Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Καλά χριστούγεννα στους Έλληνες, «άι σιχτίρ» στους νεοταξίτες.



Γράφει ο Κλεισθένης.

Συνήθως τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων αφιερώνουμε ευχές.
Η Ελλάδα πέρασε πολλές φορές δύσκολα χρόνια υπό κατοχή, από τα αρχαία χρόνια πολλοί επεδίωξαν να την σφετεριστούν, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τους Πέρσες, τους Ρωμαίους, τους Φράγκους, τους Τούρκους, τους Γερμανούς;
Όλοι κατόρθωσαν να καταλάβουν τα Ελληνικά χώματα μα κανένας τους την Ελληνική ψυχή.
Σήμερα πάλι η Ελλάδα μας βρίσκεται, χάρη στα «μπουμπούκια» της πολιτικής, υπό κατοχή. Ο λαός μας δέχεται οικονομική επίθεση και γίνεται «πειραματόζωο» της

Ο Δημοσιογράφος Λάγιος Απόστολος στον FM 101

Kάθε μέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 20.10 περίπου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 101 λέει τα νέα της Πιερίας.

1η Ιανουαρίου σε ισχύ ο Καλλικράτης

Χθες στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Ραγκούσης ανέλυσε όλες τις ενέργειες που έγιναν ώστε οι νέοι ΟΤΑ και οι νέες αιρετές Περιφέρειες να μπορέσουν να λειτουργήσουν επ' ωφελεία του πολίτη απρόσκοπτα από την πρώτη ημέρα του χρόνου.


Ο υπουργός ανέφερε την προετοιμασία που έγινε μέχρι σήμερα και επαίνεσε το έργο και κυρίως τα αντανακλαστικά του ΣτΕ που παρά τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εγχειρήματος.

Ολοκληρώθηκαν, είπε ο κ. Ραγκούσης, τα σεμινάρια όλων των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που έλαβαν μέρος έφτασαν τους 450 και οι δημοτικοί τους 4.500. Εν ολίγοις η συμμετοχή τους άγγιξε το 90%.

Τα προεδρικά διατάγματα (21 τον αριθμό) είναι ήδη έτοιμα για υπογραφή στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού το ΣτΕ έχει ολοκληρώσει τον απαραίτητο έλεγχο.

Οι μετατάξεις ολοκληρώθηκαν (προαιρετικές και υποχρεωτικές) και θα ανακοινωθούν και επισήμως ώστε να γίνουν οι μετακινήσεις την κατάλληλη ώρα.

Παράλληλα είναι έτοιμες και οι ΚΥΑ, για τις οποίες έχει εκφράσει τη γνώμη της και η ΚΕΔΚΕ. Επίσης ολοκληρώθηκε και η διαδικασία με τα κτήρια, όπως και η σήμανση με τις πινακίδες και τις σφραγίδες. Σε πολλές περιπτώσεις έχει βγει και το ΑΦΜ παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν μόνα τους τα νέα Νομικά Πρόσωπα να πάρουν ΑΦΜ. «Τις επόμενες ημέρες θα έχουν τα πάντα στα χέρια τους» είπε κατηγορηματικά ο υπουργός.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης και η στελέχωση με 19 ειδικούς υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου (19 υπάλληλοι από μετατάξεις) για τις οποίες δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα. Τέλος ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στην προσφορά της ΕΕΤΑ όσο και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Ο Καλλικράτης είναι σε έκταση και σε βάθος η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση» είπε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι «με αυτόν αλλάζει η λειτουργία όχι μόνο των ΟΤΑ αλλά και του ίδιου του κράτους».

Αναφερόμενος τέλος στις μετατάξεις των υπαλλήλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, είπε ότι οι υπάλληλοι θα περάσουν αυτοδικαίως στο προσωπικό των αιρετών περιφερειών.

Αναφερόμενος ο κ. Ραγκούσης στα χρέη των δήμων είπε ότι «τα δάνεια των δήμων αγγίζουν τα 2 δισ ενώ σε 1 δισ ανέρχονται οι υποχρεώσεις προς τρίτους. «Η αυτοδιοίκηση δεν είναι υπερδανεισμένη, ούτε το δημόσιο χρέος έχει γονατίσει εξ αιτίας των δήμων» υποστήριξε ο υπουργός και δήλωσε ότι από τις 14 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν το έργο τους οι 13 επιτροπές ελέγχου για τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων.

Τέλος, σε κάποιους δήμους δόθηκαν προκαταβολές και επιχορηγήσεις για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών τους. Πρόκειται για τη Νίκαια, το Ζεφύρι και τη Ζάκυνθο.

Τα πρωτοσέλιδα του τοπικού τύπου




13,7 αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου 2011

Ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσειςΣε ισχύ θα τεθούν από την 1η Ιανουαρίου 2011 τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, που προβλέπουν ...αυξήσεις μέχρι 13,7% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, αλλά και ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Για την οικιακή κατανάλωση η μέση μεταβολή των τιμών ανά τετράμηνο διαμορφώνεται ως εξής:

* Από 0-800 κιλοβατώρες αύξηση 13,7%
* Από 801-1000 kwh αύξηση 2,6%
* Από 1001-1200 kwh αύξηση 2,7%
* Από 1201-1600 kwh αύξηση 2,7%
* Από 1601-2000 kwh αύξηση 1,6%
* Από 2001-3000 kwh μείωση 4,4%
* Από 3001 kwh και πάνω, μείωση 13,8%
Για τις μικρές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις (με ισχύ εγκαταστάσεων έως 25 κιλοβάτ) προβλέπονται μειώσεις 7 και 5,9% αντίστοιχα.
- Για τις μικρομεσαίες (ισχύς 25 έως 250 κιλοβάτ) θα υπάρξουν μειώσεις 4,3% στο εμπορικό και αυξήσεις 6,1% στο βιομηχανικό τιμολόγιο.
- Οι μεγαλύτερες μειώσεις (18,4% και 13,5% αντίστοιχα) αναμένονται στις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις αντίστοιχα που κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου (προϋπόθεση είναι το 50% τουλάχιστον της κατανάλωσης να γίνεται τις νυχτερινές ώρες, από τις 10 το βράδυ ως τις 8 το πρωί).

Ουρές στην Αγροτική Τράπεζα για τις αγροτικές ενισχύσεις

Ουρές από το πρωί μέχρι το μεσημέρι είχαν σχηματιστεί στις κατά τόπους Αγροτικές Τράπεζες Δευτέρα και Τρίτη, καθώς Παρασκευή και Σάββατο έγινε η καταβολή της ενιαίας αγροτικής ενίσχυσης για το 2010.

Το ποσό έφθασε το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο έσπευσαν να εισπράξουν οι αγρότες, ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες αγορές των εορτών.
Ιδιαίτερα τη Δευτέρα, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν πάρα πολύς και δυσκόλεψε σημαντικά την κατάσταση. Την Τρίτη υποχώρησε η κίνηση, ενώ από εδώ και πέρα αναμένεται να έχουν μείνει για να εξυπηρετηθούν μόνο όσοι δεν είχαν άμεση ανάγκη εκταμίευσης. Πάντως με τη δεδομένη οικονομική στενότητα των ημερών αυτοί αναμένεται να είναι η μειοψηφία. Στην Πιερία οι δικαιούχοι είναι περίπου 12.000.

4,5 εκατομμύρια ευρώ έργα στον Δήμο Κατερίνης

Χθές το μεσημέρι σε έκτατη συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Κατερίνης και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης ανακοίνωσε τρία έργα, που αφορούν την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στα δημοτικά διαμερίσματα της Νεοκαισάρειας, της Γανόχωρας και του Άνω Αγίου Ιωάννη και είναι συνολικού προυπολογισμού 4,5 εκατομμύρια ευρώ.Το έργο εντάσετασαι στο ΕΣΠΑ.

Αθώωση δημοσιογράφου, δημιουργεί νομολογία


Νομολογία υπερ δημοσιογράφων και πολιτών αποτελεί η απόφαση αθώωσης δημοσιογράφου από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά ιατρού.

Ο δημοσιογράφος είχε αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι ο «γιατρός, είναι μονίμως σε άδεια» και παράλληλα τον αποκάλεσε «γιατρό-φάντασμα». Ο γιατρός τον είχε μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση και το δικαστήριο είχε κρίνει θετικά το αίτημα του μηνυτή με αποτέλεσμα να κρίνει ένοχο τον δημοσιογράφο και να του επιβάλει 50.000 € αποζημίωση στον εν λόγω γιατρό.

Όμως η ομόφωνη απόφαση του Εφετείου Αιγαίου αποφάσισε ότι σύμφωνα με πρωτοποριακή νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων : «Οποιοσδήποτε πολίτης και πολύ περισσότερο ο επιφορτισμένος με την ενημέρωση του κοινού δημοσιογράφος, δικαιούται να προβεί σε κριτική για τις πράξεις και τις παραλείψεις των προσώπων που ασκούν δημόσια καθήκοντα και δη αυτών, που σχετίζονται με την υγεία των πολιτών».

Τέλος , το Εφετείο επιδίκασε στον γιατρό να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα στον δημοσιογράφο, ως εκ τούτου αυτή η απόφαση αποτελεί νομολογία, η οποία αφορά χιλιάδες δημοσιογράφους, αλλά και απλούς πολίτες, που αντιμετωπίζουν αγωγές.

Το κίνημα του δεν < πληρώνω δεν πληρώνω>



ΔΙΟΔΙΑ; ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Λάγιος Απόστολος

Δημοσιογράφος

Μια νέα στάση ζωής φαίνεται πως προκαλεί σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού η οικονομική κρίση. Εμπνευσμένη από την οικονομική δυσχέρεια, τη διαφθορά και τα σκληρά μέτρα, δανείζεται τον τίτλο από το περίφημο έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» και μήνα με τον μήνα λαμβάνει κινηματική μορφή. Το πρώτο ενεργό κίνημα πολιτών «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» είχε στόχο τα διόδια των εθνικών οδών. Ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια με σποραδικές αντιδράσεις για τα διόδια Κορίνθου-Πατρών και επίκεντρο τον δρόμο καρμανιόλα που στοίχισε πολλές ζωές και πλέον έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Από μία μικρή ομάδα ατόμων γεννήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το Πανελλήνιο Συντονιστικό Μέτωπο Ενάντια στα Διόδια, που ουσιαστικά διεκδικεί μια καλύτερη ζωή που να κοστίζει λιγότερο.

Ενα βιντεάκι που πριν από λίγο καιρό ανέβασε στο YouTube ο Βασ. Παπαδόπουλος, μέλος του Συντονιστικού, έγινε ανάρπαστο. Με μια ερασιτεχνική κάμερα κατέγραψε τη διαδρομή του σε όλη τη χώρα μαζί με την τετραμελή οικογένειά του, δίχως να πληρώσει διόδια.

«Εγώ είμαι κάτοικος Αφιδνών και εργάζομαι στα Πατήσια. Θέλω, λοιπόν, κάθε χρόνο για να πηγαίνω και να έρχομαι από τη δουλειά μου 1.500 ευρώ», μας λέει και εξηγεί ότι σημείο αναφοράς για την γιγάντωση του κινήματος -πλέον αριθμεί χιλιάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα- ήταν η παραχώρηση από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σουφλιά των εθνικών οδών σε ιδιώτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες έχουν προσχωρήσει στο Συντονιστικό ακόμη και σωματεία επαγγελματιών οδηγών.

Οι «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» περνούν από τα διόδια φορώντας το σήμα του κινήματος, υπογράφουν ένα έγγραφο που τους δίνει ο υπάλληλος των διοδίων και φεύγουν δίχως να πληρώσουν.

Ο Β. Παπαδόπουλος δεν τρέφει αυταπάτες, όπως υποστηρίζει. Γνωρίζει ότι οι πολίτες τα έχουν βάλει με πολυεθνικά συμφέροντα και είναι δύσκολη η μάχη, αλλά αυτό δε σημαίνει και τίποτα.

Πρόσφατα εκδόθηκε δικαστική απόφαση εις βάρος ιδιωτικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται τμήμα εθνικής οδού για αυθαίρετες κατασκευές και περιβαλλοντικές παραβάσεις. Είναι κι αυτό μια νίκη, πιστεύει.


Απίστευτο! Υποχρέωσαν και τον Αη Βασίλη να πληρώνει διόδια!

Σήμερα, Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010, λίγο πριν τις 3:00 τα ξημερώματα, υπάλληλοι της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., σταμάτησαν το έλκηθρο του Αη Βασίλη στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς και απαίτησαν από τον Άγιο που επισκέπτονταν τους αποθηκευτικούς του χώρους στη Ν. Πιερία, να καταβάλλει το ποσό των 10,10 Ευρώ με τη δικαιολογία ότι το όχημά του εμπίπτει στην κατηγορία ρυμουλκούμενων με τέσσερις άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μ, αφού τα κέρατα των ταράνδων υπερέβαιναν το συγκεκριμένο ύψος. Ο Άγιος διαμαρτυρήθηκε για το πρωτοφανές αυτό γεγονός, αφού ποτέ, σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν του συνέβη κάτι παρόμοιο και βέβαια, αφού ξέσκισε το έντυπο που του υπέδειξε να υπογράψει ο προϊστάμενος του σταθμού, αγανακτισμένος, έσπρωξε την μπάρα και πέρασε χωρίς να πληρώσει.Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών πληροφορήθηκε για το επικείμενο εορταστικό άνοιγμα του σταθμού διοδίων της Λεπτοκαρυάς, το οποίο οργανώνεται από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας και τους κατοίκους της περιοχής την 24η Δεκεμβρίου 2010 και υποσχέθηκε, την επόμενη Παρασκευή στις 11:00 να βρίσκεται εκεί για να στηρίξει το δίκαιο αίτημα των πολιτών για την κατάργηση του παράλογου καθεστώτος των διοδίων. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη στα ΜΜΕ, θα συμμετέχει στη διανομή του σήματος «Δεν Πληρώνουμε» όπως και στο φαγοπότι που ετοιμάζουν οι κάτοικοι της περιοχής.Μετά από τις παραπάνω εξελίξεις, ειδικά οι κάτοικοι της Ν. Πιερίας, θεωρούν ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο τους και τον αγώνα τους κατά των διοδίων, τη συμμετοχή του Αγίου στο άνοιγμα της Παρασκευής και ετοιμάζονται πυρετωδώς για την εορταστική αυτή εκδήλωση.