Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

"Οινάμπελος Κολινδρού",«Πιερία Ερατεινή»

Η αναγέννηση μιας περιοχής

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΚΡΗ

Ο νομός Πιερίας είναι γνωστός για πολλά πράγματα, όχι πάντως για το κρασί του.
Όμως, δύο σχετικώς πρόσφατες ειδήσεις αλλάζουν άρδην τα δεδομένα.
Στις αρχές του 2008 είχε αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστό πως μια εξέχουσα προσωπικότητα της ελληνικής οινικής σκηνής έχει επενδύσει στην περιοχή.
Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς εγκρίθηκε ο τοπικός οίνος Πιερίας.
Μια επίσκεψη στα μέσα Δεκεμβρίου ήταν αρκετή για να διαπιστωθεί πως ο νομός μπαίνει για τα καλά στον οινικό χάρτη και στο μέλλον θα αποσπά συστηματικά την προσοχή μας.
Ο Παύλος Αργυρόπουλος δεν έχει ανάγκη ιδιαιτέρων συστάσεων.
Ως διευθυντής οινολογικού της Ε. Τσάνταλης, επί πολλά χρόνια, έχει σημαδέψει καθοριστικά την πορεία του ελληνικού κρασιού και απολαμβάνει πλέον το σεβασμό πολλών και κυρίως των συναδέλφων του.
Μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία, οι οινικές του αναζητήσεις τον έφεραν
στην Πιερία και με τη συνεργασία του εκλεκτού του συνεργάτη οινολόγου Ανδρέα Πάντου,
έχουν ήδη ξεκινήσει την αποκατάσταση της αμπελοοινικής ιστορίας της περιοχής του
Κολινδρού.
Η νέα εταιρεία Οινάμπελος Κολινδρού με το διακριτικό τίτλο «Πιερία Ερατεινή» είναι ο φορέας του εγχειρήματος.
Ταυτοχρόνως, η μεγάλη γνώση του ελληνικού αμπελώνα και η εμπειρία του έχουν οδηγήσει τον κ. Αργυρόπουλο και σε ένα άλλο εξίσου φιλόδοξο σχέδιο.
Πρόκειται για την Blink Wines,μια ακόμα νέα εταιρεία που κλείνει πονηράτο μάτι στο μέλλον.

«Τοπίον άξιον θέας»
Μόνον αυτό θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς παρατηρώντας το τοπίο γύρω από τους αμπελώνες της Πιερίας Ερατεινής.
Ούτε δύο χιλιόμετρα νότια – νοτιοανατολικά του Κολινδρού, περιμετρικά
της γυναικείας μονής του Αγίου Αθανασίου αναπτύσσονται σταδιακά οι αμπελώνες και η θέα από εκεί είναι ευρεία και εκτενής, περιλαμβάνοντας τον Όλυμπο, τα Πιέρια, τον Θερμαϊκό,τη Χαλκιδική και στο βάθος τον Άθω.
Το εγγύς τοπίο είναι απλώς... τοσκανέζικο!
Η περιοχή είναι από παλιά γνωστή ως «σανατόριο» της Θεσσαλονίκης και το σύγχρονο προπονητικό αθλητικό κέντρο που βρίσκεται ανάμεσα στο σημείο και την κωμόπολη του Κολινδρού το πιστοποιεί.
Διάσημα είναι και τα κεράσια Κολινδρού – Καταχά.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως η περιοχή είχε στο παρελθόν πολλά αμπέλια και ήταν ο βασικός τροφοδότης κρασιού της Θεσσαλονίκης, πολύ πριν καταλάβει αυτήν τη θέση η Νάουσα.
Τρεις είναι οι συντελεστές του εγχειρήματος και μέτοχοι της εταιρείας: εκτός τους Παύλο Αργυρόπουλο και Ανδρέα Πάντο, συμμετέχει και ο εκ Κολινδρού Στέλιος Πυρπύλης,
επίσης με σπουδές οινολογίας και ασχολούμενος επιτυχώς με το εμπόριο.
Η ιστορία ξεκινά με ένα μικρό αμπέλι 8 στρεμμάτων, που από το 1998 κατέχει ο κ.
Πάντος στην περιοχή, η οποία έδωσε τα πρώτα δείγματα του δυναμικού της.
Η παραγωγή του θα βγει σε λίγους μήνες στην αγορά.
Η μελέτη των εδαφών (αμμώδη – αμμοαργιλώδη), το υψηλό υδατικό δυναμικό (αν και υπήρξαν προβλήματα τα δύο τελευταία χρόνια) και γενικώς όλες οι παράμετροι δίνουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή πολύ καλού κρασιού και... ο κύβος ερρίφθη.
Εδώ και τρία χρόνια, 4 αμπελοτεμάχια 100 συνολικά στρεμμάτων είναι φυτεμένα, την
άνοιξη θα φυτευτεί άλλο ένα των 30 στρεμμάτων και σε πέντε χρόνια ο συνολικός αριθμός στρεμμάτων θα φτάνει τα 250 περίπου.
Ασύρτικο, μαλαγουζιά, μοσχάτο λευκό και επιλεγμένοι κλώνοι σαρντονέ είναι οι λευκές ποικιλίες, στη βόρεια πλευρά του λόφου.
Ξινόμαυρο, κολινδρινό, καμπερνέ σοβινιόν και σιρά οι ερυθρές, στη νότια πλευρά, ενώ υπάρχει πρόθεση ενασχόλησης και με το πινό νουάρ.
Το κολινδρινό (ή γιαννιτσιώτικο) είναι ποικιλία της περιοχής, δίνει μεγάλο, αραιόρωγο, αλλά πολύ μικρόρωγο σταφύλι, όλο πέτσα και κουκούτσι.
Είναι στυφό, πικρό, με μέτριο αλκοόλ και προσφέρει κυρίως στη δομή του κρασιού.
Μέσα σε κάθε αμπελοτεμάχιο υπάρχει και μια δρυς και προγραμματίζεται η φύτευση
κυπαρισσιών, που θα δώσουν επιπλέον χρώμα στο τοπίο.
Πριν τις φυτεύσεις έγιναν ενδελεχείς έλεγχοι εδαφών, επιλογή υποκείμενων
κλώνων, αποστάσεων φύτευσης και επιλογή διαμόρφωσης από γαλλικό εργαστήριο και
βαθιά άροση, αλλά όχι πότισμα, ώστε η ρίζα να πάει βαθιά.
Στη συνέχεια φυτεύτηκαν 400 φυτά ανά στρέμμα, με υψηλή διαμόρφωση κορμού και μονόπλευρο προς την ανηφόρα κορδόνι σε όλα τα αμπέλια.
Στο πρόγραμμα είναι η εγκατάσταση συστήματος στάγδην άρδευσης.
Η καλλιέργεια, βοηθούντος και του «λυμπιάτη», του νοτιοδυτικού ανέμου που έρχεται από
τον Όλυμπο και ρυθμίζει θερμοκρασία και υγρασία, είναι απολύτως βιολογική με πιστο-
ποίηση της Δηω.
Συνεργάτης αμπελουργίας είναι ο Γιώργος Γερμάνης και προμηθευτής τα Φυτώρια Αμπέλου Μπακασιέτα.
Η μελέτη του οινοποιείου έχει ολοκληρωθεί.
Θα εγκατασταθεί στη βόρεια πλευρά του λόφου, στις παρυφές των αμπελιών.
Προβλέπεται υπόγειο στο μεγαλύτερο τμήμα του και το μικρό τμήμα που προεξέχει στρέφεται προς το βοριά, αποφεύγοντας την υψηλή ηλιακή ακτινοβολία.
Η βιοκλιματική λειτουργία, με εξοικονόμηση ενέργειας και η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση της βαρύτητας είναι βασικά στοιχεία του σχεδιασμού, ο οποίος εκμεταλλεύεται την κλίση του εδάφους.
Με συνολικό εμβαδόν περί τα 2000 τ.μ.,το οινοποιείο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα,
με το ανώτερο να περιλαμβάνει την παραλαβή σταφυλιού και τις αρχικές επεξεργασίες,
το μεσαίο την οινοποίηση και το κατώτερο τον οινώνα (κελάρι).
Εννοείται ότι προβλέπονται χώροι υποδοχής και πλήρης επισκεψιμότητα.
Έχει επίσης υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση με τον αναπτυξιακό νόμο.
Με την έγκρισή του η έναρξη κατασκευής θα είναι άμεση.
Σε όλα τα κρασιά που προγραμματίζονται θα επιδιωχθεί η ανάδειξη του ιδιαίτερου τερουάρ της περιοχής.
Στα λευκά η επιδίωξη είναι η ευχάριστη μεν αίσθηση, αλλά και η αντοχή στο χρόνο.
Το χαρμάνι του ασύρτικου με το σαρντονέ, που δεν έχει δοκιμαστεί ιδιαίτερα έως τώρα, αλλά και το ασύρτικο με τα αρωματικά χαρακτηριστικά της μαλαγουζιάς θα δίνουν τα ξηρά κρασιά.
Για το μοσχάτο προβλέπονται οίνοι φυσικώς ή φυσικά γλυκείς, αλλά και αφρώδεις.
Στα ερυθρά η πυκνότητα και η φινέτσα είναι η βασική επιδίωξη.
Ο πλούσιος αλλά βατός χαρακτήρας του σιρά αναμένεται να δώσει μια ελληνική εκδοχή του
μοντέρνου κρασιού.
Η ίδια μοντέρνα οινοποίηση επιφυλάσσεται για το ξινόμαυρο, στο οποίο ο κ. Αργυρόπουλος έχει κάνει πολλά πειράματα, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.
Κρασιά μεγάλης δυνατότητας παλαίωσης, ασισμένα τόσο στο καμπερνέ σοβινιόν όσο
και στο ξινόμαυρο είναι μέρος του προγραμματισμού.
Το πρώτο δείγμα, που λίγοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στο μαραθώνιο ερυθρών της κάβας Λίθοινο τον Νοέμβριο, θα λέγαμε πως προδιαγράφει το στυλ ως Αμαρόνε.
Με 90% σιρά και 10% κολινδρινό, το κρασί αυτό θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο σε 3.000
φιάλες, με ένα άκρως προκλητικό όνομα, που υπερβαίνει τα καθιερωμένα.

"Κλείνει μάτι στο μέλλον"
Η εταιρεία Blink Wines ιδρύθηκε στις αρχές του 2008 και εδρεύει στην Κερασιά Μηχανιώνας στο νομό Θεσσαλονίκης.
Μέτοχοι οι τρεις της Οινάμπελος Κολινδρού συν τις δύο κόρες του κ. Αργυρόπουλου, Φανή και Χλόη, οι οποίες κάνουν μεταπτυχιακά οινολογίας και μάρκετινγκ οίνου.
Το όνομά της Blink είναι δηλωτικό των στόχων της.
Κλείνει το μάτι στο μέλλον και λέει πάμε παραπέρα για το νέο, το διαφορετικό.
Βασική ιδέα η «άλλη» προσέγγιση και αξιοποίηση του ελληνικού αμπελώνα.
Το πρώτο προϊόν της, το αφρώδες «Blink Zibibo», είναι ήδη στην αγορά (βλ. «Νέες
κυκλοφορίες» Αμπελοτοπι #51).
Το μοσχάτο Αλεξανδρείας επελέγη ως πρώτο, γιατί υπήρχε 20ετής πείρα και γνώση κάθε αμπελοτοπιού τής Λήμνου, αλλά και αναβάθμιση της πρώτης ύλης ως αποτέλεσμα της εδώ και 10 χρόνια βιολογικής γεωργίας.
Η διαδικασία παραγωγής του κρασιού είναι πλέον γνωστή, αλλά στόχος είναι να αναπτυχθούν οι υποδομές ώστε να ολοκληρώνεται στη Λήμνο.
Η προσέγγιση άλλων περιοχών και ποικιλιών, με προτεραιότητα μεν τις ελληνικές ποικιλίες, αλλά όχι μόνο, δεν αφορά αποκλειστικώς αφρώδεις οίνους, αλλά και πολλούς άλλους τύπους.
Μια σχετική συζήτηση με τους κ. Αργυρόπουλο και Πάντο ήταν άκρως γοητευτική
και αν έστω και μέρος των στόχων επιτευχθεί,οι φίλοι του κρασιού θα βρεθούν προ ευχάριστων εκπλήξεων.



Το κείμενο είνι από το περιοδιοκό "ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ"
Του Ιανουαρίου 2009...