Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Απουρώ Καλλικρατικά....

Μετά το ΙΚΑ θα φύγει από το Αιγίνιο και η Εφορία(ΔΟΥ).
Δηλαδή δύο βασικά επιχειρήματα του Αιγινίου για την εδραιοποίηση του νέου Καλλικρατικού Δήμου, χάνονται όπως φαίνεται.
Αν συνυπολογίσουμε και το κλείσιμο του σύγχρονου νέου σταθμού του ΟΣΕ "ΑΙΓΙΝΙΟΥ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ" που στοίχισε ένα σωρό χρήματα στο Ελληνικό κράτος για να μπορούμε να πηγαίνουμε από την Κατερίνη!!! στην Αθήνα ή από Αιγίνιο μέσω προαστιακού,τότε αναρωτιέμαι:
Προς τι λοιπόν η έδρα του νέου Δήμου στο Αιγίνιο?
Άρα καλά κάναμε όσοι δεν αποδεχτήκαμε το νέο καθεστώς,δε πήγαμε να ψηφίσουμε και δεν αναγνωρίζουμε το νέο Δήμο Πύδνας-Κολινδρού.
Είμαστε και πολλοί...
Γύρω στους 1200 ψηφοφόρους το λιγότερο στο Δήμο μας.
Αργά ή γρήγορα θα ξανακάνουμε τον Κολινδρό έδρα Δήμου Κολινδρού.


Το 2006 στις Δημοτικές εκλογές είχαμε:
Εγγεγραμμένοι: 5.386
Ψήφισαν: 4.273


Φέτος το 2010 είχαμε:
Εγγεγραμμένοι: 5163
Ψήφισαν:3552

Οι 3700 εγγεγραμμένοι από τους 5153 είναι Κολινδρινοί και πήγαν να ψηφίσουν οι 2500.
Πολλοί δε από αυτούς πήγαν και ψήφισαν με πολύ βαριά καρδιά...
Περίπου 1200 Κολινδρινοί δε ψήφισαν.
Και να σημειώσω ότι φέτος έγινε γενικό λίφτινγκ στους εκλογικούς καταλόγους...

Στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου μας δεν επηρεάστηκε ο κόσμος υπέρ της αποχής επειδή δεν έμαθε πολλά ο κόσμος τους.
Κι αυτό δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό αφού όταν είσαι μακριά από τα κέντρα δράσεων δε μπορείς να νιώσεις την ένταση και τη πραγματικότητα των καταστάσεων.
Αλλά και οι σύμβουλοί τους δε μετέφεραν στους κατοίκους των υπόλοιπων χωριών την ακριβή εικόνα των κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα στο χωριό μας.




Σε μία συγχωνεύονται οι τρεις Δ.Ο.Υ. του Ν. Πιερίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη της Πιερίας», οι Δ.Ο.Υ. Α’ και Β’ Κατερίνης καθώς και η Δ.Ο.Υ. του Αιγινίου συγχωνεύονται σε μία, γεγονός που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Από τη διαδικασία αυτή, όταν αυτή γίνει, θα προκύψει εξοικονόμηση πόρων αλλά και προσωπικού και πλέον δεν θα υπάρχει σχεδόν καμία έλλειψη, προς το παρόν τουλάχιστον, στη μία Δ.Ο.Υ. του νομού.

Πηγή:http://politispierias.blogspot.com/2010/12/blog-post_8154.html

Live εικόνα από το χωριό του Αη Βασίλη...(SantaClausLive)

SantaClausLive Outside Cam
Outside Cam in front of Santa Claus Office at Arctic Circle Finland.
Link:

http://www.ustream.tv/channel/santaclauslive-outside-cam

Sfendami Mountain Festival 2011


1 Ιανουαρίου ανοίγουν οι εγγραφές

Ελάτε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, τις σκέψεις μας και τους προβληματισμούς μας.
Ελάτε να απολαύσουμε τη συντροφικότητα, την απλότητα της ζωής και την ελληνική φιλοξενία

· Τρέξιμο
· Ποδήλατο
· Εκδηλώσεις και διαγωνισμοί για παιδιά από τριών χρόνων και άνω, για οικογένειες και για ηλικιωμένους με κέφι για ζωή

· Αθλητικά σεμινάρια
· Επιδείξεις δεξιοτεχνίας
· Τοπικά προϊόντα και έθιμα
· Εκθέτες με διάφορα αθλητικά προϊόντα
· Παζάρι αθλητικών ειδών από αθλητές


Ένα ενδιαφέρον αθλητικό, πολιτιστικό, ενημερωτικό και ψυχαγωγικό διήμερο που θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά στη Σφενδάμη Πιερίας από τις 16 – 17 Απριλίου 2011.

Πρόγραμμα διημέρου SMF 2011

Σάββατο 16 Απριλίου
Τρέξιμο (ώρα εκκίνησης 15.00μ.μ.): Η διαδρομή είναι κυκλική 23km. Στο σύνολό της κινείται σε χωματόδρομους και μονοπάτια. Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα γίνουν στην κεντρική πλατεία της Σφενδάμης. Στον αγώνα μπορούν να συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες από 17 ετών και άνω.

Κυριακή 17 Απριλίου
Ποδήλατο (ώρα εκκίνησης 10.00 π.μ.): Η διαδρομή είναι κυκλική 38km και στο σύνολο της κινείται σε χωματόδρομους και ευδιάκριτα μονοπάτια με επιμελημένη σήμανση και τρία σημεία τροφοδοσίας. Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα γίνουν στην κεντρική πλατεία της Σφενδάμης. Στον αγώνα μπορούν να συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες από 17 ετών και άνω. Υποχρεωτικό το κράνος.

Παράλληλες Εκδηλώσεις το διήμερο:
Κατά τη διάρκεια του διημέρου οι επισκέπτες και οι αθλητές θα έχουν την δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν με τις επιδείξεις δεξιοτεχνίας που θα πραγματοποιηθούν, να ενημερωθούν από τα σεμινάρια, να συμμετέχουν σε παράλληλες δραστηριότητες που θα γίνουν κατά την διάρκεια των αγώνων, να γευτούν παραδοσιακές λιχουδιές και να παρακολουθήσουν έθιμα της περιοχής, να μάθουν και να δουν από κοντά τα νέα προϊόντα και τις καινοτομίες στα αντίστοιχα αθλήματα με την έκθεση των εταιρειών που θα λειτουργεί το διήμερο, να συμμετέχουν στο παζάρι με δικά τους αθλητικά είδη που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και άλλα πολλά γεγονότα που μέχρι την ημέρα του αγώνα θα συμπληρώσουν το μενού του διημέρου Sfendami Mountain Festival 2011.

Εγγραφές αθλητών
1 Ιανουαρίου ανοίγουν οι εγγραφές για την διοργάνωση Sfendami Mountain Festival 2011 . Οι εγγραφές των αθλητών θα γίνονται μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης http://www.sfendami.gr/

Σας περιμένουμε να απολαύσουμε μαζί την αθλητική γιορτή που ετοιμάζουμε με την οικογένειά σας, τους φίλους σας, την παρέα σας.

Απουρώ δις:

1) Αν περάσει κάποιος από τα διόδια με ποδήλατο πληρώνει διόδια?
Κι αν όχι πως ανοίγει τη μπάρα?
Την σπρώχνεις μπροστά?

2) Στα ποδήλατα μπορεί κάποιος να βάλει το ηλεκτρονικό σύστημα της ΤΕΟ PASS!!!????


«Σταματήστε να γκρινιάζετε και δουλεύετε!»

Άστραψε και βρόντηξε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στην τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τις τελευταίες ημέρες ο τομέας των αερομεταφορών στη Ρωσία, εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων.


Ο πρωθυπουργός της χώρας επέκρινε την εργασία των υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία των ρωσικών αεροδρομίων, ζητώντας τους ούτε λίγο, ούτε πολύ να «σταματήσουν να γκρινιάζουν και να δουλεύουν"».

«Έπρεπε οι υπεύθυνοι να ήταν από την αρχή στη θέση τους αντί να αρχίσουν να γιορτάζουν τη νέα χρονιά. Η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, όμως πρέπει να σταματήσετε να γκρινιάζετε, όλος ο κόσμος πρέπει να δουλέψει. Ολόκληρες περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αεροδρόμια. Καμία άδεια μέχρι νεωτέρας. Όλος ο κόσμος πρέπει να είναι στη θέση του», είπε ο Πούτιν σε συνεδρίαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η εισαγγελία της Μόσχας άνοιξε χθες έρευνα για το χάος που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στα δύο κεντρικά αεροδρόμια της πόλης.

Σήμερα στα αεροδρόμια σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε περισσότερες από 20 πτήσεις.

Η Aeroflot πραγματοποίησε σήμερα 70 από τις 90 προγραμματισμένες πτήσεις, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Ιρίνα Ντάνενμπεργκ στο ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας.

Σύμφωνα με το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο 600 άνθρωποι περιμένουν ακόμα να αναχωρήσουν, ενώ το Ντομοντέντοβο ανακοίνωσε ότι λειτουργεί "κανονικά". Πέντε εσωτερικές πτήσεις καθυστέρησαν εξαιτίας των μετεωρολογικών συνθηκών στις πόλεις στις οποίες κατευθύνονταν.

Πηγή: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=230249&cid=5

Νέες αντικειμενικές αξίες σε 4.500 περιοχές:

Το σύνολο των περιοχών σε 25 νομούς της χώρας καλύπτεται πλέον με το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων μετά την ανακοίνωση των αντικειμενικών τιμών σε 4.500 περιοχές που μέχρι σήμερα ήταν εκτός συστήματος.



Πρόκειται για τις αντικειμενικές τιμές με τις οποίες, στις περιοχές αυτές, θα προσδιορίζεται πλέον ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στις κληρονομιές, ο φόρος ακίνητης περιουσίας κ.α. Έως τώρα στις περιοχές αυτές ίσχυε το σύστημα των ενδεικτικών τιμών οι οποίες ωστόσο δημιουργούσαν σημαντικές στρεβλώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι νέες αντικειμενικές τιμές είναι υψηλότερες από τις ενδεικτικές- συγκριτικές τιμές των ΔΟΥ αφού οι τελευταίες ήταν «τεχνητά συμπιεσμένες» όπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Έτσι, καλύπτονται στο σύνολό τους ακόμα 23 νομοί της χώρας, ενώ εντάσσονται περιοχές και οικισμοί των νομών Κυκλάδων και Χαλκιδικής (σύνολο 25 νομοί).
Οι σχετικοί χάρτες και οι πλήρεις πίνακες των αντικειμενικών αξιών βρίσκονται στο τέλος του κειμένου, στην ενότητα «Συνδέσεις Διαδικτύου».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η ένταξη αφορά σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού, για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης (τιμών ζώνης), και συντελεστών αυξομείωσης τους, βάσει εισηγήσεων των αρμόδιων επιτροπών, συγκριτικών στοιχείων των αρμόδιων ΔΟΥ, δεδομένων της κτηματαγοράς, με γνώμονα την εξομάλυνση των τιμών πανελλαδικά, για δικαιότερη κλιμάκωσή τους από περιοχή σε περιοχή.

Τυχόν διαφορές τιμών μεταξύ των ήδη υφιστάμενων και των νέων, που προσδιορίζονται βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα αφορούν οικισμούς ή ζώνες πόλεων με χαμηλότερες τιμές της αντικειμενικής αξίας, λόγω της μη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών από την 1/3/2007 και μετά.

«Το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών ακινήτων αποτέλεσε και αποτελεί μια θεσμική τομή μείζονος σημασίας, που παρέχει αντικειμενική και τεκμηριωμένη βάση προσδιορισμού των φορολογικών υποχρεώσεων στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ ακινήτων, εισοδήματος, ΕΤΑΚ», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, υπογραμμίζεται πως με την ένταξη μιας περιοχής στο σύστημα, παρέχεται η δυνατότητα η φορολογητέα αξία να είναι εκ των προτέρων γνωστή, ώστε να γίνεται σωστός προγραμματισμός και προϋπολογισμός του κόστους από τους συναλλασσόμενους στην αγορά ακινήτων.

Το γεγονός ότι οι αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια, για ενιαία πανελλαδική αντιμετώπιση ακινήτων αντίστοιχης αξίας, θα συμβάλλει:

  • Στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών αρχών.
  • Στην αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιδικιών, στη διαφάνεια των συναλλαγών και στην ταχύτερη είσπραξη των οφειλόμενων φόρων.
  • Στη δικαιότερη κατανομή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
  • Στη μείωση των υποθέσεων που οδηγούνται ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.
  • Στην αποσυμφόρηση των τμημάτων κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ, όπου μέχρι σήμερα οι υποθέσεις ακινήτων ελέγχονταν συνήθως στο χρόνο της παραγραφής, δηλαδή μετά από πέντε ή και περισσότερα χρόνια.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το πρόγραμμα ένταξης του συνόλου της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών.

Φωτογραφίες από την Εθνική ομάδα νεανίδων Χάντμπολ στον Κολινδρό

Δείτε δύο φωτογραφίες από την ώρα του μεσημεριανού γεύματος της Εθνικής μας ομάδας Χάντμπολ νεανίδων,την οποία έχουμε τη τιμή να φιλοξενούμε - όπως είχαμε γράψει πριν λίγες μέρες στο μπλογκ μας - αυτές τις μέρες στο πολύ όμορφο ξενοδοχείο "ΠΙΕΡΙΔΕΣ ΜΟΥΣΕΣ", που βρίσκεται στο Αθλητικό Κέντρο Κολινδρού.
Πάντα τέτοια να έχουμε...





Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κύριο Θωμά για όλα...

Έγκριση πρακτικού παραλαβής υπηρεσιών και διάθεσης πίστωσης 29.721,60 €

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Έγκριση πρακτικού παραλαβής υπηρεσιών και διάθεσης πίστωσης 29.721,60 € σε βάρος του έργου 2008ΕΠ00880001 της ΣΑΕΠ 008/8 «Ενέργειες ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν κατ΄ οίκον βοηθείας, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013» για την πληρωμή της Β΄ δόσης στον ανάδοχο «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ» του υποέργου 76.

ΑΔΑ 4ΙΙΛΙΑ0-7Μ
Αριθμός Πρωτοκόλλου 7763
Θέμα Έγκριση πρακτικού παραλαβής υπηρεσιών και διάθεσης πίστωσης 29.721,60 € σε βάρος του έργου 2008ΕΠ00880001 της ΣΑΕΠ 008/8 «Ενέργειες ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν κατ΄ οίκον βοηθείας, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013» για την πληρωμή της Β΄ δόσης στον ανάδοχο «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ» του υποέργου 76.
Τελικός Υπογράφων Γενικός Διευθυντής - Νικόλαος Τσοτσόλης -
Ημερομηνία Απόφασης 29/12/2010
Ημερομηνία Ανάρτησης 29/12/2010 15:03:53
Είδος Απόφασης ΛΟΙΠΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
Φορέας ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μονάδα Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης (ΔΙΣΑ)
Θεματική Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Περισσότερα στο παρακάτω link:
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/4ΙΙΛΙΑ0-7Μ

Απώλειες έως και 40% στον τζίρο των Χριστουγέννων

Μαύρα ήταν τα μαντάτα για την αγορά από την κίνηση την περίοδο των Χριστουγέννων καθώς καταγράφεται μια πτώση στον τζίρο που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει έως και το 40% ενώ το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι η ίδια τάση διαφαίνεται και για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, οι καταναλωτές στην πλειοψηφία τους δεν προχωρούν σε σημαντικές αγορές, καθώς φαίνεται να έχουν θέσει όριο στα έξοδά τους για ψώνια, αναβάλλοντας τις αγορές τους για την περίοδο των εκπτώσεων.

Η μεγαλύτερη πτώση, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, καταγράφεται στον τομέα της ένδυσης-υπόδησης και είναι της τάξης του 40%, ακολουθούν τα είδη δώρων με μείωση 15%, τα τρόφιμα με πτώση 10%, τα ποτά με απώλειες της τάξης του 25% και τα ηλεκτρονικά με μείωση κατά 20%.

Εξαίρεση αποτελούν τα παιδικά, όπου ο τζίρος τους κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ ο τζίρος των παιχνιδιών ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και εμφανίζει μια μικρή απόκλιση της τάξης του -3% με -5%.

Όσον αφορά τις απώλειες ανά περιοχή, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο τζίρος καταγράφει μείωση 40% στην Κηφισιά, το Μαρούσι και τη Γλυφάδα, πτώση κατά 35% παρουσιάζει ο τζίρος στο Περιστέρι, ενώ στη Νέα Ιωνία και τον Πειραιά κινείται πτωτικά κατά 25%, όταν στο κέντρο, ο τζίρος εμφανίζει μείωση 20%-25%.

Προβληματισμό για τους εμπόρους προκαλούν τα στοιχεία της ΕΣΕΕ και για την Περιφέρεια. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, ο τζίρος μειώθηκε 25%, στην Πάτρα, η μείωση του τζίρου κυμαίνεται από 25%-30%, ο τζίρος καταγράφει μείωση 40% στη Λάρισα και πτώση 30% εμφανίζει ο τζίρος στην Κρήτη, την Κοζάνη, τη Βέροια και το Κιλκίς.


Πηγή: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=230200&cid=23

Η ευκαιρία της χρονιάς στο Νησί! (video)

Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2010 ο Ισλανδός Αρμαν Μπιόρνσον… κατάφερε να χάσει την ευκαιρία της χρονιάς!
Η φάση έγινε στο ματς της Χάντερσφιλντ με τη Χάρτλπουλ και ο «δράστης» δεν μπόρεσε εξ επαφής σε κενή (!) εστία να στείλει την μπάλα στα δίχτυα των γηπεδούχων.





Πηγή: http://www.sportdog.gr/article/4261/e-eukairia-tes-hronias-sto-nesi-vinteo

Η κλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδος

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ και Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ τα «καυτά» ζευγάρια της προημιτελικής φάσης!
Τα υπόλοιπα ζευγάρια:


Ατρόμητος εναντίον του Εθνικού Αστέρα ή Διαγόρα και Κέρκυρα ή Ηρακλής εναντίον Ολυμπιακός Βόλου τα άλλα δύο ζευγάρια. Στις 19 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι πρώτοι αγώνες, στις 9 Φλεβάρη οι ρεβάνς.

Στα ημιτελικά θα έχουμε... πρόωρο τελικό, αφού θα αναμετρηθούν οι νικητές των ζευγαριών Παναθηναϊκός - ΑΕΚ και Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ.

Στον δεύτερο ημιτελικό θα διασταυρωθούν οι νικητές Ατρόμητος - Διαγόρας/Εθνικός Αστέρας και Κέρκυρα/Ηρακλής - Ολυμπιακός Βόλου.





Ψηφιακή επίθεση στη δωρεάν Παιδεία

Σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση επιφέρει η κυβέρνηση, με κυρίαρχο στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, στο πλαίσιο, βεβαίως, της σφιχτής οικονομικής πολιτικής που ορίζει το μνημόνιο της τρόικας.

Κατ' αρχάς, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην κατάργηση φορέων και ινστιτούτων, αλλάζοντας τον χάρτη στον τομέα της εκπαίδευσης και ανοίγοντας, κατά πολλούς, τον δρόμο στη νέα ψηφιακή εποχή στα σχολεία.

Οι αλλαγές θα παρουσιαστούν εν πρώτοις στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς από την αρμόδια υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, με απώτερο στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μηνός του νέου έτους.

Μεταξύ των αλλαγών που δρομολογούνται είναι η οριστική κατάργηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αλλά και του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.).

Πρόκειται για τον κρατικό φορέα που διακινεί δωρεάν τα σχολικά βιβλία και μέχρι σήμερα ήταν η βάση πάνω στην οποία στηριζόταν η έννοια της δωρεάν παιδείας στη χώρα.

Ταυτόχρονα με αυτές τις καταργήσεις έρχεται και η δημιουργία νέου «υπεροργανισμού» για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών που θα ακολουθεί άπαξ το Υπουργείο Παιδείας.

Ο νέος οργανισμός θα είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο θα προκύψει από την ενσωμάτωση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, τον Οργανισμό Επιμόρφωσης και το Ινστιτούτο Ομογένειας και Διαπολιτιστικής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις οργανισμών είναι το ένα στάδιο του κυβερνητικού προγράμματος, καθώς το άλλο περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων πειραματικών σχολείων, τα οποία θα συνδεθούν με τα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων.

Έτσι εξυπηρετείται η πολιτική του σχολείου του μέλλοντος.

Όσον αφορά στην κατάργηση του πολυετούς Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, με τις μεταβατικές διατάξεις του σχεδίου νόμου ρυθμίζονται τα θέματα της περιουσίας του και της μεταφοράς του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού του σε θέσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου, της υπηρεσίας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή άλλων, καθώς και σε εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα διασφαλίζεται η συνέχιση της τρέχουσας παραγωγικής εκδοτικής διαδικασίας.

Υπουργείο Παιδείας: Δεν καταργείται η δωρεάν Παιδεία

Ανυπόστατα χαρακτηρίζει το Υπουργείο Παιδείας δημοσιεύματα εφημερίδων που αναφέρονται στην κατάργησης της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων.

Το υπουργείο, με σχετική διευκρίνιση, διαβεβαιώνει αφενός πως τα βιβλία των μαθητών θα συνεχίσουν να διανέμονται δωρεάν, όπως και η εκδοτική διαδικασία θα συνεχίσει να γίνεται με την ευθύνη του Δημοσίου, και αφετέρου ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) εντάσσεται, πλέον, στον νέο φορέα που θα συσταθεί και θα υποστηρίζει τη σύγχρονη πολιτική για το εκπαιδευτικό υλικό ψηφιακό και έντυπο.

Πηγή: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=229995&cid=6

ΣΛΟΓΙΟΥΜΑΝ Καλλικρατικά

Μασλατεύοντας και σλογιώντας, τώρα που ο Καλλικράτης είναι προ των πυλών μήπως θα ήταν καλό οι νυν Δημοτικές Καποδιστριακές Αρχές να προχωρήσουν σε μια απογραφή των περιουσιακών και οικονομικών τους στοιχείων και να αναρτηθούν σε όλα τα ΜΜΕ?
Ο Καλλικράτης θεωρώ ότι έρχεται να ισοπεδώσει την ήδη ταλαιπωρημένη Ελλάδα,να περικόψει επιχορηγήσεις,να αποκρύψει σκάνδαλα,να ξεπουλήσει περιουσίες ετών κι όχι να συμβάλλει στην ανάπτυξη,οπότε καλό θα είναι όταν θα φύγει αυτή η κατάσταση - διότι κάποια στιγμή κι όταν ξυπνήσει ο λαός μας,σίγουρα θα την αποβάλλει αφού πρόκειται για πρόχειρη κι ανοργάνωτη λύση ανάγκης και σε περιπτώσεις σαν του Κολινδρού εντελώς άδικη - να ξέρουμε τι είχαμε και τι χάσαμε...
Πέρα από αυτό όμως να ξέρουμε τι μας γίνεται σαν πολίτες των κατά τόπους Καποδιστριακών Δήμων.
Κι όπως πολύ σωστά έλεγε ένας φίλος σήμερα,αντί για δεξιώσεις και τα συναφή,να υπάρξει παράδοση παραλαβή απογραφικών χαρτιών.
Τι το καλύτερο για μια αξιοπρεπή και δημοκρατική κοινωνία.
Εκτός κι αν δε θεωρούμαστε τέτοια....
Παρακαλώ το Δήμο Κολινδρού να προχωρήσει σε απογραφή της περιουσίας του,να μας δώσει τα στοιχεία να τα έχουμε αναρτημένα συνεχώς στο μπλογκ μας, αλλά να υπάρχουν και στο δικό του site,να διαβάζουμε, να μαθαίνουμε και προπαντός να μην αφήνουμε χέρι ούτε να σκεφτεί να τα βεβηλώσει... και να τα ακουμπήσει...

Εδώ θα'μαστε θα τα λέμε και δεν ξεχάσαμε τίποτα από όσα γράψαμε προ των εκλογών...

Να'στε σίγουροι γι' αυτό.


Δ.Α.

Η ορκομωσία του Δημοτικού Συμβουλίου Δίον- Ολύμπου

Στις 6 σήμερα το απόγευμα στο 2ο δημοτικό σχολείο Λιτοχώρου θα γίνει η ορκωμοσία του δημάρχου Γιώργου Παπαθανασίου και του δημοτικού συμβουλίου Δίου - Ολύμπου.

Η Βουλευτής Πιερίας κ.Μίχου Μαρία με πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου Γιώργο


Με τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου, στα πλαίσια των συναντήσεων που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός με τους εισηγητές των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Βουλευτής, ο Νομός Πιερίας δεν βρίσκεται στην θέση που πραγματικά θα έπρεπε να κατέχει, ειδικά στον τομέα της ανάπτυξης, σε σχέση με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. Η Βουλευτής αναφέρθηκε ακόμη στις πολλές και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της Πιερίας, λέγοντας πως θα πρέπει να υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός σε ότι αφορά τους τομείς ανάπτυξης, την στρατηγική και τους στόχους. Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε σημαντικές πρωτοβουλίες περιοχών της Πιερίας στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, εξαγώγιμων προϊόντων, και την ανάδειξη περιοχών πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Παπανδρέου και για την καλύτερη ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας και του Ολύμπου.
Ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση της Βουλευτή να επισκεφθεί τη Πιερία, και εξέφρασε το προσωπικό του ενδιαφέρον για την πορεία του νομού, τις δυνατότητες ανάπτυξης του και τις προοπτικές του.

ΣΛΟΓΙΟΥΜΑΝ.........

"... Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, είναι αποστολή ... "

Τάδε έφη Κωνσταντίνος Καραμανλής κι όχι ο κύριος Πολύζος - όπως κακώς νομίζουν μερικοί - που το αναφώνησε για λόγους εντυπωσιασμού προχτές στην ορκωμοσία του ως δήμαρχος Πύδνας.
Αφήστε που δεν τον εκφράζει κιόλας,όπως κι όλους τους πολιτικάντηδες της χώρας μας!!!
Γιατί δε μπορεί μια "γήινη αποστολή" να κρατάει τουλάχιστον 20 χρόνια...
Τότε πέρα από επάγγελμα γίνεται και τρόπος ζωής με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα...
Για να ξέρουμε που βαδίζουμε...


Δ.Α.


Πρός ένταξη το έργο για την κατασκευή γέφυρας στό Ξηρολάκι

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.700.000 ευρώ και αποκαθιστά την ασφαλή οδική σύνδεση Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα

Κατατέθηκε για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη 2007 - 2013» στον άξονα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η πρόταση του έργου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας που αφορά στην κατασκευή νέας γέφυρας στο δρόμο Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα και στη διευθέτηση και αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος Ξηρολακίου.
Πρόκειται για τη μελέτη που εκπόνησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας με προϋπολογισμό 223.500 ευρώ και περιλαμβάνει τόσο την κατασκευή νέας γέφυρας σε αντικατάσταση του ιρλανδικού ρείθρου που είχε καταστραφεί στις πλημμύρες του 2002, ώστε να γίνεται πλέον με ασφάλεια η μετακίνηση των πολιτών όσο και την αντιπλημμυρική προστασία του περιοχής γύρω από το ρέμα.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.700.000 ευρώ και αναλυτικά περιλαμβάνει τη διευθέτηση της κοίτης του ρέματος σε μήκος 460 μέτρων δυτικά της γέφυρας, καθώς και τοποθέτηση συρματοκιβωτίων με γεωύφασμα για τη συγκράτηση των πρανών. Το πλάτος της γέφυρας που θα κατασκευαστεί ανέρχεται σε 13,50 μέτρα και είναι μήκους 44 μέτρων, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή πεζοδρομίων για τη μετακίνηση των πεζών.
Στη μελέτη περιλαμβάνονται ακόμη και οι δαπάνες για τις αρχαιολογικές εργασίες και για τις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες (μετατόπισης των στύλων της ΔΕΗ, των τηλεφωνικών δικτύων του ΟΤΕ), καθώς και της διοχέτευσης των ομβρίων υδάτων.

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στήν Καρίτσα

Μια υπερσύχρονη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που θα φιλοξενήσει τις πολιτιστικές δράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δίου καθώς και των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου της Καρίτσας κατασκευάζεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας στο δημοτικό διαμέρισμα της Καρίτσας.

Το έργο, προϋπολογισμού 990.000 ευρώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης, όμως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των περικοπών των δημοσίων δαπανών, δεν στάλθηκαν τα απαιτούμενα κονδύλια από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων στη Νομαρχία και ο ανάδοχος του έργου αδυνατεί να το αποπερατώσει και η αίθουσα θα παραδοθεί μέσα στο επόμενο έτος.
Το έργο επισκέφθηκε την Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010, ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου συνοδευόμενος από τους μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας και επιθεώρησε την ως τώρα πορεία του έργου. Ο Νομάρχης σημείωσε ότι το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δίου και ιδιαίτερα για το χωριό της Καρίτσας και για το Δημοτικό Σχολείο, ενώ πρόσθεσε ότι η αίθουσα κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιείται από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους φορείς της περιοχής.
Ο Νομάρχης πρόσθεσε επίσης ότι η αίθουσα παρέχει τη δυνατότητα για τη φιλοξενία ακόμη και θεατρικών παραστάσεων, αλλά και εικαστικών εκδηλώσεων και συγχρόνως θα αναδείξει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των κατοίκων του Δήμου Δίου. Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το έργο δεν παραδόθηκε ακόμη, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση έπληξε και το συγκεκριμένο κτίριο, καθώς υπολείπεται ένα ποσό που ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για να μπορεί ο εργολάβος να το ολοκληρώσει, και πρόσθεσε ότι το 2011 θα δοθεί στη χρήση των κατοίκων.
Το κτίριο είναι συνολικού εμβαδού 903 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο εμβαδού 426,27 τ.μ., ισόγειο εμβαδού 426,70 τ.μ. καθώς και μεσοπάτωμα 50 τ.μ. Η πρόσβαση στο κτίριο γίνεται από την κύρια είσοδο που είναι από την επαρχιακή οδό Κατερίνης – Καρίτσας, ενώ υπάρχει και βοηθητική είσοδος που βρίσκεται στη νότια πλευρά του οικοπέδου.
Στο υπόγειο χώρο του κτιρίου βρίσκονται τα λεβητοστάσια, τα αποδυτήρια, η αποθήκη της σκηνής, η γενική αποθήκη και οι τουαλέτες ανδρών, γυναικών, παιδιών αλλά και των ατόμων με αναπηρία. Στο υπερυψωμένο ισόγειο βρίσκεται η κεντρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου περιλαμβάνεται και το φουαγιέ και ο χώρος της σκηνής. Το μεσοπάτωμα χρησιμοποιείται για τον χώρο προβολής και μετάφρασης.
Η κατακόρυφη σύνδεση του κτιρίου εξασφαλίζεται με την κατασκευή δύο κλιμακοστασίων και τριών ανελκυστήρων και με την κατασκευή μεταλλικής σκάλας για την επικοινωνία ισογείου και μεσοπατώματος. Επίσης, στο έργο έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση του φωτισμού, της θέρμανσης, της ύδρευσης και της αποχέτευσης, η τοποθέτηση αλεξικέραυνου καθώς και όλες οι απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, η τοποθέτηση εγκαταστάσεων αερισμού και κλιματισμού, η ενίσχυση του φωτισμού της κύριας αίθουσας και η διαμόρφωση της εξωτερικής όψης του κτιρίου.

ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α ΚΑΙ Β

Στον Κολινδρό χθες οι εθνικές ομάδες νεανίδων Α και Β κέρδισαν σε φιλικό αγώνα τον Παναθλητικό με 38-30.

Το επόμενο παιχνίδι είναι σήμερα με τον Μέγα Αλέξανδρο Γιαννιτσών ώρα 6μμ.



Του ξέρτι ότ' (νούμιρο41):

Τα στοιχεία του πληκτρολογίου της γραφομηχανής και και στη συνέχεια των Η/Υ τοποθετήθηκαν μπερδεμένα από τον Christopher Latham το 1868 για να μπερδεύει τις γραμματείς και να μην μπλοκάρουν από την ταχύτητά τους τις μηχανές!

Και για να παιδευόμαστε τώρα εμείς!!!!

Γιατί χασμουριόμαστε;

Τα πουλιά το κάνουν… εμείς το κάνουμε… αλλά κανένα δεν ξέρει το γιατί χασμουριόμαστε! Ξεκινάμε από τη στιγμή που γεννιόμαστε και εξακολουθούμε μέχρι τα βαθιά μας γεράματα. Όμως που αποσκοπεί;

Τα περισσότερα είδη σπονδυλωτών ζώων, ακόμα και τα πουλιά, αλλά και τα ψάρια, χασμουριούνται πολύ ή τουλάχιστον κάνουν κάτι που μοιάζει αρκετά με αυτό. Όμως, ο μηχανισμός που εκλύει αυτή την αντίδραση, καθώς και η αξία του για την επιβίωσή μας, παραμένει άλυτο μυστήριο.

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, το χασμουρητό διώχνει τον «κακό αέρα» και αυξάνει τον «καλό αέρα» στον εγκέφαλο, κάτι που δεν απέχει και πολύ από την πιο σύγχρονη και διαδεδομένη θεωρεία, μια και αυξάνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και μειώνει το διοξείδιο του άνθρακα από αυτόν.

Όμως, σύμφωνα με μερικούς επιστήμονες, αν κάτι τέτοιο ήταν σωστό θα έπρεπε όσοι ασκούνταν ή είχαν προβλήματα με την οξυγόνωσή τους (καρδιοπαθείς ή με πνευμονική νόσο), να χασμουριούνταν περισσότερο από όλους τους άλλους. Πράγμα που δεν συμβαίνει όμως! Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει ότι τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο αλλάζουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με το χασμουρητό.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το χασμουρητό εμφανίζεται συχνότερα πριν και μετά τον ύπνο, όπως επίσης και ότι η υπνηλία αυξάνει αυτή τη μαζική εισπνοή αέρα. Όμως, καμία έρευνα και σε αυτή την περίπτωση δεν δείχνει άμεση σχέση μεταξύ χασμουρητού και υπνηλίας.

Παρόλο, λοιπόν, που πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, και έχουν γίνει πολλές και διαφορετικές μελέτες, κανένας δεν μπόρεσε με σαφήνεια να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα που να έχει επιστημονική εξήγηση για το χασμουρητό.

Όμως, αν και δεν ξέρουμε την προέλευσή του, όπως και την πρακτική του σημασία για τον οργανισμό, μπορούμε να το απολαμβάνουμε ελεύθερα!



Πηγή: The New York Times

Ουσία του κακάο θεραπεύει τον επίμονο βήχα

Όπως ισχυρίζονται ερευνητές, μια χημική ουσία που περιέχεται στο κακάο μπορεί σύντομα να αποτελέσει φάρμακο κατά του επίμονου βήχα.

Οι Βρετανοί ερευνητές, που μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν το τελικό στάδιο δοκιμής του φαρμάκου που περιέχει την ουσία θεοβρωμίνη- συστατικό που βρίσκεται στη σοκολάτα και το κακάο- δήλωσαν ότι το φάρμακο ενδεχομένως να κυκλοφορήσει εντός δύο ετών.

Το φάρμακο ονομάζεται BC1036 και αναπτύσσεται από την εταιρεία SEEK.

Ο Manfred Scheske, της εταιρείας SEEK, ανακοίνωσε ότι το φάρμακο έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει σημαντικά την αντιμετώπιση του επίμονου βήχα, γεγονός που θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά την ποιότητα ζωής όσων υποφέρουν από αυτόν.


Πηγή: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=229920&cid=15

Μουσείο Αφής: Μοναδικό στην Ελλάδα, το 5ο παγκοσμίως

Κανένα άγαλμα δεν έχει δεχθεί τόσα... χάδια όσο αυτά. Η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο Ποσειδώνας, ο Ηνίοχος των Δελφών, ο Κούρος της Βολαμάνδρας, «ζωντανεύουν», εδώ και περίπου 25 χρόνια, κάτω από τα ακροδάχτυλα μικρών και μεγάλων, δίνοντας πνοή και περιεχόμενο σε ένα κάλλος, που τα μάτια δεν μπορούν να μετουσιώσουν.

Είναι τα εκθέματα του Μουσείου Αφής, που περιμένουν τα χέρια των τυφλών, για να χαρίσουν συναίσθημα και εικόνα στους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να «γευτούν» με τα μάτια το μεγαλείο, τον πλούτο και την αισθητική τελειότητα των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το μουσείο Αφής, ένα από τα πέντε μουσεία για τυφλούς στον κόσμο, οραματίστηκαν το 1983 η τότε πρόεδρος του Δ.Σ., Λ. Πρωτοπαπαδάκη, και ο διευθυντής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε.), Εμ. Κεφάκης.

Αγοράζοντας ο Φ.Τ.Ε. τα πρώτα εκθέματα και εμπλουτίζοντάς τα με δωρεές από οργανισμούς, εταιρείες και ιδιώτες, κατάφερε να κάνει πραγματικότητα ένα άλλο «έργο τέχνης», αυτό το μουσείο, έναν χρόνο αργότερα.

Στέγη του το παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του Φ.Τ.Ε., δωρεά του Εμπειρίκου, επί της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα και «καμάρι» του το 1988 ο έπαινος - ανάμεσα σε 70 συμμετοχές - του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς και το 2004 η τιμητική διάκριση για την προσβασιμότητά του από το Σωματείο Φίλων Μουσείων.

Αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα, όπως και μία μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων, που εκτίθενται σε ελληνικά Μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, τα Μουσεία Ακροπόλεως, Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και το Κυκλαδικό Μουσείο και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Εκτός από την αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή, το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα.

Μία αίθουσα αφιερωμένη στον Ολυμπισμό, καθώς και η φιλοξενία έργων τού καταξιωμένου τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη, όπως επίσης και έργων ατόμων με προβλήματα όρασης από το Εργαστήρι Κεραμικής και Γλυπτικής του Φ.Τ.Ε. συνθέτουν μία ολότητα πολιτισμού, καταδεικνύοντας ότι, όταν η ψυχή θέλει, μπορεί να υπερβεί κάθε εμπόδιο.

«Αγγίξτε και γνωρίστε» είναι το σύνθημα του ιδιαίτερου αυτού μουσείου, που ανήκει στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος, με υπεύθυνες για τη λειτουργία, ανάπτυξη και προβολή του τις κυρίες Ζωή Γερουλάνου και Δήμητρα Ασιδέρη, μέλος του Δ.Σ. και διευθύντρια του Φάρου Τυφλών αντίστοιχα.

Αυτόματη ξενάγηση στα Ελληνικά και Αγγλικά, αναρτημένες επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή μπράιγ και σε μεγενθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες, γίνονται ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο άγγιγμα και τη γνώση. Απευθύνεται σε όλους, μη βλέποντες, αλλά και βλέποντες, καθώς κλείνοντας τα μάτια με μία μάσκα όλοι μπορούν να αφεθούν στο γνωστικό αισθητήριο της αφής και να συλλάβουν μία άγνωστη πτυχή της γνώσης.

Με αυτό το σκεπτικό στο μουσείο πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννοήσεως και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, τα οποία παρακινούνται να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να προβληματιστούν και να αυτενεργήσουν. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών παιχνιδιών εκτός των άλλων τα ευαισθητοποιεί και σε θέματα που αφορούν στα άτομα με προβλήματα όρασης.

Το Μουσείο Αφής είναι ανοικτό από Δευτέρα έως Παρασκευή (09:00 - 17:00). Τα Σαββατοκύριακα ανοίγει έπειτα από συνεννόηση. Η είσοδος είναι 2 ευρώ (δωρεάν οι συνοδοί ατόμων με ειδικές ανάγκες). Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορεί κανείς να τηλεφωνήσει στο 2109415222.


Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=229924&cid=13

Ρετρό διαφημίσεις:Στη μάνα σου το' πες?

Πρόσφατη πετυχημένη διαφήμιση..



Ρετρό διαφημίσεις:Είναι κεφάτη...

Παλιά αξέχαστη διαφήμηση...



Σαν σήμερα

ΤΕΤΑΡΤΗ
29
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Ανατολή Ήλιου: 07:38
Δύση Ήλιου: 17:15

Γεγονoτα

1890: Η 7η ίλη ιππικού των ΗΠΑ σκοτώνει 400 άνδρες και γυναικόπαιδα στην τοποθεσία Wounded Knee Creek. Είναι η τελευταία μεγάλη μάχη Ινδιάνων και αμερικανικών δυνάμεων.

1902: Συλλαμβάνεται ο φοιτητής Δημήτριος Κόκκινος ως δράστης παραχάραξης γραμματοσήμων, τα οποία κυκλοφορούν στην Αθήνα και την επαρχία.

1919: Ο όμιλος των Ελληνίδων Σοσιαλιστριών καλεί τις γυναίκες της Αθήνας και του Πειραιά σε σύσκεψη για να συζητηθεί το θέμα της παροχής ψήφου στις γυναίκες.

1940: Η γερμανική πολεμική αεροπορία «Λουφτβάφε» ρίχνει 10.000 βόμβες στο Λονδίνο, σε μία από τις πιο εφιαλτικές βραδιές για τη βρετανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 3.000 πολίτες σκοτώνονται.

1953: Καθιερώνεται στην Ελλάδα το κιλό αντί της οκάς και το μέτρο αντί του πήχη.

1971: Η Νασιονάλ του Μοντεβιδέο νικά τον Παναθηναϊκό με 2-1 στον επαναληπτικό τελικό και κατακτά το Διηπειρωτικό Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Γεννησεις
1721: Μαντάμ Ζαν Πουασόν ντε Πομπαντούρ, μετρέσα του αυτοκράτορα Λουδοβίκου 15ου, με μεγάλη επιρροή στα πολιτικά πράγματα της εποχής. [θαν. 15/4/1764]

1800: Τσαρλς Γκουντγίαρ, αμερικανός εφευρέτης του ελαστικού. [θαν. 1/7/1860]

1809: Γουίλιαμ Γκλάντστοουν, γνωστός στους έλληνες ως Γλάδστων, βρετανός πρωθυπουργός και φιλέλληνας. [θαν. 19/5/1898]

Θανατοι
1877: Δημήτριος Βούλγαρης, ο επιλεγόμενος «Τζουμπές», ο κυριότερος εκπρόσωπος της φαυλότητας στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. [γεν. 20/12/1802]

1922: Κωνσταντίνος A', πρώην βασιλιάς της Ελλάδας. Πέθανε σε ξενοδοχείο του Παλέρμου της Σικελίας. [γεν. 2/8/1868]

1986: Αντρέι Ταρκόφσκι, σπουδαίος ρώσος σκηνοθέτης. [γεν. 4/4/1932]




“Εισβολή” κυνηγών UFO αναστατώνει γαλλικό χωριό

Ο δήμαρχος ενός μικρού γαλλικού χωρίου έκανε έκκληση στο στρατό να το προστατέψει από την «εισβολή» κυνηγών UFO και εκστασιασμένων «πιστών», οι οποίοι συρρέουν στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας, καθώς πιστεύουν ότι είναι ένα από τα λίγα μέρη της γης που θα επιβιώσουν από τον Αρμαγεδδώνα.

Στο γραφικό Bugarach ζουν 189 κάτοικοι. Οι απρόσμενοι επισκέπτες πιστεύουν ότι το βουνό, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται το χωριό, κρύβει στο εσωτερικό του εξωγήινους που θα διαφύγουν κατά το τέλος του κόσμου παίρνοντας μερικούς τυχερούς γήινους μαζί τους.

Ο Jean-Pierre Delord, κάτοικος του Bugarach, δήλωσε στην εφημερίδα ‘The Daily Telegraph’ ότι «αν αύριο 10.000 άνθρωποι εμφανιστούν ξαφνικά στο χωριό των 200 ατόμων, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας». «Γνωρίζω ότι οι τοπικές αρχές έχουν απευθυνθεί στο στρατό, ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα τον Δεκέμβριο του 2012», όταν αναμένεται η καταστροφή.

Η ημερομηνία για την «Ημέρα της Κρίσης», που είναι η 21η Δεκεμβρίου 2012, έχει προκύψει από ένα αρχαίο ημερολόγιο των Μάγια. Επίσης, πιστεύεται ότι και ο Νοστράδαμος είχε περάσει κάποιο μέρος της ζωής του στο χωριό, ενώ μυστηριώδεις ανασκαφές των Ναζί συνέβαλαν στη δημιουργία του μύθου για την περιοχή.

Το μέρος έγινε διάσημο στους φίλους του ανεξήγητου, όταν πριν από δέκα χρόνια ένας κάτοικος του χωριού ανέφερε ότι είδε UFO και άκουγε τους ήχους του διαστημόπλοιου να έρχονται από τα έγκατα του βουνού.

Κάποιοι φανατικοί της προφητείας έχουν αγοράσει οικόπεδα στην περιοχή, ενώ διοργανώνουν και σεμινάρια σχετικά με UFO. Στις ΗΠΑ δε, υπάρχουν ιστοσελίδες που διοργανώνουν εκδρομές στο μικρό χωριό.


Πηγή: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/eisbolh-kynhgwn-ufo-anastatwnei-galliko-chwrio



Συνάντηση Κουτσούκου με οργανώσεις για καπνό

Με τους εκπροσώπους των καπνοκαλλιεργητών όλης της χώρας θα συναντηθεί ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Κουτσούκος, την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου και ώρα 13:00 στο κτίριο του ΥΠΑΑΤ.

Κατά την συνάντηση θα παρουσιασθεί αναλυτικά και θα συζητηθεί ο τρόπος εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων για την υποστήριξη των καπνοπαραγωγών ύψους 568 εκ. ευρώ.
Στην σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Ε. Διβάρης και στελέχη του Υπουργείου, ενώ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, Καπνικής, Ομάδων Ενεργών Παραγωγών.

Πηγή: http://www.agronews.gr/content/view/63158/36/lang,el/