Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Επίσημα στη Δημοκρατική Συμμαχία ο Γιώργος Κοντογιάννης

Από σήμερα, ο βουλευτής Ηλείας κ. Γιώργος Κοντογιάννης, προχώρησε στο κόμμα της κας Ντόρας Μπακογιάννη, τη «Δημοκρατική Συμμαχία».
 Ο κ. Κοντογιάννης δήλωσε ότι είναι περίοδος που η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση και όραμα για το αύριο, ώστε να συγκροτηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη συγκρότηση εθνικού μετώπου.

«Ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου ενώνω τη φωνή μου με αυτήν της "Δημοκρατικής Συμμαχίας", που ως βασική αρχή έχει την έναρξη διαλόγου ουσίας για να διαμορφωθεί ένα νέο Εθνικό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» ,τόνισε, διαβεβαιώνοντας πως ως βουλευτής Ηλείας θα συνεχίσει να μάχεται για τα συμφέροντα του νομού του, χωρίς να υπολογίζει το οποιοδήποτε πολιτικό προσωπικό κόστος.
πηγη: /www.zougla.gr

Συνελήφθη ο Γκλέτσος στα διόδια - Παραπέμφθηκε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λαμίας


Αστυνομικοί συνέλαβαν το μεσημέρι τον Δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο στα διόδια Πελασγίας.
Την εντολή για τη σύλληψη του δημάρχου έδωσε ο εισαγγελέας, εκτιμώντας ότι οι ενέργειές του ξεπερνούν τις αρμοδιότητές του.
Ο δήμαρχος είχε μεταβεί το πρωί στα διόδια μαζί με κατοίκους της περιοχής.
Λίγο αργότερα, μηχανήματα του δήμου γκρέμισαν και πάλι τις μπάρες και δημιούργησαν σημεία πρόσβασης των αγροτικών δρόμων στο κύριο εθνικό δίκτυο παρακάμπτοντας τα διόδια της Πελασγίας.

Σας πήραμε «χαμπάρι» άλλο ανανέωση και άλλο επικοινωνία!

Γράφει ο Κλεισθένης.

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθήσαμε το «σίριαλ» των αλλαγών προσώπων στις διάφορες θέσεις ευθύνης της ΝΔ.
Παλιότερα ο πρωθυπουργός έκανε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.
Πρόσφατα δημιουργήθηκαν καινούρια (τρόπος του λέγειν) κόμματα με ανακυκλωμένα πρόσωπα απ’ το υπάρχον φθαρμένο και απαξιωμένο πολιτικό στελεχιακό δυναμικό.
Πιθανολογείται ότι θα υπάρξουν και άλλα νέα κομματικά σχήματα.
Δημιουργήθηκαν και διάφορα κινήματα είτε από πρώην πολιτικούς είτε από ομάδες

Δ.Ι.Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
2ο 2/θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Θέμα: « Ετοιμότητα λειτουργίας σχολικής μονάδας »

Σας αναφέρω ότι το 2ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης λειτουργεί άρτια από πλευράς:
α ) εκπαιδευτικού προσωπικού
β ) κτιριακής υποδομής.


Η Προϊσταμένη του Νηπ/γείου

Παπαδοπούλου Χρυσή


Πλάθω κουλουράκια....(Foto)


Στα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια του Κολινδρού που ήταν και παραμένουν στημένα στη κεντρική μας πλατεία,γινόταν καθημερινά δραστηριότητες για τα παιδιά.
Μια από τις δραστηριότητες ήταν η μέρα του ζυμώματος των κουλουριών... σύμφωνα με τα Κολινδρινά έθιμα και τις παραδοσιακές μας συνταγές.
Δγείτι μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες....
















Τύφλα να χουν οι ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ!!!!

Νίκησε τον καρκίνο σε ηλικία 2 ετών!


Η ιστορία της Aleisha Hunter είναι γεμάτη από ελπιδοφόρα και αισιόδοξα μηνύματα, καθώς η μικρούλα από τον Καναδά έδωσε τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού, σε ηλικία μόλις 2 ετών και την κέρδισε θριαμβευτικά!

Όλα ξεκίνησαν όταν η μητέρα της Aleisha, Melanie Hunter, παρατήρησε ένα μικρό σπυράκι στο αριστερό στήθος της κόρης της, όταν η τελευταία ήταν 2 ετών.
Αρχικά οι γιατροί ήταν καθησυχαστικοί, καθώς όμως ο καιρός περνούσε και η μικρή Aleisha υπέφερε από φριχτούς πόνους που δεν την άφηναν καν να κοιμηθεί, η μητέρα της την πήγε στο νοσοκομείο Sick Kids στο Τορόντο.

Εκεί οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο στο στήθος και έκριναν απαραίτητη την άμεση επέμβαση.

Ευτυχώς η εγχείρηση έγινε έγκαιρα, ώστε να μην προλάβει να εξαπλωθεί ο καρκίνος και σε άλλα σημεία του σώματος.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση της Aleisha, σε αυτούς που της ζητούν να τους περιγράψει την εμπειρία της: ''απλά έκλεισα τα μάτια μου και κοιμήθηκα'', λέει η μικρή για την επέμβαση, επιδεικνύοντας απαράμιλλο θάρρος και δύναμη θέλησης.

Η Aleisha είναι σήμερα 4 ετών και χαίρει άκρας υγείας!


Πηγή: http://www.cosmo.gr/Health/Canada/304576.html


ΣΛΟΓΙΟΥΜΑΝ.........

«Υπάρχουν φορές που θέλω να τρέξω μακριά από τον κόσμο της τεχνολογίας.

Έχουμε χάσει κάθε επαφή με την πραγματική έννοια της ζωής»

Johnny Depp ηθοποιός

Οι παράγοντες που διατηρούν τον Ελληνισμό


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η θεωρία που αφορά το «χωνευτήρι» (melting pot), σύμφωνα με την οποία σε κάθε γενιά ο μετανάστης χάνει την εθνική του ταυτότητα και γίνεται πιο πολύ Αμερικανός δεν ικανοποίησε ποτέ τον ψυχολόγο Τζέιμς (Δημήτρη) Κουτρελάκο. «Εάν οι Ελληνες διατήρησαν το χαρακτήρα τους για 400 χρόνια επί τουρκοκρατίας, θα τον έχαναν τόσο γρήγορα στην Αμερική σε μια γενιά;».Ήταν αυτό που τον απασχολούσε και ταυτόχρονα κίνητρο για να βρεί μια επιστημονικά θεμελειωμένη απάντηση

Ετσι, εδώ και τρία χρόνια ο συνταξιούχος πρώην ψυχολόγος του Κολεγίου Χάντερ της Νέας Υόρκης αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική του μελέτη για την εθνική ταυτότητα, μοιράζοντας ερωτηματολόγια σε πάνω από 700 μαθητές και φοιτητές από Λύκεια και Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης. Μεταξύ τους υπήρχαν 257 Ελληνοαμερικανοί.Η έρευνα αυτή απέδειξε ότι η εθνική ταυτότητα δεν σβήνει απαραιτήτως αλλά μπορεί να διατηρείται καλά σε κάθε γενιά εάν υπάρχουν οι σωστές συνθήκες.

Η έρευνα αυτή απέδειξε ότι η εθνική ταυτότητα δεν σβήνει απαραιτήτως αλλά μπορεί να διατηρείται καλά σε κάθε γενιά εάν υπάρχουν οι σωστές συνθήκες.

Ο μύθος του Melting Pot

Ο Δρ. Κουτρελάκος, 83 ετών, ο οποίος είναι γιος μεταναστών που μεγάλωσε στο «Ελληνικό χωριό» (τότε) του Ντόβερ (Dover), Νιου Χαμσάιρ, η μελέτη που δεν έχει ακόμα εκδοθεί και ονομάζεται «Εθνική Ταυτότητα: Διαφορές Ομάδων Ανάλογα με την Πολιτιστική Eκπαίδευση (Ηeritage Εducation), Γλώσσα και Θρησκεία»

Είναι η τρίτη μελέτη που έχει κάνει σε παρόμοια θέματα από τότε που πήρε σύνταξη το 2004, μεταξύ των οποίων είναι και μία μελέτη για την πολιτιστική προσάρμοση (acculturation) των Ελλήνων της Αμερικής που εκδόθηκε στο International Journal of Psychology.

«Συνήθως θεωρείται ότι η πορεία της πολιτιστικής προσάρμοσης των μεταναστών είναι μια απλή διαδικασία που ξεκινάει στο Ellis Island», εξηγεί ο Δρ. Κουτρελάκος «και με κάθε γενιά το άτομο γίνεται πιο πολύ 'Αμερικανός' και πιο λίγο Ελληνας' - ή όποια άλλη εθνικότητα». Μεταξύ των ακαδημαϊκών υποστηρικτών της θεωρίας αυτής είναι ο καθηγητής Ρίτσαρντ Δ. Αλβα της CUNY. Αλλά ο Δρ. Κουτρελάκος βρήκε κάτι διαφορετικό με τη δική του έρευνα.

Εθνική ταυτότητα στη Νέα Υόρκη

Για τη μελέτη αυτή, ο δραστήριος, κομψός, χαμογελαστός συνταξιούχος με τόση εμπειρία εξετάζοντας την εσωτερική ζωή των άλλων, το έβαλε στα πόδια μοιράζοντας τα 20 λεπτά ερωτηματολόγιά του σε μαθητές και φοιτητές σε διάφορα σχολεία στη Νέα Υόρκη. Τα πάνω από 700 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν όλοι παιδιά μεταναστών, από πρώτης (με γονείς μετανάστες), δεύτερης, τρίτης, κτλ. γενιάς. Η μελέτη ήταν σχεδιασμένη να εξετάσει τους εξής παράγοντες σε σχέση με εθνική ταυτότητα: ηλικία, φύλο, γενιά, πολιτιστική εκπαίδευση («heritage education», ή μαθήματα της κουλτούρας και γλώσσας μίας εθνικής ομάδας), διατήρηση πατρικής γλώσσας και αυτοεκτίμηση.

Τα άτομα που πήραν μέρος ήταν σε τρεις κατηγορίες - λευκοί, μειονότητες και άτομα από πρόγονους πολυεθνούς καταγωγής. Αλλά ο Δρ. Κουτρελάκος χώρισε την κατηγορία «λευκοί» σε δύο - «λευκοί» και «λευκοί συγκεκριμένης καταγωγής (specific white)». Η τελευταία ομάδα ήταν μαθητές/φοιτητές αρμενικής, εβραϊκής και ελληνικής καταγωγής και αντιστοιχούν στο 45% του συνόλου της μελέτης.

Εξηγεί ο ψυχολόγος ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των όρων «φυλή» και «εθνική ταυτότητα». Οπως εκτιμά, ο όρος «φυλή» χρησιμοποιείται από αυτούς που έχουν εξουσία για να βάλουν τους άλλους σε μια τάξη. Σε αντίθεση, ο όρος «εθνική ταυτότητα» έχει να κάνει με το πώς μια ομάδα βλέπει τον εαυτό της. Πιστεύει ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ιστορία του ρατσισμού στην Αμερική, αλλά όλες οι εθνότητες στην κατηγορία «λευκοί» δεν είναι το ίδιο. Αποφάσισε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του σε απόγονους Αρμενίων, Εβραίων και Ελλήνων μεταναστών λόγω κάποιων ομοιοτήτων στις κουλτούρες και ιστορίες τους.

Για να μετρήσει την εθνική ταυτότητα στη μελέτη χρησιμοποίησε μια επιστημονική εκτίμηση της εθνότητας (Multiethnic Identity Measure). Υπήρχαν ερωτήσεις όπως «Είμαι υπερήφανος για την εθνική μου ομάδα;» με απαντήσεις, όπως 1 = Διαφωνώ απόλυτα, μέχρι 4 = Συμφωνώ εντελώς. Η μελέτη επίσης είχε ερωτήσεις που εξέταζαν την αυτοεκτίμηση, πολιτιστική εκπαίδευση («heritage education»), διατήρηση πατρικής γλώσσας και θρησκευτική συμμετοχή.

Πολιτιστική εκπαίδευση, Γλώσσα και Θρησκεία Οι κύριοι παράγοντες

Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της μελέτης είναι ότι οι κυριότεροι παράγοντες στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας είναι η πολιτιστική εκπαίδευση, η γλώσσα και η θρησκεία. Αυτά συνδέονται παραπάνω από άλλα με μια ισχυρή εθνική ταυτότητα. Οταν υπάρχει συμμετοχή σε κάποια πολιτιστική εκπαίδευση για την κουλτούρα της ομάδας, «η εθνική ταυτότητα δεν διαφέρει (δηλαδή δεν μειώνεται) από τη δεύτερη στην τρίτη γενιά».

Επίσης, στη μελέτη, τα άτομα που είχαν αρμενική, εβραϊκή ή ελληνική καταγωγή είχαν πιο ισχυρό αίσθημα της εθνικής ταυτότητας ακόμα και από τα άτομα στην κατηγορία μειονοτήτων. Στη μελέτη, το 86% των «συγκεκριμένων λευκών» απάντησαν ότι θεωρούν την εθνική τους ταυτότητα «πολύ σημαντική» σε σχέση με μόνο το 44% των «λευκών» και το 70% των μειονοτήτων (Αφροαμερικανοί, Ασιάτες, Λατινο-Αμερικανοί, κ.τλ.). «Ηταν η πρώτη φορά που έγινε μελέτη στην οποία μια λευκή ομάδα έχει πιο υψηλή εθνική ταυτότητα από ομάδα μειονοτήτων», επισημαίνει ο Δρ. Κουτρελάκος.

«Αυτά τα αποτελέσματα», γράφει στην ερευνά του, «μας δείχνουν πόσο σημαντικό ρόλο έχει η εκπαίδευση και η θρησκεία στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας».

Ελληνοαμερικανοί

Από τους φοιτητές/μαθητές ελληνικής καταγωγής στη μελέτη 80% ονομάζουν τον εαυτό τους «Ελληνοαμερικανοί», σχεδόν 1/5 «Ελληνες» και λιγότερο από 1% «λευκός, Καυκάσιος ή Ορθόδοξος». Από το Κουίνς στο Μπρούκλιν και Μανχάταν, οι πιο σημαντικοί παράγοντες στην εθνική τους ταυτότητα ήταν η γνώση της ελληνικής γλώσσας και η θρησκευτική συμμετοχή.

Ο Δρ. Κουτρελάκος απολαμβάνει της απαντήσεις τους, λέγοντας πως «είναι έξυπνα παιδιά» και διαβάζει μερικές από τις απαντήσεις τους. «Αγαπώ και αυτήν την πατρίδα και την Ελλάδα», λέει ο ένας. «Είμαι πιο πολύ Ελληνας στο σπίτι και πιο πολύ Αμερικανός με τους φίλους μου από το σχολείο», γράφει ό άλλος. Μερικές απαντήσεις εξέφραζαν μια εθνική ταυτότητα ακόμα πιο πολύπλοκη, όπως αυτή που γράφει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι από την Ελλάδα και από το Περού». Ελάχιστα άτομα από μεικτούς γάμους ομολογούν ένα προβληματισμό, όπως «Νοιώθω πολύ μπερδεμένος όσον αφορά την εθνική καταγωγή μου».

Ο ψυχολόγος επαίνεσε την ικανότητα των Ελληνοαμερικανών στη μελέτη να ζουν μεταξύ δύο κόσμων. «Εχει κανείς το συναίσθημα ότι τα πάνε καλά με τον εαυτό τους», είπε. Ο Δρ. Κουτρελάκος πιστεύει ότι η μελέτη απέδειξε πως μια πολιτιστική προσαρμογή ήταν αποτέλεσμα της πολιτιστικής επανάστασης της δεκαετίας του 1960, όταν -σύμφωνα με τον επιστήμονα Αλέξανδρο Κιτροέφ-, έγινε «σικ» να είσαι «έθνικ». Αυτό είναι το αντίθετο, τόνισε ο Δρ. Κουτρελάκος, με την προηγούμενη άποψη ότι έπρεπε να αφομοιώνεται (assimilate) o μετανάστης, με αρνητικές επιπτώσεις στη νοηματική του υγεία, προσπαθώντας να αντικαταστήσει την εθνική του ταυτότητα με μια εντελώς άλλη, νέα αμερικανική ταυτότητα.

Κάνει καλό ψυχολογικά να νοιώθεις μέλος μιας ομάδας και να συμμετάσχεις στους θεσμούς της, πιστεύει ο Δρ. Κουτρελάκος. «Να μάθεις Ελληνικά δεν είναι μόνο κάτι που κάνεις για να ασκείς το μυαλό σου, σε κάνει να πάρεις μέρος σε μια ομάδα και να δείξεις την ελληνικότητά σου. Να πας στην εκκλησία, δεν είναι μόνο πνευματική διαδικασία, αλλά προσφέρει μια ευκαιρία να έχεις επαφές με άλλα άτομα της ομάδας σου... Δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι και να είμαστε άνθρωποι», πρόσθεσε.

Ο Δρ. Κουτρελάκος, όμως, υποστηρίζει ότι μια υγιής εθνική ταυτότητα δεν περιλαμβάνει φανατισμό και μια λανθασμένη ιδέα της σημασίας της ομάδας σου.

Ενα ελληνικό χωριό στη Νέα Αγγλία

Μιλώντας για την ερευνά του, ο ψυχολόγος επιστρέφει συχνά στα πρώτα του χρόνια στην πόλη του Ντόβερ, Νιου Χαμσάιρ, μια πόλη που είχε παλιά μεγάλη κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία. Εκεί κατέληξαν οι μετανάστες γονείς του όταν ήρθαν στην Αμερική, και συγκεκριμένα στο «Ελληνικό χωριό» του Ντόβερ, που ήταν τοποθετημένο σε ένα κάπως ανεπιθύμητο μέρος της πόλης δίπλα στο ποτάμι.

Υπήρχε μια εκκλησία, σχολείο, μαγαζιά και δύο καφενεία μόνο για τους άνδρες. Στο «χωριό» του, δεν ήταν τότε ο «Δρ. Κουτρελάκος», αλλά «ο Δημήτριος, γιος του Αναστάσιου», εξηγεί. «Εκείνοι μου έδιναν την ταυτότητα, μου λέγανε ποιος ήμουν και που ανήκα. Δεν υπήρχε καθόλου η αμερικανική ιδέα ότι έπρεπε να φύγεις από το σπίτι για να βρεις τον εαυτό σου. Ηδη ήξερες ποιος ήσουν», τόνισε.

Ο ίδιος -που ήταν πάντα από τους πρώτους μαθητές στο αμερικανικό σχολείο (μάλλον γιατί του έκαναν πολλά μαθήματα οι μεγαλύτερες σε ηλικία του αδελφές) ένοιωσε για πρώτη φορά το ρατσισμό όταν ήταν στο Γυμνάσιο στη δεκαετία του '40. Μια ημέρα διάβασε στην ίδια την εφημερίδα που μοίραζε για να βγάλει το χαρτζιλίκι του ότι η επιτροπή της κοντινής πόλης της Hampton Beach είχε ψηφίσει ότι «απαγορεύεται στους Ελληνες η άλλους 'μελαμψούς Ευρωπαίους' να είναι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή να αγοράσουν ακίνητα στην πόλη». Την ίδια εποχή, θυμάται «μερικά Ιρλανδάκια μας φώναξαν grease balls», μια ρατσιστική έκφραση. Εχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από τότε, αλλά περνάει για μια στιγμή από το συνήθως χαμογελαστό πρόσωπό του η έκφραση ενός αδικημένου παιδιού. «Αυτό μας πλήγωσε».

Σήμερα ξέρει ότι αυτές οι δυσάρεστες εμπειρίες είχαν να κάνουν με την αρνητική αντίδραση στο κύμα μεταναστών από τη Νότιο Μεσόγειο στις αρχές του 1900 και το «φόβο της βαλκανοποίησης».

Ωστόσο, δεν ήταν αρκετά δυνατό το κύμα για να σταματήσει την πρόοδο του «γιου του Αναστάσιου». Στα 18 του, το 1946, υπηρέτησε στο αρχηγείο του Στρατηγού Ντάγκλας Μακάρθουρ στο Τόκιο της Ιαπωνίας, και μετά σπούδασε, καταλήγοντας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη δεκαετία του '50. Εκανε το δοκιμαστικό του και ήταν κλινικός ψυχολόγος στο Veteran's Administration, και μετά δούλεψε ως ψυχολόγος σε ανώτερα εκπαιδευτήρια όπως τη μουσική σχολή Julliard και, για πολλά χρόνια, στο Hunter College.

Σήμερα περνάει πολλές ώρες στο διαμέρισμά του στην Πέμπτη Λεωφόρο, δουλεύοντας στις μελέτες του αλλά βρίσκει και χρόνο να συμμετάσχει σε θεσμούς όπως την επιτροπή του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.

Αλλες μελέτες

Αυτή η μελέτη μπορεί να έχει συνέχεια. Μεταξύ άλλων, η μελέτη επίσης απέδειξε μια ισχυρή σχέση μεταξύ εθνικής ταυτότητας και αποτελεσματικότητας στο σχολείο, αλλά και αυτοεκτίμησης. Διευρύνεται επίσης σε ένα μέρος, επισημαίνοντας ότι το θηλυκό γένος των «συγκεκριμένων λευκών» έχει πιο υψηλή εθνική ταυτότητα, που ίσως, λέει ο Δρ. Κουτρελάκος, έχει να κάνει με πολιτιστικές συμπεριφορές.

Παρόλο που είναι ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα της μελέτης του, ο ψυχολόγος είναι προσεκτικός. Υποστηρίζει ότι έχει τα όριά της γιατί ήταν περιορισμένη στην πόλη της Νέας Υόρκης και Ελληνοαμερικανοί που δεν έχουν πρόσβαση στην ελληνική πολιτιστική εκπαίδευση μπορεί να έχουν άλλες εμπειρίες. Ηταν δύσκολο επίσης λογικά- να μελετήσει την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων που δεν παίρνουν μέρους σε ελληνικούς θεσμούς. «Εάν δεν πάνε σε ελληνικό σχολείο ή στην εκκλησία, είναι πολύ δύσκολο να τους βρούμε», υποστήριξε.

Ομως, τα συμπεράσματα που βγαίνουν άνετα από την έρευνα είναι ότι αυτοί οι θεσμοί έχουν ένα σημαντικό κοινωνικό και ψυχολογικό ρόλο. Ο Δρ. Κουτρελάκος τελειώνει, λέγοντας: «Η μελέτη μου δείχνει ότι οι ομογενείς αναπλάθουν τους παραδοσιακούς εκπαιδευτικούς και θρησκευτικούς θεσμούς για να διατηρήσουν την κληρονομιά και την ταυτότητα τους».

Πηγή: ΕΘνικός Κήρυξ

Η Ελληνική ταινία Κυνόδοντας στη διαδικασία διεκδίκησης του Όσκαρ


Συνεχίζεται στο Los Angeles κύκλος προβολών της ταινίας «Κυνόδοντας» (Dogtooth) του Γιώργου Λάνθιμου, με την οποία η Ελλάδα μπαίνει επίσημα στην διεκδίκηση του Βραβείου Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Κινηματογραφικής Παραγωγής της χρονιάς. Οι προβολές γίνονται στο θέατρο Cinefamily του Χόλλυγουντ από τις 7 μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, σε διάφορες ώρες της ημέρας ώστε να μπορούν να δουν το έργο, σε χρόνο της προτίμησής τους, τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου τα οποία θα ψηφίσουν για την επιλογή των πέντε πιο αξιόλογων μη Αμερικανικών παραγωγών. Τα φιλμ που θα προκριθούν στην πεντάδα αυτή θα είναι και οι επίσημες υποψηφιότητες για το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Παραγωγής.

Το έργο «Κυνόδοντας, που έχει ήδη παιχτεί την Ελλάδα», πραγματεύεται την ιστορία τριών παιδιών που μεγαλώνουν απομονωμένα μέσα σε μια πλούσια Ελληνική βίλα, στην οποία, κατά την αντίληψη των γονιών τους, ζουν προστατευμένα από τον έξω κόσμο και τους κινδύνους του. Είναι αναγκασμένα να ενεργούν και να συμπεριφέρονται κατά τρόπους που αποκλίνουν από τους συνήθεις οικογενειακούς κανόνες. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν η μεγάλη κόρη αποφασίζει μια μέρα να θέσει σε δοκιμασία τις στρεβλές απόψεις και τους αυστηρούς κανόνες της οικογένειάς της και να εγείρει ερωτήματα για τον απολυταρχικό τρόπο με τον οποίον ορίζει τα πάντα ο πατέρας της. Η απόφασή της δρομολογεί μια σειρά από εξελίξεις που, σύμφωνα με την διαφημιστική καμπάνια για την προώθηση του έργου στο Λος Άντζελες, απειλούν να διαλύσουν το στείρο αυτό οικοσύστημα. Πρόκειται για μια κωμικοτραγική ταινία που εξετάζει σε βάθος θέματα ελέγχου και εξουσίας.

www.dogtooth.gr

Αν και η επίσημη Αμερικανική πρεμιέρα του έργου έγινε την Παρασκευή, εν τούτοις η ταινία είχα ξαναπαρουσιαστεί για μερικές μέρες τον περασμένο Ιούνιο στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, που είναι ένα από τα τρία πιο αξιόλογα του είδους του στην Καλιφόρνια, μαζί με το διεθνούς φήμης Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λος Άντζελες και το καθιερωμένο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες.

Τα πρώτα Αμερικανικά σχόλια για το «Κυνόδοντας» είναι κολακευτικά. Ο κριτικός Peter Martin το χαρακτήρισε συγκλονιστικό και φιλόδοξο. Ο καλλιτεχνικός ιστότοπος LAist.com εκτιμά ότι πρόκειται για μια παραγωγή που κάνει τον θεατή της να νοιώθει πως πηγαίνοντας σινεμά είναι μεγάλο γεγονός. Και η εφημερίδα του Λος Άντζελες LA Weekly λέει πως το έργο προσφέρει ιδιάζουσα κλιματική αλλαγή στους κινηματογραφόφιλους της μεγαλούπολης.

Το «Κυνόδοντας» έχει ήδη τιμηθεί με το φετινό Βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου κι έχει διακριθεί σε διάφορα άλλα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ, περιλαμβανομένου του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο του απένειμε το βραβείο Un Certain Regard για το 2009.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, που άνοιξε την πόρτα των Όσκαρ στον «Κυνόδοντα» και εργάζεται ακούραστα για την προώθηση της υποψηφιότητάς του για το επίζηλο βραβείο, έχει μέσα σε τέσσαρα μόνον χρόνια εξελιχτεί σε μια εντυπωσιακή γέφυρα που συνδέει Έλληνες κινηματογραφιστές με το Χόλλυγουντ, προβάλλοντας έργα τους στο Αμερικανικό και το διεθνές κοινό. Το Φεστιβάλ αυτό επίσης κάνει προβολές μεγάλων επιτυχιών της Ελληνικής Έβδομης Τέχνης, σεμινάρια πάνω σε σημαντικά θέματα της σύγχρονης κινηματογραφίας και αφιερώματα σε μεγάλους καλλιτέχνες της οθόνης και του θεάτρου που έχουν Ελληνική καταγωγή. Παράλληλα το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες απονέμει και τα Βραβείο Ορφέας με τα οποία αναγνωρίζονται οι πιο σημαντικές δραματικές κινηματογραφικές παραγωγές, τα πιο αξιόλογα ντοκιμαντέρ και οι καλύτερες μικρού μήκους ταινίες κάθε χρονιάς.

Ιδρυτικό στέλεχος και Διευθύντριά του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες είναι η παραγωγός Angeliki Giannakopoulos, γεννημένη στην Ελλάδα με λαμπρές επιδόσεις στην Αμερική και πολλά βραβεία στο ενεργητικό της. Μεταξύ των θερμών υποστηρικτών του Φεστιβάλ είναι και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Λος Άντζελες, Ελισάβετ Φωτιάδου.


Πηγή: VOA




Σπιναλόγκα - Το νησί των λεπρών

Από σχόλια σε άλλη ιστοσελίδα...
"ΤΟ ΝΗΣΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΠΟΣ ΕΡΩΤΑ-ΣΕΞ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΙ.
ΗΤΑΝ ΜΕΡΟΣ ΟΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΑΝΕ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΑΝΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ."


Δείτε το βίντεο που σε σημεία του είναι αρκετά σοκαριστικό....



Ανάγκη να αναστηθεί το όραμα της «μεγάλης Αυστραλίας»

7 Jan 2011
Της ΒΙΒΙΑΝ ΜΟΡΡΙΣ
Αύξηση του αριθμού των μεταναστών επιβάλλεται με επαναφορά του στόχου της προηγούμενης κυβέρνησης για μια «μεγάλη Αυστραλία», είναι η εκτίμηση του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Ο επιχειρηματικός χώρος μόνο χρειάζεται 180.000 μετανάστες το χρόνο προκειμένου να αντικαταστήσει εκείνους που συνταξιοδοτούνται. Αναφέρεται στη γενιά του ’50, που οδεύει ολοταχώς προς την συνταξιοδότηση και δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθεί παρά μόνο με ‘έτοιμο’ εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν στραφεί άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά - αντίθετα - αποφασίσει να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών, αυτό θα επιδράσει αρνητικά στον κρατικό προϋπολογισμό, θα χαμηλώσει το βιοτικό επίπεδο και θα αναστείλει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εκτιμά το Υπουργείο Μετανάστευσης.

Συμμερίζεται, επίσης, τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου αναφορικά με τις καθυστερήσεις που προκαλεί η γραφειοκρατία στη διαδικασία της προσέλευσης ειδικευμένων εργατών στη χώρα, γεγονός που, επίσης, έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Είναι απίστευτο, αλλά πάνω από 140.000 ειδικευμένοι μετανάστες βρίσκονται μπλεγμένοι στα γρανάζια της αυστραλιανής γραφειοκρατίας μέχρι και 28 μήνες, την ώρα που μεγάλες εταιρίες της χώρας διαμαρτύρονται για την έλλειψη ειδικευμένων εργατών, γεγονός που έχει ως συνέπεια και την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Εν τω μεταξύ, οι ειδικευμένοι εργάτες που έχουν υποβάλλει αιτήσεις για είσοδο στη χώρα απειλούν με μηνύσεις για τις καθυστερήσεις.
Ο αριθμός των ειδικευμένων μεταναστών που έρχονται στην Αυστραλία για να καλύψουν τα κενά που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού, ενδιαφέρει και την Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής Γκρέιαμ Κραχ, κάνει έκκληση για αύξηση του αριθμού της κατηγορίας αυτής των μεταναστών προκειμένου να αποφευχθεί, όπως είπε, μια γενικότερη έκρηξη αύξησης μισθών.

«Εκτιμώ ότι η έλλειψη ειδικευμένων εργατών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και αν δεν αυξηθεί ο αριθμός που δεχόμαστε απέξω, πολύ σύντομα θα παρουσιαστούν φοβερές πιέσεις για γενικότερη αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Ήδη υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικευμένων εργατών στη Βόρεια και Δυτική Αυστραλία και το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την επιτάχυνση του ρυθμού της οικονομίας δύο ταχυτήτων που αντιμετωπίζει η χώρα και όλων των θεμάτων που σχετίζονται με το φαινόμενο αυτό» είπε.

Αλλά και η πρόεδρος του οργανισμού Australian Industry Group Χέδερ Ρίντου, δήλωσε ότι η έλλειψη ειδικευμένων εργατών θα επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον και, αναπόφευκτα, θα οδηγήσει σε αύξηση των μισθών.

«Βρισκόμαστε στην αρχή του προβλήματος το οποίο θα επιδεινωθεί πολύ σύντομα και το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό. Γι’ αυτό το πώς λειτουργεί το σύστημα αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστών αλλά και τη διαδικασία της έγκρισης ή μη των αιτήσεών τους, είναι από τα βασικότερα θέματα που θα πρέπει να απασχολούν τη σημερινή κυβέρνηση».

Αναφορά στη μελέτη του Υπουργείου Μετανάστευσης γίνεται και στη δραματική πτώση του αριθμού των ξένων σπουδαστών η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζεται να δεχτεί τις συνέπειες από το χτύπημα δεκάδων χιλιάδων οργισμένων φοιτητών του εξωτερικού που βρέθηκαν μπλεγμένοι στα δίχτυα των μεταρρυθμίσεων του μεταναστευτικού συστήματος για τη μόνιμη εγκατάσταση φοιτητών στη χώρα.
Να πούμε ότι περίπου 455.000 ξένοι φοιτητές είχαν ήδη στα χέρια τους βίζα όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί σε αλλαγές, περιορίζοντας τον αριθμό των κλάδων που θα μπορούσαν να απασχοληθούν στην Αυστραλία και αναθεωρώντας τους όρους εισόδου στη χώρα.

Πριν από τις κυβερνητικές αλλαγές το ένα τρίτο των 455.000 ήλπιζαν να πάρουν άδεια μόνιμης εγκατάστασης στη χώρα. Τώρα η πλειονότητα θα αποκλειστεί. Αλλά και εκείνοι που θα περάσουν, το πιθανότερο, εκτιμάται, είναι ότι θα στραφούν αλλού, σε άλλες σχολές του εξωτερικού.

ΤΟ ‘ΘΑΨΙΜΟ’ ΕΝΟΣ ΟΡΑΜΑΤΟΣ

Τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε ειδική αναφορά του Υπουργείου Μετανάστευσης προς την κυβέρνηση, μετά την απόφαση της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ, να ‘θάψει’ το όραμα του προκατόχου της Κέβιν Ραντ, για μια ‘μεγάλη Αυστραλία’ και να προωθήσει, κατά την προεκλογική της εκστρατεία, την ιδέα της διατήρησης ενός αριθμού που δεν θα ταράξει τα πληθυσμιακά νερά.

Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, έχει ετοιμάσει, αναφορικά με τη μεταναστευτική της πολιτική, μία μελέτη προς συζήτηση, η οποία παρουσιάζει διάφορες ταχύτητες πληθυσμιακής ανάπτυξης, αποφεύγοντας εντούτοις να θέσει συγκεκριμένους στόχους.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης δηλώνει ότι δεν είναι ευκρινές ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός ‘εισαγόμενου πληθυσμού’ που θα συντείνει στη διατήρηση του ιδανικού αυστραλιανού πληθυσμού. Προειδοποίησε, εντούτοις, ότι ο αριθμός των 180.000 ειδικευμένων εργατών το χρόνο είναι απαραίτητος προκειμένου να αναπληρωθεί ο αριθμός εκείνων οι οποίοι αποχωρούν, λόγω ηλικίας, από τον εργασιακό χώρο και το εργατικό δυναμικό να αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα το χρόνο.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει, επίσης, προτροπές και από την συμβουλευτική επιτροπή με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ν.Ν.Ουαλίας Μπομπ Καρ, για μείωση του αριθμού των μεταναστών και διατήρηση της αύξησης του πληθυσμού σε επίπεδα που δεν θα διαταράξουν την ποιότητα ζωής, θα περιορίσουν την εξάπλωση των πόλεων, θα εξασφαλίσουν την επάρκεια νερού και θα μειώσουν τις στεγαστικές δαπάνες.

Πρόκειται για ένα καυτό θέμα που υποχρεώθηκε ν’ αγγίξει η Γκίλαρντ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας και τώρα προσπαθεί να κρατήσει τις απαραίτητες ισορροπίες και να αποφύγει το πολιτικό κόστος.

Πηγή:http://neoskosmos.com/news/el/node/11856