Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΜΕΡΟΣ Γ)

Χωρίς τρεις τραυματισμένους
στο Ρέθυμνο ο Πιερικός Αρχέλαος


Χωρίς τους τραυματισμένους Γκογκίδη, Μπεχλιβάνη και Σιβορότκα αναχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής η αποστολή του Πιερικού Αρχελάου για το Ρέθυμνο, όπου εκεί αγωνίζεται με την ομώνυμη ομάδα.
Η ομάδα της Κρήτης διεκδικεί με αξιώσεις μία από τις πρώτες θέσεις στην Α2 και εκ των πραγμάτων θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι.
Την αποστολή απαρτίζουν οι καλαθοσφαιριστές Τζερομάνοβς, Ιγκπαβμπόα, Δαμαλής Γρ., Δαμαλής Ι., Κοντσές, Μαλτέσιος, Νάνης, Παπαχρήστου, Ροδοστόγλου, Τσαϊτουρίδης και Τσουκ, ο προπονητής Δημήτρης Γαλάνης με το βοηθό του Θανάση Μολυβδά, ο τιμ μάνατζερ Χρήστος Χρηστίδης, ο γιατρός Μανώλης Παπακώστας και ο υπεύθυνος μάρκετινγκ του συλλόγου Δημήτρης Πόδας.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΚΙΤΡΟΥΣ

Με μεγάλη μεγαλοπρέπεια και με συμμετοχή πλήθους κόσμου γιορτάστηκε και φέτος στο λιμάνι τού Κίτρους του Δήμου Πύδνας ο Αγιασμός των υδάτων, ένα έθιμο που τηρείται εδώ και 10ετίες και τιμούσαν με την παρουσία τους όλοι σχεδόν οι επίσημοι του Νομού μετά από πρόσκληση των τέως Δημάρχων του Δήμου Πύδνας.

Φέτος η εκδήλωση αυτή υποβαθμίστηκε και απαξιώθηκε καθόσον ο νέος Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού προτίμησε να αγιάσει τα νερά στο κολυμβητήριο στο χωριό του δεν γνωρίζω αν αγίασε τα νερά σε καμιά στέρνα σε κανένα άλλο χωριό και προτίμησε να κάνει την κεντρική εκδήλωση στο Μακρύγιαλο και να προσκαλέσει εκεί τους επισήμους αποκλείοντας προκλητικά το Λιμάνι του Κίτρους ένα λιμάνι γεμάτο από αλιευτικά σκάφη και βάρκες.
Για ποιο λόγο δεν ενήργησε όπως ο Δήμαρχος Κατερίνης που παρευρέθηκε επίσημα και στις τρεις εκδηλώσεις (Δίον – Κατερινόσκαλα – Παραλία) και τίμησε έτσι με την παρουσία του όλους τους συνδημότες του χωρίς να κάνει διακρίσεις και αποκλεισμούς σε κανένα.
Μήπως επειδή ο συνδυασμός του κου Πολύζου δεν εξέλεξε κανένα δημοτικό σύμβουλο από το χωριό μας και το φέρει βαρέως; Μήπως επειδή ο αντίπαλός του ήταν από το Κίτρος; ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.
Πως λοιπόν ο Κος Πολύζος θα κάνει πράξη την συνεργασία τη συναίνεση και θα είναι δήμαρχος όλων των συνδημοτών μας όταν από πίκα και υστεροβουλία κάνει διακρίσεις και αποκλεισμούς σε συνδημότες και δημοτικά διαμερίσματα.

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ
Ένας αγανακτισμένος Κιτριώτης

Ορέστης Αυλίδης συνέχεια

Διαβάστε ένα ακόμη μικρό απόσπασμα του βιβλίου "Περπατώντας και σκοντάφτοντας"
του Ορέστη Αυλίδη...

Κοντύτερα στο Θεό

Ο Κολινδρός δεσπόζει χτισμένος ψηλότερα απ' τα χωριά της περιοχή του. Βρίσκεται πιο κοντά στον ουρανό, επικοινωνεί ευκολότερα με το Θεό και δέχεται ευκολότερα τις ευλογίες του.
Υπάρχει η εκδοχή, ότι η επιλογή του τόπου όπου οι πρώτοι Κολινδρινοί έφτιαξαν το χωριό τους, έγινε με βάση τη σκέψη να 'ναι αυτό καλύτερα προφυλαγμένο και περισσότερο ασφαλισμένο απ' τις επιδρομές το» πειρατών, που αποβιβάζονταν στη στεριά απ' τη θάλασσα της Μεθώνης και λεηλατούσαν τις παρακείμενες κατοικημένες περιοχές. Πράγματι αν κοιτάξεις απ' την ανατολική του μεριά, απ' τη μεριά της θάλασσα ο Κολινδρός δεν φαίνεται. Μονάχα αν μετακινηθείς βορειότερα, αφού πια έχεις απομακρυνθεί απ' την ακτή, τον βλέπεις να προβάλει ολόκληρη πολιτειούλα μπροστά σου.


Υπάρχει και συνέχεια αλλά καλά είναι να αγοράσετε το βιβλίο για να τη μάθετε.
Τα ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ σταματούν εδώ την προβολή των κειμένων του βιβλίου κι ευχαριστούν ιδιαίτερα τον συγγραφέα για τις φοβερές και "ζωντανές" μαρτυρίες του.

Κάθε πηγή για την ιστορία μας είναι και η ίδια ιστορία κι οφείλουμε να τη μαθαίνουμε για να έχουμε μέλλον σαν λαός....

Ορέστης Αυλίδης:"Περπατώντας και σκοντάφτοντας"

Έπεσε στα χέρια μου ένα πολύ καλό βιβλίο του Αιγινιώτη Ορέστη Αυλίδη το "Περπατώντας και σκοντάφτοντας".
Το βιβλίο μου το προσέφερε ο καλός μου φίλος, ο Πασχάλης.
Αφού το ξεφύλλισα στα γρήγορα το μάτι μου έπεσε στα κείμενα που αναφερόταν στον Κολινδρό.
Αναρτώ ένα μικρό απόσπασμα από όσα αναφέρει για το χωριό μας στο βιβλίο του ο συγγραφέας και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις τελευταίες του κουβέντες.
Ελπίζω ψηλά από τον ουρανό όπου βρίσκεται να είναι ευχαριστημένος...
Διαβάστε το...


"Το Λιμπάνοβο, ως το 1922 που εγκαταστάθηκαν σ' αυτό οι πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης κι αργότερα το 1924 οι πρόσφυγες Καβακλιώτες της Ανατολικής Ρωμυλίας, ήταν ένα αρκετά μεγάλο χωριό και οι ντόπιοι κάτοικοι του καλοί άνθρωποι, όλοι τους φιλόπονοι, πάλευαν τα δύσκολα εκείνα χρόνια με τη σκληρή γη και την άγρια Φύση να κρατήσουν όρθιο το αγροτικό τους νοικοκυριό.
Βέβαια, τα πράγματα για μας ήταν ακόμα πιο δύσκολα, γιατί εκτός από τα κοινά προβλήματα που είχαμε ν' αντιμετωπίσουμε με τους συντοπίτες μας γηγενείς, είχαμε πρόσθετα ν' αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα που μας δημιούργησε η προσφυγιά. Με λίγο χώμα απ' την πατρογονική μας γη, δεμένο κόμπο στο μαντίλι και μια γλάστρα βασιλικό άρωμα της πατρίδας, ψάχναμε περιπλανώμενοι Ιουδαίοι να εγκατασταθούμε στο καινούριο μας τόπο και να ξαναστήσουμε το καινούριο μας νοικοκυριό. Το Λιμπάνοβο είναι ευλογημένος τόπος. Γόνιμη γη με όλων των ειδών τις καλλιέργειες, κλίμα εύκρατο και υγιεινό, κόμβος συγκοινωνιακός, οδικός και σιδηροδρομικός.
Ένας φιδωτός ανηφορικός δρόμος, με κατεύθυνση του προς τα δυτικά, το συνδέει με τον Κολινδρό, το μεγαλύτερο ως τότε κεφαλοχώρι της περιοχής του. Ύστερα απ' τη λίγο-πολύ οριστική μας εγκατάσταση, καιρός, είπαμε, είναι να κάνουμε μια επίσκεψη γνωριμίας στους δυτικούς μας γείτονες. Άξιζε τον κόπο και για τον πρόσθετο λόγο ότι άνθρωποι και τόπος είναι στοιχεία τα ίδια και τα δύο, σημαντικά κι ενδιαφέροντα."


Τα αισθήματα είναι αμοιβαία...
Αφιερωμένο ιδιαίτερα στη σημερινή τσιπουροπαρέα,με τον Πασχάλη και τον Άρη... αλλά και σε όλους τους φίλους Αιγινιώτες με πάρα πολλούς εκ των οποίων διατηρώ ισχυρούς φιλικούς δεσμούς και δε μπορώ να τους διαγράψω από τη ζωή μου με τίποτα ότι κι αν γίνει...


Για όλα τα παραπάνω της σημερινής ανάρτησης υπεύθυνος είναι ο:
Δούναβης Αθανάσιος

Δ.Ι.Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ: ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. &
Δ.Ε. Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ


ΠΡΟΣ: Δ/ντές-ριες Σχολικών
Μονάδων Πιερίας
Προϊστάμενοι-ες Νηπιαγωγείων
ΚΟΙΝ:
1. 1ο Γραφείο Π.Ε. Πιερίας
Αβέρωφ 9, 60 300, Αιγίνιο

2. 2ο Γραφείο Π.Ε. Πιερίας
Π. Τσαλδάρη 8,60 100, Κατερίνη

3. Δήμος Κατερίνης
Πλ.Δημαρχείου 1, 60 100, Κατερίνη

4. Δήμος Πύδνας – Κολινδρού
Αιγίνιο, 60 300

5. Δήμος Δίου – Ολύμπου
Λιτόχωρο, 60 200

ΘΕΜΑ: «Ετοιμότητα λειτουργίας σχολικών μονάδων Π.Ε. Πιερίας»

Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, παρακαλούνται οι Διευθυντές-ριες όλων των σχολικών μονάδων και οι Προϊστάμενοι-ες των Νηπιαγωγείων της Πιερίας, αφού ελέγξουν, να μας αναφέρουν άμεσα με email την ετοιμότητα λειτουργίας των σχολικών μονάδων
α) από πλευράς του εκπ/κού τους προσωπικού (μακροχρόνιες άδειες)
β) από πλευράς κτιριακής υποδομής/ θέρμανσης/ηλεκτρ. κ.τ.λ.

ΚΟΙΝ:
1)Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρ. Μακεδονίας
Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65
Τ.Κ. 57001, Θεσσαλονίκη

2) Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου
Μάθησης και Θρησκευμάτων
Ανδρ .Παπανδρέου 37
Μαρούσι, 151 80

Ο Διευθυντής
Κρίτογλου Αστέριος

Δ.Ι.Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ: Λειτουργία σχολικών επιτροπών 7-1-2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. &
Δ.Ε. Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Κατερίνη, 7 Ιανουαρίου 2010
Αριθμ. Πρωτ.: Φ6./ 17

ΠΡΟΣ: Δ/ντές-ριες Σχολικών
Μονάδων Πιερίας
Προϊστάμενοι-ες Νηπιαγωγείων
ΚΟΙΝ:
1. 1ο Γραφείο Π.Ε. Πιερίας
Αβέρωφ 9, 60 300, Αιγίνιο

2. 2ο Γραφείο Π.Ε. Πιερίας
Π. Τσαλδάρη 8,60 100, Κατερίνη

3. Σχολικές Επιτροπές Πιερίας

4. Δήμος Κατερίνης
Πλ.Δημαρχείου 1, 60 100, Κατερίνη

5. Δήμος Πύδνας – Κολινδρού
Αιγίνιο, 60 300

6. Δήμος Δίου – Ολύμπου
Λιτόχωρο, 60 200


ΘΕΜΑ: «Λειτουργία σχολικών επιτροπών»
ΣΧΕΤ.: 1. Ν.3852/2010
2. Ν.3463/2006

Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρ.103 §4 και §5 του Ν.3852/2010 (Νόμος Καλλικράτη):

1. §4 άρθρ.103 “Mε απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται μέσα σε (2) μήνες από την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών ορίζονται το όνομα, ο σκοπός, η διοίκηση, η περιουσία και οι πόροι του νομικού προσώπου που προκύπτει από τη συγχώνευση.
Η πράξη αυτή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου νομιμότητας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τον οικείο δήμο.
Στην ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ορίζεται το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 240 του Ν.3463/2006, όπως ισχύει.
Μέχρι τη δημοσίευση της ανωτέρω απόφασης του δημοτικού συμβουλίου παρατείνεται αυτοδικαίως η θητεία των μελών των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων που περιέρχονται στο νέο δήμο.”
2. §5 άρθρ.103 “Από τη δημοσίευση της ανωτέρω απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το νέο νομικό πρόσωπο που δημιουργείται, υποκαθιστά αυτοδικαίως τα νομικά πρόσωπα που συγχωνεύθηκαν σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους...”
Επομένως οι σχολικές επιτροπές στο επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι (2) μήνες, μπορούν να λειτουργήσουν με τη σημερινή τους σύνθεση.
Παρακαλούμε οι Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων και οι Προϊστάμενοι/ες των Νηπιαγωγείων αφού συνεργαστούν με τις υπηρεσίες και τα όργανα του Δήμου, να μας αναφέρουν σχετικά για την πράξη ολοκλήρωσης της διαδικασίας ορισμού νέων Νομικών Προσώπων με την νέα τους σύνθεση.


ΚΟΙΝ: Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρ. Μακεδονίας
Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65
Τ.Κ. 57001, Θεσσαλονίκη

Ο Διευθυντής
Κρίτογλου Αστέριος

Επανιδρύουν την Αμφικτυονία


Η 1η Αμφικτυονία των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας είναι γεγονός. Καραγκούνηδες απ' όλα τα μέρη της Θεσσαλίας βρέθηκαν στον Παλαμά του Νομού Καρδίτσας και συγκρότησαν το 1ο Αμφικτυονικό Συμβούλιο.

Από τις υπώρειες του Κερκίτειου Όρους (Κόζιακας) και μέχρι τις παρυφές του Πηλείου, εκεί που αρχίζει η χώρα των Μαγνήτων, αντάμωσαν, την Κυριακή, στον Παλαμά, οι Καραγκούνηδες και συγκρότησαν το 1ο Αμφικτυονικό Συμβούλιο.

Οι αντιπρόσωποι που τοποθετήθηκαν στο Συνέδριο, μίλησαν με ενθουσιασμό για την πρωτοβουλία της συγκρότησης της Αμφικτυονίας και για τις προοπτικές που ανοίγονται για την προστασία, το συντονισμό και την ανάδειξη του πανάρχαιου θεσσαλικού πολιτισμού των Καραγκούνηδων.

Όλοι τόνισαν τη μεγάλη τιμή που γίνεται στην πόλη του Παλαμά, να είναι η έδρα της σπουδαιότερης ίσως σύγχρονης Αμφικτυονίας, για την κοινωνία και τον πολιτισμό, επισημαίνοντας την υποχρέωση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής Παλαμά, να εξασφαλίζει στην Αμφικτυονία τη στέγη και τη γραμματειακή υποστήριξη.

Η Αμφικτυονία, ειδικότερα, όπως επισήμανε στην τοποθέτησή του, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτριος Γούσιος, από τα Φάρσαλα, δεν είναι ένας κοινός πολιτιστικός φορέας, «αλλά ένα κέντρο για την ανάπτυξη της πεδινής ζώνης, αρκεί να προσέξουμε την οργανωτική της πτυχή».

Η εκδήλωση άνοιξε με μία ιστορική εισαγωγή, όπου τονίστηκε ότι ο Αμφικτύων, υιός του Δευκαλίωνος, του πρώτου Θεσσαλού βασιλιά και της Πύρρας και αδερφός του Έλληνα του Γενάρχη των ελληνικών φυλών, ίδρυσε την Αμφικτυονία, θεσμό θρησκευτικό και πολιτικό, προκειμένου όλες οι γειτονικές φυλές να έχουν κοινή λατρεία και κοινές πολιτικές αποφάσεις.

«Στα πρότυπα των αρχαίων Αμφικτυονιών φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό θεσμό, που θα ενώνει τις πολιτιστικές μας δυνάμεις και θα παίζει σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα των Θεσσαλών Καραγκούνηδων», αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - από τους ομιλητές.

Η Αμφικτυονία των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας, όπως ειπώθηκε, «είναι ίσως ο σοβαρότερος πολιτιστικός, αλλά και κοινωνικός θεσμός της φυλής μας, αν και ο Ρήγας ο Βελεστινλής στα σχόλια του στον Νέο Ανάχαρσι στα 1797 χαρακτηρίζει τους Καραγκούνηδες Έθνος της Θεσσαλίας και τούτο επειδή οι κυρίως Θεσσαλοί της πεδιάδας είναι σύνθεση και παλαιοτέρων φυλών, όπως είναι οι Έλληνες, οι Μυρμιδόνες, οι Κένταυροι, οι Αιολείς, οι Βοιωτοί κ.ά.».

Η Αμφικτυονία έχει σκοπό, αφενός μεν να συντονίζει το πολιτιστικό κίνημα των Καραγκούνηδων και αφετέρου να αναβαθμίσει αυτό, αφού πρώτα το απαλλάξει από περιττά πράγματα, με το οποίο το έχουμε φορτώσει.
Οι Καραγκούνηδες - αναφέρθηκε από τους ομιλητές - είναι λιτοί άνθρωποι. Ξέρουν να νοικοκυρεύουν και τα πολλά και τα λίγα.

Οι Καραγκούνηδες είναι νοικοκυραίοι και όταν είναι φτωχοί και όταν είναι πλούσιοι και τούτο επειδή έμαθαν μέσα στην πορεία των χιλιετών να είναι αυτάρκεις. Ως γηγενείς (γεωγενείς) και αυτόχθονες (αυτοί που δημιουργήθηκαν απ' την ίδια γη στην οποία κατοικούν, δεν ήρθαν δηλαδή από κάπου αλλού) αρκέστηκαν σ' αυτά που τους έδινε το περιβάλλον, για να δημιουργήσουν την κατοικία και να ζήσουν δημιουργικά.

Συνήθως, στην ιστορία εξετάζουμε την εξέλιξη ενός πολιτισμού με βάση τα όπλα, τα οποία επινόησαν οι λαοί, για να αντιμετωπίσουν τους πολυποίκιλους εχθρούς. Στην περίπτωση των Θεσσαλών της Πεδιάδας των Καραγκούνηδων, σημειώθηκε, η εξέλιξη του πλούσιου πολιτισμού εξετάζεται κυρίως με βάση τα δημιουργικά τους έργα, που έχουν σχέση με την καλλιέργεια της γης, την πλούσια κτηνοτροφία και την αγροτική τους λατρεία.

Η Αμφικτυονία θα εξετάζει κάθε δεύτερο χρόνο τους φακέλους των υποψηφιοτήτων για το επόμενο καραγκούνικο αντάμωμα και θα αποφασίζει, όχι με τοπικιστικά κριτήρια, αλλά με κριτήριο το περιεχόμενο του φακέλου, την ίδια την πρόταση, την ποιότητα των εκδηλώσεων.

Τα μέλη του αμφικτυονικού συμβουλίου, οι ιερομνήμονες με την αρχαία ορολογία και οι Πυλαγόρες ή Αγορατροί, αλλά και τα επίτιμα μέλη, οι πολιτικοί και οι πνευματικοί ταγοί, έχουν ιερή υποχρέωση να συνεισφέρουν, κυρίως με τη γνώση τους και την πείρα τους στη διοργανώτρια πόλη ή χωριό ή άλλο φορέα, στα καραγκούνικα ανταμώματα.

Ο τίτλος του επίτιμου μέλους στην Αμφικτιονία των Καραγκούνηδων, θα είναι ισόβιος και θα απονέμεται στους τοπικούς αρχοντες, ή αλλιώς πολιτικούς ταγούς και σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών ή αλλιώς πνευματικούς ταγούς, για την προσφορά τους.

Οι πολιτικοί και πνευματικοί ταγοί, θα καλούνται να συμμετέχουν στα αμφικτυονικά συμβούλια, όταν θα χρειάζεται να εισηγηθούν κάποιο θέμα και να καταθέσουν τη γνώση τους και την πείρα τους. Η Αμφικτυονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων εισηγήθηκε στο αμφικτυονικό συνέδριο τα επίτιμα μέλη, τα ισόβια και τα αιρετά.

Κάθε δεύτερη χρονιά την 1η Κυριακή του Δεκεμβρίου, που θα εκλέγονται τα αιρετά μέλη, θα προτείνονται στην ολομέλεια της Αμφικτυονίας επίτιμα μέλη από τους πολιτικούς και τους πνευματικούς ταγούς των Κραγκούνηδων.

Όπως η αρχαία Αμφικτυονία είχε ισχυρή θρησκευτική επιρροή και πολιτική εξουσία, έτσι και η σύγχρονη Αμφικτυονία φιλοδοξεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην πολιτιστική συγκρότηση και το συντονισμό των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας.


Πηγή: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=235059&cid=13

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΜΕΡΟΣ Β)



Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά Μπάσκετ Κοριτσιών
● Στις 4 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε το τουρνουά Χριστουγέννων κοριτσιών στο κλειστό γήπεδο της πόλης μας. Συμμετείχαν συνολικά 70 κορίτσια γεννημένα από το 1996 έως και το 2004. Ο πρώτος αγώνας της ημέρας έγινε μεταξύ των μικρότερων κοριτσιών της ακαδημίας που είχαν και την αμέριστη συμπαράσταση των γονέων τους.
Στις μεγαλύτερες ηλικίες σχηματίστηκαν 4 ομάδες ως εξής:

Αθηνά: Κατσαρά, Μπίλα, Πρίντζιου, Συροπούλου, Φωτιάδου, Ανανιάδου Β., Τσολερίδου, Κιάλα, Βλασταρά, Τεντζεράκη.
Αφροδίτη: Τζημαγιώργη, Μπαλούκα, Σμπιρνή, Τζιούτζιου, Μαρουφίδου, Γιαμούλη, Καψάλη, Σαββίδου, Παπαδοπούλου, Ανανιάδου Ε.
Θέτις: Παπαϊωάννου Ε., Ψωμιάδου, Βαϊδου, Καραμέλιου, Κακάνη, Καρόζα, Πούλιου, Φυτιλή, Νταρλαγιάννη.
Ερατώ: Ξενίδου, Χατζηαγοράκη, Βαϊτσοπούλου, Τζήμα, Ηρακλείδου, Παπακώστα, Βερβαινιώτη, Βασδιάρη, Παπαϊωάννου Σ.
Τα αποτελέσματα των αγώνων έχουν ως εξής:
Αθηνά – Αφροδίτη 28-14, Θέτις – Ερατώ 29-33.
Στο μικρό τελικό Θέτις - Αφροδίτη 12-10 και στο μεγάλο τελικό Αθηνά - Ερατώ 12-8.
Στο τουρνουά έγινε και διαγωνισμός ελεύθερων βολών όπου πήραν μέρος όλα τα κορίτσια των ακαδημιών και νικήτρια αναδείχθηκε η Φυτιλή Ράνια της Θέτιδος.
Στη διοργάνωση του τουρνουά πήραν μέρος ως προπονήτριες των ομάδων και στο ρόλο του διαιτητή τα κορίτσια του αγωνιστικού τμήματος των κορασίδων του Πιερικού Αρχελάου: Πιατίδου Μαρία, Πουλικίδου Στέλλα, Συροπούλου Ντίνα, Πούλιου Φαίδρα, Παταρίδου Μαρία, Παπαγεωργοπούλου Ανθούλα, Μαρκοπούλου Λίλα, Γιαλίδου Κων/να.



---------------------------------------------------------------------


Σε τουρνουά μπάσκετ στα Ιωάννινα οι κορασίδες του Πιερικού Αρχελάου
Μετά από πρόσκληση της τοπικής ομάδας ΠΑΣ Γιάννενα το τμήμα κορασίδων του Πιερικού Αρχελάου συμμετείχε στο τοπικό τουρνουά μπάσκετ που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Δεκεμβρίου. Εκτός από την ομάδα της Κατερίνης και τη διοργανώτρια ομάδα, στο τουρνουά συμμετείχε και ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης.
Στην αποστολή ήταν 22 αθλήτριες, οι οποίες επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τους αγώνες και το ταξίδι τους.


Εκτός από τους αγώνες, στα πλαίσια του τουρνουά έγιναν και διαγωνισμοί ελεύθερων βολών κα τριπόντων. Στις ελεύθερες βολές νικήτρια αναδείχθηκε η Μαρία Πιατίδου του Πιερικού Αρχελάου.
Τα κορίτσια που πήραν μέρος στο τουρνουά ήταν οι: Χελιδώνη, Χαραλαμπίδου, Συροπούλου, Πουλικίδου, Λαμπριανίδου Ε., Λαμπριανίδου Λ., Κοϊμτζογλου, Πιατίδου, Παπαγεωργοπούλου, Μαρκοπούλου, Πούλιου, Γατσιού, Κατωνίδου, Ιωακειμίδου, Διαμαντοπούλου, Αγγέλη, Παταρίδου, Γιαλίδου και οι νεανίδες Λάππα, Σώτου και Τζήκα.



--------------------------------------------------------------------

Και τα νέα των διαιτητών
Σε αγωνιστικούς ρυθμούς επανέρχονται, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, οι διαιτητές του Συνδέσμου Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη οι αγωνιστικές υποχρεώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη με το πρωτάθλημα της Α1 και συνεχίζονται σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο το προσεχές Σαββατοκύριακο. Οι επιτυχίες των μελών του συνδέσμου, που χαρακτήρισαν την περασμένη χρονιά, συνεχίζονται και το νέο έτος, καθώς επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο η εμπιστοσύνη, με την οποία περιβάλλει η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, τα αξιολογημένα μέλη του συνδέσμου.
Αναλυτικά οι αγώνες, στους οποίους ορίστηκαν να διευθύνουν οι διαιτητές εθνικών κατηγοριών του συνδέσμου: A1 - Σάββατο 8/1, ΚΓ Ελληνικού 16.00 ΑΕΚ - Άρης Παπαπέτρου, ΣΕΦ 19.00 Ολυμπιακός - Καβάλα Ταρενίδης Στ. Κυριακή 9/1, Αγ. Θωμά 17.00 Μαρούσι - Ηλυσιακός Τανατζής. Α1 Γυναικών, ΠΑΟΚ 12.00 ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός Ευφραιμίδης. Γ΄ εθνική, ΔΑΚ Κιλκίς Αετός Κιλκίς -Πανεδεσσαϊκός Ταρενίδης Κ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο διεθνείς διαιτητές του συνδέσμου Τανατζης Γ. και Παπαπέτρου Π., ερχόμενοι από ένα πετυχημένο σερί ευρωπαϊκών αγώνων το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου, συνεχίζουν με τον Γιώργο Τανατζή να έχει οριστεί στον αγώνα ΚΟΖΙΤΣΕ – ΒΙΣΛΑ για την Ευρωλίγκα Γυναικών και τον Πέτρο Παπαπέτρου στον αγώνα ΣΠΑΡΤΑΚ ΑΓ.ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΜΠΑΡΑΚ ΝΕΤΑΝΙΑ για την FIBA TOP 16 Ανδρών. □ Σημαντική παράμετρος της επιτυχημένης πορείας του συνδέσμου αποτελεί και το γεγονός της αξιολόγησης 3 μη εν ενεργεία αξιολογημένων μελών ως κομισάριων εθνικών κατηγοριών και συγκεκριμένα των κ.κ. Γιαμούζη, Βάτσιου και Παπαπέτρου Λάζαρου, οι οποίοι τίμησαν για πολλά χρόνια τον χώρο της διαιτησίας και τον σύνδεσμο. Ειδικότερα ο Τέλης Γιαμούζης, έπειτα από 17 χρόνια αδιάλειπτης διαιτητικής παρουσίας τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο, αποχώρησε από την ενεργό δράση όντας Διαιτητής Α2 Εθνικής Κατηγορίας. Έτσι ο σύνδεσμος αποκτά πέραν της ενεργής ομάδας των αξιολογημένων διαιτητών και μια πεντάδα πλέον κομισάριων συμπεριλαμβανομένου του Γιώργου Σαμαλή και του Επιτίμου Προέδρου του συνδέσμου και ταμία της Ο.Δ.Κ.Ε. Πόδα Δημήτρη.


---------------------------------------------------------------------

Τα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΚΕΜ
● Τρεις αγώνες έχει αυτό το Σαββατοκύριακο στα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΚΕΜ που συμμετέχουν οι ομάδες του Πιερικού Αρχελάου. Αναλυτικά:

- Ανδρικό Α΄ κατηγορία – Α΄ γύρος, 9η αγωνιστική. Σάββατο 8.1.2011, γυμναστήριο Σκύδρας, ώρα 18,00 / ΑΣ Σκυδραϊκός - ΣΦΚ Κατερίνη 2008 ΒΙΟΡΟΛ.
- Εφηβικό – Β΄ γύρος, 2η αγωνιστική. Κυριακή 9.1.2011, γυμναστήριο Κατερίνης, ώρα 10,00 / ΑΕ Βατανιακός – Σάρισα - ΣΦΚ Πιερικός και
- Εφηβικό – Β΄ γύρος, 2η αγωνιστική. Κυριακή 9.1.2011, γυμναστήριο Κατερίνης, ώρα 12,00 / ΣΦΚ Κατερίνη ΒΙΟΡΟΛ – ΑΣ Αναγέννηση Λιτοχώρου.


ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΜΕΡΟΣ Α)

Για την 9η αγωνιστική
Ρέθυμνο - Πιερικός Αρχέλαος
Το Σάββατο στο Ρέθυμνο στις 4,30 μ.μ
Χορηγοί οι EXPERT-ΕΪΤΣΙΔΗΣ και ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με την πολύ καλή ομάδα του Ρεθύμνου αγωνίζεται ο Πιερικός Αρχέλαος το Σάββατο το απόγευμα. Στην Κρητική πόλη η αποστολή του Πιερικού Αρχελάου μεταβαίνει με αισιοδοξία και με την αγάπη των πολυπληθών φίλων της ομάδας της Κατερίνης.

Για τον αγώνα αυτό, ο προπονητής του Πιερικού Αρχελάου Δημήτρης Γαλάνης, δήλωσε: «Πρώτα απ΄ όλα καλή χρονιά σε όλους με υγεία και ψυχική γαλήνη. Αγωνιζόμενοι με το Ρέθυμνο, γνωρίζουμε τις δυσκολίες ενός τέτοιου παιχνιδιού, καθώς η ομάδα του απαρτίζεται από μια οκτάδα πολύ έμπειρων και ταλαντούχων παικτών. Έχει ένα πλήρες ρόστερ και έναν πολύ έμπειρο προπονητή. Εμείς προετοιμαστήκαμε πάρα πολύ καλά την περίοδο των διακοπών και ετοιμαστήκαμε όχι μόνο γι΄ αυτό το παιχνίδι, αλλά και για όλο το υπόλοιπο του πρωταθλήματος».

● Τον αγώνα θα διαιτητεύσουν οι κ.κ. Γεωργιάδης, Νικολούλης και Τσώνος.



--------------------------------------------------------------------



Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος στην Κατερίνη
● Με ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γιώργου Βασιλακόπουλου ξεκινάει το πρόγραμμά της το 2011 η Σχολή Γονέων Κατερίνης. Το θέμα της διάλεξης είναι: «Αθλητισμός στις σύγχρονες κοινωνίες» και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011, στις 7 μ.μ., στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Κατερίνης (δημοτικό πάρκο).
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο ΣΦΚ Πιερικός Αρχέλαος, ο ΣΦΚ Κατερίνη 2008 και η ΑΕ Βατανιακός – Σάρισα.


---------------------------------------------------------------------

Και φέτος χορηγοί οι EXPERT – ΕΪΤΣΙΔΗΣ
και Πρότυπο Φροντιστήριο
● Έμπρακτο το ενδιαφέρον των παραπάνω χορηγών που συνεχίζουν και φέτος τη συμπαράστασή τους προς τον Πιερικό Αρχέλαο. Η EXPERT – ΕΪΤΣΙΔΗΣ που αντιπροσωπεύει μεγάλη ποικιλία ηλεκτρικών ειδών, βρίσκεται στη Λ. Ιασωνίδη 105, κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης και τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης «ΠΡΟΤΥΠΟ» στην Αριστοτέλους 1.

Κολινδρινή βασιλόπιτα τριφτή με σφραγιστό...

Δείτε Κολινδρινή παραδοσιακή βασιλόπιτα με σχέδια του δικέφαλου αετού,έτοιμη προς ψήσιμο αλλά και ψημμένη....
Είναι φωτογραφίες από τις καθημερινές δραστηριότητες,κατά τις φετινές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Κολινδρού...








Φωτογραφίες από το Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης (μέρος Δ')









KOYΙZ:Βρείτε ποιοι το έλεγαν...


«Ανέφκα απάν, αψλά στην κορομπλιά, για να σε βλέπω ΑΣΑ πιο καλά. Είδα την Β’ να’ρχεται σιμά, τον Κολινδρό να τρώει μια π*..σα ΝΑ!»

Το παραπάνω είναι ένα ευρηματικό σύνθημα οπαδών γηπέδου που αναφέρεται και στο χωριό μας.
Κάποιοι από σας μπορεί να το θυμάστε από τα χρόνια της μεγάλης Αναγέννησης Κολινδρού....
Μπορείτε να βρείτε ποιοι οπαδοί το έλεγαν και να μας στείλετε την απάντηση?
Και για να βοηθήσω λίγο, να πω ότι ήταν από ομάδα ανταγωνιστική,ιστορική,με την οποία κάναμε αγοροπωλησία ποδοσφαιριστή...


Η Αναγέννηση Καρδίτσας...

Στα 4 ευρώ θα φθάσουν εντός του 2011 τα διόδια της Λεπτοκαρυάς

Στα 4 Ευρώ θα φτάσουν εντός του 2011 τα διόδια της Λεπτοκαρυάς. Να περιμένουμε μια αύξηση της τάξης του 30% και άνω!
Όχι, δεν είναι αστείο! Το είπε χθες η εκπρόσωπος της εταιρείας στην τηλεόραση!

….σσσσ, ησυχία και μην κουνηθεί κανείς από τον καναπέ!


Δείχνει το «τυρί» κρύβει τη «φάκα»

Γράφει ο Κλεισθένης.

Μετά την παταγώδη αποτυχία των εξεταστικών επιτροπών, που λειτούργησαν σε λογικές, «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει», «αν τιμωρήσουμε κάποιον αυτός θα μιλήσει και θα συμπαρασύρει το πολιτικό σύστημα στην καταστροφή» και «ή θα σωθούμε όλοι μαζί ή θα χαθούμε απ’ τον πολιτικό χάρτη όλοι μαζί», ο Ραγκούσης μας ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων και ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών με αναδρομική ισχύ. Φυσικά στους ελέγχοντες εκτός των δικαστικών θα μετέχουν και βουλευτές. Η πλειοψηφία θα