Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Spanish Primera Division:Getafe CF vs Athletic Bilbao live tv


Μετακινήθηκε ο άξονας της Γης από το σεισμό στην Ιαπωνία


Πυροδότησε τσουνάμι, το οποίο σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και μια πυρηνική κρίση με αβέβαιη έκβαση, όμως ο σεισμός των 8,9 Ρίχτερ, είχε απίστευτες συνέπειες για την Γη συνολικότερα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ, ο σεισμός μετακίνησε την ακτογραμμή της Ιαπωνίας, αλλά και τον άξονα της Γης- κατά ολόκληρα 16,5 εκατοστά.

Οι σταθμοί που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο μετακινήθηκαν προς τα ανατολικά ακόμη και κατά 4 μέτρα. Επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι μεγαλύτερες μετακινήσεις παρατηρήθηκαν στο επίκεντρο του σεισμού κι άρα δεν μετακινήθηκε ολόκληρη η η Ιαπωνία πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως υπολόγισαν επιστήμονες της NASA εξάλλου, αυτή η ανακατανομή της μάζας της Γης λόγω του σεισμού ενδέχεται να έκανε τη μέρα μικρότερη κατά σχεδόν 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Να σημειωθεί ότι τις ίδιες επιπτώσεις είχαν και άλλοι μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν. Για παράδειγμα, ο σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πέρυσι στη Χιλή, μίκρυνε την ημέρα κατά 1,26 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετακινώντας το νοητό άξονα της Γης κατά 7,5 εκατοστά, ενώ ο σεισμός του 2004 στη Σουμάτρα έκανε τη μέρα μικρότερη κατά 6,8 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Όπως επισημαίνουν ερευνητές, οι αλλαγές αυτές δεν είναι ασυνήθιστες και δεν οφείλονται μόνο σε σεισμούς. «Η Γη πάντοτε σείεται και το μήκος της μέρας πάντοτε αλλάζει», τονίζει ο Δρ. Ρίτσαρντ Γκρος της NASA.

Κατά το Χάντνατ πάντως, όσο συνηθισμένες και αν είναι αυτές οι μετατοπίσεις, τα δεδομένα GPS που σχετίζονται με τους χάρτες, π.χ. οι οδηγίες διαδρομών, θα πρέπει να αλλαχτούν.


http://www.rthess.gr/articles_det.asp?artid=8310

Απάτη ταξιδιωτικού γραφείου σε βάρος γονέων και μαθητών


Ανάστατοι είναι γονείς και μαθητές του 15ου λυκείου Θεσσαλονίκης που κινδυνεύουν να χάσουν τη σχολική τους εκδρομή στην Τουρκία, όπως και 6.000 ευρώ που έχουν δοθεί για να κλειστεί η εκδρομή.

Έγγραφο που έφτασε σήμερα στα χέρια… του διευθυντή αναφέρει ότι ο ένας εκ των δύο συνεταίρων ταξιδιωτικού γραφείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αποχωρεί από την επιχείρηση, με αποτέλεσμα όποια συμφωνία έχει κλειστεί να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα.

40 παιδιά και γονείς που ήταν έτοιμα για την πενθήμερη εκδρομή τους αυτή την Τετάρτη δεν γνωρίζουν αν θα πραγματοποιηθεί, όπως επίσης και το αν οι γονείς θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Οι γονείς συγκρεντρώθηκαν έξω από το ταξιδιωτικό γραφείο, ωστόσο κανένας από τους υπαλλήλους δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει για τίποτα. Η ένταση δεν έλλειψε, με αποτέλεσμα μία υπάλληλος να χάσει τις αισθήσεις της και να λιποθυμήσει.

Στο πρακτορείο έχουν σπεύσει και γονείς από άλλα σχολεία που έλαβαν το ίδιο έγγραφο. Πρόκειται για το ίδιο πρακτορείο που εξαπάτησε και τους μαθητές από την Αλεξανδρούπολη την περασμένη εβδομάδα
.

http://www.seleo.gr



Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι κτηνοτρόφοι σε Βέροια και Κιλκίς


Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βέροια και το Κιλκίς, συνεχίζουν αύριο και την Πέμπτη τις κινητοποιήσεις τους οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, αντιδρώντας στις χαμηλές -όπως υποστηρίζουν- τιμές παραγωγού του γάλακτος και του κρέατος και στην κατακόρυφη άνοδο του κόστους ζωοτροφών.

Παράλληλα, διεκδικούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).

Αύριο, Τρίτη, η συγκέντρωση στην Ημαθία θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, στο δημαρχείο της Βέροιας, όπου οι κτηνοτρόφοι αναμένεται να μοιράσουν στους παρευρισκόμενους γάλα και γιαούρτι.


Με συνοδεία ορισμένα από τα ζώα τους σχεδιάζουν να διαδηλώσουν την Πέμπτη, στο Κιλκίς, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι αναμένεται να ρίξουν και γάλα στο κράσπεδο μπροστά από το κτήριο της πρώην νομαρχίας, όπου θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται ως εξής:


-21 Μαρτίου: Χαλκιδική

-23 Μαρτίου: Θεσσαλονίκη

-28 Μαρτίου: Κοζάνη

-30 Μαρτίου: Λάρισα

-1 Απριλίου: Μαγνησία - Λαμία

-4 Απριλίου: Αιτωλοακαρνανία

-6 Απριλίου: Ηλεία - Πρέβεζα


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=275216&cid=4

Προ των πυλών της απόσυρσης και τα αγροτικά Ι.Χ.

Πολύ κοντά σε μια απόφαση που θα σημάνει και την άρση μιας αδικίας που εξαρχής είχε επισημάνει το Αgronews και η εφημερίδα Agrenda είναι το υπουργείο Οικονομικών.

Ο λόγος για την ένταξη των μικρών επαγγελματικών φορτηγών, επομένως και των αγροτικών στις ρυθμίσεις για την απόσυρση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προσθέσει ειδική διάταξη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο η οποία θα παρέχει κίνητρα σε όσους επιθυμούν να αγοράσουν καινούργια φορτηγά μικτού βάρους έως 3,5 τόνους (LCV).
Οι διατάξεις αναμένεται να εφαρμοστούν μόνο για αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1998 και για τα οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή, καθώς και τυχόν οφειλόμενων προηγούμενων ετών.


Τα δε κίνητρα θα αφορούν ελαφρά επαγγελματικά με μεικτό βάρος μέχρι 3.500 κιλά, κυβισμό μέχρι 2000 κ.εκ. και βενζινοκίνητα.


Το όφελος θα προκύπτει από την μείωση του Ειδικού Τέλους Ταξινόμησης σε ποσοστό 40 έως 60%, ανάλογα με τον κυβισμό και τον τύπο του οχήματος.


Αναλογικά με τον κυβισμό, η μείωση θα διαμορφώνεται ως εξής:

-Mέχρι 900 κ.ε.: 2,4% (από 6%).

-901-1.400 κ.ε.: 5,6% (από 14%).

-1.401-1.600 κ.ε.: 7,2% (από 18%).

-1.601-1.800 κ.ε.: 9% (από 18%).

-1.801-2.000 κ.ε.: 10,5% (από 21%).


Οδηγίες για τις αναμεταδόσεις των αγώνων...

Για τις μεταδόσεις των αγώνων ημέρας και τα links που δίνουμε,να κοιτάτε καλύτερα στη νέα μπάρα που ήδη έχουμε βάλει τη LIVE TV--> και να επιλέγετε με το πράσινο χρώμα το "FOOTBALL (SOCCER)" για ποδόσφαιρο,με το πορτοκαλί το "BASKETBALL" για το μπάσκετ και τέλος το τελευταίο το "ΦΥΛΛΑΔΕΣ" για να βλέπετε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων...
Μέσα στην εβδομάδα μάλλον θα σταματήσουμε να δίνουμε αναρτήσεις με αγώνες στο κυρίως μπλογκ και θα τα βρίσκετε πιο εύκολα από τη μπάρα.
Απλώς θέλετε λίγο το χρόνο σας...
Και μόλις το μάθετε και το συνηθίστε, θα πάμε σε μια άλλη νέα διαδικασία που έχουμε στο μυαλό μας να υλοποιήσουμε...
Σας ταλαιπωρούμε το ξέρουμε, αλλά ότι θα γίνει,γίνεται με τη προϋπόθεση να γίνει καλύτερο και πιο γρήγορο το μπλογκ μας...

Ολοκληρώνεται σήμερα η 21η ΔΕΤΡΟΠ 11-14 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ

Με τέσσερις δυναμικές επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων η εκπροσώπηση της Πιερίας.

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης οι Πιερικές επιχειρήσεις έδωσαν το βροντερό τους παρών στην μεγαλύτερη και σπουδαιότερη έκθεση τροφίμων και ποτών της χώρας μας, την 21η ΔΕΤΡΟΠ , που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELLEXPO στην Θεσσαλονίκη, από 11 έως 14 Μαρτίου 2011, μαζί με δυο άλλες συνδιοργανώσεις την BIOLOGICA και την OENOS και τις οποίες επισκέφτηκαν χιλιάδες κόσμου, εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός των πολύ καλών καιρικών συνθηκών που επεκράτησαν καθ όλη την διάρκεια της ΔΕΤΡΟΠ.

Τέσσερις επιχειρήσεις από την Πιερία είχαν τα σταντ τους στο περίπτερο 13 και πραγματοποίησαν δυναμική εμφάνιση-εκπροσώπηση. Ειδικότερα: με ένα μεγάλο και φιλόξενο χώρο 70 τετραγωνικών μέτρων, τα «ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΕΞΟΧΗΣ-ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΑΒΕΕ» παρουσίασαν στους χιλιάδες επισκέπτες την τεράστια γκάμα των επώνυμων ποιοτικών προϊόντων, ενώ πραγματοποιήθηκαν εμπορικές συμφωνίες για νέες συνεργασίες σε ακόμη περισσότερα σημεία της επικράτειας. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Μάκης Αμβροσιάδης και ο Δ/ντής Παραγωγής κ. Χρήστος Τζώτζος, αντίστοιχα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την συμμετοχή στην ΔΕΤΡΟΠ και αναφέρθηκαν για τους στόχους του 2011, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον πήχη των απαιτήσεων.
Η εταιρία «ΟΜΗΡΟΣ ΑΕ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ» δια της υπεύθυνης εισαγωγών-εξαγωγών κ. Θεοδώρας Δρακοπούλου και του ιδιοκτήτη της κ. Τάκη Πασιόπουλου μίλησαν για μια χρήσιμη και ωφέλιμη παρουσία στην Έκθεση, που στόχο είχε την περαιτέρω διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών με νέους πελάτες, κάτι που επετεύχθη.
Ο συντοπίτης μας επιχειρηματίας κ. Γιώργος Μεταξάς, με τα επώνυμα κατεψυγμένα ζυμαρικά προϊόντα του «PASTA METAXA» και τους συνεργάτες του, με επικεφαλής τον σεφ του κ. Τάσο Παπουλίδη δεν προλάβαιναν να παρασκευάζουν και να διαθέτουν στους επισκέπτες τα πρωτότυπα και πολύ νόστιμα τους είδη, που έγιναν ανάρπαστα.
Σε προσεγμένο σημείο του περιπτέρου 13, ο συντοπίτης μας επιχειρηματίας κ. Σάκης Γεροβασιλείου, με τον υιό του Γιώργο και τους συνεργάτες του, υποδέχονταν τους επισκέπτες και τους πρότειναν τις εκπληκτικές ποικιλίες των προϊόντων «ΑΛΦΑ ΓΕΥΣΗ ΣΑΛΑΤΕΣ», έχοντας έτσι την ευκαιρία να διευρύνει ακόμη περισσότερο το πελατολόγιό του που συνεχίζει να προτιμάει τα ποιοτικά προϊόντα του.
Εν κατακλείδι, θα λέγαμε πως η ΔΕΤΡΟΠ στοχεύει καθαρά στον εξαγωγικό προσανατολισμό των ποιοτικών προϊόντων της χώρας μας και η υψηλή επισκεψιμότητα της Έκθεσης αποζημιώνει κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τους συμμετέχοντες φορείς του εμπορίου, της παραγωγής και της μεταποίησης.

Aφιέρωμα στον Κατερινιώτη συνθέτη Βασίλη Δέλλιο.



Σε μία κατάμεστη αίθουσα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου, στo Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, μουσικό αφιέρωμα στον Κατερινιώτη συνθέτη Βασίλη Δέλλιο. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «Ανοιξιάτικες Μουσικές Ημέρες».

Η συναυλία εστίασε στον Κατερινιώτη μουσικό και συνθέτη, που έχει στο ενεργητικό του ένα πλούσιο και μεγάλου εύρους έργο: συνθετικό, εκπαιδευτικό. Στο αφιέρωμα το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει τις μεγάλες και πιο γνωστές από το έργο του δημιουργικές στιγμές.

Κάτω από το παρατεταμένο ζεστό χειροκρότημα των φίλων της μουσικής, παρουσιάστηκαν έργα του συνθέτη από τη Μικτή και Νεανική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου, την πιανίστα Χριστίνα Δέλλιου, τους καθηγητές του ΔΩΚ, Χρήστο Τασχουνίδη(βιολί), Γιάννη Αδαμίδη(πιάνο – διεύθυνση χορωδιών).

Χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Αλέξανδρος Γιουμίδης, ο οποίος μίλησε με κολακευτικά λόγια για το έργο του Βασίλη Δέλλιου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θεσμό «των Ανοιξιάτικων Μουσικών Ημερών»:«Με το συγκινητικό αυτό αφιέρωμα στον Κατερινιώτη μουσικοσυνθέτη συνεχίζονται οι δραστηριότητες του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, που στόχο έχουν να παρουσιάσουν σημαντικούς δημιουργούς, αλλά και να αναδείξουν τη μουσική ως τέχνη, που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον καθημερινό μας πολιτισμό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μια καλαίσθητη έκδοση με θέμα τον «ΟΛΥΜΠΟ» απένειμε στον Δημιουργό ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Κατερίνης Ζήνων Σατραζέμης (ο οποίος μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη), «σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της πολυετούς προσφοράς στην μουσική παιδεία του τόπου μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι : «ο Βασίλης Δέλλιος με τη μοναδική του γνώση και προσφορά αποτελεί μοχλό ανάδειξης και των πολιτισμικών κοιτασμάτων του Δήμου Κατερίνης».

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης εκπρόσωπος του βουλευτή Πιερίας κου Παπαγεωργίου, η Δημοτική Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Δ.Ω.Κ. Βικτώρια Σιτζόγλου –Παπατολίκα κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων

Ενδοϋπηρεσιακό σεμινάριο για την εφαρμογή του Προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»



Ενδοϋπηρεσιακό σεμινάριο με στόχο την ενημέρωση και επιμόρφωση των υπαλλήλων ενόψει της εφαρμογής του Προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» σε όλες τις Διευθύνσεις, τα Τμήματα και τα Γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι ο συντονισμός των ενεργειών των μελών της Ομάδας Διοίκησης Έργου (Ο.Δ.Ε.), για τη ρύθμιση των τεχνικών λεπτομερειών της ανάρτησης διοικητικών πράξεων στο δικτυακό τόπο των οικείων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, την παρακολούθηση της σωστής λειτουργίας του τόπου στον οποίο λαμβάνει χώρα η κεντρική ανάρτηση, η δημιουργία και τήρηση κεντρικού αρχείου καθώς επίσης και η διαβίβαση στον ιστοχώρο του Εθνικού Τυπογραφείου όλων των αναγκαίων στοιχείων για την ανάρτηση των σχετικών πράξεων. Βασικό ζητούμενο της εφαρμογής του προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» είναι η τήρηση του αρχείου να γίνεται με τρόπο προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο και με όλα τα αναγκαία τεχνικά, διαδικαστικά και οργανωτικά μέσα ώστε να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα, ιχνηλασιμότητα, ακεραιότητα και διαθεσιμότητα των κειμένων που αναρτώνται.

Μανώλης Ρασούλης




Υπέφερες για τα κακώς κείμενα αυτής της Πατρίδας και αυτού του Κόσμου,όσο κανένας άλλος. 


 Στο καλό Μανώλη. 
 Ευχόμαστε να βρεις επι τέλους την αλήθεια που έψαχνες. 
Στη μνήμη μας θα ζεις για πάντα.
Με αγάπη και σεβασμό οι φίλοι σου 
 απο την Κατερίνη. (οι ομάδα του site) 

Η Αντιπεριφέρεια Πιερίας υπέρμαχος της συνέχισης της λειτουργίας των Εργοστασίων Παραγωγής Ελληνικής Ζάχαρης

Ο νομός Πιερίας όπως και οι περισσότεροι νομοί της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος οφείλουν ένα μέρος της αγροτικής οικονομικής τους ανάπτυξης στην τευτλοκαλλιέργεια. Η Αντιπεριφέρεια Πιερίας δε θα μπορούσε να είναι απούσα στον αγώνα που δίνουν οι τευτλοκαλλιεργητές μας.


<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Για να ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ.
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->Για να ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΠΟΣΟΣΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ.
Οι τευτλοπαραγωγοί μας μπορούν όχι μονό 145.000 στρέμματα, αλλά και όλη την ποσόστωση, σαν χώρα που είναι 240.000 στρέμματα να καλλιεργήσουν σαν Ολοκληρωμένη Διαχείριση. Το ζητούμενο είναι ή σωστή κοστολογημένη τιμή της παραγωγικής διαδικασίας της παραγωγής των τεύτλων, με το σχετικό προγραμματισμό της αντίστοιχης απόδοσης προς όφελος των παραγωγών.
Η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται τώρα δεν οδηγεί μόνο στην συρρίκνωση του εισοδήματός των τευτλοπαραγωγών αλλά και στην απαξίωση της καλλιέργειας που θα οδήγησει στο κλείσιμο των εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης. Η πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει ή και να κλείσει τα εργοστάσια παραγωγής της ζάχαρης, καταφέρνει ένα συντριπτικό πλήγμα στους αγρότες και ταυτόχρονα πλήττει συντριπτικά και τη δυνατότητα της χώρας μας να έχει αυτάρκεια στην παραγωγή της ζάχαρης και να μην κάνει εισαγωγές.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Η τευτλοκαλλιέργεια έχει μέλλον. Η ζάχαρη είναι ένα προϊόν υψηλής ενεργειακής αξίας και κατέχει σημαντική θέση στην διατροφική μας αλυσίδα. Ειδικά όλοι αναγνωρίζουν την υψηλή ποιοτική αξία που έχει η Ελληνική ζάχαρη. Σε μία εποχή που το ζητούμενο είναι η αγροτική ανάπτυξη μέσα από την αγροδιατροφική και την καινοτομία η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στην παραγωγή ενός σημαντικού προϊόντος, της ζάχαρης όσο και της παραγωγής βιοαιθανόλης.
Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είναι ένα εθνικό μεταποιητικό κεφάλαιο που με τις σωστές στρατηγικές επιλογές τόσο στη διαχείριση όσο και στη διοίκηση, μπορεί να είναι βιώσιμη και επικερδής.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Σοφία Μαυρίδου

Η τελευταία συνέντευξη του Μανώλη Ρασούλη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011, 16:04
Σωτήρης Σκουλούδης
Αυθόρμητος μα ειλικρινής, επαναστάτης και πατριώτης, καλλιτέχνης και φιλόσοφος, ανήσυχος μα αισιόδοξος για όλα αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας, ένθερμος Κρητικός, θαυμαστής και «ακόλουθος» του Καζαντζάκη. Έτσι παρουσιάστηκε ο «καλύτερος στιχουργός της εικοσαετίας» στον Γιάννη Καστελιανό, στην τελευταία του συνέντευξη, που έμελλε να είναι στην τοπική εφημερίδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, στα «Μυλοποταμίτικα Νέα» (Ρεθύμνου), ελάχιστες ημέρες πριν χάσει αιφνίδια τη ζωή του.

Η zougla.gr εξασφάλισε τα αδημοσίευτα ακόμη αυτά τελευταία λόγια του Μανώλη Ρασούλη και σας τα παρουσιάζει.

Κύριε Ρασούλη, τι είναι για εσάς ο Μυλοπόταμος και η Κρήτη;
Ο Μυλοπόταμος ήταν πάντα μια επαναστατημένη περιοχή που δημιουργούσε προβλήματα στους κατακτητές της. Τα Ζωνιανά μεταφέρουν τη σκληρότητα από τα αρχαία χρόνια, αφού είναι η φύση τέτοια εκεί, τα βουνά βρίσκονται σε γούβα. Οι Ανωγειανοί είναι στην κορυφή γεωγραφικά κι έτσι έχουν εξωτερικεύσει το ταμπεραμέντο τους. Ο Μυλοπόταμος είναι το βαρίδι για την Κρήτη, η μπαλάντζα! Έχει βγάλει αξιολογότατους ανθρώπους προς πάσα κατεύθυνση και ο Καζαντζάκης, άλλωστε, έχει ρίζα από κει.

Η Κρήτη ήταν το πιο πολιτισμένο σημείο στον χάρτη. Η γυναίκα ήταν στη θέση της στην «πάνω μεριά», αυτό σημαίνει πολιτισμένος λαός. Ο Τσαρούχης έλεγε ότι αυτοί ήταν ευτυχισμένοι άνθρωποι, άρα γιατί να μη διαφημίσουμε αυτό το πρότυπο; Αυτή την ευτυχία, την κάνανε ταξίδια, ιδέες. Ίδρυσαν μινωικές πόλεις. Αδιαμφισβήτητα, η Κρήτη είναι το κέντρο βάρους του πολιτισμού μας.

Ποια είναι η εμβληματική κρητική μορφή που ξεχωρίζετε;
Αδιαμφισβήτητα αυτόν που συμβουλεύομαι ακόμα και τον θεωρώ «θείο μου». Ο Καζαντζάκης αποτυπώνει την ιδεολογική μου ανάπτυξη. Περπάτησα στα χνάρια του. Ο Καζαντζάκης πρέπει να αναδειχθεί. Να εντρυφήσουμε στο έργο του. Είναι η κοινή συνιστώσα μας, έχει κρητική ματιά και δεν είναι σοβινιστικό αυτό! Αυτός ήταν Κρητό – οικουμενιστής, μια μεγάλη μορφή. Πάντα τον συμβουλεύομαι, με συγκινεί που έχουμε ίδια βιώματα στο Ηράκλειο. Καμιά φορά πάω να τον αμφισβητήσω και τον διαβάζω πάλι και μετά λέω «Μεγάλε εντάξει, υποκλίνομαι». Προσωπικά, ο «Μυλοποταμίτικος διάβολος» με σπρώχνει να πηγαίνω προς τη Μέση Ανατολή, να συμβουλεύομαι τον Καζαντζάκη να δω τι έγραψε για τη Μέση Ανατολή και βλέπω ότι φτάνει στα ίδια συμπεράσματα που καταλήγω και εγώ!

Το έργο του Καζαντζάκη πρέπει να το ξαναπιάσουμε. Την ουσία του Καζαντζάκη.


Πώς κρίνετε τα πράγματα σήμερα για την πατρίδα σας;
Ήταν γερή κράση η γενιά των Κρητικών - τώρα όμως βιώνουμε μια αντι - ηρωική εποχή. Βλέπεις κάτι Κρητικούς με βερμούδα και πλαστικές παντόφλες να πάνε στην τράπεζα. Λες τώρα «αυτοί είναι οι Κρητικοί!». Η μαγκιά γενικότερα, τα πιστόλια ανά πάσα στιγμή... Ως ένα σημείο συμφωνώ μετά όμως όχι! Στο Ηράκλειο είμαστε πιο εξωστρεφείς, ενώ στα Χανιά είναι πιο παραδοσιακοί και εσωστρεφείς. Έχουν εσωτερικούς κώδικες που έχουν εκφυλιστεί στο Ηράκλειο, λόγω του τουρισμού και όλων των υπολοίπων... Το Ηράκλειο που έχει την Κνωσό δεν έχει δημιουργήσει κάτι καινούργιο!



Οι πνευματικοί άνθρωποι, αν και είναι πολλοί στην Ελλάδα, δεν κατάφεραν να σταματήσουν τη λαίλαπα αυτή που έχει κατακλύσει τη χώρα μας. Πρέπει να δώσουμε έναν νέο κώδικα αξιών, δυστυχώς όμως νέα πρότυπα επέβαλαν ως παράγωγα τα πρότυπα της χούφτας. Πλασματική η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Παλιά τα πρότυπα υπήρχαν, διότι προέρχονται από ερείσματα ηρωικής εποχής. Οι Κρητικοί είχαν σκληρότητα, αλλά είχαν και κώδικα αξιών - ελευθέρια, θάνατος πατρίδα, αντρειωμένοι. Όπως ο Ξυλούρης που φέρει χαρακτηριστικά από αρχαία χρόνια. Τώρα;

Γιατί δεν ασχοληθήκατε ποτέ ιδιαίτερα με το κρητικό τραγούδι και πώς κρίνετε τη σημερινή κρητική μουσική σκηνή; Πάντα, τα προγράμματά μου τα τελειώνω με ριζίτικα - εγώ, αν δεν ήμουν Κρητικός, δεν θα έφτανα εδώ. Την καταγωγή μου δεν την έχω αφήσει ούτε μια μέρα πίσω μου.  Έκανα μια συνιστώσα του τραγουδιού μου με διάφορες επιρροές και το έφερα σε ένα επίπεδο που κανείς δεν μπορεί να το καταστρέψει. Τώρα, βέβαια, παράγουμε τις φούσκες και τα σκυλάδικα. Αυτά είναι «μηρυκασμός», τα καλά βγήκαν παλιά που ήταν ηρωική η εποχή. Τώρα τα Κρητικά είναι «άντε να πάει ο Γωνιανάκης στο Κονάκι και είμαστε όλοι χαρούμενοι». Δεν είναι μόνο η ρακή και η γραβιέρα, καλά τα αγαπάμε κι αυτά. Και εγώ ρακές πίνω, τρώω γραβιέρα, αλλά πρέπει να πάμε πιο βαθιά. Όχι, πίσω εκεί που δεν μπορούμε να πάμε παραπίσω. Για να δημιουργήσουμε μια ωραία κρητική μάτια. Δεν βγαίνει κάτι καινούργιο σε τραγούδι ελληνικό και όχι μόνο κρητικό. Είναι σαν να κλείνει ο κύκλος τους.

Μεταξύ των επιτυχιών σας συγκαταλέγεται το τραγούδι «Πότε Βούδας πότε Κούδας». Τι σημαίνει ο στίχος τελικά;

Με έχουν κατηγορήσει για σατανιστή λόγω αυτού! Ο Βούδας, ο καλός γενόμενος, σε προτρέπει να παίρνεις τις λέξεις σαν παιχνίδι. Στην Ανατολή δεν έχουν τις διαπλοκές που έχουμε εδώ. Ο Βούδας είναι ένα φωτεινό πλάσμα. Είναι η σύλληψη του εσωτερικού κόσμου. Η μακαριότητα είναι η μήτρα από την οποία προερχόμαστε και προερχόμαστε από μακαριότητα, για να ζήσουμε χαλαρά στον κόσμο. Ο Χριστός είναι η τραγική περίπτωση του Βούδα.

Πώς θα ορίζατε ο ίδιος τον… Μανώλη Ρασούλη;

Δεν θα έβαζα ταμπέλα στον εαυτό μου. Προσπαθώ να καταλάβω την εποχή μου και να συμβάλλω στο καλώς εννοούμενο καλό. Ορισμένες φορές, το κακό μάς καταπνίγει, παίρνει τη μορφή του καλού. Ο λαός πέφτει σε συμπληγάδες. Προσπαθώ να κρατάω τη θράκα αναμμένη και για αυτό μάς εμπνέουνε οι Κρητικοί μας πρόγονοι. Μας έχουνε δώσει και μια μεγάλη ευθύνη. Ζούμε σε μια τρελή εποχή, αλλά μην ξεχνάτε ότι ο «κουζουλός», που λέμε εμείς, είναι η καλή έννοια του τρελού. Γι' αυτό πρέπει να γυρίσουμε στους κλασικούς.



Θα κυκλοφορήσει ένα νέο μου βιβλίο, μόλις γυρίσω από Αυστραλία μέχρι το Πάσχα με τίτλο «Οι Βερβέληδες της Αμάλθειας». Στοχεύει να ηλεκτρίσει τη φαντασία των ανθρώπων. Αναφέρεται ακριβώς σε όλα αυτά, στην κοινωνία που παραπαίει.


Καλό ταξίδι, Μανώλη...

'' ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ''

Μας έστειλαν το παρακάτω πολύ καλό άρθρο...

Δύο από τα μεγαλύτερα ιδανικά στη ζωή ενός ανθρώπου είναι η γνώση και η μάθηση ... Βασικός παράγοντας που παρέχει τα αγαθά αυτά είναι το σχολείο ...
Διανύουμε μια περίοδο δύσκολη σε όλους τους τομείς αλλά το μεγαλύτερο πλήγμα ήρθε όταν χτυπήθηκαν τα σχολεία .. Το όνομα του '' αρμόδιου υπουργείου είναι '' Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ! '' Το μότο είναι όσο ζεις μαθαίνεις .. ΠΩΣ να μάθω κύριοι αν μου παίρνετε το σχολείο ? Εσείς φελλοί που είχατε τη φαϊνή ιδέα να συγχωνεύσετε τα σχολεία μπορείτε εύκολα να ζητήσετε δημόσια συγνώμη για τη λανθασμένη αυτή απόφαση η αλλιώς να δεχτείτε την αντίδραση του λαού ... Η δικαιολογία σας ποια ήταν ? Η μείωση του αριθμού συνεπάγεται την μείωση των κονδυλίων της τάξης του 50% ? Η μείωση της παροχής πετρελαίου για την θέρμανση ? Η μείωση παροχής μισθών στους καθηγητές οι οποίοι μπαίνουν κι αυτοί στο γαϊτανάκι των συγχωνεύσεων ? Χτυπώντας το παρόν και το μέλλον σου Ελλάδα θα βγεις από την κρίση ? Ντροπή σε όλους αυτούς τους ανόητους που έδινα ανούσια επιδόματα σε βολεμένους υπαλλήλους του δημοσίου και των δημοσίων υπηρεσιών και τώρα προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα κλείνοντας σχολεία ... Και για να μην κατηγορηθώ για '' έπεα πτερόεντα '' εδώ έχω το μαγικό TOP 10 των επιδομάτων που μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε χωρίς αυτά να αποτελούν τον αποδιοπομπαίο τράγο ..

10 - Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (ΟΤΕ)


09 – Επίδομα πλυσίματος χεριών (ΟΣΕ)

08 – Επίδομα προπέλας (Λιμενικό)

07 – Επίδομα κεραίας (ΗΣΑΠ)

06 - Μεταφοράς φακέλου (Δημόσιο)

05 - Επίδομα παραλαβής - παράδοσης λεωφορείων.

04 - Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ)

03 – Επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων (Υπουργείο Δικαιοσύνης)

02 – Επίδομα Φαξ (ΔΕΗ)

01 - ετήσιο επίδομα χρήσης του κυλικείου, παρότι η χρήση των εστιατορίων  των εγκαταστάσεων είναι δωρεάν. (Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων)

Τα συμπεράσματα δικά σας φίλοι αναγνώστες ... 

Το άρθρο αυτό το έγραψα με αφορμή την απόφαση του υπουργείου της συνένωσης του ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ με το λύκειο Αιγινίου ... Το ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ θα διατηρήσει την ανεξαρτησία του .. Οι αποφάσεις λαμβάνονται για να ανατρέπονται όταν είναι λανθασμένες ! Θα καταλάβετε πως ο ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ έχει φωνή και τώρα θα ακουστεί όσο ποτέ άλλοτε ! 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ


Ο σύλλογος καθηγητών του Γενικού Λυκείου Κολινδρού, μετά την ανακοίνωση για τη συγχώνευση του Γενικού Λυκείου Κολινδρού με το Γενικό Λύκειο Αιγινίου υπό την κοινή ονομασία Γενικό Λύκειο Αιγινίου αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί έντονα και να εισηγηθεί σε όλες τις δημοτικές και εκπαιδευτικές αρχές την μια και μοναδική πρότασή του, που είναι να παραμείνουν τα σχολεία ως έχουν και να μη γίνει καμία απολύτως μεταβολή. Επικαλούμαστε προς τούτο σειρά λογικών επιχειρημάτων:

Η συγχώνευση θα είχε ως αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των συνθηκών της μαθησιακής διαδικασίας εξίσου στο μαθητικό δυναμικό και των δύο έως τώρα σχολικών μονάδων, γεγονός που βρίσκεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις του Υπουργείου ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται προς όφελος του μαθητή, με κριτήρια πρωτίστως παιδαγωγικά. Η υλοποίηση μιας τέτοιας αναιτιολόγητης απόφασης ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση καθώς ισοδυναμεί με:
  • Αύξηση του μαθητικού δυναμικού κάθε τάξης στο μέγιστο επιτρεπτό όριο (30 μαθητές ανά τάξη) σε βάρος της ποιότητας του μαθήματος, κάτι που θα κλονίσει την παιδαγωγική σχέση μαθητών και διδασκόντων
  • Το κτιριακό συγκρότημα του Αιγινίου δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση των μαθητών στο νέο σχολικό περιβάλλον ελλείψει επαρκούς αριθμού αιθουσών
  • Η γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, οι χιλιομετρικές αποστάσεις και η ιδιομορφία του οδικού δικτύου λόγω της υψομετρικής διαφοράς καθιστούν δυσχερείς τις μαζικές μετακινήσεις κυρίως τους χειμερινούς μήνες αφού θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών και διαταράσσουν πολλαπλώς τη μαθησιακή διαδικασία και τον οικογενειακό προγραμματισμό. Συγκεκριμένα, οι δρόμοι που συνδέουν τα χωριά (Κολινδρός, Ρυάκια, Καστανιά, Παλιάμπελα) αυτά μεταξύ τους αλλά και με την έδρα του δήμου (Αιγίνιο), είναι επικίνδυνοι, με πολλές στροφές και κακή χάραξη, οι δε αποστάσεις είναι μεγάλες.  Επιπλέον για μεγάλο χρονικό διάστημα επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες (βροχές, ομίχλες, χιόνια και παγετός) που σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση των δρόμων αυτών,  επιδεινώνουν το πρόβλημα και αυξάνουν τον κίνδυνο για τα παιδιά.
  • Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα παιδιά αυτά θα αναγκαστούν να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες αφού θα ξεκινούν από το σπίτι τους στις 7 το πρωί και θα επιστρέφουν στις 3.30 το μεσημέρι διαλυμένα και κουρασμένα από την πολύωρη αναμονή
  • Το κλείσιμο του σχολείου θα έχει ως συνέπεια και τη φυγή-μετανάστευση και των κατοίκων-γονέων των παιδιών, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι νέοι και έχουν επενδύσει στην περιοχή έχοντας ως δεδομένο το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που πρόσφερε η πολιτεία, στα πλαίσια μιας προσδοκώμενης αποκέντρωσης, με  όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στον τόπο διαμονής των παιδιών και των κατοίκων κάτι που τώρα ανατρέπεται
Για τους παραπάνω λόγους ο σύλλογος διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Κολινδρού πιστεύει ότι μια ενέργεια συγχώνευσης των σχολικών μονάδων του δήμου μας, θα είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με το πνεύμα της αναβάθμισης της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης και για το λόγο αυτό  δηλώνουμε απερίφραστα και υπεύθυνα την αντίθεσή μας σε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη.

Ο Διευθυντής και οι Διδάσκοντες
του Γενικού Λυκείου Κολινδρού

Έγγραφο Δημάρχου Πύδνας Κολινδρου προς τον Γ.Γ. Αποκεντρωμ​ένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Δ Η Μ Ο Σ Π Υ Δ Ν Α Σ - Κ Ο Λ Ι Ν Δ Ρ Ο Υ Αιγίνιο 14 / 3 / 2011
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Αριθ. Πρωτ. – 3312-

Ταχ.Δ/νση : Κ.Καραμανλή 38
Ταχ.Κώδικας : 60300 ΑΙΓΙΝΙΟ
Πληροφορίες: Γκέκας Θωμάς
Τηλ. : 2353-350100
Fax. : 23530-22990

ΠΡΟΣ:
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονία κ. Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλονίκη


ΘΕΜΑ: Λύκειο Κολινδρού.


Θεωρούμε ότι για εκπαιδευτικούς και οικονομικούς λόγους η συνένωση του ΓΕΛ Κολινδρού με αυτό του Αιγινίου είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τους μαθητές, σε σχέση με το υποτιθέμενο οικονομικό όφελος.

Το ετήσιο λειτουργικό κόστος του ΓΕΛ Κολινδρού (Θέρμανση, Ρεύμα, Τηλέφωνο) είναι 7.500,00€.

Ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού ανταποκρινόμενος στην ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών και ανάδειξη πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον έχει ήδη δρομολογήσει την μελέτη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στο σχολικό συγκρότημα (συνολικά 1000 τμ), που μεταφράζεται σε δυναμικότητα παραγωγής 110 kw/χρόνο (τιμή μονάδας 0,55) με ετήσιο όφελος 60000 ευρώ.

Επίσης, ο δήμος προχωρά σε αναβάθμιση του δημοτικού τηλεφωνικού κέντρου που θα δώσει τη δυνατότητα σύνδεσης των σχολείων και άλλων υπηρεσιών του με το δίκτυο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», εκμηδενίζοντας το τηλεπικοινωνιακό κόστος
και αναβαθμίζοντας το επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών.

Επιπλέον, η ποιότητα της κτηριακής υποδομής του ΓΕΛ Κολινδρού είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Έχει πλήρεις και άρτιες εγκαταστάσεις (Γυμναστήριο, Γήπεδα μπάσκετ, τέννις, βόλλευ, στίβο). Φιλοξενεί μία από τις βιβλιοθήκες του προγράμματος «Ναυσικά» με 6200 τόμους και επιπρόσθετα υπάρχει η βιβλιοθήκη του σχολείου με σπάνιους τόμους από το 1920.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η δυναμική του πληθυσμού του σχολείου είναι ανοδική, με 20% αύξηση τα τελευταία 5 χρόνια.

Η συνένωση θα απαιτήσει τη μεταφορά 80 μαθητών από 4 τοπικά διαμερίσματα της δημοτικής κοινότητας Κολινδρού (Ρυάκια, Παλιάμπελα, Καστανιά, Κολινδρός) που συνολικά θα ξεπερνά τη μισή ώρα για κάθε μετακίνηση. Λόγω του ορεινού της περιοχής και του υπάρχοντος οδικού δικτύου, η καθημερινή μεταφορά των μαθητών καθίσταται επικίνδυνη. Το κόστος της μετακίνησης αυτής είναι επίσης πάρα πολύ μεγάλο.

Το υπάρχον κτήριο του ΓΕΛ Αιγινίου καλύπτει οριακά τις εκπαιδευτικές ανάγκες των υπαρχόντων μαθητών σε αυτό. Μάλιστα, χρησιμοποιείται ήδη και αίθουσα του Γυμνασίου για τις ανάγκες του εργαστηρίου Φυσικοχημείας, ενώ η αίθουσα πληροφορικής γειτονεύει με τον καυστήρα. Η συνένωση των σχολείων θα δημιουργήσει τη ανάγκη επέκτασης του υπάρχοντος κτηρίου του ΓΕΛ Αιγινίου κατά 30%. Το κόστος επέκτασης ή προσθήκης σε παλιό κτήριο είναι τεράστιο και έξω από τις δυνατότητες του δήμου.

Συνολικά συνεπώς, η προτεινόμενη συγχώνευση είναι οικονομικά ασύμφορη για το δήμο μας και ενάντια σε κάθε έννοια εξορθολογισμού δαπανών και βέλτιστης χρήσης πόρων.
Ο Δήμαρχος
Ευάγγελος Γ. Πολύζος