Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Βατοπαίδι: Απόψε κρίνονται όλα στη Βουλή

Πέφτει η αυλαία της κοινοβουλευτικής διερεύνησης για το σκανδάλου του Βατοπεδίου και ανοίγει επίσημα ο δρόμος για την παραπομπή της υπόθεσης στο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει εάν θα στηθεί Ειδικό Δικαστήριο.

Στις 12 τα μεσάνυχτα θα στηθούν 5 κάλπες, όσα και τα πρόσωπα τα οποία εισηγείται η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως η Ν.Δ. αφού τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, θα αποχωρήσει, ωστόσο δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τελικά αναθεωρήσει τη στάση της και παραμείνει τελικά και στην ψηφοφορία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως οι κύριοι Δούκας, Μπασιάκος και Κοντός θα λάβουν το λόγο στην Ολομέλεια, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να τοποθετηθούν με υπομνήματα.

Να θυμίσουμε πως οι πρώην υπουργοί Θ. Ρουσόπουλος, Π. Δούκας, Ευ. Μπασιάκος και Αλ. Κοντός βαρύνονται με κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, έγκλημα το οποίο είναι διαρκές και δεν παραγράφεται…
Για το αδίκημα αυτό στον Θ. Ρουσόπουλο προσάπτεται ηθική αυτουργία, ενώ οι άλλοι τρεις κατηγορούνται γι' αυτή καθαυτή τη διάπραξη του αδικήματος.
Επίσης και οι τέσσερις βαρύνονται και με τα αδικήματα της απιστίας κατά την υπηρεσία και της απάτης από κοινού οι τέσσερις).

Ο Γ. Βουλγαράκης παραπέμπεται μόνο για παράβαση καθήκοντος, αδίκημα το οποίο εμπίπτει στην παραγραφή και υπάρχει η αίσθηση ότι ίσως σε αυτή την περίπτωση να υπάρξει έκπληξη…, να υπάρξουν διαρροές και τελικά η Ολομέλεια να μην αποφασίσει την παραπομπή του.

Όσον αφορά στη στάση των άλλων κομμάτων, ο ΛΑΟΣ αναμένεται να παραμείνει στην αίθουσα και να καταψηφίσει την παραπομπή των 5 «γαλάζιων» υπουργών, με το επιχείρημα ότι τα όποια τυχόν αδικήματα έχουν παραγραφεί, κάτι που αποτελεί και τη θέση της Ν.Δ.

Τα κόμματα της Αριστεράς, στα πορίσματα τους παραπέμπουν για τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος τους κ. Μπασιάκο, Δούκα και Κοντό, ενώ έχουν επιφυλαχθεί ότι σήμερα θα να τοποθετηθούν για τους κ. Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη.

Η Βουλή θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία στις 12 τα μεσάνυχτα για την παραπομπή των «γαλάζιων» υπουργών.

Για την παραπομπή τους απαιτείται να ψηφίσουν υπέρ 151 βουλευτές.


Πηγή:http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=51746&catid=9&la=1



Ark Hotel Construction time lapse building 15 storeys in 2 days


οι κινέζοι φτίαξαν 15όροφο ξενοδοχείο σε έξι μέρες....
εμείς πέρασαν περίπου 10 μέρες απο τις εκλογες
κι ακόμα μαλώνουμε......

Ανατριχιαστικά στοιχεία για την παιδική κακοποίηση

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γραμμής, τα μεγαλύτερα ποσοστά (48%) παιδικής κακοποίησης αφορούσαν παραμέληση παιδιών, και άσκηση σωματικής βίας.

Συνολικά 383 ανώνυμες και επώνυμες τηλεφωνικές καταγγελίες, που αφορούσαν κακοποίηση ή παραμέληση 770 παιδιών όλων των ηλικιακών ομάδων και των δύο φύλων, δέχθηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Οκτωβρίου του 2010.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο εθελοντικός οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της κοινής γνώμης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση (19 Νοεμβρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γραμμής, τα μεγαλύτερα ποσοστά (48%) παιδικής κακοποίησης αφορούσαν παραμέληση παιδιών, και άσκηση σωματικής βίας - σωματική κακοποίηση (44%). Ακολούθησαν η σεξουαλική κακοποίηση παιδιού (3%), η εξώθηση σε επαιτεία (3%), η ψυχολογική - συναισθηματική κακοποίηση (2%) και η παραμέληση - εγκατάλειψη (1%).

Επιπλέον, η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων καταδεικνύει, ως θύτη, σε ποσοστό 39% και τους δύο γονείς, σε ποσοστό 38% μόνον τη μητέρα, σε ποσοστό 17% τον πατέρα και σε 6% αφορά άλλο πρόσωπο.

Τα τραύματα της παιδικής κακοποίησης συνοδεύουν τα θύματα και κατά την ενήλικη ζωή τους. Για τον λόγο αυτό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνιστά την κινητοποίηση και την άμεση αντίδραση όλων μας και προτρέπει στην κλήση της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 1056 για οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με κάποιο παιδί, που κινδυνεύει.


Πηγή:http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=51751&catid=3


Νέα αναστάτωση στην ευρωζώνη

Θέμα μη καταβολής του μεριδίου της στην γ΄ δόση του δανείου προς την Ελλάδα ανοίγει η Αυστρία

Βιέννη, Αυστρία
Η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της στο θέμα της ανόρθωσης των δημόσιων οικονομικών της, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ, σημειώνοντας ότι η Αυστρία μπορεί να μην συνεισφέρει στην τρίτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, το Δεκέμβριο.

Το αυστριακό μερίδιο υπολογίζεται σε 190 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η Ελλάδα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της στο επίπεδο της φορολογίας, τόνισε ο Πρελ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων APA.

«Η κατάσταση των δεδομένων που έχουμε δεν μας δίνει κανέναν λόγο για να εγκρίνουμε τη δόση του Δεκεμβρίου» σημείωσε.

«Θα εκφραστώ πολύ επικριτικά για το θέμα» στις Βρυξέλλες.

Αμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της Κομισιόν Α.Αλταφάζ:

«Η αποστολή της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έφτασε χθες στην Ελλάδα και θα είναι απασχολημένη όλη την εβδομάδα. Με βάση την αξιολόγησή της, τα κράτη μέλη (της ΕΕ) θα κληθούν να πάρουν θέση.

» Είναι επομένως πρόωρο να κάνουμε δηλώσεις για τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης.»

Πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231067680

Τα παρατράγουδα της κάλπης

Στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, απέδωσε την ήττα της παράταξή του στο β’ γύρο των δημοτικών εκλογών ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ολύμπια Γη», κατονομάζοντας ως κύριους υπεύθυνους τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Κουκοδήμο, αλλά και το νομάρχη Πιερίας, Γιώργο Παπαστεργίου. Ο Κώστας Δημόπουλος, μιλώντας στο «Ράδιο Ενημέρωση 92,2» και στον Ηλία Χρυσικό, χαρακτήρισε «μπάχαλο» το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ενώ υποστήριξε ότι η μόνη πραγματική στήριξη που είχε η υποψηφιότητά του, ήταν εκείνη από τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο.

Ο Κώστας Δημόπουλος, ισχυρίστηκε ότι η στήριξη που είχε από τη Νέα Δημοκρατία ήταν «φαινομενική» και επί της ουσίας δεν υπήρξε ποτέ. «Ο μόνος που κατέθεσε την ψυχή του, ήταν ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος», είπε χαρακτηριστικά.
Η «Ολύμπια Γη», έλαβε ποσοστό 45,25% και αθροιστικά είναι λόγο κάτω από το ποσοστό που πήρε την πρώτη Κυριακή, μαζί με τον συνδυασμό «Κίνησης Ευθύνης» του Θανάση Τσιφοδήμου. Ο Κώστας Δημόπουλος, εμφανώς πικραμένος από το αποτέλεσμα, επέρριψε ευθύνες στον «παντοκράτορα» όπως χαρακτήρισε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Κουκοδήμο, υποστηρίζοντας ότι έστελνε υποψηφίους στον «αντάρτη» υποψήφιο δήμαρχο Θανάση Τσιφοδήμο, τον οποίο έσπευσε να συγχαρεί για τον έντιμο αγώνα του.
Ο ηττημένος της β’ Κυριακής για το Δήμο Δίου-Ολύμπου, δεν σταμάτησε να ρίχνει τα βέλη του στον βουλευτή Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας, ισχυριζόμενος ότι έδωσε υποψηφίους στο Θανάση Τσιφοδήμο που είχαν μεγάλη υποχρέωση στη Νέα Δημοκρατία, όπως χαρακτηριστικά είπε. « Ένας από αυτούς μπήκε στην ΑΓΡΟΓΗ. Ένας άλλος έγινε μόνιμος υπάλληλος με το νόμο Παυλόπουλου και δύο ήταν μέλη της ΝΟΔΕ», είπε, για να συμπληρώσει ότι στον δικό του συνδυασμό είχε μόλις ένα μέλος της ΝΟΔΕ (ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο αντιπρόεδρός της).
Ερωτηθείς γιατί όλα όσα είπε την Κυριακή το βράδυ και χθες, δεν τα είπε προεκλογικά ακολουθώντας το παράδειγμα του Βαγγέλη Πολύζου ο οποίος απείλησε ακόμα και με απόσυρση από την διεκδίκηση του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, είπε «τα ανέφερα προεκλογικά στον κ. Αγγελάκα. Το να τα έλεγα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης θα ήταν εσωστρέφεια και ήθελα να αποφύγω οποιαδήποτε κομματική ρήξη».
Εκτός από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, στο κάδρο των υπαίτιων της ήττας του, ο Κώστας Δημόπουλος, έβαλε και το νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου. «Ο Νομάρχης πετούσε χαρταετό όλη τη δεύτερη εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Δημόπουλος, σημειώνοντας πως είχε ζητήσει τη βοήθεια του κ. Παπαστεργίου και στην συγκέντρωσή του στη Βροντού. «Η βοήθειά του ήταν αμυδρή, πέρα από το ότι με έπαιρνε καθημερινά τηλέφωνο. Του τα είπα όλα αυτά και μάλιστα του ζήτησα να μεσολαβήσει σε κάποιους ανθρώπους για να μπουν στο συνδυασμό μου», ανέφερε.
Όπως είπε ο επικεφαλής της «Ολύμπιας Γης» όλα όσα διαδραματίστηκαν τα έχει μεταφέρει ήδη στην Αθήνα «και για τη στάση του βουλευτή μας και του νομάρχη ο οποίος δεν πήγε απέναντι, αλλά ήταν αδρανής». Ο κ. Δημόπουλος, σχολίασε τη στάση του κ. Παπαστεργίου απέναντί του, με ποδοσφαιρικούς όρους, λέγοντας «παρά λίγο να μαρκάρω, παρά λίγο να σουτάρω».
Από τις βέλη του κ. Δημόπουλου, δεν γλίτωσε και η ΝΟΔΕ, όπου σε σχετικό ερώτημα απάντησε με ιδιαίτερα δεικτικό τρόπο λέγοντας «είναι άπειρα τα παιδιά, τι να κάνουν;». Ακόμη σκληρότερους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε για τη Νέα Δημοκρατία, την οποία χαρακτήρισε «μπάχαλο». «Όταν εγώ φωνάζω στην Αθήνα για τη στάση κάποιων και μου λένε ‘’είναι υπό επιτήρηση’’ ξέρετε ποιος… δεν υπάρχει Ρηγίλλης! Ξαφνικά ο Μιχαλολιάκος τα παράτησε και δεν ξέρω ποιον άφησε πίσω του…» είπε.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του ο Κώστας Δημόπουλος, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πικρία για το αποτέλεσμα, όχι μόνο από τον ίδιο, αλλά και από τα 100 άτομα που τον στελέχωσαν. «Η συμπεριφορά του κ. Κουκοδήμου και η αδράνεια του κ. νομάρχη, κόστισαν στην Ολύμπια Γη να πάρει το Δήμο Δίου-Ολύμπου», είπε.
Ο μεγάλος ηττημένος της β’ Κυριακής για το Δήμο της νότιας Πιερίας, εξέφρασε το παράπονό του και για τη μετέπειτα συμπεριφορά του νομάρχη και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας (δεν με πήραν ούτε ένα τηλέφωνο, είπε), αντίθετα με τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με τον Κώστα Δημόπουλο, μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος του τηλεφώνησε «και έκλαιγε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.


Πηγή: http://www.eptanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3354:2010-11-15-20-51-06&catid=40:reportace&Itemid=29


Ε.Ε.: Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης

Η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα επιβιώσουν», εάν δεν επιλυθούν τα σημερινά δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

«Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργασθούμε συντονισμένα, για να επιτρέψουμε στην ευρωζώνη να επιβιώσει» δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε. ενώπιον του European Policy Center των Βρυξελλών.

Οι υπουργοί Οικονομικών των δεκαέξι χωρών της ευρωζώνης συναντώνται το απόγευμα στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Ειδικά το Δουβλίνο τελεί υπό την πίεση ορισμένων από τους εταίρους του, και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να δεχθεί εξωτερική οικονομική βοήθεια για τη χρηματοδότηση των τραπεζών του, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να αποφευχθεί ένα φαινόμενο επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Όμως, μέχρι στιγμής, οι ιρλανδικές Αρχές αρνούνται. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν επανέλαβε χθες το βράδυ ότι η Ιρλανδία δεν θα ζητήσει καμία οικονομική βοήθεια, διότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=204920&cid=6

«Έχουμε δεσμευθεί για τη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους»

«Είναι επιβεβλημένο, στις εποχές που ζούμε και στον πολιτισμό που διακηρύσσουμε και μας διέπει σαν ελληνική κοινωνία και είναι χρέος και της πολιτείας, να διευκολύνουμε όποιον θέλει να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα». Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, αναφορικά με τη δημόσια προσευχή που πραγματοποίησαν μουσουλμάνοι σήμερα στα Προπύλαια.

Ερωτηθείς αν τέτοιες κινήσεις, όπως η σημερινή, μπορούν να επισπεύσουν τη δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα, για την οποία ανέφερε ότι «υπάρχει μια καθυστέρηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια», ο κ. Πεταλωτής σημείωσε: «Αυτά καθαυτά τα γεγονότα δεν μπορούν να επισπεύσουν μια τέτοια απόφαση, αλλά είναι γνωστό ότι υπάρχει και δέσμευση και νομοθετημένη απόφαση να δημιουργηθεί τζαμί στην Αθήνα, προκειμένου οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι να τελούν με απόλυτη ασφάλεια και θρησκευτική ελευθερία τα θρησκευτικά τους καθήκοντα».


Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=205117&cid=6


17 δημόσιοι φορείς στην κλίνη του Προκρούστη

Στην κλίνη του Προκρούστη τοποθετεί η τρόικα 17 ΔΕΚΟ και φορείς του δημόσιου τομέα, μεταξύ των οποίων η ΕΡΤ, ο ΕΟΤ, το μετρό, το τραμ, οι σιδηρόδρομοι, οι αστικές συγκοινωνίες, οι αμυντικές βιομηχανίες, ακόμη και φορείς που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στο Δημόσιο, όπως η ΜΟΔ και η ΚτΠ Α.Ε.

Πρόκειται για εταιρείες του ευρύτερου Δημοσίου που πλέον εντάχθηκαν στο έλλειμμα και έτσι η τρόικα μπορεί να επιβάλει μέτρα «προσαρμογής» στο πρότυπο του ΟΣΕ .

Μόνο το 2009 προκλήθηκε αύξηση ελλείμματος κατά 1,75 δισ. ευρώ και χρέους κατά 18 δισ. ευρώ με την ένταξη των οργανισμών αυτών. Μάλιστα, ακόμη υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιαστεί εκ νέου ο προϋπολογισμός του 2010, γιατί και η νέα πρόβλεψη (9,4% έλλειμμα) στηρίζεται σε «άνοιγμα» των 17 φορέων μόνο 700 εκατ ευρώ, ποσό που είναι δύσκολα επιτεύξιμο σύμφωνα με αρμόδια στελέχη.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι υπάρχει μία μεγάλη «αδικία». Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η στατιστική αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) οι συγκεκριμένες εταιρείες αποτελούν τη βασική αιτία εκτόξευσης ελλείμματος και χρέους, μετά τον νέου τύπου εξονυχιστικό έλεγχο στα δημοσιονομικά που ξεκίνησε η Eurostat από την Ελλάδα.

Αλλού, δεν μετράει

Ωστόσο, συνεχίζουν, πρόκειται για έλεγχο που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι διεξάγεται στις υπόλοιπες χώρες ανά την Ε.Ε. Δηλαδή ενδεχομένως σε άλλα κράτη, οι ανάλογες ΔΕΚΟ δεν «μετράνε» στο έλλειμμα, τη στιγμή που η κυβέρνηση πιέζεται να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις στους 17 φορείς χωρίς να υπάρχει μεταβατική περίοδος.

Εξηγούν ότι ίσως δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη πρόταση του διοικητή της ΤτΕ περί συγχώνευσης των κρατικών καναλιών, αλλά και οι διαδοχικές κοινοποιήσεις στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών περί υψηλού μισθολογικού κόστους σε ΔΕΚΟ.

Οι φορείς «μπήκαν» στο έλλειμμα με βάση τον εξής κανόνα: αν ο τζίρος τους δεν ξεπερνά το μισό του ενεργητικού τους θεωρούνται δημόσιος τομέας. Αν στο μέλλον και άλλοι πληρούν τα ίδια κριτήρια θα ενταχθούν επίσης.


Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=224184

Η μοριοδότηση για τα Δημοτικά μας σχολεία

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

Σχολ. Έτος 2009 - 2010


Κολινδρού 1ο 6/θ 4
Κολινδρού 2ο 6/θ 4

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Σημαντικό κομμάτι των εκλογέων του νομού επέλεξαν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, δείχνοντας αδιαφορία, αποδοκιμασία ή απογοήτευση ανάλογα με την ανάλυση που επιχειρεί καθένας στο τελικό αποτέλεσμα.

60.831 Πιεριείς βρέθηκαν στις κάλπες από τους 129.812 εγγεγραμμένους, με το ποσοστό συμμετοχής να βρίσκεται στο 46,86%. Από αυτούς, έγκυρη ψήφο στις περιφερειακές εκλογές επέλεξαν οι 56.974, με τα άκυρα να είναι 1889 και τα λευκά 1968.

Τη διαφορά για το νομό έκανε η ταυτόχρονη εκλογή δημάρχου στο νότιο δήμο, γεγονός που ανέβασε τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι αριθμοί δείχνουν ότι η συμμετοχή στο δήμο Δίου-Ολύμπου ήταν 61,24% στις περιφερειακές με 16.452 από τους 26.866 να ψηφίζουν και από αυτούς 15.158 να είναι έγκυροι. Στα ίδια εκλογικά τμήματα, για τις δημοτικές εκλογές ψήφισαν οι 16.438 από τους 26.901, ποσοστό συμμετοχής 61,11%, με τις έγκυρες ψήφους να είναι 15.422.

Τα ποσοστά είναι σχεδόν ίδια, ακόμα όμως και αυτή η ελάχιστη διαφορά ίσως να ξενίζει, καθώς είναι περισσότεροι οι ψηφοφόροι που επέλεξαν περιφερειάρχη, από αυτούς που ψήφισαν για τον δήμαρχο της περιοχής τους. Στο δήμο Κατερίνης από τους 82.754, ψήφισαν οι 35.207, συμμετοχή 42,54% και από αυτούς έγκυροι ήταν οι 33.128. Αντίστοιχα αποτελέσματα, με λίγο μικρότερη αποχή, και στο δήμο Πύδνας- Κολινδρού, όπου από τους 20.192, στις κάλπες βρέθηκαν οι 9.172, συμμετοχή 45,42% και από αυτούς έγκυρα ψηφοδέλτια επέλεξαν οι 8.688.

Βλέπουμε, λοιπόν, την αποχή στο νομό Πιερίας να έχει σκαρφαλώσει στα ύψη του 53,14%, ποσοστό που επί μέρους ανέρχεται σε 57,46% στο δήμο Κατερίνης, 54,58% στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού και 38,89% στο δήμο Δίου-Ολύμπου, όπου οι δημότες κλήθηκαν να ψηφίσουν και για δήμαρχο εκτός από Περιφερειάρχη. Ποσοστά που σε εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος θα προκαλούσαν ακραίες αντιδράσεις, τώρα αντιμετωπίζονται σχετικά ψύχραιμα και με μικρές διαφοροποιήσεις από κόμμα σε κόμμα.

Μια σύγκρισή με την πρώτη Κυριακή, όπου αυτοί που δεν προσήλθαν στις κάλπες ήταν 44.500, και το ποσοστό είχε φθάσει στο 34,27%, δείχνει σημαντική αυξητική τάση της αποχής. Αντίστοιχα, στο δήμο Κατερίνης είχαν ψηφίσει 51.915, 16.708 λιγότεροι την 14η Νοεμβρίου με αποχή 37,32%, στο δήμο Δίου-Ολύμπου 19.499, 3.047 λιγότεροι την δεύτερη Κυριακή με αποχή 27,53%, και στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού είχαν ψηφίσει οι 13.950, όπου προχθές ψήφισαν 4.778 λιγότεροι με την αποχή να φθάνει το 30,98%.

Οι κάτοικοι της Πιερίας έδειξαν μικρό ενδιαφέρον για την ανάδειξη του Περιφερειάρχη τους, του πρώτου για την Κεντρική Μακεδονία. Φαίνεται πως η πολιτική σκέψη της πλειοψηφίας, παρέμεινε στο πλαίσιο του νομού και θα πρέπει να δει την περιφερειακή διοίκηση στην πράξη, για να πειστεί. Πολλοί ήταν αυτοί που ένιωσαν ότι η ψήφος τους χάνει την αξία της μπροστά στον όγκο των ψηφοφόρων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα διαμόρφωναν από μόνοι τους το τελικό αποτέλεσμα.

Οι ψήφοι της Πιερίας ήταν λίγο κάτω από το 10% του συνόλου της Περιφέρειας το βράδυ της Κυριακής και ο καθένας μπορεί να κρίνει κατά πόσο επηρεάζει ένα τέτοιο ποσοστό ή όχι. Βεβαίως, με μεγαλύτερη συμμετοχή, το ποσοστό θα ήταν αντίστοιχα αυξημένο. Το κλίμα, ότι οι εξελίξεις δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ψήφο των πολιτών, έχει διαμορφωθεί ούτως ή άλλως από την υπογραφή του Μνημονίου και μετά, οπότε οι πρόσφατες εκλογές αντιμετωπίστηκαν με διαφορετικό τρόπο.

Επιπλέον, η οποιαδήποτε σύνδεση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών με ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της πορείας που ακολουθεί η χώρα, λειτούργησε αποτρεπτικά για σημαντική, όπως αποδεικνύεται, μερίδα των ψηφοφόρων. Η εγγύτητα με την οποία έκρινε ο κόσμος και αποφάσιζε να ψηφίσει δήμαρχο ή νομάρχη κατά το παρελθόν, χάθηκε μπροστά στα ζητήματα που έθεσε προς επιβεβαίωση, αρχικά η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση και τα άλλα κόμματα.

Ενδεχομένως, για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας αυτή την στιγμή, να ήταν θετικό το ότι τελικά το πολιτικό σκηνικό έλαβε μηνύματα προς σταθεροποίηση της κατάστασης. Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, αποτελεί σημαντικό βήμα για το ελληνικό κράτος, στην προκειμένη περίπτωση όμως θυσιάστηκε, πολύ ή λίγο κατά περίπτωση, στο βωμό εξελίξεων που καθορίζει το Μνημόνιο.

Η σκιά κάτω από την οποία έγινε η αφετηρία των νέων αυτοδιοικητικών δομών πολύ πιθανόν να ακολουθήσει και τα πρώτα βήματά τους, καθώς η λειτουργία τους θα επηρεαστεί κατά πολύ από τους στόχους και την πορεία του μνημονίου.


Πηγή:http://www.olympio-bima.gr/index.php?MODULE=bce/application/siteview&Site=10552

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται»

Τη λαϊκή παροιμία χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, για να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος ζήτησε απολύσεις στον Δημόσιο Τομέα.

Όπως σημειώνει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, «οι υπεύθυνοι για τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, για τη μεγάλη στρατιά ανέργων, τολμούν να υποδείξουν στη Κυβέρνηση και την Τρόικα, απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα της οικονομίας».

Ο κ.Παναγόπουλος έκανε λόγο για επιχειρηματίες που φοροδιαφεύγουν και δεν πληρώνουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και οδήγησαν στη χρεοκοπία το δημόσιο.

«Η κρατικοδίαιτη και επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα, κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Προτρέπει σε απολύσεις εργαζομένων, όταν πολλοί εκ των εκλεκτών μελών τους, λεηλάτησαν το κράτος και εξακολουθούν να το λεηλατούν. Προτρέπει σε απολύσεις, την ίδια ώρα που κινδυνεύει να διαλυθεί πλήρως το σύστημα των ΣΣΕ, γιατί αυτό απαίτησαν να συμπεριληφθεί στο απαράδεκτο μνημόνιο» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Παναγόπουλος.

Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=205123&cid=6


«Ξέχασαν» να δηλώσουν 75 εκατ. ευρώ

Οι επιχειρηματικές αμοιβές μπαίνουν στο μικροσκόπιο της εφορίας καθώς μετά από διασταυρώσεις στοιχείων από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για την τριετία 2008-2010, εντοπίστηκαν 75 εκατομμύρια ευρώ που είτε δεν δηλώθηκαν είτε δηλώθηκαν ελλιπώς.

Η «τρύπα» προέκυψε από τη διασταύρωση των αναγραφόμενων ποσών επιχειρηματικής αμοιβής στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με τα αντίστοιχα ποσά που αναγράφονται στις δηλώσεις εισοδήματος των προσωπικών εταιρειών.

Αναλυτικά:

Για το οικονομικό έτος 2008:

• Σε 2.004 περιπτώσεις δεν δηλώθηκε καθόλου επιχειρηματική αμοιβή, συνολικού ύψους 12.129.428 ευρώ.

• Σε 808 περιπτώσεις δηλώθηκε μικρότερη επιχειρηματική αμοιβή. Η συνολική διαφορά που διαπιστώθηκε είναι 4.632.831 ευρώ.

• Σε 1.310 περιπτώσεις δεν έχει υποβληθεί δήλωση ή η δήλωση δεν έχει εκκαθαριστεί. Το ποσό επιχειρηματικής αμοιβής που αντιστοιχεί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 9.812.452 ευρώ.

Για το οικονομικό έτος 2009:

• Σε 2.241 περιπτώσεις δεν δηλώθηκε καθόλου επιχειρηματική αμοιβή συνολικού ύψους 14.448.942 ευρώ.

• Σε 791 περιπτώσεις δηλώθηκε μικρότερη επιχειρηματική αμοιβή. Η συνολική διαφορά που διαπιστώθηκε είναι 5.526.346 ευρώ.

• Σε 1.678 περιπτώσεις δεν έχει υποβληθεί δήλωση ή η δήλωση δεν έχει εκκαθαριστεί. Το ποσό επιχειρηματικής αμοιβής που αντιστοιχεί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 15.024.831 ευρώ.

Για το οικονομικό έτος 2010:

• Σε 1.763 περιπτώσεις δεν δηλώθηκε καθόλου επιχειρηματική αμοιβή συνολικού ύψους 10.624.580 ευρώ.

• Σε 598 περιπτώσεις δηλώθηκε μικρότερη επιχειρηματική αμοιβή. Η συνολική διαφορά που διαπιστώθηκε είναι 3.339.586 ευρώ.


Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=205119&cid=8

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για το Πολυτεχνείο

Φόρο τιμής στο μνημείο των πεσόντων του Πολυτεχνείου και μάλιστα μακριά από τις κάμερες απέτισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Στο μήνυμά του για την 37η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών κατά της χούντας των συνταγματαρχών, ο κ. Παπούλιας αναφέρεται στα δύσκολα χρόνια που περνούμε, στα οποία κρίνονται και διακυβεύονται πολλά.

«Πρώτα πρώτα, πόσα θα είναι τα πέτρινα χρόνια για την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται, αλλά επίσης πότε και πώς η πολιτική θα ανακτήσει την κυριαρχία της επί των αγορών, πότε και πώς το πολιτικό σύστημα θα βρει τον τρόπο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών» σημειώνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσθέτει:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μάς θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά. Οι ανατροπές γίνονται με συμμετοχή και αγώνα, με αφοσίωση στο συλλογικό, με την πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο και με απομάκρυνση από τον δρόμο της ιδιώτευσης.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου μάς θυμίζει επίσης ότι το σύνθημα του τότε παραμένει, με κάποιον τρόπο, ζητούμενο σήμερα: Θέλουμε ψωμί για όλους, παιδεία που παράγει κοινωνικό πολιτισμό και ενεργούς πολίτες, ελευθερία που δεν περιορίζεται από τη δημοσιονομική αναγκαιότητα.

Κοιτάζοντας στο Πολυτεχνείο, βλέπουμε πιο καθαρά τον ορίζοντα και πιο ζωντανή την ελπίδα».

Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=205009&cid=6

Κάτοικοι της Βόρειας Πιερίας ζητούν να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις

Ιδιαίτερα επικίνδυνο και με πολλές «παγίδες» δρόμο χαρακτηρίζουν την Παλιά Εθνική Οδό Κατερίνης – Θεσσαλονίκης, κάτοικοι της Βόρειας Πιερίας.

Σε πολλά σημεία ο συγκεκριμένος δρόμος χρειάζεται βελτίωση, λόγω των επικίνδυνων στροφών, ενώ και η σήμανση είναι ανεπαρκής.

Η οδήγηση τις νυχτερινές ώρες γίνεται ακόμη πιο δύσκολα, καθώς σχεδόν σε όλο το δρόμο δεν υπάρχει φωτισμός. Ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία είναι ο κόμβος του Καταχά, όπου ο δρόμος είναι ιδιαίτερα στενός και υπάρχει περιορισμένη ορατότητα. Άτομα, κυρίως από τη Βόρεια Πιερία, που κάνουν καθημερινή χρήση του συγκεκριμένου δρόμου επισημαίνουν την επικινδυνότητα του δρόμου, προσθέτοντας πως έχουν να γίνουν παρεμβάσεις στην ΠΕΟ εδώ πολλές δεκαετίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον, αναφέρουν πως, εκτός από την ΠΕΟ, οι δρόμοι της Βόρειας Πιερίας σε πολλά σημεία χρήζουν βελτίωση, όπως ο δρόμος προς Καταχά, από Καταχά προς Κολινδρό, ο δρόμος από Κολινδρό μέχρι Ρυάκια, Μ. Μηλιά , Παλιόστανη και Αλώνια - Κίτρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νομαρχία Πιερίας έλαβε απόφαση να προχωρήσει στη βελτίωση των οδικών υποδομών της Βόρειας Πιερίας, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και μετακίνησης στο οδικό δίκτυο στο βόρειο τμήμα του νομού Πιερίας.

Το έργο, έχει συνολικό προϋπολογισμού 660.000 ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αφορούν τη βελτίωση, συντήρηση και αποκατάσταση των ασφαλτικών οδοστρωμάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της βόρειας Πιερίας. Το έργο θα περιλαμβάνει εργασίες βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων δρόμων, αποκατάσταση, σήμανση και διαγράμμιση των οδοστρωμάτων καθώς και προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού ασφάλειας του οδικού δικτύου.


Πηγή:http://www.olympio-bima.gr/index.php?MODULE=bce/application/siteview&Site=10554

2,80 ευρώ απο σήμερα τα Διόδια Μαλγάρων

Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει από σήμερα τους οδηγούς που περνούν με τα οχήματά τους από τα διόδια των Μαλγάρων.
Το αντίτιμο της διέλευσης αυξήθηκε στα 2,80 ευρώ,από 2 ευρώ που ήταν μέχρι χτες. Η απόφαση είχε ληφθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά, για ευνόητους λόγους, ήταν προγραμματισμένο να ισχύσει μετά τις εκλογές. Η αύξηση οφείλεται, μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι δεν θα λειτουργήσουν, όπως είχε προγραμματιστεί, τα διόδια του Αιγινίου, μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Οι τιμές των διοδίων ανά κατηγορία είναι οι εξής:
Κατηγορία Α1 και Α2 1,40
Κατηγορία Β1 και Β2 2,80
Κατηγορία Γ1 και Γ2 6,00
Κατηγορία Δ1 και Δ2 6,00
Κατηγορία Ε1 και Ε2 7,00

ΠΗΓΗ : SALONICA NEWS

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΛΙΝΔΡΟ, ΔΗΜΟ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ