Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η ΜΠΕΜΠΑ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ...

Το νέο τετρακίνητο οικολογικό και οικονομικό μοντέλο της BMV...



Με τα λεφτά που είχα αυτό το μοντέλο της BMV μου έδιναν!!!

24γράμματα

Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα: Η ιστορία της λέξης “άσυλο”. Γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Παρουσίαση με λίγα λόγια: Δεν είναι πρώτη φορά στην Ιστορία που γίνεται λόγος για τον περιορισμό του Ασύλου. Κατά την αυτοκρατορική περίοδο της Ρώμης οι ιεροί χώροι, που παρείχαν άσυλο, είχαν αυξηθεί υπερβολικά (για να προστατεύονται όλοι οι αντιφρονούντες υπόδουλοι) και για αυτό οι Ρωμαίοι αναγκάστηκαν να τους περιορίσουν για να αποφεύγεται η υπόθαλψη “ταραχοποιών στοιχείων”. Σήμερα, η λέξη “άσυλο” χρησιμοποιείται, κυρίως, για να δηλώσει το πανεπιστημιακό άσυλο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και το διπλωματικό, το οικογενειακό αλλά και το πολιτικό άσυλο. Η λέξη παράγεται από το στερητικό -α- και το ρήμα “συλάω, -ω” και δήλωνε, αρχικά, τον απαραβίαστο χώρο, που δεν επιτρέπεται να βεβηλωθεί και ως εκ τούτου προσδιόριζε τον ασφαλή χώρο.24γράμματα Το ρήμα συλώ όριζε τη “λαφυραγώγηση νεκρού και ίσως να προέρχεται από τα ουσιαστικά “σύλα” ή “σύλαι” τα οποία δήλωναν “ την κατάληψη του πλοίου και την κατάσχεση του εμπορεύματος”. Η λέξη χρησιμοποιείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. (Ευριπίδης, Μηδ. 727-728). Το πνεύμα του άσυλου συναντάται και το 467 π.Χ, έτος που διδάχτηκαν «Ικέτιδες» του Αισχύλου. Η λέξη, αρχικά, προσδιόριζε ναούς ή ιερούς τόπους (απ΄ εδώ και η λ. “ιερόσυλος”) και κανένας δεν μπορούσε να πειράξει όποιον ζητούσε προστασία. Παράγωγες λέξεις: συλητής (: άρπαγας, ληστής), σύληση. Η λέξη πέρασε στα λατινικά ως asylum και απ' εκεί σε όλες τις γλώσσες της Εσπερίας: Ιταλικά: asilo, Γαλλικά: asile, Γερμανικά: asyl, Αγγλικά: asylum. 24γράμματα
Το πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε το 1088 στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Ιταλία) με το Authentica Habita (ή Constitutio Habita) και σκοπός του ήταν να προστατευτούν οι διανοούμενοι από την αυθαιρεσία της παπικής εκκλησίας. Στα νεότερα χρόνια χώροι προστασίας ανθρώπων με ιδιαίτερα ψυχικά ή κοινωνικά προβλήματα ονομάστηκαν “άσυλα” (άσυλο ανιάτων, αστέγων, κ.α). Σύγχρονη είναι και η παρεξηγημένη νομική επινόηση “βουλευτική ασυλία”
Διαβάστε ένα μικρό αφιέρωμα στο άσυλο: την ιστορία του ασύλου,την πρώτη καταπάτηση ασύλου στην αρχαιότητα, την πρώτη καταπάτηση πανεπιστημιακού ασύλου (τα Γαλβανικά), Τι ακριβώς ορίζει ο σύγχρονος νόμος/ τι ισχύει στο εξωτερικό,τις απόψεις των: Πανούση, Γεωργοσόπουλου, Δανίκα, Παντούλα 24γράμματα
1120 άρθρα στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Δωρεάν e-books (προστέθηκαν 15 νέα ψηφιακά βιβλία).
Θεματική Βιντεοθήκη (ιστορία-τέχνη-επιστήμες) 24γράμματα


Δείτε όλο το αρχείο από την “λέξη της εβδομάδας” αλλά και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στη διεύθυνση
www.24grammata.com.




Ανακοίνωση του μπλογκ

Επειδή κάποιοι με ρώτησαν - που προφανώς ενδιαφέρονται - για το αν θα βάλουμε διαφημίσεις στο μπλογκ,έχουμε να σας πούμε ότι προς το παρόν δε σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο.

Ίσως στη πορεία αλλάξουμε γνώμη...

Βλέποντας και κάνοντας...

Προς το παρόν όμως δεν αλλάζει κάτι,δε σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο και δε μπαίνουν διαφημίσεις,παρά κοιτάμε τη πρόοδο του μπλογκ που συνεχώς ανεβαίνει.

Δεν ανακοινώνω νούμερα στατιστικής επειδή δεν άλλαξε κάτι δραματικά, παρά μόνο για την ενημέρωσή σας ξεπεράσαμε και τους 45000 διαφορετικούς συνολικά επισκέπτες από όλη τη γη που η συντριπτική πλειοψηφία είναι από Ελλάδα και συνεχίζουμε...

Αναγέννηση Κολινδρού – 25η Μαρτίου 1-0 - Επίθεση σε βάρος του διαιτητή

Το παρακάτω κείμενο είναι ακριβώς όπως το βρήκαμε στο ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ
(πατήστε εδώ):

Β’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ: Αναγέννηση Κολινδρού – 25η Μαρτίου 1-0 // Ανανδρη επίθεση σε βάρος του διαιτητή ( 07/02/2011 )


Διεκόπη στο 85 // Το ποδόσφαιρο γύρισε πολλά χρόνια πίσω

Σκηνές Φαρ – Ουέστ στον Κολινδρό στο παιχνίδι της Αναγέννησης με την 25η Μαρτίου που δεν τελείωσε ποτέ αφού στο 85’ και ενώ το σκορ ήταν 1-0 υπέρ των γηπεδούχων ο τερματοφύλακας Πλατσάς χειροδίκησε κατά του διαιτητή Θεοδωρίδη που διέκοψε τον αγώνα αφού ήταν αδύνατον να συνεχίσει.

Οι γηπεδούχοι από το πρώτο ημίχρονο έμειναν με 10 παίκτες όταν στο 25’ ο Τσιάμης είδε την κόκκινη κάρτα.

Στο 70’ ο Γκουδάρας με χτύπημα φάουλ από μακρινή απόσταση έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για να κάνει το 1-0 και στους πανηγυρισμούς βλέπει την 2η κίτρινη κάρτα με αποτέλεσμα να μείνουν οι γηπεδούχοι με 9 παίκτες.

Στο 85’ ο Κονιανής βλέπει την κόκκινη κάρτα για εξύβριση και ενώ ο διαιτητής σημειώνει την παράβαση δέχεται την απαράδεκτη επίθεση από τον Πλατσά που τον χτύπησε με αποτέλεσμα το παιχνίδι να διακοπή στο σημείο αυτό και τώρα η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΣ Πιερίας θα αποφασίσει για την τύχη του αγώνα.

Διαιτητής της συνάντησης ήταν ο κ. Θεοδωρίδης με βοηθούς τους κκ Νίκολιτς, Κούγιουντζιτς.

Οι συνθέσεις των ομάδων

Αναγέννηση Κολινδρού

Πλατσάς, Τσιάμης, Μπαδές, Μπαντές, Τραούδας (66’ Πλιάμης), Λακασάς, Κονιανής, Γερμανίδης, Γιαουτζής (66’ Γλυκός), Μπουρανής, Γκουδάρας.

25η Μαρτίου

Καλαϊτζής, Καραδήμος (81’ Ασλανίδης), Καραγκιόζης (69’ Ουσταμπασίδης Σ.), Τζιούτζιος, Κουκουβιάδης, Χαρτοματζίδης, Ουσταμπασίδης Δ., Λάϊος (69’ Καραμανώλας), Σταύρε, Κατσιαμήτας, Εγγλέζος.

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟ

Κώστας Σορώτος: «Νομίζω ότι με την εμφάνισή μας το τελευταίο δεκάλεπτο αδικήσαμε τους εαυτούς μας»

Μετά τον αγώνα με τον Πανελευσινιακό στην Αθήνα, ο προπονητής του Πιερικού Αρχελάου Κώστας Σορώτος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Κώστας Σορώτος: «Νομίζω ότι με την εμφάνισή μας το τελευταίο δεκάλεπτο αδικήσαμε τους εαυτούς μας, αφού για τριάντα λεπτά ήμασταν πάρα πολύ καλοί, σταθερά μπροστά στο σκορ και απέναντι σε μία πολύ ποιοτική ομάδα. Από αυτό το παιχνίδι κρατάμε τα πολύ καλά πρώτα τριάντα λεπτά και μας γίνεται μάθημα προς αποφυγή το τελευταίο δεκάλεπτο. Πρέπει να φτιάξουμε τα πράγματα το ταχύτερο δυνατό γιατί πιέζει τόσο ο χρόνος, όσο και η ανάγκη για θετικά αποτελέσματα. Μπροστά μας έχουμε το παιχνίδι με την Ολυμπιάδα Πατρών και εδώ πρέπει να κερδίσουμε οπωσδήποτε».


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΔΝΑΣ - ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΟΛΥΖΟΣ ΜΕ 50,25% ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟΥ

Μερικά δεκτή η ένσταση Λαγδάρη για 15 ψηφοδέλτια.

Και με τη βούλα του εκλογοδικείου επίσημα δήμαρχος Πύδνας ο Πολύζος, μολονότι ο Λαγδάρης ακύρωσε και 15 ψηφοδέλτια, αλλά δεν τον έφταναν...


Πηγή: ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Τα τρακτέρ και πάλι στις εθνικές οδούς

Ζητούν:
*Αφορολόγητο πετρέλαιο
*Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ
*Aποτροπή εισαγωγών αγροτικών προϊόντων

Κινητοποιήσεις ξεκινούν τη Δευτέρα οι αγρότες της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας μετά από την «άκαρπη», όπως τη χαρακτήρισαν, συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που τους απασχολούν.

ΣΕΡΡΕΣ

Στο νομό Σερρών, οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων έχουν δώσει ραντεβού στη διασταύρωση Σερρών –Σιδηροκάστρου με προορισμό τον παραμεθόριο σταθμό του Προμαχώνα. Στις προθέσεις τους είναι να κλείσουν με τα τρακτέρ τους τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

ΛΑΡΙΣΑ

Στη Λάρισα, η επιτροπή αγροτών του νομού έχει απευθύνει προσκλητήριο προς τους αγρότες της περιοχής, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, η οποία θα ξεκινήσει μετά τις 12 το μεσημέρι με προσυγκέντρωση στον κόμβο Γυρτώνης.

Ανάλογα με την συμμετοχή θα υπάρξει και ανάλογη απόφαση, προκειμένου εν συνεχεία τα αγροτικά μηχανήματα να πορευτούν προς τα διόδια Μακρυχωρίου, με στόχο να σηκώσουν τις μπάρες των διοδίων, οι οποίες θα μείνουν ανοιχτές καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής των αγροτών. Η κεντρική εισήγηση και ο προσανατολισμός είναι, πάντως, να μην κλείσουν οι δρόμοι. Τα τρακτέρ θα παραταχθούν εκατέρωθεν του οδοστρώματος.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Την περασμένη Πέμπτη υπήρξε πολύωρη σύσκεψη στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Κ.Σκανδαλίδη εκπροσώπους των συντονιστικών επιτροπών από τους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Φλώρινας, Γρεβενών και Κοζάνης, οι οποίοι δήλωσαν αμέσως μετά ότι «δεν έλαβαν καμία δέσμευση».

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, μεταξύ άλλων, ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο για όλα τα αγροτικά μηχανήματα, άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις ζημίες που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους, την ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων -κυρίως στη Θεσσαλία- την ολοκλήρωση του μητρώου αγροτών και τη διενέργεια ελέγχων για να αποτραπούν οι μαζικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών από χώρες των Βαλκανίων και ευρύτερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Έχασαν το έλεγχο, φοβούνται τους εθελοντές που δεν πληρώνουν

Όχι στον μαρασμό της Πιερίας


Μια ακόμη κινητοποίηση κατά των διοδίων, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα διόδια της Λεπτοκαρυάς. Για περισσότερες από δύο ώρες, μέλη των επιτροπών αγώνα και πολίτες, σήκωσαν τις μπάρες, επιτρέποντας τη διέλευση των οχημάτων χωρίς να καταβάλουν το χαράτσι των 3,20 ευρώ.


Η κινητοποίηση στα διόδια της Λεπτοκαρυάς, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Επιτροπών κατά των διοδίων. Από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι αργά το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν ανάλογες κινητοποιήσεις σε όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας.

Στόχος των διοργανωτών ήταν να ανοίξουν όλοι οι σταθμοί των διοδίων και για το λόγο αυτό σε πολλές περιοχές πραγματοποιήθηκαν προσυγκεντρώσεις, ενώ έγινε (σε άλλες περιοχές) ακόμη και μετακίνηση πολιτών με λεωφορεία.
«Το κίνημα “Δεν πληρώνων” έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των εταιριών και των κυβερνόντων. Τους αναγκάσαμε να ασχοληθούν με το θέμα και να μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης», δήλωσαν μέλη της Επιτροπής Αγώνα, από τα διόδια της Λεπτοκαρυάς. «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα και όχι να το λύσουμε, άλλωστε αυτό είναι δουλειά των πολιτικών. Μέσα από το κίνημα αυτό αναδείξαμε την αδικία και το αλισβερίσι των κυβερνόντων με τους εργολάβους», είπε ο κ. Τσολακίδης, χαρακτηρίζοντας «παράλογο το καθεστώς των διοδίων».
Πάντως οι κινητοποιήσεις δεν σταματούν στη χθεσινή ημέρα, αφού αναμένεται το προσεχές διάστημα νέα συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού, ώστε να εκτιμήσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν περαιτέρω κινητοποιήσεις. «Λάδι στη φωτιά», έριξαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών, ο οποίος έκανε λόγο για «τζαμπατζήδες», καλώντας τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάψουν να στηρίζουν κινήματα «ανυπακοής».

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ.

«Έφυγε» ο Μίλτος Σπυριδόπουλος


Σοκ προκάλεσε στην κοινωνία της Κατερίνης, ο απροσδόκητος χαμός του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Μίλτου Σπυριδόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή προδομένος από την καρδιά του, τα ξημερώματα της Κυριακής.


Συνεργάτες, φίλοι και συγγενείς, παραβρέθηκαν χθες το πρωί στην εξόδιο ακολουθία η οποία τελέστηκε στον Ι. Ναό της Αγίας Άννας Κατερίνης αποχαιρετώντας για τελευταία φορά τον αντιδήμαρχο Κατερίνης.
Ο Μίλτος Σπυριδόπουλος γεννήθηκε το 1955, στις 3 Ιανουαρίου και είχε πλούσια πολιτική δράση. Υπήρξε μέλος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την ίδρυση του ΛΑΟΣ του οποίου ήταν πρωτοκλασάτο στέλεχος στο νομό μας. Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση των Εθνικών Εκλογών, υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου σε σταυρούς.
Ο Μιλτιάδης Σπυριδόπουλος, υπήρξε εκ των στενών συνεργατών του δημάρχου Σάββα Χιονίδη, με τον συνδυασμό του οποίου εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 2002. Το 2006 επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τους «Πολίτες σε Δράση» και από την 1/1/2007 και για δύο χρόνια, ορίστηκε αντιδήμαρχος Καθαριότητας. Από το 2008 ανέλαβε πρόεδρος της νεοσύστατης τότε Κατασκευαστικής Εταιρείας του Δήμου η οποία προέκυψε μετά τη συνεργασία του Δήμου Κατερίνης με τον Δήμο Ελαφίνας.
Επανεξελέγη για Τρίτη φορά δημοτικός σύμβουλος τον Νοέμβρη του 2010 και από την 1/1/2011 ορίστηκε αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ.ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Ζητάμε τα αυτονόητα


«Ο επιχειρηματικός κόσμος σήμερα ζητάει τα αυτονόητα» είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ κατά την ομιλία του στην ετήσια συνεστίαση του Επιμελητηρίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας όλων, πολιτικών, επιχειρηματιών, εργαζομένων και καταναλωτή

Αφορμή για την κατάθεση προτάσεων από τον Επιχειρηματικό κλάδο της Πιερίας, στάθηκε για μια ακόμη φορά η ετήσια συνεστίαση του ΕΒΕ Πιερίας το Σάββατο το βράδυ, στην οποία παραβρέθηκαν οι βουλευτές του νομού, ο Γ.Γ. Μακεδονίας -Θράκης του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Περιφερειάρχης, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, οι δήμαρχοι του νομού και πλήθος επιχειρηματιών από την Πιερία και άλλες περιοχές.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους επιχειρηματίες του κλάδου, εκφράζοντας την αντίθεσή του με βασικές επιλογές της Κυβέρνησης, αλλά και συμφωνώντας με κάποιες άλλες. «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» επεσήμανε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος αφού περιέγραψε την δεινή θέση στην οποία περιέρχονται καθημερινά οι επιχειρήσεις, έθεσε σειρά αιτημάτων που θα δώσουν ώθηση στην Επιχειρηματικότητα.
Όπως είπε οι επιχειρηματίες «έχουν ανάγκη την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχουν ληφθεί από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, όπως και ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, το δικαίωμα στην τμηματική καταβολή του ΦΠΑ, την άμεση στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου και της ένταξής του στο ΕΣΠΑ, καθώς και τις γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων τις οποίες επιβάλλεται να αναλάβουν τα Επιμελητήρια με την εφαρμογή του Γ.Ε.ΜΗ. για την αναβάθμισή τους, «κάτι που άλλωστε είναι επιθυμία και της κυβέρνησης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Ο επιχειρηματικός κόσμος σήμερα ζητάει τα αυτονόητα» είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας όλων, πολιτικών, επιχειρηματιών, εργαζομένων και καταναλωτή. «Οφείλουμε ο πολιτικός λόγος να έχει γνώμονα το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον και όχι μόνο τον στενά κομματικό», είπε.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, εκτίμησε ότι είναι πολύ λίγα τα μέτρα κατάφερε να εφαρμόσει η Κυβέρνηση για την πραγματική στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ αντίθετα υπήρξαν πολύ περισσότερα εισπρακτικού χαρακτήρα. Στη συνέχεια, εξέφρασε την απορία του για τα κριτήρια με τα οποία καταλήγουν σε κάποια μέτρα τα Υπουργεία, αναφέροντας ως χαρακτηριστικότερη παράδειγμα την αυτόφωρη διαδικασία για μη καταβολή ΦΠΑ. «Τι επιδιώκεται λοιπόν; Ο εξευτελισμός του επιχειρηματία; Η πλήρης εξαφάνισή μας;
Ας το αντιληφθούν λοιπόν άπαξ διά παντός, ο επιχειρηματίας δεν σηκώνει άλλο ανέξοδες απειλές και επικοινωνιακά λάθη», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, χαιρέτησε την εξαγγελία του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με την οποία το νεοσύστατο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και το JEREMIE θα αποτελούν βασικούς πυλώνες διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά, ενώ κλείνοντας την ομιλία του, δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις του Επιμελητηρίου, καλώντας όλους τους συναδέλφους του σε συστράτευση.
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες σε επιλογές, συμφέροντα και πολιτικές που θα πρέπει να αναθεωρηθούν. «Θα ήταν ορθότερο αντί να χρησιμοποιούμε συνεχώς τη λέξη κρίση να κάνουμε λόγο για την έννοια της μεταλλαγής», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σταϊκούρας επέρριψε ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στις πολιτικές της 10ετίας του ’80 (για τις οποίες όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης), αλλά και στα λανθασμένα, αντιφατικά μηνύματα της Κυβέρνησης προς τις αγορές, τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την χώρα και την καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων. «Θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα, αν η χώρα αντλούσε με επάρκεια τα κεφάλαια που της αποδίδονταν για μεγάλο διάστημα», υποστήριξε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ.
Η κυβέρνηση δουλεύει οριζόντια για όλη τη χώρα, όμως οι τοπικές δυνάμεις οφείλουν να συνεργαστούν σε μια κοινωνική και επιχειρηματική συμμαχία που θα δώσει απαντήσεις στην κρίση, τόνισε ο βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες και έδωσε δυνατότητες, αλλά «για να υλοποιηθούν αυτές χρειάζεται το ανάλογο επιχειρηματικό περιβάλλον και αυτό είναι δική μας ευθύνη».
«Θεωρώ ότι οι χειρισμοί του πρωθυπουργού, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν το Μάρτιο με τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, θα λυτρώσουν την οικονομία», είπε ο βουλευτής Θανάσης Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί η χώρα να πληρώνει 20 δισεκατομμύρια τόκους. «Αν συνεχιστεί αυτό θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση», ανέφερε και εκτίμησε πως η ρύθμιση του χρέους θα απελευθερώσει πόρους και αισιοδοξία.
Την ανάγκη επίτευξης των πέντε αναπτυξιακών στόχων, επεσήμανε η βουλευτής Μαρία Μίχου. «Επανεκκίνηση της οικονομίας, χρηματοδότηση της ρευστότητας, καλή λειτουργία επενδυτικού νόμου, αξιοποίηση του ΕΤΕΑΝ ως χρήσιμου αναπτυξιακού εργαλείου και κλείσιμο της ψαλίδας της ανταγωνιστικότητας», είπε η κ. Μίχου, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναστραφεί το κλίμα.
Ο Κώστας Κουκοδήμος, ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη για τη συνέχεια, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καλή συνεργασία που έχει με το ΕΒΕ και τα μέλη του.
«Δεσμευόμαστε ως θεσμός της Περιφέρειας να σταθούμε δίπλα στο Επιμελητήριο και να έχουμε αγαστή συνεργασία. Θα κρατήσουμε την αυτονομία μας ως Πιερία και η περιφερειακή μας ενότητα θα τολμήσει να διεκδικήσει αυτό που της αναλογεί», είπε η Σοφία Μαυρίδου.

ΠΗΓΗ. ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Οι μικροί φίλοι παρών στα διόδια της Λεπτοκαρυάς.


ΛΑΓΙΟΣ, ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗΣ, ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΚΟΥΝΟΣ - Η ΠΡΩΤΗ ΤΕΤΡΑΔΑ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ