Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Η ζλιάρτς η Ευγένιους

Οι δυο δημοσιογράφοι Ευγένιος Παπαδόπουλος και Λάγιος Απόστολοςένωσαν τις δυνάμεις τους και θα εκδόσουν πολύ σύντομα τοπική εφημερίδα του Δήμου Πύδνας- Κολινδρού. Η εφημερίδα θα προβάλει τα προβλήματα του νέου Δήμου... Δεν θα ανήκει σε κανένα θα είναι η φωνή του λαού... Θα είναι ριζοσπαστική εφημερίδα και θα τσακίζει κόκαλα....Τα γραφεία της εφημερίδος θα είναι στο Μακρύγιαλο.. Την δημιουργία της εφημερίδας αγκάλιασαν όλοι οι κάτοικοι, αλλά και η ομάδα του Ευγένιου.Τέλος στην εφημερίδα μπορούν να γράφουν και οι δημότες.
αναρτήθηκε σε Λευτεριά

ΚΛΟΠΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ!!!


Χθες το βράδυ (22/10/2010) εκλάπει από το χώρο του ΚΤΕΛ Κατερίνης το εικονιζόμενο λεωφορείο μας στις 20:11.
Πέρασε με e-pass από τα Διόδια Μαλγάρων στις 20:41 με κατεύθυνση προς θεσσαλονίκη.
Θα παρακαλούσα όποιον μπορεί να βοηθήσει ή έχει δεί το λεωφορείο να με ενημερώσει στο 6979006210.Προωθήστε το μήνυμα στα υπόλοιπα ΚΤΕΛ & αναρτήστε το στο προφίλ σας.

Ευχαριστώ.


Τα στοιχεία του λεωφορείου είναι :
ΒΑΣΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΚΟΚΚΑΛΙ(ΜΠΕΖ)
ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΡΙΓΑ ΕΜΠΡΟΣ ΚΑΙ
ΔΥΟ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΡΙΓΕΣ ΚΑΤΑΜΗΚΟΣ
ΕΩΣ ΠΙΣΩ ΖΙΚ-ΖΑΚ ΠΛΑΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 15εκ
MERCEDES TOURISMO
NMB61335813234992 ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
2003 ΧΡOΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
ΟΜ457LΑ11166 ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ
ΚΝΗ9544 ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Ο πολιούχος Άι-Δημήτρης θα κάνει το θαύμα του

Ενδιαφέρει πάρα πολύ τους αγρότες,μάλλον τους καίει...


Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η πίστωση του 50% της ενιαίας ενίσχυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, παρ’ όλο που παρεμβάλλεται η αργία της 28ης Οκτωβρίου. Αυτό θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θάνο Καπρέλη. Παράλληλα, θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα σαφές ετήσιο χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα δίνονται οι κοινοτικές ενισχύσεις και θα επιστρέφονται οι παρακρατηθέντες φόροι (ΦΠΑ και αγροτικό πετρέλαιο) στους αγρότες.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση που διεξήχθη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου στη Λάρισα την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, το χρονοδιάγραμμα σχεδιάζεται έτσι ώστε μέχρι τον Ιούνιο της κάθε χρονιάς να έχουν ολοκληρωθεί σταδιακά και κάθε μήνα όλες οι πληρωμές που αφορούν τον αγροτικό κόσμο ξεκινώντας από την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης τον Δεκέμβριο.

Έτσι, προχωρώντας σε ένα πρώτο σχέδιο χρονοδιαγράμματος, που το παρουσίασε στους παραβρισκόμενους εκπροσώπους των αγροτών, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι οι ενισχύσεις και οι επιστροφές του 2010 θα δοθούν ως εξής: Στις 26-29 Οκτωβρίου το 50% της ενιαίας ενίσχυσης, στις 17 Δεκεμβρίου το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης, τον Φεβρουάριο η συνδεδεμένη ενίσχυση, τον Μάρτιο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών και τον Απρίλιο η επιστροφή του ΦΠΑ. Οι μήνες Μάιος και Ιούνιος θα αποτελούν περίοδο εκκαθάρισης όλων των εκκρεμοτήτων.


Πηγή:http://www.agronews.gr/content/view/61434/39/lang,el/

Η 7η Αγωνιστική της Super league

Για σήμερα Σάββατο 23/10/2010 και για την 7η Αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League ΟΠΑΠ,έχουμε τα παρακάτω παιχνίδια:

Atromitos Athens vs. AO Xanthi (ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. - SKODA ΞΑΝΘΗ)
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
(NOVA - 17:15)

Για ίντερνετ:
http://www.myp2p.eu/broadcast.php?matchid=92156&part=sports
ή http://www.telefree.info/


Asteras Tripolis vs. Iraklis Saloniki (ΑΣΤ.ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ)
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010
ΓΗΠΕΔΟ ΑΣΤΕΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
(NOVA - 19:30)

Για ίντερνετ:
http://www.myp2p.eu/broadcast.php?matchid=92157&part=sports




Olympiacos Volos vs. AEL Larissa (ΟΛΥΜΠ. ΒΟΛΟΥ - ΛΑΡΙΣΑ)
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
(NOVA - 19:30)

Για ίντερνετ:
http://www.myp2p.eu/broadcast.php?matchid=92158&part=sports


Το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής ολοκληρώνεται αύριο με τα εξής παιχνίδια:

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΒΑΛΑ - Δ.Ε. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 16:00 NOVA
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ - ΚΕΡΚΥΡΑ 16:00 NOVA
Π.Α.Ο.Κ. - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 18:15 NOVA
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ 20:30 NET
A.E.K. - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 21:00 NOVA

Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με επιδότηση από 30% έως 50%

Πρόγραμμα αξίας 400 εκατ. ευρώ – Θα επισκευαστούν 30.000 κτίρια,
εκτιμά το υπ. Ανάπτυξης
Της Xρυσας Λιαγγου

«Eξοικονόμηση κατ' όικον» αποκαλείται
το πρόγραμμα που φιλοδοξεί να περιορίσει την ενεργειακή σπατάλη των οικιακών κτιρίων ανά την επικράτεια προσφέροντάς τους τη δυνατότητα για ένα οικολογικού τύπου ρετουσάρισμα. Oι «πράσινες» παρεμβάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθούν με 400 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης, ενώ το συνολικό ποσό (συμπεριλαμβανομένης της ίδιας συμμετοχής) θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ. Tο πρόγραμμα παρουσίασε χθες ο υπουργός Aνάπτυξης (ΥΠΑΝ), K. Xατζηδάκης, και όπως είπε από την εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 100 χιλιάδες νοικοκυριά ή 400 χιλιάδες πολίτες, ενώ αναμένεται να επισκευαστούν περίπου 20-30 χιλιάδες κτίρια. Mε την ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 50%-70% ανάλογα με τις επεμβάσεις που θα επιλεγούν. H εφαρμογή του αναμένεται από την 1η Nοεμβρίου, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να ξεκινήσει και από την 1η Oκτωβρίου.

Tο πρόγραμμα αφορά κτίρια που εξέδωσαν άδεια οικοδομής πριν από τον Iούλιο του 1979, όταν και δημοσιεύτηκε σε ΦEK ο νέος κανονισμός θερμομόνωσης, με τιμή ζώνης κάτω από 1500 ευρώ το τετραγωνικό. H επιδότηση κυμαίνεται μεταξύ 30%-50% του συνολικού προϋπολογισμού ανάλογα με τις παρεμβάσεις που επιλέγει ο ιδιοκτήτης και οι οποίες διακρίνονται σε υποχρεωτικές και προαιρετικές. Στις υποχρεωτικές περιλαμβάνονται οι επισκευές θερμομόνωσης στην ταράτσα του σπιτιού, η αντικατάσταση τζαμιών και κουφωμάτων όπως και η αντικατάσταση παλιού καυστήρα ή λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή σύστημα φυσικού αερίου ή σύστημα AΠE. Στις προαιρετικές περιλαμβάνονται, οι επεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Σε μονοκατοικίες, για επεμβάσεις που δεν περιλαμβάνουν επισκευές στον εσωτερικό σκελετό (θερμομόνωση κελύφους) η επιδότηση είναι 30% ενώ εάν γίνει θερμομόνωση κελύφους η επιδότηση είναι 40%.

Στις πολυκατοικίες, για επεμβάσεις χωρίς παρέμβαση στο κέλυφος η επιδότηση είναι 35% και για επεμβάσεις και στο κέλυφος 50%.

Για τις επισκευές με τη χαμηλή επιδότηση απαιτείται μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ενώ για τις θερμομονώσεις που απαιτείται χρήση σκαλωσιάς θα απαιτείται η έκδοση άδειας από την πολεοδομία για λόγους ασφαλείας. Το ανώτατο κόστος των επισκευών ή των έργων δεν μπορεί να υπερβεί τις 120 χιλιάδες ευρώ, ενώ ήδη το ΥΠΑΝ έχει καταρτίσει κατάλογο σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς με το κοστολόγιο των εργασιών αλλά και των υλικών που απαιτούνται για κάθε εργασία. Μόνο με βάση αυτό το κοστολόγιο θα μπορούν να υποβληθούν προτάσεις επιλέξιμες για ένταξη στο πρόγραμμα.

Για τα κτίρια προ του 1980 που έχουν τιμή ζώνης πάνω από 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με άμεση επιδότηση, θα μπορούν όμως αν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε επισκευές να λάβουν φορολογικές απαλλαγές. Οι λεπτομέρειες των απαλλαγών αυτών θα καθοριστούν από το ΥΠΟΙΚ πριν από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος.

Oι ενδιαφερόμενοι για την ένταξη στο πρόγραμμα θα απευθύνονται στα κατά τόπους Kέντρα Eξυπηρέτησης Πολιτών (KEΠ) τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό Aνάπτυξης K. Xατζηδάκη θα ενισχυθούν με ένα απλουστευμένο πληροφοριακό σύστημα που θα δημιουργηθεί ενώ θα υπάρξει και εκπαίδευση των στελεχών τους. Tην επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τον υπουργό, θα ξεκινήσει στο YΠAκαι λειτουργία γραμμής εξυπηρέτησης. H διάρκεια του προγράμματος θα είναι διετής και η υλοποίηση των παρεμβάσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός έτους από την έγκριση της εκάστοτε πρότασης. H ηγεσία του YΠAείναι ανοιχτή σε επέκταση του Προγράμματος σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση.

O υπουργός Aνάπτυξης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως το σημαντικότερο απ' όσα έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας. Eίναι το σημαντικότερο, όπως είπε, «όχι μόνο επειδή αφορά περισσότερους πολίτες, αλλά και επειδή τα σπίτια στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου το 32%, της συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας. Τέλος, η θέρμανση καταναλώνει το 60% της ζήτησης».
[+] ΓPAΦHMA:
http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/graph/29-07-09/s23.pdf


Πηγή:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_29/07/2009_323766

Ένσταση κατά της απόφασης ο κύριος Ευγένιος

ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
κι ο Ευγένιος θα καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης.

Πηγή:http://lefteria.blogspot.com/2010/10/blog-post_2255.html

Το σχόλιό μας:
Το σήριαλ καλά κρατεί...

Εκτός ο Ευγένιος Παπαδόπουλος?

Είναι οριστικό: Δεν ανακηρύχθηκε από το Πρωτοδικείο ο συνδυασμός του Ευγένιου Παπαδόπουλου (Ολύμπιου) στο δήμο Πύδνας - Μεθώνης

Πηγή:http://politispierias.blogspot.com/2010/10/blog-post_2024.html

θέσεις για τον νέο καλλικρατικό δήμο (γελειογραφία)

3 οι υποψήφιοι συνδυασμοί στη Βόρεια Πιερία

- Οι συνδυασμοί των Βαγγέλη Λαγδάρη, Βαγγέλη Πολύζου και ΚΚΕ είναι επισήμως οι "μονομάχοι" για τον δήμο Πύδνας - Κολινδρού.

Πηγή:http://politispierias.blogspot.com/2010/10/3_23.html

Σοφία Μαυρίδου σε δράση...

Έδωσαν ρέστα χθες το βραδάκι - όπως έμαθα σήμερα το πρωί - η υποψήφια περιφερειάρχης Πιερίας κυρία Μαυρίδου Σοφία και οι εξίσου πανέμορφες συνοδοί της.
Από όπου περνούσαν αναστάτωναν το ανδρικό φύλο του Κολινδρού!!!
Σωστή η κυρία...
Η γυναικεία ομορφιά είναι πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια της κάθε υποψήφιας,αν ξέρει να το χρησιμοποιήσει σωστά.
Και από ότι φαίνεται η εν λόγω κυρία ξέρει να το χρησιμοποιεί κατάλληλα...
Αλλά για το τι είπε και τι δεν είπε και αν και που μίλησε δεν έγινε ακόμη γνωστό σε μας.
Ποιον ενδιέφεραν άλλωστε οι λεπτομέρειες?

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΒΟΥΔΡΙΑΣ

Συνεχίζουμε τα αφιερώματα στη στήλη "Κουλιντρινοί ιπιφανείς γραμματιζούμιν"
με έναν άλλον σπουδαίο Κολινδρινό επιστήμονα:



ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΒΟΥΔΡΙΑΣ
Καθηγητής και Διευθυντής
Εργαστηρίου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Στερεών
και Επικινδύνων Αποβλήτων
Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Τηλέφωνο: 25410-79377
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Fax: 25410-79376
671 00 Ξάνθη E-mail: voudrias@env.duth.gr
Web: http://www.env.duth.gr/etkdsa

Ο κ. Ευάγγελος Α. Βουδριάς είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου
Τεχνολογίας και Διαχείρισης Στερεών και Επικινδύνων Αποβλήτων του Τμήματος
Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Μετά την
λήψη του διδακτορικού του διπλώματος (PhD in Environmental Engineering) από το
Department of Civil and Environmental Engineering of the University of Illinois at
Urbana-Champaign το 1984, συνέχισε με διετείς μεταδιδακτορικές σπουδές στο ίδιο
αντικείμενο στο Πανεπιστήμιο Stanford. Κατόπιν εργάσθηκε για δύο έτη ως
Ερευνητής (Research Scientist) στον Ερευνητικό Οργανισμό Battelle Memorial
Institute, Columbus, Ohio. Το 1988 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο School of
Civil and Environmental Engineering του Georgia Institute of Technology, Atlanta,
Georgia. Εκεί δίδαξε μαθήματα διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, προχωρημένων
φυσικοχημικών διεργασιών και εξυγίανσης ρυπασμένων εδαφών και υπογείων
υδάτων.
Το 1996 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών
Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το 2001 προήχθη στη
βαθμίδα του Καθηγητή. Τα τρέχοντα ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα
εστιάζονται σε δύο τομείς: (1) Στην τεχνολογία και διαχείριση στερεών και
2
επικινδύνων αποβλήτων. (2) Στην κίνηση και συμπεριφορά ρύπων σε υπόγεια
συστήματα (υδροφορείς, ακόρεστα εδάφη, χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων)
και στην εξυγίανση και αποκατάσταση των συστημάτων αυτών.
Διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος και επιστημονικός συνεργάτης σε περισσότερα
από 20 ερευνητικά προγράμματα με ανταγωνιστική χρηματοδότηση, τόσο από
δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς χρηματοδότησης στις Ηνωμένες Πολιτείες
και στην Ελλάδα, όπως: National Science Foundation, U.S. Environmental Protection
Agency, U.S. Department of Interior, U.S. Department of Energy, U.S. Air Force,
DuPont, Battelle Memorial Institute, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
και Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα αποτελέσματα του
ερευνητικού του έργου έχουν παρουσιασθεί σε διεθνή συνέδρια και δημοσιευθεί σε
περισσότερες από 50 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, όπως: Journal of
Environmental Engineering-ASCE, Environmental Science and Technology, Waste
Management, Waste Management and Research, Journal of Contaminant Hydrology,
Ground Water, Water Research, Chemosphere, Journal of American Water Works
Association, Transport in Porous Media και Environmental Progress. Ο κ. Βουδριάς
είναι συγγραφέας 7 πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, που αποτελούν εκδόσεις του
Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.



Επειδή έχει τεράστιο βιογραφικό,δείγμα του σπουδαίου του έργου,πατήστε εδώ για συνέχεια

και εδώ για πληροφορίες στα Αγγλικά από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Θράκης


Σήμερα η ανακήρυξη των συνδυασμών από το το Πρωτοδικείο

Εντός των επόμενων ωρών θα γίνει η επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων από το Πρωτοδικείο.

- Για να δούμε ποιοι θα είναι και επίσημα αυτοί που θα συμμετέχουν στις εκλογές.
- Μιας και πολλά ακούστηκαν αυτές τις ημέρες.
- Αφού υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως υπάρχουν υποψήφιοι που κατέθεσαν μεν συνδυασμό, αλλά δεν θα είναι στην τελική λίστα.

Πηγή: http://politispierias.blogspot.com/2010/10/blog-post_5749.html

Ξεκίνησαν εκ νέου οι έρευνες στον Όλυμπο για τη Γαλλίδα ορειβάτισσα

Στις 05:30 το πρωί ξεκίνησαν οι έρευνες των ομάδων διάσωσης για τον εντοπισμό και τη διάσωση της 37χρονης Γαλλίδας ορειβάτισσας, η οποία αγνοείται στην περιοχή του Ολύμπου.

Στη μεγάλη επιχείρηση συμμετέχουν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λιτόχωρου και της Κατερίνης, καθώς και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ Λάρισας και Θεσσαλονίκης με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Οι αρχές ειδοποιήθηκαν από τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, στην οποία αποτάθηκαν οι οικείοι της 37χρονης αφού είχαν χάσει τις τελευταίες μέρες τα ίχνη της.

Διαβάστε επίσης:
Αγωνία για την τύχη της 37χρονης Γαλλίδας που χάθηκε στον Όλυμπο,
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010, 23:50

Πηγή: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=188512&cid=4

Η Αγορά του ΑΠΟΥΡΩ


Υποσχέθηκα ανάρτηση για την Αγορά της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας,
όσα μπορώ να θυμηθώ. Μεγάλωσα μέχρι τα δώδεκα χρόνια σ' ένα σπίτι περίπου
απέναντι από την Αστυνομία και το σημερινό φούρνο του Γλυκού. Στο ισόγειο
ήταν το βιβλιοχαρτοπωλείο-ψιλικατζήδικο του Αντώνη Αδαμαντίδη (Κατριγάρη).
Η πίσω πλευρά του σπιτιού έβλεπε στο λάκκο. Τα βράδια μέσα από την άγρια
σκοτεινιά του λάκκου άκουγα γκιώνη και μπούφο, από τότε δεν ξανάκουσα
αυτά τα νυχτοπούλια.
Στο λάκκο κατεβαίναμε πάντα πριν σκοτεινιάσει, μέχρι που κάποτε, σκαλίζοντας από δω κι από κει, βρήκαμε θαμμένα κιβώτια με όπλα, σφαίρες, χειροβομβίδες, απομεινάρια προφανώς της εποχής του εμφυλίου, ευτυχώς κάποιος μας είδε από ψηλά, μας φώναξε ν'ανεβούμε πάνω γρήγορα, έτσι αποφεύχθηκε μια τραγωδία, κλήθηκε η αστυνομία, δε μάθαμε τίποτα περισσότερο μετά...
Η ακτίνα δράσης μου σ'αυτή την ηλικία έφτανε περίπου μέχρι το σημερινό ταχυδρομείο,
απ' όπου θ'αρχίσει η περιγραφή μας. Εκεί όπου σήμερα η πιτσαρία, θυμάμαι το ρολογάδικο κάποιου ξένου, του Βαγγελάκη, και το μανάβικο του Ράμου, επίσης ξένου, ίσως να είχε και ταβέρνα. Απέναντι, όπως μου έχει πει η ΑΜΑΝΤΑ, είχε το μπακάλικο ο πατέρας της, Κυριακός Κυριακού. Αριστερά από την είσοδο του σπιτιού του Αντώνη Κύρκου το τενεκετζίδικο Πλασταρά (Λατσιού) και ίσως παλιότερα, δεν είμαι σίγουρος, το γιαουρτάδικο του
Κλεόβουλου Δεληγιάννη. Απέναντι ο φούρνος του Στέλιου Μπάρμπα, και δεξιά, το θυμάστε σίγουρα, μέχρι πριν λίγα χρόνια το μπακάλικο-μανάβικο του Διαμαντού Διαμαντόπουλου, το παλιό ταχυδρομείο, το κουρείο του Μανόλη Αντωνιάδη, οι πρόσκοποι και με πρόσοψη προς τη σημερινή πλατεία το καφενεδάκι του Γιάννη Κυριακάκη και το μανάβικο του Αντώνη Μουχταρόπουλου. Πάνω απ' όλα αυτά τα καταστήματα το απέραντο σπίτι του παπα Θανάση Πλατσά, με είσοδο λίγο πιο αριστερά από το σημερινό STATUS και παραδίπλα άρχιζε ο λάκκος, τ'Τσισμέ η λάκκους..
Από δω ουσιαστικά ξεκινούσε η Αγορά, ένας δρόμος πιο δεξιά απ' το σημερινό, πιο κοντά στο καβάκι και στο Δημαρχείο. Από αριστερά πάντα μέχρι απέναντι από την αρχή της οδού Αγίας Θεοδώρας υπήρχε μια σειρά κτιρίων (πίσω από τα κτιρια ξεκινούσε ο λάκκος), δεν ξέρω αν ήταν ιδιωτικά ή δημόσια, θυμάμαι εκεί το μπακάλικο του Κίμωνα Κομψελίδη και το συνεταιρικό κουρείο του Πέτρου Γλυκού και του Σούλη Λιόλιου. Επάνω απ'αυτά τα καταστήματα στεγάζονταν η Δημαρχία, η Αστυνομία και τα ΤΕΑ. Συνεχίζοντας μέχρι τη σημερινή Αστυνομία με τη σειρά το περίπτερο των αδελφών Αβράμπεκη, νεότερο αυτό, παραδίπλα το γιαουρτάδικο του Κλεόβουλου Δεληγιάννη, οι στάβλοι των οικογενειών Γλυκού απέναντι στα σημερινά σπίτια τους, το σπίτι της γιαγιάς Ρίνας Σαμαρά και τέλος το σπίτι όπου πέρασα τα χρόνια του δημοτικού σχολείου.
Γυρίζοντας πίσω, εκεί όπου σήμερα το φαρμακείο, ήταν το ιατρείο του Κουτρούμπα, στη θέση του χρυσοχοείου το κατάστημα Υφάσματα-Νεωτερισμοί του Ανέστη Μπουσμαλή, κατόπιν ένα άνοιγμα που οδηγούσε στο σπίτι του Δημητράκη Τσαμπούρη, δίπλα το μπακάλικο του Κυριάκου Δούλια και το καφενείο του Κλέανδρου Δούλια, εκει όπου ο Γιώτης. Αμέσως μετά ένα ανηφοράκι προς το σπίτι του Μενέλαου Παπαδημητρίου (Μινέκα), ο οποίος από κάτω, πίσω ακριβώς απ'το καβάκι, διατηρούσε καφενειο, εκεί επίσης ήταν το ζαχαροπλαστείο-γιαουρτάδικο του Κλεόβουλου Δεληγιάννη, αμέσως μετά το καφενείο του Γιάννη Κόνιαρη (Γκαγκάνα) και πιο πάνω στα σκαλάκια το κουρείο του Βασίλη Κομπατσιάρη και το ιατρείο του Μέρκου Παπαθεοδώρου. Ανεβαίνοντας τα σκαλάκια αριστερά το μπακάλικο του Αχιλλέα Σιούμη και πιο πάνω το καφενείο του Αντώνη Μπουρανή.
Κατηφορίζοντας πάλι στην πλατεία, από τη δεξιά πλευρά της σημερινής Δημαρχίας κρεοπωλείο Μανόλη Γκολυλιόβα, μπακάλικο Θανάση Γκουλιόβα, κουρείο Θωμά Δούλια, μανάβικο Αντώνη Μουχταρόπουλου, μπροστά το περίπτερο του Αντώνη Κομπατσιάρη (Μπουρμπούλα) και παραδίπλα καφενείο Γιάννη Κόνιαρη (πριν μεταφερθεί στα σκαλάκια), μανάβικο Κώστα Τσιάμη και αργότερα Αντώνη Μουχταρόπουλου, και στη γωνία, όπου σήμερα το σουβλατζίδικο, ήταν το κουρείο του Θανάση Δ. Λιόλιου (Μπαμπάλα). Πίσω απ'το κουρείο, στην αρχή του δρόμου, το κατάστημα τυροκομικών του Βασίλη Παπαοικονόμου. Απέναντι, στο σπίτι του Καλτέκη επάνω στεγαζόταν το ταχυδρομείο, πριν μεταφεθεί κάτω απ' το σπίτι του παπα Θανάση Πλατσά. Στο σημερινό κατάστημα Καλτέκη λειτουργούσε το καφενείο του Πέτρου Ι. Γλυκού. Εδώ που είναι το σπίτι του Γιάννη Μπιτσιάνη ήταν αλάνα, η χαρά των παιγνιδιών μας και απέναντι το τσαγκάρικο του Θάνου Παπακίπη. Παρακάτω στη γωνία το μπακάλικο του Μανόλη Γλυκού και δίπλα το κουρείο του Πέτρου Γλυκού. Στη συνέχεια τα σπίτια των οικογενειών Γλυκού και απέναντι από τη σημερινή Αστυνομία μια μικρή αλάνα πάλι για το παιγνίδι μας.
Όταν γκρεμίστηκαν τα παλιά κτίσματα αριστερά και δεξιά του δρόμου της Αγοράς, κτίστηκαν το σημερινό Δημαρχείο και το σπίτι του Κίμωνα Κομψελίδη, όλα τα μικρομάγαζα μεταφέρθηκαν ή έκλεισαν. Εδώ όπου σήμερα το ζαχαροπλαστείο του Χρίστου Τσιουμτσιούδα μεταφέρθηκαν το παντοπωλείο του Κίμωνα Κομψελίδη και δεξιά το ζαχαροπλαστείο του Δεληγιάννη, το οποίο, όπως περιγράψαμε, είχε γυρίσει όλη την Αγορά. Εκεί μεταφέρθηκε και το πρακτορείο του ΚΤΕΛ από το καφενείο Σαμαρά, όταν άνοιξε η πλατεία.
Δεν πρόλαβα τα χασαπιά (τα σφαγεία), ήταν λίγο πιο μπροστά από το αθάνατο καβάκι.
Εδώ τελείωσε το οιδοιπορικό στην Αγορά του ΑΠΟΥΡΩ, στην Αγορά των αρχών της δεκαετίας του '60. Από το '62 και μετά,όταν παραδόθηκε το κτίρο της Δημαρχίας, χρόνο με το χρόνο συνεχίζονται τα έργα διαπλάτυνσης, ας αναλάβει νεότερος να σας ξεναγήσει. Αν παρέλειψα κάτι, αν κάπου έκανα λάθος, ας με διορθώσει κάποιος παλιός που μας διαβάζει. Οι νεότεροι ρωτήστε τους δικούς σας, κάτι θα θυμούνται κι εκείνοι.

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...

Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν έτσι:1. Δανείζουμε εμείς (οι Έλληνες) την Ελλάδα άμεσα. Έχουμε αρκετές καταθέσεις για να καλύψουμε αρκετούς μήνες. Ταυτόχρονα, δίδοντας εξωφρενικά προνόμια στους Κινέζους (λιμάνι και ζώνη ελευθέρου εμπορίου για ίδρυση μονάδων συναρμολόγησης και "εξευρωπαϊσμού" των προϊόντων τους) τους πουλάμε 40 με 50 δις ευρώ ομολόγα. Ένα μεγάλο μέρος των Ευρώ που μαζεύει η Κυβέρνηση από τα παραπάνω το μετατρέπει σε δολλάρια (δείτε το γιατί στο 4)

2. Καλούμε το ΔΝΤ για τα υπόλοιπα. Θα πληρώσουμε κατιτίς παραπάνω αλλά θα απολαύσουμε τα μούτρα των "Εταίρων" όταν καταλάβουν ότι η Ευρωπαϊκή τους Ένωση είναι ένα μάτσο κουρελόχαρτα. Θα απολαύσουμε επίσης μιά άνευ προηγουμένου ξεφτίλα της Κομισιόν και των καρεκλοκενταύρων της.

3. Αναθεωρούμε τις παραγγελίες οπλικών συστημάτων από τους φίλους Ευρωπαίους

4. Καλούμε την Κομισιόν να δει το θέμα εξόδου μιάς χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ, μια και αυτό δεν προβλέπεται πουθενά. Με το που θα κυκλοφορήσει η είδηση το Ευρώ θα χάσει το 30% της αξίας του ως προς το δολλάριο. Στο σημείο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση πουλάει τα δολλάρια και αγοράζει Ευρώ. Το κέρδος είναι 25% (με τις προμήθειες) και οι Γερμαναράδες το φυσάνε και δεν κρυώνουν.

5. Εν τω μεταξύ σοβαρευόμαστε και δουλεύουμε και πληρώνουμε φόρους

6. συνάπτουμε συνθήκη με την Τουρκία σύμφωνα με την οποία δίνουμε Ελληνική (άρα και Ευρωπαϊκή) υπηκοότητα σε όποιον Τούρκο πολίτη έχει συγγένεια μέχρι β' βαθμού με Τουρκους που εκτοπίστηκαν κατά την ανταλλαγή πληθυσμών. ¨ολοι αυτοί την επόμενη μέρα παίρνουν το αεροπλάνο για τη Γερμανία... Ταυτόχρονα θεσπίζουμε ακόμα πιό εύκολα κριτήρια ελληνοποίησης (με παράβολο 3.000 Ευρώ) των παράνομων προσφύγων. Και αυτοί παίρνουν την επόμενη μέρα το τραίνο για τη Γερμανία και Γαλλία. Με τρόμο βλέπουν οι Εταίροι εισρροή 15.000 χιλιάδων μουσουλμάνων την εβδομάδα με Ελληνικά διαβατήρια.

7. Η Κομισιόν απελπισμένη καλεί τους Εταίρους να αναθεωρήσουν τη στάση τους για την Ελλάδα, όλοι όμως βλέπουν ότι είναι αργά.

8. Η Ελλάδα αιτείται αποχώρησής της από το Ευρώ. Ακολουθούν και η Ιταλία και Ισπανία που υποφέρουν χρόνια από το σκληρό Ευρώ και την κηδεμονία των Γερμανών. Το Ευρώ καταρρέει. Η Κομισιόν παραιτείται σύσσωμη. Οι Άγγλοι κατηγορούν Γερμανία και Γαλλία ότι τα έκαναν μούσκεμα και ζητούν επειγόντως αναθεώρηση των Συνθηκών.

9. Έχουμε φτάσει το Δεκέμβριο του 2012. Οι Γερμανοί κατάλαβαν ότι τα έβαλαν με λάθος Mother fucker. Μερικές μέρες αργότερα φτάνει το τέλος του κόσμου.Όχι για όλους όμως, οι Έλληνες (και τα 15 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο) έχουν μεταφερθεί με τα διαστημόπλοια των Ελ στον Άλφα του Κενταύρου. Μαζί τους σώθηκαν και μερικές ξέμπαρκες Γερμανίδες που είχαν παντρευτεί κάτι γκαρσόνια από την Μύκονο...

Πηγή: http://blog.mantzaris.eu/?p=43#more-43
12 Μαρτίου 2010
Μάντζαρης