Με την παρουσία της Αντιπερειφεριάρχου κυρίας Σοφίας Μαυρίδου ξεκίνησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύδνας Κολινδρού χθες βράδυ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου το Αιγίνιο. Κατάμεστη ήταν η αίθουσα από κατοίκους του Κολινδρού που ήρθαν να διαμαρτυρηθούν για την μεταφορά του Γενικού Λυκείου Κολινδρού στο Αιγίνιο.Παραβρέθηκε επίσης και ομάδα αγροτών από το Αιγίνιο που ήρθαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο πρόγραμμα του αναδασμού.


Εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε το θέμα της συγχώνευσης σχολείων του δήμου και πάρθηκε απόφαση να μη δεχτούν καμία αλλαγή και θα κατέβει επιτροπή στην Αθήνα να μιλήσουν στην κυρία υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου.

Για το θέμα του ΒΙΟΠΑ και του ΚΑΤ Αιγινίου ο κύριος Πολύζος ενημέρωσε το σώμα για της ενέργειες και την συνάντηση που είχε με τον υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη παρουσία του βουλευτή Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου.

Στη συζήτηση για την αποδοχή χρηματοδότησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, για παράλληλα έργα εκουσίου αναδασμού Αιγινίου, δημιουργήθηκε ένταση από ομάδα αγροτών που αντιτίθενται στον αναδασμό.

Και το πρώτο μεγάλο έργο που είναι να γίνει στο νέο Δήμο Πύδνας Κολινδρού κινδυνεύει να χαθεί. Στο συγκεκριμέμο θέμα είχαμε

Διαπληκτισμό Βαγγέλη Πολύζου - Βαγγέλη Λαγδάρη

Βαγγέλης Λαγδάρης: Προτείνω αναβολή του θέματος για να δούμε ποια έργα θα ζητήσουμε να χρηματοδοτηθούν.

Βαγγέλης Πολύζος: Για όπου μας δίνει το υπουργείο τα χρήματα εκεί θα τα ξοδέψουμε.
Με αυτά που λέτε κάνετε λαϊκισμό για λίγους ψήφους.

Βαγγέλης Λαγδάρης: Εμείς λαϊκίζουμε; Εμείς προτείνουμε να ψηφίσουμε συγκεκριμένα έργα για να μη χαθούν τα λεφτά.
(Ο Βαγγέλης Λαγδάρης αποχώρησε από την αίθουσα)

Βαγγέλης Πολύζος: Διατυπώστε την πρόταση σας και ψηφίστε την, εμείς θα απέχουμε από την ψηφοφορία, θα είστε υπόλογοι αν χαθούν τα λεφτά.
Ο Βαγγέλης Πολύζος σχετικά με τα έργα του αναδασμού ανέφερε τα εξής:
  • Συναντήθηκα με τον κ. Σκανδαλίδη στην Αθήνα και ζήτησα από τον υπουργό να χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση υλοποίησης του έργου του αναδασμού που είναι συνολικού ύψους 14.000.000 ευρώ.
  • Το αντιμετώπισε θετικά ο υπουργός και μετά από λίγες ημέρες ο κ. Κανελλόπουλος μου ανακοίνωσε πως το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέχρι 5.000.000 ευρώ.
  • Μιλώντας με την τεχνική υπηρεσία μου είπαν πως επειδή το έργο ουσιαστικά είναι "οδοποιία και κανάλια" μπορεί να πετύχει έκπτωση που μπορεί να φτάσει το 60%.
  • Εμείς θα προκηρύξουμε το έργο των 14.000.000 ευρώ και με την έκπτωση θα μας απομένουν περίπου 2.000.000 ευρώ και με το σκεπτικό πως ο υπουργός υποσχέθηκε τη σταδιακή χρηματοδότηση, θα μπορέσουμε μέχρι να τελειώσει το έργο να εξασφαλίσουμε τα υπόλοιπα.
  • Πιστεύω θα είναι το πρώτο μεγάλο έργο που θα γίνει στο νέο Δήμο.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Βαγγέλης Λαγδάρης ανέφερε:
  • Έπρεπε να έχουμε καλύτερη ενημέρωση.
  • Ο Δήμος δεν μπορεί να είναι φορέας υλοποίησης του έργου.
  • Ο αναδασμός ήταν αρμοδιότητα του παλιού Νομάρχη.
  • Με ένα νέο προεδρικό διάταγμα, ο αναδασμός θεωρείται εθνικό έργο και το αναλαμβάνει η γενική γραμματεία της Περιφέρειας.
  • Άλλο είναι αυτό που ζητάει το υπουργείο, άλλο αυτό που λέτε εσείς.
  • Είμαστε φορέας υλοποίησης εμείς;

Απαντώντας ο κ. Πολύζος είπε:
  • Εγώ δεν είμαι γραφειοκράτης.
  • Πήγα στον υπουργό, απέσπασε μία υπόσχεση και διαθέτει 5.000.000 ευρώ για το συγκεκριμένο έργο και μου ζητούν να κάνω επιλογή ποιο τμήμα θα υλοποιηθεί που δεν υπάρχουν εμπλοκές με τους κατοίκους.
  • Συζητήθηκε επίσης το θέμα καταπολέμησης των κουνουπιών, στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος Αιγινίου κυρία Ξανθίππη Βασιλειάδου ενημέρωσε για την συζήτηση που είχε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα.

    Βάση της μελέτης καταπολέμησης των κουνουπιών το κόστος ανέρχεται στο ποσό των 444.000 ευρώ, από τα οποία ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού καλείται να πληρώσει 59.000 ευρώ, τα υπόλοιπα, Δήμος Κατερίνης 44.000, Δήμος Δίου Ολύμπου 30.000 περιφέρεια 163.000 και Μακεδονίας Θράκης 130.000.