Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Περίεργες συμπτώσεις που σε κάνουν να αναρωτιέσαι...!!!!

Η κατάρα του αμαξιού του James Dean
Το Σεπτέμβριο του 1995 , o James Dean σκοτώθηκε σε ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα καθώς οδηγούσε την Porsche του. Μετά το τρακάρισμα, το αμάξι αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ γρουσούζικο...


α) Όταν το αυτοκίνητο απομακρύνθηκε από τον τόπο του ατυχήματος και μεταφέρθηκε σε ένα γκαράζ, η μηχανή γλίστρησε από το αυτοκίνητο και έπεσε στα πόδια ενός μηχανικού με αποτέλεσμα να χάσει και τα δυο του πόδια.
β) Αργότερα η μηχανή αγοράστηκε από κάποιον γιατρό που την έβαλε στο δικό του αγωνιστικό αυτοκίνητο και σκοτώθηκε μετά από λίγο καιρό κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Στον ίδιο αγώνα, σκοτώθηκε ακόμα ένας αυτοκινητιστής στο αμάξι του οποίου υπήρχε ένα εξάρτημα από το αυτοκίνητο του James Dean.
γ) Όταν η Porsche του James Dean επιδιορθώθηκε, το γκαράζ
στο οποίο βρισκόταν καταστράφηκε από φωτιά.
δ) Κάποια άλλη φορά το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στο Sacramento, αλλά έπεσε από τη βάση του με αποτέλεσμα να σπάσει το ισχίο του ένας έφηβος.
ε) Στο Oregon, το τρέιλερ στο οποίο βρισκόταν το αυτοκίνητο, έφυγε από τον κοτσαδόρο και το αμάξι έπεσε πάνω σε μια βιτρίνα.
στ) Τέλος, το 1959 το αμάξι μυστηριωδώς διαλύθηκε σε 11 κομμάτια ενώ στηρίζονταν σε ατσάλινη βάση.

Ένα μωρό που έπεσε από παράθυρο δύο φορές και σώθηκε από τον ίδιο άνθρωπο
Στο Detroit γύρω στο 1930 μια νεαρή μητέρα θα πρέπει να ευχαριστεί για πάντα έναν άντρα με το όνομα Joseph Figlock. Καθώς ο Figlock περπατούσε στο δρόμο, το μωρό της γυναίκας αυτής έπεσε πάνω στον Figlock, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η πτώση και να μην πάθει κακό κανείς από τους δυο. Ένα χρόνο αργότερα η ίδια ακριβώς σκηνή επαναλήφθηκε με το ίδιο μωρό να πέφτει, από το ίδιο παράθυρο στο ίδιο άτομο. Και πάλι δεν χτύπησε κανείς από τους δυο.

Μια σφαίρα που έφτασε στον προορισμό της μετά από χρόνια
Το 1883 ο Henry Ziegland τα χάλασε με την κοπέλα του η οποία από τη δυστυχία της αυτοκτόνησε. Ο αδελφός της κοπέλας ήταν τόσο εξοργισμένος που κυνήγησε τον Henry και τον πυροβόλησε. Ο αδελφός νόμιζε ότι είχε σκοτώσει τον Henry και στη συνέχεια αυτοκτόνησε και ο ίδιος. Ωστόσο ο Ziegland δεν είχε πεθάνει. Στην πραγματικότητα η σφαίρα του είχε γρατζουνίσει το πρόσωπο και είχε σφηνωθεί σε ένα δέντρο. Σίγουρα θεωρούσε τον εαυτό του πολύ τυχερό. Κάποια χρόνια αργότερα ο Ziegland αποφάσισε να κόψει το μεγάλο δέντρο το οποίο ακόμα είχε τη σφαίρα πάνω του. Η δουλειά αυτή του φαινόταν πολύ επίπονη και έτσι αποφάσισε να ανατινάξει το δέντρο με λίγο δυναμίτη. Η έκρηξη προκάλεσε την εξοστράκιση της σφαίρας προς το κεφάλι του Ziegland με αποτέλεσμα να πεθάνει.

Δίδυμα αγόρια, δίδυμες ζωές
Η ιστορίες με δίδυμα παιδιά και σχεδόν δίδυμες ζωές είναι εκπληκτικές αλλά ίσως όχι όσο των δύο διδύμων από το Ohio. Τα δίδυμα αδέλφια χωρίστηκαν μετά τη γέννησή τους και υιοθετήθηκαν από διαφορετικές οικογένειες. Χωρίς να υπάρχει επαφή μεταξύ των οικογενειών, και οι δύο οικογένειες ονόμασαν τα παιδιά James. Και οι δύο μεγάλωσαν χωρίς ο ένας να γνωρίζει τον άλλον και όμως και οι δύο ενδιαφέρθηκαν να εκπαιδευτούν για την επιβολή του νόμου, και οι δύο έχουν δεξιότητες στο σχεδιασμό και στην ξυλουργική και παντρεύτηκαν και οι δύο γυναίκες με το όνομα Linda. Και οι δύο είχαν γιους, και ο ένας τον είχε ονομάσει James Alan και ο άλλος James Allan. Και οι δύο δίδυμοι χώρισαν τις γυναίκες τους και μετά παντρεύτηκαν ξανά γυναίκες με το όνομα Betty. Επίσης είχαν σκύλο και οι δύο με το όνομα του. 40 χρόνια μετά το αποχωρισμό τους, τα αδέλφια συναντήθηκαν ξανά και ανακάλυψαν τις καταπληκτικές ομοιότητες στη ζωή τους.

Ακριβώς όπως το βιβλίο του Edgar Allan Poe
Το δέκατο ένατο αιώνα ο φημισμένος συγγραφέας , Edgar Allan Poe έγραψε ένα βιβλίο με το όνομα “ Η αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ” . Έχει θέμα τέσσερις επιζώντες ενός ναυαγίου που ήταν σε μια βάρκα για πολλές μέρες πριν αποφασίσουν να σκοτώσουν και να φάνε τον καμαρότο που το όνομα του ήταν Richard Parker. Κάτι χρόνια αργότερα, το 1884, το πλοίο Mignonette ναυάγησε με μόνο 4 επιζώντες που ήταν σε μια βάρκα για αρκετές μέρες. Τελικά, τα 3 ανώτερα μέλη του πληρώματος, σκότωσαν και έφαγαν τον καμαρότο. Το όνομα του ήταν Richard Parker.

Δίδυμοι σκοτώθηκαν στον ίδιο δρόμο με δύο ώρες διαφορά
Το 2002 , 2 εβδομηντάχρονοι δίδυμοι πέθαναν με διαφορά δύο ωρών στον ίδιο δρόμο, σε δύο διαφορετικά ατυχήματα. Ο πρώτος από τους διδύμους πέθανε όταν τον χτύπησε φορτηγό ενώ βρισκόταν στο ποδήλατό του στο Raahe, 600 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Helsinki. Πέθανε μόλις ενάμιση χιλιόμετρο μακριά από το σημείο που πέθανε κ ο αδελφός του. Ένας αστυνομικός δήλωσε ότι παρόλο που ο δρόμος είναι πολυσύχναστος, δεν γίνονται συχνά ατυχήματα πράγμα που κάνει το γεγονός ακόμα πιο απίστευτο.

Τρεις απόπειρες αυτοκτονίας όλες διακόπηκαν από τον ίδιο μοναχό
Ο Joseph Aigner ήταν ένας γνωστός ζωγράφος τον δέκατο ένατο αιώνα και απ΄ότι φαίνεται δεν ήταν και πολύ χαρούμενος αφού αρκετές φορές προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Όταν ήταν 18 χρονών προσπάθησε να κρεμαστεί αλλά διέκοψε τα σχέδια του λόγο της μυστηριώδης παρουσίας ενός μοναχού. Στην ηλικία των 22 ξαναπροσπάθησε άλλα και πάλι ο ίδιος μοναχός τον διέκοψε. 8 χρόνια αργότερα τον καταδίκασαν σε θάνατο με κρεμάλα, λόγο των πολιτικών του απόψεων. Και πάλι η ζωή του σώθηκε από την παρέμβαση του ίδιου μοναχού. Στην ηλικία των 68 χρόνων επιτέλους κατάφερε να αυτοκτονήσει χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι. Την κηδεία έκανε ο ίδιος μοναχός το όνομα του οποίου ο Aigner ποτέ δεν έμαθε.

Κέρδη απο το Poker στο ανυποψίαστο γιο
Το 1858 ο Robert Fallon πυροβολήθηκε ως πράξη εκδίκησης από αυτούς που έπαιζαν μαζί του Poker. Ισχυρίστηκαν ότι ο Fallon κέρδισε 600 δολλάρια κλέβοντας. Με την θέση του Fallon άδεια και ενώ κανείς δεν ήθελε να την πάρει γιατί το θεωρούσαν γρουσουζιά , βρήκαν ένα νέο παίκτη για να συνεχίσουν και του φόρτωσαν τα 600 δολλάρια του νεκρού άντρα. Μέχρι να έρθει η αστυνομία να ερευνήσει το φόνο, ο άντρας είχε μετατρέψει τα 600 δολλάρια σε 2200 δολλάρια. Η αστυνομία απαίτησε τα 600 δολλάρια ( που αρχικά κέρδιζε ο Fallon) να πάνε στον πιο κοντινό συγγενή του, και εκεί ανακάλυψαν οτι ο νέος παίκτης ήταν ο γιος του Fallon ο οποίος δεν είχε δεν τον πατέρα του για 7 χρόνια!

Μία νουβέλα που περιέγραφε τον κατάσκοπο της διπλανής πόρτας
Όταν ο Norman Mailer ξεκίνησε να γράφει τη νουβέλα του Barbary Shore, δεν είχε σχέδια να περιλάβει έναν Ρώσο κατάσκοπο σαν χαρακτήρα. Καθώς δούλευε πάνω στο βιβλίο του περιέλαβε ένα Ρώσο κατάσκοπο στην Αμερική σαν χαρακτήρα. Όσο προχωρούσε η νουβέλα, ο κατάσκοπος έγινε ο κύριος χαρακτήρας του βιβλίου. Μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου το γραφείο μετανάστευσης της Αμερικής, συνέλαβε έναν άντρα που έμενε ακριβώς πάνω απο τον Norman Mailer. Ήταν ο Colonel Rudolf Abel, υποτιθέμενος μεγάλος κατάσκοπος της Ρωσίας που δούλευε στην Αμερική εκείνη την εποχή.

Ο Mark Twain και ο κομήτης του Halley.
Ο Mark Twain γεννήθηκε τη μέρα που εμφανίστηκε ο κομήτης του Halley το 1835 και πέθανε τη μέρα της επόμενης εμφάνισής του το 1910. Αυτό το είχε προβλέψει και ο ίδιος το 1909 όταν είπε: “Ήρθα με τον κομήτη του Halley το 1835. Έρχεται ξανά του χρόνου και αναμένω να φύγω μαζί του”.


http://www.newsbeast.gr/weird/arthro/142404/perierges-subtoseis/

Υπόγεια Ρεύματα:Μ' αρέσει να μη λέω πολλά

Στίχοι: Υπόγεια Ρεύματα
Μουσική: Υπόγεια Ρεύματα
Πρώτη εκτέλεση: Υπόγεια Ρεύματα



Μ' αρέσει να μη λέω πολλά
μη λέω πολλά
μ' αρέσει να κοιτάω ψηλά
κοιτάω ψηλά στ' ατέλειωτα τραγούδια
με τη σκιά μου να πετώ, να πετώ
να πιάνω αστέρια στο βυθό
στο βυθό, βυθό της μουσικής σου

Κι όταν θα πέφτει η παγωνιά, η παγωνιά
να κάνω κύκλους σαν ολό, ολόγιομο
φεγγάρι στη σκηνή σου

Να 'ταν τα φώτα τα θαμπά, τα θαμπά
να 'ταν αστέρια φωτεινά, φωτεινά
στα χέρια να στ' αφήσω

Μάτια μου ψάξε να με βρεις, να με βρεις
ψάξε στους δρόμους της σιωπής
μοναχός θα σβήνω τη μορφή μου



διώξτε τα ακάρεα από τα χαλιά με αιθέρια έλαια


Αν θέλετε να διώξετε από τα χαλιά και τα υφάσματα επιπλώσεων τα ανθυγιεινά ακάρεα, χωρίς να χρησιμοποιήσετε σκληρά χημικά καθαριστικά, απλά ακολουθήστε τη συνταγή που σας δίνουμε:

Για τα χαλιά:


•10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
•15 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού
•2 φλυτζάνια βόρακα
Αναμίξτε καλά τα υλικά για να γίνει το αρωματικό αυτό τάλκ ομοιογενές και απλώστε το πάνω στο χαλί. Αφήστε το για 1 ώρα τουλάχιστον και στη συνέχεια σκουπίστε το με την ηλεκτρική σκούπα. Όχι μόνο θα έχετε διώξει τα ακάρεα από τα χαλιά σας, αλλά θα κάνετε την ηλεκτρική σας σκούπα να μυρίζει υπέροχα και θα φροντίσετε και για την απολύμανση της σακούλας της.

Για τις κουρτίνες και τα υφάσματα των επίπλων, απλά αντικαταστήστε τον βόρακα με 220 ml νερό. Αναμίξτε τα έλαια με το νερό, ανακινήστε το αρωματικό μίγμα καλά και ψεκάστε τις υφασμάτινες επιφάνειες. Το σπίτι σας θα είναι καθαρό και θα μυρίζει υπέροχα!


http://blog.livingreen.gr

Αποδοκιμασίες οδοντιάτρων για τον Δ. Ρέππα

Αντιμέτωπος με μερίδα εξαγριωμένων οδοντιάτρων ήρθε πριν από λίγη ώρα ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, κατά την έξοδό του από το κτίριο του οδοντιατρικού συλλόγου Αθηνών στην οδό Νικηταρά, όπου μετέβη για να ψηφίσει.

Ο Υπουργός ενεπλάκη σε έντονη λογομαχία με τους «συναδέλφους» του οι οποίοι του επέρριψαν ευθύνες για το αλαλούμ στα διόδια και τις αυξημένες τιμές.

Τελικά, με την επέμβαση των ψυχραιμότερων, ο Υπουργός αποχώρησε, έχοντας ασκήσει κανονικά το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη του νέου προεδρείου του Ο.Σ.Α.



http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=279451&cid=6

Ντροπή σας, κύριοι


Την αδιαφορία, την ασέβεια και την απαξίωση για το πρόσωπο του εκλιπόντος στιχουργού και τραγουδιστή Μανώλη Ρασούλη, επέδειξε για μία ακόμη φορά η ελληνική Πολιτεία, αυτή τη φορά «δια στόματος» του ΔΣ του δήμου Αθηναίων.

Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την οικογένεια του καλλιτέχνη, όταν η εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας), που είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει τα διαδικαστικά της κηδείας, έθεσε προφορικό αίτημα στον Δήμο Αθηναίων, για να λάβει άδεια ταφής στο Ά Νεκροταφείο Αθηνών.

Η γραμματέας του δημάρχου Γ. Καμίνη, κ. Μπακοβασίλη πληροφόρησε την εκπρόσωπο κ. Μαίρη Φασουλάκη, δικηγόρο και διευθύντρια Πολιτισμού και Επικοινωνίας της ΑΕΠΙ, ότι για να δοθεί η άδεια πρέπει να καταβληθεί το ποσό των 1.863,94 ευρώ. Απαντώντας στην εύλογη παρατήρησή της, ότι η απαίτηση αυτή αποτελεί προσβολή στο έργο και στη μνήμη του καλλιτέχνη, η κ. Μπακοβασίλη απάντησε ότι μόνο οι άποροι και οι άστεγοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να πληρώνουν για την ταφή.


Δείτε το σχετικό έγγραφο:


«Το θέμα σαφώς και δεν είναι οικονομικό», διευκρινίζει η κ. Φασουλάκη απαντώντας σε ερώτηση της zougla.gr. «Πρόκειται για ζήτημα ηθικής τάξης και είναι θέμα αναγνώρισης του έργου του καλλιτέχνη. Πρόκειται για μεγάλη απρέπεια. Με αυτά τα 1863 ευρώ, ο Μανώλης πλήρωσε τον τελευταίο λογαριασμό του προς την Πολιτεία», λέει η δικηγόρος.



Την βαθιά λύπη και την αγανάκτησή του για το γεγονός εξέφρασε ο συνθέτης και τραγουδιστής Ρόμπερτ Ουίλιαμς, λέγοντας ότι τόσο ο δήμος Αθηναίων, όσο και το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφόρησαν και δεν κινητοποιήθηκαν. «Με την στάση τους αυτή έδειξαν πως βλέπουν τον Έλληνα καλλιτέχνη, ακόμη και αν αυτός έχει προσφέρει στην πατρίδα».


Ηθικά και νομικά εκτεθειμένες οι εφημερίδες «Βήμα της Κυριακής» και «Πρώτο Θέμα»

Η επαίσχυντη συμπεριφορά των δύο εφημερίδων «Βήμα της Κυριακής» και «Πρώτο Θέμα» έναντι της μνήμης του Μανώλη Ρασούλη και του καλλιτεχνικού έργου του, πλην των ηθικών λαμβάνει και νομικές διαστάσεις, αφού τίθεται ζήτημα ηθικής βλάβης.

Η εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ κ. Φασουλάκη, επεσήμανε στη zougla.gr, ότι ο νόμος προβλέπει, ότι εφόσον θίγεται το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού, το οποίο ασκείται πλέον από τους κληρονόμους, αυτοί μπορούν να ασκήσουν ένδικα μέσα προκειμένου να ζητήσουν την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης τους.

Επίσης η εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ επισημαίνει ότι οι εφημερίδες έχουν δικαίωμα να διανέμουν τα έργα καλλιτεχνών, όμως το ηθικό δικαίωμα των κληρονόμων ισχύει.





Ωστόσο ουδείς επικοινώνησε με την οικογένεια του Μανώλη Ρασούλη:

«Ουδείς επικοινώνησε μαζί μου και βεβαίως καμία άδεια δεν δόθηκε από εμένα ως προς το ηθικό πλαίσιο και στοιχείο αυτής της επανακυκλοφορίας, ειδικά κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες οδύνης για μένα προσωπικά και γενικότερα για την οικογένεια του Μανώλη Ρασούλη» επισημαίνει η Ναταλία Ρασούλη αναφερόμενη στην ενέργεια των δύο εφημερίδων.

Η Ναταλία Ρασούλη σε επιστολή της αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί πώς η «σπουδή» των δύο εφημερίδων να συμπεριλάβουν στις προσφορές τους CD του αποθανόντος και μάλιστα χωρίς καμία προσυνεννόηση, ούτε με τον ίδιο όταν ζούσε, ούτε με την οικογένεια του μετά τον θάνατό του, οφείλεται στην απληστία τους προκειμένου να αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος εκμεταλλευόμενες την συγκίνηση που προκάλεσε ο θάνατος του καλλιτέχνη.

Η επιστολή της Ναταλίας Ρασούλη έχει ως εξής:

«Θα παρακαλούσα να γνωστοποιήσετε τα εξής: Τα δύο CD τα οποία θα δοθούν αυτή την Κυριακή 20 Μαρτίου από τις εφημερίδες “ΤΟ ΒΗΜΑ” και το “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” (και τα οποία είναι αντίστοιχα: “Η Εκδίκηση της Γυφτιάς” και το “Πότε Βούδας πότε Κούδας”) δίνονται χωρίς την ηθική συγκατάθεση των νόμιμων κληρονόμων και υπευθύνων για τη διαχείρηση του πνευματικού και καλλιτεχνικού έργου του Μανώλη Ρασούλη.

Ασκώντας το ηθικό δικαίωμα για λογαριασμό του πατέρα μου και σεβόμενη τη μνήμη, τις πεποιθήσεις, τις αρχές του και την προσωπικότητά του, θεωρώ αυτήν τη βιαστική κυκλοφορία από τις δισκογραφικές εταιρείες με προφανή σκοπό το εμπορικό κέρδος, ως θίγουσα την τιμή και την υπόληψη τόσο τη δική μου ως ασκούσα το ηθικό δικαίωμα του πατέρα μου, όσο και τη μνήμη ενός ανθρώπου που όλη του η πορεία και η φιλοσοφία είχε ως σκοπό την προαγωγή του Πολιτισμού και όχι το κέρδος.

Είναι γνωστό ότι η δισκογραφία περνάει μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια. Ο Μανώλης Ρασούλης είναι αυτός που τελικά θα την βγάλει από την κρίση; Δεν περίμεναν ούτε να περάσουνε μερικά εικοσιτετράωρα από τον θάνατο και την ταφή του για να βγάλουν ξανά στην επιφάνεια ένα υλικό που κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν βγάλει όσο ζούσε. Ουδείς επικοινώνησε μαζί μου και βεβαίως καμία άδεια δεν δόθηκε από εμένα ως προς το ηθικό πλαίσιο και στοιχείο αυτής της επανακυκλοφορίας, ειδικά κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες οδύνης για μένα προσωπικά και γενικότερα για την οικογένεια του Μανώλη Ρασούλη.

Μία ειδικότερη απρέπεια είναι ότι το CD της εφημερίδας “ΤΟ ΒΗΜΑ” δίνεται σε ταυτόχρονη κυκλοφορία με κάποιο άλλο CD του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος είχε σύρει τον Μανώλη Ρασούλη αρκετές φορές στα δικαστήρια.

Δυστυχώς πληροφορήθηκα τυχαία σήμερα, Σάββατο 19 του μηνός, ότι πρόκειται να γίνουν όλα αυτά που προανέφερα και λόγω χρόνου δεν μπόρεσα να εμποδίσω την κυκλοφορία των CD.

Εκφράζω την απογοήτευση και τη λύπη μου για την ασέβεια με την οποία αντιμετωπίζουν κάποιοι το καλλιτεχνικό έργο του πατέρα μου.

Ευχαριστώ πολύ,
Ναταλία Ρασούλη».


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=279284&cid=4

Παγκόσμια ημέρα ποίησης με επίκεντρο τον Οδυσσέα Ελύτη


Σειρά δράσεων και εκδηλώσεων προγραμματίζονται από πολλούς φορείς με επίκεντρο τον Οδυσσέα Ελύτη, καθώς το 2011 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «Έτος Ελύτη», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή, αλλά και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Ξεχωρίζει η εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με την καμπάνια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκδήλωση που σύμφωνα με το ΕΚΕΒΙ αποβλέπει στο να μπουν στην καθημερινότητα όλων των πολιτών η ποίηση και οι ποιητές.

Χάρη σε αυτήν, στίχοι του Ελύτη, όπως «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», «Θεέ μου, τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε!», «Κάπου ανάμεσα Τρίτη και Τετάρτη πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα», θα «ταξιδεύουν» από σήμερα το πρωί και για έναν μήνα με τα ΜΜΜ (μετρό, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρένα, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ, τραμ) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη (σσ. τόπος καταγωγής του ποιητή), Ρόδο και Ζάκυνθο.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την ποίηση γιορτάζεται τα τελευταία δώδεκα χρόνια, μαζί με την Ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, με τον θεσμό να καθιερώνεται το 1999, με πρωτοβουλία της UNESCO.

Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός θέλησε με αυτόν τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Αναλυτικότερα, οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι:

ΕΚΕΒΙ
Στον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη αφιερώνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, προγραμματίζοντας σειρά εκδηλώσεων.

Σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων, το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει ποιητικές βραδιές με αναγνώσεις και συζητήσεις σε βιβλιοπωλεία. Σύγχρονοι λογοτέχνες θα διαβάσουν ποίηση του Ελύτη και θα συζητήσουν για το πολυσήμαντο έργο του, απόψε στις 19.00, στα βιβλιοπωλεία Public (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Ιωαννίνων). Θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Ρούλα Κακλαμανάκη, Ολυμπία Καράγιωργα, Γιάννης Κοντός, Ανδρέας Μήτσου, Στρατής Πασχάλης, Τζίνα Πολίτη, Λύντια Στεφάνου και Τηλέμαχος Χυτήρης.

Επιπλέον, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα μπορούν, από σήμερα και για δύο εβδομάδες, να επισκέπτονται τις ειδικά διαμορφωμένες «Ποιητικές Γωνιές» στις βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης για να διαβάσουν βιβλία του Ελύτη ή βιβλία για αυτόν, να ακούσουν τη φωνή του ποιητή να απαγγέλλει στίχους του ή να απολαύσουν μελοποιημένη ποίηση του Ελύτη σε επιλογή της συντρόφου του ποιητή, Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη
Στους χώρους του Ιδρύματος Κακογιάννη για την τρέχουσα εβδομάδα θα φιλοξενείται Έκθεση Ζωγραφικής των αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών, με θέμα «Εικονο - ποίηση».

Μέγαρο Μουσικής - Αίθουσα Ν. Σκαλκώτας
Ένα ειδικό αφιέρωμα στην αρχαία ελληνική ερωτική ποίηση, με τίτλο «Έρως ο λυσιμελής», παρουσιάζει στις 20.00 απόψε η Ευρωπαϊκή Θεατρική Ομάδα Λόγου και Τέχνης στο Μέγαρο Μουσικής.

Το ερωτικό στοιχείο θα ταξιδέψει μέσα από τους στίχους αρχαίων Ελλήνων ποιητών, όπως εκείνοι το εμπνεύστηκαν από διαφορετικές κάθε φορά καταστάσεις. Η Σαπφώ, ο Αλκμάν, ο Αρχίλοχος, ο Μελέαγρος, ο Κριναγόρας, ο Αλκαίος, ξαναζούν μέσα από σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες ηθοποιούς καθώς η Ρένα Βενιέρη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Βασίλης Οικονόμου και η Ζωή Φυτούση απαγγέλλουν τον έρωτα, ο οποίος αναδεικνύεται και με μία επιλογή από την Παλατινή ανθολογία.

Στην αφιερωματική παράσταση, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου, ο ερωτικός ποιητικός λόγος συναντά τη μελωδία, σε άσματα μεγάλων Ελλήνων συνθετών (Μ. Χατζιδάκις, Ελ. Καραΐνδρου, Δ. Παπαδημητρίου, Ι. Σπανός κ.ά.), που εκφράζουν το νοηματικό παράλληλο, μέσω της αρμόζουσας δωρικότητας.

Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ
Για έκτη συνεχή χρονιά, ο IANOS γιορτάζει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης με έναν τρόπο διαφορετικό. Συγγραφείς, μουσικοί, επιστήμονες, άνθρωποι από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού θα διαβάσουν το αγαπημένο τους ποίημα και θα σκορπίσουν ποιητικές μελωδίες απόψε στις 19:00 στο cafe του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, ενώ καθιερωμένοι και νέοι μουσικοί θα παρουσιάσουν νέες συνθέσεις μελοποιημένης ποίησης.

Στη συνέχεια, γυναίκες ποιήτριες παίρνουν τη σκυτάλη, καθώς το περιοδικό poiein.gr αφιερώνει το υπόλοιπο της βραδιάς στη γυναικεία δημιουργικότητα.

Ελληνοαμερικανική Ένωση
Ανοιχτή συζήτηση για τον Όμηρο και την προγραμματική ποίηση διοργανώνει στις 20:00, στο αμφιθέατρό της η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Με αφορμή το νέο βιβλίο του Νάνου Βαλαωρίτη «Ο Όμηρος και το Αλφάβητο», που εκδόθηκε από την Ελληνοαμερικανική Ένωση τον Δεκέμβριο του 2010, θα τεθούν ζητήματα για τη σχέση ποιήματος και γλώσσας και για το πώς λειτουργούν η έμπνευση και ο προγραμματισμός στην ποιητική δημιουργία.

Στη συζήτηση, που θα συντονίσει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Λεωνίδας - Φοίβος Κόσκος, θα συμμετάσχουν μαζί με τον Νάνο Βαλαωρίτη οι πανεπιστημιακοί Παναγιώτης Βούζης, Μαρία Κακαβούλια, Μάνος Στεφανίδης και ο συγγραφέας Δημήτρης Καλοκύρης.

Cafe Floral - πλατεία Εξαρχείων
Επίσης, η Κοινωνία των (δε)κάτων γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με δύο εκδηλώσεις στο Cafe Floral.Με τίτλο «30 έως 30» νέοι ποιητές διαμορφώνουν ένα τοπίο της νέας ποίησης με ομιλήτρια την Τιτίκα Δημητρούλια (20.00). Στις 21.30 μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων και της Κοινωνίας των (δε)κάτων διαβάζουν ποιήματά τους.

Ακόμη, για τις 31 Μαρτίου οργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Η ποίηση στην Κοινωνία των (δε)κάτων» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, όπου θα παρουσιαστούν οι συλλογές ποίησης των Μαχμούντ Νταρουίς, Τσαρλς Σίμικ, Πάνου Καπώνη και Βασίλη Μαραγκού. Θα μιλήσουν οι Παντελής Απέργης, Γιώργος Μπλάνας, Χρύσα Σπυροπούλου, Στρατής Χαβιαράς

Χώρος τέχνης Sourliboom
Η ομάδα καλλιτεχνών Sourliboom παρουσιάζει στον χώρο της (Κλεισούρας 10, 2ος όροφος), στις 18:30, έξι δράσεις με κεντρικό άξονα την ποίηση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία performance με τίτλο «Νυχτερινό ονειρικό επεισόδιο», στην οποία θα ακουστούν αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή του Τάσου Λειβαδίτη «Βιολέτες για μία εποχή», «Γιάννης Βαρβέρης - Κ.Π. Καβάφης: μια συνάντηση» (παρουσίαση: Ράνια Καταβούτα ), ένα διαδραστικό παιχνίδι με τίτλο «Αν η ποίηση είναι ….. τότε ….»: με δημιουργούς το ίδιο το κοινό, «Οδυσσέας Ελύτης: Η μαγεία του Παπαδιαμάντη» (σε παρουσίαση Σωτήρη Γάκου), «10 λεπτά με τον Γιάννη Νεγρεπόντη: δραματοποίηση ποιημάτων» και προβολή της ταινίας «Il postino» για τον Πάμπλο Νερούντα, στις 22:00.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=279014&cid=13

Ο «Καλλικράτης» του ποδοσφαίρου


Αλλάζει ριζικά ο «χάρτης» των ελληνικών πρωταθλημάτων, κυρίως στη Γ΄ και Δ΄ εθνική κατηγορία, καθώς η ΕΠΟ, όπως ανακοίνωσε, θα προβεί στην πλήρη αναδιάρθρωσή τους με στόχο, μεταξύ άλλων, την ελληνοποίησή τους.

«Εμπνευσμένη» από τον «Καλλικράτη», που προβλέπει συγχωνεύσεις όπου αυτό απαιτείται και είναι εφικτό, η ομοσπονδία προωθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο προκειμένου να επιτύχει την οικονομική εξυγίανση των ομάδων, αλλά και τη μείωσή τους, καθώς αναμένεται να τεθούν αυστηρά κριτήρια για την παρουσία τους.

Η ΕΠΟ θα φέρει το θέμα της αναδιάρθρωσης στη Γενική Συνέλευση, όμως οι σκέψεις και ο σχεδιασμός της διοίκησης για το πώς οραματίζεται το νέο "χάρτη" στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Κατ΄ αρχάς, η Γ΄ εθνική κατηγορία θα προκύψει από τη συγχώνευση της Γ΄ και της Δ΄ εθνικής και θα είναι ερασιτεχνική. Η νέα κατηγορία θα αποτελείται από 4 ομίλους των 16 ομάδων έκαστος, με την ευθύνη για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος να ανήκει πλέον στην ΕΠΟ και όχι στην Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της Β΄-Γ΄ εθνικής.

Αναφορικά με τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται, τα συμμετέχοντα σωματεία θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν γήπεδο (μίνιμουμ) χωρητικότητας 500 θέσεων. Επίσης, στο σωματείο θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα τουλάχιστον 400 μέλη, τα οποία θα συνεισφέρουν οικονομικά καταβάλλοντας συνδρομή 100 ευρώ κατ΄ έτος.

Το τεχνικό επιτελείο θα είναι αμιγώς ελληνικό, όπως άλλωστε και το ρόστερ. Την άνοδο θα κερδίζει η πρωταθλήτρια κάθε ομίλου, ενώ θα υποβιβάζονται οι τέσσερις τελευταίες ομάδες. Η Πολιτεία θα επιχορηγεί κάθε σύλλογο με επιχορήγηση 20.000 ευρώ (ετησίως), ενώ ο ιματισμός και τα έξοδα διαιτησίας θα καλύπτονται από την ομοσπονδία.

Όσον αφορά τη Β΄ εθνική, εξετάζεται αν θα συμμετάσχουν 16 ομάδες σε πρωτάθλημα δύο γύρων ή 12 σε πρωτάθλημα τριών γύρων. Μη κοινοτικοί ποδοσφαιριστές δεν θα έχουν θέση στη διοργάνωση, παρά μόνο μάξιμουμ 5 κοινοτικοί, ενώ κι εδώ ο προπονητής θα πρέπει να είναι Έλληνας.

Τη διοργάνωση θα αναλάβει είτε η ΕΠΟ είτε η Ένωση Β΄ εθνικής, ενώ ο αυστηρά ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Οι τοπικές κατηγορίες παραμένουν ως έχουν, με την ευθύνη για τη διεξαγωγή τους να ανήκει όπως και τώρα στις Ενώσεις οι οποίες κατανέμονται, πλέον, σε 16 Περιφέρειες. Οι πρωταθλητές της Α΄ κατηγορίας θα αγωνίζονται μεταξύ τους για την ανάδειξη πρωταθλητή Περιφέρειας, ενώ οι πρωταθλητές των Περιφερειών θα κερδίζουν την άνοδό τους στη Γ΄ εθνική.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομοσπονδίας:

«Η Ε.Π.Ο. ξεκινά τη δημόσια διαβούλευση για τη νέα δομή και τη νέα διάρθρωση των πρωταθλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου, με στόχο τη συγκρότηση μιας συνεκτικής και συνθετικής πρότασης που θα τεθεί το συντομότερο δυνατόν σε εφαρμογή.

Σκοπός μας είναι να ανασυγκροτήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο με βάση τα νέα οικονομικά, θεσμικά και διοικητικά δεδομένα της χώρας. Οι δύσκολες περιστάσεις απαιτούν τολμηρές και γενναίες αποφάσεις, oι οποίες για να γίνουν πράξη απαιτούν συνένωση δυνάμεων. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση. Να επιτύχουμε την ισχύ εν τη ενώσει.

Η πρόταση που θέτουμε σε διαβούλευση εκεί ακριβώς στοχεύει. Να επιτύχει συνένωση των δυνάμεων, ώστε το ποδόσφαιρο να βγει δυνατό και ενισχυμένο. Να εξορθολογήσουμε τη διάρθρωσή του και να ενδυναμώσουμε τη βάση του. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα ισχυρό και ελληνοποιημένο ποδόσφαιρο, που δεν θα προσδοκά τα πάντα από τον κρατικό κορβανά, αλλά θα μπορεί να διεκδικεί και να πετυχαίνει στόχους, με βάση τους σύγχρονους όρους της αγοράς.

Καλούμε κάθε φορέα του ποδοσφαίρου, όπως και όλους τους ενδιαφερόμενους, να αποτελέσουν κύτταρα διαλόγου και προτάσεων για τη συνδιαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής προοπτικής για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε νέα ιδέα και κάθε εποικοδομητική παρατήρηση που θα συνεισφέρει θετικά στην ανάγκη να θεμελιώσουμε το ισχυρό ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα. Ένα ποδόσφαιρο σύγχρονο, αποκεντρωμένο, λειτουργικό, με ισχυρές ομάδες σε κάθε κατηγορία. Το ζητούμενο δεν είναι να κάνουμε μια αλλαγή πάνω στο χάρτη, αλλά να διαμορφώσουμε τη "Νέα Χάρτα" του ελληνικού ποδοσφαίρου, ώστε αυτό να φτάσει εκεί που πραγματικά μπορεί και αξίζει».


Πατήστε EΔΩ για να δείτε αναλυτικά τις προτάσεις της ΕΠΟ

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=279505&cid=10

Ζήσης: «Θα "σκοτωθούμε" με τον Σπανούλη»


Μπορεί να έχρισε τον Ολυμπιακό φαβορί του αγώνα, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Σιένα, αν είναι συγκεντρωμένη, έχει πιθανότητες για τη νίκη.

Ο Νίκος Ζήσης, περί ου ο λόγος, έκανε δηλώσεις για την αυριανή πρώτη των δύο ομάδων στο ΣΕΦ, για τα προημιτελικά της Euroleague, μιλώντας, μεταξύ άλλων, και για την «μονομαχία» του με τον κολλητό του, Βασίλη Σπανούλη.

Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά ανάμεσα σε δυο γεμάτες ομάδες. Κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και τώρα επικεντρωνόμαστε στο πρώτο. Ο Ολυμπιακός έχει προβάδισμα λόγω έδρας, αλλά κι εμείς μπορούμε αν είμαστε συγκεντρωμένοι. Πρέπει να προσέξουμε τους αιφνιδιασμούς και τα πικ εν ρολ του Ολυμπιακού.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τρομερούς δημιουργούς και ειδικά στο ΣΕΦ τρέχουν πολύ το γήπεδο. Δεν είναι το πρώτο παιχνίδι το πιο κρίσιμο. Κάθε ματς είναι ένας τελικός.

Πέρσι η Μακάμπι κέρδισε το πρώτο κι έχασε τα επόμενα τρία και πρόπερσι η Σιένα κέρδισε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και αποκλείστηκε», είπε ο Ζήσης πριν την σημερινή προπόνηση της ομάδας του στο ΣΕΦ , ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον καλό του φίλο και αυριανό του αντίπαλο Βασίλη Σπανούλη: «Ο Βασίλης είναι αδερφικός φίλος, αλλά σ’ αυτά τα τρία έως πέντε παιχνίδια θα σκοτωθούμε».



http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=279562&cid=10

Μέσι και Μουρίνιο οι πιο πλούσιοι!


Λιονέλ Μέσι και Ζοζέ Μουρίνιο είναι αυτοί που κέρδισαν τα περισσότερα χρήματα στον χώρο του ποδοσφαίρου σε παίκτες και προπονητές … αντίστοιχα σύμφωνα με το France Football.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό περιοδικό, τα έσοδα του Μέσι από μισθούς και διαφημίσεις το 2011 έφτασαν τα 31 εκατ. ευρώ, ενώ ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο πρώτος στη λίστα με τους προπονητές, με εισόδημα 13,5 εκατ. ευρώ. Παρά το εντυπωσιακό ποσό που έβαλε στον λογαριασμό του ο Μέσι, βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό που κερδίζει ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο, ο Τάιγκερ Γουντς. Ο παίκτης γκολφ τον χρόνο αυτό έβγαλε χρήματα, που μόνο για να το ακούσε κανείς χρειάζεται να πάρει χάπια για τον ίλιγγο: 53 εκατ. ευρώ!

Έχει βαρεθεί να κοντράρεται σε όλες τις κατηγορίες με τον Κριστιάνο Ρονάλντο ο Μέσι. Ο Αργεντινός άφησε πίσω του στην συγκεκριμένη κατηγορία τον Πορτογάλο, ο οποίος έβγαλε 27,5 εκατ. ευρώ, με τον Ρούνεϊ να είναι στην τρίτη θέση με 20,7. Η Premier League είναι το πιο κερδοφόρο πρωτάθλημα στον κόσμο, με επτά παίκτες στη λίστα με τους 20 πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες. Δύο πρώην άσοι της Premier League, οι Ντέιβιντ Μπέκαμ και Τιερί Ανρί, πλέον κάτοικοι Ηνωμένων Πολιτειών και MLS, βρίσκονται στις θέσεις 5 και 11 αντίστοιχα με έσοδα 19 και 13,6 εκατ. αντίστοιχα. Ανάμεσα στους προπονητές, ο Μουρίνιο είναι πρώτος, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να είναι δεύτερος με 10.5 εκατ. και τρίτο τον πρώην προπονητή της Ιντερ, Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος κέρδισε 10,2 εκατ. ευρώ! Στην 4η θέση βρίσκεται ο Φάμπιο Καπέλο, ο οποίος τοποθετείται στ;α 8,5 εκατ. ευρώ από το France Football.


www.gazzetta.gr





«Ούτε μία ώρα χαμένη για τα παιδιά»


Προτάσεις για τους τρόπους αναπλήρωσης των μαθημάτων που έχουν χαθεί σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ζητεί από τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών η υπουργός Παιδείας.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν παιδιά που έχουν διδαχθεί λιγότερες ώρες σε συγκεκριμένα μαθήματα για οποιονδήποτε λόγο. Γι’ αυτό και θα ζητηθεί από τους διευθυντές να υπάρξει πρόγραμμα αναπλήρωσης ανά σχολείο».

«Είμαι βέβαιη ότι συμφωνείτε πως τις επιπτώσεις τους δεν πρέπει και δεν μπορούν να τις υφίστανται οι μαθητές. Ας συμφωνήσουμε στο ότι τόσο το υπουργείο, όσο και οι εκπαιδευτικοί συνδικαλιστικοί φορείς ασπάζονται στην αρχή ‘’ούτε μία ώρα χαμένη, ούτε για ένα παιδί’’», καταλήγει η υπουργός.



Πώς διαλέγουμε φρούτα και λαχανικά



Τα ψώνια του σπιτιού θέλουν κι αυτά την τέχνη τους! Ιδού, λοιπόν, μερικά tips που θα μας βοηθήσουν να … διαλέγουμε σωστά φρούτα και λαχανικά!

1. Ένας βασικός κανόνας λέει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι στην εποχή τους. Ένα καρπούζι τον Φεβρουάριο έχει πάρα πολλές πιθανότητες να αποδειχτεί… μάπα, όπως λέει κι ο σοφός λαός!

2. Προτιμήστε εκείνα που έχουν καλλιεργηθεί τοπικά –όσο λιγότερη απόσταση χρειάζεται να διανύσουν, τόσο πιο φρέσκα φτάνουν σ’ εσάς.

3. Ελέγξτε τα ένα-ένα. Πάντα υπάρχει πιθανότητα μέσα σ’ ένα λαχταριστό καφάσι να υπάρχουν και μερικά σάπια.

4. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά που έχουν γενικά σφιχτή σάρκα (σημάδι ότι δεν έχει αρχίσει η αποσύνθεση!) Από την άλλη, αν είναι σκληρά σαν πέτρα σημαίνει ότι είναι εντελώς άγουρα.

5. Ελέγξτε να μην έχουν χτυπήματα, στίγματα και χαρακιές.

6. Η απόλυτη ομοιομορφία και το τεράστιο μέγεθος είναι γενικά «ύποπτα». Φρούτα και λαχανικά που μοιάζουν ψεύτικα, συνήθως δεν έχουν νοστιμιά και μας βάζουν σε σκέψεις για τον τρόπο παραγωγής τους.

7. Τα λεπτόφλουδα πορτοκάλια και λεμόνια έχουν περισσότερο χυμό και είναι κατάλληλα για στύψιμο. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα τους ή να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού, προτιμάμε τα χοντρόφλουδα.

8. Για τη σαλάτα μας προτιμάμε σφιχτές ντομάτες, για σάλτσα τις ώριμες.

9. Τα αγγούρια πρέπει να μην είναι πολύ χοντρά και να έχουν βαθύ πράσινο χρώμα.

10. Τα ξερά κρεμμύδια πρέπει να είναι πολύ σφιχτά –ειδάλλως όταν τα κόψετε θα δείτε ότι το εσωτερικό τους έχει αρχίσει να σαπίζει.

11. Επιλέξτε λάχανα που είναι «βαριά» και ελέγξτε για τυχόν τρυπίτσες.

12. Τα μαρούλια πρέπει να έχουν ζωηρό χρώμα και τα φύλλα τους να μην είναι μαλακά.

13. Τα καρότα πρέπει να έχουν έντονο χρώμα, να είναι σφιχτά και απαλά –χωρίς χαραγματιές ή εξογκώματα.

14. Επιλέξτε πατάτες που δεν έχουν σκασίματα, δεν είναι μαλακές ή ζαρωμένες και δεν έχουν σημεία που έχουν πρασινίσει.

Πηγή: livesmart


Σχόλια σε πραγματικό χρόνο από το Google Docs(video)



Με στόχο να κρατήσει τις συζητήσεις μέσα στα έγγραφα στα οποία αναφέρονται αντί να πραγματοποιούνται μέσω e-mail, η Google … αναβάθμισε το μηχανισμό σχολιασμού των Google Docs.

Πλέον ο σχολιασμός γίνεται σε πραγματικό χρόνο και οι απαντήσεις μπορούν να ενσωματωθούν στο έγγραφο ακόμη κι όταν προέρχονται από e-mail.

Τα σχόλια εξακολουθούν να εμφανίζονται στην πλαϊνή μπάρα στα δεξιά του εγγράφου, αλλά αυτή τη φορά περιλαμβάνουν επιπλέον την φωτογραφία προφίλ του χρήστη που κάνει το σχόλιο, χρόνο αποστολής και δυνατότητα επεξεργασίας.

Χρησιμοποιώντας το σύμβολο «@» ο χρήστης μπορεί να απευθύνει το λόγο σε κάποιον άλλο και να τον προσθέσει στη συζήτηση. Εκείνος τότε θα λάβει την πρόσκληση στο e-mail του και θα μπορεί να απαντήσει είτε πηγαίνοντας στο έγγραφο ή ακόμα και απευθείας μέσω e-mail.

Το νέο σύστημα έχει ήδη ξεκινήσει να ενεργοποιείται και αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να είναι διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες του Gmail και του Google Docs. Καθώς οι αλλαγές είναι πολλές, θα ισχύουν μόνο στα νέα έγγραφα που δημιουργεί ο χρήστης και όχι σε ήδη υπάρχοντα.



Πηγή: www.techit.gr



ΧΟΡΟΣ Β'ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ!!!

Ώρα: Σάββατο, 26 Μαρτίου στις 11:00 μ.μ. - 27 Μαρτίου στις 6:00 π.μ.

Τοποθεσία:CLUB FACE...ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ PARTY ΓΕΜΑΤΟ ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΧΟΡΟ....!!!!ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!

Μουσικά ακούσματα: Οι ΗΠΑ εναντίον Τζον Λένον Ντοκιμαντέρ 1:35

"«Αμερική εναντίον Τζον Λένον» (ΗΠΑ, 2006) περιγράφει πώς το «σκαθάρι» με την πολιτική του κρίση και την ουμανιστική του κουλτούρα..."

Οι ΗΠΑ εναντίον Τζον Λένον Ντοκιμαντέρ 1:35

Flashdance What A Feeling - Irene Cara Official Video

Irene Cara
Flashdance...What a Feeling Lyrics



First, when there's nothing but a slow glowing dream
That your fear seems to hide deep inside your mind
All alone I have cried silent tears full of pride
In a world made of steel, made of stone

Well I hear the music, close my eyes, feel the rhythm
Wrap around, take a hold of my heart

[Chorus:]
What a feeling, bein's believin'
I can't have it all, now I'm dancin' for my life
Take your passion, and make it happen
Pictures come alive, you can dance right through your life

[Solo]

Now I hear the music, close my eyes, I am rhythm
In a flash it takes hold of my heart

[chorus (with ... "now I'm dancing through my life")]

What a feeling

What a feeling (I am music now), bein's believin' (I am rhythm now)
Pictures come alive, you can dance right through your life
What a feeling (I can really have it all)
What a feeling (Pictures come alive when I call)
I can have it all (I can really have it all)
Have it all (Pictures come alive when I call)
(call, call, call, call, what a feeling) I can have it all
(Bein's believin') bein's believin'
(Take your passion, make it happen) make it happen
(What a feeling) what a feeling... [to fade]



ΣΥΡΟΣ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ KATA THN ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ(video)

Το παρακάτω βίντεο μας το έστειλε ο Θωμάς...


Προς Δήμο Κολινδρού & συλλόγους γονέων σχολείων Κολινδρού

Είστε σίγουροι ότι με το να κάθονται τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων και των νηπιαγωγείων μας, όλη μέρα στο σπίτι (εξαιρώ Γυμνάσιο,Λύκειο) και να παίζουν με τους υπολογιστές και τα παιχνίδια τους,μην ανοίγοντας σχολικό βιβλίο παρά μόνο των ιδιωτικών σχολών τους τα μαθήματα, θα έχει σωστό αποτέλεσμα η προσπάθεια?
Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείτε?
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα που να αποβεί εις όφελός τους,με το να απέχουν οι μικρότεροι μαθητές από τα μαθήματα για τόσο πολύ καιρό, μη συμμετέχοντας πουθενά.

Και τα μικρά παιδιά τώρα θα πάρουν τις μαθησιακές τους βάσεις.
Αν δεν είναι εκεί πώς θα τις πάρουν?
Νομίζω ότι είναι αρκετές οι μέρες αποχής τους...

Ξανασκεφτείτε το και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι τα προβλήματα των μεγάλων δεν αφορούν μικρά αθώα παιδιά,διότι συνήθως αυτά τη πληρώνουν για όλα...


Ευχαριστώ για τη προσοχή σας
Δούναβης Αθανάσιος

Η αντιισλαμική συκοφαντία για το αγοράκι που τάχα του έκοψαν το χέρι

Το ηλεμήνυμα που πήρα έδειχνε μια σειρά από πεντέξι φωτογραφίες, με πρώτη αυτήν που βλέπετε αριστερά, και με μεγάλα γράμματα έλεγε:
Ένα 8χρονο παιδί πιάστηκε σε μία αγορά στο Ιράν να κλέβει ψωμί.
– Στο όνομα του Ισλάμ το παιδί πρέπει να τιμωρηθεί, ένα αυτοκίνητο θα πατήσει το χέρι του.
Θα χάσει για πάντα τη δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιήσει το χέρι του.
– Είναι αυτή θρησκεία ειρήνης και αγάπης;

Στις επόμενες φωτογραφίες, που είναι παρμένες από πιο κοντά, βλέπουμε τη ρόδα του αυτοκινήτου να πλησιάζει το χέρι του παιδιού, που ακουμπάει πάνω σ’ ένα κιλίμι, το παιδί να σφίγγει τα δόντια, και ύστερα τη ρόδα να περνάει πάνω από το χέρι (και να κρύβει το πρόσωπο του παιδιού). Συνολικά το ηλεμήνυμα έχει πέντε φωτογραφίες, και ακολουθεί η εξής έκκληση:

Προωθήστε το σε όλους, για ενημέρωση.
Πρέπει να σταλεί παγκοσμίως!
Ακόμα και αν αυτό το μήνυμα έχει σταλεί σε σας πάνω από μία φορά, απλά συνεχίστε να το προωθείτε!

Κι εσείς, επειδή κάπου έχει πάρει το αυτί σας ότι ο ισλαμικός νόμος προβλέπει την ποινή του ακρωτηριασμού για τους κλέφτες, το πιστεύετε, προωθείτε το μήνυμα σε όλους τους γνωστούς σας, κι αρχίζετε να βλέπετε με πιο καλό μάτι τις υστερικές στριγγλιές του Άδωνη και τα κηρύγματα μίσους του Σεραφείμ, αφού αυτοί οι βάρβαροι κόβουν τα χέρια των μικρών παιδιών.

Αν έτσι κάνατε, μόλις πέσατε θύμα μιας αισχρής (και χοντροκομμένης) συκοφαντίας.

Οι φωτογραφίες είναι εντελώς αληθινές, έχουν πράγματι παρθεί στο Ιράν, δεν τους έχει γίνει κανένα μοντάζ. Η λαθροχειρία βρίσκεται στην περιγραφή.

Αυτό που βλέπετε, δεν είναι η δημόσια εκτέλεση του ακρωτηριασμού, είναι απλούστατα μια σκηνή από υπαίθρια παράσταση. Ο άντρας με το μικρόφωνο, στην πρώτη φωτογραφία (ίσως είναι ο πατέρας του αγοριού) μαζεύει πελάτες, ενώ στη συνέχεια το παιδί κάνει το νούμερό του -δεν ξέρω πώς το κάνει, πάντως το βέβαιο είναι ότι δεν παθαίνει τίποτε, δεν ακρωτηριάζεται, την επόμενη μέρα θα είναι πάλι εκεί ή σε μιαν άλλη πλατεία να δώσει παράσταση για να βγάλει το ψωμί του.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για ακρωτηριασμό; Καταρχάς, αν θέλεις να κόψεις χέρι, δεν θα χρησιμοποιήσεις… αυτοκίνητο! Υπάρχουν σπαθιά, τσεκούρια, μπαλτάδες γι’ αυτή τη δουλειά, το χέρι το βάζεις ν’ ακουμπάει σε πάγκο, έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές. Δεύτερον, έστω ότι αποφάσισες να χρησιμοποιήσεις αυτή την ανορθόδοξη μέθοδο: το κιλίμι τι το θες; Φοβάσαι μην γρατζουνιστεί το χέρι του παιδιού από τα χαλίκια; Τρίτον, δεν είναι περίεργο που δεν υπάρχει κανείς ιμάμης, δικαστής, με επίσημη στολή, να παρακολουθεί την εκτέλεση της ποινής, παρά μόνο κάτι τυχαίοι;

Τελευταίο και σπουδαιότερο: όπως ξέρουμε, τους κλέφτες τούς κόβουν το δεξί χέρι -όμως στη φωτογραφία η ρόδα πατάει το αριστερό χέρι του παιδιού!

Αφού λοιπόν μας μπουν ψύλλοι στ’ αυτιά, πηγαίνουμε σε έναν από τους έγκυρους ιστότοπους που ειδικεύονται στην καταχώρηση ιντερνετικών μύθων, και πράγματι επιβεβαιώνουμε αυτό που είχαμε υποψιαστεί. Πρόκειται για μύθο, που μάλιστα κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο από το 2004, όπως διαβάζουμε στο snopes.com, όπου μπορείτε να δείτε και όλη τη σεκάνς των φωτογραφιών, μαζί και μια τελευταία φωτογραφία μετά το κόλπο, που παρουσιάζει το αγόρι αρτιμελές! Σε έναν άλλο αντιμυθικό ιστότοπο, διαβάζουμε (εδώ η τρίτη σελίδα του άρθρου) ότι τις φωτογραφίες τις παρουσίασε αρχικά το ιρανικό πρακτορείο τύπου Peykeiran και τις έβγαλε ο φωτογράφος Siamak Yari. Μάλιστα, κάποιος έστειλε ηλεμήνυμα στο ιρανικό πρακτορείο, που τους απάντησε “μα, δεν διαβάσατε το συνοδευτικό κείμενο που εξηγούσε ότι πρόκειται για παράσταση δρόμου;” -το συνοδευτικό κείμενο, βέβαια, ήταν στα Φαρσί. Maareke giry λέγονται πάντως τα μαγικά του δρόμου.

Ο κόκκος αλήθειας που υπάρχει στο συγκεκριμένο ψέμα είναι ότι, πράγματι, ο ισλαμικός νόμος προβλέπει ακρωτηριασμό, κοινώς κόψιμο του χεριού, για κλοπές. Όπως όμως διαβάζουμε σε έναν σουνιτικό ιστότοπο, για να επιβληθεί η ποινή πρέπει ο δράστης να έχει φτάσει στην εφηβεία και να έχει κλέψει κάτι που να αξίζει πάνω από ένα δηνάριο (ή δέκα ντιχράμ ή 4,374 γραμμάρια χρυσό). Βάρβαρος νόμος ίσως, αλλά ολοφάνερα κανένα οχτάχρονο αγοράκι δεν θα μπορούσε βάσει του ισλαμικού νόμου να καταδικαστεί σε ακρωτηριασμό -πολύ περισσότερο αν έκλεψε κάτι τόσο φτηνό όσο μια φρατζόλα.

Λοιπόν, λαθροχειρία -και αναρωτιέμαι πόσο διεστραμμένο μυαλό πρέπει να είναι αυτός που βλέπει τις φωτογραφίες από την παράσταση δρόμου και χαλκεύει τη συκοφαντία με το παιδί που του κόψαν το χέρι. Το ίδιο διεστραμμένος με εκείνον που έβγαλε τη συκοφαντία για τις ανήλικες νύφες της Χαμάς, θα μου πείτε. Προσωπικά, από όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες περισσότερο αντιπαθώ τον ισλαμισμό, αλλά σκέφτομαι ότι για να γίνεται στόχος τόσο ταπεινών επιθέσεων, δεν μπορεί, κάτι καλό θα έχει.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο ίδιο μαζικό συκοφαντικό ηλεμήνυμα αναφέρθηκε χτες, σε άρθρο του στην εφημερίδα “Δρόμος της Αριστεράς”, ο Αλέκος Αλαβάνος. Πήρε, λέει, το ίδιο ηλεμήνυμα, που του το προώθησε ένας παλιός (και νυν) σύντροφός του, με την ατάκα “Να τον χαίρεστε τον πολυπολιτισμό που θέλετε να φέρετε στην Ελλάδα”. Ο Α. Αλαβάνος, επειδή δεν είναι δουλειά του και επειδή ίσως δεν έχει αναπτύξει την υγιή δυσπιστία που κάθε περπατημένος στο Διαδίκτυο έχει, αποφεύγει να πάρει θέση ως προς τις φωτογραφίες, ίσως είναι αληθινές, ίσως φτιαχτές, λέει. Ίσως τον αδικώ, το άρθρο του έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ, όχι από το σάιτ του Δρόμου (δεν κατάφερα να βρω πώς μεγαλώνουν οι σελίδες!) αλλά από το Πολιτικό Καφενείο (προηγούνται βιντεάκια από ομιλία του Α.Αλ. σε εκδήλωση).

Ο Ουμπέρτο Έκο έχει γράψει παλιότερα για μια εκπομπή που κατασκεύασε πειραματικά ένα ντοκιμαντέρ που έδειχνε τη δήθεν “σοβιετική επανάσταση στο Λουξεμβούργο”, συρράπτοντας αποσπάσματα από διάφορα άσχετα δελτία ειδήσεων: για παράδειγμα, ο επικεφαλής των υποτιθέμενων σοβιέτ του Λουξεμβούργου ήταν ένας Άγγλος συνδικαλιστής ανθρακωρύχος! Μόνο που εκείνο ήταν πείραμα για τις δυνατότητες χειραγώγησης που δίνει η εικόνα, εδώ έχουμε την πρακτική εφαρμογή.

Πολλά είπα και πρέπει να κλείνω. Έστω ότι το παιδί ήταν όχι 8χρονο αλλά 17χρονο, έστω ότι δεν είχε κλέψει μια φρατζόλα ψωμί αλλά, ας πούμε, ένα γεμάτο πορτοφόλι. Και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα του έκοβαν το χέρι, δεν εφαρμόζεται πάντοτε η σαρία. Όμως, δεν παύει να είναι βάρβαρη τιμωρία. Αλλά υπάρχουν διάφορα είδη βαρβαρότητας. Για παράδειγμα, ο Νίκος Τσουβαλάκης, άνεργος, άπορος, απείθαρχος, μεσήλικας, έκλεψε δυο λάπτοπ από ένα πολυκατάστημα κι έφαγε εφτά χρόνια φυλακή. Δεν είναι κι αυτό βαρβαρότητα;

Έχει και χειρότερα. Ο αδελφός του ο Θόδωρος, που ήταν συνεργός του στην ίδια υπόθεση, έφαγε τέσσερα χρόνια. Όταν θέλησε να εξαγοράσει το υπόλοιπο της ποινής του, το δικαστήριο όρισε να εξαγοράσει την ποινή προς 10 ευρώ την ημέρα, σύνολο 5.800 ευρώ, ενώ ο νόμος δίνει δυνατότητα για λιγότερο. Και πράγματι, ο γνωστός τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος, εξαγόρασε την ποινή των τριών ετών που του είχε επιβληθεί για τη γνωστή υπόθεση φοροδιαφυγής, προς πέντε ευρώ την ημέρα! Αυτό, τάχα, δεν είναι βαρβαρότητα;

Μόνο που είναι βαρβαρότητα που δεν μας ενοχλεί, ίσως επειδή λογαριάζουμε μέσα μας, οι περσότεροι, πως αν γίνει καμιά στραβή, θα έχουμε την τύχη του Βοσκόπουλου και όχι του Τσουβαλάκη. Και κατά τα άλλα κουνάμε το κεφάλι για τη βαρβαρότητα των μωαμεθανών που κόβουν χέρια από οχτάχρονα αγόρια και παντρεύουν εννιάχρονα κορίτσια.

Υστερόγραφο: Στο γράψιμο του άρθρου με βοήθησε ανάρτηση της φίλης Βασιλικής Μετατρούλου στο Facebook.

http://sarantakos.wordpress.com/2011/03/21/pseudoxeir/

Turkish Superlig: Bursaspor vs MKE Ankaragucu

Turkish Superlig
20:00 GMT(+2:00)
Bursaspor vs MKE Ankaragucu

Πατήστε για live ποδόσφαιρο στο FOOTBALL (SOCCER) της μπάρας LIVE TV-->

Μπάσκετ 1ος Όμιλος Βορρά:Αιγινιακός - Φοίνιξ Λάρισας 56-62

Στην κορυφή της βαθμολογίας παρέμεινε ο Αμπελώνας που επικράτησε εύκολα εκτός έδρας με 67-51 του Πρωτέα Γρεβενών.

Σε απόσταση… αναπνοής παρέμεινε η Νίκη Βόλου που επικράτησε του Πανεδεσσαϊκού με 85-55, ενώ άνετα επικράτησε η Μεταμόρφωση με 88-53 τον Αλέξανδρο Αξ
.

Αιγινιακός - Φοίνικας Λαρ. 56-62
Διαιτητές: Σαλικίδης - Κατρακάρης.
Δεκάλεπτα: 14-18, 28-29, 42-42, 56-62.
Αιγινιακός (Θωμαϊδης): Μπάγκι 11 (2), Γκουτινάς, Στυλιανίδης 2, Βαφείδης, Παπουλίδης 5, Βουλτσίδης 11, Κουρκούτας 15 (1), Αλβανός 2, Δένης 2, Λωτζανιώτης 8.
Φοινικάς Λαρ. (Θεοδωρόπουλος):
Σιαμπαλής 9, Λιάκος, Τσακνάκης, Καρπούζας, Γιούδας 10 (2), Γκαγκανάτσιος 19 (1), Τσιλούλης 10 (1), Δεληχρήστος 6 (1), Παπαδόπουλος 8.



Αναλυτικά τα υπόλοιπα αποτελέσματα:
Μ. Αλεξ. Κρύας Βρύσης - Ηρακλής Κοζ. 79-69
Αιγινιακός - Φοίνιξ Λάρισας 56-62
Αργος Ορεστικό - Αετός Κιλκίς 83-60
Μεταμόρφωση Β. - Αλεξ. Αξιούπολης 88-53
Πρωτέας Γρεβενών - Αμπελώνας 51-67
Πανεδεσσαϊκός - Νίκη Βόλου 55-85
Μακαμπή - Αριστ. Επανομής (αναβ.)

ΝΕΚΡΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΣΚΑΛΩΣΙΑ.....ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ.
Ο ΑΤΥΧΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΣΚΑΛΩΣΙΑ ΕΝΩ ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Εθελοντική Αιμοδοσία διοργάνωσε ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Αιγινίου....



300 φιάλες αίμα συγκεντρώθηκαν από τη χθεσινή Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργάνωσε ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Αιγινίου, στο Κέντρο Υγείας. Από τις 9 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 2 το μεσημέρι, δεκάδες άτομα από το Αιγίνιο και την ευρύτερη περιοχή, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου και διέθεσαν δέκα λεπτά από το χρόνο τους, δίνοντας αίμα. Στην πρώτη για το 2011 εθελοντική αιμοδοσία, που έγινε σε συνεργασία με το Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκαν περίπου 300 φιάλες αίμα.

Νέο Δ.Σ. στη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου Δίου-Ολύμπου


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ Η κ. ΝΙΚΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ - ΖΩΗ

Νέο διοικητικό συμβούλιο αναδείχθηκε στη δημοτική χορωδία Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου μετά από αρχαιρεσίες που έγιναν στις 9/3/2011 καθώς και ύστερα από κατανομή αξιωμάτων. Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου έχει ως εξής:

1. Πρόεδρος: Ζώη – Παναγούλια Νίκη

2. Αντιπρόεδρος: Κυρίτσης Θάνος

3. Γ. Γραμματέας: Μπελογιάννη Λουΐζα

4. Ταμίας: Βλαχοπούλου Μπέλα

5. Έφορος τύπου & δημοσίων σχέσεων: Σκρέτας Νικόλαος

6. Έφορος παραδοσιακού – εκκλησιαστικού: Ρέππας Ιωάννης

7. Έφοροι παιδικής & εφηβικής χορωδίας: Κουτσιμανή Μελπομένη & Βλαχοπούλου Μπέλα

8. Έφορος ενδυματολογίας & υλικού: Χατζήνα Ακριβή

9. Έφορος αιμοδοσίας: Λέϊνας Αθανάσιος

Διάνοιξη δρόμων στη διανομή οικοπέδων Βροντούς


Σε διανοίξεις δρόμων προχώρησε ο δήμος Δίου-Ολύμπου σε τμήματα γης έξω από τον οικισμό της Βροντούς και συγκεκριμένα εκεί όπου η τ. νομαρχία είχε προβεί σε διαδικασίες διανομής οικοπέδων.

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Πέτρος Κιάφας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με το άνοιγμα λίγο του καιρού ο δήμος Δίου-Ολύμπου προχώρησε σε διανοίξεις δρόμων χρησιμοποιώντας φορτηγά, φορτωτές και γκρέηντερ που ανήκουν στη δύναμη οχημάτων του δήμου.

«Ανοίγουμε τους δρόμους ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον. Έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά αφού πέρα από τη διάνοιξη έχουν πέσει και χαλίκια, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης.

Οι εργασίες αυτές που κάνουμε, ήταν μια απαίτηση των κατοίκων, το τελευταίο διάστημα. Και με την πρώτη ευκαιρία που βρήκαμε, είμαστε εδώ και αποδεικνύουμε ότι συμμεριζόμαστε τα προβλήματά τους και προσπαθούμε, με ό,τι μέσα έχουμε, να δώσουμε άμεσες λύσεις», ανέφερε ο κ. Κιάφας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

Σε λίγες ημέρες ο ελληνισμός θα γιορτάσει την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου του 1821. Την ημέρα αυτή όλοι ανατρέχουμε στο παρελθόν για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς προγόνους μας, οι οποίοι μέσα από τα δεσμά της σκλαβιάς διατήρησαν άσβεστη, δια μέσου των αιώνων, με τον αγώνα τους, τη φλόγα του Έθνους.

Τιμούμε τους ήρωες του 1821, που έκαναν πράξη τα όνειρα και τις ελπίδες όλων των προηγούμενων γενιών, εξασφαλίζοντας σε μας, μεταξύ άλλων, και τα δυο υπέρτατα αγαθά: Την ανεξαρτησία μας ως Έθνους και την ελευθερία μας ως Λαού.

Με το πνεύμα αυτό θα καταβληθεί και φέτος προσπάθεια για σωστή οργάνωση και συνολική παρουσία στις εκδηλώσεις του εορτασμού, οι οποίες, σύμφωνα και με τις αρ. πρωτ. 11492/09-3-2011 και 11493/09-3-2011 αποφάσεις του Υπ. Εσωτερικών – Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ορίζονται ως εξής:

1. Γενικός σημαιοστολισμός από ώρα 8.00΄ της 23ης μέχρι τη δύση του ήλιου της 25ης Μαρτίου 2011.

2. Φωταγώγηση όλων των Δημόσιων και Δημοτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2011.

3. Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Εορταστικές εκδηλώσεις των μαθητών των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και ανάπτυξη σ' αυτούς της σημασίας της ιστορικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Όπου είναι δυνατόν, μπορούν να οργανωθούν αναπαραστάσεις από σκηνές του Αγώνα, σε αίθουσες των σχολείων ή σε άλλους χώρους, με την παρουσία των γονέων και κηδεμόνων, με φροντίδα των Δ/ντών των σχολείων.

Ώρα 11.30΄

Προσκύνημα και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Γεωργάκη Ολυμπίου, Σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (όπως καθορίζεται στο συνημμένο αναλυτικό πρόγραμμα), Προσκόπων, Συλλόγων και Σωματείων.

4. Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

α. Ώρα 07.00΄

Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες σ' όλες τις εκκλησίες.

β. Ώρα 07.00΄ - 08.00΄

Εωθινό-Θούρια και εμβατήρια στους δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης.

γ. Ώρα 08:00΄

Έπαρση Σημαίας στη Πλατεία Ελευθερίας από το τμήμα της ΧΧΙV ΤΘ Ταξιαρχίας.

δ. Ώρα 11.00΄

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Ανάληψης θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ.κ. Αγαθόνικος με το Ιερατείο της πόλης.

Τον Πανηγυρικό θα εκφωνήσει μέσα στον Ιερό Ναό ο κ. Αλεκάκης Παναγιώτης, Προϊστάμενος Γραφείου Β/θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Πιερίας, Φιλόλογος – Ιστορικός.

ε. Ώρα 11.40΄

Κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, το Διοικητή της ΧΧΙV ΤΘ Ταξιαρχίας, το Δήμαρχο Κατερίνης, τον Αστυνομικό Δ/ντή Πιερίας, το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το Λιμενάρχη Υπολιμεναρχείου Σκάλας Κατερίνης, από αντιπροσωπείες Θυμάτων Πολέμου, Αναπήρων Πολέμου, Τραυματιών Πολεμιστών, Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών, Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Οργανώσεων Εθνικής Αντίστασης.

Θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των Ενδόξων Νεκρών και η τελετή θα λήξει με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

στ. Ώρα 12.00΄

Στον καθορισμένο χώρο των οδών Ειρήνης - Χατζόγλου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη παρέλαση των Αναπήρων Πολέμου, Θυμάτων Πολέμου, Τραυματιών Πολεμιστών, Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, Οργανώσεων Εθν. Αντίστασης, Αδελφών Ε.Ε.Σ., των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, Προσκόπων, Συλλόγων.

ζ. Ώρα 17.30΄

Στην πλατεία Δημαρχείου θα πραγματοποιηθούν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από Πολιτιστικούς Συλλόγους της Πιερίας.

η. Ώρα 18:30΄

Υποστολή της σημαίας στη Πλατεία Ελευθερίας από τμήμα της ΧΧΙV ΤΘ Ταξιαρχίας

ΓΕΝΙΚΑ

Σε ό,τι αφορά τις ιεροτελεστίες, παρακαλείται να επιληφθεί η Ιερά Μητρόπολη.

Τα θέματα τα σχετικά με την παράταξη, απονομή τιμών, τάξη, κίνηση οχημάτων, παρακαλούνται να τα ρυθμίσουν οι αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές.

Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται να μεριμνήσει για την μικροφωνική εγκατάσταση στο χώρο της κατάθεσης, τη διευθέτηση των χώρων των επισήμων, των καταθέσεων και της παρέλασης και να διαθέσει τη Φιλαρμονική του Δημ. Ωδείου.

Από τη Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας τελετάρχης ορίζεται ο κ. Συμεωνίδης Μιχάλης. Από το Δήμο Κατερίνης τελετάρχες ορίζονται ο κ. Φυδάνογλου Γεώργιος και η κα Μπουγά Ευαγγελία.

Το γενικό πρόσταγμα για την παρέλαση όλων των σχολείων θα έχει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Κατιρτζής Εμμανουήλ, με βοηθούς τους καθηγητές Φ.Α. κ.κ. Δελληγιαννίδη Κωνσταντίνο, Γραμμενόπουλο Γεώργιο, Παπανικολάου Ανδρέα και την κα Χασιώτου Αναστασία.

Η Δ/νση Αστυνομίας παρακαλείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα τάξης.

Το πρόγραμμα αυτό έχει τη θέση επίσημης πρόσκλησης.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

FK Zenit Petersburg vs FK Anzhi Makhachkala,FK Spartak Moscow vs Volga Tver

Russian Premier League: FK Zenit Petersburg vs FK Anzhi Makhachkala,FK Spartak Moscow vs Volga Tver

Πατήστε για live ποδόσφαιρο στο FOOTBALL (SOCCER) της μπάρας LIVE TV-->

Συνεδριάζει απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δίου-Ολύμπου

Έχοντας στην ημερήσια διάταξη 31 θέματα, συνεδριάζει σήμερα 21/3 το δημοτικό συμβούλιο Δίου-Ολύμπου, στις 7.00 το βράδυ.
Το πρώτο θέμα συζήτησης θα αφορά στην κατάρτιση τεχνικού προγράμματος του Δήμου Δίου – Ολύμπου έτους 2011.
Στη συνέχεια, θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με χορηγήσεις παρατάσεων προθεσμιών για διάφορα έργα.
Ακολούθως θα συζητηθεί η έγκριση ή μη του 2ου Α.Π.Ε. του έργου «Αποπεράτωση συνεδριακού κέντρου», η έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. του έργου «Συμπληρωματικές εργασίες στην κεντρική πλατεία και στους παράπλευρους δρόμους στο Δ.Δ. Αγ. Σπυρίδωνα», καθώς επίσης και η έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. στη θέση Νεροφαγιά Δ.Δ. Ν. Εφέσου».
Κι αμέσως μετά θα συζητηθούν τα εξής θέματα: Λήψη απόφασης για διάλυση της σύμβασης του έργου «Παρεμβάσεις ανάδειξης στον οικισμό της Π. Λεπτοκαρυάς». Λήψη απόφασης για διάλυση της σύμβασης του έργου «Ανάπλαση στα Ο.Τ. 55 και Ο.Τ. 60 στο Δ.Δ. Ν. Πόρων».
Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Πύδνας - Κολινδρού για την υποβολή προτάσεων ένταξης στο ΕΣΠΑ των έργων «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Αιγινίου» και «Αποχέτευση Μακρυγιάλου».
Θα ληφθούν αποφάσεις για αποζημιώσεις οφειλών ιδιοκτησιών και για
καθορισμό τιμής μονάδας αποζημίωσης προσκυρούμενου τμήματος στο σχέδιο πόλης Λεπτοκαρυάς.
Θα ληφθούν επίσης αποφάσεις για υποβολή πρότασης για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Leader του έργου «Κατασκευή λιμνοδεξαμενής αντιπυρικής προστασίας στη θέση «Σφαγεία» Λιτοχώρου», για παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας για τον καθαρισμό των ακτών, για επιβολή τελών φωτισμού – καθαριότητας για το έτος 2011, για επιβολή τελών ύδρευσης – αποχέτευσης κ.λπ. για το έτος 2011, για επιβολή τελών άρδευσης για το έτος 2011, για καθορισμό τελών χρήσης πεζοδρομίων, οδών, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων για το έτος 2011, για επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας, για επιβολή τέλους διαφήμισης αλλά και για επιβολή τέλους βοσκής.
Τα επόμενα θέματα αφορούν εγκρίσεις εκμίσθωσης δημοτικών εκτάσεων καθώς και έγκριση εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου (γραφείου) 22,23 τ.μ. στην οδό Κομνηνών 20 στη Θεσ/νίκη.
Ένα ακόμη θέμα συζήτησης, μεταξύ άλλων, θα είναι και η λήψη απόφασης για έγκριση πρόσληψης εποχιακού προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Τέλος, θα ληφθεί και απόφαση για υποβολή πρότασης για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Leader του έργου «Ανάδειξη αξιοθέατων και μνημείων Δ.Δ. του Δήμου μέσω της χαρτογραφικής απεικόνισής τους, της προβολής τους σε πινακίδες έκθεσης και της αναπαραγωγής τους σε ενημερωτικό πληροφοριακό υλικό».

Ελένη Βιτάλη: Ξενάκι

Στίχοι: Σταύρος Κουγιουμτζής
Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Καλατζής

Άλλες ερμηνείες:
Ελένη Βιτάλη


Απόψε μαυρομάτα μου
σου χάρισα τα νιάτα μου
και βρέθηκα στην ξενιτιά
πουλί σε θάλασσα πλατιά

Ξενάκι είμαι και θα ‘ρθω
στο στρώμα σου να κοιμηθώ
κι αν σε μαλώσουν μην ντραπείς
ξενάκι είμαι να τους πεις

Το φεγγαράκι ρώτησα
πού θα σε βρω αρχόντισσα
και μου είπε ο αυγερινός
εκεί που φέγγει ο ουρανός

Ξενάκι είμαι και θα ‘ρθω
στο στρώμα σου να κοιμηθώ
κι αν σε μαλώσουν μην ντραπείς
ξενάκι είμαι να τους πεις




Ιωνικός - ΠΑΣ Γιάννινα (Ionikos Nikea vs PAS Giannina)

Πατήστε για live ποδόσφαιρο στο FOOTBALL (SOCCER) της μπάρας LIVE TV-->

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Α.Ο. ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

Κώστας Σορώτος:

«Καταφέραμε και πήραμε μια πολύτιμη νίκη»

Μετά το νικηφόρο αγώνα με το Παγκράτι στην Κατερίνη για το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α2, ο προπονητής του Πιερικού Αρχελάου Κώστας Σορώτος, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Ήταν μία σημαντική νίκη, όπως και κάθε νίκη που γίνεται σ΄ αυτή τη φάση του πρωταθλήματος. Νομίζω ότι κερδίσαμε δίκαια, γιατί σ΄ όλο το παιχνίδι ήμασταν μπροστά στο σκορ και μάλιστα σε ένα κομμάτι του παιχνιδιού με μεγάλες διαφορές. Είχαμε κάποιες επιπολαιότητες στο δεύτερο μέρος που μας στοίχησαν τη διαφορά. Το Παγκράτι που είναι ποιοτική ομάδα, μπήκε στη διεκδίκηση του παιχνιδιού, αλλά ευτυχώς στο τέλος βάζοντας κάποια μεγάλα σουτ, κυρίως από τον Τζερομάνοβς, καταφέραμε και πήραμε μια πολύτιμη νίκη, καθώς και τη διαφορά από την ήττα μας στον πρώτο γύρο, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο. Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον καλαθοσφαιριστή του Παγκρατίου Νίκο Βούλγαρη, για την επιστροφή του μετά το πρόβλημα υγείας που είχε και του εύχομαι …σιδερένιος».

-----------------------------------------------------------------

● Ο αγώνας με το Παγκράτι στο διαδίκτυοΟ αγώνας του Πιερικού Αρχελάου με το Παγκράτι που έγινε στην Κατερίνη στις 19.3.2011, υπάρχει και στο διαδίκτυο -σε 7 ενότητες- στην ιστοσελίδα: http://www.youtube.com/watch?v=DAo5miw7l9o&feature=mfu_in_order&list=UL

Αυτές είναι πινακίδες εποχής 2011 ???

Τώρα μιας και είμαστε Καλλικρατικός Δήμος πρέπει να κοιτάμε για το καλό του συνόλου του Δήμου...
Και το γενικό καλό συνάδει με πρόοδο,ευημερία όλων των οικισμών του νέου Δήμου.
Μια πηγή προόδου και ευημερίας είναι και η ανάπτυξη του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής,κάτι για το οποίο πρέπει να το παλέψουμε πάρα πολύ σκληρά.

Πιστεύετε όμως ότι με πινακίδες όπως οι παρακάτω μπορούμε να τα καταφέρουμε?


Μάλλον όχι!!!
Καλά είναι λοιπόν αφού τόσα χρόνια δεν αλλάχθηκαν,να γίνει τώρα...
Πρέπει από κάπου να γίνει η αρχή για νέο ξεκίνημα...
Ας γίνει από τις πινακίδες...

Η μοναδική πινακίδα προς Κολινδρό από Αθήνα...

Η μοναδική πινακίδα προς Κολινδρό από Αθήνα έχει πάρει μια μικρή κλίση προς τα πίσω από τον αέρα...
Και δε πάει πολύς καιρός από τότε που τοποθετήθηκε.
Πιο πριν δεν υπήρχε καμία!!!
Σωστά το καταλάβατε...
Με GPS πήγαινες ή αν ήξερες τον Κολινδρό...

Κοιτάξτε να μη τη χάσουμε κι αυτήν...
Δείτε τη παρακάτω...


Α2 ΑΝΔΡΩΝ: ΝΙΚΗ ΑΙΓΙΝΙΟΥ - ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ 3-0


Έσωσε την παρτίδα o Στράντζαλης


Σημαντική νίκη, με την οποία εξασφάλισε σε μεγάλο βαθμό την παραμονή της στην κατηγορία, σημείωσε η Νίκη Αιγινίου με 3-0 (25-22, 25-14, 25-16) επί των Νέων Μουδανιών που παραμένουν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και έχουν ήδη αποχαιρετίσει την Α2…

Η ομάδα του Θανάση Στράντζαλη δεν δυσκολεύτηκε να επικρατήσει των ουραγών που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν ένα βαθμό στους 17 αγώνες που έχουν δώσει. Η Νίκη πέρασε ένα εύκολο απόγευμα και πήρε μια σημαντική νίκη για τη συνέχεια.
Τα σετ: 25-22, 25-14, 25-16

Νίκη Αιγινίου (Θανάσης Στράντζαλης): Αναστασιάδης, Θολιώτης, Κρασνιέφσκι, Ράπτης Γεωργόπουλος Β., Φίνος, Τσιουμπλής (λ), Γεωργόπουλος Α., Γκορίδης, Γάτσης, Βασιλάκος, Μωυσίδης.

Νέα Μουδανιά (Μανώλης Ροδοβίτης): Αποστόλου, Δανάς, Τσιάρας, Κατσιαφλάκας, Ίλιτς, Καρασαρλίδης, Πάντσιος (λ), Βέλο, Μυλωνάς, Κουβαράκης, Μωρές.

17η αγωνιστική
Σάββατο 19/3/2011

Μεταμόρφωση – Φοίνικας Σύρου 0-3 (13-25, 21-25, 21-25)
Παμβοχαϊκός - ΣΠΑ Καρδίτσας 3-0 (25-16, 25-17, 25-20)
Οδυσσέας Αμαρουσίου - ΑΕΚ 2-3 (20-25, 25-19, 25-23, 13-25, 14-16)
Νίκη Αιγινίου - Νέα Μουδανιά 3-0 (25-22, 25-14, 25-16)
Κόροιβος – Παναχαϊκή 0-3 (14-25, 19-25, 18-25)
Μίλων – Γαλαξίας 3-1 (17-25, 25-21, 25-12, 25-14)





ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 17 αγώνες)

1.Φοίνικας Σ. 46 (47-10)
2.Παμβοχαϊκός 44 (46-12)
3.Παναχαϊκή 32 (39-24)
4.Μίλωνας 31 (36-25)
5.Οδυσσέας 26 (33-29)
6.Μεταμόρφωση 24 (29-28)
7.ΣΠΑ Καρδίτσας 24 (32-31)
8.Νίκη Αιγινίου 19 (26-36)
9.Κόροιβος 17 (24-37)
10.Γαλαξίας 14 (21-37)
11.ΑΕΚ 11 (22-41)
12.Ν.Μουδανιά 0 (2-45)



ΝΤΑΛΑΡΑΣ: Αthens Greece

Το παρακάτω βίντεο μας το έστειλε ο Θωμάς...


Seychelles: Η 92η νέα χώρα του μπλογκ μας....


Οι Σεϋχέλλες (Seychelles, αγγλικά: seɪˈʃɛl ή /seɪˈʃɛlz/ και γαλλικά seʃɛl), επίσημα Republic of Seychelles / République des Seychelles, στην κρεολική: Repiblik Sesel), είναι νησιωτικό κράτος (με συνολική έκταση 455 τετρ. χλμ.) του Ινδικού Ωκεανού, που αποτελείται από γύρω στα 115 νησιά με πρωτεύουσα τη Βικτώρια.

Μεγαλύτερο σε έκταση από τα νησιά είναι το Μαέ. Το κλίμα είναι ισημερινό. Η οικονομία της χώρας βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και στην αλιεία. Πρόεδρος είναι ο Τζέιμς Μισέλ και το πολίτευμα είναι δημοκρατία. Η τελευταία απογραφή (2005) κατέγραψε 80.699 κατοίκους, η πλειονότητα των οποίων είναι Κρεολοί γαλλικής καταγωγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2009, η χώρα έχει πληθυσμό[1] 87.476 κατοίκους (κατατάσσεται 192η). Ο πληθυσμός της είναι ο μικρότερος στην Αφρική. Επίσημες γλώσσες είναι η αγγλική και η κρεολική Σεσελουά. Πρώτοι έφτασαν στα νησιά οι Πορτογάλοι, στις αρχές του 16ου αιώνα. Από τότε πέρασαν από τα νησιά οι Γάλλοι, στους οποίους οι Σεϋχέλλες οφείλουν το όνομά τους, και οι Άγγλοι, οι οποίοι το 1903 κήρυξαν τις Σεϋχέλλες αγγλική αποικία. Η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1976. Στο νησιωτικό αυτό συγκρότημα, όταν ακόμα αποτελούσε κτήση της Αγγλίας, είχαν εκτοπίσει οι Άγγλοι από τις 9 Μαρτίου 1956 τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο της Κύπρου, μαζί με τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανού, και τον δημοσιογράφο Πολ. Ιωαννίδη μέχρι τις 28 Μαρτίου του 1957 που επέστρεψαν στην Ελλάδα, απ' όπου και επέστρεψε στη Κύπρο, για να αναλάβει τελικά το 1960 πρώτος Πρόεδρος της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας. Εθνική εορτή είναι η 18η Ιουνίου, οπότε το 1993 υιοθετήθηκε το ισχύον Σύνταγμα.



Ιστορία
Ενώ Αυστραλονήσιοι ταξιδευτές ή Άραβες έμποροι πιστεύεται ότι ήταν οι πρώτοι επισκέπτες του νησιού, η πρώτη γραπτή αναφορά στα νησιά είναι το 1502. Τη χρονιά εκείνη ο διάσημος Πορτογάλος εξερευνητής , Ναύαρχος Βάσκο ντα Γκάμα ανακάλυψε τα νησιά σε ένα από τα ταξίδια του στις Ινδίες (περνώντας από τα Αμιράντες) και οι Σεϋχέλλες χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά. Ο ντα Γκάμα τους έδωσε το όνομα του ιδίου ("Νησιά του Ναυάρχου') . Η πρώτη γραπτή αναλυτική περιγραφή στα νησιά ανάγεται στο 1609, από το πλήρωμα του αγγλικού πλοίου "Ασένσιον" (Ascension). Τα νησιά χρησιμοποιήθηκαν περιστασιακά από πειρατές για δουλεμπόριο μεταξύ Ασίας και Αφρικής. Γύρω στα 1742 άρχισε ο εποικισμός των νησιών από Γάλλους δουλεμπόρους με λευκούς αποίκους και μαύρους Αφρικανούς δούλους.[3] Το 1756 οι Γάλλοι ανέλαβαν το έλεγχο των νησιών και ο πλοίαρχος Νικολά Μορφέ έθεσε το θεμέλιο λίθο που σηματοδότησε τον επίσημο εποικισμό. Τα νησιά έλαβαν το όνομά τους από τον υπουργό Οικονομικών του Λουδοβίκου ΙΕ΄, Ζαν Μορό ντε Σεσέλ.[4] Την περίοδο από το 1794 ως το 1812 Βρετανοί και οι Γάλλοι διεκδίκησαν την κυριαρχία επί του νησιού. Την περίοδο του πολέμου Αγγλίας και Γαλλίας, ο Γάλλος κυβερνήτης Ζαν Μπατίστ Κε ντε Κινσί δεν προέβαλε αντίσταση όταν εχθρικά πλοία αφίχθησαν στα νησιά. Το 1812 η Αγγλία ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο, μετά την παράδοση του Μαυρικίου. Με βάση τη συνθήκη ειρήνης του Παρισιού, το 1814, τα νησιά παρέμειναν υπό αγγλική κυριαρχία, με Γάλλο κυβερνήτη. Οι Σεϋχέλλες αποτέλεσαν αρχικά τμήμα της αποικίας του Μαυρικίου και το 1872 απέκτησαν διοικητική αυτονομία[5]. Το 1903 έγιναν αποικία της Βρετανίας.

Τις επόμενες δεκαετίες έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης των νησιών. Παράλληλα όμως αναπτύχθηκε και ένα κίνημα που επιζητούσε την απαλλαγή από τον αποικιακό έλεγχο του Λονδίνου. Τη δεκαετία του 1960 ως κύριες πολιτικές δυνάμεις πρόβαλαν το Δημοκρατικό Κόμμα των Σεϋχελλών, με επικεφαλής τον Τζέιμς Μάντσαμ, που ήταν υπέρ της ενσωμάτωσης της αποικίας στη Μεγάλη Βρετανία και το Ενιαίο Λαϊκό Κόμμα των Σεϋχελλών, του Φρανς Αλμπέρ Ρενέ, που επεδίωκε την πλήρη ανεξαρτησία.[3]. Το 1970 το Δημοκρατικό Κόμμα διέθετε τις περισσότερες έδρες στο νομοθετικό συμβούλιο, το οποίο είχε δημιουργηθεί από την αποικιακή διοίκηση.[5] Την ίδια χρονιά παραχωρήθηκε καθεστώς αυτοκυβέρνησης από τη Μεγάλη Βρετανία[3] .

Το 1976 συντάχθηκε Σύνταγμα και οι Σεϋχέλλες ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους, στις 29 Ιουνίου. Σχηματίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού, με το Μάντσαμ να γίνεται πρώτος πρόεδρος και ο Ρενέ να γίνεται πρωθυπουργός. Την επόμενη χρονιά γίνεται πραξικόπημα και την εξουσία καταλαμβάνει ο Γάλλος δικηγόρος Ρενέ. Παράλληλα, το κόμμα του μετονομάστηκε σε Λαϊκό Προοδευτικό Κόμμα, ψηφίστηκε νέο Σύνταγμα και καθιερώθηκε μονοκομματική διακυβέρνηση, η οποία προχώρησε την εφαρμογή μέτρων σοσιαλιστικού χαρακτήρα, φροντίζοντας για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων[5]. Οι αντίπαλοι του νέου καθεστώτος προσπάθησαν να το ανατρέψουν, με απόπειρες πραξικοπημάτων, που εκδηλώθηκαν με τη βοήθεια ξένων μισθοφόρων, με τη βοήθεια του καθεστώτος της Νότιας Αφρικής, το οποίο δεχόταν επικρίσεις από το Ρενέ για τη ρατσιστική πολιτική του. [3]. Τέτοιες απόπειρες έγιναν ανεπιτυχώς το 1981 και 1982. Το 1991 η δημοκρατία επανήλθε στο νησιωτικό κράτος με την επαναφορά του πολυκομματισμού. Το νέο Σύνταγμα του 1992 δεν εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα, καθώς δε συμπλήρωσε το απαιτούμενο ποσοστό του 60% των ψηφοφόρων. Ωστόσο, το 1993 εγκρίθηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος και τον ίδιο χρόνο διενεργήθηκαν ελεύθερες εκλογές (με συμμετοχή πέντε κομμάτων της Αντιπολίτευσης ως ενιαίου συνασπισμού) στις οποίες ο Ρενέ αναδείχθηκε ξανά πρόεδρος, όπως και στις πρόωρες προεδρικές εκλογές του 2001, κατά τις οποίες η αντιπολίτευση έκανε λόγο για νοθεία. Ο Ρενέ παρέμεινε πρόεδρος έως το 2004 οπότε αποσύρθηκε από την πολιτική για να αναλάβει ο Τζέιμς Μισέλ. που επικράτησε στις προεδρικές εκλογές του 2006.

Περισσότερα στοιχεία για αυτή τη χώρα θα βρείτε στη βικιπαίδεια
εδώ

Και η παρέα μας ολοένα μεγαλώνει...
Ευχαριστούμε και τις εξωτικές Σεϋχέλλες για τη τιμή που μας έκαναν...