Βιβλιοθήκη, Βιβλίο 17ο, κεφ. 118.2.


Διαβάστε το: http://www.ellinikoarxeio.com/

Καλές Απόκριες!!!!!

Το τετραήμερο των Απόκρεω δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να ξεφύγουμε λίγο από την ένταση και τη πίεση της καθημερινότητας.
Έτσι κι
εμείς θα το διασκεδάσουμε,θα το γλεντήσουμε,θα πάρουμε ανάσες και θα ξαναγυρίσουμε με νέο υλικό και πολυποίκιλες Αποκριάτικες δράσεις...
Θα αναρτούμε μόνο τα απαραίτητα στο μπλογκ και καμιά επίκαιρη είδηση...
Εκτός κι αν κάποιοςς συντάκτης μας,θα έχει ευκαιρία και όρεξη για αναρτήσεις...

Για καλό και για κακό όμως,μείνετε συνδεδεμένοι στα ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ.
Δε θα σας αφησουμε τελείως μόνους σας...

Καλές Απόκριες...

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ \'\'ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Δ.Δ ΡΥΑΚΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ Ν.ΠΙΕΡΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Τελικός ΥπογράφωνΔιευθυντής - ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΜΠΕΣΙΟΣ

Ημερομηνία Απόφασης 01/03/2011

Ημερομηνία Ανάρτησης 04/03/2011


Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Α. Την πρόσληψη για δύο (2) μήνες με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης
μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, του κατωτέρου κατά ειδικότητα προσωπικού
με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1958/81
του Π.Δ.99/92, και του Π.Δ.164/2004 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι
επιτακτικές, ειδικές και ομοειδείς ανάγκες του έργου που πρέπει να συνεχιστεί
χωρίς διακοπή.


ΚΑΛΠΑΚΤΣΟΓΛΟΥ
ΜΑΡΙΑ
1/3/2011
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ Ν. Πιερίας

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
1/3/2011
ΕΙΔ.ΕΡΓΑΤΗΣ Υ.Ε Ν. Πιερίας

Β. Η δαπάνη μισθοδοσίας του ανωτέρου ωρομίσθιου προσωπικού θα βαρύνει τις
πιστώσεις που διατίθενται στην ΚΖ΄ Ε.Π.Κ.Α από πιστώσεις του Υπουργείου
αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων έτους 2011.
Γ. Το ύψος της μισθοδοσίας του ανωτέρω ωρομίσθιου προσωπικού καθορίζεται
σύμφωνα με τις κατά περίπτωση Συλλογικές Συμβάσεις ή με το Ενιαίο
Μισθολόγιο ή με την Ε.Σ.Σ.Ε. όπως ισχύουν σήμερα.
Δ. Η απασχόληση του ανωτέρω προσωπικού σε έργα ή καθήκοντα άσχετα από
αυτά για τα οποία προσελήφθη απαγορεύεται.
Ε. Μετά τη λήξη της χρονικής διάρκειας της απασχόλησης ή την συμπλήρωση του
εικοσιτετραμήνου (24) σύμφωνα με το ΠΔ 164/2004, ή την έλλειψη επαρκών
πιστώσεων, η σύμβαση λύεται αυτοδίκαια και το προσωπικό αποχωρεί από την
Υπηρεσία δίχως καμία αποζημίωση για την αιτία αυτή και χωρίς άλλη
προειδοποίηση.



Η Προϊσταμένη της Εφορείας
κ.α.α
Ματθαίος Μπέσιος
Τμηματάρχης Αρχαιολογικών Χώρων
& Αναπληρωτής Προϊστάμενος

Για περισσότερα κι αναλυτικότερα στο παρακάτω link...
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/4Α19Γ-6

«Πιλάβιος… Speaking»!


O Σωτήρης Βοριάς συνεχίζει να ρίχνει τις… βόμβες του! Αυτή την φορά με δηλώσεις του «υποστήριξε» πως ακούγεται η φωνή του Πιλάβιου στην περιβόητη κασέτα που... προανήγγειλε ο Αλέξης Κούγιας!

Συγκεκριμένα ο παλιός διεθνής διαιτητής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό FM100 της Θεσσαλονίκης τόνισε πως στην κασέτα, την οποία επικαλείται ο Αλέξης Κούγιας, ακούγεται η φωνή του προέδρου της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιου.

Φυσικά μετά από αυτή την σοβαρή καταγγελία αναμένεται η αντίδραση του επικεφαλής της ομοσπονδίας, ενώ θυμίζουμε πως ήδη τόσο ο Αχιλλέας Μπέος όσο και ο Κύρος Βασσάρας τόνισαν πως αναμένεται να κάνουν αγωγές κατά του Βοριά για τα όσα λέει τις τελευταίες εβδομάδες.

Όμως ο κ. Βοριάς ήταν και στην συνέχεια… καταπέλτης για το θέμα της ΕΠΟ καθώς ανάφερε: «Δεν υπάρχει μόνο το θέμα Δαλούκα που βαρύνει την ΕΠΟ. Ο κ.Πιλάβιος πρέπει να απαντήσει γιατί ανέθεσε σε νεοσύστατη εταιρεία την ενδυμασία της Εθνικής Ελλάδος. Ούτε διαγωνισμό έκανε, ούτε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Β.Χατζηαποστόλου, ενημερώθηκε. Η δαπάνη αγγίζει τα 2 εκ.ευρώ και η εταιρεία ανήκει σε μία κυρία από το Αιγίνιο Πιερίας».

Λίγο αργότερα στον ίδιο σταθμό μίλησε ο Βασίλης Χατζηαποστόλου ο οποίος αναφέρθηκε και στην παραίτηση Τεροβίτσα αλλά έριξε και... μπηχτές κατά του προέδρου της ΕΠΟ λέγοντας: «O κ. Πιλάβιος δεν με ενημερώνει ούτε για τα ταξίδια του στο εξωτερικό. Θα με ενημέρωνε για την παραίτηση Τεροβίτσα ή για τις καταγγελίες Βοργιά; Από σας μαθαίνω ότι ο αρχιδιαιτητής (σ.σ. ο κ. Τεροβίτσας) παραιτήθηκε και στη συνέχεια άλλαξε γνώμη. Θα προτιμούσα να κάνουμε δεκτή την παραίτησή του. Αναλαμβάνω εκστρατεία ενημέρωσης των ποδοσφαιρικών παραγόντων, γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά στην ΕΠΟ. Ο κ. Πιλάβιος άλλα μου λέει και άλλα κάνει».

Παρέμβαση Νικητιάδη!

Η «υπόθεση Δαλούκα» πάντως όπως φαίνεται απασχολεί και την ίδια την κυβέρνηση. Έτσι μετά την εισαγγελική παρέμβαση και ο σύμβουλος του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Νικητιάδη και παλιός διαιτητής Περικλής Βασιλάκης, αποκάλυψε στον FM100, ότι η νομική υπηρεσία του υπουργείου επιλήφθηκε των καταγγελιών Βοργιά-Κασκαντίρη.

Όπως επισήμανε ο υπουργός έδωσε εντολή στη νομική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού να επιληφθεί των καταγγελιών.


http://www.gazzetta.gr/

Γ' ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΙΓΙΝΙΟΥ

Σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τον ετήσιο χορό του που θα γίνει στο all night bar PORTOKALI στο ΑΙΓΙΝΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ.



Italian Serie A: US Lecce vs AS Roma live tv



Italian Serie A
21:45 GMT(+2:00)
US Lecce vs AS Roma

Live tv links:

http://www.soccertvlive.net/watch/53247/1/watch-us-lecce-vs-as-roma.html

http://www.soccertvlive.net/watch/53247/2/watch-us-lecce-vs-as-roma.html

http://www.vipstand.me/watch/22744/1/us-lecce-vs-as-roma.html

http://www.fromsportcom.com/v-2/0/32/v-203305.html

http://www.stopstream.tv/ch3.html

http://calciostreaming-live.blogspot.com/

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αναρτώνται συνεχώς τα links.
Μείνετε συνδεδεμένοι στα ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ...

German Bundesliga:Borussia Dortmund vs 1. FC Koln live tv


German Bundesliga
GMT(+2:00)
Borussia Dortmund vs 1. FC Koln

Live tv links:

http://www.soccertvlive.net/watch/53245/1/watch-borussia-dortmund-vs-1.-fc-koln.html

http://www.soccertvlive.net/watch/53245/2/watch-borussia-dortmund-vs-1.-fc-koln.html

http://www.fromsportcom.com/v-2/0/32/v-203301.html

http://www.vipstand.me/watch/22742/1/borussia-dortmund-vs-1.-fc-koln.html

http://www.stopstream.com/ch1.html

http://www.stadium-live.com/Channel1.html

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αναρτώνται συνεχώς τα links.
Μείνετε συνδεδεμένοι στα ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ...

Η έκθεση τουρισμού του Βελιγραδίου


Η έκθεση τουρισμού του Βελιγραδίου έκλισε για άλλη μια φορά τις πύλες της αφήνοντάς μας ικανοποιημένους και με αίσθηση αισιοδοξίας για το καλοκαίρι του 2011.

Ο Απόστολος Λάγιος στον ΣΚΑΙ 92,6

Μια νέα συνέργασία ξεκίνησε με τον ΣΚΑΙ 92,6 ο δημοσιογράφος Λάγιος Απολστολος. Κάθε Δευτέρα - Τετάρτη και Παρασκευή στον αέρα απο τις 11πμ έως 13.00μμ

ΝΟΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/ΜΑΡΤΙΟΥ/ 2011
ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ.
ΣΤΟ ΄΄ΆΣΤΕΡΑΣ ΠΑΛΛΑΣ΄΄ [ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΡΜΗΣ]
ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ
ΘΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ LATIN ΧΟΡΟΥΣ
ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΜΕ ΓΝΗΣΙΟ ORIENTAL
ΘΑ ΠΙΕΙΤΕ ΟΣΟ ΠΟΤΟ ΑΝΤΕΧΕΤΕ
ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΤΕ ΟΣΟ[ ΚΑΛΟ ]ΦΑΓΗΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΟΡΕΨΕΤΕ
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΜΑΣ....

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ...6944551828

Σήμερα το Πάρτυ Μασκέ του Παγκαλαβρυ​τινού συλλόγου !!!!


Πάρτυ Μασκέ ...

Τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου σας προσκαλούν στο αποκριάτικο ΠΑΡΤΥ ΜΑΣΚΕ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 4 Μαρτίου 2011 και ώρα 9,30 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων Παπαδιαμαντοπούλου 17α.

Είσοδος ελεύθερη.

Αμφίεση υποχρεωτική.

http://www.pankalavritinos.com/


tzana-bet-is time .....

Χαιρετώ και πάλι τους φίλους της στήλης!
Την Τετάρτη δεν πήγαμε καλά καθώς από τα τρία παιχνίδια που προτείναμε για over, μόνο το ένα επαληθεύτηκε!
Πάμε όμως στα καινούργια αφού έχουμε ένα πλούσιο κουπόνι, με εκατοντάδες παιχνίδια όλο το Σ/Κ!
Για σήμερα λοιπόν Παρασκευή θα προτείνω το over στην αναμέτρηση της Χέρτα με την ΦΣΒ Φρανκφούρτης, καθώς επίσης και στην αναμέτρηση της (ουσιαστικά πρωταθλήτριας) Ντόρτμουντ με την πάντα επικίνδυνη εκτός έδρας, Κολωνία!

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04.03.2011

1. Βροντού, 18:00 – Παιδικό αποκριάτικο πάρτυ. Πολιτιστικό Κέντρο Βροντούς.

2. Λιτόχωρο, 21:00 - Παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 06.03.2011

1. Βροντού, 15:00 – «Βροντινό Καρναβάλι» – Παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών.

2. Πλαταμώνας, 17:00 - Παρέλαση καρναβαλιστών – Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια 19:00 - Κάψιμο κέδρων (Τσαγκάλα). Πλατεία πρώην Κοινότητας.

3. Σκοτίνα, 18:00 - Κάψιμο κέδρων - Ζωντανή μουσική – Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια – Σαρακοστιανά Εδέσματα

4. Παντελεήμονας, 19:00 - Κάψιμο κέδρων (Τσαγκάλα) – Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια (Πλατεία)

5. Λεπτοκαρυά, 20:00 - Κάψιμο κέδρων - Ζωντανή ορχήστρα – Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια - Παρουσίαση Ορφικών (αναπαράσταση Ορφέα)

6. Λιτόχωρο, 21:00 - Κάψιμο κέδρων.

7. Δίον, 10:30 – Κάψιμο του Φανού. Εκκλησία Αγίας Παρασκευής.

ΔΕΥΤΕΡΑ 07.03.2011

1.Κονταριώτισσα, 10:00 - Κούλουμα στην «Παναγία» Κον/σας.

2.Πλαταμώνας, 12:00 – Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα - Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια (Πλατεία).

3.Λεπτοκαρυά, 10:30 - Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα – Ζωντανή μουσική Αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου από τα ΚΑΠΗ.

4.Καρίτσα, 11:00 – Κούλουμα στον Άγιο Βασίλειο

5.Λιτόχωρο, 11:00 - Πέταγμα χαρταετού - Σαρακοστιανά εδέσματα - Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από Π.Ο.Λ.

6.Σκοτίνα, 11:30 – Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα.

13:30 – Παρέλαση καρναβαλιστών.

7.Παντελεήμονας, 13:00 – Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα – Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια – Παιδικό πάρτυ κασκέ (Πλατεία)

8.Πόροι, 14:00 – Διανομή φασολάδας - Παιδικό πρόγραμμα με κλόουν και ξυλοπόδαρους. Ζωγραφική προσώπου για τα παιδιά. Το παιχνίδι χαμένου θησαυρού. - Γαϊτανάκι.

15:00 - Έναρξη λαϊκής ορχήστρας – Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια

18:00 (Σούρουπο) - Κάψιμο κέδρων (Τσαγκάλα)

9.Λεπτοκαρυά, 15:00 – Παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών.

10. Δίον, 18:00 - Διαγωνισμός αερόστατου στην πλατεία του Δίου.

Ημέρα αγάπης και αλληλεγγύης


Για μια ακόμη χρονιά, την 16η συνεχόμενη, ο Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" προετοιμάζεται και θα πραγματοποιήσει κανονικά, καιρού επιτρέποντος, την καθιερωμένη του εκδήλωση την Καθαρά Δευτέρα, με τον τίτλο: "Ημέρα Αγάπης και Αλληλεγγύης".

Μια ημέρα με ιδιαίτερο κοινωνικό χαρακτήρα, όπου κάθε φορά αναδεικνύεται το έργο και υποστηρίζεται οικονομικά ένας φορέας με εθελοντική δράση, καταξιωμένος στην κοινωνία μας.

Εφέτος αυτό θα συμβεί με το σύλλογο προστασίας ορφανών παιδιών "ΒΕΝΙΑΜΙΝ".

Την Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου στην πλατεία Μυλαυλάκου με ώρα έναρξης στις 1:00 το μεσημέρι ως αργά το βράδυ, ο Ποντιακός Σύλλογος "Παναγία Σουμελά" προσκαλεί όλους τους συμπολίτες μας να απολαύσουμε ποντιακή μουσική, τραγούδι και χορό με πλειάδα ποντίων καλλιτεχνών και να γευθούμε πλούσια νηστίσιμα παραδοσιακά εδέσματα και άφθονο κρασί!

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων


30% αυξήθηκαν τα λουκέτα κατά τους τελευταίους μήνες στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Μεγάλες απώλειες στο ελληνικό εμπόριο και εντονότερη δυσπραγία στην αγορά επιβεβαιώνουν τα στοιχεία και οι “δείκτες ασφυξίας”». Όσο καθυστερεί η ανάπτυξη τόσο το «οξυγόνο» λιγοστεύει για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Η πλήρης ένταξη στα επενδυτικά και αναπτυξιακά κίνητρα των εμπορικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης και ύψους επένδυσης, καθώς και η επανεξέταση των πολιτικών ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων από το Τραπεζικό σύστημα, όπως προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης, αποτελούν μονόδρομο, αν πραγματικά η Κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την ερήμωση των εμπορικών δρόμων από τα καθημερινά λουκέτα.

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Μία ακόμη «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» με συμβολικό χαρακτήρα ή «Ημέρα της Γυναίκας» κάθε μέρα; Είναι δική μας η απόφαση για το πώς αντιλαμβανόμαστε το ρόλο, την προσφορά, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, στην πολιτική, στον πολιτισμό, στον κόσμο μας.

Η γυναίκα πρωταγωνιστεί στην κάθε ημέρα, είναι παρούσα και μαχητική σε όλες τις σύγχρονες εξελίξεις. Με τους πολυετείς επίμονους αγώνες τους για ισοτιμία και δημοκρατία στην κοινωνική συμμετοχή, για ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην πολιτική, στην οικογενειακή ζωή, οι γυναίκες κατάφεραν πολλά και διεκδικούν ακόμη περισσότερα στη σύγχρονη κοινωνία. Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές που έγιναν πρόσφατα στη χώρα μας ανέδειξαν τη γυναικεία δυναμική με αρκετά υψηλά ποσοστά εκπροσώπησης και εκλογής γυναικών ως Αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Οι διακρίσεις των γυναικών σήμερα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής δράσης οφείλονται στις ιδιαίτερες ικανότητές τους, στις ξεχωριστές ευαισθησίες και αξίες τους, αλλά και στην επίμονη και επίπονη προσπάθειά τους να ξεχωρίσουν μεταξύ ίσων, να προσπεράσουν τα κοινωνικά εμπόδια και στερεότυπα που δυσκολεύουν την πορεία τους, να κατακτήσουν δικαιώματα που για τους άνδρες θεωρούνται δεδομένα, να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που τους επιτρέπουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Και όλα αυτά με την καθημερινή αγωνία να συνδυάσουν αρμονικά και να πετύχουν ισορροπίες στους πολλούς και συχνά αντικρουόμενους ρόλους που αναλαμβάνουν: ως μητέρες, ως σύζυγοι, ως επαγγελματίες, ως παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Συμμετέχουμε και διαμορφώνουμε τις εξελίξεις, μας ενθαρρύνουν οι επιτυχίες μας αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη για να ενδυναμώσουμε τη θέση της σύγχρονης γυναίκας, να δώσουμε άμεσες λύσεις στα προβλήματα και στις αγωνίες της. Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η σύγχρονη γυναίκα είναι ευάλωτη όσο ποτέ στις αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, με την ανεργία να πλήττει περισσότερο το γυναικείο πληθυσμό της χώρας, με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα να «αγκομαχά», με την έλλειψη κοινωνικών δομών στήριξης της εργαζόμενης μητέρας και της μονογονεϊκής οικογένειας, με πλήθος ζητήματα που επιζητούν απαντήσεις. Έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε, αλλά εμείς οι γυναίκες είμαστε μαθημένες στα δύσκολα. Με εργατικότητα, ισχυρή θέληση, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία όλα μπορούν να γίνουν δυνατά.

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Η 8η Μαρτίου είναι μία ημέρα ορόσημο και υπενθύμισης των αγώνων των γυναικών, για την κατάκτηση των αυτονόητων δικαιωμάτων τους. Σήμερα, ο ρόλος της γυναίκας είναι πρωταγωνιστικός και αδιαμφισβήτητα καθοριστικός



Άλλωστε καμία από τις προκλήσεις δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά χωρίς την συμμετοχή, την συνεισφορά των ιδεών και την ουσιαστική και δημιουργική παρουσία των γυναικών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση οι γυναίκες ήδη έχουν χαράξει μια ξεχωριστή πορεία. Μια πορεία συνέπειας και δημιουργικού έργου. Προσωπικά, πιστεύω πως, για να φτιάξουμε μια πόλη, μια κοινωνία, με περισσότερη ανθρωπιά και αλληλεγγύη, με αποτελεσματικότητα, δεν έχουμε παρά να διευρύνουμε την συμμετοχή και να ενισχύσουμε την παρουσία της γυναίκας σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας.

Ο αγώνας για το μέλλον που επιθυμούμε για τα παιδιά μας και τον Δήμο, θέτει τη γυναίκα στο επίκεντρο γιατί δεν αποτελεί απλώς πηγή ζωής, αλλά είναι η ίδια η ζωή

Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην έδρα της Π.Ε. Πιερίας

Στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (στην αίθουσα συνεδριάσεων) συνεδριάζει την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011 και ώρα 11:00 π.μ. η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου.



Η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απαρτίζεται από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, από τους τρεις θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, Οικονομικών Διονύσιο Ψωμιάδη, Ανάπτυξης Ευθύμιο Φωτόπουλο και Αγροτικής Οικονομίας Δημήτριο Ευθυμιάδη, από τους επτά χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα, Σερρών Ιωάννη Μωϋσιάδη, Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο, Ημαθίας Κωνσταντίνο Καραπαναγιωτίδη, Πέλλας Θεόδωρο Θεοδωρίδη και Κιλκίς Χρήστο Γκουντενούδη, καθώς και από τον Γενικό Γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημήτριο Λευκόπουλο.

Συναυλία αφιέρωμα στον Κατερινιώτη συνθέτη Βασίλη Δέλλιο,

Συναυλία αφιέρωμα στον Κατερινιώτη συνθέτη Βασίλη Δέλλιο, διοργανώνει το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 και ώρα 20:30 το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης.

Η συναυλία θα δοθεί στο συνεδριακό κέντρο και θα περιλαμβάνει έργα του συνθέτη. Στο αφιέρωμα θα λάβουν μέρος η Μικτή και η Νεανική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου, η πιανίστα Χριστίνα Δέλλιου, οι καθηγητές του ΔΩΚ, Παλίνα Ζαβράζνοβα(πιάνο), Μπέτυ Τσομίδου(πιάνο), Χρήστος Τασχουνίδης(βιολί), Γιάννης Αδαμίδης(πιάνο – διεύθυνση χορωδιών).



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΔΕΛΛΙΟ

Ο πολυβραβευμένος συνθέτης γεννήθηκε στην Κατερίνη. Είναι διπλωματούχος ανώτερων θεωρητικών, ενορχήστρωσις και σύνθεσης. Είναι ιδρυτής του Απολλώνιου Ωδείου, όπου διδάσκει ανώτερα θεωρητικά, εν οργάνωση, ενορχήστρωση και σύνθεση.

Έχει συνθέσει όπερα, συμφωνίες, κονσέρτα για πιάνο και ορχήστρα. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Λουτές.

Σύλλογος Αιμοδοτών Δρυανιστινών Κατερίνης

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχτηκε στον Σύλλογο Αιμοδοτών Δρυανιστινών Κατερίνης μετά την συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011.

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. είναι:



Πρόεδρος: Νατσιός Στέφανος

Αντιπρόεδρος: Σιαμάγκας Γεώργιος

Γραμματέας: Βαρμάζης Γεώργιος

Β’ Γραμματέας: Γκούτζα Μαρία (με αρμοδιότητα την οργάνωση και επικοινωνία μελών και συλλόγου)

Ταμίας: Βαρμάζης Δημήτριος

Μέλη: Δάλλας Κωσταντίνος, Κοκάρας Στέφανος

Αν, μέλος: Μαλιώτας Διονύσιος

Το νέο Δ.Σ. στην πρώτη του συνεδρίαση αποφάσισε να ενεργοποιήσει τα υπάρχοντα μέλη, να αναλάβει πρωτοβουλίες εγγραφής νέων μελών και αιμοδοτών και σε σύντομο χρονικό διάστημα να οργανώσει την πρώτη αιμοδοσία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ τού δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γ.Παπαθανασίου



Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Δίου - Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επαφές που έκανε στην Αθήνα με αφορμή τη συνάντηση που είχαν όλοι οι δήμαρχοι της χώρας με την Διαμαντοπούλου για τις συγχωνεύσεις των σχολείων, για το οποίο θέμα είπε ο κ. Παπαθανασίου ότι δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στο δήμο.σχετικά με τις συγχωνεύσεις. Αναφέρθηκε κατόπιν στις συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα και έκανε λόγο για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη νέα δημοτική αρχή για την επίλυση του θέματος της αποχέτευσης στη Νότια Πιερία. Μια είδηση που έδωσε ο δήμαρχος είναι ότι ξεμπλόκαρε όπως είπε μετά από συνομιλία με τον υφυπουργό Σηφουνάκη την περιοχή ΒΙΟΠΑ Λιτοχώρου, ώστε να υπάρχει φοροαπαλλαγή για όσους θα αγοράζουν οικόπεδα και θα κτίζουν εκεί. Για αυτό το ζήτημα θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση.

Παραιτήθηκε ο Αντιπρόεδρος του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου κ. Γκλάρας Δημήτρης

Καταγγέλλει πως δεν παραδόθηκαν βιβλία και αποκρύφτηκαν χρέη από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Παραιτήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας «Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου Α.Ε.» ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτριος Γκλάρας.

Ο κ. Γκλάρας καταγράφοντας τους λόγους της παραίτησης αναφέρει:

«Με την ανάληψη των καθηκόντων μου στη διοίκηση της εταιρίας ζητήσαμε και απαιτήσαμε να μας κατατεθούν από την προηγούμενη διοίκηση πλείστα βιβλία και έγγραφα, άκρως απαραίτητα στη λειτουργία της επιχείρησης, τα οποία όμως ουδέποτε προσκομίσθηκαν παρ’ όλες τις πολλαπλές οχλήσεις και προφορικά και εγγράφως, αλλά μέχρι σήμερα, κατά παράβαση όλων των νόμων, δεν μας παραδόθηκαν, αν και μας έδιναν πολλές σχετικές προφορικές υποσχέσεις.

Πέραν της έλλειψης των προαναφερθέντων βιβλίων και σημαντικών εγγράφων, μας αποκρύφτηκαν και χρέη ειδικά προς το Δημόσιο (υπέρογκα ποσά) τα οποία δεν αναγράφονταν πουθενά και ειδικά στα βιβλία της επιχείρησης και έλλειπαν συστηματικά και όλα τα έγγραφα που αναφέρονταν στα παραπάνω χρέη και συγκεκριμένα στην Δ.Ο.Υ. Κατερίνης και Ι.Κ.Α. Κατερίνης.

Υπέβαλα τον 10ο μήνα του 2008 σχετική αίτηση για διαχειριστικό έλεγχο από Ορκωτούς Λογιστές με κοινοποίηση προς το Δ.Σ. της Χιονοδρομικής, προς τη Γενική Συνέλευση του πρώτου μεγαλομετόχου της εταιρίας. Αναγκαστικό Δασικό Συνεταιρισμό, προς τον δεύτερο μεγαλομέτοχο, Δήμο Πιερίων από τον οποίο και εκλέχτηκα για να τον αντιπροσωπεύσω στο Δ.Σ. της Χιονοδρομικής, προς τον Χ.Ο.Κ. και προς τον Αθλητικό Σύλλογο «Αναγέννηση»

Πάντως έστω και καθυστερημένα ικανοποιήθηκε το αίτημά μου για την διενέργεια του ελέγχου από Ορκωτούς Λογιστές και πιστεύω αυτός ο έλεγχος θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για το καλό της εταιρίας.

Θα ήθελα επίσης να δηλώσω ότι η συνεργασία με το παρόν συμβούλιο της επιχείρησης ήταν αρκετά εποικοδομητική»

Η αίτηση παραίτησης του κ. Γκλάρα πρωτοκολλήθηκε στην γραμματεία της εταιρίας «Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου Α.Ε.» στις 24-2-2011 και στον Δήμο Κατερίνης στις 4-3-2011.

Διαφάνεια στο πως θα σας πάρουν την περιουσία!


Διασφάλιση της διαφάνειας κατά τη διεξαγωγή πλειστηριασµών µε στόχο την αποδυνάµωση των κυκλωµάτων, επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης µε τις νέες διατάξεις που προωθεί για τον εξορθολογισµό και τη βελτίωση της πολιτικής δίκης.

Παράλληλα αφαιρείται από την αρµοδιότητα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγουη δυνατότητα άσκησης αναίρεσης κατά αποφάσεων ασφαλιστικών µέτρων επ’ ωφελεία του Δηµοσίου.

Στο νοµοσχέδιο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, περιλαµβάνονται ρυθµίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης των αστικών υποθέσεων µε τη διεύρυνση της ύλης των Ειρηνοδικείων και των Μονοµελών Πρωτοδικείων, που επιτυγχάνεται µε την αύξηση των χρηµατικών ορίων των δικαστικών διαφορών.

Ετσι, στα Ειρηνοδικεία θα υπάγονται διαφορές µε αντικείµενο που δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ (από12.000 ευρώ που είναι σήµερα) και, αν πρόκειται για µισθώσεις, εφόσον το µηνιαίο µίσθωµα φθάνει τα 600 ευρώ (από 450 ευρώ που είναι σήµερα). Στα Μονοµελή Πρωτοδικεία υπάγονταιδιαφορές από 20.000 έως 120.000ευρώ και µίσθωµα άνω των 600 ευρώ και στα Πολυµελή Πρωτοδικεία θα εκδικάζονται υποθέσεις µε αντικείµενο άνω των 120.000 ευρώ.

Παράλληλα ενισχύεται ο θεσµός της συµβιβαστικής επίλυσης διαφορών, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους διαδίκους να τοαποφασίσουν σε οποιοδήποτε στάδιο της εκκρεµοδικίας, ακόµη και αν η υπόθεση εκδικάζεται κατ’ έφεση. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις οφειλών, όταν ο οφειλέτης αρνείται να καταβάλει τα οφειλόµενα, παρά την απόφαση αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει αποσπάσει ο δανειστής, τότε απειλείται για κάθε παράβαση της απόφασης µε χρηµατική ποινή έως 100.000 ευρώ (από 5.900 ευρώ) υπέρ του δανειστή και µε προσωποκράτηση ενός έτους.

Με χρηµατική ποινή έως 50.000 ευρώ (από 5.900 ευρώ) και προσωπική κράτηση έως ένα χρόνο απειλείται επίσης ο γονέας που υποχρεούται, σύµφωνα µε δικαστική απόφαση, να παραδώσει το παιδί στον έτερο γονέα και αρνείται να το κάνει. ίδίαίτερα σηµαντική κρίνεται η ρύθµιση µε την οποία καταργείται η δυνατότητα του εισαγγελέατου Αρείου Πάγου να ασκεί αναίρεση σε αποφάσεις ασφαλιστικών µέτρων, καθώς – σύµφωνα µε τηναιτιολογική έκθεση – η υπό κατάργηση διάταξη του Ν. 3388/2005 προφανώς είχε επίκαιρο χαρακτήρα µε στόχο να ευνοήσει το Δηµόσιο στις αντιδικίες του µε τους συµβασιούχους.

Τέλος, όσον αφορά τους πλειστηριασµούς, η διαδικασία που προβλέπεται είναι η εξής: Ο πλειστηριασµός θα διεξάγεται ηµέρα Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο της περιοχής, όπου έγινε η κατάσχεση. Οι γραπτές σφραγισµένες προσφορές δεν µπορεί να ανακληθούν και υποβάλλονται στον αρµόδιο υπάλληλο την προηγουµένη του πλειστηριασµού. Κατά την έναρξη του πλειστηριασµού, ο υπάλληλος οφείλει να καταχωρίσει τα στοιχεία των πλειοδοτών και τις εγγυήσεις τους.

Οταν ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των προσφορών (στις 5 µ.µ.) ο υπάλληλος τις αποσφραγίζει δηµόσια. Αν υπάρχει µόνο µία γραπτή προσφορά το αντικείµενο του πλειστηριασµού κατακυρώνεται στον µοναδικό πλειοδότη.

Αν υποβληθούν περισσότερες, η διαδικασία συνεχίζεται αµέσως µετά µε την υποβολή προφορικών προσφορών εκ µέρους των δύο πλειοδοτών που προσέφεραν την υψηλότερη τιµή. Οποιος προσφέρει τελικά τα περισσότερα ανακηρύσσεται πλειοδότης.


http://troktiko.eu


Η απεργία πείνας έχει οργανωθεί με ωράριο και… κανόνες!



«Θέλω να κάνω μια βόλτα, αλλά μας έχουν πει να μη βγαίνουμε»

Η θέση του ίδια: μπροστά από τη λευκή σκηνή στη σόμπα, απέναντι από τη σιδερένια πόρτα της αυλής. Το σκηνικό απαράλλαχτο: ξερακιανοί άντρες τυλιγμένοι με κασκόλ, εθελοντές γιατροί με στηθοσκόπια περασμένα στο λαιμό και τα γνώριμα πρόσωπα της «ομάδας περιφρούρησης».

Έπειτα από 38 μέρες απεργίας πείνας, ο Σαΐντ είχε χορτάσει μ’ αυτές τις εικόνες. Χτες ήθελε -όπως έλεγε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα- να βγει έξω. «Έχω νεύρα», είπε ο 34χρονος Μαυριτανός. «Θέλω να κάνω μια βόλτα. Να δω κάτι καινούργιο. Να ηρεμήσω. Δε θέλω να φάω. Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης μας έχει πει ότι οι απεργοί πείνας μένουν μέσα. Όποιος φύγει θα είναι σα να σταματάει». Οι δύο φορές που ο Σαΐντ βγήκε από το Μέγαρο Υπατία ήταν για να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Η ζωή των απεργών πείνας στο κτίριο της Πατησίων έχει κανόνες. Για τα ψώνια τους (τηλεφωνικές κάρτες και τσιγάρα) φροντίζουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης. Στις 12.00, 17.00 και 20.00 κάθε μέρα. Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι επισκέπτονται το χώρο μόνο για μία ώρα.

Απαγορεύεται η είσοδος σε ξένους στο ισόγειο και το υπόγειο του Μεγάρου, αλλά και στις σκηνές της αυλής, για να μην ενοχλούνται οι απεργοί. Την ημέρα οι απεργοί γεμίζουν σακούλες σκουπιδιών με τα άπλυτά τους και τα αφήνουν κοντά στην είσοδο για να τα καθαρίσουν στα σπίτια τους οι «αλληλέγγυοι».

Η αυτοαποκαλούμενη «ομάδα περιφρούρησης» (εθελοντές και μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων) τακτοποιούν την αυλή από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις οκτώ το πρωί. Η καγκελόπορτα μένει πάντα ξεκλείδωτη. Ωστόσο κανείς απεργός δεν βγαίνει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αν δεν τον περιμένει ασθενοφόρο.

«Δεν έχουμε κλειδώσει κανένα μέσα. Οι ίδιοι αποφασίζουν για τον αγώνα τους», λέει ο Αμπντούλ Χατζί, μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. «Τους έχουμε πει ότι είναι καλύτερα να παραμείνουν σ’ αυτόν το χώρο. Έξω, ο κίνδυνος να λιποθυμήσουν στον δρόμο είναι μεγάλος. Μπορεί να πέσουν, να χτυπήσουν».

http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/134637/i-apergia-peinas-ehei-organothei-me-orario-kai-kanones/


Η γρίπη μας έπιασε στον… ύπνο

Τα θύματα της νέας γρίπης στη χώρα μας έφτασαν χθες τα 134 μετά το θάνατο άλλων δύο ασθενών, την ώρα που 102 ακόμα άτομα παραμένουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η έξαρση των ιώσεων από τον Η1Ν1 αλλά και των αυξημένων θανάτων οδήγησε χθες τον υφυπουργό Διατροφής και Άθλησης, Χρήστο Αηδόνη, να παροτρύνει από τα έδρανα της Βουλής όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Τώρα βέβαια, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, είναι αργά για… παροτρύνσεις, καθώς βρισκόμαστε πριν από το τέλος της εποχικής έξαρσης των ιώσεων. Όσα λέγονται και γίνονται τώρα εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα ήταν χρήσιμο να είχαν υλοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. αποκάλυψε ότι «κανένα από τα 75 κρεβάτια της ΜΕΘ που παρέλαβε εξοπλισμένα η νέα κυβέρνηση δεν άνοιξε. Δεν υπάρχουν οδηγίες στα σχολεία, δεν έχουν εμβολιαστεί στρατιώτες, δεν έχουν εμβολιαστεί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Και τα 150.000 εμβόλια τα προμηθευτήκατε μετά την έκρηξη της γρίπης και τα έχετε αποθηκευμένα».

http://www.newsbeast.gr/health/arthro/134620/i-gripi-mas-epiase-ston-upno/

Ξαναζωντάνεψε μετά από τρεις μέρες στην κατάψυξη


Πολλοί μίλησαν για θαύμα ακούγοντας την είδηση για τη μικρή Ella Anderson ένα κοριτσάκι το οποίο γεννήθηκε νεκρό αλλά κατάφερε να επιζήσει χάρη στην τεχνολογία της ψύξης.

Οι γιατροί κατάφεραν να κάνουν την καρδιά του μικρού κοριτσιού να χτυπήσει 25 λεπτά μετά τη γέννησή του και στην συνέχεια κατάφεραν να την επαναφέρουν στη ζωή τοποθετώντας την για τρεις ημέρες σε ένα μηχάνημα υψηλής ψύξης.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Addenbrooke στο Cambridge με τη συγκεκριμένη τεχνική κατάφεραν να μειώσουν τον μεταβολισμό του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την σταδιακή επαναφορά του.

Η μικρή Ella ήταν τυλιγμένη σε μια ειδική κουβέρτα που περιείχε παγωμένο νερό και η θερμοκρασία του σώματός της κυμαίνονταν από 37 βαθμούς Κελσίου σε 33.5.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος του παιδιού έχει επανέλθει αλλά τονίζουν πως στο μέλλον θα χρειαστεί φυσιοθεραπείες.

Η Ella κατάφερε να κοιμηθεί στην αγκαλιά της μητέρας της 11 μέρες μετά την γέννηση της όταν οι γιατροί δήλωσαν έτοιμοι να δώσουν εξιτήριο στο μικρό κοριτσάκι. Η μητέρα Rachel Claxton δηλώνει πλέον πανευτυχής: «Ανυπομονούσα να κρατήσω το παιδί μου για πρώτη φορά και να του δώσω μια ζεστή αγκαλιά.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον αλλά η πορεία της υγείας της μικρής πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Είναι για μας ένα μικρό θαύμα και κάθε μέρα μας δίνει μια καινούρια ελπίδα».


newsbomb.gr




Άρχισαν οι αιτήσεις για την αναδιάρθρωση αμπελώνων

Από 1 Μαρτίου έως και 15 Μαΐου μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι αμπελουργοί την αίτηση - Υπεύθυνη δήλωση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων, που δίνει οικονομική ενίσχυση ως 1.670 ευρώ το στρέμμα για τις ορεινές περιοχές και 1.420 ευρώ το στρέμμα για τις ορεινές περιοχές.

Το πρόγραμμα «Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα» αφορά την εκρίζωση και επαναφύτευση αμπελουργικών εκτάσεων καθώς και νέες φυτεύσεις αμπελώνων με δικαιώματα από το Εθνικό Αποθεματικό.

Με τη σχετική απόφαση καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος, τα δικαιολογητικά, το ύψος των οικονομικών ενισχύσεων των προβλεπομένων μέτρων, η διαδικασία καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων στους δικαιούχους, η διαδικασία των ελέγχων και των ενστάσεων, σε εφαρμογή της με αριθ. 306206/3−12−2010 απόφασης των Υπουργών Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι του μέτρου «Εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους − Αναφύτευση», σύμφωνα με την απόφαση, μετά την παραλαβή της απόφασης έγκρισης, και χωρίς άλλη ειδοποίηση από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης/ Γεωργίας προβαίνουν σταδιακά στην εκρίζωση των αμπελοτεμαχίων τους το αργότερο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Τέλος, όπως ορίζεται, η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων, το αργότερο ως τις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους.



Δικαιολογητικά ένταξης

Για την ένταξή στο πρόγραμμα ο ενδιαφερόμενος παραγωγός ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του, υποβάλλει Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με το Υπόδειγμα 1, στις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης/ Γεωργίας, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, αίτηση δύναται να υποβάλει κάθε συνιδιοκτήτης για το μερίδιο που του αναλογεί με την έγγραφη συγκατάθεση των λοιπών συνιδιοκτητών και βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής.

Απαραίτητα δικαιολογητικά, κατά περίπτωση, τα οποία πρέπει να τηρούνται στο αρχείο του αρμόδιου τμήματος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης/ Γεωργίας, με σκοπό να είναι διαθέσιμα σε κάθε εθνικό ή κοινοτικό έλεγχο και να αποτελούν το φάκελο κάθε παραγωγού – δικαιούχου, καθορίζονται τα ακόλουθα:

1. Αίτηση – Yπεύθυνη δήλωση στο πρόγραμμα (Υπόδειγμα 1).

2. Δήλωση αμπελοκαλλιέργειας στα πλαίσια του Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών για το Αμπελουργικό μητρώο.

3. Δηλώσεις συγκομιδής σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καν(ΕΚ) 436/2009 της Επιτροπής για τις δύο (2) τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στο πρόγραμμα.

4. Δήλωση εκμετάλλευσης στα πλαίσια της ενιαίας ενίσχυσης που αφορά στην περίοδο ένταξης στο πρόγραμμα, υποχρέωση που πρέπει να τηρηθεί και για τα επόμενα πέντε (5) έτη.

Στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης δηλώνονται από τους παραγωγούς τα επιλέξιμα αμπελοτεμάχια της ομάδας καλλιέργειας και οινοποιήσιμης ποικιλίας και ως παράλληλη δράση «Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων» (με τους κωδικούς όπως κάθε φορά ισχύουν π.χ. κωδικός 0602 για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων).

5. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.

6. Φωτοτυπία του εκκαθαριστικού της εφορίας ή της φορολογικής δήλωσης, ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου − παραγωγού.

7. Φωτοτυπία της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης, με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου.

8. Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής και κατοχής, και σε περίπτωση έγκρισης ένταξής του στο Πρόγραμμα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο τίτλων νομής και κατοχής.

Ειδικότερα:

α. Για τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας / κυριότητας ως εξής:

• Συμβόλαια αγοράς νομίμως μεταγραμμένα,

• Αποδοχή κληρονομιάς,

• Αποδεικτικά δωρεάς ακινήτων,

• Κτήση με προσκύρωση,

• Με δικαστική απόφαση απονομή κυριότητας,

• Κληρονομητήριο.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου υπάρχει αδυναμία προσκόμισης από τον ιδιοκτήτη οποιουδήποτε από τους παραπάνω τίτλους κυριότητας, τότε αυτός μπορεί να προσκομίσει αντίγραφο του εντύπου Ε9 της φορολογικής του δήλωσης, από το αντίτυπο που φέρει τη σήμανση παραλαβής του υπαλλήλου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., στο οποίο πρέπει να φαίνεται δηλωμένο το συγκεκριμένο τεμάχιο, καθώς και υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986, στην οποία θα δηλώνεται ότι το παραπάνω αντίγραφο είναι ακριβές και ότι τα στοιχεία που αναφέρονται σ’ αυτό είναι αληθή. Η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, μπορεί να ζητήσει για έλεγχο και ο γεωργός είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει, το πρωτότυπο αντίτυπο του Ε9 με τη σήμανση παραλαβής του υπαλλήλου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Εάν το Ε9 έχει κατατεθεί ταχυδρομικά, θα προσκομίζεται και αντίγραφο του σχετικού αποδεικτικού ταχυδρομικής υποβολής του.

β. Για τα μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν συμβολαιογραφικά έγγραφα, ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης (ενοικιαστήρια) ή χρησιδάνεια, τα οποία πρέπει να:

• αναγράφουν υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. τόσο του ιδιοκτήτη, όσο και του ενοικιαστή,

• αναφέρουν αναλυτικά τα στοιχεία των αγροτεμαχίων (τοποθεσία, έκταση, χαρτογραφικό κωδικό όπου είναι διαθέσιμος, κλπ) και τη χρονική περίοδο της μίσθωσης,

• έχουν θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής των αντισυμβαλλόμενων μερών (αφορά τα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης που δε θεωρούνται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και τα χρησιδάνεια).

i) Κατά την υποβολή της Αίτησης Δήλωσης για ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται δεκτό ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης (ενοικιαστήριο) ή χρησιδάνειο, η διάρκεια μίσθωσης του οποίου μπορεί να είναι μέχρι και εννέα (9) έτη.

ii) Μετά την έγκριση ένταξης του παραγωγού στο πρόγραμμα θα πρέπει να προσκομίζεται ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης (ενοικιαστήριο) ή χρησιδάνειο, η διάρκεια μίσθωσης του οποίου θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από δέκα (10) έτη.

Στις περιπτώσεις αυτές, υποβάλλεται συμβολαιογραφικό έγγραφο και το πιστοποιητικό μεταγραφής του μισθωτηρίου. Τα μισθωτήρια έγγραφα πρέπει να είναι θεωρημένα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με το άρθρο 77 του ν. 2238/1994 (Φ.Ε.Κ 151/Β/1994) «Κύρωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος». Μισθωτήρια που δε θεωρούνται από τη Δ.Ο.Υ. για συγκεκριμένους λόγους (μίσθωμα μικρότερο από ορισμένη αξία κλπ), θα γίνονται δεκτά με την προϋπόθεση ότι η αρμόδια Δ.Ο.Υ. βεβαιώνει ότι δεν θεωρεί ενοικιαστήρια για τους συγκεκριμένους αυτούς λόγους.

Παραστατικά κατοχής για μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια, τα οποία υπεγράφησαν σε παρελθόντα χρόνο γίνονται δεκτά, εφόσον η διάρκεια νόμιμης κατοχής που αναγράφουν σε σχέση με την ημερομηνία υπογραφής τους, καλύπτει και το ανωτέρω χρονικό διάστημα των άνω των εννέα(9) ετών.

9. Απόφαση έγκρισης ένταξης του δικαιούχου – παραγωγού στο πρόγραμμα (Υπόδειγμα 3).

10. Πρακτικό πρωτοβάθμιου διοικητικού ελέγχου (Υπόδειγμα 5).

11. Αίτηση γνωστοποίησης υλοποίησης του μέτρου/ δράσης, ή και καταβολής οικονομικής ενίσχυσης από τον παραγωγό (Υπόδειγμα 2).

12. Πρακτικό επιτόπιου ελέγχου ή πιστοποίησης ολοκλήρωσης του μέτρου/ δράσης (Υπόδειγμα 4 α).

13. Προεκτυπωμένο πρακτικό επιτόπιου ελέγχου δήλωσης αμπελοκαλλιέργειας της αίτησης, ή και πιστοποίησης ολοκλήρωσης του μέτρου/ δράσης(Υπόδειγμα 4β).

14. Αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων αναφύτευσης (Υπόδειγμα 2).

15. Δικαίωμα φύτευσης (από το αποθεματικό) ή αναφύτευσης (που κατέχουν ήδη οι παραγωγοί)

16. Τριπλότυπο δελτίο διάθεσης πολλαπλασιαστικού υλικού από τη φυτωριακή επιχείρηση, θεωρημένο και σφραγισμένο από το Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ. της περιοχής που ανήκει η φυτωριακή επιχείρηση ή βεβαίωση του αντίστοιχου Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ. ενδοκοινοτικής απόκτησης πολλαπλασιαστικού υλικού για ιδία χρήση, ή βεβαίωση του αντίστοιχου Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ. όταν πρόκειται για πολλαπλασιαστικό υλικό από τρίτες χώρες, το οποίο διακινείται μέσω επιχειρήσεων που κατέχουν άδεια εμπορίας τύπου Α ή άλλο σχετικό στοιχείο σύμφωνα με την νομοθεσία όπως ισχύει κάθε φορά.

17. Άδεια εγκατάστασης αμπελώνα και προμήθειας αντιφυλλοξηρικών μοσχευμάτων αμπέλου (Υπόδειγμα 6).

18. Φωτοαντίγραφο εγγυητικής επιστολής, σε περιπτώσεις προκαταβολής οικονομικής ενίσχυσης.

19. Αίτηση αποδέσμευσης εγγυητικής επιστολής, σε περιπτώσεις προκαταβολής οικονομικής ενίσχυσης (Υπόδειγμα 2).

Επιπλέον των προαναφερομένων δικαιολογητικών, σε περίπτωση ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, θα πρέπει να προστεθούν τα εξής:

20. Έγγραφη ειδοποίηση παραγωγού – οφειλέτη (Υπόδειγμα 16).

21. Αποδεικτικό κατάθεσης οφειλόμενου ποσού.

22. Έκθεση ελέγχου για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών (Υπόδειγμα 17).

23. Εισηγητική έκθεση για Νομάρχη (Υπόδειγμα 18).

24. Απόφαση καταλογισμού (Υπόδειγμα 19).

Σε περίπτωση μη καταβολής του απαιτούμενου ποσού βεβαιώνεται στην αρμόδια για την φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου:

25. Τριπλότυπη περιληπτική κατάσταση βεβαίωσης

επιστροφής οικονομικής ενίσχυσης – επιδοτήσεων υπέρ Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π. (Υπόδειγμα 20).

26. Χρηματικός κατάλογος επιστροφής οικονομικών ενισχύσεων – επιδοτήσεων (Υπόδειγμα 21).

Διαβάστε εδώ τη σχετική απόφαση για την
Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελουργικών


http://www.agronews.gr/content/view/63243/200/lang,el/

Οι ρυθμίσεις για άδειες στις λαϊκές αγορές και για το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο


Άδειες για λαϊκές αγορές και για υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο μπορούν να λαμβάνουν πλέον οι Έλληνες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ χωρίς να απαιτείται να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος.

Αυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφασης για το λιανεμπόριο, το υπαίθριο και στεγασμένο εμπόριο με τις οποίες απελευθερώνονται τα συγκεκριμένα επαγγέλματα.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικών με θέμα «Προσαρμογή διατάξεων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην Οδηγία 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά» δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 275/22.2.2011) και οι αλλαγές που επέρχονται είναι αναλυτικά οι εξής:

1. Υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο
Τι ίσχυε μέχρι 22.2.2011:
Απαιτείται χορήγηση άδειας από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στη διαδικασία χορήγησης άδειας μετέχουν (σε γνωμοδοτικά όργανα) εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, του Σωματείου Μικροπωλητών, της ΤΕΔΚ και της Τροχαίας.
Η άδεια χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, ανέργους, ΑΜΕΑ, πολυτέκνους, γονείς ανηλίκων με ειδικές ανάγκες, τσιγγάνους, αναπήρους, κλπ
ικαιούμενοι της άδειας είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας (ή διαμένοντες συνεχώς τα 2 τελευταία χρόνια), με ιθαγένεια Ελληνική ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, ομογενείς παλιννοστούντες κλπ
Ο αριθμός αδειών είναι περιορισμένος
Τα μέλη της οικογένειας του πλανόδιου εμπόρου δεν έχουν το δικαίωμα άσκησης παρεμφερούς δραστηριότητας
Δεν επιτρέπεται η άσκηση της δραστηριότητας σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων.

Τι αλλάζει:
Στη γνωμοδοτική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών δεν συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος, διότι είναι ανταγωνιστικός φορέας και η συμμετοχή του απαγορεύεται από το άρθρο 14 παρ. 6 της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ
Οι δικαιούμενοι της άδειας (Έλληνες ή πολίτες της ΕΕ) δεν απαιτείται να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος ή να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια (σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1β της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ)
Τα μέλη της οικογένειας του πλανόδιου εμπόρου δικαιούνται να ασκούν παρεμφερείς δραστηριότητες (σύμφωνα με το άρθρο 25 της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ)
Επιτρέπεται η άσκηση της δραστηριότητας σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων (σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2α της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ).

2. Υπαίθριο στάσιμο εμπόριο
Τι ίσχυε μέχρι 22.2.2011:
Απαιτείται χορήγηση άδειας από την τοπική αυτοδιοίκηση
Στη διαδικασία χορήγησης άδειας μετέχουν (σε γνωμοδοτικά όργανα) εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, του Σωματείου Μικροπωλητών, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Τροχαίας
Η άδεια χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα ανέργους, ΑΜΕΑ, πολυτέκνους, γονείς ανηλίκων με ειδικές ανάγκες, τσιγγάνους, αναπήρους, κλπ
Ο αριθμός των αδειών είναι περιορισμένος.

Τι αλλάζει:
Στη γνωμοδοτική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών δεν συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος, διότι είναι ανταγωνιστικός φορέας και η συμμετοχή του απαγορεύεται από το άρθρο 14 παρ. 6 της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ.

3. Λαϊκές αγορές
Τι ίσχυε μέχρι 22.2.2011:
Απαιτείται χορήγηση άδειας
Η άδεια χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα ανέργους, ΑΜΕΑ, πολυτέκνους, γονείς ανηλίκων με ειδικές ανάγκες, τσιγγάνους, αναπήρους, κλπ
Δικαιούμενοι της άδειας είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, με ελληνική ιθαγένεια ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, ομογενείς παλιννοστούντες κλπ, καθώς και υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα νόμιμα και αδιάλειπτα πέντε χρόνια.
Το κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούται μόνο μια άδεια και είναι αποκλειστικής απασχόλησης.
Η διάρκεια της άδειας των παραγωγών πωλητών είναι εξάμηνη.

Τι αλλάζει:
Οι δικαιούμενοι της άδειας Έλληνες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ δεν απαιτείται να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος (σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1β της Οδηγίας 2006/ 123/ ΕΚ). Για τους υπηκόους τρίτων χωρών δεν επέρχεται αλλαγή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η διάρκεια της άδειας των παραγωγών πωλητών γίνεται δωδεκάμηνη.

4. Καταστήματα λιανικού εμπορίου
Τι ίσχυε μέχρι 22.2.2011:
Απαιτείται χορήγηση άδειας για όλες τις περιφέρειες, εκτός ΝΑ Αθήνας - Πειραιά (με εξαίρεση τα νησιά), Ν. Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και Δήμου Θεσσαλονίκης και Εχεδώρου.
Για μικρά καταστήματα, ανάλογα με την περιοχή δεν απαιτείται άδεια.
Η άδεια χορηγείται από την τοπική αυτοδιοίκηση
Στη διαδικασία χορήγησης άδειας μετέχουν (σε γνωμοδοτικά όργανα) η ΟΚΕ, ο Δήμος και το Επιμελητήριο.
Στα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας περιλαμβάνεται οικονομοτεχνική μελέτη.
Για την έκδοση της άδειας ισχύουν οι κείμενες πολεοδομικές, χωροταξικές, οικιστικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και απαιτήσεις.
Για τη χορήγηση της άδειας λαμβάνονται υπόψη υποκειμενικά κριτήρια.
Προθεσμία έκδοσης της άδειας: 50 μέρες.

Τι αλλάζει:
Στη γνωμοδοτική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών δεν συμμετέχει το Επιμελητήριο, διότι είναι ανταγωνιστικός φορέας και η συμμετοχή του απαγορεύεται από το άρθρο 14 παρ. 6 της Οδηγίας 2006/ 123/ ΕΚ.
Καταργείται η οικονομοτεχνική μελέτη (σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 5 της Οδηγίας 2006/ 123/ ΕΚ).
Καταργούνται τα υποκειμενικά κριτήρια (σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2α και 3β της Οδηγίας 2006/ 123/ ΕΚ και σύμφωνα με την απόφαση 3037/2008 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας).
Η προθεσμία έκδοσης της άδειας συντομεύεται σε 30 μέρες.

5. Χορήγηση αδειών μέσω των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης
Οι άδειες μπορούν πλέον να χορηγούνται μέσω Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης. Στο παράρτημα της ΚΥΑ υπάρχουν ειδικά έντυπα αίτησης, τα οποία αναφέρουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να διευκολύνονται οι αιτούντες.

Δείτε τα ειδικά έντυπα αίτησης

Δείτε εδώ την ΚΥΑ όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=63085

Γέμισε καρναβαλάκια... το Β' Δημοτικό σχολείο Κολινδρού

Γεμάτο καρναβαλάκια το Β' Δημοτικό σχολείο Κολινδρού σήμερα το πρωί και όλα με γεμάτα τα χέρια...
Άλλα παιδάκια κρατούσαν στα χεράκια τους γλυκά,άλλα χυμούς,άλλα τυροπιτάκια...
Το καθένα συνεισφέρει ότι μπορεί ώστε να μοιραστούν τα έξοδα και οι προετοιμασίες για τη καθιερωμένη τους Αποκριάτικη γιορτή...
Αξιέπαινη η προσπάθεια...


Italian Serie A: US Lecce vs AS Roma live tv



Italian Serie A
21:45 GMT(+2:00)
US Lecce vs AS Roma

Live tv links:

http://www.soccertvlive.net/watch/53247/1/watch-us-lecce-vs-as-roma.html

http://www.soccertvlive.net/watch/53247/2/watch-us-lecce-vs-as-roma.html

http://www.vipstand.me/watch/22744/1/us-lecce-vs-as-roma.html

http://www.fromsportcom.com/v-2/0/32/v-203305.html

http://www.stopstream.tv/ch3.html

http://calciostreaming-live.blogspot.com/

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αναρτώνται συνεχώς τα links.
Μείνετε συνδεδεμένοι στα ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ...

German Bundesliga:Borussia Dortmund vs 1. FC Koln live tv


German Bundesliga
GMT(+2:00)
Borussia Dortmund vs 1. FC Koln

Live tv links:

http://www.soccertvlive.net/watch/53245/1/watch-borussia-dortmund-vs-1.-fc-koln.html

http://www.soccertvlive.net/watch/53245/2/watch-borussia-dortmund-vs-1.-fc-koln.html

http://www.fromsportcom.com/v-2/0/32/v-203301.html

http://www.vipstand.me/watch/22742/1/borussia-dortmund-vs-1.-fc-koln.html

http://www.stopstream.com/ch1.html

http://www.stadium-live.com/Channel1.html

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αναρτώνται συνεχώς τα links.
Μείνετε συνδεδεμένοι στα ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ...