Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Το τέλος της δεκαετίας

του Κώστα Γιαννακίδη

Οταν ξεκίνησε η πρώτη δεκαετία της χιλιετίας οι δίδυμοι πύργοι ήταν στη θέση τους και το Youtube δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα. Την Πρωτοχρονιά του 2001 οι άνθρωποι δεν είχαν ακούσει κάτι σχετικό για το ipod.


Τα κινητά τηλέφωνα έστελναν μόνο SMS και οι τηλεοράσεις είχαν όγκο μικρού ψυγείου. Σε λίγες ώρες η δεκαετία φεύγει παραδίδοντας στην ιστορία έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που παρέλαβε. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό-θα ήταν πληκτικό να ζούμε σε ένα στάσιμο περιβάλλον. Μόνο που πλέον λες ότι η ιστορία υιοθέτησε και αυτή τον τηλεοπτικό χρόνο.

Θα μου πείτε ότι στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες δεκαετίες που άλλαξαν δραματικά τον κόσμο. Ναι, αλλά αυτή η δεκαετία δείχνει να έχει αλλάξει και τους ίδιους τους ανθρώπους. Δεν βλέπουμε τα πράγματα με τον τρόπο που τα προσεγγίζαμε κάτω από το πρώτο φως της χιλιετίας. Λογικό, είδαμε πολλά. Θυμηθείτε κομβικά σημεία: Το ευρώ και το Euro 2004. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Ελλάδα στην κορυφή του roller coaster και μετά έξω από τις ράγες. Η τρομοκρατία. Εξέγερση στο Παρίσι και στην Αθήνα. Ενας μαύρος εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο απαγχονισμός του Σαντάμ. Η Google. Η Lady Gaga. To iphone. Το Lost. Το Facebook και το Twitter. H κοινωνική δικτύωση.

Σκέφτομαι τελικά πως δεν είναι η ιστορία που γίνεται περισσότερο βίαιη, είναι η τεχνολογία και η δικτύωση που μας επιτρέπουν να τη δούμε με ζωηρότερα χρώματα. Εκ των πραγμάτων αλλάζουμε και εμείς. Και ο κόσμος μας αλλάζει επειδή εμείς τον βλέπουμε διαφορετικά. Αν είχα να διαλέξω ένα γεγονός για τη δεκαετία θα επέλεγα τη νέα κοινωνική συμπεριφορά της δικτύωσης. Θα ξεχώριζα τη δυνατότητα να το συζητήσω με τον διπλανό μου ή έναν άνθρωπο στην άλλη άκρη του πλανήτη. Βέβαια ούτως ή άλλως τα καινούργια γυαλιά και η νέα ματιά επιβάλλονται από τον χρόνο. Οταν προσθέσεις δέκα χρόνια στην άθλια καμπούρα σου βλέπεις τον κόσμο διαφορετικά.

Στο πεδίο των σχολίων πείτε μας την άποψη σας για τη δεκαετία που φεύγει. Το protagon.gr ετοιμάζει και μία επισκόπηση της χρονιάς που τελειώνει μέσα από τις απόψεις των αρθρογράφων του.


Πηγή: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=4570

Το VETO διακόπτει την έκδοσή του

Αυτή η φάση του ταξιδιού τελείωσε. Η εφημερίδα «VETO» διακόπτει την έκδοσή της. Η συνέχιση μιας εκδοτικής και δημοσιογραφικής προσπάθειας με τους δικούς μας όρους κατέστη πλέον οικονομικά ανέφικτη.

Σε καιρούς δομικής και συνάμα βαθιάς οικονομικής κρίσης του Τύπου και των ΜΜΕ, δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την έκδοση της εφημερίδας χωρίς να παραβούμε τους κανόνες που εμείς θεσπίσαμε. Πλήρης οικονομική και δημοσιογραφική ανεξαρτησία, καμία εξάρτηση από οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα. Κανόνες που ηχούν ως αυτονόητοι αλλά που στο εκδοτικό περιβάλλον αυτού του τόπου δεν είναι.

Μιλάμε για δομική και όχι μόνον οικονομική κρίση που περνά ο Τύπος και τα ΜΜΕ. Δεν θα μπορούσαμε και λόγω οικονομικών δυνατοτήτων αλλά και λόγω δημοσιογραφικής άποψης να συμμετέχουμε σε μία δραστηριότητα η οποία τα τελευταία χρόνια βασίστηκε κυρίως στις προσφορές προϊόντων που καμία σχέση δεν έχουν με την δημοσιογραφία. Το πάρτι αυτό, άλλωστε, και η οικονομική κρίση συμβάλλουν στην δραματική αλλαγή του εκδοτικού τοπίου. Η πτώση των κυκλοφοριών των εφημερίδων κατέστησε την προσφορά δώρων εντελώς ασύμφορη. Πολύ γρήγορα οι εκδότες θα εγκαταλείψουν και αυτό το τέχνασμα. Μία εποχή τελειώνει και μία παρένθεση ολοκληρώνεται. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το εκδοτικό περιβάλλον δεν θα θυμίζει σε τίποτε την υφιστάμενη κατάσταση.

Με αυτές τις σκέψεις και με πλήρη συνείδηση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά αποφασίσαμε την διακοπή της έκδοσης της εφημερίδας «VETO». Δεν θα διακινδυνεύαμε να φθάσουμε στο σημείο του μη γυρισμού. Έως και την τελευταία στιγμή αυτής της εκδοτικής περιπέτειας διασφαλίσαμε στο ακέραιο την ικανοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων μας απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και σε τρίτους.

Η διακοπή της έκδοσης δεν σημαίνει και κατάθεση των όπλων. Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, μόλις αντικρίσουμε ένα μικρό, έστω, φως στο βάθος του τούνελ της κρίσης, θα μας ξαναβρείτε μπροστά σας. Διότι η δημοσιογραφία είναι η δουλειά μας και η σωστή ενημέρωσή σας το στοίχημά μας. Αυτή η φάση του ταξιδιού έληξε. Η επόμενη αρχίζει. Και τελικά, όπως επισημαίνει και ο ποιητής, αυτό που μετρά είναι το ίδιο το ταξίδι και όχι ο τελικός προορισμός.

VETO





«Ηθικόν ακμαιότατον».


Γράφει ο Κλεισθένης.

Ένα επακόλουθο της σημερινής δραματικής οικονομικής κατάστασης ,(«επιτυχία» των πολιτικάντηδων), είναι η καταρράκωση του ηθικού των Ελλήνων. Αγέλαστοι, κατηφείς και διαρκώς εκνευρισμένοι οι Έλληνες, κυκλοφορούν στους δρόμους, αηδιασμένοι και θυμωμένοι με τους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης, συλλέγουν οργή που πιθανόν να μετατραπεί σε μίσος η εκδήλωση των οποίων μπορεί να συμπαρασύρει τα πάντα με ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Οι πολιτικάντηδες διαμαρτύρονται ότι είμαστε ισοπεδωτικοί και τους βάζουμε όλους στο ίδιο «τσουβάλι». Υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι δεν μετείχαν στις

Συμμετέχουμε στην γιορτινή ποδηλατάδα με τον Αη Βασίλη Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010 στίς 19.30 στήν κεντρική πλατεία Κατερίνης

Γιορτινή ποδηλατάδα με τον Αη Βασίλη στό κέντρο της πόλης Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010 στίς 19.30 στην κεντρική πλατεία Κατερίνης.

Φορέστε τα γιορτινά σας, προμηθευτείτε σκουφάκια του Αη Βασίλη κι ελάτε να κάνουμε μια νυχτερινή, εορταστική ποδηλατάδα στο κέντρο της πόλης!
Ελάτε να στείλουμε, για μια ακόμη φορά, το δικό μας μήνυμα για μια πόλη, όπως τη δικαιούμαστε:
Μια πόλη με πεζόδρομους για τους πεζούς και όχι για τις πραμάτειες των καταστημάτων και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Μια πόλη, στην οποία, επιτέλους, πρέπει κάποτε να μπορούν να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια και οι ποδηλάτες.

Ελάτε να απαιτήσουμε, όλοι μαζί:

Άμεση διαβούλευση με τις ποδηλατικές ομάδες και τα κινήματα πολιτών για κάθε έργο υποδομής στο Δήμο Κατερίνης

Άμεση ένταξη του ποδηλάτου σε κάθε σχεδιασμό έργου οδοποιίας και υποδομών

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους της ομάδας μας να στηρίξουν την εκδήλωση αυτή.
Θα διατεθούν από την ομάδα μας σκουφάκια του Αη Βασίλη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην πρόσφατη εκδήλωση κατά των διοδίων

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας συγχαίρει τα μέλη της Ποδηλατικής Από-Δρασης Πιερίας για την πρωτοβουλία της παραπάνω εκδήλωσης

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας


H τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίον


Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται στην αρχική μας σελίδα...έως εδώΕδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Δγιέτο όλου" ...έως εδώ

H Βουλευτής κ. Μίχου άκουσε τα κάλαντα


Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται στην αρχική μας σελίδα...έως εδώΕδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Δγιέτο όλου" ...έως εδώ

Εντάχθηκε στό ΕΣΠΑ το έργο αποχεύτησης του Λιβαδίου

Εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ" 2007 - 2013" της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το έργο της Αποχέτευσης Λυμάτων του Δημοτικού Διαμερίσματος Λιβαδίου του Δήμου Κολινδρού, που κατέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας.Τη μελέτη του έργου εκπόνησε ο Δήμος Κολινδρού.Και αυτό το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπήρξε μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας και του Δήμου Κολινδρού, στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Δεν είμαστε απ΄ τα καλά παιδία..Ξεκάθαρο μήνυμα του Πολύζου Βαγγέλη για όποιον αδικήσει την Βόρεια Πιερία


Ο Βαγγέλης Πολύζος, διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και η παράταξή του θα επιδιώξουν τη συνεργασία με όλους τους συμβούλους και τους πολίτες και κάλεσε τους συναδέλφους του των άλλων συνδυασμών να παραμερισούν τυχόν διαφορές και να αγωνιστούν και να αγωνιστούν από κοινού για το δήμο Πύδνας-Κολινδρού. «Μόνον έτσι θα πάμε μπροστά», προσθέτοντας ότι θα υπάρχει συνεργασία και με τους τέσσερις απερχόμενους δημάρχους της Βόρειας Πιερίας. Το καλύτερο, ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, το άφησε για το τέλος, κλείνοντας την ομιλία του. Ο Βαγγέλης Πολύζος, έδωσε ένα σαφές στίγμα των προθέσεών του, σε σχέση με τις διεκδικήσεις του για το νέο δήμο, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες «Πρέπει να πω ότι δεν είμαστε απ’ τα καλά παιδιά. Πρέπει να ξέρουν οι πάντες ότι εάν κάποιοι θελήσουν να αδικήσουν τη Βόρεια Πιερία και το λαό, τότε δεν ξέρω εμείς πώς θα περάσουμε, ξέρω όμως ότι αυτοί που θα το επιχειρήσουν δεν θα περάσουν καλά, όποιοι και να είναι».

Σαν σήμερα

ΤΡΙΤΗ
28
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Ανατολή Ήλιου: 07:38
Δύση Ήλιου: 17:14
Σελήνη 22 ημερών

Γιορτάζουν: Δόμνα.

Γεγονoτα

1170: Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τόμας Μπέκετ δολοφονείται με διαταγή του βασιλιά Ερρίκου Β'.

1820: Ο Παπαφλέσσας επιστρέφει στο Μοριά από την Κωνσταντινούπολη.

1895: Οι αδελφοί Λιμιέρ ανοίγουν το πρώτο σινεμά στο Παρίσι και προβάλουν την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί ένα λεπτό.

1904: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά πρόβλεψη του καιρού, σε εφημερίδα του Λονδίνου.

1935: Η «Πράβδα» δημοσιεύει επιστολή του ανώτατου κομματικού στελέχους Πάβελ Ποστισόφ, που ζητά την επαναφορά των Χριστουγεννιάτικων εθίμων στη Σοβιετική Ένωση.

1996: 20 νεκροί κι ένας επιζών στο ναυάγιο του τσιμεντάδικου «Δύστος» στα ανοιχτά της Κύμης.

Γεννησεις
1775: Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, ελβετός φιλέλληνας. Πρόσφερε χρήματα για τον αγώνα των Ελλήνων και συνεισέφερε στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας. [θαν. 5/2/1863]

1888: Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου, γερμανός σκηνοθέτης, από τους σημαντικότερους δημιουργούς του βωβού κινηματογράφου. («Νοσφεράτου») [θαν. 11/3/1931]

1969: Λίνους Τόρβαλντς, φιλανδός προγραμματιστής, δημιουργός του λειτουργικού συστήματος Linux.

Θανατοι
1937: Μορίς Ραβέλ, γάλλος συνθέτης. («Μπολερό», «Εικόνες από μια έκθεση») [γεν. 7/3/1875]

1971: Μαξ Στάινερ, γερμανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής με σπουδαία καριέρα στο Χόλιγουντ. [γεν. 10/5/1888]

1984: Σαμ Πέκινπα, αμερικανός σκηνοθέτης. («Αγρία Συμμορία») [γεν. 21/2/1925]




Απουρώ: Tζακ-ποτ στο Τζόκερ Χριστουγεννιάτικα?

Πως γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά να έχουμε ΤΖΑΚ-ΠΟΤ στο ΤΖΟΚΕΡ?
Τυχαίο?
Δε νομίζω....
Να είναι σύμπτωση,είναι απίθανο πλέον σενάριο...
Κάτι δε πάει καλά...

Βρωμοέλληνες από την εκπομπή ρεπορτάζ χωρίς σύνορα.

σημείωση 
το video έχει υποστεί  μοντάζ όσο αφορά την ροή του 

Του ξέρτι ότ' (νούμιρο40):

Η φράση "έφαγε χυλόπιτα" προέρχεται από το παρασκεύασμα χυλού που έδιναν παλιά οι ψευτογιατροί για τον περιορισμό του καημού των ερωτευμένων?

Ρετρό διαφημίσεις: O Mπόμπος και το ΝΟΥΝΟΥ

Εγκαινιάζουμε από σήμερα μια νέα στήλη με θέμα παλιές διαφημίσεις.
Ξαναθυμηθείτε οι παλιοί και μάθετε οι νεότεροι,τι ακριβώς βλέπαμε πιτσιρικάδες στη τηλεόραση...