Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Μετακινήθηκε ο άξονας της Γης από το σεισμό στην Ιαπωνία


Πυροδότησε τσουνάμι, το οποίο σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και μια πυρηνική κρίση με αβέβαιη έκβαση, όμως ο σεισμός των 8,9 Ρίχτερ, είχε απίστευτες συνέπειες για την Γη συνολικότερα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ, ο σεισμός μετακίνησε την ακτογραμμή της Ιαπωνίας, αλλά και τον άξονα της Γης- κατά ολόκληρα 16,5 εκατοστά.

Οι σταθμοί που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο μετακινήθηκαν προς τα ανατολικά ακόμη και κατά 4 μέτρα. Επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι μεγαλύτερες μετακινήσεις παρατηρήθηκαν στο επίκεντρο του σεισμού κι άρα δεν μετακινήθηκε ολόκληρη η η Ιαπωνία πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως υπολόγισαν επιστήμονες της NASA εξάλλου, αυτή η ανακατανομή της μάζας της Γης λόγω του σεισμού ενδέχεται να έκανε τη μέρα μικρότερη κατά σχεδόν 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Να σημειωθεί ότι τις ίδιες επιπτώσεις είχαν και άλλοι μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν. Για παράδειγμα, ο σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πέρυσι στη Χιλή, μίκρυνε την ημέρα κατά 1,26 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετακινώντας το νοητό άξονα της Γης κατά 7,5 εκατοστά, ενώ ο σεισμός του 2004 στη Σουμάτρα έκανε τη μέρα μικρότερη κατά 6,8 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Όπως επισημαίνουν ερευνητές, οι αλλαγές αυτές δεν είναι ασυνήθιστες και δεν οφείλονται μόνο σε σεισμούς. «Η Γη πάντοτε σείεται και το μήκος της μέρας πάντοτε αλλάζει», τονίζει ο Δρ. Ρίτσαρντ Γκρος της NASA.

Κατά το Χάντνατ πάντως, όσο συνηθισμένες και αν είναι αυτές οι μετατοπίσεις, τα δεδομένα GPS που σχετίζονται με τους χάρτες, π.χ. οι οδηγίες διαδρομών, θα πρέπει να αλλαχτούν.


http://www.rthess.gr/articles_det.asp?artid=8310