Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Το τέλος του double dot στα νυχτερινά κέντρα;

Πέρυσι, για πρώτη χρονιά, τα περισσότερα νυχτερινά κέντρα, μπουζούκια και clubs, είχαν αποφασίσει να μην προσθέσουν στην τιμή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά το καθιερωμένο για πολλά χρόνια double dot.

Το ίδιο ισχύει και φέτος, και παρόλο που απέχουν πολύ οι γιορτινές μέρες, ήδη με δελτία τύπου, πολλά νυχτερινά κέντρα ήδη ανακοινώνουν πως οι τιμές τους θα παραμείνουν οι ίδιες και αυτές τις μέρες.

Πιο συγκεκριμένα, στα χέρια μας έχει φτάσει το δελτίο τύπου του κέντρου της Ιεράς Οδού όπου εμφανίζονται ο Δημήτρης Μητροπάνος και η Πέγκυ Ζήνα, οι οποίοι μας ενημερώνουν για την διατήρηση των τιμών στα κανονικά επίπεδα, χωρίς επιπλέον χρεώσεις, για τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αφουγκραζόμενοι προφανώς την κακή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμα και τα προς το ζην.
Πόσο μάλλον τα χρήματα για τη διασκέδασή τους.



Πηγή:gossip-tv



3D ανακατασκευή του Παρθενώνα

Δείτε το video αυτό που παρουσιάζει μια 3D ανακατασκευή του Παρθενώνα με τρόπο καλλιτεχνικό και αρμονικά δεμένο με μουσική.
Πρόκειται για εξαιρετική εργασία του Ισπανικού Πανεπιστημίου του Santiago de Compostela.


Σεμινάριο για καλό σεξ από παντρεμένες σε νεαρούς

Σοκ προκάλεσε στην κοινωνία θεσσαλικής πόλης, η αποκάλυψη ότι παντρεμένες κυρίες παρέδιδαν μαθήματα σεξουαλικής συμπεριφοράς και απόδοσης σε νεαρούς της περιοχής τους, αλλά και γειτονικών δήμων.

Το σκάνδαλο αποκάλυψε η νεαρή σύντροφος ενός από τους «μαθητές» του σεμιναρίου όταν αποφάσισε να τον παρακολουθήσει μερικές φορές, επειδή πίστευε ότι την απατούσε.

Το σπίτι μίας από τις κυρίες που ήταν χτισμένο και απομακρυσμένο από κατοικημένη περιοχή ,είχε γίνει πόλος έλξης των νεαρών, αφού εκεί μαζευόταν όλες οι φίλες της οικοδέσποινας που πρόσφεραν τις εμπειρίες τους στους νεαρούς.

Μία φορά την εβδομάδα και νυχτερινές ώρες, οι κυρίες και οι νεαροί, συναντιόταν μυστικά και προσεκτικά. Ο σύζυγος της οικοδέσποινας έλειπε λόγω επαγγέλματος τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα από το σπίτι, οπότε είχαν ήσυχο το κεφάλι τους.

Το «σεμινάριο» όπως το είχαν ονομάσει οι «διαβολικές» κυρίες, περιλάμβανε συζητήσεις και εμπειρίες του καθενός από τη σεξουαλική του ζωή αλλά και προβλήματα που αντιμετώπιζαν με την σύντροφό τους . Οι κυρίες ως έμπειρες τους συμβούλευαν, αλλά και τους βοηθούσαν να αποκτήσουν εμπειρίες κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης....

Κάθε σεμινάριο τελείωνε με ξεφάντωμα ποτό και χορό ..... Όλες αυτές τις σκηνές τις έζησε η νεαρή απατημένη σύντροφος του νεαρού όταν κατάφερε να μπει στον κήπο του σπιτιού, που βρισκόταν στον κάμπο και να δει με τα ίδια της τα μάτια το σκηνικό που της προκάλεσε σοκ.

Παρόλα αυτά όμως ήταν υπομονετική με το γεγονός και χωρίς να αντιδράσει εκείνο το βράδυ, περίμενε ώσπου να συναντηθεί με τον σύζυγό της «πρώτης κυρίας του σεμιναρίου», τον οποίο ενημέρωσε.

Το τέλος ήταν αναμενόμενο: σε ένα υποτιθέμενο ταξίδι του, ο σύζυγος της κυρίας γύρισε ξαφνικά και ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού του έπεσε μπροστά σε ένα θέαμα, που αν δεν το έβλεπε με τα ίδια του τα μάτια δε θα το φανταζόταν.

Αν και ο ίδιος δεν θέλησε να πάρει διαστάσεις το θέμα παρόλο που ζήτησε διαζύγιο από τη γυναίκα του , η νεαρή κοπέλα που ανακάλυψε το «σεξουαλικό σεμινάριο», τους έκανε «βούκινο» στην περιοχή.

Πηγή:http://www.newsbomb.gr/koinonia/story/seminario-gia-kalo-seks-apo-pantremenes-se-nearous

«Είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί».

Ο Κλεισθένης γράφει

Η πρόσφατη προσευχή των μουσουλμάνων στην Αττική και όχι μόνο μου στέλνει δύο μηνύματα:
1ο) Το μήνυμα των λαθρομεταναστών: Είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί, είμαστε οργανωμένοι και δεν αιτούμαστε αλλά απαιτούμε.
2o) Το μήνυμα των εξουσιαστών: Τους βλέπετε είναι πολλοί και είτε θέλετε είτε όχι θα παραμείνουν έστω και αν καταστραφεί η χώρα, έστω και αν σας κλέβουν, ληστεύουν, δολοφονούν ή ότι άλλο κάνουν.
Σαν μέσο και απλό πολίτη αυτά τα μηνύματα με τρομάζουν.
Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή:
Μετά τον πόλεμο των 6 ημερών οι πρώτοι μουσουλμάνοι Αραβικής καταγωγής άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα.
Λίγο αργότερα δεχόμασταν μουσουλμάνους φοιτητές στα πανεπιστήμιά μας.
Η περίοδος του «Μαύρου Σεπτέμβρη» και των αεροπειρατειών μας βρήκε με πολύ λίγους Άραβες μουσουλμάνους στη χώρα με συνέπεια να μην έχουμε σαν Ελλάδα πρόβλημα «τρομοκρατίας».
Αργότερα όταν το Ισραήλ βρισκόταν σε πόλεμο με το Λίβανο και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στο Λίβανο δεχτήκαμε κι’ άλλο κύμα Αράβων μουσουλμάνων. Ο συνολικός αριθμός τους ήταν μέχρι τότε μικρός και αποτελούσαν μια ευχάριστη νότα στην Ελληνική κοινωνία. Οι λέξεις Γιουνάν (Ελλάδα) και Γιουνάνι (Έλληνας) ήταν και είναι αγαπητές στους Άραβες χριστιανούς και μουσουλμάνους.
Το έγκλημα ξεκίνησε μετά το ’92 όταν ξαφνικά επέδραμαν οι Αλβανοί οι περισσότεροι των οποίων είναι μουσουλμάνοι.
Η κάθοδος των μυρίων έγινε αργότερα από κράτη όπως το Ιράκ, το Πακιστάν, Το Μπαγκλαντές, την Ινδία, και από πολλά άλλα κράτη, πρέπει να προσθέσουμε και την τελευταία φουρνιά απ’ το Αφγανιστάν. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των λαθρομεταναστών είναι μουσουλμάνοι. Φυσικά έχουμε και λαθρομετανάστες απ’ την Αφρική που παρεμπιπτόντως είναι και αυτοί μουσουλμάνοι.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι ενώ ήμασταν ήσυχοι και χωρίς πρόβλημα με τα μουσουλμανικά κράτη, χωρίς πρόβλημα με την μουσουλμανική τρομοκρατία, χωρίς συμμετοχή στον ακήρυχτο πόλεμο Ισλάμ-Δύσης σήμερα είμαστε στο κέντρο αυτών των προβλημάτων.
Κανένας δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό των λαθρομεταναστών, τα νούμερα ξεκινούν από 1.000.000 και φτάνουν σε πάνω από 2.000.000.
Η γιορτή με την ευκαιρία της οποίας προσευχήθηκαν οι μουσουλμάνοι δεν είναι μεγάλη απλώς ήταν λίγο μετά τις εκλογές και επιδιώχθηκε να δοθεί το μήνυμα ότι είναι παρόντες, είναι πολλοί και οργανωμένοι.
Οι πολίτες παρακολουθούν τα δρώμενα και θα αντιδράσουν, το θέμα είναι πως και πότε. Θα αναρωτηθώ όχι άδικα μήπως οδηγείται η Ελληνική κοινωνία στην αγκαλιά των ακροδεξιών γιατί προετοιμάζουν εξωθεσμική λύση για την Ελλάδα; Λέω μήπως;;;;;;;;;

Πηγή:http://ideopigi.blogspot.com/2010/11/blog-post_278.html

Επί τάπητος ο προϋπολογισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ο προϋπολογισμός του 2011 αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που είχαν την Παρασκευή τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, παρουσία, σύμφωνα με πληροφορίες, του διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας, Αντώνη Ζαμπέλη.

Οι μητροπολίτες ζήτησαν διευκρινίσεις για διάφορα ζητήματα, όπως για παράδειγμα, γιατί υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ των συνοδικών επιτροπών, για τα ποσά που θα δαπανηθούν για τις συντηρήσεις κτηρίων, για το συνοδικό μέγαρο, για τη βιβλιοθήκη κλπ.

Οι ιεράρχες ζήτησαν από τον διευθυντή Οικονομικών να υποβάλει και εγγράφως τις απαντήσεις και διευκρινίσεις επί των ερωτημάτων τους και στις 7 Δεκεμβρίου, που θα συνέλθει εκ νέου η Ιερά Σύνοδος, θα ψηφισθεί τελικά ο προϋπολογισμός.

Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=207024&cid=4

Αποκαλύψεις – σοκ από υπουργό του Κ. Καραμανλή

Για πρώτη φορά ένας πρώην υπουργός βόρειας Ελλάδας των κυβερνήσεων Καραμανλή, ο κ. Νίκος Μάρτης αποκαλύπτει με έγγραφη αναφορά του στον Κώστα Χαρδαβέλλα το σκοτεινό και ελεεινό πολιτικό παρασκήνιο στη χώρα μας γύρω από τον πλούσιο ορυκτό πλούτο που διαθέτουμε. Η πρώτη φράση του εγγράφου του κ. Μάρτη δίνει ακριβώς την εικόνα και τη σημασία που είχε για τη χώρα μας το θέμα αυτό:

«Το 1981, έτος αφετηρία της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινότητα ως 10ο μέλος ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γκάστον Τορν δήλωνε ότι : «Η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρώπη με 3 πλεονεκτήματα 1) την Εμπορική Ναυτιλία, 2) τον Ορυκτό της πλούτο και 3) το επιχειρηματικό δαιμόνιο των ελλήνων».

Αυτά λέει στην πρώτη κιόλας φράση ο κ. Μάρτης και μετά προχωράει στις αποκαλύψεις: «Εάν θεμελιωνόταν το βιομηχανικό συγκρότημα της Αμφιπόλεως (του Στρυμώνα), όπως αναγγέλθηκε ως οριστική απόφαση και ανακοινώθηκε την 9η Νοεμβρίου 1982 από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γερ. Αρσένη και την 4η Μαρτίου 1983 από τον Διοικητή της ΕΤΒΑ Κουμπή, θα είχαμε από τη δημιουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος, πλην άλλων προϊόντων, 3 τόνους χρυσού ετησίως και 150 τόνους αργυρού ετησίως.
Σήμερα θα είχαμε τουλάχιστον 60 τόνους χρυσού, 300 τόνους αργυρού και πολλούς τόνους των άλλων προϊόντων.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα ήταν διαφορετική. Η Μονάδα που ανέφερα θα αντλούσε κοιτάσματα από τη Χαλκιδική, τη Θάσο και τη Θράκη. Το ΙΓΜΕ ανακάλυψε μεικτά θειούχα στο Παγγαίο, στο Κιλκίς και στη Λακωνία. Συνεπώς θα ήταν δυνατή η ανέγερση και δεύτερου συγκροτήματος εκτός από αυτό του Στρυμώνα. Αν συνεπώς στα μεταλλεύματα που αποδεδειγμένα υπάρχουν στη χώρα και, κατά πληροφορίες, δεν υπάρχουν όλα σε άλλες χώρες της ΕΟΚ, όπως βωξίτες, λευκόλιθοι, νικέλιο, χρώμιο, προστεθούν το ουράνιο και τα μεικτά θειούχα, η Ελλάδα μόνο με τον ορυκτό πλούτο θα είναι στην πρωτοπορία των της Ευρώπης. Οι επιπτώσεις από το Μνημόνιο δεν θα ήταν οδυνηρές και το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδος δεν θα απασχολούσε έντονα τρίτους, αλλά και Έλληνες.

Το 1981 επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη 75 Γάλλοι δημοσιογράφοι επαρχιακών Γαλλικών εφημερίδων. Τους κατατόπισα πάνω στο χάρτη του υπουργείου Βορείου Ελλάδας για την Πολιτιστική Ιστορία της Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, με ιδιαίτερη έμφαση στον Ορυκτό πλούτο τόσο της Βορείου Ελλάδος, όσο και ολόκληρης της Ελλάδας. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα επισημάνθηκε σε ελληνική εφημερίδα, πως οι Γαλλικές εφημερίδες είχαν γράψει ότι: ΅Η Ελλάδα θα γίνει Μεταλλουργία της Ευρώπης!»
Σε άρθρο των FINANCIAL TIMES του 1978 (Βιομηχανική Επιθεώρηση, Απρίλιος 1978, σελ. 257) αναφέρεται: «Όταν η Ελλάδα γίνει το δέκατο μέλος της ΕΟΚ, ο εκτεταμένος Ορυκτός της πλούτος θα προμηθεύσει την Κοινή Αγορά με μία μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών, που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας της Κοινότητας ως προς πολλά προϊόντα».

Είναι γεγονός ότι – με εξαίρεση τα Πετρέλαια της Μεγάλης Βρετανίας και του γαιάνθρακα – η χώρα μας είναι η πλουσιότερη χώρα της ΕΟΚ σε μεταλλεύματα οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα. Ορισμένα δε από αυτά είναι και στρατηγικής σημασίας (ουράνιο, νικέλιο, Βωξίτης, χρώμιο)».

Αυτά γράφει ο πρώην υπουργός κ. Ν. Μάρτης στον Κώστα Χαρδαβέλλα. Και από Μεταλλουργία της Ευρώπης η Ελλάδα κατάντησε ο ζητιάνος της Ευρώπης.


Πηγή:http://www.newsbomb.gr/apokalupseis/story/apokalupseis-sok-apo-upourgo-tou-k.-karamanli


Αναστάτωση στη Λάρισα από εναέριο φλεγόμενο σώμα

Μία πύρινη μπάλα, που έσχισε τον νυχτερινό ουρανό του Νομού Λάρισας και έγινε ορατή στα παράλια, από τη Χαλκίδα μέχρι και τη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με μαρτυρίες, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.

Η πύρινη σφαίρα, που εικάζεται ότι μπορεί να ήταν και μετεωρίτης, φαινόταν να πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα τη γη και να μεγαλώνει, ερχόμενη από την πλευρά της θάλασσας με κατεύθυνση τον Κίσσαβο, κάπου στο τμήμα μεταξύ Μελιβοίας και Καρίτσας, όσον αφορά στα παράλια της Λάρισας.

Το γεγονός έγινε έντονα αντιληπτό από πολλούς, οι οποίοι και κατέθεσαν αντικρουόμενες μαρτυρίες, σχετικά με το «που» κατευθυνόταν ή μπορεί να έπεσε. Μάλιστα, στην προσπάθεια αποσαφήνισης του θέματος -γιατί εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να επρόκειτο και για φωτοβολίδα S.O.S-έγιναν και θαλάσσιες έρευνες από σκάφη του λιμενικού προς τα βόρεια του νομού, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μέχρις στιγμής πάντως δεν έχει εξακριβωθεί για «τι» ακριβώς επρόκειτο.

Πηγή:http://www.newscode.gr/

Πρόστιμο σε όσους καπνίζουν σε ΙΧ στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι

Τέλος στο κάπνισμα και μέσα στο αυτοκίνητο όταν μέσα σε αυτό επιβαίνουν ανήλικα παιδιά.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή απαγορεύεται πλέον το κάπνισμα στα αυτοκίνητα που επιβαίνουν παιδιά έως 12 ετών.

Για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμα που ανέρχεται στα 1.500 ευρώ για τον καπνιστό, το οποίο θα διπλασιάζεται εάν το αυτοκίνητο που οδηγεί είναι δημόσιας χρήσης.

Πηγή:http://www.skai.gr/news/greece/article/156921/prostimo-se-osoys-kapnizoyn-se-ih-sto-opoio-epivainoyn-anilikoi/?utm_source=rss_news_greece&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss


Η «συμμορία Μπέου» στο σκαμνί για απάτες

Συντριπτικό είναι το «κατηγορώ» της Εισαγγελέως Εφετών κ. Ευσταθίας Σπυροπούλου για τον Αχχιλέα Μπέο, τους Γιώργο και Λουκά Σιότροπο και άλλους παράγοντες του Πανιωνίου και του δήμου Νέας Σμύρνης για την 5ετία 1995-2000.
Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας με βαρύτατες κατηγορίες (απάτη, πλαστογραφία, υπεξαίρεση κ.λ.π.) που επισύρουν ποινές πολυτεών καθείρξεων.
Η δίκη ξεκινάει στις 22 Νοεμβρίου και αναμένεται να προκαλέσει σοκ με τις αποκαλύψεις της.

Μπέος, Σιότροπος, Κουτελάκης και σία κατηγορούνται ότι από το 1995 έως το 2000 εξέδιδαν πλαστά έγγραφα και τα χρησιμοποιούσαν για «ίδιο περιουσιακό όφελος» σε βάρος του δήμου Νέας Σμύρνης και της ΠΑΕ Πανιώνιος.
Στα πλαστά αυτά τιμολόγια – τα ποσά των οποίων πήγαιναν στις τσέπες των μελών της «συμμορίας» εμφανιζόντουσαν ανύπαρκτες εργασίες στα αποδυτήρια και το γήπεδο του Πανιωνίου, ενώ εκδότες ορισμένων πλαστών τιμολογίων εμφανίζονται και άνθρωποι που είχαν φύγει από τη ζωή, όταν γινόντουσαν τα «έργα» (περίπτωση Ιωάννη Νικολέση).
Το όργιο με τα κλεμμένα χρήματα από το δήμο και την ΠΑΕ ολοκληρώθηκε με τεράστια ποσά που εμφανίστηκε να ξοδεύει ο Πανιώνιος για να γιορτάσει την άνοδό του στη Α’ κατηγορία το 1997.
Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο το συνολικό ποσό που ενθυλάκωσε η συμμορία ήταν ύψους 1.540.556 ευρώ χρήματα που διατέθηκαν από το δήμο Νέας Σμύρνης και την ΠΑΕ Πανιώνιος και άλλα 2.861.335 ευρώ που επιβλήθηκαν σαν πρόστιμο για τις παράνομες ενέργειες της διοίκησης επί εποχής Μπέου.
Στον Αχιλλέα Μπέο έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της εγγυοδοσίας 20.000, μέχρι να δικαστεί και το newsbomb.gr βέβαια παρουσιάζει απλά σήμερα το κατηγορητήριο χωρίς να κηρύσσει ενόχους τον Μπέο και την ομάδα των κατηγορουμένων.



Πηγή: http://www.newsbomb.gr/koinonia/story/i-summoria-mpeou-sto-skamni-gia-apates

Εξελέγη δήμαρχος με διαφορετικό τρόπο

Έβγαλαν δήμαρχο αυτόν που ήθελαν οι πολίτες, αποφεύγοντας τους συνηθισμένους και συμβατικούς τρόπους.

Απέφυγαν τους μηχανισμούς, τα χρίσματα αλλά και την αυτοπρόταση των υποψηφίων για την θέση του Δημάρχου και αξιοποίησαν την κοινή βούληση την δική τους και των πολιτών για να επιλέξουν τον δήμαρχό τους. Αξιοποίησαν όλα τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στην εκλογική νομοθεσία αλλά, για πρώτη φορά βλέπουμε να εφαρμόζονται. Πρόκειται για το νέο Δήμαρχο στον Καλλικράτειο Δήμο Αλιάρτου του νομού Βοιωτίας, που δημιουργήθηκε με τη συνένωση των δήμων Αλιάρτου και Θεσπιών.

Μάλιστα οι εκλογές εξελίχθηκαν σε πολλές φάσεις. Καταρχήν υπήρξε μια συμφωνία ανάμεσα στους ανθρώπους και από τους δύο Δήμους που δημιούργησαν την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών, η οποία κατέθεσε συνδυασμό και κέρδισε τελικά τις εκλογές. Δεν υπήρχε αρχηγός στο συνδυασμό τους. Συμφώνησαν όλοι από την αρχή ότι ο δημοτικός σύμβουλος που θα έρθει πρώτος σε σταυρούς προτίμησης θα ήταν και ο Δήμαρχος ή αυτός που θα οδηγούσε τον συνδυασμό στον 2ο γύρο.

Προχώρησαν στην κατάρτιση του συνδυασμού χωρίς αρχηγό, χωρίς δηλαδή υποψήφιο δήμαρχο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας όταν κατατέθηκε ο συνδυασμός, ο πρώτος εκ των δημοτικών συμβούλων που αλφαβητικά είχε καταγραφεί πρώτος στο ψηφοδέλτιο με απόφαση του δικαστηρίου, κατά τη διαδικασία της ανακήρυξης των συνδυασμών, ορίστηκε και αρχηγός του συνδυασμού και υποψήφιος δήμαρχος για τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου για τον συγκεκριμένο Δήμο Αλιάρτου κατέθεσαν υποψηφιότητες τρεις συνδυασμοί. Ο ένας με υποψήφιο τον νυν δήμαρχο Αλιάρτου Αλέξανδρο Βίτση που υποστηριζόταν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Λαϊκή Συσπείρωση με υποψήφιο δήμαρχο τον Ιωάννη Κλεφτογιάννη που υποστηριζόταν από το Κ.Κ.Ε. και η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Αλιάρτου(ΑΚΠΑ).

Όταν κατατέθηκε ο συνδυασμός της ΑΚΠΑ στο Πρωτοδικείο της Λιβαδειάς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην απόφαση της ανακήρυξης από το Πρωτοδικείο τέθηκε επικεφαλής του συνδυασμού αυτός που αλφαβητικά ήταν πρώτος στο ψηφοδέλτιο. Έτσι στον πρώτο γύρο των εκλογών η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών είχε ως υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Αγγέλου.

Έτσι στον πρώτο γύρο των εκλογών ο συνδυασμός της ΑΚΠΑ με επικεφαλής τον Χρήστο Αγγέλου, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το φράγμα του 50% για 7 μόνο ψήφους. Έτσι λοιπόν άρχισε να τρέχει η συμφωνία που είχαν κάνει πριν. Μεταξύ 1ης και 2ης Κυριακής στην οποία πέρασε η ΑΚΠΑ παραιτείται ο Χρήστος Αγγέλου από υποψήφιος δήμαρχος, και επικεφαλής πλέον του ψηφοδελτίου ανακηρύσσεται ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος που ήταν ο Γεώργιος Ντασιώτης. Ο τελευταίος οδηγεί τον συνδυασμό στο δεύτερο γύρο των εκλογών και κερδίζει ποσοστό 58,5% και βέβαια κερδίζει τις εκλογές αναδεικνύοντας έναν διαφορετικό τρόπο επιλογής του δημάρχου μέσα από τους ίδιους τους πολίτες με διαδικασίες άμεσης συμμετοχής σε δύο φάσεις.

Τέλος να σημειωθεί ότι ακόμη και στην περίπτωση που υπήρχε θετικό αποτέλεσμα από την πρώτη Κυριακή, θα ίσχυε η συμφωνία που ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, θα ήταν ο Δήμαρχος με εσωτερικές διαδικασίες του συνδυασμού.


Πηγή:http://www.express.gr/news/politics/384433oz_20101118384433.php3


Πυθαγόρειο θεώρημα...



«Μπιπ-μπιπ»

Οι «Μπιπ-Μπιπ» επιστρέφουν και… σερφάρουν επικίνδυνα. Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Σαρημπαλίδης, Χριστίνα Δάλλα και Πάρις Ποντίκας σ' ένα μαγευτικό υπερσόου του διαδικτύου.

Αυτή τη φορά στη zougla του διδύμου, Ποντίκα - Σαρημπαλίδη συμμετέχει ως… Τζέην, η Χριστίνα Δάλλα και ο… Θεός φυλάξει.

Δέστε τις ζώνες και προσοχή στις λακκούβες.

Μπορείτε να μας ακούτε εντελώς δωρεάν, χωρίς να πληρώνετε διόδια, χωρίς να είστε ασφαλισμένοι και να έχετε κάρτα καυσαερίων.

Ζήτω τα νέα τέλη κυκλοφορίας! Ζήτω η Τρόικα!

Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=204555&cid=124

Αναζητείται χρηματοδότηση για τους πολυδιάστατους αρχαιολογικούς χώρους στα Παλιάμπελα



Ο Δήμος Κολινδρού διαθέτει ολοκληρωμένη μελέτη
Ένα βήμα πριν την ένταξή του στο ΕΣΠΑ βρίσκεται το έργο που αφορά τη δημιουργία πολυδιάστατου αρχαιολογικού χώρου στα Παλιάμπελα.

Ένα έργο που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Παλιαμπέλων και της γύρω περιοχής, στην αύξηση της επισκεψιμότητας του, αλλά και στην προστασία του. Ήδη ο Καποδιστριακός δήμος Κολινδρού έχει ολοκληρωμένη μελέτη και αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την μελέτη, στο συγκεκριμένο χώρο θα συγκεντρώνονται πληροφορίες που αφορούν τη γεωργία από τη νεολιθική εποχή όσο και από την πρόσφατη εμπειρία των κατοίκων, σε έναν ενιαίο πρότυπο χώρο που θα προκαλεί όχι μόνο το ενδιαφέρον των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας διαφορετικός αρχαιολογικός χώρος, καθώς πολλά από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες δείχνουν ότι είναι εφικτή η ανασύνθεση του οικισμού σε μεγάλο βαθμό, όπου οι επισκέπτες δεν θα δέχονται τις πληροφορίες με παθητικό τρόπο , αλλά θα συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το κεντρικό θέμα.

Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή ενός χώρου υποδοχής επισκεπτών και εκθεμάτων με υπόγειο, καθώς και διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου στα Παλιάμπελα. Επίσης, περιλαμβάνει εργασίες πλακόστρωσης από κατεργασμένη πέτρα, ξύλινες περιφράξεις με ειδικές κατασκευές και συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς και κατασκευή γυάλινου στεγάστρου στον περίβολο πάνω από την ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου. Επιπλέον, προβλέπει την ανακατασκευή του πρώην δημοτικού σχολείου Παλιαμπέλων το οποίο βρίσκεται δίπλα στο χώρο ανασκαφών, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του σε χώρους εργαστηρίων ανασκαφών.

Το έργο θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Παλιαμπέλων και στην αύξηση της επισκεψιμότητας του, ενώ θα αναβαθμίσει και τη γύρω περιοχή. Σημειώνεται πως η κατασκευή στεγάστρου θα προστατεύσει σημαντικά το χώρο ανασκαφών από φθορές και καιρικά φαινόμενα, ενώ τα εργαστήρια θα διευκολύνουν την επιστημονική έρευνα.


ΠΗΓΗ ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ



Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Τον συναντάμε στο γραφείο του, ένα μουντό πρωί Σαββάτου. Είναι η πρώτη κοινή συνέντευξη για την ομάδα της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης. Αγωνία, άγχος, κοιτάμε ξανά με τον Ozcan και την Αγγελίνα τις ερωτήσεις.

Δεν ξέρουμε τι περιμένουμε να δούμε. Εμείς ένα νεανικό περιοδικό μπροστά σε ολόκληρο Πατριάρχη! Μέχρι που συναντάμε ένα Βαρθολομαίο τόσο κοντινό, τόσο πράο, που όλα με ένα χαμόγελο γίνονται οικεία.

''Σαν να παίρνεις συνέντευξη από τον παππού σου''... Πας προσφέρει γλυκό κουταλιού και καφέ, ανοίγω το κασετοφωνάκι και ξεκινάμε.

Θα μιλήσει για όλα: Από τη Χάλκη ώς το περιβάλλον και από τους νέους ώς την επιστήμη και τον Κρις Σπύρου..

Ακολουθεί η συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Cafebabel.com

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισκέφθηκε πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και πολύ νωρίτερα το Φανάρι. Με δεδομένο οτι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει πρωτοστατήσει στο παρελθόν για το διάλογο των Εκκλησιών μέσα από την ίδρυση του ‘Παγκοσμίου Συμβουλίου’ των Εκκλησιών, θεωρείτε εφικτή αν όχι την Ένωση τουλάχιστον την ενότητα των Εκκλησιών;

Από την εποχή των προκατόχων μου, των μακαριστών Αθηναγόρα και Δημητρίου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρωτοστατεί στον διάλογο μεταξύ των χριστιανικών ομολογιών. Πράγματι, εμείς πρωτοστατούμε σε αυτό που ονομάζεται ‘‘οικουμενικό κίνημα’’.

Κατα την επίσκεψη του Πάπα στο Φανάρι, υπογράψαμε κοινή διακύρηξη ενώ ο απαγγείλαμε μαζί και το ‘Πάτερ Ημών’. Επιπλέον το Οικουμενικό Πατριαρχείο συμμετέχει και στο Ευρωπαικό Συμβούλιο των Εκκλησιών.

Εμείς προάγομε τον διάλογο αν και το χάσμα είναι μεγάλό, είμαστε χωρισμένοι εδώ και 10 αιώνες. Τώρα συζητούμε με τους Ρωμαιοκαθολικούς το θέμα του πρωτείου του Πάπα- συζητούμε πώς ήταν την πρώτη χιλιετία της κοινής μας πορείας και γιατί άλλαξε στη συνέχεια.

Αυτό είναι το πιο δύσκολο θέμα που μας χωρίζει μαζί με το filioque. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά δεν πρέπει να αποθαρυνόμεθα αλλά να προσπαθούμε και να συμβάλλομε στη γεφύρωση του χάσματος.

Τον Αύγουστο πραγματοποιήσατε την ιστορική Θ.Λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Σουμελιώτισσας στην Τραπεζούντα, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες και οι Αρμένιοι λειτούργησαν στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη λίμνη Βαν της Τουρκίας. Θεωρείτε πως τέτοιες ενέργειες βοηθούν την αλληλοκατανόηση και το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα; Μπορεί το επόμενο βήμα να είναι η επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης;

Εμείς είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με τις εξελίξεις αυτές, τόσο για την Παναγία Σουμελά όσο και για τους Αρμένιους. Δείχνει μια αλλαγή στη στάση της Τουρκίας. Η Παναγία Σουμελά έδειξε οτι ο χώρος αυτός πέρα απο μουσείο μπορεί να λειτουργεί και ως χώρος λατρείας- μια φορά το χρόνο όπως αναφέρει η άδεια που έχουμε. Αυτό είναι κάτι απο το οποίο μπορούν να κερδίσουν όλοι. Το τουρκικό κράτος καταλαβαίνει οτι δεν είμαστε απειλή αλλά αντίθετα οτι αγαπάμε και δουλεύουμε για το καλό της χώρας.

Πέρα από την οικονομική ενίσχυση από την έλευση των πιστών, προσφέρουμε ζωντανή απόδειξη οτι οι θρησκευτικές ελευθερίες ενισχύονται στην Τουρκία. Αυτό είναι θέμα αρχών και αξιών σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Σε ότι αφορά τη Χάλκη, είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Βλέπω το θέμα να λύνεται εντός του 2011, με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το κλείσιμο της Σχολής. Εμείς είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε άμεσα ώστε να υποδεχθεί η Σχολή φοιτητές από την Τουρκία αλλά και από το εξωτερικό, όπως συνέβαινε και παλαιότερα.

Έτσι θα μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τους κληρικούς όλων των βαθμίδων που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο όπως ξέρετε έχει αρμοδιότητες σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως τις ΗΠΑ, τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη κ.α.


Πώς εσείς προσωπικά διαισθάνεσθε το ιστορικό βάρος, να κάθεστε στο θρόνο του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Φώτιου, του Γεννάδιου;


Είναι τεράστιο ιστορικό βάρος. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν τιτάνες πίστεως και γνώσεως. Φυσικά δεν μπορούμε να τους φθάσουμε. Αλλά ξέρετε, αυτός ο θρόνος είναι ένας σταυρός που πρέπει να κουβαλήσεις.

Εμείς είμαστε η ζωντανή φωνή ενός θεσμού που βρίσκεται σε αυτή την πόλη, την Κωνσταντινούπολη εδώ και δεκαεπτά αιώνες και που θα παραμείνουμε με τη χάρη του Θεού.

Η Τουρκία φαίνεται να αντιλαμβάνεται σταδιακά οτι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι απλά η τοπική επισκοπή των Ρωμιών της Πόλης, αλλά ένας οικουμενικός θεσμός από τη στήριξη της δράσης του οποίου η Τουρκία έχει πολλά να κερδίσει. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη και έχετε ενδείξεις οτι πράγματι αλλάζει η αντιμετώπιση εκ μέρους του Τουρκικού κράτους;

Κοιτάξτε, μπορώ να συνοψίσω τη μέχρι τώρα στάση των τουρκικών κυβερνήσεων σε μία λέξη: αντιπαραγωγική.

Αντιπαραγωγική όχι μόνο ώς προς εμάς αλλά πρωτίστως ώς προς τα εθνικά συμφέροντα της ίδιας της Τουρκίας. Ωστόσο οι εξελίξεις είναι θετικές. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν είχαμε ποτέ και δεν έχουμε, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον πολιτικές βλέψεις και σκοπιμότητες. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί γελοία επιχειρήματα ότι προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα δεύτερο Βατικανό στο Φανάρι. Ας έρθει οποιοσδήποτε να μας δείξει ποιες ήταν αυτές οι κινήσεις. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Είναι γεγονός οτι βλέπουμε μια αλλαγή στάσης και ο νέος βακουφικός νόμος είναι προς αυτή την κατεύθυνση- δεν επιλύει όλα μας τα προβλήματα αλλά σίγουρα δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στις μειονότητες.

Πρόσφατα, ένας Ρωμιός, ορθόδοξος, εκλέχθηκε ώς μέλος από πλευράς των μειονοτήτων στην Επιτροπή που ασχολείται με τα βακουφικά και συνεδριάζει στην Άγκυρα κάθε δεκαπέντε μέρες.

Αυτά είναι πρωτόγνωρα για εμάς εδώ και χαιρόμαστε πολύ για αυτό. Επιπλέον με τον πρωθυπουργό Ερντογάν επισκεφθήκαμε το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου πριν την απόφαση του ΕΔΑΔ με την οποία δικαιωθήκαμε.

Αυτό ήταν εκ μέρους του πρωθυπουργού μια γενναία πολιτική κίνηση με ισχυρούς συμβολισμούς.
Ξέρετε, το κύρος του Πατριαρχείου στο εξωτερικό είναι μεγάλο, κάτι που είναι προς όφελος της και της Τουρκίας.

Είναι γνωστή η προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε την ειρήνη και το σεβασμό μεταξύ των ανθρώπων και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός οτι κάθε πολιτική προσωπικότητα που έρχεται στην Τουρκία δεν παραλείπει να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εμείς αισιοδοξούμε. Επιμένουμε και εμμένουμε.


Μια ομάδα Ελληνοαμερικάνων υπό τον Κρίς Σπύρου, ήθελαν να τελέσουν Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης αλλά ματαίωσαν το πρόγραμμά τους. Πήρατε μέρος στις προσπάθειες που έγιναν ώστε να ακυρώσουν το πρόγραμμα αυτό;

Ποιός είναι αυτός ο κύριος; Δεν τον γνωρίζουμε. Δεν γνωρίζουμε πως μπόρεσε να σκεφθεί να οργανώσει μια θρησκευτική τελετή χωρίς να πάρει άδεια από εμάς και χωρίς έγκριση από το Τουρκικό κράτος. Διαμαρτυρηθήκαμε και ματαίωσαν το σχέδιό τους.

Κανείς δεν μπορεί να τελέσει μια Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία χωρίς άδεια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Τουρκική κυβέρνηση. Ακόμα και εμείς δεν μπορούμε να τελέσουμε Θεία Λειτουργία σε άλλες χώρες χωρίς άδεια από τις τοπικές εκκλησίες και τις τοπικές αρχές.

Έχετε χαρακτηριστεί ‘‘Πράσινος Πατριάρχης’’ λόγω της περιβαλλοντικής σας ευαισθησίας. Θεωρείτε πως οι θρησκευτικοί ηγέτες είναι σε θέση να επηρρεάσουν αν όχι τις κυβερνήσεις, τουλάχιστον την περιβαλλοντική συνείδηση των πιστών;

Δύσκολα επηρρεάζονται οι κυβερνήσεις. Το βλέπετε άλλωστε ότι είναι τέτοια τα οικονομικα συμφέροντα που πιέζουν που δεν είναι εφικτό να συμφωνηθούν πολλά από τους πολιτικούς, το είδαμε αυτό πρόσφατα στην Κοπεγχάγη. Ωστόσο πιστεύω πως ναί είμαστε σε θέση να καλλιεργήσουμε στους πιστούς την ευαισθησία τους σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ξέρετε, η παγκόσμια αυτή κρίση είναι πρωτίστως αξιολογική και εννοιολογική. Πρέπει να κατανοήσουμε οτι τον πλανήτη μας, πρέπει να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενεές. Δεν πρέπει να κάνουμε αλόγιστη σπατάλη των πόρων της αλλά να επιτρέψουμε και στους επόμενους να επωφεληθούν από τα αγαθά του Θεού.

Η οικολογία αφορά τον οίκο μας, το σπίτι μας. Για να γίνει αντιληπτό πρέπει να κατανοήσουμε οτι δέν είμαστε ιδιοκτήτες αλλά διαχειριστές αυτού του κόσμου, τον οποίο ο Θεός μας εμπιστεύθηκε.

Πρέπει να τον φροντίσουμε και να τον παραδώσουμε στους επόμενους. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια για την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσα από Διεθνή Οικολογικά Συνέδρια.

Είναι εύκολο να συνδυαστεί ο σύγχρονος καταναλωτικός τρόπος ζωής με την εγκράτεια που κομίζει ο Χριστιανισμός; Πολλοί ισχυρίζονται οτι τα δύο μοντέλα είναι ασύμβατα μεταξύ τους.

Πράγματι είναι απαραίτητη μια αλλαγή νοοτροπίας, ώστε να απαγκιστρωθούμε από την υπερκατανάλωση και την πλεονεξία που οδηγεί μοιραία στην κοινωνική αδικία και ανισότητα.

Ο Απόστολος Παύλος μας διδάσκει οτι η πλεονεξία και η απληστία που μας οδηγεί στη λατρεία των υλικών αγαθών είναι ειδωλολατρεία που είναι η μεγαλύτερη αμαρτία. Η Εκκλησία διδάσκει όχι την πλεονεξία αλλά την ολιγαρκεία.

Το Ευαγγέλιο κηρύττει ότι ο ‘‘έχων δύο χιτώνας να δώσει τον έναν στο συνάνθρωπό του’’- εμείς έχουμε φτάσει στο σημείο να προσπαθούμε να αρπάξουμε από τον διπλανό του ακόμα και τον ένα χιτώνα που διαθέτει.


Τι μπορεί να προσφέρει η Ορθόδοξη πίστη και μαρτυρία στους νέους της Ευρώπης; Είναι εύκολο να ασπαστεί τις έννοιες και τις αξίες αυτές ένας ΔυτικοΕυρωπαίος με Καθολικό/Προτεσταντικό υπόβαθρο;

Είπαμε και πρίν οτι όλα τα θέματα διαπλέκονται μεταξύ τους- κοινωνικά, οικονομικά και ιδεολογικά. Οι νέοι αισθάνονται ανασφαλείς. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει να τους προσφέρει την πίστη όπως αυτή ήταν τους πρώτους δέκα αιώνες κοινής συμπόρευσης ώς σώμα Χριστού.

Πρίν το σχίσμα όλη η Ευρώπη ήταν Ορθόδοξη. Αυτό που η Εκκλησία έχει λοιπόν να προσφέρει είναι η απλότητα και η γνησιότητα της Πίστεως. Διδάσκουμε αυθεντικότητα, ασκητικό ήθος και πνευματικότητα κάτι που λείπει από τη Ρωμαιοκαθολική και τις άλλες εκκλησίες.

Από αυτές τις αξίες αποκόπηκε η Δύση και για αυτό εκδηλώνεται νοσταλγία. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα λειτουργικά βιβλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μεταφράζονται και βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία ξένων χωρών.

Πέρα όμως από τα λειτουργικά βλέπουμε και διδακτικά βιβλία όπως τη Φιλοκαλία να ενδιαφέρουν τους μη-Ορθόδοξους. Στην Ορθόδοξη πίστη υπάρχει κατάνυξη, συναίσθημα και λιγότερη λογική αν θέλετε. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ορθοδοξία είναι Παράδοση, εμπειρία, συμπυκνωμένη σοφία.

Φοβάστε την παγκοσμιοποίηση; Πολλοί ισχυρίζονται οτι με τόσα στοιχεία που βομβαρδιζόμαστε πανταχόθεν υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουμε ‘‘αχταρμάς’’.

Η παγκοσμιοποίηση έχει κάποια πολύ θετικά στοιχεία τα οποία εμείς υποστηρίζουμε. Προσφέρει αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών και δημιουργεί το έδαφος εκείνο για να συνεργαστούν οι λαοί και να ζούν ειρηνικά. Ωστόσο, όπως έλεγε και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπάρχει ένας κίνδυνος να μας κάνουν "κιμά". Αυτό δεν είναι επιθυμητό.


Εμείς υποστηρίζουμε ότι ο καθένας πρέπει να διατηρεί τα στοιχεία του, γλωσσικά κοινωνικά κ.α, που τον καθιστούν ξεχωριστό. Τα στοιχεία αυτά συντελούν την ιδιαιτερότητά του αλλά δεν είναι δημιουργικά όταν κάποιος κλείνεται σε μια γυάλα και αυτοθαυμάζεται.

Ξέρετε, τον 6ο αιώνα οι ιεραπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος έφυγαν ώς απεσταλμένοι του Οικουμενικού Πατριαρχείο για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο στους Σλάβους. Δημιούργησαν το κυριλλικό αλφάβητο, δεν τους ελληνοποίησαν.

Αυτό είναι κάτι που ο ιστορικός Παπαρηγόπουλος χρεώνει στο Πατριαρχείο, οτι δηλαδή δεν τους έκανες Έλληνες Ορθόδοξους. Εμείς λέμε οτι αφού οι άνθρωποι είναι Σλάβοι πρέπει να τους σεβαστείς και να τους κηρύξεις στη γλώσσα τους όχι να τους αλλάξεις.

Προστατέψαμε έτσι και την ελληνική αλλά και τη σλαβική ταυτότητα. Για αυτό και σήμερα όλοι οι Σλαβικοί λαοί, οι Ρώσοι, οι Βούλγαροι, οι Σέρβοι ευγνωμονούν τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

Τελικά επιστήμη και πίστη είναι ασυμβίβαστες ή απλώς έχουν άλλους αποδέκτες και περιεχόμενο; Πρόσφατα ο Stephen Hawking προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις του, οτί το Σύμπαν θα μπορούσε να υπάρξει και χωρίς Δημιουργό. Θεωρείτε τέτοιες δηλώσεις εποικοδομητικές; Τι απαντά η Εκκλησία;

Είναι θα έλεγα δρόμοι παράλληλοι όχι αντίθετοι. Αλληλοσυμπληρώνονται γιατί οδηγούν στον ίδιο στόχο που είναι η Αλήθεια. Ξέρετε ο Αινσταίν κάποτε είπε οτι ‘‘η Επιστήμη δεν έχει Θεό αλλά οι επιστήμονες έχουν Θεό’’.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν είναι ενάντια στην επιστήμη.

Την αποδεχόμαστε και στην ιστορική μας μαρτυρία οι επίσκοποι ήταν από τους πλέον επιφανείς επιστήμονες. Τα Ορθόδοξα μοναστήρια διέσωσαν τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα και τα έκαναν γνωστά στη Δύση.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος έκανε σπουδή πάνω στη φιλοσοφία του Αριστοτέλη. Άλλωστε η Εκκλησία μας έχει Αγία Επιστήμη και Αγία Υπομονή. Εμείς δεν είχαμε κανένα Γαλιλαίο..

Δηλώσεις σαν αυτές του Hawking είναι σεβαστές αλλά δε δεσμεύουν κανένα. Εμείς θεωρούμε οτι προκαλούν και διχάζουν. Η δική μας προσέγγιση είναι οτι όλη αυτή η δημιουργία, το στερέωμα, τα φυτά δεν μπορεί να προήλθαν εκ του τυχαίου αλλά έχουν Δημιουργό.

Πριν μερικές μέρες, έκανα μια βόλτα στον κήπο με φίλους και έκοψα ένα λουλούδι και παρατήρησα πόσο τέλειο και καλαίσθητο ήταν- πόσο σοφά δημιουργημένο με χιλιάδες μικρότερα λουλουδάκια τα οποία ήταν ένα χάρμα οφθαλμών.

Αυτό δεν μπορεί να έγινε στην τύχη...


ΠΗΓΗ: cafebabel.com.

Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κολινδρού (Εκκλησιαστικοί Θησαυροί)

ΔΗΜΟΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
Εκταση (στρέμματα): 124.639
Πληθυσμός : 5.225
Έδρα Δήμου: Κολινδρός
Δημοτικά Διαμερίσματα: Κολινδρού, Καστανιάς, Λιβαδίου, Ρυακίων.
Ασχολία Κατοίκων: Κύρια αγροτικές δραστηριότητες, μεταφορές, εμπόριο, παροχή υπηρεσιών, βιοτεχνία.

Ο Κολινδρός και τα χωριά που υπάγονται στον ομώνυμο Δήμο (Ρυάκια, Καστανιά, Παλιάμπελα και Λιβάδι), βρίσκονται στη Βόρεια Πιερία. Η έδρα του Δήμου, ο Κολινδρός, απέχει από τη Θεσσαλονίκη 49 χιλ., από τη Βέροια και την Κατερίνη 35 χιλ.

Μπορεί να φθάσει κανείς μέσα από τον διεθνή αυτοκινητόδρομο γρήγορα και με ασφάλεια. Ο Κολινδρός διασώζει ως τις μέρες μας μια παράδοση ιδιαίτερη και πλούσια, απόσταγμα μιας ιστορικής πορείας ετών, ενώ συγχρόνως είναι προικισμένος με τοποθεσίας ανείπωτης ομορφιάς φυσικού κάλλους. Στο αντίκρισμα της η περιοχή δελεάζει κάθε επισκέπτη. Το ξεδίπλωμα της ιστορικότητας του μικρού αυτού γεωγραφικού κυττάρου που ονομάζεται Κολινδρός αιχμαλωτίζει κάθε περαστικό. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πολλοί από εμάς ούτε καν τη στοιχειώδη ιστορία και τους δεσμούς που μας συνδέουν με αυτήν την ευλογημένη περιοχή.
Ιστορική μαρτυρία του 10ου αιώνα ονομάζει τον Κολινδρό έδρα μιας επισκοπής. Το γεγονός αυτό σημαίνει αυτόματα την ύπαρξη ενός οργανωμένου αστικού κέντρου της Περιφέρειας ήδη σ�αυτή τη μακρινή εποχή. Επίσης αναφορά του ονόματος με το οποίο είναι γνωστός σήμερα είναι από την εποχή του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου, ο οποίος στα 1003, έχοντας κατανικήσει τον Τσάρο Σαμουήλ "απελευθέρωσε τις πόλεις Κολινδρό, Βέροια και Σέρβια".

Τα αρχαιολογικά κειμήλια έρχονται να βεβαιώσουν τη χιλιόχρονοι ιστορική παρουσία αυτού του περιφερειακού αστικού κέντρου. Ιστορικοί και Βυζαντινοί ναοί ( Αγίου Γεωργίου, Αγίου Δημητρίου, Αγίας Θεοδώρας κ.α.) συνεχίζουν να στολίζουν τον χώρο και εντός τους μεγαλεπήβολες εικόνες, τέμπλα και χειρόγραφα εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Ιερές Μονές συνεχίζουν να δεσπόζουν στην περιοχή και να συνδέουν την περιοχή με το θρησκευτικό στοιχείο.

Η Μονή του Αγίου Αθανασίου και ο Προφήτης Ηλίας αποτελούν δείγματα θρησκευτικής κληρονομιάς. Πέρα όμως από την ιστορικότητα - θρησκευτικότητα, η ομορφιά του τοπίου, η απαράμιλλη θέα, τα μεγάλα ρέματα, το Μνημείο Φύσης στην Καστανιά, η έντονη βλάστηση στα Ρυάκια, οι καταρράκτες στην περιοχή της Πουρνιάς αποκαλύπτουν το ξεχωριστό οικολογικό θέαμα της περιοχής. Δεν πρέπει να λησμονείται το πολυδύναμο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο που με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του φιλοξενεί κάθε χρόνο αθλητικές εκδηλώσεις. Το πρωτότυπο αυτό αθλητικό κόσμημα εντοπίζεται στα νότιοδυτικά προάστια του Δήμου, ζωγραφισμένο με ποικίλες φυσικές ομορφιές και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της παγκόσμιας δεοντολογίας.
Στο ανατολικό άκρο της περιοχής υπάρχει ένα μικρό ανοικτό θέατρο που υποδέχεται πολιτιστικές εκφράσεις της τοπικής και της εθνικής παραγωγής.

Στον ναό μας υποδέθηκε και μας ξενάγησε ο Εφημέριος του ναού Πατέρας Παναγιώτης κι αφού Προσκυνήσαμε τα πολλά Άγια Λείψανα,
μας επέτρεψε να φωτογραφίσουμε τους θησαυρούς του ΑΙ Γιώργη.
Το eisagios.blogspot.com και προσωπικά ο nikolaos τον ευχαριστούμε πολύ.

Πατήστε εδώ να δείτε τη πηγή αλλά και φωτογραφίες του ναού.

Ανασκαλνώντας: Αναγέννηση Κολινδρού,Αγροτική Κολινδρού

ΠΕΜΠΤΗ
12
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1995

ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ, 12.-

Είναι γεγονός ότι αυτή την εποχή η διοίκηση της ΠΑΕ Αναγέννηση Κολινδρού έχει κάποια οικονομικά προβλήματα.

Αφετηρία του προβλήματος αυτού είναι ότι η ΑΕ Αγροτική Κολινδρού που ήταν ο κύριος χρηματοδότης της ομάδας, περνά κάποια οικονομική κρίση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις πραγματικά αυξημένες υποχρεώσεις της ομάδας που πέρυσι πραγματοποίησε μια έξοχη παρουσία ενώ στα ίδια περίπου πλαίσια βαδίζει και στο φετινό πρωτάθλημα.

Μπροστά λοιπόν σ' αυτό το πρόβλημα η διοίκηση της ΠΑΕ Αναγέννηση Κολινδρού κάνει έκκληση στους Κολινδρινούς επιχειρηματίες, Κατερίνης, Θεσσαλονίκης και Αλεξάνδρειας να βοηθήσουν την ομάδα του Κολινδρού με όποιο τρόπο μπορούν για να μπορέσει η ομάδα να συνεχίσει τη θαυμάσια μέχρι τώρα παρουσία της στο πρωτάθλημα της Β εθνικής κατηγορίας.

Φυσικά για την ομάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί οι ποδοσφαιριστές παίζουν περισσότερο για την ομάδα και δεν λειτουργούν σαν ψυχροί επαγγελματίες.

Εκτός από την απουσία του Κοτσιόπουλου, ο Οδυσσέας Οικονόμου, ο τεχνικός του Κολινδρού, έχει και το πρόβλημα του Λήνδρα που εξακολουθεί να ενοχλείται στον αστράγαλο από τον πρόσφατο τραυματισμό του.


Νέες περικοπές και απολύσεις


Επώδυνα µέτρα για να εξασφαλιστεί η τρίτη δόση του δανείου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά, Ελενα Λάσκαρη, Γιώργος Φιντικάκης, Μαρία Βασιλείου, Κώστας Ντελέζος, Μάρθα Καϊτανίδη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Τον δύσκολο στόχο της περαιτέρω µείωσης του ελλείµµατος κατά5 δισ. ευρώ το 2011, από τα 22 στα 17 δισ. ευρώ, έθεσε η κυβέρνηση στον προϋπολογισµό που κατέθεσε χθες στη Βουλή, επιστρατεύοντας φιλόδοξα, αλλά και επώδυνα µέτρα, προκειµένου να καθησυχάσει την τρόικα ότι όχι µόνο δεν χαλαρώνει την προσπάθεια, αλλά αντίθετα παραµένει πιστή στην αρχική συµφωνία µαζί της.

Ετσι, ελπίζει να εξασφαλίσει την έγκριση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου, τον ∆εκέµβριο. Στο πλαίσιο αυτό, πέφτει βαθύ µαχαίρι, ύψους 800 εκατ. ευρώ στις ∆ΕΚΟ, όπου µειώνονται αποδοχές και επιδόµατα, προβλέπεται να χάσουν τη δουλειά τους 10.000 συµβασιούχοι ορισµένου χρόνου σε όλο το ∆ηµόσιο, ενώ ο υπουργός Οικονοµικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό ακόµη και το ενδεχόµενο απολύσεων στον δηµόσιο τοµέα. Ακόµη καθιερώνεται η χορήγηση των οικογενειακών επιδοµάτων, όπως το επίδοµα πολυτέκνων, µε βάση εισοδηµατικά κριτήρια.

Συνολικά, ο προϋπολογισµός του 2011 προβλέπει µέτρα ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα τµήµα 8,2 δισ. ευρώ προβλεπόταν ήδη από το Μνηµόνιο και τα υπόλοιπα 6,13 δισ. ευρώ συµφωνήθηκαν εκ των υστέρων µε την τρόικα, για να καλυφθεί η απόκλιση από τους στόχους του 2010 (που σηµειώθηκε λόγω αναθεώρησης των στοιχείων από την Eurostat, αλλά και λόγω υστέρησης εσόδων).

Ακριβαίνουν πετρέλαιο - εισιτήρια
Οι καταναλωτές θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη µε την αύξηση του χαµηλού συντελεστή ΦΠΑ από 11%στο 13% (και του πολύ χαµηλού από το 5,5% στο 6,5%)

και την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιµα θέρµανσης καικίνησης από τον Οκτώβριο, που προβλέπεται να αποφέρει αύξηση εσόδων περίπου 1 δισ. ευρώ. Ακριβότερα θα πληρώσουν επίσης τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και µια σειρά από υπηρεσίες ∆ΕΚΟ.

Ακόµη, ο στόχος για τη µείωση του ελλείµµατος βασίζεται σε µεγάλο βαθµό στην αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής µε πρόβλεψη για έσοδα 2,3 δισ. ευρώ και τον περιορισµό των δαπανών υγείας κατά 2,1 δισ. ευρώ.

Αβεβαιότητα για τα έσοδα
Πολλά από τα παραπάνω µέτρα, ωστόσο, δεν περιγράφονται µε λεπτοµέρειες, ενώ η απόδοσή τους εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τη λειτουργία του διοικητικού µηχανισµού, κάτι που – όπως επεσήµαναν και οι εκπρόσωποι της τρόικας, σύµφωνα µε πληροφορίες, στις µέχρι τώρα διαπραγµατεύσεις – συνεπάγεται έναν βαθµό αβεβαιότητας, ως προς την αποτελεσµατικότητά τους. Ετσι, από χθες και µέχρι αύριο συνεχίζονται σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, οι διαπραγµατεύσεις µε την αντιπροσωπεία της τρόικας, σε τεχνικό επίπεδο, προκειµένου να συγκεκριµενοποιηθούν και να συµπληρωθούν, αν χρειασθεί, για να αποδώσουν τα αναµενόµενα. Εποµένως, ώς αύριο είναι πιθανό να έχουν προστεθεί και άλλα µέτρα, χωρίς όµως πρόσθετο κόστος. Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου χθες διαβεβαίωσε ότι τα µεγέθη του προϋπολογισµού του 2010 και του 2011, και τα µέτρα έχουν συµφωνηθεί µε την τρόικα και δεν είναι απλώς εκτιµήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

∆ύσκολη χρονιά
Το 2011, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισµό, θα είναι µια δύσκολη χρονιά. Η κυβέρνηση αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις της κι έτσι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος κατά 4,2%, έναντι προηγούµενης πρόβλεψης για 4%, ενώ το 2011 θα υποχωρήσει κατά 3% και όχι κατά 2,6%, όπως υπολόγιζε µέχρι πρόσφατα. Η ανεργία εξελίσσεται εκρηκτικά µε το ποσοστό της να ανέρχεται από 12,1% φέτος σε 14,6% το 2011 και στο 14,8% το 2012, όταν – θεωρητικά – η χώρα θα µπαίνει σε ανάκαµψη µε προβλεπόµενη αύξηση ΑΕΠ κατά 1,1%. Εκρηκτικό όµως είναι επίσης το πρόβληµα του δηµόσιου χρέους,το οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε µεγαλύτερο από το πρόβληµα του ελλείµµατος. Το ύψος του διαµορφώθηκε σε 126,5% του ΑΕΠ το 2009 και ανεβαίνει στο 142,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 152,6% του ΑΕΠ το 2011, όταν θα φτάσει στα 348,5 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 οι χρηµατοδοτικές ανάγκες του προϋπολογισµού θα φτάσουν στα 69,5 δισ. ευρώ.

Πλεονάσµατα από το 2012
Γι’ αυτό και οκ. Παπακωνσταντίνου τόνισε χθες, απευθυνόµενος στα ώτα των αγορών και των δανειστών µας, ότι «η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν ζήτησεεπιµερισµό της περαιτέρω προσπάθειας που χρειάζεται να κάνει σε παραπάνω από έναν χρόνο. ∆εν νοείται να καθυστερεί τη δηµοσιονοµική της προσαρµογή διότι τότε καθυστερεί την αποκλιµάκωση του δηµόσιου χρέους. Πρέπει να κάνει ό,τιχρειάζεται για να αρχίσει να έχει πρωτογενή πλεονάσµατα». Κάτι που, όπως είπε, θα συµβεί από το 2012.

Το έλλειµµα του προϋπολογισµού προβλέπεται να µειωθεί από το 9,4% φέτος στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011. Τα φορολογικά έσοδα, παρά τις αυξήσεις του ΦΠΑ και του πετρελαίου, θα αυξηθούν µόνο κατά 1,8% λόγω ύφεσης. Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισµού προβλέπονται σχεδόν στάσιµες, µε αύξηση 0,5%, έναντι µείωσης κατά 10,7% φέτος.


ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ
Οι καταναλωτές θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη µε την αύξηση του χαµηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11 στο 13%


Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4604924

Αυστραλία: Θα συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη

Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η οποία προέρχεται από τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές και κυρίως από τον πλούσιο ορυκτό της πλούτο, ενδέχεται να συνεχιστεί για ακόμη δύο δεκαετίες.

Την πρόβλεψη αυτή στηρίζει κυρίως στο γεγονός, ότι έργα τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί ανέρχονται σε 133 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ 250 δισεκατομμύρια είναι η αξία εκείνων που βρίσκονται υπό σχεδιασμό.

Ταυτόχρονα, τα επίπεδα ανεργίας στην Αυστραλία, ήδη από τα χαμηλότερα του κόσμου, αναμένεται να διατηρηθούν ως έχουν, τουλάχιστον για ακόμη μία δεκαετία.

Από την άλλη, τα άσχημα νέα συνδέονται με τα επιτόκια, τα οποία πρόκειται να αυξηθούν τέσσερις φορές τους επόμενους 18 μήνες, αποτέλεσμα δε των αυξήσεων αυτών θα είναι το επίσημο επίπεδο να φθάσει το 5.8%.

Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=206724&cid=8



Δικό μου σχόλιο:
Προλαβαίνουμε να μεταναστεύσουμε...

Κατεβάζουν ρολά τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ

Κλειστά θα παραμείνουν στις 25-26 και 29-30 Νοεμβρίου τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ μετά την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης.

Οι πράκτορες ζητούν:
• Την κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων από τους πράκτορες.
• Άμεση κατάθεση της Νομοθετικής ρύθμισης που κατοχυρώνει το περιεχόμενο των Συμβάσεων.
• Αποκλειστική διάθεση όλων των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ, μέσα από τα πρακτορεία.
• Άμεση ανανέωση και βελτίωση των υφισταμένων παιχνιδιών, με ανταγωνιστικούς όρoυς.
• Επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης με τον... ΟΤΕ και άμεση απόδοση του 35% από την ΟΠΑΠ ΑΕ.
• Άμεση εφαρμογή της απόφασης του Δ.Σ της ΟΠΑΠ ΑΕ, για επιστροφή των τόκων του εγγυητικού κεφαλαίου.
• Άμεση υλοποίηση της δέσμευσης για ασφαλιστική κάλυψη των πρακτορείων.


Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=206686&cid=4

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βράβευσε το δίκτυο αγροτικών δήμων Charter

Iδρυτικό μέλος είναι και ο Δήμος Κολινδρού
Στις Βρυξέλλες βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες ο Δήμαρχος Κολινδρού Θωμάς Σολοποτιάς, με αφορμή την τιμητική βράβευση του δικτύου αγροτικών δήμων (Charter) από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, στο δίκτυο, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι και ο Δήμος Κολινδρού από το 1987, του απονεμήθηκε το «χρυσό αστέρι», ως ένα από καλύτερα δίκτυα που λειτουργούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι το δίκτυο αγροτικών δήμων ακολουθώντας το ενωσιακό παράδειγμα αποτελείται από ένα δήμο από κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η εμπειρία του έχει δείξει ότι ξεπερνά την λειτουργία των απλών αδελφοποιήσεων. Κάθε χρόνο γίνονται συναντήσεις, μεταξύ των μελών του δικτύου, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης που συζητούνται διάφορα θέματα που αφορούν τις αγροτικές περιοχές.

Το Καλοκαίρι του 2008 αντιπροσωπεία του δικτύου συνεδρίασε στον Κολινδρό, με θέμα τη Συμμετοχή στην Τοπική Δημοκρατία. Σε αυτήν συμμετέχουν αποστολές από τη Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Επιπλέον, τις συναντήσεις του δικτύου απασχόλησαν θέματα που ‘έχουν να κάνουν με τον διαπολιτιστικό διάλογο, την ανταλλαγή μαθητών και την διοργάνωση συνεδρίων για τον Αγροτουρισμό, την καθιέρωση ενός Μοντέλου Κυκλικής Οικολογικής Τοπικής Οικονομίας σε Αγροτικές περιοχές με νύξεις για της εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

ΠΗΓΗ ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Του ξέρτι ότ' (νούμιρο27):

Οι Μπαντραλέξης Παύλος και Μπαντραλέξης Πέτρος ήταν Βλάχοι Σελιώτες με καταγωγή από την Αβδέλλα, που έπαιξαν τον κύριο λόγο στις μάχες του Κίτρους-Κολινδρού?

Στο κίνημα του Κολινδρού συμμετείχαν ως ηγέτες οι Μπαντραλεξαίοι, ο Παναγιώτης Βέρος, ο Σιαφαρίκας και ο καπετάν Σπανοβαγγέλης.
Απ' αυτό το κίνημα, στην ιστορία έμεινε η θυσία από επτά ηρωικές Βλάχες από το Σέλι Ημαθίας οι οποίες το 1878 έπεσαν στο γκρεμό πάνω από το μοναστήρι των Αγ. Πάντων για να μην πιαστούν από τους Τούρκους. Πρώτη έπεσε η Μαρία Μητραντώνη, δεύτερη η Κυράτσα Μπιντιβάνου, τρίτη η Ελένη Τσούλιου, τέταρτη η Βαγγελία Σάντου, πέμπτη η Σουλτάνα Μαρίτσα, έκτη η Μαρία Σιούλα, και τέλος η Κατερίνα Νιώπα. Η τελευταία έπεσε στο γκρεμό μαζί με το γιο της Γιάννη, που τον βρήκαν να θηλάζει από τη νεκρή μάνα του, και ο οποίος επέζησε του δράματος και πέθανε γύρω στα 1930 στη Βέροια σε ηλικία 52 ετών. Την θυσία τους αυτή ο λαός την πέρασε και στο δημοτικό τραγούδι που λέει:
«Φλεβάρης δεν κουσούριασε και ο Μάρτης δεν εμπήκε και όλη η Βλαχιά συντάγεται να φέρει το Ρωμέϊκο Στων Άγιων Πάντων βγήκανε ψηλά στο καραούλι…»

Νέα προκήρυξη για 26 θέσεις συμβασιούχων στην ΕΡΤ

Στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ και του ΑΣΕΠ θα αναρτηθεί την Παρασκευή η προκήρυξη για την πρόσληψη 26 υπαλλήλων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου για την κάλυψη εποχικών και παροδικών αναγκών των κεντρικών υπηρεσιών της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση (έντυπο ΑΣΕΠ ΣΟΧ 1), μόνο ταχυδρομικά, με συστημένη επιστολή στα γραφεία της ΕΡΤ Α.Ε. (Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού - Τμήμα Αξιολόγησης Προσωπικού ΕΡΤ Α.Ε., Μεσογείων 432, ΤΚ 15342, Αγ. Παρασκευή) από την Τρίτη 23 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2010.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αξιολόγησης Προσωπικού της ΕΡΤ στα τηλέφωνα 210 6075681-82 και 2106075657, τις ώρες 08:30-14:30.
Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=206505&cid=9

Δυναμική θα είναι η παρουσία του Δήμου Μεθώνης στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA 2010.

Δυναμικά θα δώσει το παρών του ο Δήμος Μεθώνης στην Φιλοξένια.

Ο Δήμος με το τουριστικό του έντυπο θα προβάλει αυτό το χαρισματικό μέρος όπου μεθούσε ο Δίας και στον ίδιο τόπο,σήμερα, τρείς γραφικοί παραθαλάσιοι οικισμοί ο Μακρύγιαλος, η Μεθώνη και η Νέα Αγαθούπολη καθώς και το Π.Ελευθεροχώρι μαγεύουν τον επισκέπτη. Ο Δήμος μέσα απο το έντυπο υλικό του θα προβάλει την αρχαίο πολιτισμό του,όπως το νεολοθικό οικισμό του Μακρύγιαλου, την αρχαία Πύδνα, τους Μακεδονικούς Τάφους, το νεκροταφείο της Αρχαίας Πύδνας, την Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Βυζαντινής Επισκοπής και την Κρήνη Ελευθεροχωρίου της μεταβυζαντινής περιόδου.Θα προβάλει στόν επισκέπτη τον υδροβιότοπο του Δέλτα Αλιάκμονα,που είναι προστατευμένος με την συνθήκη Ramsar,στη βόρεια πλεύρα του Δήμου, με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα που μαγεύουν τον επισκέπτη.Θα προβάλει την Νέα Αγαθούπολη όπου βρίσκεται το Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών το θεαματικό Περίπτερο και το Παρατηρητήριο πουλιών, από όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στον υγρότοπο.Τέλος ο Δήμος θα προβάλει το λοφώδες τιης περιοχής, την πανοραμική θέα του θερμαικού κόλπου, την θάλασσα, την ηρεμία του τοπίου που έλκουν και σαγηνεύουν τον επισκέπτη.


Λάγιος Απόστολος
Γραφείο τύπου Δήμου Μεθώνης

Σαν σήμερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Ανατολή Ήλιου: 07:08
Δύση Ήλιου: 17:12
Σελήνη 12 ημερών

Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας.

Γεγονoτα
1862: Η Εθνική Συνέλευση αποφασίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την εκλογή νέου βασιλιά, μετά την έξωση του Όθωνα.

1924: Αποτυγχάνει στρατιωτικό κίνημα των Λούφα και Ντερτιλή κατά της κυβέρνησης Μιχαλακόπουλου.

1942: H Μάχη του Στάλινγκραντ. Οι σοβιετικοί υπό τον στρατάρχη Ζούκωφ περνούν στην αντεπίθεση κατ' εφαρμογή της επιχείρησης Ουρανός.

1958: Εγκαινιάζεται ο χλοοτάπητας του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με φιλικό αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι νικούν 1-0 με γκολ του Ηλία Υφαντή.

1977: Ο αιγύπτιος πρόεδρος Ανουάρ Ελ Σαντάτ επισκέπτεται το Ισραήλ. Είναι η πρώτη επίσκεψη αιγύπτιου και γενικότερα άραβα ανώτατου αξιωματούχου στο εβραϊκό κράτος.

1979: Ο ρόκερ Τσακ Μπέρι αποφυλακίζεται, μετά την έκτιση της ποινής του για φοροδιαφυγή.

Γεννησεις
1805: Φερντινάν Ντε Λεσέπς, γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης που διάνοιξε, μεταξύ άλλων, το κανάλι του Σουέζ και τη διώρυγα της Κορίνθου. [θαν. 7/12/1894]

1917: Ίντιρα Γκάντι, ινδή πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 1966-1975 και 1980-1984. [θαν. 31/10/1984]

1944: Αγνή Μπάλτσα, διεθνούς φήμης υψίφωνος από τη Λευκάδα.

Θανατοι
1828: Φραντς Σούμπερτ, αυστριακός συνθέτης. [γεν. 31/1/1797]

1858: Κυριάκος Μάτσης, γεωπόνος και αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Σκοτώθηκε από τους άγγλους στο κρησφύγετό του στο Δίκωμο. [γεν. 1926]

1988: Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. [γεν. 11/12/1950]


Ο Χάρι Πότερ Και Οι Κλήροι Του Θανάτου- Μέρος 1ο(τρέιλερ)

Η πολυαναμενόμενη ταινία κυκλοφόρησε

To θέμα:
Πρώτο μέρος του έβδομου και τελευταίου έργου του Χάρι Πότερ, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε δύο επεισόδια. Τώρα ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη, που έχουν πλέον μεγαλώσει αρκετά, ξεκινούν να καταστρέψουν το μυστικό της αθανασίας των Πεμπτουσιωτών. Μακριά από την καθοδήγηση των δασκάλων τους, θα πρέπει να στηριχτούν ο ένας στον άλλο. Όμως οι Σκοτεινές Δυνάμεις απειλούν να τους κάνουν μεγάλο κακό. Στο μεταξύ, ξεσπά πόλεμος στον κόσμο της Μαγείας και οι Μάγοι, χωρισμένοι σε φράξιες, χτυπούν ο ένας τον άλλο, κι όπου τον βρει.

Το φιλμ:
Να σας πω ότι δεν βαριέμαι τον Χάρι Πότερ, θα σας πω ψέματα. Να σας εξηγήσω όμως, από την άλλη, ότι δουλειά μου δεν είναι τα προσωπικά μου γούστα αλλά το τι λένε οι ταινίες. Bεβαίως, ο Χάρι Πότερ έχει πολλούς οπαδούς και θα πρέπει το στούντιο να χρωστά ευγνωμοσύνη στη συγγραφέα του, την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η οποία τους εξασφάλισε πακτωλούς, από τους οποίους αμείβεται κι εκείνη. Και καλά κάνει σε πείσμα των ψευτοδήθεν. Προσωπικά βαρέθηκα και πάλι, παρόλο που κινηματογραφικά επιχειρούν να μεταφέρουν στο πανί το τέλος της εφηβείας και την πρώιμη ενηλικίωση του Χάρι και των συντρόφων του. Τα εφέ δεν εντυπωσιάζουν, ανταποκρίνονται όμως στη λιτότητα αποστασιοποίησης που ορίζει η εφηβεία. Αν και –τονίζω για μία ακόμα φορά πως δεν υπήρξα οπαδός ούτε των βιβλίων ούτε των ταινιών– θα ʼθελα να πω ότι κινηματογραφικά ο Χάρι Πότερ εξέφρασε πλήρως το πνεύμα της συγγραφέως του. Και η ποπ κουλτούρα κέρδισε ένα νέο απόκτημα, το οποίο είμαι περίεργος πώς θα κριθεί στο μέλλον, όταν τα έργα θα παίζονται ανάκατα και μεμονωμένα. Νομίζω ότι έχουν κινηματογραφικές αρετές που μπορεί να τα κρατήσουν ζωντανά. Έχουν όμως και ιστορίες που αφήνουν παγερά αδιάφορους όσους δεν μπόρεσαν να αγγίξουν.




Πηγή:http://www.yupi.gr/cinema/c23183/O_Xari_Poter_Kai_Oi_Klhroi_Toy_8anatoy-_.html

Αποκαλυπτική η Lady Gaga...

To στυλ και το ντύσιμο της Lady Gaga είναι πλέον γνωστό σε όλους. Αυτή φορά όμως η ίδια το παράκανε.



Το νέο pop idol βρέθηκε σε συναυλία της στην Πράγα με ένα «see-through» πλαστικό φόρεμα, το όποιο άφηνε για τη φαντασία, μόνο τα απολύτως απαραίτητα.
Πάντως στα «επίμαχα» σημεία φρόντισε να τα κρύψει με κολλητική ταινία, κάτι που συνηθίζει να κάνει αρκετά συχνά, όταν οι υπόλοιπες στιλιστικές τις επιλογές το επιβάλλουν.


Πηγή:http://www.newsday.gr/article/3450/apokaluptike-e-lady-gaga

Ο Απόστολος Γκλέτσος δήμαρχος Στυλίδας

Ο Απόστολος Γκλέτσος δεν χωρούσε στο «κοστουμάκι» του ζεν πρεμιέ .Για αυτό τους τελευταίους μήνες ζει στη Στυλίδα, της οποίας είναι πια δήμαρχος από την περασμένη Κυριακή που εκλέχθηκε.Τί λέει για την εκλογή του;Θα γυρίσει την πλάτη του στα φώτα της δημοσιότητας;Θα μείνει για πάντα στη Στυλίδα;


Έχετε αποφασίσει να ζήσετε για πάντα στη Στυλίδα; Το κόστος για έναν άνθρωπο προβεβλημένο τόσο από τα ΜΜΕ στο να μείνει στην επαρχία ποιο είναι όσο αναφορά στις δουλειές, στην υποκριτική; Δεν θα βρεθείτε αναγκαστικά εκτός;
«Έξι μήνες είμαι εκτός. Κι εδώ και πολλά χρόνια έχω κάνει τις επιλογές μου. Το να είσαι δήμαρχος μιας πόλης είναι ιδιότητα για ολόκληρο το 24ωρο.Δεν σε αφήνει και δεν το αφήνεις ποτέ. Και όχι δεν έχω κανένα κόστος. Ήταν επιλογή μου. Πολλά χρόνια τώρα ήξερα τι θέλω, το σκεφτόμουν, το οργάνωνα, το έχτιζα».

Ούτε στα προσωπικά σας έχετε κόστος; Ο χρόνος για το παιδί, τους φίλους σας, τους ανθρώπους σας που θα βρεθεί αν εσείς είστε εκτός Αθηνών;
«Καταρχήν οι φίλοι μου είναι κι εδώ στη Στυλίδα και εκεί. Δεν είμαι ουρανοκατέβατος εδώ. Είναι η πατρίδα μου, δηλαδή οι άνθρωποί μου, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου οι περισσότεροι που με ξέρουν από παιδί. Όσο αναφορά στο παιδί μου ,το βλέπω συνέχεια. Στις αργίες του, στα σαββατοκύριακα στις διακοπές του και όπως πρέπει».

Γιατί επιλέξατε τη Στυλίδα για να θέσετε υποψηφιότητα για δήμαρχος;
«Γιατί από εδώ είναι η καταγωγή μου και ξέρω τους ανθρώπους ,τα προβλήματα και τις ικανότητές της, οι οποίες είναι πάρα πολλές και ανεκμετάλλευτες».

Γυρνάτε τις πλάτες στο παρελθόν του αστέρα, των εξωφύλλων, των μικρών ή των μεγάλων σκανδάλων ,της κοσμικότητας, του τίτλου του “πιο αισθησιακού άντρα της γενιάς του”»;
«Δεν γυρνάω την πλάτη μου σε τίποτα και δεν ξέρω πόσο έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε οι άνθρωποι αυτό. Κάποιοι κύκλοι ανοίγουν, κάποιοι κλείνουν στις ζωές όλων μας. Λέω πως σε κάποια πράγματα μπαίνει άνω τελεία αλλά όχι τελεία και σίγουρα ποτέ τελεία και παύλα».

Την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων σας μόλις πάτε στο γραφείο σας, ποια θα είναι η πρώτη σας κίνηση; Να ανοίξετε τα παράθυρα, να βάλετε στο γραφείο μια φωτογραφία της κορούλας σας, να τοποθετήσετε κάποια εικόνα στον τοίχο, τι;
«Θα πάω με την ομάδα διοικήσεως. Δεν βγήκα μόνος μου, δεν έκανα αγώνα μόνος μου. Είμαστε μια μεγάλη ομάδα ,θα μπούμε μέσα και θα είμαστε όλοι μαζί. Και ο δήμαρχος δεν χρειάζεται τόσο μεγάλο γραφείο και άλλοι να στριμώχνονται σε ανελέητα στενούς χώρους.Θα μικρύνω το γραφείο».




Πηγή:DOWNTOWN



H συγκέντρωση των θεών ήταν… σύνοδος πλανητών!

Οι ερωτικές ατασθαλίες της θεάς Αφροδίτης με τον Άρη και η συγκέντρωση των θεών για να τους πιάσουν στα… πράσα, που περιγράφονται με γλαφυρότατο τρόπο στην Οδύσσεια του Ομήρου, δεν ήταν φαντασία του ποιητή, αλλά ένα σπάνιο αστρονομικό γεγονός, που είχε προηγηθεί της συγγραφής του έπους.

Αυτό αποκαλύπτεται ύστερα από επιστημονική μελέτη και με τη βοήθεια υπολογιστών και λογισμικού, που παρουσιάζει το newsbomb.gr.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρος Παπαμαρινόπουλος έχει ξεκινήσει μια πολύχρονη έρευνα προκειμένου να αποκωδικοποιήσει την ελληνική μυθολογία, στηριζόμενος όμως, σε επιστημονικές τεκμηριώσεις και επιχειρήματα.

Το newsbomb.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Παπαμαρινόπουλο ο οποίος μας είπε τα εξής:
«Στα Ομηρικά έπη, τα οποία γράφτηκαν τον 8ο αιώνα, ο θεός Άρης παρουσιάζεται σε μια ερωτική σχέση με την Αφροδίτη προκαλώντας τον ερχομό των θεών Δία, Ερμή και Ποσειδώνα, οι οποίοι πετυχαίνουν το παράνομο ζευγάρι ακινητοποιημένο στη νυφική παστάδα, ύστερα από τέχνασμα του συζύγου της Αφροδίτης, Ήφαιστου.

Αυτά μας τα λέει ο Όμηρος, εμείς όμως με τη βοήθεια της τεχνολογίας διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για μια σπάνια σύνοδο 5 πλανητών, με συχνότητα επανάληψης 5000 ετών, όπου ο θεός Ποσειδώνας είναι ο Κρόνος, και η οποία συνέβη στις 25 Φεβρουαρίου του 1953 π.Χ. στις 7 το πρωί.»

Επίσης ο Όμηρος παρουσιάζει τον ερυθρό πλανήτη ως θεό του πολέμου, ο οποίος προκαλεί καταστροφές στην Γη. Παράλληλα ο Ησίοδος τον 7ο αιώνα π.Χ. αναφέρει τους δορυφόρους του Άρη, το Δείμο και το Φόβο.

«Η εξήγηση που δίνεται από τους Donald W. Patten και Samuel R. Windson στην πραγματεία τους “The Mars-Earth Wars”, είναι ότι η τροχιά του Άρη άλλαξε ξαφνικά τον 7ο αιώνα από κάποιο κοσμικό γεγονός, το οποίο τον ανάγκασε να έρθει πιο κοντά στην Γη και να προκαλέσει καταστροφές.

Αυτή η θεωρία έρχεται σε αντίθεση με την αποδεκτή αστρονομική άποψη ότι οι τροχιές των πλανητών ήταν πάντοτε οι ίδιες.

Η ίδια θεωρία εξηγεί και την περίπτωση του Δείμου και του Φόβου , οι οποίοι ανακαλύφθηκαν το 1877 από τον Α. Hall», μας λέει ο καθηγητής.

Σε ερώτηση μας, πώς ο Όμηρος και ο Ησίοδος γνώριζαν αυτά τα αστρονομικά γεγονότα, αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τηλεσκόπια, ο καθηγητής μας απαντά πως η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι ο Άρης, ήρθε πολύ κοντά στη Γη με αποτέλεσμα οι δύο του δορυφόροι να ήταν ορατοί δια γυμνού οφθαλμού υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι παρατηρητές να είχαν οπτική οξύτητα 20/10 και ο ουρανός να ήταν διαυγής. Επιπλέον εξηγείται και η θηλυκή υπόσταση της Αφροδίτης διότι παρουσιάζει μηνίσκο, κατά φάσεις όπως η Σελήνη, με συνέπεια να χρησιμεύει ως ημερολόγιο.

Ρεπορτάζ: Νάντυ Παπαμήτσου


Ανακαλύφθηκε νέος πλανήτης

Τον πρώτο πλανήτη που βρίσκεται έξω από τον γαλαξία μας υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν αστρονόμοι. Ο πλανήτης έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Δία και σύμφωνα με τους επιστήμονες κάποτε άνηκε σε έναν γαλαξία νάνο.

Ο πλανήτης ονομάζεται HIP 13044 - b και απέχει 2.000 έτη φωτός από τη Γη, ανακαλύφθηκε από τηλεσκόπιο της Χιλής.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως αξιοπερίεργο γεγονός το ότι ο πλανήτης κατόρθωσε να επιβιώσει, καθώς το άστρο του βρίσκεται κοντά στο τέλος της ζωής του.

Πηγή:http://www.newsday.gr/article/3446/anakaluphtheke-neos-planetes

Εξελίξεις με το πλοίο που βυθίστηκε

Η Λιμενική Αρχή Κεφαλληνίας ενημερώθηκε, από ιδιώτη για το πλοίο με το όνομα «CHRISTINE» που βυθιζόταν στη θαλάσσια περιοχή Αγίας Κυριακής Κεφαλληνίας.

Περί ώρα 18:15, εμφανίστηκαν στο λιμενικό σώμα Φισκάρδου έξι αλλοδαποί, οι οποίοι δήλωσαν ότι αποτελούν, αυτοί και μόνο, το πλήρωμα του «CHRISTINE».
Κατά δήλωσή τους το πλοίο βυθίστηκε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λόγω καιρικών συνθηκών και πλευρικού ρήγματος που έφερε και το οποίο είχε αποπλεύσει από το Δυρράχιο Αλβανίας με προορισμό το Μπουργκάς της Βουλγαρίας.
Από τη Λιμενική Αρχή Κεφαλληνίας και κατόπιν εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, οι έξι αλλοδαποί συνελήφθησαν.
Λεπτομερέστερη αυτοψία στο χώρο του ναυαγίου θα διενεργηθεί εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας.

Πηγή:http://www.newsday.gr/article/3459/exelixeis-me-ploio-pou-vuthisteke


Περί εξεγέρσεων

Ο Κλεισθένης γράφει στην "Ιδεοπηγή".

Παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύσεις σε πολλά και αξιόλογα ιστολόγια ερμηνείες των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών και ειδικότερα του φαινόμενου της πολύ μεγάλης αποχής.
Πολλοί μιλούν για πτώση της αξίας της ψήφου αφού δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα δεδομένου ότι το τι θα γίνει στη χώρα είναι προαποφασισμένο.
Μερικοί μιλούν για επερχόμενη εξέγερση ή επανάσταση.
Μερικοί κατηγορούν τους πολίτες που απείχαν με απρεπείς χαρακτηρισμούς. Για το ζήτημα του πως θα αντιδράσει η Ελληνική κοινωνία αναφέρομαι στο http://ideopigi.blogspot.com/2010/08/blog-post_5979.html .
Συμπληρωματικά θα ήθελα να προσθέσω κάποιες σκέψεις.
Το 30% περίπου που ψήφισε στις εκλογές αποτελείται από κομματικά μέλη και βολεμένους.
Ένα μεγάλο κομμάτι απ’ το υπόλοιπο 70% είναι αυτοί που περιμένουν τη σειρά τους για να βολευτούν αναμένοντας τη στιγμή που οι εκλεκτοί τους θα έρθουν στα πράγματα.
Ένα άλλο κομμάτι είναι πλήρως απολιτικοποιημένο (κυρίως νέοι).
Το υπόλοιπο είναι σκεπτόμενοι και πολιτικοποιημένοι πολίτες που δεν έχουν καμία ελπίδα ότι το σημερινό οικονομικοπολιτικό σύστημα θα μπορέσει να επιλύσει τα προβλήματα της χώρας.
Οι πολιτικοποιημένες κοινωνίες δεν φτάνουν σε αδιέξοδα σαν το σημερινό.
Είναι γνωστό ότι οι λαοί δεν κάνουν ούτε εξεγέρσεις ούτε επαναστάσεις. Οι οργανωμένες μειοψηφίες κινούνται και ο λαός τις περισσότερες φορές ακολουθεί άκριτα και χωρίς επίγνωση του τι πρόκειται να γίνει. Η οργή του λαού αν δεν εκφραστεί με δημοκρατικό τρόπο ενέχει πολλούς κινδύνους.
Πρόσφατα παραδείγματα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τέτοιες εξεγέρσεις δεν είναι για το καλό των λαών και γρήγορα εκφυλίζονται. (επικράτηση του κόμματος Μπάαθ στο Ιράκ, ισλαμική επανάσταση στο Ιράν, πραξικόπημα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, πολυτεχνείο, «εξέγερση» του Δεκεμβρίου του ‘08 κτλ.). Επειδή έχουμε και την επέτειο του πολυτεχνείου καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε ότι οι ηγέτες της εξέγερσης όχι μόνο ανέλαβαν πόστα εξουσίας αλλά και πολλοί είναι σήμερα υπέρ του μνημονίου.
Για να γίνει εξέγερση ή επανάσταση πρέπει να συντρέχουν λόγοι όπως η ανελευθερία, ανυπαρξία δικαιακού συστήματος, φυλακίσεις αντικαθεστωτικών, λογοκρισία του τύπου, σχηματισμό ομάδων σε παρανομία και πολλοί άλλοι.
Στην Ελλάδα τίποτε απ’ αυτά δεν υπάρχει. Η αδυναμία της δικαιοσύνης να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για το σημερινό μας χάλι οφείλεται στο νομικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνόντες και όχι στην άρνηση των δικαστών να εφαρμόσουν το νόμο.
Μερικοί αξιόλογοι ιστολόγοι τάσσονται υπέρ της αλλαγής του πολιτεύματος. Φυσικά και δεν εννοώ όσους επιθυμούν την επαναφορά της Βασιλείας ούτε σε όσους οραματίζονται φασιστικές και πραξικοπηματικές λύσεις. Η αλλαγή του πολιτεύματος από μόνη της δεν έχει κανένα εχέγγυο καλυτέρευσης της διακυβέρνησης της χώρας. Τα πολιτικά συστήματα εκφυλίζονται γρήγορα και η λύση για το πολιτικό πρόβλημα της χώρας με το υπάρχον ή με αλλαγμένο το πολιτειακό βρίσκεται στην πολιτικοποίηση των Ελλήνων και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά και τον έλεγχο των διοικούντων.
Οι αλλαγές με προοπτική είναι η κατάργηση των αρχηγικών κομμάτων, ο εκδημοκρατισμός των κομμάτων, η συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων εντός των κομμάτων και η σύνδεση των κομμάτων με τμήματα του λαού. Τα πολυσυλλεκτικά κόμματα ήταν και είναι η κακοδαιμονία του πολιτικού μας συστήματος. Ο σχηματισμός αυτοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων μειοψηφίας είναι επίσης η γάγγραινα της πολιτικής ζωής. Η σταθερότητα ή όχι μιας κυβέρνησης δεν έχει να κάνει με την μονοκομματική αυτοδυναμία αλλά με την όσο το δυνατό καλύτερη εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο και το σχηματισμό κυβερνήσεων μεγάλων πλειοψηφιών και ευρύτερης κοινωνικής και λαϊκής αποδοχής. Φυσικά δεν εννοώ την πρόταση του Παπανδρέου για συναίνεση και συγκυβέρνηση. Αν θέλει συναίνεση και κυβέρνηση συνεργασίας ας πάει σε εκλογές.
Η σημερινή κατάσταση δεν είναι για διαχείριση αλλά για οραματική προοπτική που θα δώσει στους πολίτες αισιοδοξία και θέληση για να παλέψουν με στόχο και το ξεπέρασμα της κρίσης αλλά και την καλυτέρευσης της ζωής τους. Διακυβέρνηση στις παρούσες συνθήκες χωρίς λαϊκή υποστήριξη είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Οι ευθύνες των σημερινών πολιτικών δυνάμεων είναι μεγάλες και η αντικατάστασή τους από άλλα πολιτικά και κοινωνικά σχήματα είναι θέμα χρόνου.
Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και την λύση θα δώσει η πλειοψηφία των πολιτών, τώρα ποια λύση και με ποιο τρόπο ο χρόνος θα δείξει.

Πηγή:http://ideopigi.blogspot.com/2010/11/blog-post_5591.html