Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Κάνε τις εκλογές... ριάλιτι!

Και ξαφνικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς σήμανε συναγερμός! Το «ραβασάκι» της AGB που έφτασε σχεδόν αξημέρωτα Δευτέρας, έβαλε φωτιά στα στελέχη επιβεβαιώνοντας τους φόβους τους. Οι τηλεθεατές γύρισαν και αυτή την Κυριακή την πλάτη, στις δαπανηρές εκλογικές βραδιές που παρουσίασαν τα «πρώτα βιολιά» της τηλεοπτικής ενημερωτικής «πιάτσας» και προτίμησαν... ταινίες και ριάλιτι! Αν πριν από λίγα μόλις χρόνια, κάποιος υποστήριζε ότι η μετάδοση και η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ακόμη και των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ξεπερνούσε μόλις και μετά βίας το 15% στο Mega, ή θα καταπόντιζε σε μονοψήφια ποσοστά τηλεθέασης τον ΑΝΤ1, θα τον έλεγαν το λιγότερο τρελό. Όμως τελικά, η τηλεοπτική πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο τρελή κι από τις πιο... παρανοϊκές σκέψεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Ή μήπως όχι;

Η εύκολη εξήγηση, αυτή που ίσως διαβάσεις ή ακούσεις όλη μέρα σήμερα, είναι ότι οι συγκεκριμένες εκλογές δεν είχαν ούτως ή άλλως έντονο ενδιαφέρον κι αυτό φάνηκε και από τα μεγάλα ποσοστά αποχής, από τον πρώτο κιόλας γύρο. Όμως, ακριβώς εδώ βρίσκεται καλά κρυμμένη και η... «παγίδα» για όσους επιχειρήσουν να συνδέσουν την εκλογική με την... τηλεοπτική αποχή. Οι τηλεθεατές και κυρίως οι νέοι, έριξαν... μαύρο στις εκλογικές εκπομπές γιατί πολύ απλά δεν τους αφορούν τηλεοπτικά, σαν θέαμα δηλαδή. Είναι τόσο ξεπερασμένες τηλεοπτικά αυτές οι εκπομπές, που θυμίζουν... ραδιοφωνική μετάδοση του Ε.Ι.Ρ. στην εποχή της... τρισδιάστατης ψηφιακής εικόνας! Από τη μια οι μεγαλόσχημοι τηλεδημοσιογράφοι, όχι μόνο «στιγματισμένοι» λιγότερο ή περισσότερο κομματικά, αλλά και δίχως καμία προσπάθεια να το κρύψουν. Από την άλλη οι εκπρόσωποι των κομμάτων, να δείχνουν έντονα ότι ζουν τελικά σ' ένα δικό τους εντελώς «αλλού’ κόσμο, με τις «τηλεκόντρες» τους τόσο αναμενόμενες, που μοιάζουν παιδιάστικες στην εποχή που τηλεοπτικά δεν μας λέει πλέον τίποτα ούτε καν το «ξεκατίνιασμα» του Θεοφάνους με τον Μουρατίδη στο Χ-Factor! Και το σκηνικό να συμπληρώνουν και διάφορες τηλεπερσόνες, ηθοποιοί, συγγραφείς και τραγουδιστές, που στα λίγα λεπτά τηλεοπτικού «αέρα» που τους αναλογεί στις εκλογικές εκπομπές, αναλώνονται απλώς στο να «ακυρώνουν» σχεδόν λαϊκίστικα, όλο το πολιτικό σύστημα, γιατί πιστεύουν ότι γι αυτό τους φώναξαν και κάτι τέτοιο είναι (ακόμη) trendy!

Θλίψη...

Γιατί λοιπόν ο τηλεθεατής να... φάει κυριολεκτικά στη μάπα την εκλογική τηλε-βραδιά; Ούτως ή άλλως, αν κάποιος θέλει να ενημερωθεί άμεσα και εξειδικευμένα ακόμη και για το πιο μικρό χωριουδάκι και τα εκλογικά του αποτελέσματα, με ένα κλικ στο ίντερνετ έχει την πληροφορία στο λεπτό. Ο μόνος λοιπόν λόγος που ίσως κάποιος επέλεγε πλέον να δει τις εκπομπές των εκλογικών αποτελεσμάτων, θα ήταν λόγος αμειγώς τηλεοπτικός. Θα έπρεπε δηλαδή να υπάρχει θέαμα, να γινόταν είτε ας πούμε με αρκετή δόση ψυχαγωγίας, είτε με αρκετή δόση σασπένς και ριάλιτι. Φαντάσου δηλαδή τι θα γινόταν αν τα εκλογικά αποτελέσματα τα παρακολουθούσες μέσα από ένα έκτακτο «τσαντίρι» του Λάκη Λαζόπουλου. Η αν έβλεπες διατεθειμένους τους ίδιους τους υποψήφιους να κάνουν... ριάλιτι την εκλογική βραδιά, βάζοντας κάμερες στα γραφεία τους, που θα μετέδιδαν ζωντανά τις αντιδράσεις τους τη στιγμή των αποτελεσμάτων. Αν όλο αυτό μοιάζει... τρελό, σκέψου απλά τα όσα έγραφα στην αρχή. Τρελό έμοιαζε και πριν από λίγα χρόνια το ενδεχόμενο να μην παρακολουθεί σύσσωμο το τηλεοπτικό κοινό τα εκλογικά αποτελέσματα. Κι όμως, συνέβη!

Θέμης Μάλλης

Πηγή:http://www.newsday.gr/blog/2655/kane-tis-ekloges-rialiti