Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ε.Ε.: Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης

Η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα επιβιώσουν», εάν δεν επιλυθούν τα σημερινά δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

«Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργασθούμε συντονισμένα, για να επιτρέψουμε στην ευρωζώνη να επιβιώσει» δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε. ενώπιον του European Policy Center των Βρυξελλών.

Οι υπουργοί Οικονομικών των δεκαέξι χωρών της ευρωζώνης συναντώνται το απόγευμα στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Ειδικά το Δουβλίνο τελεί υπό την πίεση ορισμένων από τους εταίρους του, και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να δεχθεί εξωτερική οικονομική βοήθεια για τη χρηματοδότηση των τραπεζών του, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να αποφευχθεί ένα φαινόμενο επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Όμως, μέχρι στιγμής, οι ιρλανδικές Αρχές αρνούνται. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν επανέλαβε χθες το βράδυ ότι η Ιρλανδία δεν θα ζητήσει καμία οικονομική βοήθεια, διότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=204920&cid=6