Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Απώλειες έως και 40% στον τζίρο των Χριστουγέννων

Μαύρα ήταν τα μαντάτα για την αγορά από την κίνηση την περίοδο των Χριστουγέννων καθώς καταγράφεται μια πτώση στον τζίρο που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει έως και το 40% ενώ το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι η ίδια τάση διαφαίνεται και για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, οι καταναλωτές στην πλειοψηφία τους δεν προχωρούν σε σημαντικές αγορές, καθώς φαίνεται να έχουν θέσει όριο στα έξοδά τους για ψώνια, αναβάλλοντας τις αγορές τους για την περίοδο των εκπτώσεων.

Η μεγαλύτερη πτώση, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, καταγράφεται στον τομέα της ένδυσης-υπόδησης και είναι της τάξης του 40%, ακολουθούν τα είδη δώρων με μείωση 15%, τα τρόφιμα με πτώση 10%, τα ποτά με απώλειες της τάξης του 25% και τα ηλεκτρονικά με μείωση κατά 20%.

Εξαίρεση αποτελούν τα παιδικά, όπου ο τζίρος τους κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ ο τζίρος των παιχνιδιών ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και εμφανίζει μια μικρή απόκλιση της τάξης του -3% με -5%.

Όσον αφορά τις απώλειες ανά περιοχή, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο τζίρος καταγράφει μείωση 40% στην Κηφισιά, το Μαρούσι και τη Γλυφάδα, πτώση κατά 35% παρουσιάζει ο τζίρος στο Περιστέρι, ενώ στη Νέα Ιωνία και τον Πειραιά κινείται πτωτικά κατά 25%, όταν στο κέντρο, ο τζίρος εμφανίζει μείωση 20%-25%.

Προβληματισμό για τους εμπόρους προκαλούν τα στοιχεία της ΕΣΕΕ και για την Περιφέρεια. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, ο τζίρος μειώθηκε 25%, στην Πάτρα, η μείωση του τζίρου κυμαίνεται από 25%-30%, ο τζίρος καταγράφει μείωση 40% στη Λάρισα και πτώση 30% εμφανίζει ο τζίρος στην Κρήτη, την Κοζάνη, τη Βέροια και το Κιλκίς.


Πηγή: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=230200&cid=23