Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η Δίαιτα της Ιππασίας!!!!

ΠΡΩΙΝΟ: 3 φέτες ψωμί με άφθονο βούτυρο και μαρμελάδα. Δύο τηγανιτά αυγά με μπέικον.
1 ποτήρι γάλα, 1 ποτήρι πορτοκαλάδα και ένα φλιτζάνι καφέ.
Μετά 45 λεπτά ιππασία.

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: 2 πιάτα της αρεσκείας σας, σαλάτα με μπόλικο λάδι, τηγανιτές πατάτες, μπουγιουρντί, γλυκό και άφθονη κόκα κόλα ή μπύρα.
Μετά 1.30 ώρα ιππασία.

ΚΟΛΑΤΣΙΟ: 4 μπάλες παγωτό, 2 πάστες, μισό κιλό φράουλες.
Μετά 45 λεπτά ιππασία.

ΒΡΑΔΙΝΟ: 2 πίτσες απ'όλα με έξτρα τυρί και 1,5 λίτρο κόκα κόλα.
Μετά 2 ώρες ιππασία.

Η δίαιτα έχει καταπληκτικά αποτελέσματα. Σε 20 μέρες το άλογο θα έχει χάσει τουλάχιστον 15 κιλά!!!!

Κάτω από τις οπλές (εκτενέστερα)

Τιμή Bestseller: €11,75
Συγγραφέας: Ατζακάς Γιάννης
Εκδότης: Άγρα
Κατηγορία: Έλληνες Συγγραφείς
ISBN: 9789603258902
Ημερομηνία έκδοσης: 19/04/2010

Περιγραφή

"Ύστερα, τις ειδυλλιακές αυτές εικόνες, τα παραδείσια τοπία, τα διαδέχονταν ξαφνικά δαντικές σκηνές από τις "όχθες της κόλασης", όπως ονόμαζε τον τόπο που αντίκρυζε για μήνες, νύχτα και μέρα, από τη σκοπιά της γέφυρας. Τότε ήταν που για πρώτη φορά μου πέρασε η ιδέα πως ίσως να επρόκειτο για κάτι περισσότερο από μιαν απλή νατουραλιστική περιγραφή των Δημόσιων Σφαγείων, με τις δύο αθλιες χαμοκέλες που τα περιστοίχιζαν πως ίσως να μην ήταν παρά μια ζοφερή αλληγορία της δικτατορίας, για να εκφράσει έτσι τη φρίκη και την απελπισία του για την "εφιαλτική φυλακή" που τον περίμενε, όταν σε λίγες μέρες θα πετούσε από πάνω του τις βασιλικές κορόνες και το μισητό εθνόσημο - το απαίσιο "πουλί της χούντας".

Είναι καιρός πια να σφραγιστεί η παλιά ιστορία, και η στερνή γραφή του Άλκη να κλείσει αυτή την ταπεινή "μπαλάντα των ημιονηγών της δικτατορίας" - εκείνων που ως σήμερα δεν βρήκαν τον καιρό να μιλήσουν ή που δεν θέλησαν ποτέ να μιλήσουν."


Πολλά χρόνια μετά την τελευταία συνάντησή τους - Οκτώβρης του '74 πρέπει να ήταν, σ' ένα ταβερνάκι της Ευαγγελίστριας στη Θεσσαλονίκη - ο απόμαχος πια ηθοποιός Χάρης Φωτίου ανασύρει τα καταχωνιασμένα στρατιωτικά ημερολόγια που του εμπιστεύτηκε τότε ο "εν όπλοις και εν οπλαίς κτηνών" σύντροφος του Άλκης Πολίτης, λίγο πριν εγκαταλείψει για πάντα τη "μητριά πατρίδα" του.

Με όσα η δική του μνήμη διέσωσε και η σχεδόν κρυπτική γραφή του φανέρωσε, αναπαριστά, με θεατρικό μερικές φορές λόγο, εκείνον τον μαύρο χειμώνα του '68 στο κολαστήριο του Κολινδρού, τις παγερές μέρες και νύχτες της " μεγάλης νύχτας " των συνταγματαρχών. Εκπληρώνει, έτσι, έστω και με καθυστέρηση, την υπόσχεση που κάποτε είχε δώσει.

Σελ. 143

Κριτικές:

"Πολλά χρόνια μετά την τελευταία συνάντησή τους -Οκτώβρης του '74 πρέπει να ήταν, σ' ένα ταβερνάκι της Ευαγγελίστριας στη Θεσσαλονίκη- ο απόμαχος πια ηθοποιός Χάρης Φωτίου ανασύρει τα καταχωνιασμένα στρατιωτικά ημερολόγια που του εμπιστεύτηκε τότε ο «εν όπλοις και εν οπλαίς κτηνών» σύντροφός του Αλκης Πολίτης, λίγο πριν εγκαταλείψει για πάντα τη «μητριά πατρίδα» του.


Με όσα η δική του μνήμη διέσωσε και η σχεδόν κρυπτική γραφή τού φανέρωσε, αναπαριστά εκείνον το χειμώνα του '68 στο κολαστήριο του Κολινδρού, τις παγερές μέρες και νύχτες της «μεγάλης νύχτας» των συνταγματαρχών. Εκπληρώνει, έτσι, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση (είναι πια χειμώνας του 2008), την υπόσχεση που κάποτε είχε δώσει.


Η ιστορία αρχίζει λίγο μετά το βασιλικό αντιπραξικόπημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967, όταν ο Αλκης φτάνει με δυσμενή μετάταξη στο πειθαρχικό 2ο Τάγμα Ορεινών Μεταφορών Κολινδρού. Η κοινή πολιτική καταγωγή, η τραγική μοίρα των γονιών τους, η δημοκρατική δράση τους στις αρχές της δεκαετίας του '60, συνδέουν γρήγορα τον ηθοποιό του Θεάτρου Τέχνης και τον απόφοιτο της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης με μια βαθιά πνευματική φιλία.


Ο Χάρης, έχοντας εξαρχής την ειδικότητα του ημιονηγού -του ανεφοδιαστού, όπως τότε τους είχαν μετονομάσει, του μουλαρά, όπως τους ήξερε ο κόσμος όλος-, αναλαμβάνει να κατατοπίσει τον πρώην τυφεκιοφόρο του πεζικού στις βαριές εργασίες του στάβλου, απαγγέλοντας παράλληλα εδάφια από το «Μνημόνιον του ανεφοδιαστού»: Τον ημίονο τον μεταχειριζόμεθα με υπομονή και καλοσύνη. Τον ανταμείβομε κάθε φορά που υπακούει, με θωπείες. Με βάρβαρα μέσα, όπως οι ραβδισμοί και οι φωνασκίες, επιτυγχάνομε το αντίθετον αποτέλεσμα: ο ημίονός μας γίνεται δύστροπος.


Η μοχθηρία όμως του μανιακού μόνιμου επιλοχία Βούρκουλα να τους ορίζει κάθε νύχτα «γερμανικό» νούμερο στις δύο διπλανές σκοπιές, του στάβλου και της χαράδρας, τους επιτρέπει τουλάχιστον να έχουν ατελείωτες συζητήσεις για το θέατρο, τη λογοτεχνία και την πολιτική. Ετσι, η νυχτερινή θέα της Θεσσαλονίκης απέναντι από το σκοτεινό τους στρατόπεδο οδηγεί τον Αλκη σε μιαν αντίστροφη παρώδηση του «Αγγελιάσματος» του Βασίλη Βασιλικού, όταν εξομολογείται στον φίλο του τον έρωτά του για τη μικρή Ερση: ...Μόνο που εμείς εδώ είμαστε οι απόβλητοι του Συστήματος, οι εξορισμένοι από τον λαμπερό γαλαξία τους. Οι εχθροί του Φωτός είμαστε εμείς, οι τρισκατάρατοι άγγελοι του Σκότους. Αυτό το παγωμένο αστέρι όπου μας έχουν ρίξει, δεν είναι παρά ένα τελικό πεδίο δοκιμής και δοκιμασιών.


Αργότερα, κάποιες άλλες νύχτες, καθώς ο φοβερός εκείνος χειμώνας έφτανε στο τέλος του και πλησίαζε η πρώτη μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος, ο Αλκης αρχίζει να μιλά και για τις μέρες του στο επίλεκτο 565 Τάγμα Πεζικού στον Λαγκαδά: τα μισαλλόδοξα κηρύγματα και τον άγριο κατατρεγμό των «χαρακτηρισμένων» φαντάρων· την είσοδο της μονάδας του το χάραμα της 21ης Απριλίου 1967 στη Θεσσαλονίκη και τον στρατωνισμό της στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό· τη συμμετοχή της στις επινίκιες καρναβαλικές γιορτές της χούντας στο Καυταντζόγλειο στάδιο της πόλης.


Ομως τα χειρότερα στο 2ο Τ.Ο.Μ. δεν είχαν ακόμη συντελεστεί. Η άρνηση του Αλκη να αποκηρύξει τις «αντεθνικές» ιδέες του και να δηλώσει δημόσια πίστη στο στρατιωτικό καθεστώς εξοργίζει τον διοικητή του 2ου Γραφείου, Φατζέα, που θέτει σε σταδιακή εφαρμογή ένα σχέδιο ψυχολογικής βίας και φυσικής του εξόντωσης.


Κάποτε, στις αρχές της άνοιξης, ο Αλκης μετατίθεται στο Διδυμότειχο, απ' όπου, αφού υπηρέτησε και τις μέρες της φυλακής του, απολύεται με διαγωγή «κακή» στις 13 Αυγούστου του '68, την ημέρα που ο Αλέξανδρος Παναγούλης θα εκτελούσε τον «πανάθλιο τύραννο».


Η χρονογραφική αφήγηση του Χάρη Φωτίου συμπληρώνεται από μια σύντομη αναδρομή στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, καθώς και από μερικές αναφορές στην πρώτη Μεταπολίτευση, ενώ τα πάθη του φίλου του σκόπιμα αποδίδονται με θεατρικό λόγο. Στη δική του διήγηση «εγκιβωτίζονται» και οι δύο αναστροφικές αφηγήσεις του Αλκη για τα βάσανα του έρωτα και την πολιτική του δίωξη.


Τα αποσπάσματα που παρεμβάλλονται από το κρυφό ημερολόγιο του Αλκη διασώζουν, πότε σε λυρική και πότε σε συμβολική και υπαινικτική γραφή, το αυθεντικό κλίμα εκείνης της αποτρόπαιας εποχής. Η εναλλαγή αυτή των αφηγηματικών τρόπων σχετίζεται μόνο με τους χαρακτήρες και τα ενδιαφέροντα των κύριων προσώπων της ιστορίας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μια «μεταμοντέρνα» σύλληψη.


Αν επιδίωξα συνειδητά κάτι, αυτό ήταν το άρωμα ενός αδικημένου έρωτα να επικαλύπτει τη βαριά φασιστική αποφορά εκείνων των ημερών, ενώ, από βαθύτερα ακόμη, να αναδύεται η αίσθηση των χαμένων θυσιών και των ματαιωμένων ονείρων. "

Γιάννης Ατζακάς, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 602, 7.5.2010

"Tι σήμαινε να είσαι «χαρακτηρισμένος» στον στρατό το 1967; Τι σήμαινε να βρεθείς φαντάρος με μετάθεση σε ένα απομακρυσμένο τάγμα «ανεπιθύμητων» την εποχή του πραξικοπήματος; Τι είχε να αντιμετωπίσει ένας πολιτικοποιημένος φοιτητής της Νεολαίας Λαμπράκη, ένας γιος εξόριστου, ένας δημοκράτης διανοούμενος ή καλλιτέχνης, στα χέρια των πατριδοκάπηλων; Αυτά αναστοχάζεται το Κάτω από τις οπλές (Αγρα), η ταπεινή μπαλάντα των ημιονηγών της δικτατορίας που δεν βρήκαν τον καιρό ή δεν θέλησαν ώς τώρα να μιλήσουν. Είναι το τρίτο αυτοβιογραφικό αφήγημα του πρώην δάσκαλου και βραβευμένου πλέον συγγραφέα Γιάννη Ατζακά, που μετά τα παιδικά του χρόνια στον χαμένο παράδεισο της Θάσου με τον πατέρα του φευγάτο στο αντάρτικο ( Διπλωμένα φτερά ), και μετά τη μοναχική εφηβεία του στις παιδοπόλεις της Φρειδερίκης ( Θολός βυθός ), μάς μεταφέρει σε δύο εμβληματικά στρατόπεδα (565 Τάγμα Πεζικού, στον Λαγκαδά, και 2ο ΤΟΜ Κολινδρού) στους μήνες της προετοιμασίας και της εδραίωσης της δικτατορίας, μεταξύ Μαρτίου 1967- Απριλίου 1968. Και ζωντανεύει εδώ τις εμπειρίες εκείνων στους οποίους η πατρίδα επεφύλαξε ξεχωριστές φροντίδες κατά τη διάρκεια της θητείας τους και τους τυράννησε και τους ταπείνωσε για τις ιδέες τους, χειρότερα κι από γαϊδούρια. Κάτι που κράτησε σε πολλές περιπτώσεις μέχρι το 1981...


«Kάθε κτήνος του Στρατεύματος έχει μια καρτέλα στην οποία αναγράφονται τα χαρακτηριστικά του...», έγραφε το Μνημόνιον του Ανεφοδιαστού. Κατά τον ίδιο τρόπο είχαν τον φάκελό τους και οι «ανεφοδιαστές»- όπως κατ΄ ευφημισμόν ονομάζονταν οι φαντάροι μουλαράδες- δηλαδή οι αριστεροί και οι μουσουλμάνοι που στέλνονταν στα απομακρυσμένα Τάγματα Ορεινών Μεταφορών (ΤΟΜ) ως «ημιονηγοί»... στην εποχή της Φόρμουλα 1. Βρισκόμαστε στο 2ο Τάγμα Κολινδρού, παλιό μετεμφυλιακό στρατόπεδο με προϊστορία βασανιστηρίων και αυτοκτονιών, όπου συναντιούνται οι δύο πρωταγωνιστές του αφηγήματος: ο Χάρης- ηθοποιός, μαθητής του Κουν και απόφοιτος της Παντείου- και ο Άλκης - απόφοιτος του ΑΠΘ, φιλόλογος, μαθητής του Κακριδή και του Ανδρόνικου. Και οι δύο από οικογένειες αριστερών, ξέρουν από διωγμούς και επικοινωνούν με τον κρυφό κώδικα των ελεύθερων πνευμάτων, με στίχους δηλαδή και αναφορές σε λογοτεχνικά κείμενα, διότι γνωρίζουν ότι το πιο φρόνιμο είναι να περνούν απαρατήρητοι. Ωστόσο η αντίληψή τους για τα πράγματα, η νοοτροπία τους, είναι διαφορετικές (μια νύξη ενδεχομένως του συγγραφέα για τη διάσπαση του ΚΚΕ που θα ακολουθήσει). Διότι ο Χάρης, ο αφηγητής, είναι ρεαλιστής και υποψιασμένος, αλλά ο Αλκης θα ζήσει δραματικές καταστάσεις επειδή είναι ρομαντικός και απόλυτος, κουβαλάει μάλιστα και έναν ματαιωμένο έρωτα που του ματώνει την καρδιά. Σε πρώτο επίπεδο λοιπόν, το Κάτω από τις οπλές λειτουργεί ως μαρτυρία που προχωρά προς τα πίσω και σε βάθος, για να κορυφωθεί τη μέρα του πραξικοπήματος, με το Τάγμα 565 να μπαίνει σαν δύναμη κατοχής στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια μαρτυρία σε τόνο μελαγχολικό και όχι καταγγελτικό, που συνδέει εντέλει τις δοκιμασίες των «χαρακτηρισμένων» στη δεκαετία του ΄60 με τις προκαταλήψεις και την ιδεολογία των νικητών του Εμφυλίου στη δεκαετία του ΄50.


Aντιπροσωπευτικό παράδειγμα μιας γενιάς που πορεύτηκε γεμάτη ελπίδα και απελπισία, τραυματισμένη από τον κατατρεγμό των γονιών της και προσδοκώντας ένα φωτεινότερο μέλλον ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, ο Αλκης, όπως τόσοι «χαρακτηρισμένοι», βρίσκεται λοιπόν στο στόχαστρο του Δεύτερου Γραφείου και των διατεταγμένων από το ΓΕΣ (υπήρχε σχετική εγκύκλιος) χαφιέδων. Ο αναγνώστης παρακολουθεί την Εθνική Ηθική Διαπαιδαγώγησή του εναντίον του «κομμουνιστικού κινδύνου», της «προδοτικής ΕΔΑ» ή των «απάτριδων Λαμπράκηδων». Κι έπειτα τον βλέπει να πιέζεται να υμνήσει τα έργα της «Επαναστάσεως», να το αποφεύγει ευσχήμως, και να στιγματίζεται δημόσια προκειμένου να γίνει βορά των άλλων φαντάρων ή να καταλήξει αδρανής και ακίνδυνος για τους μηχανισμούς της εξουσίας. Ακολουθούν αναίτιες απαγορεύσεις εξόδου, «διακοπές» στο Πειθαρχείο, προσθήκες ψευδών και παραποιήσεις γεγονότων στον φάκελό του, απειλές για την επαγγελματική (μη) σταδιοδρομία του όταν θα απολυθεί, και στο τέλος προβοκάτσιες και παγίδες στις οποίες πέφτει- μέχρι που παραλίγο να σκοτωθεί «κατά λάθος» σε μια αγγαρεία. Ο Ατζακάς αναπλάθει με λεπτομέρειες την ατμόσφαιρα σε αυτά τα κομβικά στρατόπεδα και παρουσιάζει τους διάφορους τύπους καραβανάδων που είχαν αποκτήσει καθεστωτική νοοτροπία και που, επειδή ήσαν αποκλεισμένοι από ένα ανώτερο στρατιωτικό σύστημα, έκαναν χρήση της δύναμής τους στους ανυπεράσπιστους «Αλλους» με το πρόσχημα ότι ήσαν «εχθροί του έθνους». Για όλους αυτούς, μας λέει, ο μόνος τρόπος να αντισταθούν και να αντέξουν ήταν να διαφυλάξουν τη βαθύτερη ουσία τους. Και μετά, όσοι το μπορούσαν, να φύγουν από τη χώρα. Οπως ο Αλκης. Οπως ο κατοπινός φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης που επίσης πέρασε από τον Κολινδρό. "

Μικέλα Χαρτουλάρη, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 17.4.2010

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Γιάννης Ατζακάς γεννήθηκε το 1941 στον Θεολόγο της Θάσου. Αποφοίτησε το 1966 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετά το 1975 εργάστηκε στην ιδιωτική και τη δημόσια μέση εκπαίδευση. Τα "Διπλωμένα φτερά" ήταν το πρώτο πεζογράφημα που δημοσίευσε, το 2007. Ακολούθησε το μυθιστόρημα "Θολός βυθός", την επόμενη χρονιά, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.


Πηγή: http://bestseller.gr/main.php?book_id=5620&ref=bestprice

Καπετάν Διαμαντής

Συνεχίζουμε και σήμερα με ιστορία,όπως τη βρήκα στη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

Ο Αδαμάντιος Νικολάου (1790-1862), γνωστότερος ως Καπετάν Διαμαντής, ήταν κλεφταρματολός από την Πιερία, γόνος μεγάλης οικογένειας κλεφταρματολών.

Βιογραφία:
Γεννήθηκε στα Ρυάκια (Ραίδιανη) Πιερίας. Γιος του Νικόλαου Ραιδενιώτη Μπαρούτα, εγγονός του Διαμαντή Νικολάου Καλτέκη και δισέγγοννος του Νικόλαου Καλτέκη.
Ο πατέρας του ήταν αρματολός στην Κατερίνη γι αυτό και το επώνυμό του, σύντομα άλλαξε από Ραιδενιώτης σε Κατερινιώτης. Ο Διαμαντής είχε δύο αδερφούς, τον Κωνσταντίνο (1800-1854) και τον Χαρίσιο (1810-1858) που ήταν ετεροθαλής (από άλλη μητέρα).
Ο Ψαροδήμος ήταν πρώτος του ξάδερφος.
Ο Νικόλαος Καλτέκης είναι ο γενάρχης της οικογενείας και σ' αυτόν οφείλεται το επώνυμο Νικολάου. Μετά την κάθοδό του στη Νότιο Ελλάδα, προστέθηκε στο επώνυμό του και το πατριδωνυμικό "Ολύμπιος".
Ο καπετάν Διαμαντής υπήρξε γαμπρός της θρυλικής οικογένειας των Λαζαίων. Παντρέυτηκε την Μεταξία, με την οποία απέκτησαν δύο γιους (τον Ιωάννη και τον Ξενοφώντα) και τρεις κόρες (από τι οποίες επέζησε μόνο η Ασπασία).

Έδρασε στους ορεινούς όγκους του Ολύμπου και των Πιερίων πριν από το 1821 και μετά την έκρηξη της Επανάστασης.
Τέθηκε επικεφαλής στο αρματολίκι του Ολύμπου, μαζί με τον Τσακνάκη. Τον Ιούνιο του 1821 έλαβε μέρος στην εξέγερση της Κασσάνδρας.
Το 1822 έλαβε μέρος στη Μάχη της Μηλιάς και μετά την καταστροφή του Πύργου των Λαζαίων κατευθύνθηκε προς το Βέρμιο , για να εκδικηθεί το θάνατο των συντρόφων του από τα Πιέρια. Έπειτα συνέχισε τη δράση του στη Νότια Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Σκιάθο, όπου αντιμετώπισε με επιτυχία τους Τούρκους.
Η προσωρινή κυβέρνηση, λόγω της γενναιότητας και της στρατιωτικής του ικανότητας τον διόρισε αρχιστράτηγο Ευβοίας και Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος.
Προξένησε τέτοια πλήγματα στους Τούρκους, ώστε οι τελευταίοι τον επικήρυξαν ως το «μεγαλύτερο μίασμα από τους Έλληνες».
Αντιμετώπισε με επιτυχία τους Τούρκους στην Εύβοια και στη μάχη στα Βρυσάκια.
Ο διορισμός του ως αρχιστράτηγου όμως προκάλεσε έντονες τοπικιστικές έριδες στην Ανατολική Στερεά και Εύβοια που τις υποκινούσε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, κινούμενος περισσότερο από προσωπικά κίνητρα. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε το 1823 όταν παρά τη συνεχή απειλή των Τούρκων, ο Ν. Κριεζιώτης (μετά από επιστολές που του έγραψε ο Οδ. Ανδρούτσος) κινήθηκε εναντίον του. Ο Διαμαντής συνέτριψε τους εσωτερικούς αντιπάλους του στις διάφορες εμφύλιες συγκρούσεις, καθώς εξακολουθούσε να έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης και του Ιωάννη Κωλέττη. Μετά όμως από την πληροφορία ότι ο Οδ. Ανδρούτσος σχεδιάζει την απαγωγή της συζύγου του και των παιδιών του που βρίσκονταν τότε στη Σκιάθο, παραιτήθηκε απογοητευμένος και μετέβει εκεί. Από τις Βόρειες Σποράδες ξεκίνησε πειρατική δράση εναντίον των παραλίων της Χαλκιδικής και της Πιερίας, με σκοπό αφενός να απασχολεί στρατιωτικά τους Τούρκους και αφετέρου να εξασφαλίσει πόρους για τη επιβίωση των Θεσσαλομακεδόνων που βρίσκονταν εγκατεστημένοι στα νησιά των Βορείων Σποράδων, καθώς η κατάσταση εκεί ήταν απελπιστική.

Το 1827 και ενώ η κατάσταση στη Μακεδονία χειροτέρευε καθώς οι Τούρκοι προέβαιναν σε ωμότητες κατά των Ελλήνων, ζήτησε από την τότε κυβέρνηση την έγκριση για επιχειρήσεις στον Όλυμπο και στα Πιέρια, μαζί με άλλους Μακεδόνες οπλαρχηγούς, όπως ο Τόλιας Λάζος και ο Γεώργιος Συρόπουλος (από τα Ριζώματα Ημαθίας). Η κυβέρνηση συνέστησε υπομονή, καθώς το ζήτημα των τελικών συνόρων του υπό δημιουργία Ελληνικού κράτους, ήταν υπό διαπραγμάτευση. Το 1828 μετέβη στο Ναύπλιο στην ορκομωσία του Ιωάννη Καποδίστρια. Η νέα διακυβέρνηση συνέστησε σώμα Θεσσαλομακεδόνων με γενικό στρατηγό τον Τόλια Λάζο, με αποτέλεσμα ο Διαμαντής να επιστρέψει στο Όλυμπο με την αίσθηση ότι αδικήθηκε. Ο Ι. Καποδίστριας επέτρεψε τελικά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Μακεδονία, αλλά δεν προσέφερε κάποια ενίσχυση. Οι προσπάθειες του Διαμαντή και των άλλων Μακεδόνων δεν έφεραν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην Πιερία με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν φοβερά αντίποινα των Τούρκων κατά των ντόπιων κατοίκων. Έτσι πολλά γυναικόπαιδα μεταφέρθηκαν εκ νέου στις Βόρειες Σποράδες. Ο Διαμαντής προσπάθησε να συνθηκολογήσει με τους Τούρκους (μετά από τις συστάσεις του Καποδίστρια για φιλικές σχέσεις μαζί τους), προκειμένου να ανακτήσει το παλιό του αρματολίκι, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς οι Τούρκοι τον είχαν από παλιά επικηρύξει και το 1830 έστειλαν ισχυρές δυνάμεις για να συλλάβουν αυτόν και τον Μιχάλη Πετσάβα. Μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, η οικογένεια του Διαμαντή εγκαταστάθηκε στο Αχλάδι Φθιώτιδας[1].

Ο Διαμαντής συνέχισε τη δράση του στη φρουρά Φθιώτιδας και Βοιωτίας με την αποστολή να εξουδετερώσει τα ληστρικά σώματα που λυμαίνονταν την περιοχή μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους. Το 1844 συμετείχε ωε γερουσιαστής στο σώμα της Γερουσίας.

Το όνομα του Διαμαντή δόθηκε σε δρόμο της πόλης της Κατερίνης, στην περιοχή Μυλαύλακου ενώ στα Καταφυγιώτικα τιμήθηκε ο πατέρας του, Νικόλαος Νικολάου Κατερινιώτης Μπαρούτας (στο δρόμο δόθηκε το όνομα "Νικολάου Κατερινιώτου").

Τα θεμέλια της οικίας του Καπετάν Διαμαντή Νικολάου υπάρχουν ακόμη και σήμερα στα Ρυάκια Πιερίας.




[Επεξεργασία] Πηγές
Ράπτης Γ., Κατερίνης Οδώνυμα, εκδ. Όλυμπος, 2003
Μακεδονικά Σύμμεικτα, Μια ενθύμηση του 1784 για τη μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ΑΠΘ, Στέφανος Ι. Παπαδόπουλος
Δεκατέσσερα έγγραφα των αγωνιστών Νικολάου Ολυμπίου, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Κωνσταντίνος Β. Σπανός
Ανέκδοτα έγγραφα και άγνωστα στοιχεία για κλεφταρματολούς και για την επανάσταση (1821-1822) στη Μακεδονία και ιδιαίτερα στον Όλυμπο, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Γεώργιος Χ. Χιονίδης
Αρχειακό Ξεφύλλισμα, Ελληνική επανάσταση και συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους, Ακαδημία Αθηνών, επιστολές του Διαμαντή Νικολάου κατά το 1832
Σεϊζάνη Μ., Η Πολιτική της Ελλάδος και η Επανάστασις του 1878 εν Μακεδονία, Ηπείρω και Θεσσαλία,σ.164-173
Κωφός Ε., Ο Αντάρτης Επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος,Αθήνα 1992.


Ο Βαγγέλης Λαγδάρης στον Κολινδρό

Βαγγέλης Λαγδάρης από τον Κολινδρό: «Όλες οι προτάσεις και οι σχεδιασμοί μας θα γίνουν πράξη με κοινωνική συμφωνία και συναίνεση»

Στην κεντρική πλατεία του Κολινδρού μίλησε, το βράδυ της Τρίτης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλης Λαγδάρης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρεαλιστικό πρόγραμμα του συνδυασμού του για την περιοχή του δήμου Κολινδρού. «Όλες οι προτάσεις και οι σχεδιασμοί μας θα γίνουν πράξη με κοινωνική συμφωνία και συναίνεση, με συλλογικότητα και διαβούλευση, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις παραδόσεις μας, στον οικολογικό και πολιτισμικό πλούτο της περιοχής και κυρίως με σεβασμό στους συνδημότες μας και στις πραγματικές τους ανάγκες.

Η πολιτική μας προς όλους και όλα θα είναι ισότιμη, δίκαιη, ουσιαστική και αποτελεσματική λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά που συνθέτουν την κάθε επιμέρους περιοχή. Η ανάπτυξη θα είναι πολύμορφη και συνολική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαγδάρης. Ακόμη, ο κ. Λαγδάρης παρουσίασε τους υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους της «Ενωτικής Πορείας» από τον Κολινδρό. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του θεώρησε χρέος του να αναφέρει το βιογραφικό του στους κατοίκους του Κολινδρού, ως απάντηση στη λασπολογία του κυρίου Πολύζου για το πρόσωπό του.

Posted by Politis tis Pierias


Πηγή: http://politispierias.blogspot.com/2010/11/blog-post_3101.html

Δαπάνες ανά υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο

Μια που αναφέρθηκα πριν για οικονομικά στοιχεία ας δούμε τι προβλέπεται για τα μέρη μας έντελώς ενημερωτικά.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ ‐ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝ/ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ / ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΑΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ
ΑΙΓΙΝΙΟΥ / 5.264 / 1,5 / 1.500,00€
ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ / 5.223 / 1,5 / 1.500,00€
ΜΕΘΩΝΗΣ / 3.946 / 1,5 / 1.500,00€
ΠΥΔΝΑΣ / 4.012 / 1,5 / 1.500,00€



Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ




Του ξέρτι ότ' (νούμιρο7):

Ο Κολινδρός πριν αρκετά χρόνια είχε το δικό του μεγάλο πρακτικό γιατρό?
Ήταν ο Σπύρος Νέστορας.
Σίγουρα οι μεγαλύτεροι τον ήξεραν ή άκουσαν πολλά γι' αυτόν.
Ατέλειωτες οι ιστορίες των ιατρικών υπηρεσιών που πρόσφερε απλόχερα στους συγχωριανούς του.
Διαβάστε μία:
Κάποτε τρία αδέρφια από τα χωριά του κάμπου κι όχι Κολινδρινοί, κουβαλούσαν ξύλα από τον Οικονόμου με τα ζώα και τα κάρα.
Φτάνοντας στο ύψος του σημερινού Β' Δημοτικού σχολείου που εκείνα τα χρόνια πέρα από το χωματόδρομο,είχε και μια απότομη κλίση,αρκετά επικίνδυνη.
Σ' εκείνο το σημείο λοιπόν μια μέρα, έγινε η ζημιά σε ένα από τα τρία αδέρφια και το πάτησε το κάρο με το ζώο.
Τον πήγαν λοιπόν οι άλλοι δύο στον Σπύρο Νέστορα για γιατρειά,σχεδόν μισοπεθαμένο.
Ο Σπύρος τον δέχτηκε,τον κράτησε περίπου τρεις μήνες στο σπίτι του,τον περιποιήθηκε,τον γιάτρεψε και στο τέλος έγινε καλά.
Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα για τις δυνατότητες του Σπύρου Νέστορα.
Ξέρω ακόμη μία ιστορία,την οποία θα την αναρτήσω άλλη μέρα.
Εν τω μεταξύ θα μάθω κι άλλες σίγουρα...



Ξαφνικές αλλά προγραμματισμένες εκλογές

Tα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα ξαφνικά για πολλούς από μας,αφού λίγες μόνο μέρες πριν από τις τοπικές εκλογές, διεξάγονται οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ) Εκπαίδευσης, όπου συμμετέχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί.
Καλή ψήφο σε όλους και σιδεροκέφαλοι οι νέοι εκπρόσωποί τους

Του ξέρτι ότ' (νούμιρο6):

Τα πολιτικά κόμματα μπορούν να χρηματοδοτούν υποψήφιους συνδυασμούς που στηρίζουν, για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές?

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν.3870/2010 «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές», τα έσοδα των συνδυασμών προέρχονται από εισφορές μόνο φυσικών προσώπων.
Η διάταξη αυτή προφανώς, δε στερεί από τα πολιτικά κόμματα – στο πλαίσιο της ελεύθερης πολιτικής τους δραστηριότητας τη δυνατότητα να προβαίνουν σε οποιαδήποτε δράση στήριξης όσων υποστηρίζουν.
Δεν μπορούν όμως να προβαίνουν σε χρηματοδότηση των συνδυασμών, την οποία ο νόμος επιφυλάσσει πλέον αποκλειστικά σε φυσικά πρόσωπα.

Νέα στοιχεία για τα στημένα παιχνίδια από την UEFA

Ονόματα παραγόντων ομάδων φέρονται να έχουν παίξει «χοντρά πακέτα» στο στοίχημα και φυσικά να έχουν κερδίσει. Αυτό αναφέρει έγγραφο που παρέλαβε ο ΟΠΑΠ με αποστολέα την UEFA και έχει προωθηθεί ήδη στο γραφείο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένα παιχνίδια που είχε φράξει ο ΟΠΑΠ, στοιχείο που μπορεί να είναι η άκρη του νήματος.

Νέα τροπή, λοιπόν, με τα στημένα παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα και σίγουρα, όσο προχωράει η υπόθεση, κάποιοι θα αρχίσουν να χάνουν τον ύπνο τους.


Πηγή:http://www.newsbeast.gr/sports/arthro/68591/enas-fakelos-pou-kaiei/

Του ξέρτι ότ' (νούμιρο5):

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών,με ψηφοδέλτια εφοδιάζονται οι εκλογείς μόνο από την εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος που ψηφίζουν?

Άρα αν κάποιος γνωστός ή φίλος,σας δώσει φάκελο με ψηφοδέλτιο από προηγούμηνη μέρα ή πριν μπείτε στο εκλογικό τμήμα,να ξέρετε ότι δεν είναι νόμιμο...
Υπάρχει πιθανότητα να υποστείτε τις κυρώσες που προβλέπονται από το νόμο,αν φυσικά σας πιάσουν.

Προγράμματα του ΚΑΠΗ Κολινδρού σε συνεργασία με τα Κ.Ε.Ε. Πιερίας


Ομάδες με θέματα την Σωματική και Ψυχική Υγεία, την διατροφή και την Τοπική Ιστορία θα πραγματοποιήσει το Κ.Α.Π.Η. Κολινδρού σε συνεργασία με τα Κ.Ε.Ε. Πιερίας.

Όσοι κύριοι και κυρίες 50 ετών και άνω ενδιαφέρονται να συμμετέχουν παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στην κοινωνική λειτουργό στο Κ.Α.Π.Η. (τηλ. 2353032197) με την αστυνομική ταυτότητά τους.

Επίσης θα λειτουργήσει και ομάδα ελαφράς γυμναστικής. Στο τέλος των ομάδων θα δοθούν σημειώσεις και πιστοποιητικά παρακολούθησης.


Πηγή: http://voreiaellada.blogspot.com/2010/11/blog-post_9301.html

Οι διαιτητές της εμβόλιμης 9ης αγωνιστικής

Όλοι οι αγώνες σήμερα 15:00

Αναγέννηση Κολινδρού – Όλυμπος Αγ. Σπυρίδωνα
(Χαραλαμπίδης, Κύφος, Πέτρου)

Πιερικός Κ. Αγιάννη – Δόξα Μοσχοχωρίου
(Παπαργυρίου, Τσαρτσαμπαλίδης, Θεοδώρου)

25η Μαρτίου – Διαγόρας Σεβαστής
(Καζάς, Βασιλειάδης, Γερμανός)

Ελπίς Κατερίνης – Πιερικός Αρωνά
(Κατανάς, Αβραμίδης Παν., Τσικακόλιας)

Ταύρος Ελάφου – Α.Ο. Παραλίας
(Λέφας, Φωτίου, Τουλκερίδης)

Εθνικός Ν. Κεραμιδίου – Άρης Κοκκινοπλιτών
(Ασλανίδης, Θεοδωρίδης, Ζάχος)

Όλυμπος Βροντούς – Αναγέννηση Σβορώνου
(Καράμπουλας, Γιαμούζης, Μητσιμπόνας)



Εμπνευσμένο σύνθημα...

..από έναν καλό συνάδελφο,
υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο.
Τουλάχιστον έχει χιούμορ!!!
Βάλτε ένα Γάτο στο Δήμο...να κρυφτούν τα τρωκτικά!!!

ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΒΑΓΓΕΛΗΔΕΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ


ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΟΥΛΕΣ ΜΙΝΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
ΗΡΕΜΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΟΧΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΙ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΔΙΑΛΕΞΑΝΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ
ΚΙ ΔΥΟ ΜΕΡΙΕΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝΕ ΟΤΙ ΘΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ

ΑΛΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΣΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΓΑΛΗ
ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ

ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΠΙΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΜΕΤΡΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑΝΕ
ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ

ΑΚΟΥΩ ΒΛΕΠΩ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ, ΤΗ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥΣ
ΣΑ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ

ΕΧΑΣΑΝΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ ΟΛΟ ΠΑΡΑΜΙΛΟΥΝΕ
ΑΝ ΧΑΣΟΥΝΕ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΕΤΕ ΝΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΝΕ ?

ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΗ
ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝΕ ΦΕΤΟΣ ΚΙ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ ?

ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ
ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΒΑΛΑΝΕ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΝΑ ΒΡΑΣΟΥΝ

ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΥΠΟΓΛΛΟΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ
ΣΑΝ ΡΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ

ΠΗΓΗ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ

Ανέκδοτο

Δύο “άτακτες” φίλες αποφασίζουν να κάνουν νηστεία εν όψει του Πάσχα…
– Αγαπητή μου, φέτος πρέπει να κρατήσουμε τη νηστεία… και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κόψουμε και το σεξ…!
– Ναι αγαπητή μου, έχεις δίκιο…
Μετά από δύο εβδομάδες συναντιούνται στο δρόμο.
Η μία “άτακτη” φίλη κρατάει αγκαλιά δύο ναυτάκια… οπότε η άλλη της λέει οργισμένη:
– Καλά μωρή, δεν είπαμε να κάνουμε νηστεία και από το σεξ;
– Μα αγαπητή μου…., αυτά είναι θαλασσινά!!!

ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Το παρακάτω κείμενο που θα διαβάσετε μας το έστειλε ένας καλός μας φίλος και το δημοσιεύουμε όλο όπως είναι

Όσοι από σας αγοράζετε την Καθημερινή ίσως να είδατε το Κ (περιοδικό) της Κυριακής 26/9/10 και το πρωτοσέλιδο <ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ > …και να διαβάσατε το αφιέρωμα του Νίκου Βαφειάδη… Ας τα μάθετε όσοι δεν έπεσε στα χέρια σας…!Μέσα στις 3 εβδομάδες που έζησε ο συνεργάτης της Καθημερινής μέσα στη βουλή κατέγραψε τα χάλια όλων: Βουλευτών και Υπαλλήλων! Και των υπαλλήλων! Εν μέσω κρίσης αναφέρω συνοπτικά τι αποφάσισαν για τους εαυτούς τους! Πάρτε μία γεύση όσοι δεν γνωρίζετε το μέγεθος! Παρόλες τις φαινομενικά αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους, θα δει κανείς στους διαδρόμους πώς όλοι χαριεντίζονται μεταξύ τους. Άλλωστε τα πολιτικά κόμματα δεν πλήττονται οικονομικά απο την κρίση, γιατί κυβερνητική απόφαση αύξησε κατά 30% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησής τους η οποία από τα 37 εκατ. ευρώ που είχε περιοριστεί θα φτάσει τελικά το 2010 στα 49 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα πολιτικά κόμματα χρωστούν 36 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και 245 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.
Πάμε τώρα στους βουλευτές … Το 2010 οι 300 θα μοιραστούν 42,5 εκατ. ευρώ. Συνεπώς ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών τους ανέρχεται στα 10.000 ευρώ. Το 50% της βουλευτικής αποζημίωσης φορολογείται αυτοτελώς και μόνο το υπόλοιπο 50% προστίθεται στα τυχόν άλλα εισοδήματα. Περίπου 35 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν μέσα στο 2010 οι συνταξιούχοι βουλευτές ή οι σύζυγοι των θανόντων και οι άγαμες θυγατέρες θανόντων βουλευτών. Άλλο ένα κονδύλι 4,3 εκατ. ευρώ προορίζεται για τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών. Όλοι γνωρίζουμε ότι για κατοχύρωση βουλευτικής σύνταξης απαιτούνται μόλις 4 χρόνια θητεία ενώ πρίν το 1993 συνταξιοδοτούνται από τα 55 χρόνια. Ο σαρωτικός νόμος για το ασφαλιστικό δεν άγγιξε στο ελάχιστο τους επαγγελματίες της πολιτικής. Οι συνταξιούχοι βουλευτές είναι οι μοναδικοί Έλληνες που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν παράλληλα και δεύτερη σύνταξη από το επάγγελμα που ασκούσαν εφόσον δεν εργάζονται στο δημόσιο ή και τρίτη στην περίπτωση που ήταν συνδικαλιστές πρώην δήμαρχοι ή πρώην Νομάρχες (χορηγίες).
Θέλετε και άλλο ….πάμε…!!
Όσοι βουλευτές είναι άνω των 65 χρόνων λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και βουλευτική σύνταξη. Μέσα στην τριετία 2010-2012 υπολογίζεται από το Γεν. Λογιστήριο του Κράτους ότι μπορεί να δοθούν στους συνταξιούχους βουλευτές άλλα περίπου 80 εκατ. ευρώ που διεκδικούν αναδρομικά λόγω των αναδρομικών αυξήσεων που πήραν πρόσφατα οι δικαστές (έχουν πάρει ήδη το 25% ενώ το άλλο 75% θα καταβληθεί τον Μάιο του 2011) όταν η άλλη πληγή των Ελλήνων οι δικαστές αύξησαν τους μισθούς τους κατά περίπου 80%. Είναι πάγια μέθοδος των συνταξιούχων βουλευτών όταν οι ανώτεροι δικαστικοί διεκδικούν και δικαιώνονται να ακολουθούν και αυτοί τον ίδιο δρόμο και να τα παίρνουν.
Έχει και άλλο αν δεν κουραστήκατε…!!
Τα 300 καμάρια μας δεν πληρώνουν ούτε το κινητό τους καθώς δικαιούνται ένα κινητό τηλ. μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ) αυτοκίνητο (το μισθώνει η βουλή με λίζινγκ) δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας (70 ευρώ ημερησίως) γραφείο εκτός βουλής, γραφική ύλη ταχυδρομική ατέλεια, ατελώς και στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα καθώς και 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής για τον νομό τους, εφόσον είναι 200χλμ. από την Αθήνα.
Έχουν τη δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων από τη Βουλή και χαμηλότοκα από τις τράπεζες. Και βέβαια κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του 4 δημοσίους υπαλλήλους αποσπασμένους κα μετακλητούς καθώς και έναν επιστημονικό συνεργάτη ο οποίος πληρώνεται απο τη βουλή …δηλ. 300 βουλευτές + 300 συνεργάτες…!!
πλήρωνε κορόιδο Έλληνα τους ειδήμονες που πτώχευσαν τη χώρα…
Οι υπάλληλοι της βουλής… Δεν φτάνουν λέει
οι καρέκλες…
Εκτός απο τους 1200 αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους και τους επιστημονικούς συνεργάτες υπάρχουν και άλλοι 1340 που έχουν προσληφθεί χωρίς διαγωνισμό (οι ημέτεροι δηλ.) στο μόνιμο προσωπικό της βουλής. Θα στοιχίσουν το 2010 στο ελλην.δημόσιο 54 εκατ.ευρώ και ο νεωπροσλαμβανόμενος με υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. καθαρίστριες) λαμβάνει 1.900 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Όλοι οι υπάλληλοι συνολικά το 2010 θα στοιχίσουν στο ελληνικό δημόσιο 106 εκατ. ευρώ.
Αποτελεί κοινό μυστικό πως δεν προσέρχονται όλοι οι υπάλληλοι στην εργασία τους διότι αν έρχονταν όλοι θα εδημιουργήτο το αδιαχώρητο καθώς δεν έχουν καρέκλα να κάτσουν. Είχα λέει ο δημοσιογράφος την ευκαιρία να δώ με τα μάτια μου ότι μόλις έβγαινε κάποιος για τσιγάρο αμέσως τη θέση του στην οθόνη του κομπιούτερ ακινητοποιημένη στο facebook καταλάμβανε κάποιος άλλος.
Οι δύο επιπλέον μισθοί τους δηλ. ο 15ος και ο 16ος ενσωματώθηκαν τελευταία, με τη μορφή επιδόματος στη βασική αποζημίωση και είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή εξαιρέθηκαν (αυτοί και όσοι προσληφθούν) απο την υποχρωτική υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας ασφάλισης το χρεωκοπημένο δηλ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αυτό που θα μπούμε όλοι μας.
Συνταξιοδοτούνται από 28,5 χρόνια ενώ εμείς στα 40 χρόνια, και λαμβάνουν από το ταμείο αρωγής της βουλής ΕΦΑΠΑΞ ίσο με δύο μηνιαίους μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης (100.000 με 150.000) ευρώ ο καθένας.
Επίσης από τη βουλή μισθοδοτούνται και 74 ειδικοί φρουροί (άγνωστο που υπηρετούν) ενώ καταβάλλεται και ειδικό επίδομα σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το κοινοβούλιο… Στους 70 κοινοβουλευτικούς δημοσιογράφους έχει παραχωρηθεί προσωπικός χώρος στάθμευσης και τους δίδεται καινούργιο laptop σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να στέλνουν τα παιδιά τους στον εξαιρετικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο υπόγειο στη μεριά του κήπου και δημιουργείται και άλλος γιατί δεν φτάνει, σε κτίριο στην Πλάκα του υπ. πολιτισμού, και βέβαια γυμνάζονται όλοι μαζί υπάλληλοι συνεργάτες βουλευτές στο άρτια εξοπλισμένο ακόμα και με χαμάμ δωρεάν γυμναστήριο με τους εννέα γυμναστές.
Ο νόμος προβλέπει ότι εάν απουσιάσει βουλευτής αδικαιολόγητα σε περισσότερες από 5 συνεδριάσεις τον μήνα θα παρακρατείται το 1/30 του μισθού του. Στην πράξη όμως ενώ τα νομοσχέδια συζητούνται κα ψηφίζονται με άδεια έδρανα ούτε ένα ευρώ δεν έχει παρακρατηθεί.
Κανένας έλεγχος στο πόθεν έσχες και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των βουλευτών ενώ οι μετοχές έτσι και αλλιώς είναι ανώνυμες. Και όπως όλοι ξέρετε τα αδικήματά τους παραγράφονται επικαλούμενοι την βουλευτική τους ασυλία και ο νέος δήθεν κανονισμός της βουλής αναφέρει ότι θα ερευνάται το αδίκημα μόνο όταν έχει σχέση με την πολιτική του δραστηριότητα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας πολίτης που μήνυσε βουλευτή για εκβιασμό τελικά μπήκε ο ίδιος φυλακή έπειτα απο αντιμήνυση που του έκανε ο βουλευτής ο οποίος λόγω της ασυλίας, ουδέποτε δικάστηκε…!!!
Κάποιοι λένε σωστά να μην ψηφίζουμε τα μεγάλα κόμματα αλλά εύλογα ρωτώ μήπως σε όλα αυτά δεν είναι και οι βουλευτές των αριστερών κομμάτων που υπερασπίζονται τον φτωχό εργάτη μήπως του ΛΑΟΣ οι οικολόγοι πάνε πίσω…; Μήπως μας δουλεύουν κανονικά; Βγήκε έστω ένας μέσα στην οικονομική κρίση και ένα εκατομμύριο ανέργους να αρνηθεί τις υπέρογκες αυτές απολαβές και να τις καταγγείλει; …Έχει κανείς από τους 300 συνείδηση….;
Και κάτι για το μνημόνιο …όπως όλοι φαντάζομαι γνωρίζετε, ψηφίστηκε σαν νομοσχέδιο με απαίτηση 151 ψήφους και όχι σαν διεθνής σύμβαση όπως και είναι που θέλει 180 ψήφους αλλά και την επομένη της ψήφισής του ψηφίστηκε αντισυνταγματική τροπολογία -προσθήκη που έλεγε ότι οι συμβάσεις δανεισμού ισχύουν από τη στιγμή της υπογραφής τους χωρίς να χρειάζεται κύρωση απο το Kοινοβούλιο ενώ το σύνταγμα προβλέπει πως καμία προσθήκη ή τροπολογία δεν εισάγεται για συζήτηση αν δεν σχετίζεται με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου που ψηφίζεται.
Τα συμπεράσματα δικά σας…!!
Ιωάννης Καποδίστριας
«Εφόσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».
Και ο Εμμανουήλ Ροΐδης, λόγιος, συγγραφέας και δημοσιογράφος είχε πει: «Η Ελλάς εδαπάνησε άπαν το χρήμα του λαού, αντί έργων χρησίμων, εις συντήρησιν κοπαδίoυ κομματικών κηφήνων, χάριν του οποίου στέργει την πενίαν, την κακοπραγίαν, την ασημότητα και τους εμπαιγμούς του κόσμου όλου». Θα τρίζουν τα κόκκαλά τους.
Ο Γιάννης Τασσιόπουλος στο «Μετρό Ελλάδα», μεταξύ των άλλων, έγραφε πρόσφατα για τα κόμματα: «Αν τα πολιτικά κόμματα της χώρας λειτουργούσαν με το νομικό καθεστώς που λειτουργούν σε όλον τον κόσμο οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες θα τους είχαν κατασχέσει ό,τι είχαν και δεν είχαν στην κατοχή τους».
Άναυδη έμεινε η διεθνής Κοινή Γνώμη για τις ταραχές στη χώρα μας από τα επώδυνα μέτρα κατά του λαού και ιδιαίτερα κατά των συνταξιούχων και την εξαθλιωμένη οικονομική μας κατάσταση. Η Ελλάδα γίνεται τελικά η χώρα με τους πάμφτωχους Έλληνες και τους πάμπλουτους πολιτικούς.
Σύμφωνα εξάλλου με γκάλοπ της Πρωτοποριακής διαδυκτιακής έρευνας, F.S.
(6-6-2010), «το 96% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι βουλευτές μετά την εκλογή τους δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους, ότι ενδιαφέρονται κυρίως για τα συμφέροντά τους». Το υπόλοιπο 4% αποτελεί το σόι, εξ αίματος, εξ αγχιστείας και τα επιστήθια φιλαράκια.