Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Σημαντικό κομμάτι των εκλογέων του νομού επέλεξαν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, δείχνοντας αδιαφορία, αποδοκιμασία ή απογοήτευση ανάλογα με την ανάλυση που επιχειρεί καθένας στο τελικό αποτέλεσμα.

60.831 Πιεριείς βρέθηκαν στις κάλπες από τους 129.812 εγγεγραμμένους, με το ποσοστό συμμετοχής να βρίσκεται στο 46,86%. Από αυτούς, έγκυρη ψήφο στις περιφερειακές εκλογές επέλεξαν οι 56.974, με τα άκυρα να είναι 1889 και τα λευκά 1968.

Τη διαφορά για το νομό έκανε η ταυτόχρονη εκλογή δημάρχου στο νότιο δήμο, γεγονός που ανέβασε τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι αριθμοί δείχνουν ότι η συμμετοχή στο δήμο Δίου-Ολύμπου ήταν 61,24% στις περιφερειακές με 16.452 από τους 26.866 να ψηφίζουν και από αυτούς 15.158 να είναι έγκυροι. Στα ίδια εκλογικά τμήματα, για τις δημοτικές εκλογές ψήφισαν οι 16.438 από τους 26.901, ποσοστό συμμετοχής 61,11%, με τις έγκυρες ψήφους να είναι 15.422.

Τα ποσοστά είναι σχεδόν ίδια, ακόμα όμως και αυτή η ελάχιστη διαφορά ίσως να ξενίζει, καθώς είναι περισσότεροι οι ψηφοφόροι που επέλεξαν περιφερειάρχη, από αυτούς που ψήφισαν για τον δήμαρχο της περιοχής τους. Στο δήμο Κατερίνης από τους 82.754, ψήφισαν οι 35.207, συμμετοχή 42,54% και από αυτούς έγκυροι ήταν οι 33.128. Αντίστοιχα αποτελέσματα, με λίγο μικρότερη αποχή, και στο δήμο Πύδνας- Κολινδρού, όπου από τους 20.192, στις κάλπες βρέθηκαν οι 9.172, συμμετοχή 45,42% και από αυτούς έγκυρα ψηφοδέλτια επέλεξαν οι 8.688.

Βλέπουμε, λοιπόν, την αποχή στο νομό Πιερίας να έχει σκαρφαλώσει στα ύψη του 53,14%, ποσοστό που επί μέρους ανέρχεται σε 57,46% στο δήμο Κατερίνης, 54,58% στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού και 38,89% στο δήμο Δίου-Ολύμπου, όπου οι δημότες κλήθηκαν να ψηφίσουν και για δήμαρχο εκτός από Περιφερειάρχη. Ποσοστά που σε εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος θα προκαλούσαν ακραίες αντιδράσεις, τώρα αντιμετωπίζονται σχετικά ψύχραιμα και με μικρές διαφοροποιήσεις από κόμμα σε κόμμα.

Μια σύγκρισή με την πρώτη Κυριακή, όπου αυτοί που δεν προσήλθαν στις κάλπες ήταν 44.500, και το ποσοστό είχε φθάσει στο 34,27%, δείχνει σημαντική αυξητική τάση της αποχής. Αντίστοιχα, στο δήμο Κατερίνης είχαν ψηφίσει 51.915, 16.708 λιγότεροι την 14η Νοεμβρίου με αποχή 37,32%, στο δήμο Δίου-Ολύμπου 19.499, 3.047 λιγότεροι την δεύτερη Κυριακή με αποχή 27,53%, και στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού είχαν ψηφίσει οι 13.950, όπου προχθές ψήφισαν 4.778 λιγότεροι με την αποχή να φθάνει το 30,98%.

Οι κάτοικοι της Πιερίας έδειξαν μικρό ενδιαφέρον για την ανάδειξη του Περιφερειάρχη τους, του πρώτου για την Κεντρική Μακεδονία. Φαίνεται πως η πολιτική σκέψη της πλειοψηφίας, παρέμεινε στο πλαίσιο του νομού και θα πρέπει να δει την περιφερειακή διοίκηση στην πράξη, για να πειστεί. Πολλοί ήταν αυτοί που ένιωσαν ότι η ψήφος τους χάνει την αξία της μπροστά στον όγκο των ψηφοφόρων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα διαμόρφωναν από μόνοι τους το τελικό αποτέλεσμα.

Οι ψήφοι της Πιερίας ήταν λίγο κάτω από το 10% του συνόλου της Περιφέρειας το βράδυ της Κυριακής και ο καθένας μπορεί να κρίνει κατά πόσο επηρεάζει ένα τέτοιο ποσοστό ή όχι. Βεβαίως, με μεγαλύτερη συμμετοχή, το ποσοστό θα ήταν αντίστοιχα αυξημένο. Το κλίμα, ότι οι εξελίξεις δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ψήφο των πολιτών, έχει διαμορφωθεί ούτως ή άλλως από την υπογραφή του Μνημονίου και μετά, οπότε οι πρόσφατες εκλογές αντιμετωπίστηκαν με διαφορετικό τρόπο.

Επιπλέον, η οποιαδήποτε σύνδεση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών με ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της πορείας που ακολουθεί η χώρα, λειτούργησε αποτρεπτικά για σημαντική, όπως αποδεικνύεται, μερίδα των ψηφοφόρων. Η εγγύτητα με την οποία έκρινε ο κόσμος και αποφάσιζε να ψηφίσει δήμαρχο ή νομάρχη κατά το παρελθόν, χάθηκε μπροστά στα ζητήματα που έθεσε προς επιβεβαίωση, αρχικά η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση και τα άλλα κόμματα.

Ενδεχομένως, για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας αυτή την στιγμή, να ήταν θετικό το ότι τελικά το πολιτικό σκηνικό έλαβε μηνύματα προς σταθεροποίηση της κατάστασης. Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, αποτελεί σημαντικό βήμα για το ελληνικό κράτος, στην προκειμένη περίπτωση όμως θυσιάστηκε, πολύ ή λίγο κατά περίπτωση, στο βωμό εξελίξεων που καθορίζει το Μνημόνιο.

Η σκιά κάτω από την οποία έγινε η αφετηρία των νέων αυτοδιοικητικών δομών πολύ πιθανόν να ακολουθήσει και τα πρώτα βήματά τους, καθώς η λειτουργία τους θα επηρεαστεί κατά πολύ από τους στόχους και την πορεία του μνημονίου.


Πηγή:http://www.olympio-bima.gr/index.php?MODULE=bce/application/siteview&Site=10552