Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Brasil vs Argentina 0-1 (video) σε φιλικό παιχνίδι

Δείτε τις καλύτερες φάσεις και το πολύ όμορφο γκολ του πολύ μεγάλου φιλικού αγώνα Αργεντινή - Βραζιλία ,από ποιον άλλον?
Φυσικά από τον Μέσι...


Πριν από λίγη ώρα σε φιλικό ματς: Αυστρία-Ελλάδα 1-2

Τα Χριστούγεννα είναι ακόμα... μακριά αλλά οι Γιώργος Φωτάκης και Γιώργος Σαμαράς βιάστηκαν να ανταλλάξουν δώρα!
Οι δύο παίκτες έδωσαν ο ένας την ασίστ στο γκολ του άλλου και η Εθνική ομάδα επικράτησε με 2-1 στην Αυστρία, στο τελευταίο τεστ για το 2010. Σαμαράς (53’) και Φωτάκης (81’) τα γκολ, η Αυστρία είχε ισοφαρίσει στο 67’ με τον Φουκς. Ο Τζόρβας απέκρουσε πέναλτι μόλις στο 4’, ευθύνεται όμως για το γκολ της ισοφάρισης των Αυστριακών, ενώ ακυρώθηκε κακώς γκολ των γηπεδούχων στο 36’.

Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το σχήμα που παρέταξε ο Φερνάντο Σάντος είχε νέα πρόσωπα τους Κονέ και Χριστοδουλόπουλο, αλλά ήταν λογικό με τα κουρασμένα κορμιά των Καραγκούνη, Κατσουράνη και Σαμαρά στην τριάδα του άξονα οι Αυστριακοί να έχουν πολλές ευκαιρίες να βγάζουν κάθετο ποδόσφαιρο. Ετσι νωρίς νωρίς προέκυψε το πέναλτι, την εκτέλεση του Κλάιν όμως έβγαλε ο Τζόρβας, μόλις στο 4’, ενώ το πρώτο τέταρτο ήταν πολύ πιεστικό από τους γηπεδούχους.

Μετά το 15’ η ελληνική ομάδα κάπως κατάφερε να ρίξει το ρυθμό, αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να βγάλει ευκαιρίες. Ο Κονέ προσπάθησε να περάσει κάθετες πάσες προς τους επιθετικούς, ήταν δραστήριος αλλά δεν κατάφερε να δώσει κι αυτός το κάτι παραπάνω στον Σάντος. Ενώ στην άμυνα ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ήταν πολύ νευρικός, έκανε πολλά λάθη και δεν έδινε καμία εμπιστοσύνη.

Και μετά το 30’ η Αυστρία έγινε και πάλι πιεστική και φορτική για τα καρέ του Τζόρβα και στο 36’ ο Ελβετός διαιτητής Κέφερ ανακάλυψε επιθετικό φάουλ του Μαϊερχόφερ στον Ελληνα τερματοφύλακα. Το πεντακάθαρο γκολ των Αυστριακών δεν μέτρησε ποτέ, ενώ στο επόμενο λεπτό το σουτ του Μαϊερχόφερ πέρασε μόλις άουτ.

Στην επανάληψη τα πράγματα ξεκίνησαν καλά για την Εθνική και στο 53’ από σέντρα του νεοεισελθόντος Φωτάκη ο Σαμαράς άνοιξε το σκορ. Στην πρώτη ελληνική ευκαιρία αλλά σύντομα οι Αυστριακοί αύξησαν την πίεση και στο 67’ ισοφάρισαν με τον Φουκς, χάρη και σε τραγική εκτίμηση του Τζόρβα στο σουτ του αριστερού μπακ των γηπεδούχων.

Ο Σάντος έδωσε χρόνο συμμετοχής σε Βύντρα, Φωτάκη, Φετφατζίδη και Καφέ, η Αυστρία πλησίασε στο 2-1 με τον Αρναούτοβιτς στο 72’. Μετά την έξοδο του Σαλπιγγίδη ο Σαμαράς πέρασε σε ρόλο κυνηγού και στο 81’ έκανε όλη τη δουλειά, έδωσε το έτοιμο γκολ στον Φωτάκη και εκείνος δεν αστόχησε. Οι ρόλοι αντιστράφηκαν και η Εθνική με το γκολ του άσου του ΠΑΟΚ πήρε τη φιλική νίκη. Θρίλερ το φινάλε, με την Εθνική να χάνει ευκαιρίες με Καραγκούνη και Φωτάκη αλλά και η Αυστρία πλησίασε στο 2-2 στο 88’ με τον Γιάνκο.

Αυστρία – Ελλάδα 1-2
67’ Φουκς – 53’ Σαμαράς, 81’ Φωτάκης

ΑΥΣΤΡΙΑ: Μάχο (46’ Γκρατσάι), Κλάιν, Πρεντλ, Σίμερ, Φουκς, Κάβλακ (58’ Γιάνκο), Πέλιβαν (69’ Σάρνερ), Αλάμπα, Αρναούτοβιτς (88’ Γιάντσερ), Γιουνούζοβιτς, Μάιερχοφερ (69’ Λιντς).
ΕΛΛΑΔΑ: Τζόρβας, Τοροσίδης (46’ Βύντρα), Παπασταθόπουλος, Α.Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Κατσουράνης, Καραγκούνης (91’ Μάκος), Χριστοδουλόπουλος (85’ Γεωργιάδης), Κονέ (46’ Φωτάκης), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης (71’ Φετφατζίδης).


Πηγή: http://www.sportnet.gr/report.php?id=244218

Τελικά αποτελέσματα σταυροδοσίας( Πολύζος)

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σταυροδοσίας του συνδυασμού του Βαγγέλη Πολύζου στις εκλογικές περιφέρειες του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού

Αιγίνιο
ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ (ΑΡΗΣ) ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 765
ΑΓΓΟΥΡΙΔΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 160
ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ 535
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 872
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 539
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 236
ΚΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 416
ΛΙΟΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 403
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 221
ΜΗΝΤΣΙΔΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ – ΝΤΟΤΣΗ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 134
ΜΠΡΟΥΣΚΕΛΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 323
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΟΘΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 362

Κολινδρός
ΧΛΕΜΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 1.075
ΚΑΛΥΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1066
ΜΑΣΤΟΡΟΤΑΣΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 907
ΚΑΚΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΘΩΜΑ 748
ΜΠΙΤΣΙΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΘΩΜΑ 725
ΜΠΟΥΣΜΑΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΕΥΚΗ 501
ΚΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 500
ΚΑΜΟΥΖΑ – ΣΤΕΡΓΙΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ 308
ΚΑΡΕΚΛΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 406
ΜΠΑΜΠΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 252
ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ 367

Μεθώνη
ΜΕΛΙΔΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ 578
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ – ΖΗΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 572
ΜΕΤΑΛΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 479
ΒΟΥΛΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ 452
ΝΑΒΡΟΖΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 433
ΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 307
ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 268
ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ 246
ΠΩΓΩΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 220

Πύδνας
ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ 892
ΛΕΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ 864
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ 453
ΣΙΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ 449
ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ – ΡΑΦΑΗΛΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 445
ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ 433
ΤΑΜΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 371
ΘΕΟΧΑΡΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 255
ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 150

Πηγή: http://politispierias.blogspot.com/2010/11/blog-post_6690.html


Τελικά αποτελέσματα σταυροδοσίας( Λαγδάρης)

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σταυροδοσίας του συνδυασμού του Βαγγέλη Λαγδάρη στις εκλογικές περιφέρειες του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού

Αιγίνιο:
ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 941
ΧΑΪΚΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΧΥΤΙΔΟΥ 737
ΝΤΙΟΥΔΗΣ ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 627
ΝΤΑΓΛΙΟΥΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 555
ΠΑΠΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 513
ΠΡΑΣΚΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 494
ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ 486
ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 470
ΜΑΓΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 411
ΚΟΥΜΑΝΤΕΡΗ ΕΥΤΥΧΙΑ (ΕΦΗ) ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ 287
ΓΚΟΡΤΣΙΛΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΙΤΗ) ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 254
ΤΣΙΝΤΙΚΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ 201

Κολινδρός
ΛΙΟΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 561
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΛΕΑΡΧΟΥ 498
ΤΣΙΑΜΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ 384
ΛΙΟΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ 334
ΚΑΡΕΚΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 266
ΛΥΚΙΔΟΥ ΧΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 287
ΜΑΚΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 275
ΛΑΚΑΣΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ 162
ΣΤΑΝΓΚΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 106
ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 24

Μεθώνης
ΜΙΑΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ 683
ΜΕΤΑΛΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ 607
ΠΟΡΦΥΡΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ 449
ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 399
ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΕΣΤΗ 398
ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ 358
ΣΠΑΝΟΣ ΠΑΓΩΝΗΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 328
ΜΩΥΣΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 255
ΜΑΝΤΖΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ 107

Πύδνας
ΣΟΥΛΤΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ 807
ΤΟΥΛΟΥΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ 683
ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ 558
ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ (ΡΟΥΛΑ) ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 495
ΤΑΧΤΣΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 476
ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ 474
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ 473
ΤΣΑΝΙΚΙΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 261
ΖΟΥΝΤΣΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 253

Πηγή:http://politispierias.blogspot.com/2010/11/blog-post_1572.html

Η λίστα των προγραφών για 235 δεκαοχτάρηδες


Η ιστορία υπηρετείται από τις ζωντανές μαρτυρίες... Η «Η» παρουσιάζει ένα ντοκουμέντο της φοβερής εκδικητικότητας του καθεστώτος της 21 Απριλίου. Πρόκειται για την απόφαση της Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας που έθεσε εκτός των «Εισιτηρίων Εξετάσεων» 235 δεκαοκτάχρονα τότε παιδιά -ο κατάλογος με τα ονόματα των οποίων παρατίθεται- με αφορμή τα «αριστερά φρονήματα» όχι μόνο των ιδίων αλλά ακόμη και συγγενικών τους προσώπων ή ατόμων του περιβάλλοντός τους. Και αυτοί... διάβαζαν αλλά ο πέλεκυς έπεσε επάνω τους βαρύς...
Από τη μία πλευρά, το σε άψογο χωροφυλακίστικο ύφος κείμενο της απόφασης είναι ενδεικτικό των αντιλήψεων του καθεστώτος περί «φρονηματισμού» της νεολαίας. Από την άλλη, όπως εύγλωττα επισημαίνεται από τo κείμενο-μαρτυρία, οι συνέπειες της απόφασης για τους ανθρώπους αυτούς ήταν καταλυτική, καθώς δεν μπόρεσαν ποτέ να σπουδάσουν, αν και είχαν τα προσόντα - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μετέπειτα ζωή τους.
Εν Αθήναις σήμερον την 19ην Οκτωβρίου 1967, ημέρα Πέμπτην και ώραν 12ην μεσημβρινήν εν τω καταστήματι του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (οδός Μητροπόλεως, αριθ. 15) συνήλθεν εις συνεδρίασιν η Επιτροπή Εισιτηρίων Εξετάσεων δια τας Ανωτέρας και Ανωτάτας Σχολάς υπό την προεδρίαν του κ. Αθανασίου Παπακωνσταντίνου, Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εις ην παρέστησαν οι κ.κ. 1) Νικόλαος Τωμαδάκης, 2) Χρίστος Φουσιάνης, 3) Δημήτριος Κάππος, 4) Ελευθέριος Στάθης, 5) Αλκιβιάδης Αποστολάκης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, 6) Δημήτριος Φιλάρετος, 7) Δημοσθένης Αρκουδέας, Γυμνασιάρχης και 8) Κων/νος Παπαπάνος, Διευθυντής του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρισταμένων και των Ιωάννου Ιωάννου, Γραμματέως και Παναγιώτου Μούκιου, Βοηθού Γραμματέως της Επιτροπής, Τμηματαρχών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ - Κρίσις περί της νομιμοφροσύνης των υποψηφίων.
Περατωθείσης της μελέτης των μέχρι σήμερον υποβληθεισών πράξεων των Επιτροπών αποδοχής και ελέγχου δικαιολογητικών των υποψηφίων, ως και πάντων των υποβληθέντων στοιχείων των κριθέντων μη νομιμοφρόνων και μετά συζήτησιν μεταξύ των μελών αυτής αποφασίζει:
Α. Δέχεται ότι συμφώνως και προς τας διαβιβασθείσας απόψεις της κυβερνήσεως δια του κ. Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δέον να αποκλεισθώσιν ως μη νομιμόφρονες οι αναπτύξαντες κομμουνιστικήν δραστηριότητα και ουχί απλώς οι συμπαθώς διακείμενοι ή εμφορούμενοι υπό κομμουνιστικών φρονημάτων, δια τους οποίους δεν αναφέρονται συγκεκριμέναι εκδηλώσεις θεμελιούσαι κατά τρόπον ασφαλή την προσχώρησιν τούτων εις την κομμουνιστικήν παράταξιν.
Β. Κρίνει ότι δέον να μη αποκλεισθώσιν οι λοιποί, κριθέντες πρωτοβαθμίως ως μη νομιμόφρονες, διαβιβασθώσι δε τα επιβαρυντικά στοιχεία τούτων εις τας οικείας Ανωτέρας και Ανωτάτας Σχολάς, εις ας περιπτώσεις ήθελον ούτοι επιτύχει, ίνα τύχωσιν ιδιαιτέρας παρακολουθήσεως και μερίμνης παρά των οικείων Σχολών. Το γεγονός ότι ούτοι διαβιούντες υπό την επήρειαν κομμουνιστικού περιβάλλοντος κατώρθωσαν μέχρι σήμερον, βοηθούντος και του σχολείου, να μη προβώσιν εις εκδηλώσεις παρέχει την βάσιμον ελπίδα ότι είναι δυνατόν να αποσπασθώσιν εκ της αντεθνικής ιδεολογίας και να ενταχθώσιν εις την εθνικήν παράταξιν.
Γ. Κρίνει ως μη νομιμόφρονας τους κάτωθι δια τους οποίους υφίστανται στοιχεία αποδεικνύοντα την κομμουνιστικήν αυτών δράσιν:

Εκ της Α Γενικής Επιθεωρήσεως Μέσης Εκπαιδεύσεως:
1. Μηναϊδου Ολγα του Κων/νου και της Μαρίας
2. Τσούλος Φώτιος του Κων/νου και της Κων/νας
3. Γιαννόπουλος Βασίλειος του Παύλου και της Χριστίνης
4. Αντωνοπούλου Σωτηρία του Αναστασίου και της Κων/νας
Εκ της Β Γενικής Επιθεωρήσεως Μέσης Εκπαιδεύσεως:
5. Κουτσοδήμου Ειρήνη του Ιωάννου και της Αικατερίνης
6. Τραχανάς Ιωάννης του Σπυρίδωνος και της Ουρανίας
7. Σπυράτου Βαρβάρα - Αικατερίνη του Διονυσαγγέλου και της Ελένης
Εκ της Γ Γενικής Επιθεωρήσεως Μέσης Εκπαιδεύσεως:
8. Ζαβερδινός Κων/νος του Σπυρίδωνος και της Ελένης
9. Κοσκόρης Αναστάσιος του Βασιλείου και της Σταυρούλας
10. Δάφνης Αθανάσιος του Γεωργίου και της Παναγιώτας

Εκ της Δ Γενικής Επιθεωρήσεως Μέσης Εκπαιδεύσεως:
11. Βουτσινάς Αγγελος του Γρηγορίου και της Σταματίας
12. Καραμέρη Παρασκευή του Ευθυμίου και της Ελένης
13. Γαμβρίλης Βασίλειος του Αθανασίου και της Μαρίας
14. Κορρές Μιχαήλ του Ιωάννου και της Γεωργίας
15. Λάμπρου Αικατερίνη του Δημητρίου και της Κυριακής
16. Μανωλάκης Νικόλαος του Παναγιώτου και της Σοφίας
17. Τζομπανάκης Ανδρέας του Κυριάκου και της Στυλιανής
18. Χαραλαμπίδης Κυριάκος του Γεωργίου και της Κυριακής
19. Χάραρης Δημήτριος του Χαραλάμπους και της Αναστασίας
20. Χειμάρας Δημήτριος του Ευθυμίου και της Αγγελικής
21. Γεωργιάδου Δέσποινα του Εμμανουήλ και της Μαρίας
22. Κάντας Μιλτιάδης του Γεωργίου και της Πραξιθέας
23. Τοξόπουλος Κων/νος του Μιχαήλ και της Ερασμίας
Εκ της Ε Γενικής Επιθ/σεως Μέσης Εκπαιδεύσεως
24. Κατσιάμπαση Ειρήνη του Ιωάννου και της Ελένης
25. Φωτόπουλος Σεραφείμ του Ηλία και της Ουρανίας
Εκ της ΣΤ Γενικής Επιθ/σεως Μέσης Εκπαιδεύσεως
26. Αβρανάς Στέφανος του Κων/νου και της Βάιας
27. Αγοραστός Βασίλειος του Ευαγγέλου και της Πολυξένης
28. Αρβανιτογιάννης Ιωάννης του Παύλου και της Αικατερίνης
29. Βάγιας Νικόλαος του Ιωάννου και της Μαρίας
30. Βαλδούμας Αλέξιος του Θεοδώρου και της Ευαγγελίας
31. Βλαχογεώργος Ανδρέας του Ευαγγέλου και της Κατερίνας
32. Βλαχογεώργος Απόστολος του Νικολάου και της Κλεοπάτρας
33. Βολοβίνης Ιωάννης του Πέτρου και της Νεοκλείας
34. Γκουγκλιάνας Αλέξανδρος του Αθανασίου και της Πολυξένης
35. Δημούλας Κων/νος του Διονυσίου και της Φανής
36. Ηλιάδου Μαγδαληνή του Παύλου και της Παρθεν.
37. Θωδάς Θωμάς του Δημητρίου και της Ιωάννας
38. Ζαχείλα Σταματία του Γεωργίου και της Αικατερίνης
39. Κάγιας Ευάγγελος του Δημητρίου και της Αικατερίνης
40. Καλαϊντζίδης Αλκιβιάδης του Προδρόμου και της Ελένης
41. Καραγιαννίδης Ανέστης του Αχιλλέως και της Κυριακής
42. Καραμούλας Σπυρίδων του Αστερίου και της Σταυρούλας
43. Καρκαμπίτσας Βλάσιος του Δημητρίου και της Ευαγγελίας
44. Κατσίκα Αννα του Σταύρου και της Αφροδίτης
45. Κοντογιάννης Μιλτιάδης του Χρίστου και της Χρυσούλας
46. Κουδουνάς Αθανάσιος του Γεωργίου και της Ελευθερίας
47. Κυριάκος Ρίζος του Ιωάννου και του Φράγκου
48. Κωστής Νικόλαος του Γεωργίου και της Ελένης
49. Λεωνίδας Σταύρος του Χρήστου και της Κερασίας
50. Λιόλιος Θεόδωρος του Γρηγορίου και της Ευθυμίας
51. Μήλιος Ιωάννης του Νικολάου και της Στεργιανής
52. Μπαντής Αστέριος του Κων/νου και της Μαρίας
53. Μπάρδας Απόστολος του Γεωργίου και της Φανής
54. Μπατάλας Ευθύμιος του Κων/νου και της Αλκηστις
55. Νατσιόπουλος Σπυρίδων του Δημητρίου
56. Ντούκας Χρήστος του Αθανασίου και της Δέσποινας
57. Παγώνη Ελπιδοφόρα του Αλεξάνδρου και της Χρυσάνθης
58. Παναγιωτίδης Χρόνης του Θεοδώρου και της Πολυξένης
59. Παπαγεωργίου Ιερώνυμος του Αλεξάνδρου και της Ελένης
60. Παπαδημητρίου Παρασκευή του Ιωάννου και της Μαρίας
61. Παπαλεξίου Αλέξιος του Ζήση και της Κρυστάλλως
62. Παπαλεξίου Αλέξιος του Παναγιώτου και της Αλεξάνδρας
63. Παπαστεργίου Μαρία του Βαϊου και της Αικατερίνης
64. Πάστρας Κων/νος του Γεωργίου και της Παγώνας
65. Ριζούλης Χρήστος του Δημητρίου και της Φανής
66. Σαουλίδου Αφροδίτη του Κων/νου και της Ιφιγενείας
67. Σαρικαδάκη Μαρία του Δήμου και της Χρυσάνθης
68. Σέτσικας Δημήτριος του Γεωργίου και της Δωροθέας
69. Σώμος Κων/νος του Γεωργίου και της Ελένης
70. Τζήκας Κων/νος του Σπυρίδωνος και της Μαρίας
71. Τσιχάρας Βασίλειος του Ιωάννου και της Σταυρούλας
72. Τσικίμης Νικόλαος του Ιωάννου και της Βάιας
73. Φασούλα Βασιλική του Αργυρίου και της Ευτυχίας
74. Χατζής Νικόλαος του Αθανασίου και της Αγλαϊας
75. Χατζηνίκος Βασίλειος του Νικολάου και της Ελευθερίας
76. Χατζηνίκου Μαίρη του Νικολάου και της Ελευθερίας
77. Ψύρρας Κων/νος του Παναγιώτου και της Γλυκερίας
78. Γκαντάρας Σπυρίδων του Ιωάννου και της Πολυξένης
79. Ζαρζώνης Ιωάννης του Γεωργίου και της Μαρίας
80. Καραμπάλιος Δημήτριος του Βασιλείου και της Αναστασίας
81. Κατσούλη Ιωάννα του Ευτυχίου και της Δήμητρας
82. Λιάκου Φωτεινή του Κων/νου και της Ασπασίας
83. Μάγγος Θεόδωρος του Γρηγορίου και της Σταυρούλας
84. Μητρούλα Φανή του Γεωργίου και της Δήμητρας
85. Ντούγκος Γεώργιος του Ιωάννου και της Κασσιανής
86. Πετρίτης Χρυσόστομος του Ιωάννου και της Μαρίας
87. Σιαμπάνου Χρυσάνθη του Γεωργίου και της Ευαγγελίας
88. Τσιούκα Ευαγγελία του Ηλία και της Βιργινίας
89. Φαρμάκης Γεώργιος του Ιωάννου και της Αικατερίνης

Εκ της Ζ Γενικής Επιθ/σεως Μέσης Εκπαιδεύσεως
90. Αζωϊδου Ζωή του Ηρακλέους και της Σοφίας
91. Ακτσελής Θεολόγος του Παύλου και της Ολγας
92. Αποστόλου Μαγδαληνή του Δημητρίου και της Μακρίνας
93. Γαλαράς Χρίστος του Θεοδώρου και της Αγγελικής
94. Γεράκου Παναγιώτα του Σταύρου και της Ευθυμίας
96. Εφραιμίδου Αννα του Αριστοτέλους και της Χάιδως
97. Ηλιάδης Κοσμάς του Κυριάκου και της Μάρθας
98. Θαμνίδης Ευθύμιος του Γεωργίου και της Κυριακής
99. Θεοδωρίδης Δημήτριος του Ιωάννου και της Ολυμπίας
100. Θεοδωρίδης Κων/νος του Ευσταθίου και της Μαγδαληνής
101. Καρακούσης Θεόδωρος του Κων/νου και της Ελευθερίας
102. Καρακούσης Κων/νος του Βασιλείου και της Καλλιόπης
103. Καρτερού Γεωργία του Χρυσοστόμου και της Ελένης
104. Κουκουρίκος Απόστολος του Θεοδώρου και της Αικατερίνης
105. Λόγκος Φραγκούλης του Πέτρου και της Δήμητρας
106. Μαρίνος Λάζαρος του Αθανασίου και της Κων/νας
107. Μεκιτανίδης Θεόδωρος του Σταύρου και της Πελαγίας
108. Πολυχρονίδης Ελευθέριος του Πολυχρόνη και της Ελπίδος
109. Ρογκότης Γεώργιος του Βασιλείου και της Ευανθίας
110. Σαπουντζόγλου Αναστασία του Εμμανουήλ και της Βαρβάρας
111. Χανδολιάς Απόστολος του Αδάμου και της Βασιλικής
112. Χαραλαμπίδου Μαρία του Κοσμά και της Ολυμπίας
113. Χατζηϊωάννου Χαράλαμπος του Σπυρίδωνος και της Τατιάνας

Εκ της Η Γενικής Επιθ/σεως Μέσης Εκπαιδεύσεως
114. Αλεξιάδης Κων/νος του Μενελάου και της Βιργινίας
115. Βαχτσεβάνος Νικόλαος του Αθανασίου και της Μαρίας
116. Βραβοσινός Χρήστος του Στεφάνου και της Καλλιόπης
117. Γρηγοριάδου Κυριακή του Κων/νου και της Ελένης
118. Δαλίπης Αντώνιος του Αθανασίου και της Ευαγγελίας
119. Καδίκα Ειρήνη του Πασχάλη και της Αλεξάνδρας
120. Καρέτσος Νικόλαος του Δημητρίου και της Χρυσούλας
121. Μάτσος Νικόλαος του Ιωάννου και της Βασιλικής
122. Νούκος Ανδρέας του Χρήστου και της Αικατερίνης
123. Παπαβασιλείου Χρήστος του Ιωάννου και της Βάσως
124. Παπαδόπουλος Ευάγγελος του Σάββα και της Χρυσούλας
125. Πάσογλου Αβραάμ του Δημοσθένους και της Ολγας
126. Ρήγκας Γεώργιος του Εμμανουήλ και της Αικατερίνης
127. Σαλτσίδου Τριανταφυλλιά του Χαραλάμπους και της Μαρίας
128. Τσαουσίδης Αντώνιος του Ιωάννου και της Φωτεινής
129. Τσίγκας Ευάγγελος του Αρσενίου και της Φανής
130. Καραμίντζιος Χρίστος του Ευαγγέλου και της Μαρίας

Εκ της Θ Γενικής Επιθ/σεως Μέσης Εκπαιδεύσεως
131. Βαμβέτσος Ευστάθιος του Στυλιανού και της Ουρανίας
132. Βουργίδης Αντώνιος του Γεωργίου και της Μελπομένης
133. Γαστεράτος Στέφανος του Αλεξάνδρου και της Ελενέτας
134. Γαστεράτος Ανδρέας του Αλεξάνδρου και της Μαρίας
135. Γιαραλής Γεώργιος του Χαριλάου και της Καλυψούς
136. Γκόγκα Μαρία του Σωτηρίου και της Αναστασίας
137. Καστούμη Γεωργία του Νικολάου και της Ξανθής
138. Κατσουλίδης Πολύκαρπος του Αλεξάνδρου και της Μαρίνας
139. Κεραμίδα Αγνή του Δημητρίου και της Αφροδίτης
140. Μοσχέτας Νικόλαος του Κων/νου και της Παρασκευής
141. Παπανικολάου Δημήτριος του Γεωργίου και της Αγόρως
142. Πάτσιας Στέφανος του Χριστοδούλου και της Ολυμπίας
143. Πρωτόπαππας Ιωάννης του Σταύρου και της Ελένης
144. Ρέσσος Λάζαρος του Ευαγγέλου και της Αντωνίας
145. Σιαμέτης Θεόδωρος του Δημητρίου και της Ευαγγελιώς
146. Τζόβας Χρήστος του Γεωργίου και της Υπατίας
147. Τόλιας Νικόλαος του Νέστωρος και της Κυράτσως
148. Τσάγγος Ευάγγελος του Ηλία και της Αθηνάς
149. Τσιούνης Παναγιώτης του Δημητρίου και της Μαρίας

Εκ της Ι Γενικής Επιθ/σεως Μέσης Εκπ/σεως
150. Αγριανίδου Ελπινίκη του Δημητρίου και της Παρθένας
151. Βίτσιος Γεώργιος του Ιωάννου και της Αικατερίνης
152. Βίτσιος Νικόλαος του Νικολάου και της Αγοραστής
153. Γιουματζίδου Παρθένα του Ιωάννου και της Μαρούλας
154. Δέλλιου Γλυκερία του Αθανασίου και της Βασιλικής
155. Δερμεντζής Κων/νος του Πέτρου και της Σταυρούλας
156. Δημητριάδης Σπυρίδων του Ιορδάνου και της Φωτεινής
157. Δημοτζίκης Γεώργιος του Λάμπρου και της Αννας
158. Ιντζές Ανδρέας του Κων/νου και της Σοφίας
159. Καμπούρ - Παράσχου Νίκη του Φιλοκτήμωνος και της Χρυσής
160. Κουτούλας Κων/νος του Αποστόλου και της Τασούλας
161. Μάντος Δημήτριος του Διαμαντή και της Αγάπης
162. Νικολαϊδης Γεώργιος του Λαζάρου και της Αλεξάνδρας
163. Νικολαϊδου Αναστασία του Παναγιώτου και της Καλλιόπης
164. Οικονόμου Αθανάσιος του Δημητρίου και της Στυλιανής
165. Παπαδοπούλου Ευανθία του Παναγιώτου και της Μαρίας
166. Παπαχίντζου Νίκη του Κων/νου και της Ελευθερίας
167. Σαρουγιαννίδης Βασίλειος του Αβραάμ και της Ελένης
168. Σπέντζος Γεώργιος του Βασιλείου και της Ευθυμίας
169. Στόιλας Αθανάσιος του Σπυρίδωνος και της Ελένης
170. Τοπκαρόγλου Δημήτριος του Ιωάννου και της Δέσποινας
171. Τσιγκάλης Γεώργιος του Αγγέλου και της Σοφίας
172. Χαρίτου Παρθένα του Δημοσθένους και της Σουλτάνας
173. Χριστοφορίδου Αθηνά του Σταύρου και της Δέσποινας
174. Βίτσιου Μαρία του Δήμου και της Κερασιάς

Εκ της ΙΑ Γενικής Επιθ/σεως Μέσης Εκπ/σεως
176. Αθανασιάδης Χαράλαμπος του Σταύρου και της Σεβαστής
177. Αρβανιτίδης Δημήτριος του Νικολάου και της Δέσποινας
178. Βίγγα Ελπίς του Θεοδοσίου και της Πασχαλίνας
179. Ιγναντιάδου Ολυμπία του Δημητρίου και της Ελένης
180. Κόρμου Μαρία του Κων/νου και της Νικολέττας
181. Κυριακίδης Νικόλαος του Γεωργίου και της Ολγας
182. Παπαγεωργίου Βαρσάμης του Βασιλείου και της Δήμητρας
183. Τσατσίκου Χρυσούλα του Ζήση και της Παναγιώτας
184. Χιονίδης Κων/νος του Ισαάκ και της Αννας

Εκ της ΙΒ Γενικής Επιθ/σεως Μέσης Εκπ/σεως
185. Καραμπίνη Δήμητρα του Βασιλείου και της Γεωργίας
186. Παπαθανασίου Χρήστος του Αναστασίου και της Βασιλικής

Εκ της ΙΓ Γενικής Επιθ/σεως Μέσης Εκπ/σεως
187. Λεγγούρδας Κων/νος του Κυριάκου και της Μεταξίας
188. Μανωλάκος Πολυζώης του Παναγιώτου και της Σοφίας
189. Νταρζάνος Δημήτριος του Πέτρου και της Χρυσούλας
190. Σπυρόπουλος Ιωάννης του Σπυρίδωνος και της Μαρίας
191. Τσιρώνης Γεώργιος του Γεωργίου και της Μαριγώς

Εκ της ΙΔ Γενικής Επιθ/σεως Μέσης Εκπ/σεως
192. Αναστασόπουλος Παναγιώτης του Φωτίου και της Τούλας
193. Ανδριανόπουλος Δημήτριος του Δημητρίου και της Σταυρούλας
194. Ανδριανόπουλος Ηλίας του Γεωργίου και της Ιωάννας
195. Δικαίος Παναγιώτης του Γρηγορίου και της Αντωνίας
196. Κωσταράκος Δημήτριος του Ηλία και της Παναγιώτας
197. Νικολακόπουλος Αναστάσιος του Βασιλείου και της Γεωργίας
198. Στασινάκης Νικόλαος του Αργυρίου και της Ευγενίας
199. Στασινάκης Παναγιώτης του Αργυρίου και της Ευγενίας
200. Φωτόπουλος Δημήτριος του Νικολάου και της Αντωνίας

Εκ της ΙΕ Γενικής Επιθ/σεως Μέσης Εκπ/σεως
201. Φούρας Ανδράς του Αθανασίου και της Γιαννούλας
202. Δαλπάκης Ανδρέας του Γεωργίου και της Κων/νας
203. Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης του Δημητρίου και της Αγγελικής
204. Καραπαναγιώτης Ανδρέας του Γεωργίου και της Χρυσούλας
205. Κοσμάς Βασίλειος του Δημητρίου και της Μαρίας
206. Παρδαλάκης Ιωάννης του Παναγιώτου και της Μαρίνας
207. Ρουγκάλας Βασίλειος του Ιωάννου και της Νικολίτσας

Εκ της ΙΣΤ Γενικής Επιθ/σεως Μέσης Εκπ/σεως
208. Βαλλιάνος Παντελής του Νικολάου και της Βασιλικής
209. Βλάχος Ευάγγελος του Βασιλείου και της Σοφίας
210. Βραχάς Δημήτριος του Κων/νου και της Δήμητρας
211. Γεωργίου Νικόλαος του Μιλτιάδου και της Ελένης
212. Γρηγόρη Βασιλική του Γεωργίου και της Μαρίας
213. Ιωάννου Ιωάννης του Νικολάου και της Ταρσίτσας
214. Κονδύλης Γρηγόριος του Ευαγγέλου και της Αννας
215. Μητσιακούλης Ιωάννης του Αποστόλου και της Ελευθερίας
216. Μπέλλος Χαρίλαος του Βασιλείου και της Ιωάννας
217. Παπατσίρος Ιωάννης του Γεωργίου και της Ελένης
218. Λαϊνάς Απόστολος του Ηλία και της Αγαθονίκης
219. Ρίζος Ιωάννης του Κων/νου και της Αννας
220. Φλωρόπουλος Δημήτριος του Ανδρέου και της Ροδάνθης
221. Χρυσοχόου Βασιλική του Δημητρίου και της Θεοδώρας
222. Ψαράκη Μαρία του Αντωνίου και της Αγγελικής
223. Γαλής Γεράσιμος του Κων/νου και της Θεώνης

Εκ της ΙΖ Γενικής Επιθ/σεως Μέσης Εκπ/σεως
224. Κουτσαντωνάκη Μαρία του Ιωάννου και της Ελένης
225. Μπαλιάν Στέφανος του Αναστασίου και της Πολύμνας
226. Σαμψών Ελένη του Ελευθερίου και της Χαρίκλειας

Εκ της ΙΗ Γενικής Επιθ/σεως Μέσης Εκπ/σεως
227. Γρυδάκης Διαμαντής του Δημητρίου και της Αικατερίνης
228. Καραγιάννης Ευάγγελος του Γεωργίου και της Βιλελμίνης
229. Παυλής Διαμαντής του Κων/νου και της Γραμματικής
230. Τριανταφύλλου Κων/νος του Ανδρέου και της Καλλιόπης

Εκ της ΙΘ Γενικής Επιθ/σεως Μέσης Εκπ/σεως
231. Βαρούτης Γεώργιος του Δημητρίου και της Αφροδίτης
232. Βαφειάδης Κων/νος του Νικολάου και της Ευτέρπης
233. Γαβριήλ Ολγα του Βασιλείου και της Ευφροσύνης
234. Καραθεόδωρος Χαράλαμπος του Δημητρίου και της Μαρίας
235. Κατσούρης Παναγιώτης του Μιχαήλ και της Βασιλικής


Ένα ντοκουμέντο του καθεστώτος της 21ης Απριλίου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ.
ΠΗΓΗ : "Η" 21/4/2007


ΔΕΙΤΕ: Το βίντεο της Beyonce που απαγορεύτηκε η προβολή του

Στη διαφήμιση του αρώματος της η Beyonce φοράει ένα αποκαλυπτικό κόκκινο φόρεμα και χορεύει αισθησιακά όπως μόνο αυτή μπορεί υπό τους ρυθμούς του ατμοσφαιρικού τραγουδιού «Fever».

Το βίντεο μπορεί να ενθουσιάζει το ανδρικό κοινό αλλά δεν άρεσε καθόλου στις μητέρες. Έτσι μετά από παράπονα τηλεθεατών, απαγορεύτηκε η προβολή της διαφήμισης πριν τις 7:30 μ.μ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση το βίντεο έχει σεξουαλικό υπονοούμενο και είναι ακατάλληλο για παιδιά.

Δγείτε το...



Ο Ρουσόπουλος για την απαλλαγή του...

Του Θεόδωρου Ρουσόπουλου

«Επί δύο ολόκληρα χρόνια, βρέθηκα αντιμέτωπος με μια καταιγίδα συκοφαντίας και ψεύδους, με στόχο τον πολιτικό μου αποκλεισμό και εξόντωση. Και δι’ αυτών την υπονόμευση της κυβέρνησης Καραμανλή.
Η συκοφαντία αυτή ήταν καθαρή κατασκευή.
Χθες η δικαίωσή μου ήλθε από την Βουλή των Ελλήνων.
Η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά και ανεξάρτητοι Βουλευτές ανέδειξαν την αλήθεια. Μαζί τους συντάχθηκε ένας σημαντικός αριθμός Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κινήθηκαν..
με γνώμονα τη συνείδησή τους και όχι κομματικές σκοπιμότητες.
Η απόφαση των Βουλευτών, είναι πέρα από το πρόσωπό μου.
Είναι μια απόφαση που στηρίζει την αλήθεια και την δικαιοσύνη».

Του ξέρτι ότ' (νούμιρο25):

Οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων συμβουλεύουν,μετά από βροχή να μη μαζεύεται ο καρπός της ελιάς?

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 37 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ (1973 – 2010)

Συνέντευξη “εξομολόγηση” του ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ-ΟΔΗΓΟΥ TOY TANK Α.Σκευοφύλαξ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου. Σας παραθέτουμε ένα συγκλονιστικό απόσπασμα που αξίζει να διαβάσετε. O ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-ΟΔΗΓΟΣ TOY TANK Α.Σκευοφύλαξ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου σπάει τη σιωπή του και μιλάει πρώτη φορά για το μακελειό της 17ης Νοεμβρίου 1973

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα στις 17 Νοεμβρίου, η ίλη μου πήρε εντολή να ετοιμαστεί για έξοδο. Αποφασίστηκε να βγουν 5 άρματα. Εγώ ήμουν οδηγός στο πρώτο άρμα που βγήκε στον δρόμο. Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο.

Ενα τέταρτο πριν από τις 3 το πρωί της 17 Νοεμβρίου ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει: “Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου!”» λέει. «Πήρα θέση και ξεκίνησα. Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος. Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα».

Λίγα λεπτά αργότερα ο A. Σκευοφύλαξ θα μαρσάρει δυνατά. Ο δυνατός προβολέας του τανκ σκοπεύει την πύλη. «H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο. Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί» λέει .

Παρά τον πόνο και την αγωνία τους να φύγουν να γλιτώσουν την ζωή τους, οι φοιτητές θα δείξουν μεγαλείο ψυχής απέναντι στον στρατιώτη που ισοπέδωσε το όνειρό τους. Αδιάψευστη απόδειξη, η μαρτυρία του κ. Σκευοφύλακα: «Οπως περνούσαν οι φοιτητές θυμάμαι ότι έριχναν μέσα στο τανκ πακέτα τσιγάρα και ό,τι προμήθειες είχαν μαζί τους. Οταν γυρίσαμε στο Γουδί, το άρμα έμοιαζε με περίπτερο. Οσο σκέφτομαι ότι οι φοιτητές μας έδιναν σάντουιτς και τσιγάρα, μετά απ’ όσα τους κάναμε… Δεν μπορώ να το συχωρέσω αυτό το πράγμα στον εαυτό μου. Σκέφτομαι τι πήγα και έκανα!..».

«ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙ’ AYTO ΠΟΥ HMOYN, ΓΙ’ AYTO ΠΟΥ EKANA.

Τότε αισθανόμουν ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Στους “μαυροσκούφηδες”, στο Γουδί, είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα “παλιοκουμμούνια”, όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Τι περιμένεις!.. Ημουν 20 χρονών… Ούτε μια εφημερίδα δεν είχα διαβάσει μέχρι τότε. Είχα γίνει και εγώ φασίστας.

Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου. »

“ΒΗΜΑ” 9/11/2003

Πηγή:http://kafeneiotonamea.blogspot.com/2010/11/37-1973-2010.html

Πολυτεχνείο: Μια συγκλονιστική στιγμή αντίστασης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΣ-Διοικητής του 336 Τάγματος. Λευκωσία 1974
Ομιλία στη Σχολή Ευελπίδων


Στη ζωή των λαών υπάρχουν στιγμές που όση προσπάθεια και αν γίνεται να φαλκιδευτούν, έχουν τόση ζωντάνια, τόση αλήθεια και τέτοια λαμπρότητα που κανένας περιορισμός και καμία υπερβολή δεν είναι δυνατές να αλλοιώσουν τις σωστές τους διαστάσεις.
Μία τέτοια αληθινά ζωντανή και συγκλονιστική στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας μας είναι η μεγαλειώδης εξέγερση των φοιτητών ενάντια στη δικτατορία για την πτώση της και για την Ελευθερία του Ελληνικού Λαού.

Κορυφαίος οργασμός , γνήσιας φυσικής σκηνογραφίας σύγχρονης αρχαίας τραγωδίας, είναι η 17η Νοέμβρη 1973.

Η ζωντάνια και η ομορφιά ενός λαού αντικατοπτρίζεται στην ενθουσιώδη πίστη και στην αυθόρμητη συμπεριφορά της νεολαίας του. Και θα πρέπει να αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχισμένοι και περήφανοι γιατί η νεολαία της εποχής της γενιάς του Πολυτεχνείου στάθηκε υπέροχα στο σωστό της ύψος το ’73 όπως όλοι οι νέοι της Ελλάδας στάθηκαν σωστά σ’ όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας.

Η γενιά του Πολυτεχνείου αλλά και της Νομικής , η πιο σωστά η νεολαία της εποχής εκείνης με πρωτοπόρα τα φοιτητικά νιάτα , δεν πρόδωσε την ωραία αυτή παράδοση. Τουναντίον ξεπέρασε τις προηγούμενες γενιές και έδωσε αθάνατα κτυπήματα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΑΛΗΘΕΙΑΣ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ στο φασιστικό τέρας, το οποίο συγκλονίστηκε συθέμελα και πολύ γρήγορα έσπευσε να διαλυθεί αφήνοντας δυστυχώς πίσω του ανεξίτηλα ερείπια εθνικής καταστροφής αλλά και μιας στυφής και αλλοιωμένης γεύσης που στιγμάτισε τη σύγχρονη ιστορία μας.

Γιατί πολλούς ώμους βαραίνει η ευθύνη για τη κατάρα της 7χρονης δικτατορίας και δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ ότι η 7χρονη δικτατορία εκτός απ’ όλες τις άλλες καταστροφές αποδυνάμωσε και τις ένοπλες δυνάμεις με αποτέλεσμα να δώσει την ευκαιρία στους τούρκους να αποτολμήσουν το φριχτό έγκλημα της εισβολής , η οποία παρ’ όλη την ηρωική αντίσταση του Κυπριακού Λαού και τις μεμονωμένες ηρωικές αντιστάσεις των εις Κύπρον ευρισκομένων Ελληνικών και Ελληνοκυπριακών στρατευμάτων , οδήγησε στην Κυπριακή τραγωδία με επακόλουθο τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής Κύπρου από τους τούρκους εισβολείς.

Η αποδυνάμωση της μαχητικής ισχύος της Πατρίδας μας που είχε σαν ταυτόχρονη συνέπεια να μειωθεί η αξιοπιστία, η αξιοπρέπεια και το κύρος της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί η χουντική κυβέρνηση απ’ όλα τα Ευρωπαϊκά Δημοκρατικά Συμβούλια [όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης , ΕΟΚ, κ.α] με ανυπολόγιστες εθνικές και ηθικές μειώσεις του Δημοκρατικού Λαού μας, συνάντησε απ’ την πρώτη στιγμή την καθολική αντίσταση, η οποία γιγάντωνε μέρα με την μέρα.

Αυτή η στάση του Λαού μας είναι και εκείνη που οδήγησε τον Συνταγματικό νομοθέτη του 1975 να περιλάβει το δικαίωμα της αντίστασης στο άρθρο 120 του Συντάγματος καθορίζοντας ότι « Οι Έλληνες ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ και ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ στην με κάθε μέσον ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ κατά οιουδήποτε που επιχειρεί την κατάλυση του Συντάγματος»

Μία σειρά από τις σημαντικές αυτές αντιστάσεις στο εσωτερικό κυρίως αλλά και στο εξωτερικό, έδειξαν αυτή την καθολική αντίσταση όλων των τάξεων του λαού κατά της δικτατορίας.
Σαν τέτοιες αναφέρουμε, πέρα από τις πάρα πολλές μεμονωμένες εκδηλώσεις αντίστασης των απλών ανθρώπων, τις πιο παγκόσμια γνωστές:

13 Αυγούστου 1968, Απόπειρα κατά του δικτάτορα από τον Αλέκο Παναγούλη,

3 Νοέμβρη 1968, Διαδήλωση χιλιάδων του Αθηναϊκού Λάου στην κηδεία του γέρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπανδρέου.

Μάρτης – Απρίλης 1970, Κορυφαίοι Έλληνες διανοούμενοι – Στρατιωτικοί – Ακαδημαϊκοί και Πολιτικοί συγκλονίζουν την Ευρώπη και τον κόσμο και φωτίζουν την καρδιά του δράματος με τις απολογίες τους –καταγγελίες στη δίκη της «Δημοκρατικής Άμυνας»

1971, Συγκλονιστική διαδήλωση χιλιάδων λαού στην κηδεία του πρώτου Νομπελίστα της Ελλάδας, ποιητή Γιώργου Σεφέρη.

20 Φλεβάρη 1973, Κατάληψη από τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας και διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

20 Μαΐου 1973, Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού με επικεφαλής τον σημερινό Υπουργό Ναυτιλίας και πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Ναύαρχο Νίκο Παππά εκδηλώνουν το κίνημα του Ναυτικού και τη στάση του Α / Τ «Βέλους» . Η εκδήλωση αυτή μαζύ με τη δράση της αντιστασιακής Οργάνωσης «Ελεύθεροι Έλληνες» όπου μετείχαν επιφανείς Στρατιωτικοί όπως οι Στρατηγοί Δημ. Οπρόπουλος, Ανδρέας Βαρδουλάκης, Ανδρέας Έσσερμαν, Βασίλης Κούρκαφας, Παντελής Καλαμάκης, Αλεξ.Ζαρκάδας, Σ. Τζανετής, Ταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής, Λοχαγός Μιχάλης Βαρδάνης, Πλοίαρχος Τζανης Τζανετακης, Στρατηγοί Αντώνης Δροσογιάννης, Γιάννης Βαρσος, Βασίλης Μαθιουδάκης, Παύλος Δημόπουλος, Γιώργος Περίδης, Γιώργος Καρούσος, Κώστας Φέτσης, Γιάννης Μπισιας και πολλοί άλλοι, διέψευσαν τον μύθο που καλλιεργούσε η χούντα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι συνυπεύθυνες για την τραγωδία του Ελληνικού Λαού.

4 Νοέμβρη 1973, Η διαδήλωση στο μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου είναι η θρυαλλίδα που πυροδοτεί τον αναβρασμό που επικρατεί στο φοιτητικό κίνημα και που θα καταλήξει στα γεγονότα που σήμερα γιορτάζουμε.

Τα χρόνια που ακολούθησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η πτώση της χούντας το 1974 και το στέριωμα μιάς σύγχρονης Δημοκρατίας μετά το 1974 έχει δώσει σε όλους μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε χιλιάδες αναλύσεις της εποχής εκείνης από ειδικούς και μη ειδικούς από πρωτεργάτες ή απλούς παρατηρητές, από ιστορικούς , κοινωνιολόγους και φιλοσόφους αλλά και από ιστορικίζοντες, κοινωνιολογίζοντες και φιλοσοφίζοντες.

Θα προσέθετα ακόμη ότι , στην ηρεμία και τον καταναλωτικό ευδαιμονισμό της εποχής μας είναι πολλές φορές ανώδυνη μια συζήτηση γύρω από ένα τραπέζι δήθεν αναλυτών μέσα στις αναπαυτικές τους πολυθρόνες. Η εξέγερση όμως του Πολυτεχνείου που είναι η κορυφαία στιγμή της αντίστασης κατά της χούντας και η αρχή του τέλους της δικτατορίας , θα παραμένει πάντα όπως παραπάνω περιγράψαμε το καθοριστικό ιστορικό γεγονός που αντέστρεψε θετικά τον ρού της Ιστορίας και απάλλαξε την Πατρίδα μας από το δικτατορικό καθεστώς με τις καταστροφικές του συνέπειες .
Και η Ιστορία θα αποδώσει αυτή τη στιγμή εκεί που ανήκει, δηλαδή στα υπέροχα Ελληνικά νιάτα , περιφρονώντας και αφήνοντας κατά μέρος τις όποιες πρόχειρες αναλύσεις.

Γιατί τα νιάτα της εποχής εκείνης που ξεχύθηκαν αυθόρμητα στους Αθηναϊκούς δρόμους και μαζεύτηκαν στο Πολυτεχνείο το οποίο μετέτρεψαν σε Ιερό βήμα και σύμβολο Ελευθερίας , έξω από οποιαδήποτε ύποπτη καθοδήγηση, με μόνη ιδεολογία την μοναδική ιδεολογία που μπορεί να έχει ο ελεύθερος άνθρωπος, δηλαδή στη σύγκρουση του ιδανικού της Ελευθερίας και του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης διάλεξαν αβίαστα και χωρίς αναλύσεις ειδικών και μη, το ιδανικό της Ελευθερίας.
Τα νιάτα αυτά δεν τα έκαμψαν ούτε τα βασανιστήρια, ούτε οι φυλακίσεις, ούτε οι εξευτελισμοί, ούτε οι παγίδες δήθεν ομαλοποίησης που τους πρόσφερε η χούντα, γιατί τα νιάτα είναι πάντα υπέροχα, παράτολμα, είναι όμορφα παράφρονα,

Και για να θυμηθούμε τον ποιητή.
«Δεν ξέρανε πατέρα , μάνα , σπίτι,
έναν δεν δίνανε για το σήμερα παρά,
Δεν κράταγαν μεζούρα και διαβήτη,
Δεν ρίχνανε δραχμές στον κουμπαρά»[*]

Αυτά τα αγεωμέτρητα νιάτα που ενώ η χούντα τους πρόσφερε μία πλαστική ευδοκίμηση, διάλεξαν τον παράτολμο δρόμο «…παίζοντας το κρυφτούλι με τον θάνατο σε κάθε γωνιά και σοκάκι»[*] αυτόν το δρόμο που σε κάθε σκοτεινή εποχή διαλέγουν πάντα τα νιάτα, αυτόν τον οποίον ο Ζαν Πωλ Σαρτρ ονομάζει στις παρακάτω γραμμές « Η Δημοκρατία της σιωπής».

«….Σ ‘ όλο τον κόσμο, λέει ο Σαρτρ, δεν υπάρχει στρατός όπου συναντάει κανείς τέτοιαν ισότητα κινδύνων απ’ τον φαντάρο κι ως τον αρχιστράτηγο. Γι’ αυτό ακριβώς, η Αντίσταση υπήρξε μια πραγματική Δημοκρατία.για τον στρατιώτη όπως και για τον ηγέτη, ο ίδιος κίνδυνος, η ‘ίδια ευθύνη, η ίδια απόλυτη ελευθερία μέσα στην πειθαρχία.

Έτσι , μέσα στη σκιά και μεσ’ το αίμα, συγκροτήθηκε τότε η πιο δυνατή απ ‘ όλες τις Δημοκρατίες. Καθ’ ένας απ’ τους Πολίτες της ήξερε πως χρωστούσε τον εαυτό του σ’ όλους και πώς, ταυτόχρονα, δεν μπορούσε να υπολογίζει παρά μόνο στον εαυτό του’ καθένας τους πραγματοποιούσε , μέσα στην πληρέστερη εγκατάλειψη, τον ιστορικό του ρόλο.

Καθένας τους, κόντρα στους δυνάστες , επιχειρούσε να γίνει ο εαυτός του, αναπόδραστα και, διαλέγοντας ο ίδιος τον εαυτόν του μέσα στην ελευθερία του , διάλεγε την ελευθερία όλων»[**]

Γι’ αυτά τα ιδανικά αγωνίστηκαν πάντα τα νιάτα της Ελλάδας και γι’ αυτά τα ιδανικά αγωνίστηκαν και τα νιάτα του Πολυτεχνείου που τιμούμε σήμερα. Και είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι , πρωταγωνιστές του νεανικού αυτού αγώνα είναι οι φοιτητές, η σημερινή δηλαδή και αυριανή διανόηση και επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι κυριαρχούσε τότε το σύνθημα «Παιδεία» γιατί οι Λαοί που έχουν Παιδεία; Δεν ανέχονται δικτατορίες.

Και μέσα σ’ αυτά τα ιδανικά χρίζεται μετά το 1974 η σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία και αυτά τα ιδανικά καλούνται να περιφρουρούν πάντα τα στρατευμένα νιάτα της Ελλάδας.

Η περιφρούρηση αυτή είναι ακόμη ένα κτύπημα στην τότε προσπάθεια της χούντας να καταστρέψει τον ψυχικό δεσμό λαού και στρατού και να πλήξει ανεπανόρθωτα την Εθνική μας Ενότητα.

Πηγή:http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=6&art_id=994

Έστειλε 7.000 email για να βρει μία κοπέλα

Αλλά τελικά τον απέρριψε…

Βρήκε τον έρωτα της ζωής του σε ένα πάρτι. Μετά από ολιγόλεπτη κουβέντα, οι δυο τους χάθηκαν μέσα στο πλήθος, αλλά ο ερωτοχτυπημένος Αυστραλός δεν εγκατέλειψε τα όπλα. Γνωρίζοντας μόνο το όνομά της και το γεγονός πως η ψηλή καστανομάλλα ήταν συνάδελφος, έστειλε 7.000 email για να τη βρει. Τελικά τα κατάφερε, αλλά η Ολίβια αρνήθηκε να έρθει σε επαφή μαζί του…

Όλα άρχισαν το περασμένο Σάββατο, όταν ο νεαρός Στηβ Τάκερ παραβρέθηκε ως καλεσμένος σε ένα πάρτι στην πρωτεύουσα στο οποίο ήταν καλεσμένοι και άλλοι συνάδελφοί του από το υπουργείο Μετανάστευσης στην Καμπέρα. Ένας εξ αυτών είχε πάρει μαζί του και την συγκάτοικό του με την οποία είχε μια ολιγόλεπτη κουβέντα ο νεαρός Στηβ. Η κουβέντα όμως που άρχισαν δεν τελείωσε, αφού ότι στη συζήτηση παρεμβλήθηκαν και άλλα άτομα, γεγονός που στέρησε στον νεαρό ενδιαφερόμενο να μάθει περισσότερα για την συγκεκριμένη κοπέλα που τον εντυπωσίασε. Το μόνο που κατάφερε να μάθει για την ίδια, ήταν ότι την έλεγαν Ολίβια.

Το διάστημα που μεσολάβησε, μέχρι να επιστρέψει στην δουλειά, δεν κατάφερε ούτε στιγμή να την βγάλει από το μυαλό του. Ο έρωτας για την ψηλή καστανομάλλα κοπέλα ήταν κεραυνοβόλος.

Απ' ό,τι είπε ο ίδιος το μόνο που ήθελε ήταν να την συναντήσει και πάλι, και να τις πει ό,τι δεν πρόλαβε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησής τους στο πάρτι. Έτσι αποφάσισε να στείλει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα σε όλους του υπαλλήλους του υπουργείου και να εξιστορεί τη συνάντηση μαζί της και όσα κατάφερε να μάθει γι' αυτήν.

Μεταξύ άλλων στο μήνυμα έγραφε ότι εργάζεται και αυτή στο υπουργείο Μετανάστευσης και ήλθε από το Σύδνεϋ στην Καμπέρα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Έγραψε επίσης ότι, αμέσως όταν την είδε ένοιωσε μια παντοδύναμη έλξη, αλλά δεν κατάφερε να της πει τίποτα γιατί στη συζήτηση που άρχισαν παρεμβλήθηκαν και άλλα άτομα. Ζητούσε από τους συναδέλφους του αν τη γνωρίζουν να της μεταβιβάσουν το ενδιαφέρον του και να της πουν, αν θέλει, να επικοινωνήσει μαζί του.

Το e-mail του ρομαντικού νεαρού έχει γίνει θέμα συζήτησης και θετικών σχολίων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ζήτησαν από το υπουργείο να μη διώξει τον νεαρό, που έκανε κατάχρηση στο ηλεκτρονικό σύστημα για μια προσωπική του υπόθεση. Εκπρόσωπος του υπουργείου βιάστηκε να διευκρίνιση ότι ο κανονισμός της υπηρεσίας για την ενέργεια του νεαρού δεν προβλέπει την απόλυσή του.

Να θυμίσουμε εδώ ότι πριν από τρία χρόνια, ο νεαρός Πάτρικ Μόμπεργκ, από τη Νέα Υόρκη, είχε δημιουργήσει μια ιστοσελίδα αναζητώντας μια κοπέλα που είχε δει στο μετρό. Τελικά την βρήκε. Ήταν η Καμίλ Χάιτον από την Μελβούρνη.

Η Ολίβια που έψαχνε ο Στηβ Τάκερ στην Καμπέρα τελικά βρέθηκε αλλά αρνήθηκε να έρθει σε επικοινωνία μαζί του ή να εκτεθεί στα μέσα ενημέρωσης.


Πηγή:http://www.newsbeast.gr/world/arthro/75633/esteile-7000-email-gia-na-vrei-mia-kopela/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ TOY ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

Ο σύλλογος αιμοδοτών και δωρητών σώματος "Κολινδρού Άγιος Δημήτριος" ανακοινώνει:

(Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγένθυση)

ΠΑΛΗΟ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ

Ένα δωδεκάχρονο παιδάκι βλέποντας τις ειδήσεις ρωτάει τον μπαμπά του:

- Μπαμπά,

τι είναι η πολιτική;

Ο πατέρας,

που είναι φανερά ικανοποιημένος που ο γιος του δείχνει

σημάδια ωριμότητας, του απαντάει με ένα

παράδειγμα:

- Κοίταξε παιδί μου...

Μια χώρα είναι σαν μια οικογένεια. Πάρε

για παράδειγμα τη δική μας.


Η μαμά, είναι σαν την κυβέρνηση, κανονίζει τα

πάντα μέσα στο σπίτι.


Εγώ, ο πατέρας, είμαι σαν το μεγάλο κεφάλαιο, στηρίζω την

οικονομία του σπιτιού.

Η υπηρέτρια, είναι σαν την εργατική τάξη, κάνει όλες τις
εργασίες που πρέπει να γίνουν.

Εσύ, είσαι η κοινή γνώμη που παρατηρεί τα

όσα συμβαίνουν γύρω της.

Τέλος, το μωρό που έχουμε σπίτι
συμβολίζει το μέλλoν της χώρας.
Σκέψου τα όλα αυτά το βράδυ, και αύριο θα συζητήσουμε
για τα συμπεράσματα που
έβγαλες, εντάξει;
- Εντάξει μπαμπά, απαντάει ο
μικρός, και σκεφτικός πηγαίνει στο κρεβάτι του.
Στη
διάρκεια της νύχτας και ενώ σκεφτόταν τα σοφά λόγια του πατέρα
, ακούει κλάματα από την
κούνια του μωρού. Σηκώνεται πάνω, πλησιάζει την κούνια και βλέπει ότι το
μωρό έχει λερωθεί..
Πηγαίνει στην
κρεβατοκάμαρα να το πει στην μητέρα του, ανοίγει την πόρτα και βλέπει μόνο τη μητέρα του στο κρεβάτι
να κοιμάται .
Ο πατέρας άφαντος! Τον πιάνει πανικός!
Από την μισάνοιχτη πόρτα του δωματίου υπηρεσίας, ακούει ύποπτους
θορύβους.. .. πλησιάζει, κοιτάει και βλέπει τον
πατέρα του με την υπηρέτρια στα τέσσερα! Κάγκελο ο πιτσιρίκος!!!
- "Τι να κάνω;", σκέφτεται, "να ξυπνήσω την μαμά; θα δει τον
μπαμπά με την υπηρέτρια, να διακόψω τον μπαμπά; ντρέπομαι, και ποιος θα
αλλάξει το μωρό;;; εγώ δεν ξέρω να το
κάνω..."
Αποφασίζει, λοιπόν να κάνει την πάπια και πάει για
ύπνο. Το επόμενο
μεσημέρι, μετά το φαγητό, λέει ο
πατέρας στον γιο:
- Λοιπόν; Σκέφτηκες αυτά που σου είπα
εχθές;
- Ναι πατέρα, τα
σκέφτηκα.
- Και τι συμπέρασμα
έβγαλες;
- Όταν η
κυβέρνηση κοιμάται,
το μεγάλο κεφάλαιο
πηδάει την εργατική τάξη ,
η κοινή
γνώμη αδιαφορεί,
και το
μέλλον της χώρας είναι βυθισμένο στα σκατά
!!

Φωτογραφική μηχανή για... πίσω από τις γωνίες

Είναι δυνατόν να βγάλεις μια φωτογραφία και να φαίνεται τι κρύβεται πίσω από την γωνία; Όχι φυσικά. Κι όμως μην βιάζεστε να απαντήσετε γιατί σύντομα θα μπορείτε να φωτογραφίζεται τα... πάντα!

Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ δημιούργησαν μια επαναστατική φωτογραφική μηχανή που φωτογραφίζει ακόμα και πίσω από γωνίες, αν και η τεχνική χρειάζεται ακόμα τελειοποίηση.

Η κάμερα χρησιμοποιεί πολύ βραχείς και υψηλής έντασης παλμούς λέιζερ για να φωτίσει μια σκηνή. Η συσκευή δημιουργεί μια εικόνα, που περιλαμβάνει ακόμα και αντικείμενα κρυμμένα πίσω από μια γωνία και έξω από το οπτικό πεδίο του φωτογράφου, συλλέγοντας τις ανεπαίσθητες ποσότητες του φωτός λέιζερ που αντανακλώνται από ένα τοπίο ή άλλη σκηνή.

Οι επιστήμονες του εργαστηρίου Media Lab του ΜΙΤ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραμές Ρασκάρ, σύμφωνα με το BBC, πιστεύουν ότι η νέα μηχανή μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, στη ρομποτική όραση και στην ιατρική ενδοσκόπηση.

"Είναι σαν να έχεις όραση με ακτίνες Χ, χωρίς τις ακτίνες Χ", δήλωσε ο Ρασκάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι όταν ξεκίνησε τη σχετική έρευνα πριν από τρία χρόνια, το σημερινό επίτευγμά του εθεωρείτο αδύνατο από τους άλλους.

Στην "καρδιά" της φωτογραφικής μηχανής βρίσκεται ως πηγή φωτός ένα λέιζερ που εκπέμπει παλμούς με συχνότητα 1 femtosecond, δηλαδή ένα εκατομμυριοστό του νανο-δευτερολέπτου ή 0,000000000000001 δευτερόλεπτα. Τέτοια λέιζερ συνήθως χρησιμοποιούνται από χημικούς για την απεικόνιση χημικών αντιδράσεων σε ατομικό ή μοριακό επίπεδο.

Το λέιζερ εκπέμπει παλμούς φωτός στη σκηνή που πρόκειται να φωτογραφηθεί. Τα σωματίδια φωτός του λέιζερ διασκορπίζονται και αντανακλώνται από όλες τις επιφάνειες, ενώ ακόμα κι αν υπάρχει κάποια γωνία, λίγα σωματίδια πάλι θα αντανακλαστούν, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν ένας άνθρωπος κρύβεται πίσω από μια γωνία, ο αισθητήρας της κάμερας, που "συλλαμβάνει" το αντανακλώμενο φως, θα μπορέσει να τον "δει".

Στη συνέχεια, η φωτογραφική μηχανή χρησιμοποιεί πολύπλοκους αλγόριθμους -παρόμοιους με αυτούς στις ιατρικές τομογραφίες- για να κατασκευάσει ένα πιθανό τρισδιάστατο μοντέλο της γύρω περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των κρυμμένων αντικειμένων και προσώπων πίσω από μια γωνία. Προς το παρόν πάντως, η νέα τεχνική είναι εφικτή μόνο σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες και μπορεί να "μπερδευτεί", αν η προς φωτογράφηση σκηνή είναι πολύπλοκη.

Ο καθηγητής Σρι Ναγιάρ του πανεπιστημίου Κολούμπια, ειδικός στην υπολογιστική όραση, χαιρέτισε τη νέα ανακάλυψη, όμως εμφανίστηκε επιφυλακτικός κατά πόσο είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια φωτογραφική μηχανή που, σε πραγματικές συνθήκες, θα μπορεί να φωτογραφήσει με ακρίβεια πίσω από γωνίες μια ολόκληρη σκηνή. "Φαίνεται πως (η ομάδα του Ρασκάρ) απέχουν πολύ ακόμα από το φωτογραφίζουν κανονικές σκηνές", τόνισε. Όπως είπε, επειδή η κάμερα αξιοποιεί πολύ μικρές ποσότητες φωτός για να κάνει στη συνέχεια τους αλγοριθμικούς υπολογισμούς της, έχει να "επιλέξει" ανάμεσα σε μια ποικιλία πιθανών λύσεων για να απεικονίσει, πράγμα που στην πράξη μπορεί να σημαίνει λανθασμένη φωτογράφηση. "Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρώτο βήμα", πρόσθεσε.


Πηγή:http://www.elladanews.gr/article/455233-fotografiki-mixani-gia-piso-apo-tis-gonies.html

Ρατσιστικά συνθήματα από 4χρονο στο Facebook

Παρέμβαση της Κυπριακής αστυνομίας

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, δείχνει έναν 4χρον μικρό Eλληνοκύπριο να κρατά ψεύτικο πιστόλι και να πυροβολεί με προτροπή ενήλικα, ο οποίος δεν φαίνεται, «τους Τούρκους και τους κομμουνιστές».

Επίσης, ο μικρός αναφωνεί με προτροπή και πάλι του ενήλικα, ο οποίος φέρεται να είναι ο παππούς του, «ζήτω η χούντα» μπροστά σε ένα κάδρο με το έμβλημα της 21ης Απριλίου 1967.

Το απαράδεκτο βίντεο υπέπεσε στην αντίληψη της Κυπριακής Αστυνομίας, η οποία θα παραδώσει εντός της ημέρας έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα για να αποφανθεί αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα και από ποια πρόσωπα.

Στη σύνταξη της έκθεσης θα εμπλακεί και το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Παράλληλα με την εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα, ενδεχομένως να απαιτηθεί η εμπλοκή της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, καθώς και του Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χρήστης απέσυρε το βίντεο από την ιστοσελίδα.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/75726/ratsistika-sunthimata-apo-4hrono-sto-facebook/

H θεατρική σατυρική παράσταση των Κολινδρινών τον Δεκαπενταύγουστου

Πατήστε εδώ για να παρακολουθείστε τη μεγάλη θεατρική σατυρική παράσταση,των Κολινδρινών καλλιτεχνών,που έλαβε χώρα στο ανοιχτό θέατρο Κολινδρού,ανήμερα της Παναγίας

Επαναδιαπραγματεύεται το χρέος της η Αργεντινή

Χωρίς (!) τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Η «Λέσχη του Παρισιού» δέχτηκε να διαπραγματευτεί το χρέος της Αργεντινής, το οποίο αγγίζει τα 7,5 δισ. δολάρια, χωρίς τη μεσολάβηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως ζητούσε επίμονα το Μπουένος Άιρες.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, σε διάγγελμα της, ανακοίνωσε πως «η Λέσχη του Παρισιού δέχτηκε τη θέση της Αργεντινής να διαπραγματευτεί το χρέος χωρίς την παρέμβαση του ΔΝΤ», προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρξουν επιτροπές, τράπεζες, εταιρείες, ούτε σύμβουλοι».

Η επιστολή που έστειλε η «Λέσχη του Παρισιού» για το θέμα αυτό «μιλά για ρεαλιστική διαπραγμάτευση και εμείς συμφωνούμε», τόνισε η πρόεδρος της Αργεντινής.

Η «Λέσχη του Παρισιού» είχε κατ' επανάληψη υποστηρίξει ότι ο μοναδικός τρόπος για να ρυθμίσει η Αργεντινή το χρέος της ήταν να υποταχθεί στους όρους του ΔΝΤ, κάτι όμως που η χώρα αρνιόταν να κάνει.

Στις 2 Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών, Αμάντο Μπουντού, είχε επαναλάβει την άρνηση της χώρας του να διαπραγματευτεί με το ΔΝΤ, τερματίζοντας τις εικασίες περί αναστροφής του κλίματος μετά το θάνατο του πρώην προέδρου, Νέστορ Κίρχνερ. Ο εκλιπών το 2005 είχε διώξει το διεθνή οικονομικό οργανισμό από την Αργεντινή, κατηγορώντας τον για την οικονομική κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα το 2001.

Πηγή:http://www.newsbeast.gr/world/arthro/75198/epanadiapragmateuetai-to-hreos-tis-i-argedini/

Η κιθάρα του Τζίμι Χέντριξ «στο σφυρί»

Αν και έχουν περάσει 40 χρόνια από την ημέρα που ο διάσημος μουσικός πέθανε, σε ηλικία 27 ετών, εντούτοις ακόμη παραμένει δημοφιλής. Μάλιστα, στα μέσα του Δεκέμβρη θα γίνει μια δημοπρασία στο Λονδίνο, όπου η κιθάρα του που θα δημοπρατηθεί ξεκινά με αρχική τιμή 120.000 λίρες.
Αρκετά υψηλό ποσό, αν σκεφτεί κανείς, ότι το εν λόγω αντικείμενο είχε αγοραστεί από τον Χέντριξ από δεύτερο χέρι στην τιμή των 15 λιρών στα μέσα της δεκαετίας του 60.

Πηγή:http://www.elladanews.gr/

Εφεύρεση του Αρχιμήδη βρίσκει εφαρμογή το 2010

Οταν ο Αρχιμήδης πειραματιζόταν με τον ατέρμονα κοχλία, πριν από περίπου 2.300 χρόνια, σίγουρα δεν φανταζόταν πως η ιδέα του θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί, αντεστραμμένα μεν, από Ελληνες επιστήμονες για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κι όμως, στα εργαστήρια της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), εδώ και δυόμισι περίπου χρόνια, ο καθηγητής Βασίλης Στεργιόπουλος μαζί με μια ομάδα επιστημόνων και μεταπτυχιακών φοιτητών έχουν αναπτύξει, βασιζόμενοι στη λειτουργία του ατέρμονα κοχλία, ένα σύστημα φιλικό προς το περιβάλλον που υπόσχεται να αντικαταστήσει τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα.
«Ο κοχλίας ή υδρόβιδα χρησιμοποιείτο για χρόνια και χρησιμοποιείται ακόμη για την άντληση υδάτων. Σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό με παραγωγικό τρόπο, εκσυγχρονίζοντάς τον, αν βέβαια μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε τον Αρχιμήδη, ο οποίος παραμένει πάντα επίκαιρος.

Χρησιμοποιούμε, δηλαδή, τον κοχλία ως γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας, αναγκάζοντάς τον να λειτουργήσει αντίστροφα και βλέπουμε στην πράξη πως μια ιδέα χιλιάδων ετών αποδεικνύεται πρωτοποριακή», εξηγεί ο Β. Στεργιόπουλος.

Ενταγμένος στο συνονόματο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας «Αρχιμήδης ΙΙΙ», ο μηχανισμός που έχουν αναπτύξει σε συνεργασία τρία ΑΕΙ της χώρας (ΑΣΠΑΙΤΕ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αναμένει τη χρηματοδότηση του υπουργείου για να εφαρμοστεί πειραματικά σε μεγάλη κλίμακα.

«Μπορούμε πολύ εύκολα να παράγουμε “πράσινη” ενέργεια, τα μεγέθη της οποίας ανάγονται σε κάποιες χιλιάδες μεγαβάτ. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καθαρά ελληνικό προϊόν, με τη δική μας τεχνολογία και τεχνογνωσία, χωρίς να ζητάμε από τρίτους να παρέχουν υπηρεσίες. Πρόκειται για μια λύση που είναι φθηνότερη από οτιδήποτε άλλο που είναι ανταγωνιστικό και εισαγόμενο», επισημαίνει ο καθηγητής.

Ο κοχλίας του Αρχιμήδη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κεκλιμένη θέση τόσο σε μικρά και μεγάλα ποτάμια όπου υπάρχουν μικρές υψομετρικές διαφορές, σε αρδευτικά και υδρευτικά κανάλια, αλλά και σε πλωτές κατασκευές όπου το σύστημα θα εκμεταλλεύεται την κινητική ενέργεια, δηλαδή τη ροή του νερού.

Αντίστροφα

Κάθε σύστημα αυτού του είδους δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα μήκος, ενώ για την κατασκευή δεν απαιτούνται εξεζητημένα υλικά, αλλά μέταλλα όπως το αλουμίνιο.

«Δεν χρησιμοποιούμε τον μηχανισμό ως αντλία όπως ο Αρχιμήδης, αλλά αντιστρέφουμε τη λειτουργία του και τον χρησιμοποιούμε ως υδροστρόβιλο. Το νερό στρέφει τον κοχλία, η γεννήτρια ενεργοποιείται και έτσι παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να διοχετευθεί από εκεί και πέρα στο δίκτυο. Μπορούμε έτσι να δημιουργήσουμε μικρά αρχιμήδεια υδροηλεκτρικά πάρκα», εξηγεί ο καθηγητής.

Ο μηχανισμός λύνει τα χέρια των επιστημόνων και των τεχνικών, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν δύο υδροστρόβιλοι σε σειρά, καλύπτοντας έτσι μεγάλες υψομετρικές διαφορές, αλλά και σε παράλληλη διάταξη όταν η παροχή είναι μεγάλη.

Ο Μόρνος είναι μία περίπτωση όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η εφαρμογή σε πλωτή διάταξη, ενώ υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις -όπως αυτές του Ευρίπου και της Κεφαλονιάς- όπου στη μία ο κοχλίας μπορεί να ανακτήσει την παλιρροϊκή ενέργεια χωρίς να δημιουργεί εμπόδια στη ναυσιπλοΐα και στην άλλη να εκμεταλλευτεί ένα μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στο νησί.

Στην περίπτωση της Κεφαλονιάς, ένα υπόγειο θαλασσινό ποτάμι που ξεκινά από τις καταβόθρες στο Αργοστόλι διασχίζει εγκάρσια το νησί και εκβάλλει με ορμή στον κόλπο της Σάμης.

Το σπάνιο αυτό φαινόμενο -σύμφωνα με τον Β. Στεργιόπουλο- είναι εκμεταλλεύσιμο, καθώς μπορούν να τοποθετηθούν κοχλίες τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο του ποταμού.

Φθηνή και ευμετάβλητη λύση

Στην περίπτωση των μικρών υδροηλεκτρικών, όπως εξηγεί ο Β. Στεργιόπουλος, κάθε υδροστρόβιλος είναι μοναδικός και κατασκευάζεται ένα ξεχωριστό μοντέλο για κάθε περίπτωση, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος του έργου.

Αντίθετα, οι αρχιμήδειοι κοχλίες μπορούν να παραχθούν μαζικά, να τυποποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν σε πολλές περιπτώσεις, αντικαθιστώντας τα μικρά υδροηλεκτρικά. Παράλληλα, δεν απαιτούνται παρεμβάσεις και μεγάλα έργα, όπως π.χ. φράγματα ή ειδικές μελέτες πολιτικών μηχανικών.

Με αυτό τον τρόπο το κόστος μπορεί να είναι κατά 75% μειωμένο συγκριτικά με ένα αντίστοιχο ομοειδές έργο. «Μπορούμε να αναπτύξουμε στην Ελλάδα την αντίστοιχη βιομηχανία παραγωγής, συμβάλλοντας όχι μόνο στην πράσινη ανάπτυξη αλλά δημιουργώντας ταυτόχρονα πολλές νέες θέσεις εργασίας, ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο», αναφέρει ο Β. Στεργιόπουλος.


Πηγή: http://www.elladanews.gr/article/454850-efeyresi-toy-arximidi-briskei-efarmogi-to-2010.html



Άγριο ξύλο μεταξύ φοιτητών στο ΑΠΘ! (video)

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τη 13.00 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έξω από την Πολυτεχνική σχολή.

Περίπου 70 άτομα που ανήκουν στην ''ΠΑΣΠ'' βγήκαν από το πανεπιστήμιο Μακεδονία με κράνη στα κεφάλια και κρατώντας δοκάρια.

Προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σημείο που γίνονται οι καταθέσεις στεφάνων, αλλά εκεί βρισκόταν η ομάδα περιφρούρησης και αριστεριστές. Για λίγα λεπτά η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με τους φοιτητές να ανταλλάσσουν δολοφονικά χτυπήματα με τα καδρόνια.

Κάποια στιγμή οι φοιτητές της ΠΑΣΠ αποχώρησαν και επέστρεψαν στο πανεπιστήμιο ''Μακεδονία''

Δείτε το βίντεο...



Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου


Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.

Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.

Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.

Ακολούθησαν συνελεύσεις φοιτητών στην Ιατρική και στη Νομική σχολή. Μάλιστα, οι φοιτητές της Νομικής εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση των αποφάσεων της Χούντας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, εκδημοκρατισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 20% του προϋπολογισμού και ανάκληση του Ν.1347 για την αναγκαστική στράτευση των φοιτητών.

Όσο περνούσε η μέρα άρχισαν να μαζεύονται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές στο Πολυ-τεχνείο, αλλά και άλλοι που πληροφορήθηκαν το νέο. Η αστυνομία αποδείχθηκε ανίκανη να εμποδίσει την προσέλευση του κόσμου. Το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου. Οι πόρτες έκλεισαν και από τότε άρχισε η οργάνωση της εξέγερσης. Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν 22 φοιτητές και 2 εργάτες, με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές για να οργανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία.

Για το σκοπό αυτό άρχισε να λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, αρχικά στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων, με εκφωνητές τη Μαρία Δαμανάκη και τον Δημήτρη Παπαχρήστου. Επιπλέον, στο Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκαν πολύγραφοι, που δούλευαν μέρα - νύχτα, για να πληροφορούν τους φοιτητές και τον υπόλοιπο κόσμο για τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και των φοιτητικών συνελεύσεων. Συγκροτήθηκαν συνεργεία φοιτητών, που έγραφαν συνθήματα σε πλακάτ, σε τοίχους, στα τρόλεϊ, στα λεωφορεία και στα ταξί, για να τα γνωρίσουν όλοι οι Αθηναίοι. Στο Πολυτεχνείο οργανώθηκε εστιατόριο και νοσοκομείο, ενώ ομάδες φοιτητών ανέλαβαν την περιφρούρηση του χώρου, ξεχωρίζοντας τους ενθουσιώδεις και δημοκράτες Αθηναίους από τους προβοκάτορες.

Η πρώτη αντίδραση του δικτατορικού καθεστώτος ήταν να στείλει μυστικούς πράκτορες να ανακατευθούν στο πλήθος που συνέρρεε στο Πολυτεχνείο και να ακροβολήσει σκοπευτές στα γύρω κτίρια. Στις 16 Νοεμβρίου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον του πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Πολυτεχνείο, με γκλομπς, δακρυγόνα και σφαίρες ντουμ-ντουμ. Οι περισσότεροι διαλύθηκαν. Όσοι έμειναν έστησαν οδοφράγματα ανατρέποντας τρόλεϊ και συγκεντρώνοντας υλικά από νεοανεγειρόμενες οικοδομές, και άναψαν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα. Αργότερα, η αστυνομία έκανε χρήση όπλων, χωρίς όμως να πετύχει το στόχο της, την καταστολή της εξέγερσης.

Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό. Κοντά στο σταθμό Λαρίσης συγκεντρώθηκαν τρεις μοίρες ΛΟΚ και μία μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τρία άρματα μάχης κατέβηκαν από το Γουδί προς το Πολυτεχνείο. Τα δύο στάθμευσαν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρα, αποκλείοντας τις πλαϊνές πύλες του ιδρύματος και το άλλο έλαβε θέση απέναντι από την κεντρική πύλη. Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών ζήτησε διαπραγματεύσεις, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία. Οι μοίρες των ΛΟΚ, μαζί με ομάδες -μυστικών και μη- αστυνομικών, εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητές, οι οποίοι πηδώντας από τα κάγκελα προσπάθησαν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους. Τους κυνηγούσαν αστυνομικοί, πεζοναύτες, ΕΣΑτζήδες. Αρκετοί σώθηκαν βρίσκοντας άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες, πολλοί συνελήφθησαν κα μεταφέρθηκαν στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα. Στην ανάκριση που διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού. Ωστόσο, τα θύματα πρέπει να ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.

Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε στρατιωτικό νόμο, αλλά στις 25 Νοεμβρίου ανατράπηκε με πραξικόπημα. Πρόεδρος ορίστηκε ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπhttp://www.blogger.com/img/blank.gifουλος. Όμως ο ισχυρός άνδρας του νέου καθεστώτος ήταν ο διοικητής της Στρατιωτικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, που επέβαλλε ένα καθεστώς σκληρότερο από εκείνο του Παπαδόπουλου.

Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974, αφού είχε ήδη προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Γκιζίκης και ο αντιστράτηγος Ντάβος, διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, κάλεσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα για να επαναφέρει τη δημοκρατική διακυβέρνηση.


ΠΗΓΗ : http://www.sansimera.gr

Διανομή τροφίμων σε πολύτεκνους

Διανομές τροφίμων αρχίζει και πάλι από αύριο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Πιερίας, όπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρός του Ασημίνα Πούλιου. Οι διανομές περιλαμβάνουν πακέτα με ρύζι και μακαρόνια. Η παραλαβή τους από τους πολύτεκνους θα γίνεται από αύριο Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο 20 Νοεμβρίου (διανομές δεν γίνονται την Κυριακή), καθώς επίσης και από την ερχόμενη Δευτέρα έως και τη Παρασκευή 26 Νομεβρίου.
Οι διανομές θα γίνονται από τις 8.30 το πρωί μέχρι και τις 2.00 το μεσημέρι και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν όσα δικαιούνται προσερχόμενοι στις αποθήκες του Συλλόγου Πολυτέκνων Πιερίας, επί της οδού Εμμ. Παππά, δίπλα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης.
Για να παραλάβουν τα διανεμόμενα προϊόντα θα πρέπει να έχουν μαζί τους θεωρημένη την κάρτα πολυτέκνων τους (πάσο).
Επίσης, για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, οι πολύτεκνοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του Συλλόγου, τις ώρες που είναι ανοιχτά, στο τηλέφωνο 23510-33.290.

ΠΗΓΗ : ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αρχικά να συγχαρώ όλους τους εκλεγέντες, την Αντιπεριφερειάρχη, τους Δημάρχους, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Συμβούλους Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, ευχόμενος να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών της Πιερίας.
Οφείλουν όλοι, οφείλουμε όλοι, να προβληματιστούμε από την υψηλή αποχή που αποτυπώνει με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο τη δυσαρέσκεια των πολιτών προς την εφαρμοζόμενη πολιτική αλλά και την εν γένει λειτουργία όλων των πολιτικών θεσμών και την αποτελεσματικότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Ελπίζω τα επόμενα δύσκολα χρόνια οι εκπρόσωποι της τοπικής αλλά και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν στην προστασία της τοπικής μας κοινωνίας από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Επίσης να συμβάλλουν, ώστε να ξαναβρεί η πολιτική το περιεχόμενό της, που δεν είναι άλλο από τη δημοκρατία και την υπηρέτηση των δικαιωμάτων του πολίτη για ευημερία.
Επιτρέψτε μου να σχολιάσω δύο γεγονότα, ένα προεκλογικό και ένα μετεκλογικό που με λύπησαν.
Προεκλογικά ο κ. Πολύζος διαμαρτυρήθηκε εντόνως ότι δεν τον βοήθησα να σχηματίσει αξιόμαχο συνδυασμό. Τελικά και τον σχημάτισε και επικράτησε και γι΄ αυτό τον συγχαίρω. Πέραν αυτού, η επί σειρά ετών προσβλητική συμπεριφορά του προς το πρόσωπό μου, μου επέβαλαν να μείνω αδρανής ώστε η προσωπική μου αντίθεση να μην επηρεάσει κανέναν πολίτη του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού είτε θετικά είτε αρνητικά προς αυτόν.
Μετεκλογικά ο κ. Δημόπουλος υποστήριξε ότι απώλεσε το Δήμο Δίου – Ολύμπου και μία από τις αιτίες ήταν η δική μου αδράνεια.
Κατανοώ την πικρία του κ. Δημόπουλου και τον συγχαίρω για το 45,25% το οποίο μόνο ως ήττα δεν μπορεί να εκληφθεί. Τον κ. Δημόπουλο τον υποστήριξα ολόθερμα, δημόσια – ήμουν παρών σε πολλές ομιλίες του και μάλιστα με ευχαρίστησε από το βήμα για τη βοήθειά μου – και του παρείχα ό,τι δυνάμεις είχα στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Παπαθανασίου.
Δώδεκα χρόνια έχω αποδείξει ότι κινούμαι στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο. Γι΄ αυτό έχω συγκρουστεί, επειδή λέω φωναχτά και δημόσια τις θέσεις μου και τις αντιθέσεις μου.
Επίσης πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι δεν είμαι σε θέση να επιβάλω αρχές και απόψεις ούτε σε μέλη του φιλικού μου ούτε του πολιτικού μου περιβάλλοντος, όπου ο καθένας έχει την ευθύνη των πράξεών του και κρίνεται γι αυτές. Πέραν αυτού οι όποιες προσωπικές πικρίες του Κώστα πρέπει να κατανοήσει ότι γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης τρίτων και αυτό αμβλύνει την κατανόησή μου. Άλλωστε του εύχομαι να συνεχίσει δημιουργικά μακριά από υψηλούς τόνους ώστε σε τρεισήμισι χρόνια είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει να κερδίσει αλλά και να συνειδητοποιήσει ποιοι είναι πραγματικοί αρωγοί στο έργο του και ποιοι όχι.

Γιώργος Παπαστεργίου

Νομάρχης Πιερίας

Επιτυχής επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων στο Νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης

Αυστραλοί νευροχειρουργοί κατόρθωσαν να διαχωρίσουν δυο σιαμαία κορίτσια από το Μπανγκλαντές, την Τρίσνα και την Κρίσνα. Η εγχείρηση διήρκεσε 27 ώρες και έγινε στο Νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης.

«Τέτοιες εγχειρήσεις κάνουμε μια φορά στη ζωή μας. Αισθανόμαστε ανακούφιση. Μέχρι στιγμής όλα πήγαν θαυμάσια, αλλά έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα για
να βεβαιωθούμε πως τα δυο κορίτσια θα ζήσουν» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των 16 νευροχειρουργών Λίο Ντόμαν.

Τα κοριτσάκια που σήμερα είναι τριών χρόνων έχουν ήδη υποβληθεί σε πολλές εγχειρήσεις και έχουν κερδίσει τη συμπάθεια της αυστραλιανής κοινής γνώμης.

Οι γιατροί τοποθέτησαν μεταξύ του δέρματος και του οστού του κρανίου, στο σημείο που είναι ενωμένα τα δύο παιδιά, πέντε μηχανισμούς που μοιάζουν με ελατήρια.

Οι γιατροί «φούσκωσαν» αυτές τις μικρές συσκευές με υγρό, με σκοπό να μεγαλώσουν τα κεφάλια των κοριτσιών, προκειμένου να αναπτυχθούν και περισσότεροι επιδερμικοί ιστοί, που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν ως επιδερμίδα η οποία θα καλύψει το σημείο που θα μείνει κενό μετά την αποσύνδεσή τους.


Πηγή:http://www.tanea.gr/




Αλ Τσαντίρι με τον Λάκη Λαζόπουλο

Πατώντας εδώ,απολαύστε μερικές ξεκαρδιστικές στιγμές με τον Λάκη Λαζόπουλο από τη χθεσινοβραδινή του εκπομπή,όπως υπάρχουν στο www.zougla.gr

Δώσ΄του κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν΄αρχινήσει...

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένα νησί στο οποίο ζούσαν όλα τα Συναισθήματα.
Εκεί ζούσαν η Ευτυχία, η Λύπη, η Γνώση, η Αγάπη και όλα τα άλλα συναισθήματα.
Μια μέρα έμαθαν ότι το νησί τους θα βούλιαζε και έτσι όλοι επισκεύασαν τις βάρκες τους και άρχισαν να φεύγουν.

Η Αγάπη ήταν η μόνη που έμεινε πίσω. Ήθελε να αντέξει μέχρι την τελευταία στιγμή.
Όταν το νησί άρχισε να βυθίζεται,
η Αγάπη αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια.

Βλέπει τον Πλούτο που περνούσε με μια λαμπερή θαλαμηγό.
Η Αγάπη τον ρωτάει: «Πλούτε, μπορείς να με πάρεις μαζί σου;»,
«Όχι, δεν μπορώ» απάντησε ο Πλούτος. «Έχω ασήμι και χρυσάφι στο σκάφος μου και δεν υπάρχει χώρος για σένα»

Η Αγάπη τότε αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από την Αλαζονεία που επίσης περνούσε από μπροστά της σε ένα πανέμορφο σκάφος.
«Σε παρακαλώ βοήθησέ με» είπε η Αγάπη.
«Δεν μπορώ να σε βοηθήσω Αγάπη. Είσαι μούσκεμα και θα μου χαλάσεις το όμορφο σκάφος μου» της απάντησε η Αλαζονεία.

Η Λύπη ήταν πιο πέρα και έτσι η Αγάπη αποφάσισε να ζητήσει από αυτή βοήθεια.
«Λύπη άφησέ με να έρθω μαζί σου».
«Ω Αγάπη, είμαι τόσο λυπημένη που θέλω να μείνω μόνη μου» είπε η Λύπη.

Η Ευτυχία πέρασε μπροστά από την Αγάπη αλλά και αυτή δεν της έδωσε σημασία.
Ήταν τόσο ευτυχισμένη, που ούτε καν άκουσε την Αγάπη να ζητά βοήθεια.

Ξαφνικά ακούστηκε μια φωνή:
«Αγάπη, έλα προς τα εδώ! Θα σε πάρω εγώ μαζί μου!».
Ήταν ένας πολύ ηλικιωμένος κύριος που η Αγάπη δεν γνώριζε, αλλά ήταν γεμάτη από τέτοια ευγνωμοσύνη, που ξέχασε να ρωτήσει το όνομά του.
Όταν έφτασαν στην στεριά ο κύριος έφυγε και πήγε στο δρόμο του.

Η Αγάπη γνωρίζοντας πόσα χρωστούσε στον κύριο που τη βοήθησε, ρώτησε την Γνώση:
«Γνώση, ποιος με βοήθησε»;
«Ο Χρόνος» της απάντησε η Γνώση.
«Ο Χρόνος;;» ρώτησε η Αγάπη. «Γιατί με βοήθησε o Χρόνος;»
Τότε η Γνώση χαμογέλασε και με τη βαθιά σοφία της είπε:

«Μόνο ο Χρόνος μπορει να καταλαβει , ποσο μεγαλη σημασια εχει η Αγαπη>>.

Μάνος Χατζηδακις

Aνοίγει τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia ( 18-21 Νοέμβρη)

Μπορεί πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης να βρίσκονται προ των πυλών να αλλάξουν χέρια, και το "λουκέτο" για κάποιες να μην αποτελεί μια μακρινή απειλή, ωστόσο για ακόμη μια χρονιά, η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia (18-21 Νοεμβρίου) της Helexpo, επιχειρεί να αποτελέσει και πάλι τονωτική ένεση στην ύφεση της τουριστικής κίνησης τόσο στην πόλη, όσο και στη χώρα. Παράλληλα με την 26η Philoxenia θα λειτουργήσει και η Hotelia-Expro & Clean, 1η Έκθεση Ξενοδοχειακού & Επαγγελματικού Εξοπλισμού (40 εκθέτες), με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση τής εμπορικότητας στην αγοράς της Β. Ελλάδας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo, Πάρις Μαυρίδης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, στόχος της 26ης Philoxenia, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για την τουριστική ανάπτυξη, τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στόχος των διοργανωτών, αποτελεί εν μέσω και της οικονομικής κρίσης, να παράξει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να προβληθούν διεθνώς και να έχουν άμεση επικοινωνία με κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου, με προοπτική άμεσων επαγγελματικών συμφωνιών-συνεργασιών και εξασφαλισμένη δυνατότητα για νέες πολυεπίπεδες συνεργασίες.

Στη φετινή Philoxenia, συμμετέχουν 500 άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες, λιγότεροι κατά περίπου 50 σε σχέση με πέρυσι, λόγω και της οικονομικής κρίσης, αλλά και της διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, που απέτρεψε πολλούς φορείς της αυτοδιοίκησης να δηλώσουν «παρών». Εκτός από τις ελληνικές συμμετοχές, συμπεριλαμβάνονται και άλλες από την Αίγυπτο, Αλβανία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Γκάνα, Ινδία, Κύπρο, Ρωσία, Σερβία, Συρία, Τουρκία και Τυνησία.

Στο πλαίσιο της Philoxenia, για πέμπτη χρονιά πραγματοποιείται και το πρόγραμμα των Hosted byers, μέσω του οποίου οι εκθέτες μπορούν να κλείσουν προκαθορισμένα ραντεβού με τους προσκεκλημένους 70 ξένους tour operators, από 21 χώρες.

Επισημαίνεται ότι τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την προσεχή Πέμπτη, στις 8 το βράδυ και αμέσως μετά θα γίνει η απονομή των βραβείων τουρισμού, που έχουν ως στόχο την ανάδειξη των δημοφιλέστερων προορισμών που επιλέγουν οι Έλληνες ταξιδιώτες. Καινοτομία των φετινών βραβείων αποτελεί το γεγονός ότι μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών κάθε κατηγορίας, θα απονεμηθεί το πρώτο βραβείο στον προορισμό που παρουσίασε τη μεγαλύτερη δυναμική και αύξηση στις προτιμήσεις όσων ψήφισαν για τα «Philoxenia Tourism Awards». Έτσι θα ανακηρυχθεί ο «ανερχόμενος προορισμός του 2010», μεταξύ των πέντε δημοφιλέστερων προορισμών στις κατηγορίες: αγαπημένος παραθαλάσσιος προορισμός, ορεινός ή εξοχικός, αστικός, καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο και εξωτερικού. Επισημαίνεται δε ότι φέτος υπάρχει μια νέα κατηγορία βράβευσης για το φιλικότερο προς το περιβάλλον προορισμό.

Στο πλαίσιο της Philoxenia θα πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων το 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον τουρισμό, με θέμα «Ένα νέο μοντέλο για τον τουρισμό» και το φόρουμ χωρών της Μαύρης θάλασσας. Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της Hotelia, ενδιαφέρον παρουσιάζει η διοργάνωση ημερίδας για ιδιοκτήτες ξενοδοχείων από όλη την Ελλάδα, με θέμα «κάντε το ξενοδοχείο σας να ξεχωρίσει με πρωτότυπους και οικονομικούς τρόπους».

Λάγιος Απόστολος
Δημοσιογράφος

Παραπέμφθηκαν τρεις για το Βατοπέδι

Στο Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπονται οι τρεις πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας, μετά τη μυστική ψηφοφορία επί του πορίσματος της επιτροπής, για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Στις 03:30 τα ξημερώματα, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, βάσει των οποίων διώκονται οι τρεις πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι κ.κ Θόδωρος Ρουσόπουλος (κατηγορούμενος για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και της απάτης από κοινού σε βάρος του Δημοσίου) δεν παραπέμπονται στο Δικαστικό Συμβούλιο, καθώς η πρόταση άσκησης δίωξης δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία από το σώμα.

Η δίωξη των «3» αφορά το δεύτερο μόνο σκέλος των κατηγοριών και συγκεκριμένα το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του δημοσίου για τους κ.κ. Μπασιάκο και Δούκα και το αδίκημα της συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του δημοσίου για τον κ. Κοντό.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας:

ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ψήφισαν 184 βουλευτές, έγκυρα 179, άκυρα 5 λευκά 1.

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και τρίτων εταιρειών, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 131 βουλευτές, κατά 38 και «παρών» δήλωσαν 8.

Για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ τάχθηκαν 131 βουλευτές, κατά 37 και «παρών» δήλωσαν 9

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της απάτης από κοινού σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 130, κατά 38 και «παρών» δήλωσαν 9.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Ψήφισαν 184 βουλευτές, έγκυρα 182, άκυρα 2 λευκά 2

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 139, κατά 29 και «παρών» δήλωσαν 8.

Για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 162 βουλευτές, κατά 8 και «παρών» δήλωσαν 7.

Για το αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 139, κατά 27 και «παρών» δήλωσαν 10 βουλευτές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Ψήφισαν 184, έγκυρα 181, άκυρα 3 και λευκά 1

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 134, κατά 34 και «παρών» δήλωσαν 9

Για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 155 βουλευτές, κατά 13 και «παρών» δήλωσαν 8

Για το αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 136, κατά 31 και «παρών» δήλωσαν 9

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ: Ψήφισαν 184, έγκυρα 178, άκυρα 6, λευκά 1.

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 134, κατά 34 και «παρών» δήλωσαν 8

Για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 156 βουλευτές, κατά 11 και «παρών» δήλωσαν 7

Για το αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 135, κατά 30 και «παρών» δήλωσαν 8

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ψήφισαν 184 βουλευτές, έγκυρα 179, άκυρα 5, λευκό 1

Υπέρ της παραπομπής του για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος τάχθηκαν 104 βουλευτές, κατά 54 και «παρών» δήλωσαν 20.

Αποχώρησαν Ν.Δ - ΛΑΟΣ

Λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για την παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών (Πέτρος Δούκας πρώην υφυπουργός Οικονομικών), για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ λίγο αργότερα, το ίδιο ανακοίνωσε για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, έκρινε πως η παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών, δρομολογείται, «μόνο και μόνον για να ικανοποιήσουμε κάποιους, που κακοποίησαν ιδέες στο όνομα της άσκησης κριτικής στην εξουσία και της ενημέρωσης του λαού. Θα διαπράξουμε οι ίδιοι το πιο σοβαρό ατόπημα, να δώσουμε συναδέλφους βορά στα πρωτοσέλιδα, γιατί έτσι ικανοποιείται η επιμονή κάποιων, ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι σκάνδαλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλιμακώνοντας την ένταση της ομιλίας του, ο κ. Τζαβάρας κατηγόρησε τους βουλευτές της πλειοψηφίας, πως δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά «το νόημα που μπορείτε εκ των ενόντων να σκαρώνετε».

Τα επόμενα βήματα

Σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση παραπομπής τότε θα ακολουθήσει η συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου προκύπτουν μετά από δημόσια κλήρωση στην Ολομέλεια της Βουλής και προέρχονται από τον Άρειο Πάγο, την Εισαγγελία και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Θα ακολουθήσει ανάκριση, στη συνέχεια η έκδοση βουλεύματος - που δεν επιδέχεται προσβολής - και σε περίπτωση που προκύψει παραπομπή υπουργού τότε θα συγκληθεί Ειδικό Δικαστήριο.

Τι υποστήριξαν οι πρώην υπουργοί


Αλέξανδρος ΚοντόςΓια «άδικη δίωξη, χωρίς στοιχεία, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και με άνωθεν εντολές» έκανε λόγο μιλώντας για την παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Αλέξανδρος Κοντός.

Ο πρώην υπουργός, επανέλαβε το κεντρικό επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας, πως δεν υπήρξε ζημία για το Δημόσιο συνεπεία των ανταλλαγών, όπως επίσης και ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βισθωνίδας, δεν είναι δεδομένο.

Τέλος, ο κος Κοντός δήλωσε πως «δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με οποιαδήποτε λογική παραγραφών» και πως «θα εκμεταλλευτώ όλες τις δυνατότητες της νομοθεσίας, για να αποτινάξω από πάνω μου κάθε σπίλωση».

Ως ζήτημα κομματικής εμπάθειας χαρακτήρισε την εναντίον του κίνηση δίωξης ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι κρίνεται για δύο αποφάσεις που υπέγραψε με σύμφωνη άποψη των πλέον ενδεδειγμένων οργάνων του κράτους, όπως χαρακτήρισε τα γνωμοδοτικά συμβούλια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.


Ευάγγελος Μπασιάκος«Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς προκαθορισμένο και προειλημμένο σε ένα περιβάλλον κανιβαλικής ζούγκλας», σημείωσε ο πρώην βουλευτής.

Μιλώντας για την κυριότητα της Μονής επί της λίμνης, τόνισε ότι είχε δοθεί με τις αποφάσεις των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, Δρυ και Φωτιάδη, ενώ κατηγόρησε την προανακριτική επιτροπή ότι δεν ανέμεινε τον έλεγχο της εκτίμησης της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων, «προφανώς για να υπάρχει ένα πόρισμα στην προεκλογική περίοδο»

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος αρκέστηκε στην επιστολή στην οποία αναφέρει ότι επί δύο χρόνια έχει εκφράσει τη θέση του τόσο στην Ολομέλεια όσο και στις επιτροπές και γι’ αυτό δεν έχει κάτι περισσότερο να προσθέσει. Όπως αναφέρει θα περιμένει την ανεπηρέαστη από πολιτικές σκοπιμότητες απόφαση των βουλευτών.


Πέτρος ΔούκαςΤην απόλυτη βεβαιότητα του ότι υφίσταται μία πολιτική δίωξη και ότι η όλη υπόθεση συνιστά πεδίο μικροψυχίας, εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή ο πρώην βουλευτής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας.

Η συνταγματική επιταγή, τόνισε ο πρώην υπουργός δεν δίδει λευκή επιταγή στην εκάστοτε πλειοψηφία να διώκει τους πολιτικούς της αντιπάλους, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έδωσε πλήρεις απαντήσεις για όλα, αλλά πουθενά δεν κατεγράφησαν στο πόρισμα της πλειοψηφίας.

«Είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά να διώκεται ένας υπουργός, επειδή ακολούθησε ομόφωνες αποφάσεις συνταγματικά κατοχυρωμένων οργάνων, όπως είναι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων», τόνισε ο πρώην υφυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης υπογραμμίζοντας ότι «οι απανωτές γνωμοδοτήσεις υπέρ της Μονής έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, οπότε επίσης διεγράφησαν οι επίδικες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας και οι παραλίμνιες από την κυριότητα του ελληνικού δημοσίου.

«Είναι μία πολιτική δίωξη, αφού όλες οι κατηγορίες είναι στον αέρα» είπε ο πρώην βουλευτής, συμπληρώνοντας ότι η οικογένειά του και ειδικά ο πατέρας του, πτέραρχος Γεώργιος Δούκας υπέστησαν διώξεις κατά το παρελθόν.

Στο επιχείρημα ότι το υπουργείο Πολιτισμού, είναι θεσμικά «παντελώς αμέτοχο» στην υπόθεση του
Γιώργος ΒουλγαράκηςΒατοπεδίου, στήριξε την υπερασπιστική του γραμμή, ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, υπογραμμίζοντας πως τόσο οι προκάτοχοί του, όσο και οι μετά απ' αυτόν, ενήργησαν όπως ο ίδιος.

«Δεν υπήρξε καμία παρέμβασή μου που να αφορά αλλοίωση της περιοχής από πλευράς αρχαιολογίας. Καμία ζημία του Δημοσίου και καμία διάταξη νόμου στην οποία να μπορεί να στηριχτεί οιαδήποτε παραπομπή για κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα - και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία έρευνα από την τακτική Δικαιοσύνη για κανέναν παράγοντα του υπουργείου. Δεν υπάρχουν περαιτέρω ποινικές ευθύνες, γιατί το υπουργείο δεν συνέπραξε σε καμία φάση των ανταλλαγών, και καμία πρωτοβουλία ή καθήκον, δεν μπορούσε να αναληφθεί εκ μέρους του υπουργού Πολιτισμού. Στο πόρισμα όμως της πλειοψηφίας, έκριναν πως υπήρξε παράβαση καθήκοντος», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης.

Ο πρώην υπουργός, κατηγορείται πως παρέλειψε να κινήσει την διαδικασία μεταβίβασης αρχαιολογικού χώρου στην Ουρανούπολη, παρά την παρέμβαση του επικεφαλής της τοπικής Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Ταβλάκη, που τον ενημέρωνε πως δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση, χωρίς γνωμάτευση της υπηρεσίας.

«Ειλικρινά δεν εύχομαι σε κανέναν να βρεθεί στη θέση μου. Να υποστεί ως άνθρωπος αυτό το τεράστιο πολιτικό, οικογενειακό και προσωπικό κόστος που υφίσταμαι αυτά τα δύο χρόνια, που έφτασα στο σημείο να χάσω και την μητέρα μου. Σ’ όλο αυτό το διάστημα της υπουργικής μου θητείας, προσπαθούσα να παράγω έργο ορατό, καθημερινό και μετρήσιμο και να πολιτεύομαι υπερασπιζόμενος το Σύνταγμα και τους νόμους. Έχω κάνει δημόσια την αυτοκριτική μου για πράγματα που πίκραναν τους πολίτες.

Προσωπικά, παρά την πικρία που νοιώθω, σέβομαι απόλυτα την αίθουσα αυτή, στην οποία βρίσκομαι από 29 ετών» κατέληξε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού.

Κόντρα για τις επιστολικές ψήφους

Θέμα δημιουργήθηκε με τις επιστολικές ψήφους, μετά την απόφαση του σώματος να τις κάνει δεκτές. Ανάμεσα στους ψηφίσαντες δι’ επιστολής ήταν ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές που απουσίαζαν με αποστολή στο εξωτερικό. Την απόρριψη της εκδοχής αυτής ζήτησε εκ μέρους της Ν.Δ. ο Προκόπης Παυλόπουλος με το σκεπτικό ότι η Βουλή, «σήμερα επέχει θέση δικαστικού λειτουργού και καταλήγει εάν ασκείται ποινική δίωξη ή όχι. Είναι νοητό, απόντες άνθρωποι, που δεν έχουν ακούσει, ούτε τους εισηγητές, ούτε τους απολογούμενους, να ψηφίζουν;». «Παρών» δήλωσε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Σ. Χαλβατζής ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Μπεντενιώτης, σχολίασε ότι «συζητάμε σήμερα για το πώς θα φύγει η Νέα Δημοκρατία από τη Βουλή, απομακρυνόμενη από την ευθύνη να αποφασίσει».

Η στάση των κομμάτων

Ως μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι «δεν είμαστε διατιθέμενοι να καλύψουμε κανέναν, να συγκαλύψουμε και να κουκουλώσουμε παρανομίες και ανομίες πολιτικών προσώπων, όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, όποιο αξίωμα και εάν έχουν ή είχαν» χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Τσιρώνης, την παραπομπή των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων στη Δικαιοσύνη.

Από πλευράς του, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, εστίασε στην απουσία του πορίσματος για τον διαχειριστικό έλεγχο της Μονής Βατοπεδίου και της πραγματογνωμοσύνης για την εκτίμηση της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων για να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση, έχει στήσει μια «σκευωρία», καθώς «δεν απαντήθηκε με πληρότητα, τίποτα απ’ όσα διερευνήθηκαν, ώστε να αναδειχθούν αποχρώσες ποινικές ευθύνες».

Στη γραμμή του πορίσματος του ΚΚΕ έμεινε ο εισηγητής του κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος, τασσόμενος υπέρ της παραπομπής των κ.κ. Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού, μόνον όμως για την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία, απορρίπτοντας την παραπομπή των κ.κ. Ρουσσόπουλου και Βουλγαράκη αφού, όπως σημείωσε, «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις».

Ο αγορητής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας ως «ντροπή για τον νομικό μας πολιτισμό» και συνόψισε ότι για τους κ.κ. Ρουσσόπουλο και Βουλγαράκη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταλογιστεί κάποια ευθύνη, ενώ για τους τρεις άλλους υπουργούς υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση απιστίας, πλην όμως σε κάθε περίπτωση έχει επέλθει παραγραφή και αυτό θα πρέπει να το γνωμοδοτήσει και αποφασίσει η Βουλή και όχι το Δικαστικό Συμβούλιο.

Και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Θεόδωρος Δρίτσας θεώρησε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σταθούν τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος. Δεν υπάρχουν, όπως υπογράμμισε ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος και για ηθική αυτουργία αντιστοίχως για τους κ.κ. Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσσόπουλο, ενώ αντιθέτως θα πρέπει να υπάρξει παραπομπή για τους τρεις άλλους διατελέσαντες υπουργούς για απιστία περί την υπηρεσία.

Πάντως η «μαραθώνια» διαδικασία, χαρακτηρίστηκε από ήπιους τόνους, παρότι στο τέλος των τοποθετήσεων σημειώθηκε η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.


Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=205480&cid=6

Σαν σήμερα, 17 Νοεμβρίου

1503
γεννιέται ο Άντζελo Μπρονζίνο, Ιταλός μανιεριστής ζωγράφος, ο οποίος υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του Ποντόρμο.


1558
πεθαίνει σε ηλικία 42 ετών η βασίλισσα Μαίρη Α, μονάρχης της Αγγλίας και της Ιρλανδίας από το 1553, και τη διαδέχεται στο θρόνο η 25χρονη ετεροθαλής αδελφή της Ελισάβετ, κόρη του Ερρίκου Η και της τραγικής Αννας Μπολέιν. Επί των ημερών της Ελισάβετ Α, η Αγγλία θα κυριαρχήσει στον κόσμο.

1717
γεννιέται στο Παρίσι ο Γάλλος εγκυκλοπαιδιστής και φιλόσοφος του διαφωτισμού Ζαν Λε Ροντ Ντ Αλαμπέρ. Υπήρξε μαθηματικός φυσικός και μηχανικός. Διετύπωσε σημαντικές θεωρίες στον τομέα της άλγεβρας και της φυσικής, ενώ υπήρξε και ένας από τους δημιουργούς της "Εγκυκλοπαίδειας".

1790
γεννιέται στη Γερμανία ο μαθηματικός και θεωρητικός της αστρονομίας Αύγουστος Φερδινάνδος Μέμπιους. Δίδαξε στη Λειψία αστρονομία και υπήρξε διευθυντής του αστεροσκοπείου της. Παράλληλα μελέτησε πολλά γεωμετρικά προβλήματα.

1796
ο Ναπολέων υψώνει τη γαλλική σημαία μετά τη νίκη του στρατού του επί των Αυστριακών στη γέφυρα του Αρκολί στην Ιταλία.

1800
ο Τζον Άνταμς γίνεται ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος, που κατοικεί στον Λευκό Οίκο.

1815
η Ρωσία και η Βρετανία υπογράφουν Συνθήκη στο Παρίσι, σύμφωνα με την οποία τα Ιόνια Νησιά αποτελούν ελεύθερο κράτος με το όνομα "Ηνωμένα Κράτη τω Ιονίων Νήσων" και υπό την αποκλειστική προστασία της Βρετανίας.

1816
γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης και ιστορικός της μουσικής Αουγκούστ Βίλεμ Άμπρος.

1820
ο πλοίαρχος Ναθάνιελ Πάλμερ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που αντικρίζει την Ανταρκτική.

1821
απελευθερώνεται η Άρτα από επαναστάτες Σουλιώτες και Αιτωλοακαρνάνες υπό το Γεώργιο Βαρνακιώτη.

1839
κάνει πρεμιέρα η πρώτη όπερα του Ιταλού συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι, "Oberto, conte di San Bonifacio",στη Σκάλα του Μιλάνο.

1869
ο Βρετανός Τζέιμς Μούρ κερδίζει τον πρώτο ποδηλατικό αγώνα, που έχει διαδρομή 123 χιλιόμετρα, από το Παρίσι μέχρι την Ρουέν.

1887
γεννιέται ο στρατάρχης Μπέρναρντ Μοντγκόμερι, γνωστός και ως Μόντι, που οδήγησε τις βρετανικές δυνάμεις σε θρίαμβο κατά των Γερμανών στη βόρεια Αφρική κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

1888
ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόσφσκι διευθύνει στην Πετρούπολη την πρώτη ερμηνεία της Πέμπτης Συμφωνίας του.

1895
γεννιέται ο Μεξικανός συγγραφέας Γκρεγκόριο Λόπες Ι Φουέντες.

1901
γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Λι Στράσμπεργκ, ο οποιος υπήρξε εμπνευστής της υποκριτής τεχνικής που είναι γνωστή ως η "Μέθοδος". Το 1951 έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του διάσημου πλέον Actors Studio στη Νέα Υόρκη, ενώ το 1969 ίδρυσε θεατρικό ινστιτούτο που έφερε το όνομα του.

1903
η Δαχομέη (σημερινό Μπενίν) γίνεται γαλλικό προτεκτοράτο.

1904
γεννιέται ο Ιάπωνας γλύπτης Ισάμου Νογκούτσι.

1906
γεννιέται ο Ιάπωνας Σοϊτσίρο Χόντα, πρωτοπόρος μηχανικός, ο οποίος ίδρυσε την ομώνυμη βιομηχανία το 1948.

1911
απογραφή στην Ιταλία ανεβάζει τον πληθυσμό της χώρας σε 34.686.653 άτομα. Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί αύξηση κατά 6,8%.

1917
πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Γάλλος γλύπτης, Αύγουστος Ρενέ Ροντέν, δημιουργός του διάσημου "Φιλιού" και του "Στοχαστή", τον οποίο δημιούργησε το 1880.

1918
κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τις Βρυξέλες.

1920
η Αγγλία και η Γαλλία συμφωνούν στην επάνοδο του βασιλιά Κωνσταντίνου, υπό τον όρο η Ελλάδα να οργανώσει μεγάλη τακτική επίθεση του στρατού της στη Μικρά Ασία εναντίον του Κεμάλ Ατατούρκ.

1925
γεννιέται ο ηθοποιός Ροκ Χάντσον στο Ιλλινόις.

1929
ο Στάλιν διαγράφει τον Μπουχάριν και πολλούς ηγέτες από το ΚΚΣΕ.

1932
αρχίζουν στο Λονδίνο οι εργασίες της Γ Συνόδου Στρογγυλής Τραπέζης, με θέμα το πολιτικό μέλλον της Ινδίας.

1936
πεθαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπαναστασίου, πρωτεργάτης της αγροτικής μεταρρύθμισης, που απέδωσε τα τσιφλίκια στους καλλιεργητές.

1941
ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο διαμηνύει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι, υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη επίθεση των Ιαπώνων ενατίον του Περλ Χάρμπορ. Οι προειδοποιήσεις του θα αγνοηθούν.

1942
στη Γαλλία ο Πιερ Λαβάλ αναλαμβάνει πλήρη εξουσία από τον Πετέν. Ο ναύαρχος Νταρλάν εκδιώκεται.

1943
γεννιέται η ηθοποιός και μοντέλο Λορίν Χάτον.

1944
γεννιέται ο Αμερικανός κωμικός ηθοποιός Ντάνι Ντε Βίτο στο Νιου Τζέρσεϋ.

1950
ο ΟΗΕ συμφωνεί για την ανεξαρτησίας της Λιβύης.

1954
ανεξαρτητοποιούνται 23 βουλευτές του Ελληνικού Συναγερμού.

1958
γεννιέται η ηθοποιός Μαίρη Ελίζαμπεθ Μαστραντόνιο.

1959
πεθαίνει ο Βραζιλιάνος κλασικός συνθέτης Εϊτόρε Βίλα Λόμπος, ο οποίος έγραψε σημαντικά έργα για κιθάρα.

1960
γεννιέται η Ρου Πολ (ψευδώνυμο του Αντρέ Τσάρλς), η πιο διάσημη τρανσέξουαλ show woman.

1961
συλλαμβάνεται ο Ανρί Μανουρί, υπεύθυνος για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Γάλλου Προέδρου Σαρλ ντε Γκολ.

1964
η Βρετανία ανακοινώνει ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στη Νότια Αφρική.

1966
γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας Τζεφ Μπάκλεϊ.

1968
ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατο για την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου.

1969
οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ αρχίζουν συνομιλίες στο Ελσίνκι για τον περιορισμό των όπλων.

1970
ο Ντάγκλας Ενγκελμπαρτ παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο "ποντίκι" για υπολογιστή, το οποίο είχε ο ίδιος εφεύρει επτά χρόνια νωρίτερα.

1972
στην Αργεντινή, στο Μπουένος Άιρες, χιλιάδες άτομα επευφημούν τον Χουάν Περόν, που επιστρέφει μετά από εξορία 17 χρόνων.

1973
τα μεσάνυχτα τα τανκ περικυκλώνουν το Πολυτεχνείο, προκειμένου να καταστείλουν τη φοιτητική εξέγερση κατά της δικτατορίας. Οι φοιτητές καλούν τους στρατιώτες να ενωθούν μαζί τους. Ξημερώματα ένα τανκ γκρεμίζει την κεντρική πύλη περνώντας πάνω από τα σώματα όσων ήταν σκαρφαλωμένοι πάνω της και αφήνει πίσω του νεκρούς και τραυματίες. Η χούντα ανακοινώνει 16 νεκρούς, ενώ επανέρχεται ο στρατιωτικός νόμος από την κυβέρνηση Μαρκεζίνη.

1974
στις πρώτες ελεύθερες εκλογές που γίνονται στην Ελλάδα μετά το 1964, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή με ποσοστό 54,37%, δεύτερο η Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις με 20,42% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 13,58%.

1979
στη Νέα Υόρκη κάνει πρεμιέρα η ταινία "Το Ρόδο", με πρωταγωνίστρια την Μπέτι Μίντλερ και θέμα τη ζωή της Τζάνις Τσόπλιν.

1981
ο Bill Cartwright των NY Knicks ισοφαρίζει το 20χρονο ρεκόρ ευστοχίας σε ελεύθερες βολές του ΝΒΑ όταν σημειώνει 19/19 σε έναν αγώνα που η ομάδα του χάνει από τους Kansas City Kings με 124-110.

1983
ιδρύεται ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός των Ζαπατίστας.

1985
η εθνική ομάδα άρσης βαρών καταλαμβάνει την τρίτη θέση στους Βαλκανικούς Αγώνες του Πλόβντιβ. Πρώτη κατατάσσεται η Βουλγαρία και δεύτερη η Ρουμανία.

1985:
δολοφονείται ο Μιχάλης Καλτέζας, μαθητής, ετών 15. Σκοτώθηκε από αστυνομικό κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για την 22η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. [γεν. 1970]

1989
εγκαινιάζεται ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα, το MEGA Channel.

1991
διεξάγεται ο πρώτος αγώνας Κυπέλλου Cross Country στο mountain bike στην Βαρυμπόμπη με συμμετοχή 40 αθλητών.

1992
στην Ιταλία, η αστυνομία συλλαμβάνει 75 άτομα κατά τη μεγαλύτερη εκστρατεία κατά της Μαφίας από το 1984.

1993
πεθαίνει ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης μας, Γιώργος Μητσάκης, σε ηλικία 72 ετών. Την ίδια μέρα, στη Νότια Αφρική, μετά από ολονύκτιες συνομιλίες, συμφωνήθηκε να τεθεί σε ισχύ νέο Σύνταγμα που θα τερμάτιζε την εξουσία της λευκής μειοψηφίας.

1994
ανακοινώνει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ενεργό πολιτική ο Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν Γιάννης Παλαιοκρασσάς.

1995
τίθεται υπέρ της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες.

1996
μοιράζονται το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης νίκης οι ταινίες "Σφαγή του Κόκορα" του Πάντζη και "Απόντες" του Γραμματικού.

1997
στην Αίγυπτο, 78 είναι οι νεκροί, μεταξύ των οποίων 67 τουρίστες, τρεις αστυνομικοί και έξι μέλη της οργάνωσης, όταν φανατικοί ισλαμιστές της "Τζεμάα αλ Ισλαμίγια" ανοίγουν πυρ εναντίον τουριστών στο Λουξορ.

2000
ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι καθαιρείται από πρόεδρος του Περού.

2001
πεθαίνει από άγνωστη αιτία σε ηλικία 53 ετών ο κιθαρίστας των Can Μάικλ Καρόλι.

2003
ο Αυστριακής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ αναλαμβάνει καθήκοντα ως κυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνια.

2007
πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Φέρενς Πούσκας.