Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί χασμουριόμαστε;

Τα πουλιά το κάνουν… εμείς το κάνουμε… αλλά κανένα δεν ξέρει το γιατί χασμουριόμαστε! Ξεκινάμε από τη στιγμή που γεννιόμαστε και εξακολουθούμε μέχρι τα βαθιά μας γεράματα. Όμως που αποσκοπεί;

Τα περισσότερα είδη σπονδυλωτών ζώων, ακόμα και τα πουλιά, αλλά και τα ψάρια, χασμουριούνται πολύ ή τουλάχιστον κάνουν κάτι που μοιάζει αρκετά με αυτό. Όμως, ο μηχανισμός που εκλύει αυτή την αντίδραση, καθώς και η αξία του για την επιβίωσή μας, παραμένει άλυτο μυστήριο.

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, το χασμουρητό διώχνει τον «κακό αέρα» και αυξάνει τον «καλό αέρα» στον εγκέφαλο, κάτι που δεν απέχει και πολύ από την πιο σύγχρονη και διαδεδομένη θεωρεία, μια και αυξάνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και μειώνει το διοξείδιο του άνθρακα από αυτόν.

Όμως, σύμφωνα με μερικούς επιστήμονες, αν κάτι τέτοιο ήταν σωστό θα έπρεπε όσοι ασκούνταν ή είχαν προβλήματα με την οξυγόνωσή τους (καρδιοπαθείς ή με πνευμονική νόσο), να χασμουριούνταν περισσότερο από όλους τους άλλους. Πράγμα που δεν συμβαίνει όμως! Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει ότι τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο αλλάζουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με το χασμουρητό.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το χασμουρητό εμφανίζεται συχνότερα πριν και μετά τον ύπνο, όπως επίσης και ότι η υπνηλία αυξάνει αυτή τη μαζική εισπνοή αέρα. Όμως, καμία έρευνα και σε αυτή την περίπτωση δεν δείχνει άμεση σχέση μεταξύ χασμουρητού και υπνηλίας.

Παρόλο, λοιπόν, που πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, και έχουν γίνει πολλές και διαφορετικές μελέτες, κανένας δεν μπόρεσε με σαφήνεια να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα που να έχει επιστημονική εξήγηση για το χασμουρητό.

Όμως, αν και δεν ξέρουμε την προέλευσή του, όπως και την πρακτική του σημασία για τον οργανισμό, μπορούμε να το απολαμβάνουμε ελεύθερα!



Πηγή: The New York Times