Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η λύση στον γρίφο του Αϊνστάιν

Δείτε τη λύση:


Του ξέρτι ότ' (νούμιρο26):

Η γνώμη του Επισκόπου Κίτρους Παρθενίου για την ονομασία του Κολινδρού ήταν:
"Καθ'ημάς ωνομάσθη ούτως η κωμόπολις αύτη, διότι κείται επί πρανούς μέρους του λόφου, όπερ ως κυλιόμενον προ τα κάτω και προς τον χείμαρρον της προ αυτού χαράδρας καθιζάνον παρίσταται προ των οφθαλμών του παρατηρητού ως κύλινδρος!".

Πηγή:http://1dim-kolindr.pie.sch.gr/index.htm

Ανασκαλνώντας:ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ-ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 3-1

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 3-1

ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 21 (Του ανταποκριτή μας).-

Σε αγώνα για το κύπελλο Ελλάδας που έγινε στο εθνικό στάδιο Κατερίνης, η Αναγέννηση Κολινδρού, κέρδισε την Καλαμαριά 3-1.

Η νίκη της Αναγέννησης Κολινδρού είναι δίκαιη, γιατί ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Συγκεκριμένα, μέχρι το 52 οπότε πέτυχε το δεύτερο γκολ, είχε τον πλήρη έλεγχο. Μετά το 52 η Καλαμαριά ήταν αυτή που ήλεγχε το παιχνίδι, για παραπάνω από ένα ημίωρο και δημιούργησε κάποιες προϋποθέσεις για να ισοφαρίσει. Ομως οι αμυντικοί της Αναγέννησης Κολινδρού και ο Γκιζέλης στάθηκαν αποφασιστικά και δεν άφησαν τους Καλαμαριώτες να φθάσουν στο 2-2. Το 3-1 έγινε στο 85.

στο 11 μετά από έξοχη σέντρα του Σαμουηλίδη, ο Ραγγέλοβιτς πλάσαρε στην αριστερή γωνία και ενώ ο τερματοφύλακας Γκιτσιούδης έπεφτε προς τα δεξιά. Η μπάλα βρήκε το εξωτερικό της καθέτου δοκού, πήρε μια παράλληλη τροχιά προς τη γραμμή τέρματος και κατέληξε στην αγκαλιά του Γκιτσιούδη.

Στο 40 ακυρώθηκε κανονικό γκολ της Καλαμαριάς, μετά από υπόδειξη του επόπτη:

Στο 45 ο Σαμουηλίδης με διαγώνιο δυνατό σουτ φάουλ, έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Γκιτσιούδη, για να γίνει το 1-0 για τον Κολινδρό.

Στο 51 έξοχος συνδυασμός Σαμουηλίδη, Λήνδρα και πάσα του τελευταίου στον Ραγγέλοβιτς, που πλάσαρε υποδειγματικά και ανέβασε το σκορ σε 2-0.

Και πριν ακόμη προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί τον Κολινδριανών, μετά από σέντρα του Νάκου και κεφαλιά, ο Πάτινιος μείωσε σε 2-1 το 52.

Στο 66 δυνατό σουτ του Πάτινιου λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, έδιωξε ο Γκιζέλης.

Στο 75 μετά από κόρνερ του Σαμλίδη και κεφαλιά του Πολυζωίδη στον Λήνδρα, αυτός πλάσαρε άψογα και πέτυχε το 3-1, που ήταν και το τελικό σκορ του αγώνα.

Ο διαιτητής κ. Νούλης από την Κόρινθο ήταν καλός. Εδειξε κίτρινες κάρτες στους Νάκο και Καβακά.

Από την ομάδα της Αναγέννησης Κολινδρού πολύ καλή απόδοση είχαν ο Σαμλίδης, ο Σκουλής, ο Κοτσιόπουλος, ο Ραγγέλοβιτς και ο Σαμουηλίδης, ενώ από την Καλαμαριά ο Γκιτσιούδης, ο Πάτινιος, ο Διγγόζης και ο Τσουλουκίδης.

Οι συνθέσεις:

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ: Γκιζέλης, Παπαδόπουλος Ανέστης (63 Πολυζωίδης), Καμαρίδης, Σκουλής, Κοτσιόπουλος, Δημητριάδης (30 Ασλανίδης), Σαμλίδης, Λήνδρας, Ραγγέλοβιτς, Σαμουηλίδης, Μπαραλίτσε (85 Μακρίδης).

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Γκιτσιούδης, Σαμολαδάς, Νάκου, Καβακάς, Τσουλουκίδης, Νεντίδης, Διγγόζης, Πάτινιος, Πετρόπουλος (75 Καρυοφυλλίδης), Δερμετζόγλου (81 Κάκογλου), Μπαξεβάνος (29 Γρηγοριάδης λόγω τραυματισμού).

Β. ΚΟΡΩΝΙΔΗΣ



e-trikala

απλά παραθέτω παραδείγματα προς μίμηση..


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Τρικκαίων στις 21 έξυπνες (ψηφιακά) πόλεις του κόσμου.
Πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκαν την πόλη Suwon της Νότια Κορέα οι 21 έξυπνες πόλεις για το 2011.

Το Suwon είναι η Νο 1 πρωτοπόρα ψηφιακά πόλη του κόσμου για το 2010 μετά την αξιολόγηση από τον Διεθνή μη κερδοσκοπικό Οργανισμό ICF (Intelligent Community Forum) της Νέας Υόρκης.

Το φετινό θέμα της διαγωνιστικής διαδικασίας ήταν «Η υγεία σε μια έξυπνη (ψηφιακά) κοινωνία», και οι πόλεις που
συμπεριλαμβάνονται στις 21 είναι:
• Birmingham, UK
• Chattanooga, Tennessee, USA
• Chongqing, China
• Curitiba, Paranα, Brazil
• Dakota County, Minnesota, USA
• Danville, Virginia, USA
• Dublin, Ohio, USA
• Eindhoven, Netherlands
• Ipswich, Queensland, Australia
• Issy-les-Moulineaux, France
• Jaipur, Rajasthan, India
• Northeast Ohio, USA
• Quebec City, Quebec, Canada
• Riverside, California, USA
• Shanghai, China
• Sopron, Hungary
• Stratford, Ontario, Canada
• Taoyuan County, Taiwan
• Trikala, Greece
• Windsor-Essex, Ontario, Canada
• Winnipeg, Manitoba, Canada

Στην συνέχεια, θα εξεταστεί λεπτομερέστερα η αίτηση μας, και θα καταθέσουμε εκ νέου αναλυτικό φάκελο υποψηφιότητας για τις 7 έξυπνες πόλεις του κόσμου.

Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης θα ανακοινωθούν στην Honolulu στις 19 Ιανουαρίου και η επιλογή και ανακοίνωση της Νο 1 πόλης θα γίνει στην Νέα Υόρκη στις 3 Ιουνίου.

Η εκ νέου επιλογή των Τρικάλων, στις 21 πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου αποτελεί ύψιστη διάκριση και ταυτόχρονα επιβράβευση της προσπάθειας των στελεχών της e-Trikala A.E. για τα τελευταία χρόνια.

Η αισιοδοξία για περαιτέρω πορεία της πόλης μας στην διαγωνιστική διαδικασία, είναι μεγάλη, καθόσον η εφαρμογή της τηλεφροντίδας αποτελεί «έργο σημαία» του Δήμου μας και έχει ήδη τύχει της αποδοχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων, της e-Trikala A.E., της ΔΕΚΑ Τρικάλων και του Οργανισμού ΚΑΠΗ του Δήμου μας σε τέσσερα προγράμματα που υλοποιούνται στην πόλη μας και την Θεσσαλία στην παρούσα φάση.
Στο μεσοδιάστημα – μέχρι την ανακοίνωση των 7 – ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ σαν Τρικαλινοί.


πηγή http://www.e-trikala.gr/

αξίζει να ρίξετε μια ματιά

Η ΚΑΠ προς το 2020

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Cioloş παρουσίασε την Ανακοίνωση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "Η ΚΑΠ προς το 2020: αντιμετωπίζοντας τις μελλοντικές επισιτιστικές, εδαφικές και τις σχετικές με τους φυσικούς πόρους προκλήσεις", στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επισημαίνονται όλως ιδιαιτέρως, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα σημεία της Ανακοίνωσης:
Ουσιώδεις αλλαγές στο σύστημα άμεσων ενισχύσεων:
- το ιστορικό μοντέλο αντικαθίσταται,
- οι ενισχύσεις θα κατευθύνονται στους "ενεργούς" γεωργούς,
-προτείνεται ανώτατη οροφή στις άμεσες ενισχύσεις προς τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις,
- προβλέπεται βασική αποσυνδεδεμένη άμεση ενίσχυση, επί τη βάσει ενιαίας υποχρεωτικής ενίσχυσης σε όλους τους γεωργούς εντός ενός κράτους μέλους (ή μίας περιφέρειας),
- ενισχύεται η περιβαλλοντική απόδοση της ΚΑΠ μέσω υποχρεωτικής "πράσινης" πτυχής των άμεσων ενισχύσεων, η οποία θα βαίνει πέραν των ισχυόντων κριτηρίων πολλαπλής συμμόρφωσης,
- προνοείται πρόσθετη εισοδηματική ενίσχυση των γεωργών στις περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα,
- προτείνεται ειδικό καθεστώς ενίσχυσης για τις μικρές εκμεταλλεύσεις.
Περαιτέρω η Ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται στα μέτρα αγοράς και στην ανάπτυξη της υπαίθρου.
Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της δίκαιης κατανομής των πόρων της ΚΑΠ, το οποίο η Κομισιόν ανέδειξε ως μία από τις κύριες κατευθυντήριες γραμμές της μελλοντικής ΚΑΠ. Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστάμκος, η ενιαία ενίσχυση σε επίπεδο ΕΕ (flat rate) δεν συνιστά λύση για τη δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων, δεδομένου ότι οι γεωργοί αντιμετωπίζουν διαφορετικές οικονομικές και φυσικές συνθήκες.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογράμμισε τις ουσιώδεις διαφορές που υφίστανται μεταξύ των επιμέρους περιφερειών και των κρατών μελών της ΕΕ στον γεωργικό τομέα. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα, καθώς και στις περιβαλλοντικά ευάλωτες περιοχές του ευρωπαϊκού νότου. Παράλληλα, τόνισε τις εμφανείς αποκλίσεις που παρατηρούνται ως προς τη διάρθρωση και την τυπολογία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το κόστος παραγωγής, καθώς και στο ποσοστό συμβολής της γεωργίας στην απασχόληση και την οικονομία στις επιμέρους περιφέρειες. Τέλος, ο κ. Παπαστάμκος ζήτησε τη διασφάλιση ομαλής και χρονικά επαρκούς μετάβασης στο νέο καθεστώς άμεσων ενισχύσεων και την υιοθέτηση αντικειμενικών κριτηρίων για την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων, η οποία οφείλει να λαμβάνει υπόψη την ποικιλομορφία των καταστάσεων μεταξύ των κρατών μελών και των γεωργικών τομέων.
Κατά τον Ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Παπαστάμκο, "η Ανακοίνωση της Κομισιόν ως κείμενο προσανατολισμού θέτει πολλά ζητήματα και δίνει λίγες απαντήσεις. Η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εν συνεχεία το Σώμα εν συνόλω θα τοποθετηθεί με συνέπεια και με διεκδικητικό πνεύμα επί των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κομισιόν που θα ακολουθήσουν. Η γεωργία κατέχει σημαίνουσα θέση στην ανάπτυξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της ελληνικής υπαίθρου. Η σχέση μεταξύ της κοινωνίας των Ελλήνων γεωργών και της πολιτικής εκπροσώπησης ζητεί τον γόνιμο επανακαθορισμό της επί τη βάσει ενός διεκδικητικού μεσο-μακροπολιτικού θεματολογίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο δεν πρέπει να είναι προϊόν ενός προσχηματικού εσωτερικού διαλόγου, αλλά συμπεφωνημένο θεμέλιο μιας δημιουργικής φυγής προς τα εμπρός".


Πηγή:http://lefteria.blogspot.com/2010/11/2020.html


Αιτήσεις για ελαιοκαλλιέργεια στην Πιερία

Από τη Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας γίνεται γνωστό στους παραγωγούς του Νομού ότι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ελαιοκαλλιέργειας στη Δ/νση Γεωργίας της Ν.Α. Πιερίας για εγγραφή τους στο ελαιοκομικό μητρώο του Νομού.
Οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να προσκομίζουν:
Τίτλο ιδιοκτησίας ελαιοτεμαχίου (Φωτοτυπία)
Αστυνομική ταυτότητα
Α.Φ.Μ.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 2351 351 258 της Δ/νσης Γεωργίας Ν.Α. Πιερίας.


Πηγή: http://politispierias.blogspot.com/2010/11/blog-post_8500.html

Ο γρίφος του Αϊνστάιν

Δώστε τη προσοχή σας,στον παρακάτω γρίφο...



Και ο Θεός βοηθός...

Περικοπές 6,1 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για το 2011, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Άγριο "ψαλίδι" σε ΔΕΚΟ, δαπάνες υγείας, οικογενειακά επιδόματα και συμβάσεις. Σε πολλά προϊόντα, το ΦΠΑ αυξάνεται στο 13%, ενώ προβλέπεται μείωση σε τουρισμό και φάρμακα.

- Κατά 2,1 δισ. ευρώ μειώνονται οι δαπάνες της υγείας, μέσω της περικοπής της φαρμακευτικής δαπάνης και των προμηθειών στα νοσοκομεία.

- Περίπου 800 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ.

- Μαχαίρι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα.

- Μείωση κατά 150 εκατ. ευρώ των οικογενειακών επιδομάτων.

- Μείωση περί το 1,6 δισ. ευρώ από την περαιτέρω πάταξη της φοροδιαφυγής.


Όσον αφορά το ΦΠΑ, ο προϋπολογισμός προβλέπει τα εξής μέτρα:

- Αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ απο 11% σε 13%.

- Αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 5,5% σε 6,5%.

Ακόμη προβλέπεται εξίσωση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ενώ χορηγούνται 400 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.

Ο Προϋπολογισμός του 2011 περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του ύψους των δημοσίων επενδύσεων στο ύψος του 2010 -παρά την αρχικά προβλεπόμενη από το πρόγραμμα μείωσή τους κατά 500 εκατ. ευρώ- και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20%.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Προϋπολογισμός θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει συζητηθεί προηγουμένως, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο ισολογισμός-απολογισμός του 2009, θα συζητηθεί ξεχωριστά.


Πηγή:http://www.newsday.gr/article/3314/kai-o-theos-voethos

Τα παίρνουν πίσω για το τσιγάρο

Ανυπέρβλητα φαίνεται ότι αποδείχθηκαν για το υπουργείο Υγείας τα εμπόδια εφαρμογής της πλήρης απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, που προήλθαν σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, «από την τρομερή πίεση από τους καταστηματάρχες», παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει περισσότερες από 6.000 καταγγελίες στο 1142.

Ενδεικτική των προθέσεων αλλά και της εικόνας που έχει το υπουργείο είναι η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου ενώπιων των προέδρων των επιστημονικών εταιριών, ότι από τη μια η αντικαπνιστική νομοθεσία πρέπει να εφαρμόζεται με λογική και από την άλλη «η ελληνική πολιτεία γελοιοποιείται» όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου.

Το υπουργείο σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να βγει από τη δύσκολη θέση της υπαναχώρησης από μια απόφαση που τέθηκε σε ισχύ μόλις πριν από 3 μήνες – την 1η Σεπτεμβρίου – μέσω της ανακοίνωσης συμπερασμάτων σε μεγάλο συνέδριο για το κάπνισμα στην Αθήνα, στις 3 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Αντώνη Δημόπουλο, αυτό που υποχρεώνει, κατά τα φαινόμενα, το υπουργείο να προχωρήσει σε εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων, είναι «η πραγματικότητα» και «η μεγάλη αδικία με ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων που επέτρεπαν παράνομα το κάπνισμα στα καταστήματά τους να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των «δυσαρεστημένων καπνιστών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσµος Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης και 150 ιδιοκτήτες συναφών καταστηµάτων έχουν καταθέσει από τις 25 Οκτωβρίου, προσφυγή στο Συµβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την άµεση αναστολή των αντικαπνιστικών µέτρων και την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης ως παράνοµης και αντισυνταγµατικής.

Ενδιάμεσα μεσολάβησαν και οι δημοτικές εκλογές, με αρκετούς νυν δημάρχους να κάνουν «τα στραβά μάτια» στην εφαρμογή του νόμου μέσω των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας, οι οποίοι είναι, μεταξύ άλλων, επιφορτισμένοι με τη διεξαγωγή ελέγχων και την επιβολή προστίμων.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Υπουργείο Υγείας έχουν προταθεί οι ακόλουθες λύσεις:

•Να επιτρέπεται το κάπνισμα μετά τις 21:00 στα μπαρ.
•Να υπάρξει άδεια που θα επιτρέπει τη χρήση καπνού μόνο για τα καφέ, μέτρο που εφαρμόστηκε πρόσφατα και στην Ολλανδία, όταν και εκεί φάνηκε ότι η καθολική απαγόρευση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
•Να εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση στα εστιατόρια, όπου όμως θα είναι αυστηρή και θα τηρηθεί, αφήνοντας εκτός τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ.
•Να μην επιτρέπεται σε νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος σε μπαρ όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.
•Σε μικρά μπαρ, όπου δεν υπάρχουν υπάλληλοι και την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία τους έχουν οι ιδιοκτήτες τους, θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι αν θέλουν οι πελάτες τους να καπνίζουν στο μπαρ ή όχι, καθώς δεν θα μπορούν να κατηγορηθούν ότι εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους εάν αυτοί δεν είναι καπνιστές, να καπνίζουν παθητικά στο χώρο εργασίας τους.

Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=206355&cid=4

Δικό μου σχόλιο:
Θυμάστε που τα ξαναέγραψα πριν καιρό?
Τα ίδια πάνω κάτω...

50/50

Εκτός του ότι την προηγούμενη Παρασκευή βγήκαμε με τις γυναίκες και τα παιδιά μας για 50/50 στον Παυσίλυπο και οι άλλες παρέες οι (παλαιοί) βγήκαν κανονικά και με το "νόμο", μας τη "λένε" με το δίκιο τους και οι γυναίκες τους.
Έτσι Όλγα?
Πολύ καλά τα λες...
Να ακούν και οι δικές μας, οι νεότερες...

Πώς Πάνε Οι Δουλειές;

Στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε, δείτε τι απάντηση δίνουν διάφοροι επαγγελματίες στην ερώτηση “πώς πάνε οι δουλειές”:

Φούρναρης: Ψίχουλα
Μανάβης: Κολοκύθια
Αγρότης: Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι
Ανθοπώλης: Μαρασμός
Υφασματέμπορος: Πανί με πανί
Ψαράς...Ούτε λέπι
Φαρμακοποιός: Με το σταγονόμετρο
Ηλεκτρολόγος: Δε βλέπω φως
Υδραυλικός: Μούφα η δουλειά
Mηχανικός αυτοκινήτων: Στο ρελαντί
Έμπορος χαλιών: Χάλια
Κομμωτής: Τρίχες
Ψιλικατζής: Ψιλοπράγματα
Νεκροθάφτης: Ψόφια πράγματα
Ο απέναντι νεκροθάφτης: Μεγάλη νέκρα
Τυπογράφος: Ούτε φύλλο
Βοθρατζής: Σκατά
Ναυτικός: Πιάσαμε πάτο
Στρατιωτικός: Βήμα σημειωτόν
Τσατσά: *ούτσες
Πόρνη: Αραχνιάσαμε
Χρηματιστής: Δεκάρα τσακιστή
Πρωθυπουργός: Παραλάβαμε χάος


Αναρτήθηκε από Γκρινι@ρογατος

Μοιράζουν 131 ευρώ σε καθέναν από τους 4.175 αρχηγούς γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Το ποσό των 131 ευρώ (!) θα εισπράξει κάθε αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπογράφουν από κοινού οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης και Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Με την συγκεκριμένη ΚΥΑ εγκρίνεται το ποσό των 982.175 ευρώ για το πρόγραμμα «Δίκτυο Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης». Ο συνολικός αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ανέρχεται σε 4.175. Αναλυτικά, η απόφαση αναφέρει τα εξής:

Αναλυτικά, η απόφαση αναφέρει τα εξής:
1. Εγκρίνουμε τη διάθεση συνολικού ποσού 982.175 € από τις πιστώσεις του Φ. 29/110, Κ.Α.Ε. 5329 του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την οικονομική εξυπηρέτηση του συγχρηματοδοτούμενου κοινοτικού προγράμματος «Δίκτυο Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης».
2. Το ανωτέρω χρηματικό ποσό θα διατεθεί για την κάλυψη των εξής δαπανών:
α) Την κατ’ αποκοπή αμοιβή των αρχηγών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, για τα λογιστικά στοιχεία
που τήρησαν το λογιστικό έτος (έτος χρήσης) 2008, καθώς και για την κάλυψη ανειλημμένων υποχρεώσεων παρελθόντων ετών ίδιας αιτιολογίας, μέχρι συνολικού ποσού 546.925 €.
β) Την επιτόπια συλλογή από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων των λογιστικών στοιχείων που τηρήθηκαν από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις το λογιστικό έτος (έτος χρήσης) 2009, σύμφωνα με τα άρθρα 8, 9, 13 και 15 του Κανονισμού 1217/09 του Συμβουλίου, μέχρι συνολικού ποσού 374.250 €.
γ) Την κατάρτιση του Σχεδίου Επιλογής των εκμεταλλεύσεων που απαρτίζουν το δείγμα, σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 6 του Κανονισμού 1291/2009 της Επιτροπής, τη στατιστική και γεωγραφική τεκμηρίωση της ορθότητάς του, την αλγοριθμική διασύνδεση της διαδικασίας με τον υφιστάμενο σχεδιασμό του Δικτύου, καθώς και τη στατιστική εκτίμηση της τυπικής απόδοσης πριν την αποστολή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το έγγραφο RI/CC 1500 rev. 3, την αλγοριθμική διασύνδεση της διαδικασίας με τον υφιστάμενο σχεδιασμό του Δικτύου, μέχρι συνολικού ποσού 37.000 €.
δ) Τις μετακινήσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Γεωργικών Εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ασχολούνται με το πρόγραμμα, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού 1217/09 του Συμβουλίου, μέχρι συνολικού ποσού 14.000 €.
ε) Το λογισμικό που απαιτείται για τον υποχρεωτικό ηλεκτρονικό έλεγχο των δελτίων πριν την παράδοσή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το έγγραφο RI/CC 1350 v.24 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι συνολικού ποσού 10.000 €.
3. Καθορίζουμε ως ακολούθως τις λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας κοινής απόφασης:
α) Εγκρίνουμε τη διάθεση του ποσού 546.925 €, για την κατ’ αποκοπή αμοιβή των αρχηγών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου (2α) της παρούσας.
β) Εγκρίνουμε τη διάθεση του ποσού 374.250 €, για την επιτόπια συλλογή των λογιστικών στοιχείων που τηρήθηκαν από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις το λογιστικό έτος (έτος χρήσης) 2009, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου (2β) της παρούσας.
Η συγκεκριμένη δαπάνη αφορά μόνο στους υπαλλήλους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι οποίοι θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα και θα τεκμηριωθεί με τις πραγματοποιηθείσες μετακινήσεις για τους σκοπούς του προγράμματος στο Όργανο−Σύνδεσμο, που είναι η Διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι τον Απρίλιο του 2011.
γ) Εγκρίνουμε τη διάθεση ποσού 37.000 €, για την κατάρτιση του Σχεδίου Επιλογής των εκμεταλλεύσεων του δείγματος, καθώς και για τη στατιστική εκτίμηση της τυπικής απόδοσης, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου (2γ) της παρούσας.
Εξουσιοδοτείται ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γεωργικών Εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την υπογραφή κάθε πράξης που απαιτείται.
δ) Εγκρίνουμε τη διάθεση ποσού 14.000 €, για τις μετακινήσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Γεωργικών Εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ασχολούνται με το πρόγραμμα, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου (2δ)
της παρούσας.
Εξουσιοδοτείται ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γεωργικών Εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την υπογραφή κάθε πράξης που απαιτείται.
ε) Εγκρίνουμε τη διάθεση ποσού 10.000 €, για το λογισμικό που απαιτείται για τον υποχρεωτικό ηλεκτρονικό έλεγχο των δελτίων πριν την παράδοσή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου (2ε) της παρούσας.
Εξουσιοδοτείται ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γεωργικών Εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την υπογραφή κάθε πράξης που απαιτείται.

Πηγή:http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&ID=61206

Οι Schooligans φεύγουν από "ΤΑ ΝΕΑ"

Πριν λίγες μέρες ο διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ κ. Χρήστος Μεμής ( info@tanea.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε ), μας ανακοίνωσε την απόφασή του να σταματήσει το περιοδικό Schooligans από ΤΑ ΝΕΑ, διότι, όπως μας είπε, δεν αυξάνει την κυκλοφορία της εφημερίδας και δεν έχει αρκετές διαφημίσεις ώστε να καλυφθεί το κόστος. Όταν τον ρωτήσαμε αν θέλει να συζητήσουμε τρόπους να χαμηλώσουμε το κόστος, μας απάντησε: "Όχι, διότι, έτσι κι αλλιώς, δεν θέλω να έχω τίποτα στα ΝΕΑ που να μην το ελέγχω απόλυτα. Εσάς δε σας ελέγχω. Έχετε μία ανεξαρτησία επικίνδυνη. Σας το λέω ωμά. Για παράδειγμα, μπορεί εσείς να θέλετε να κάνετε εξώφυλλο στο Schooligans τον Αντώνη Κανάκη, ενώ εγώ να μη θέλω".
Κατόπιν αυτής της απόφασης του κ. Μεμή, ευχαριστούμε τα ΝΕΑ (το ατελιέ, τους συντάκτες, τους αρχισυντάκτες) και τον προηγούμενο διευθυντή κ. Καψή για την χωρίς παρεμβάσεις συνεργασία που είχαμε για τρία χρόνια.
Το 19ο τεύχος των Schooligans θα κυκλοφορήσει με άλλο μέσο. Δεν ξέρουμε πότε και πού. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο τίτλος στο εξώφυλλο θα είναι ίδιος με αυτόν που βάλαμε όταν φύγαμε από την Ελευθεροτυπία: "We are back!".
http://www.theschooligans.gr/site/


Κάνε τις εκλογές... ριάλιτι!

Και ξαφνικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς σήμανε συναγερμός! Το «ραβασάκι» της AGB που έφτασε σχεδόν αξημέρωτα Δευτέρας, έβαλε φωτιά στα στελέχη επιβεβαιώνοντας τους φόβους τους. Οι τηλεθεατές γύρισαν και αυτή την Κυριακή την πλάτη, στις δαπανηρές εκλογικές βραδιές που παρουσίασαν τα «πρώτα βιολιά» της τηλεοπτικής ενημερωτικής «πιάτσας» και προτίμησαν... ταινίες και ριάλιτι! Αν πριν από λίγα μόλις χρόνια, κάποιος υποστήριζε ότι η μετάδοση και η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ακόμη και των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ξεπερνούσε μόλις και μετά βίας το 15% στο Mega, ή θα καταπόντιζε σε μονοψήφια ποσοστά τηλεθέασης τον ΑΝΤ1, θα τον έλεγαν το λιγότερο τρελό. Όμως τελικά, η τηλεοπτική πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο τρελή κι από τις πιο... παρανοϊκές σκέψεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Ή μήπως όχι;

Η εύκολη εξήγηση, αυτή που ίσως διαβάσεις ή ακούσεις όλη μέρα σήμερα, είναι ότι οι συγκεκριμένες εκλογές δεν είχαν ούτως ή άλλως έντονο ενδιαφέρον κι αυτό φάνηκε και από τα μεγάλα ποσοστά αποχής, από τον πρώτο κιόλας γύρο. Όμως, ακριβώς εδώ βρίσκεται καλά κρυμμένη και η... «παγίδα» για όσους επιχειρήσουν να συνδέσουν την εκλογική με την... τηλεοπτική αποχή. Οι τηλεθεατές και κυρίως οι νέοι, έριξαν... μαύρο στις εκλογικές εκπομπές γιατί πολύ απλά δεν τους αφορούν τηλεοπτικά, σαν θέαμα δηλαδή. Είναι τόσο ξεπερασμένες τηλεοπτικά αυτές οι εκπομπές, που θυμίζουν... ραδιοφωνική μετάδοση του Ε.Ι.Ρ. στην εποχή της... τρισδιάστατης ψηφιακής εικόνας! Από τη μια οι μεγαλόσχημοι τηλεδημοσιογράφοι, όχι μόνο «στιγματισμένοι» λιγότερο ή περισσότερο κομματικά, αλλά και δίχως καμία προσπάθεια να το κρύψουν. Από την άλλη οι εκπρόσωποι των κομμάτων, να δείχνουν έντονα ότι ζουν τελικά σ' ένα δικό τους εντελώς «αλλού’ κόσμο, με τις «τηλεκόντρες» τους τόσο αναμενόμενες, που μοιάζουν παιδιάστικες στην εποχή που τηλεοπτικά δεν μας λέει πλέον τίποτα ούτε καν το «ξεκατίνιασμα» του Θεοφάνους με τον Μουρατίδη στο Χ-Factor! Και το σκηνικό να συμπληρώνουν και διάφορες τηλεπερσόνες, ηθοποιοί, συγγραφείς και τραγουδιστές, που στα λίγα λεπτά τηλεοπτικού «αέρα» που τους αναλογεί στις εκλογικές εκπομπές, αναλώνονται απλώς στο να «ακυρώνουν» σχεδόν λαϊκίστικα, όλο το πολιτικό σύστημα, γιατί πιστεύουν ότι γι αυτό τους φώναξαν και κάτι τέτοιο είναι (ακόμη) trendy!

Θλίψη...

Γιατί λοιπόν ο τηλεθεατής να... φάει κυριολεκτικά στη μάπα την εκλογική τηλε-βραδιά; Ούτως ή άλλως, αν κάποιος θέλει να ενημερωθεί άμεσα και εξειδικευμένα ακόμη και για το πιο μικρό χωριουδάκι και τα εκλογικά του αποτελέσματα, με ένα κλικ στο ίντερνετ έχει την πληροφορία στο λεπτό. Ο μόνος λοιπόν λόγος που ίσως κάποιος επέλεγε πλέον να δει τις εκπομπές των εκλογικών αποτελεσμάτων, θα ήταν λόγος αμειγώς τηλεοπτικός. Θα έπρεπε δηλαδή να υπάρχει θέαμα, να γινόταν είτε ας πούμε με αρκετή δόση ψυχαγωγίας, είτε με αρκετή δόση σασπένς και ριάλιτι. Φαντάσου δηλαδή τι θα γινόταν αν τα εκλογικά αποτελέσματα τα παρακολουθούσες μέσα από ένα έκτακτο «τσαντίρι» του Λάκη Λαζόπουλου. Η αν έβλεπες διατεθειμένους τους ίδιους τους υποψήφιους να κάνουν... ριάλιτι την εκλογική βραδιά, βάζοντας κάμερες στα γραφεία τους, που θα μετέδιδαν ζωντανά τις αντιδράσεις τους τη στιγμή των αποτελεσμάτων. Αν όλο αυτό μοιάζει... τρελό, σκέψου απλά τα όσα έγραφα στην αρχή. Τρελό έμοιαζε και πριν από λίγα χρόνια το ενδεχόμενο να μην παρακολουθεί σύσσωμο το τηλεοπτικό κοινό τα εκλογικά αποτελέσματα. Κι όμως, συνέβη!

Θέμης Μάλλης

Πηγή:http://www.newsday.gr/blog/2655/kane-tis-ekloges-rialiti

Τι ισχύει με τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ και τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου

Το καθεστώς που θα ισχύσει με τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου.

Μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα αγροτών αλλά και ερωτήματα στο forum μας, ρωτήσαμε τον κ. Χατζηαντωνίου «πότε πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες την εισφορά τους στον ΕΛΓΑ αλλά και ποια είναι τα ποσά της εισφοράς;» Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ό,τι πουλήσει ο παραγωγός έως 31 Δεκεμβρίου του 2010 παρακρατείται από το τιμολόγιο. Από 1 Ιανουαρίου του 2011 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος Νόμος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν δηλώσεις καλλιέργειας μαζί με την δήλωση του ΟΣΔΕ και από εκεί θα βγαίνει μια μέση παραγωγή τριετίας, μια μέση τιμή τριετίας και μια αξία παραγωγής. Σε αυτή την αξία παραγωγής θα προσδιορίζεται η εισφορά του αγρότη με 4%. Δεν θα υπάρχει πλέον τιμολόγιο με 3%. Να σημειώσουμε ότι για τις ελιές δεν ισχύει το 4%, αλλά ένα διαφορετικό ασφάλιστρο ίσο με 3%».

Και καταλήγει: «Οι κτηνοτρόφοι έχουν 0,75% ενώ τα θερμοκήπια είναι σε ειδικό καθεστώς». Αναλυτικά και σύμφωνα με το νέο Νόμο «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας» από 1η Ιανουαρίου όλοι ανεξαιρέτως οι αγρότες υποχρεούνται να καταβάλλουν την υποχρεωτική ειδική εισφορά σε ποσοστό:

4% για τη φυτική παραγωγή (3% σήμερα) εκτός από τις ελιές που παραμένει στο 3%,
0,75% για τη ζωική παραγωγή (από 0,50% σήμερα)
και 0,50% για τα φυτικά προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά σε «ελεγχόμενο περιβάλλον» (θερμοκήπια) μιας γεωργικής εκμετάλλευσης.
Η εισφορά θα μπορεί να αυξάνεται στις καλλιέργειες που, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, παθαίνουν συχνότερα ζημιές.

Επίσης, θεσπίζεται η γενική εισφορά σε όλους τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, των οποίων το φορολογητέο εισόδημα συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, όπως επίσης και στα νομικά πρόσωπα (εταιρείες) που αποκτούν έσοδα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Το ποσοστό εισφοράς ανέρχεται στο 2% επί τους αγροτικού εισοδήματος (τα έσοδα από τη γενική εισφορά υπολογίζονται σε 10 εκατ. ευρώ ετησίως και προφανώς θα καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ).

Υπάρχουν κι άλλες δύο εισφορές: η πρόσθετη και η προαιρετική. Η προαιρετική αφορά την κάλυψη των κινδύνων που δεν καλύπτονται από την υποχρεωτική. Η πρόσθετη θα αφορά τη μείωση του ελάχιστου ποσοστού ζημιάς στις καλλιέργειες στις οποίες ορίζεται υψηλό όριο απαλλαγής για την καταβολή αποζημίωσης. Το ποσοστό απαλλαγής σήμερα είναι 20%. Το καινούργιο ποσοστό θα καθορισθεί από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, στις καλλιέργειες όμως που υφίστανται συχνά ζημιές θα είναι μεγαλύτερο. Αν θέλει ο αγρότης να το μειώσει, θα πρέπει να κάνει πρόσθετη ασφάλιση. Σημειώνεται ότι ο αγρότης θα μπορεί να κάνει την πρόσθετη και προαιρετική ασφάλισή του και σε ιδιωτικές ή συνεταιριστικές εταιρείες, ενώ θα μπορεί να παίρνει και επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

ΠΗΓΗ: http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=61301

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ της Πιερίας

Η ιστορία της Πιερίας ανάγεται στην απαρχή της ιστορίας του ανθρώπινου γένους. Ο Όλυμπος φέρεται η πρώτη ξηρά που αναδύθηκε από τα νερά.
Είναι η κατοικία των Θεών και οι πρόποδές του είναι οι κατοικίες του Ορφέα και των Μουσών.

Τα Λείβηθρα είναι η πατρίδα και το ορμητήριο του Ορφέα στις περιοδείες του ανά τον κόσμο, όπου διδάσκει ποίηση, μουσική και εκπολιτίζει τα έθνη.
Εδώ ζουν οι Μούσες, οι μητέρες των καλών τεχνών, της ποίησης, της μουσικής, της αρμονίας, του θεάτρου, και ό,τι αποτελεί τον πολιτισμό, λατρευόμενες στις πανάρχαιες πόλεις Πήμπλεια και Πιερίδα.
Στην εύφορη γη της Πιερίας, στα Πιέρια όρη έχουν οι Θεοί τους στάβλους με τις ιερές αγελάδες. Από εδώ ο Ερμής κλέβει, νήπιο ών, τις ιερές αγελάδες του Απόλλωνος.
Στην Αργοναυτική εκστρατεία συμμετέχει ο Ορφέας, ένα από τα κύρια πρόσωπα, αφού τα αποδιδόμενα σ΄ αυτόν «Αργοναυτικά» περιγράφεται η εκστρατεία. Μαζί συμμετέχει ένας άλλος σημαντικός Αργοναύτης ο Μόψος από τον Τίταρο, ο μάντης της Αργούς, ο οποίος είχε διδαχθεί από τον Απόλλωνα την μαντική τέχνη.
Ο Τίταρος, για όσους δεν είναι γνωστό, είναι το βουνό μεταξύ των Πιερίων και του Ολύμπου και εκτείνεται από το Λιβάδι ως το χωριό Φωτεινά. Ο Τίταρος συνδέεται επίσης με ένα ακόμη σημαντικό ιερό, το πρώτο μαντείο της Δωδώνης, όπως φαίνεται από την επίκληση του Αχιλλέα προς το Δία (Ιλιάδα Π230 – 235) όπου την αναφέρει σαν «δυσχείμερον» που υπηρετείται από τους Σελλούς που ζουν γύρω από τον Τιταρήσιο ποταμό, αυτού που πηγάζει από τον Τίταρο. Συνδυάζοντας το γεγονός ότι ο μάντης της εκστρατείας των Ελλήνων Αργοναυτών είναι από τον Τίταρο, συνάγεται ότι εκεί πρέπει να βρισκόταν και η αρχική Δωδώνη. Όταν οι Πελασγοί της περιοχής διώχθηκαν από τους Λάπηθες προς την Ήπειρο εκεί έκαναν τη δεύτερη Δωδώνη που είναι ευρύτερα γνωστή.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που υπάρχει στα Αργοναυτικά μας δίδει μια ένδειξη πόσο παλιά είναι η Αργοναυτική εκστρατεία και ο Τρωικός πόλεμος. Ο Πηλεύς, ο πατέρας του Αχιλλέα επισκέπτεται τον Κένταυρο Χείρωνα στο Πήλιο να αποχαιρετήσει το γιο του που τον εκπαίδευε ο Χείρωνας (Αργοναυτικά στίχοι 387 – 391). Άρα η Αργοναυτική εκστρατεία έγινε 20 – 30 χρόνια πριν τον Τρωικό πόλεμο. Στην πορεία της Αργούς μας λέει ο Ορφέας ότι παρακάμπτουν την «αγχίαλον Ομολήν» και «Ουλύμπου βαθυσκοπάλου πρηώνας ερθμνούς».
Η αρχαία Ομόλη, το σημερινό Ομόλιον, δεν είναι παραθαλάσσιο. Έχει υψομετρική διαφορά 100 περίπου μέτρων. Αν ακολουθήσει κανείς την ισοϋψή θα δει ότι το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής πεδιάδας του νομού Πιερίας ήταν θάλασσα.
Από τις τρεις ιερές αρχαιότατες πόλεις τα Λείβηθρα έχουν βρεθεί και ανασκάπτονται. Η Πήμπλεια, παρόλο που είναι γνωστό ότι είναι κοντά στο Λιτόχωρο σε μια από τις πλευρές του Ενιπέα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Για την Πιερίδα αναφέρεται ότι στους αγώνες που έκανε ο Αλέξανδρος προς τιμήν του Διός πριν την εκστρατεία στην Ασία, ακούστηκε ότι το άγαλμα του Ορφέα στην Πιερίδα ίδρωνε συνεχώς. Δεν υπάρχουν άλλες νεώτερες ή παλιότερες αναφορές. Από αυτό συμπεραίνεται ότι απείχε σίγουρα από το Δίον αλλά σε σχετικά κοντινή απόσταση.
Ανατολικά της σημερινής Λόκοβης σε ένα λοφίσκο υπάρχουν σε τεράστι έκταση ερείπια μιας άγνωστης μεγάλης πόλης για την οποία δεν υπάρχει καμιά αναφορά. Από το μέγεθος και τη θέση φαίνεται ότι ήταν σημαντική και το ότι δεν αναφέρεται σε κείμενα προδίδει αρχαιότητα, στοιχεία που μας οδηγούν στην υπόθεση ότι πιθανόν να είναι η αρχαία Πιερίς. Ο αείμνηστος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος ατο βιβλίο του «Η αρχαία Ολυμπική Πιερία» καταγράφει την θέση και την αναφορά του αείμνηστου Γ. Σωτηριάδη (Επιστημονική επετηρίς Πανεπ. Θες/νίκης 1931) περί της πόλης αυτής.
Μετά την ένδοξη μυθολογική ιστορία της Πιερίας υπήρχε ένα τεράστιο κενό έως τα χρόνια που καταλαμβάνεται από τους Μακεδόνες. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μυθολογία δεν είναι παρά ιστορία που μεταδίδεται προφορικά.. Είναι η θυμολογία δηλ. τα λόγια που μεταφέρονται από το θύμο δηλ. τη μνήμη. Τα τελευταία σημαντικά ευρήματα τείνουν να καλύψουν αυτό το κενό.
Πριν χρόνια βρέθηκε ο σημαντικότατος νεολιθικός οικισμός του Μακρυγιάλου που χρονολογείται στο 4500 – 5500 π.Χ.
Νέοι οικισμοί νεολιθικοί στα Παλιάμπελα (κοντά στον Κολινδρό), στη Ρητίνη, στον Πλαταμώνα, καλύπτουν λίγο – λίγο τα υπάρχοντα κενά της ιστορίας προς τα πίσω.

Πηγή:http://www.goutzikas.20m.com/mythologia.htm

"Οινάμπελος Κολινδρού",«Πιερία Ερατεινή»

Η αναγέννηση μιας περιοχής

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΚΡΗ

Ο νομός Πιερίας είναι γνωστός για πολλά πράγματα, όχι πάντως για το κρασί του.
Όμως, δύο σχετικώς πρόσφατες ειδήσεις αλλάζουν άρδην τα δεδομένα.
Στις αρχές του 2008 είχε αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστό πως μια εξέχουσα προσωπικότητα της ελληνικής οινικής σκηνής έχει επενδύσει στην περιοχή.
Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς εγκρίθηκε ο τοπικός οίνος Πιερίας.
Μια επίσκεψη στα μέσα Δεκεμβρίου ήταν αρκετή για να διαπιστωθεί πως ο νομός μπαίνει για τα καλά στον οινικό χάρτη και στο μέλλον θα αποσπά συστηματικά την προσοχή μας.
Ο Παύλος Αργυρόπουλος δεν έχει ανάγκη ιδιαιτέρων συστάσεων.
Ως διευθυντής οινολογικού της Ε. Τσάνταλης, επί πολλά χρόνια, έχει σημαδέψει καθοριστικά την πορεία του ελληνικού κρασιού και απολαμβάνει πλέον το σεβασμό πολλών και κυρίως των συναδέλφων του.
Μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία, οι οινικές του αναζητήσεις τον έφεραν
στην Πιερία και με τη συνεργασία του εκλεκτού του συνεργάτη οινολόγου Ανδρέα Πάντου,
έχουν ήδη ξεκινήσει την αποκατάσταση της αμπελοοινικής ιστορίας της περιοχής του
Κολινδρού.
Η νέα εταιρεία Οινάμπελος Κολινδρού με το διακριτικό τίτλο «Πιερία Ερατεινή» είναι ο φορέας του εγχειρήματος.
Ταυτοχρόνως, η μεγάλη γνώση του ελληνικού αμπελώνα και η εμπειρία του έχουν οδηγήσει τον κ. Αργυρόπουλο και σε ένα άλλο εξίσου φιλόδοξο σχέδιο.
Πρόκειται για την Blink Wines,μια ακόμα νέα εταιρεία που κλείνει πονηράτο μάτι στο μέλλον.

«Τοπίον άξιον θέας»
Μόνον αυτό θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς παρατηρώντας το τοπίο γύρω από τους αμπελώνες της Πιερίας Ερατεινής.
Ούτε δύο χιλιόμετρα νότια – νοτιοανατολικά του Κολινδρού, περιμετρικά
της γυναικείας μονής του Αγίου Αθανασίου αναπτύσσονται σταδιακά οι αμπελώνες και η θέα από εκεί είναι ευρεία και εκτενής, περιλαμβάνοντας τον Όλυμπο, τα Πιέρια, τον Θερμαϊκό,τη Χαλκιδική και στο βάθος τον Άθω.
Το εγγύς τοπίο είναι απλώς... τοσκανέζικο!
Η περιοχή είναι από παλιά γνωστή ως «σανατόριο» της Θεσσαλονίκης και το σύγχρονο προπονητικό αθλητικό κέντρο που βρίσκεται ανάμεσα στο σημείο και την κωμόπολη του Κολινδρού το πιστοποιεί.
Διάσημα είναι και τα κεράσια Κολινδρού – Καταχά.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως η περιοχή είχε στο παρελθόν πολλά αμπέλια και ήταν ο βασικός τροφοδότης κρασιού της Θεσσαλονίκης, πολύ πριν καταλάβει αυτήν τη θέση η Νάουσα.
Τρεις είναι οι συντελεστές του εγχειρήματος και μέτοχοι της εταιρείας: εκτός τους Παύλο Αργυρόπουλο και Ανδρέα Πάντο, συμμετέχει και ο εκ Κολινδρού Στέλιος Πυρπύλης,
επίσης με σπουδές οινολογίας και ασχολούμενος επιτυχώς με το εμπόριο.
Η ιστορία ξεκινά με ένα μικρό αμπέλι 8 στρεμμάτων, που από το 1998 κατέχει ο κ.
Πάντος στην περιοχή, η οποία έδωσε τα πρώτα δείγματα του δυναμικού της.
Η παραγωγή του θα βγει σε λίγους μήνες στην αγορά.
Η μελέτη των εδαφών (αμμώδη – αμμοαργιλώδη), το υψηλό υδατικό δυναμικό (αν και υπήρξαν προβλήματα τα δύο τελευταία χρόνια) και γενικώς όλες οι παράμετροι δίνουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή πολύ καλού κρασιού και... ο κύβος ερρίφθη.
Εδώ και τρία χρόνια, 4 αμπελοτεμάχια 100 συνολικά στρεμμάτων είναι φυτεμένα, την
άνοιξη θα φυτευτεί άλλο ένα των 30 στρεμμάτων και σε πέντε χρόνια ο συνολικός αριθμός στρεμμάτων θα φτάνει τα 250 περίπου.
Ασύρτικο, μαλαγουζιά, μοσχάτο λευκό και επιλεγμένοι κλώνοι σαρντονέ είναι οι λευκές ποικιλίες, στη βόρεια πλευρά του λόφου.
Ξινόμαυρο, κολινδρινό, καμπερνέ σοβινιόν και σιρά οι ερυθρές, στη νότια πλευρά, ενώ υπάρχει πρόθεση ενασχόλησης και με το πινό νουάρ.
Το κολινδρινό (ή γιαννιτσιώτικο) είναι ποικιλία της περιοχής, δίνει μεγάλο, αραιόρωγο, αλλά πολύ μικρόρωγο σταφύλι, όλο πέτσα και κουκούτσι.
Είναι στυφό, πικρό, με μέτριο αλκοόλ και προσφέρει κυρίως στη δομή του κρασιού.
Μέσα σε κάθε αμπελοτεμάχιο υπάρχει και μια δρυς και προγραμματίζεται η φύτευση
κυπαρισσιών, που θα δώσουν επιπλέον χρώμα στο τοπίο.
Πριν τις φυτεύσεις έγιναν ενδελεχείς έλεγχοι εδαφών, επιλογή υποκείμενων
κλώνων, αποστάσεων φύτευσης και επιλογή διαμόρφωσης από γαλλικό εργαστήριο και
βαθιά άροση, αλλά όχι πότισμα, ώστε η ρίζα να πάει βαθιά.
Στη συνέχεια φυτεύτηκαν 400 φυτά ανά στρέμμα, με υψηλή διαμόρφωση κορμού και μονόπλευρο προς την ανηφόρα κορδόνι σε όλα τα αμπέλια.
Στο πρόγραμμα είναι η εγκατάσταση συστήματος στάγδην άρδευσης.
Η καλλιέργεια, βοηθούντος και του «λυμπιάτη», του νοτιοδυτικού ανέμου που έρχεται από
τον Όλυμπο και ρυθμίζει θερμοκρασία και υγρασία, είναι απολύτως βιολογική με πιστο-
ποίηση της Δηω.
Συνεργάτης αμπελουργίας είναι ο Γιώργος Γερμάνης και προμηθευτής τα Φυτώρια Αμπέλου Μπακασιέτα.
Η μελέτη του οινοποιείου έχει ολοκληρωθεί.
Θα εγκατασταθεί στη βόρεια πλευρά του λόφου, στις παρυφές των αμπελιών.
Προβλέπεται υπόγειο στο μεγαλύτερο τμήμα του και το μικρό τμήμα που προεξέχει στρέφεται προς το βοριά, αποφεύγοντας την υψηλή ηλιακή ακτινοβολία.
Η βιοκλιματική λειτουργία, με εξοικονόμηση ενέργειας και η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση της βαρύτητας είναι βασικά στοιχεία του σχεδιασμού, ο οποίος εκμεταλλεύεται την κλίση του εδάφους.
Με συνολικό εμβαδόν περί τα 2000 τ.μ.,το οινοποιείο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα,
με το ανώτερο να περιλαμβάνει την παραλαβή σταφυλιού και τις αρχικές επεξεργασίες,
το μεσαίο την οινοποίηση και το κατώτερο τον οινώνα (κελάρι).
Εννοείται ότι προβλέπονται χώροι υποδοχής και πλήρης επισκεψιμότητα.
Έχει επίσης υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση με τον αναπτυξιακό νόμο.
Με την έγκρισή του η έναρξη κατασκευής θα είναι άμεση.
Σε όλα τα κρασιά που προγραμματίζονται θα επιδιωχθεί η ανάδειξη του ιδιαίτερου τερουάρ της περιοχής.
Στα λευκά η επιδίωξη είναι η ευχάριστη μεν αίσθηση, αλλά και η αντοχή στο χρόνο.
Το χαρμάνι του ασύρτικου με το σαρντονέ, που δεν έχει δοκιμαστεί ιδιαίτερα έως τώρα, αλλά και το ασύρτικο με τα αρωματικά χαρακτηριστικά της μαλαγουζιάς θα δίνουν τα ξηρά κρασιά.
Για το μοσχάτο προβλέπονται οίνοι φυσικώς ή φυσικά γλυκείς, αλλά και αφρώδεις.
Στα ερυθρά η πυκνότητα και η φινέτσα είναι η βασική επιδίωξη.
Ο πλούσιος αλλά βατός χαρακτήρας του σιρά αναμένεται να δώσει μια ελληνική εκδοχή του
μοντέρνου κρασιού.
Η ίδια μοντέρνα οινοποίηση επιφυλάσσεται για το ξινόμαυρο, στο οποίο ο κ. Αργυρόπουλος έχει κάνει πολλά πειράματα, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.
Κρασιά μεγάλης δυνατότητας παλαίωσης, ασισμένα τόσο στο καμπερνέ σοβινιόν όσο
και στο ξινόμαυρο είναι μέρος του προγραμματισμού.
Το πρώτο δείγμα, που λίγοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στο μαραθώνιο ερυθρών της κάβας Λίθοινο τον Νοέμβριο, θα λέγαμε πως προδιαγράφει το στυλ ως Αμαρόνε.
Με 90% σιρά και 10% κολινδρινό, το κρασί αυτό θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο σε 3.000
φιάλες, με ένα άκρως προκλητικό όνομα, που υπερβαίνει τα καθιερωμένα.

"Κλείνει μάτι στο μέλλον"
Η εταιρεία Blink Wines ιδρύθηκε στις αρχές του 2008 και εδρεύει στην Κερασιά Μηχανιώνας στο νομό Θεσσαλονίκης.
Μέτοχοι οι τρεις της Οινάμπελος Κολινδρού συν τις δύο κόρες του κ. Αργυρόπουλου, Φανή και Χλόη, οι οποίες κάνουν μεταπτυχιακά οινολογίας και μάρκετινγκ οίνου.
Το όνομά της Blink είναι δηλωτικό των στόχων της.
Κλείνει το μάτι στο μέλλον και λέει πάμε παραπέρα για το νέο, το διαφορετικό.
Βασική ιδέα η «άλλη» προσέγγιση και αξιοποίηση του ελληνικού αμπελώνα.
Το πρώτο προϊόν της, το αφρώδες «Blink Zibibo», είναι ήδη στην αγορά (βλ. «Νέες
κυκλοφορίες» Αμπελοτοπι #51).
Το μοσχάτο Αλεξανδρείας επελέγη ως πρώτο, γιατί υπήρχε 20ετής πείρα και γνώση κάθε αμπελοτοπιού τής Λήμνου, αλλά και αναβάθμιση της πρώτης ύλης ως αποτέλεσμα της εδώ και 10 χρόνια βιολογικής γεωργίας.
Η διαδικασία παραγωγής του κρασιού είναι πλέον γνωστή, αλλά στόχος είναι να αναπτυχθούν οι υποδομές ώστε να ολοκληρώνεται στη Λήμνο.
Η προσέγγιση άλλων περιοχών και ποικιλιών, με προτεραιότητα μεν τις ελληνικές ποικιλίες, αλλά όχι μόνο, δεν αφορά αποκλειστικώς αφρώδεις οίνους, αλλά και πολλούς άλλους τύπους.
Μια σχετική συζήτηση με τους κ. Αργυρόπουλο και Πάντο ήταν άκρως γοητευτική
και αν έστω και μέρος των στόχων επιτευχθεί,οι φίλοι του κρασιού θα βρεθούν προ ευχάριστων εκπλήξεων.



Το κείμενο είνι από το περιοδιοκό "ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ"
Του Ιανουαρίου 2009...

Kαλοφάγωτα!

Στη Σιάτιστα συμπληρώθηκε το τυχερό δελτίο του τζόκερ στην κλήρωση της περασμένης Κυριακής που κερδίζει 750.000 ευρώ.

Οι κάτοχοι του δελτίου ήταν πέντε φίλοι, οι οποίοι διέθεσαν από δύο ευρώ ο καθένας και έγιναν πλουσιότεροι κατά 130.000 ευρώ έκαστος.

Το τυχερό δελτίο είχε τους αριθμούς 8, 12, 14, 24 και 37 και αριθμό τζόκερ το 12. Πόνταραν μόνο στους πέντε συγκεκριμένους αριθμούς, ενώ έπαιξαν όλους τους αριθμούς του τζόκερ.

Το τυχερό δελτίο κατατέθηκε σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ που βρίσκεται στην πλατεία «Τρία Πηγάδια» στη Σιάτιστα.

Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=205985&cid=4

Το «Άστρο των Χριστουγέννων» έρχεται στο ΝΟΗΣΙΣ τα Χριστούγεννα

Τη Χριστουγεννιάτικη παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων», παραγωγής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε φέτος τα Χριστούγεννα στο πλανητάριο του ΝΟΗΣΙΣ από τις 20 Νοεμβρίου και για την περίοδο των εορτών.

Η παράσταση αναλαμβάνει να διερευνήσει μερικά από τα πιο δημοφιλή ερωτήματα για το ξεχωριστό εκείνο κοσμικό φαινόμενο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο νεογέννητο Χριστό. Τι ήταν τελικά εκείνο το «Άστρο»; Ήταν άραγε μετέωρο ή κομήτης; Νόβα ή σουπερνόβα; Μετεωρίτης ή βολίδα; Ισχύει άραγε η διατύπωση του Κέπλερ, πως επρόκειτο για συζυγία πλανητών; Γιατί καμιά επιστημονική θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί έως σήμερα;

Κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στους αιώνες που πέρασαν, από τη γέννηση του Θείου Βρέφους στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, η παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων» ξεδιπλώνει ιστορικά, όσο και επιστημονικά δεδομένα μέσα από ένα ιδιαίτερο μουσικό και οπτικό θέαμα και γεμίζει το χώρο με έναν «αέρα» παιδικής αθωότητας και συναισθήματα, που θα συγκινήσουν τις ψυχές όλων.

Η παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων», την οποία ευγενικά διέθεσε το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου στο ΝΟΗΣΙΣ, δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και υπογράφεται από τους συνεργάτες του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Παναγιώτη Σιμόπουλου, μουσική του Μπάμπη Μπλαζουδάκη και αφήγηση των Χρήστου Σιμαρδάνη και Κώστα Σεραφειμίδη. Τα 40 λεπτά της εικονικής τρισδιάστατης πραγματικότητας δημιουργήθηκαν από τους Γιάννη Βαμβακά και Σωτήρη Μπενέκο, ενώ την επιμέλεια του ήχου είχε ο Τάσος Κατσάρης. Στο μουσικό μέρος συνετέλεσαν η σοπράνο Μαρία Κλεινάκη, σόλο τσέλο και κρητική λύρα έπαιξε η Susan Helen Norton, τραγούδησαν οι μικροί μας φίλοι Χάρης, Λίλιαν και Αλέξανδρος Μπλαζουδάκης, καθώς επίσης και οι Νώντας και Κατερίνα Μεγαπάνου. Την επιστημονική επιμέλεια είχε ο Διονύσης Σιμόπουλος, την Τεχνική Διεύθυνση ο Μάνος Κιτσώνας και τον προγραμματισμό των υπολογιστικών συστημάτων έκαναν οι τεχνικοί του Πλανηταρίου Φίλιππος Λούβαρης, Γιώργος Μαυρίκος και Χρήστος Χριστογιώργος.

Πληροφορίες για τις ώρες προβολών μπορείτε να βρείτε στο πρόγραμμα προβολών του ΝΟΗΣΙΣ και στο τηλέφωνο 2310 483000.



Σαν σήμερα

18 Νοεμβρίου
Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας

Γεγονότα

1095: Αρχίζει η Σύνοδος του Κλερμόν, με πρωτοβουλία του Πάπα Ουρβανού Β', η οποία έδωσε το πράσινο φως στην Πρώτη Σταυροφορία.

1307: Ο θρυλικός ελβετός πατριώτης Γουλιέλμος Τέλος σημαδεύει με το τόξο του και από απόσταση 50 μέτρων πετυχαίνει το μήλο στο κεφάλι του γιου του, κερδίζοντας το στοίχημα που είχε βάλει με τον αυστριακό κατοχικό διοικητή Χέρμαν Γκέσλερ.

1902: Τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου ακολουθεί κυβερνητική αστάθεια και συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο μεγάλων παρατάξεων, Δεληγιαννικών και Θεοτοκικών. («Σανιδικά»)

1916: Απόβαση συμμαχικών αγημάτων στο Φάληρο και συγκρούσεις με τον ελληνικό στρατό. («Νοεμβριανά»)

1928: Παρουσιάζεται στη Νέα Υόρκη η πρώτη ομιλούσα ταινία με ήρωα τον διάσημο ήρωα κινουμένων σχεδίων Μίκυ Μάους. Πρόκειται για την οκτάλεπτη ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ «Steamboat Willie» («Το Ατμόπλοιο Γουίλι»).

1964: Στο αίμα πνίγεται ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας από αντιστασιακούς το 1942. Έκρηξη στον χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.


Γεννησεις
1901: Τζορτζ Γκάλοπ, αμερικανός στατιστικολόγος και δημοσκόπος, ιδρυτής της επιστημονικής δημοσκόπησης, με την οποία ταύτισε το όνομά του. [θαν. 27/7/1984]

1906: Σερ Άλεκ Ισιγκόνις, ελληνικής καταγωγής βρετανός που σχεδίασε το αυτοκίνητο Mini Cooper. [θαν. 2/10/1988]

1934: Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας από τη Θάσο. («Ζήτα»)


Θανατοι
1922: Μαρσέλ Προυστ, γάλλος συγγραφέας. («Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο») [γεν. 10/7/1871]

1962: Νιλς Μπορ, δανός πυρηνικός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ το 1922. [γεν. 7/10/1985]

1985: Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας, σημαντικός συνθέτης και ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού. [γεν. 1903]



Το Βρετανικό Βασιλικό οικογενειακό δέντρο

Προχθές ανακοινώθηκε ο αρραβώνας του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της συντρόφου του Κειτ Μίντλετον.
Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία έναν λαμπερό βασιλικό γάμο μέσα στο 2011 το πιθανότερο είναι ο γάμος να γίνει το καλοκαίρι.
Ας θυμηθούμε λοιπόν πως διαμορφώνεται το Βρετανικό Βασιλικό οικογενειακό δέντρο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr/lifestyle/arthro/75972/to-vasiliko-oikogeneiako-dedro/

Η Πετρούλα έγινε tattoo artist

Στούντιο με τατουάζ άνοιξε η Πετρούλα Κωστίδου.

Το μαγαζί άνοιξε εδώ και λίγους μήνες, η δουλειά πάει καλά και όπως λέει η ίδια είναι αρκετά ευχαριστημένη με τη νέα της ενασχόληση. «Βαράω κι εγώ τατουάζ, έχω σταθερό χέρι και φτιάχνω συνήθως λουλούδια και αστέρια», είπε η Πετρούλα, που πάντα βρίσκει τον τρόπο να κάνει κάτι καινούριο.


Πηγή:http://www.newsday.gr/article/3034/e-petroula-egine-tattoo-artist

69 προσαγωγές στην πορεία του Πολυτεχνείου

Συνολικά 69 άτομα προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, 23 εξ αυτών κρατούνται και θα οδηγηθούν αύριο Πέμπτη στον εισαγγελέα.

Πηγή:Naftemporiki

Xάρτινο αεροπλάνο εξερεύνησε το διάστημα

Ένα χάρτινο αεροπλάνο κατάφερε όχι μόνο να πετάξει αλλά και να εξασφαλίσει απίστευτες φωτογραφίες από τα σύνορα του πλανήτη μας.

Το αεροπλάνο «Realesd aircraft paper»είναι ένα πρότζεκτ που δημιούργησαν τρεις εξερευνητές του διαστήματος. Το χάρτινο αεροπλάνο ξεκίνησε το ταξίδι του στις 28 Οκτωβρίου και τράβηξε φωτογραφίες από το διάστημα.

Η πτήση αεροπλάνου έγινε με ένα μπαλόνι ηλίου. Ένα τέτοιο αεροπλάνο για να φτιαχτεί στοίχησε μόνο 13 χιλιάδες δολάρια και οι δημιουργοί του δηλώνουν πολύ ενθουσιασμένοι από τις φωτογραφίες που εξασφάλισαν.

Πηγή:http://www.newsday.gr/article/3041/xartino-aeroplano-exereunese-diastema

Άγριο ψαλίδι μετά τα Χριστούγεννα

Απέρριψαν οι Βρυξέλλες την πρόταση της Ελλάδας για επιμερισμό της επιβάρυνσης ,από την αναθεώρηση - μαμούθ του περσινού ελλείμματος στα προσεχή δύο ή τρία χρόνια. Συνεπώς, η χώρα μας υποχρεούται να λάβει εντός του 2011 όλα τα πρόσθετα μέτρα, ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σε δήλωσή του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικρότησε την κατεύθυνση αυτή και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες των πρόσθετων μέτρων που θα λάβει στον προϋπολογισμό του 2011, αλλά και στο αναθεωρημένο μνημόνιο συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα που πρέπει να εξοικονομήσει η χώρα μας θα προέλθουν από τους μισθούς στις ΔΕΚΟ, τις δαπάνες υγείας, αλλά και από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που, πιθανότατα, δε θα ανανεωθούν.
Στο πακέτο μέτρων, τα οποία θα ληφθούν, περιλαμβάνεται και η μείωση των δαπανών των υπουργείων έως και 20%, όπως και η εξίσωση του ειδικού φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριμένα για τις ΔΕΚΟ, μετά από συμφωνία με την Τρόικα, προβλέπεται «ψαλίδι» 1 δισ. το οποίο θα προέλθει από μείωση αποδοχών έως και 40%, αλλά και μείωση επιχορηγήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο θα δουν περίπου 30.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που δε θα ανανεωθούν.

Τέλος, μεγάλες θα είναι οι περικοπές στις δαπάνες των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη.


Πηγή:http://www.newsday.gr/article/3027/agrio-psalidi-meta-ta-hristougenna-video