Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ύστατη προσπάθεια για να μην πωληθεί η ΕΒΖ


Η μη πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η στήριξη της υφιστάμενης διοίκησης και της τευτλοκαλλιέργειας, ήταν μερικές από τις προτάσεις που ακούσθηκαν στη σύσκεψη για την σωτηρία της ΕΒΖ, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας στη Βέροια, παρουσία των βουλευτών Λίτσας Αμανατίδου του ΣΥΡΙΖΑ, του Άγγελου Τζέκη από το ΚΚΕ, των βουλευτών Ημαθίας Τάσου Σιδηρόπουλου, Θανάση Γικόνογλου και Άγγελου Τόλκα του ΠΑΣΟΚ και του Μιχάλη Χαλκίδη της ΝΔ, του δημάρχου Αλεξάνδρειας Φώτη Δημητριάδη, εκπροσώπων φορέων και εργαζομένων της ΕΒΖ τόσο από την Ημαθία όσο και από άλλους νομούς και των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Πλατέος.
«Δεν ήρθαμε εδώ για μνημόσυνο»

Στην αρχή της σύσκεψης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας πήρε το λόγο και είπε πως η απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος να απεμπλακεί από το 82% των μετοχών της από την ΕΒΖ, ήταν κεραυνός εν αιθρία. Μίλησε για τα «τοκογλυφικά», όπως τα χαρακτήρισε επιτόκια των 10 και 11% τα οποία έπαιρνε από δάνεια της ΕΒΖ που ήταν μια επιχείρηση με μεγάλα κέρδη, ενώ μόνο τα τελευταία χρόνια παρουσίασε ζημίες.

«Εδώ δεν ήρθαμε για μνημόσυνο. Έχει συντελεστεί ένα «έγκλημα» με τη ζάχαρη από το 2006 με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και την απαξίωση των ζαχαρουργείων. Δεν είμαστε θιασώτες του να σωθεί μόνο ο κρατικός χαρακτήρας της ΕΒΖ. Θέλουμε να λειτουργήσει και να καλλιεργήσουν οι αγρότες ακόμη και εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας όπως παντζάρια», είπε χαρακτηριστικά

Ο κ. Ουσουλτζόγλου είπε επίσης πως τα εργοστάσια της ΕΒΖ έχουν συγκεκριμένα προνόμια που πρέπει να αξιοποιηθούν, μίλησε για την «συμβολαιακή» γεωργία αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο «κομματικοί κολαούζοι» όπως είπε, ήταν στην διεύθυνση της ΕΒΖ. «Δεν θα ήταν σε αυτά τα χάλια αν στο τιμόνι υπήρχαν ικανοί μάνατζερ που θα αξιοποιούσαν το έμπειρο προσωπικό», είπε. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου μάλιστα έφερε το παράδειγμα της Βραζιλίας, μιας τριτοκοσμικής όπως είπε χώρας, στην οποία όμως το 80% των αυτοκινήτων κινείται με βιοκαύσιμα, με οινόπνευμα που παράγουν τα ζαχαροκάλαμα.



Πρώτος πήρε το λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ κ. Χαραλάμπους. Είπε πως η πώληση των μετοχών της ΑΤΕ είναι απόφασή της εδώ και αρκετούς μήνες διότι πρέπει να απεμπλακεί από ότι έχει σχέση με βιομηχανίες. Δήλωσε επίσης πως όλον αυτό τον καιρό η βιομηχανία λειτουργεί κανονικά, «εμείς θα τηρήσουμε όλες μας τις υποχρεώσεις στους εργαζομένους», τόνισε.

«Έπεσε η ψυχολογία των αγροτών»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη φετινή μειωμένη παραγωγή, κάτι που όπως είπε έριξε την ψυχολογία των αγροτών, παρότι οι τιμές στα τεύτλα όπως είπε είναι οι ίδιες με την περυσινή χρονιά και η ΕΒΖ χορήγησε έκπτωση της τάξεως του 20% στην πώληση σπόρων και φυτοφαρμάκων, για να ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών. «Σας δηλώνω επίσης πως την επόμενη χρονιά η τευτλοκαλλιέργεια μπαίνει στην ολοκληρωμένη διαχείριση», δήλωσε. Ο κ. Χαραλάμπους ανέλυσε στη συνέχεια την πορεία των προηγούμενων χρόνων, λέγοντας πως υπήρξε μια τιτάνια προσπάθεια της νυν διοίκηση να παραμείνει η επιχείρηση ζωντανή. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του Τάσου Σιδηρόπουλου είπε πως υπήρξε δραστική μείωση των ελλειμμάτων τα δυο τελευταία χρόνια.

«Στόχος να παραμείνει το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς»

«Σας συγχαίρω για τη μείωση των ελλειμμάτων» είπε ο κ. Σιδηρόπουλος, τονίζοντας πως τώρα υπάρχει σωστή διαχείριση. Απαντώντας στον κ. Ουσουλτζόγλου είπε πως υπάρχουν και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν λόγω κακοδιαχείρισης. Υπενθύμισε πως μέχρι τώρα η ΕΒΖ παράγει μόνο τη μισή ζάχαρη από τις δυνατότητες που έχει, θέλοντας να δείξει πως η ΕΒΖ έχει παρόν και μέλλον. Είπε πως η ΑΤΕ είναι υποχρεωμένη να απαλλαγεί από όλες τις θυγατρικές της και αυτό το επέβαλλε η Ε.Ε. «Στόχος μας είναι να παραμείνει η ΕΒΖ στο ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς, να κρατηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της και να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σκανδαλίδη για να ξεκαθαριστεί και πολιτικά το μέλλον της ΕΒΖ», είπε.


Βέτο για να μην σταματήσει η τευτλοκαλλιέργεια

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ Μανόλης Λαγογιάννης μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο η ΑΤΕ «απομυζούσε» χρήματα από την ΕΒΖ και κατηγόρησε την τωρινή διοίκηση της ΕΒΖ πως επιθυμεί την πώλησή της. Ο πρόεδρος των εργαζομένων του εργοστασίου στο Πλατύ Σταύρος Κανσίζογλου, μίλησε για τα απαγορευτικά επιτόκια της ΑΤΕ και ζήτησε την δέσμευση όλων των παρευρισκομένων να βάλουν βέτο για να μην σταματήσει η τευτλοκαλλιέργεια.

Ο Άγγελος Τόλκας είπε πως η επιχείρηση δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να έχει ζημίες. «Πρέπει να παλέψουμε όλοι για να κρατήσουμε τη ζάχαρη στη χώρα μας έτσι ώστε να καλλιεργείται από τους αγρότες, να στηριχθεί πάση θυσία η παραγωγική διαδικασία» είπε.

«Δεν συναινώ στο ξεπούλημα της ΑΤΕ»


Ο Μιχάλης Χαλκίδης χαρακτήρισε αντιφατικά τα όσα είπε ο κ. Χαραλάμπους, καθώς όπως είπε αν τα ελλείμματα της βιομηχανίας συνεχίσουν να μειώνονται, τις επόμενες χρονιές η ΕΒΖ θα έχει θετικό πρόσημο και άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος πώλησής της. «Όταν μιλάμε για ΑΤΕ μιλάμε για την κυβέρνηση», είπε δηλώνοντας πως ο ίδιος δεν θα ψηφίσει στη βουλή πρόταση για πώληση της ΕΒΖ. Ζήτησε μάλιστα να πράξουν το ίδιο και όλοι οι βουλευτές Ημαθίας ανεξαρτήτου κόμματος.

Διαχρονικό χαρακτήρισε το ζήτημα ο Άγγελος Τζέκης, υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ του 2006 αποφασίστηκε η μείωση της ποσόστωσης ζάχαρης με αποτέλεσμα να «περισσεύουν» εργοστάσια. Χαρακτήρισε βαθιά πολιτικό το ζήτημα, ενώ έφερε ως παράδειγμα ιδιωτικών επιχειρήσεων που έκλεισαν, τις επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας. Πρότεινε η ΕΒΖ να συνεχίσει να έχει τον “κρατικοσυνεταιριστικό” της χαρακτήρα.

«Όχι στο ξεπούλημα»

«Όχι στο ξεπούλημα της ΕΒΖ» είπε η κ. Αμανατίδου η οποία τόνισε πως η βιομηχανία πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο». Τέλος, ο πρόεδρος των τευτλοξεαγωγέων Νίκος Λιολιόπουλος εξέφρασε την άποψη πως ο τρόπος λειτουργίας της ΕΒΖ δεν είναι σωστός, μίλησε για κακοδιαχείριση και ευνοιοκρατία. Είπε μάλιστα πως οι εργαζόμενοι στη Λάρισα δεν δουλεύουν και πληρώνονται, ενώ τόνισε πως δεν ενδιαφέρει αν θα πουληθεί ή όχι η ΕΒΖ αλλά να στηριχθεί η τευτλοκαλλιέργεια.


http://www.maknews.gr