Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Παραπέμφθηκαν τρεις για το Βατοπέδι

Στο Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπονται οι τρεις πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας, μετά τη μυστική ψηφοφορία επί του πορίσματος της επιτροπής, για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Στις 03:30 τα ξημερώματα, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, βάσει των οποίων διώκονται οι τρεις πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι κ.κ Θόδωρος Ρουσόπουλος (κατηγορούμενος για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και της απάτης από κοινού σε βάρος του Δημοσίου) δεν παραπέμπονται στο Δικαστικό Συμβούλιο, καθώς η πρόταση άσκησης δίωξης δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία από το σώμα.

Η δίωξη των «3» αφορά το δεύτερο μόνο σκέλος των κατηγοριών και συγκεκριμένα το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του δημοσίου για τους κ.κ. Μπασιάκο και Δούκα και το αδίκημα της συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του δημοσίου για τον κ. Κοντό.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας:

ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ψήφισαν 184 βουλευτές, έγκυρα 179, άκυρα 5 λευκά 1.

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και τρίτων εταιρειών, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 131 βουλευτές, κατά 38 και «παρών» δήλωσαν 8.

Για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ τάχθηκαν 131 βουλευτές, κατά 37 και «παρών» δήλωσαν 9

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της απάτης από κοινού σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 130, κατά 38 και «παρών» δήλωσαν 9.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Ψήφισαν 184 βουλευτές, έγκυρα 182, άκυρα 2 λευκά 2

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 139, κατά 29 και «παρών» δήλωσαν 8.

Για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 162 βουλευτές, κατά 8 και «παρών» δήλωσαν 7.

Για το αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 139, κατά 27 και «παρών» δήλωσαν 10 βουλευτές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Ψήφισαν 184, έγκυρα 181, άκυρα 3 και λευκά 1

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 134, κατά 34 και «παρών» δήλωσαν 9

Για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 155 βουλευτές, κατά 13 και «παρών» δήλωσαν 8

Για το αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 136, κατά 31 και «παρών» δήλωσαν 9

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ: Ψήφισαν 184, έγκυρα 178, άκυρα 6, λευκά 1.

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 134, κατά 34 και «παρών» δήλωσαν 8

Για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 156 βουλευτές, κατά 11 και «παρών» δήλωσαν 7

Για το αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 135, κατά 30 και «παρών» δήλωσαν 8

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ψήφισαν 184 βουλευτές, έγκυρα 179, άκυρα 5, λευκό 1

Υπέρ της παραπομπής του για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος τάχθηκαν 104 βουλευτές, κατά 54 και «παρών» δήλωσαν 20.

Αποχώρησαν Ν.Δ - ΛΑΟΣ

Λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για την παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών (Πέτρος Δούκας πρώην υφυπουργός Οικονομικών), για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ λίγο αργότερα, το ίδιο ανακοίνωσε για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, έκρινε πως η παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών, δρομολογείται, «μόνο και μόνον για να ικανοποιήσουμε κάποιους, που κακοποίησαν ιδέες στο όνομα της άσκησης κριτικής στην εξουσία και της ενημέρωσης του λαού. Θα διαπράξουμε οι ίδιοι το πιο σοβαρό ατόπημα, να δώσουμε συναδέλφους βορά στα πρωτοσέλιδα, γιατί έτσι ικανοποιείται η επιμονή κάποιων, ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι σκάνδαλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλιμακώνοντας την ένταση της ομιλίας του, ο κ. Τζαβάρας κατηγόρησε τους βουλευτές της πλειοψηφίας, πως δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά «το νόημα που μπορείτε εκ των ενόντων να σκαρώνετε».

Τα επόμενα βήματα

Σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση παραπομπής τότε θα ακολουθήσει η συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου προκύπτουν μετά από δημόσια κλήρωση στην Ολομέλεια της Βουλής και προέρχονται από τον Άρειο Πάγο, την Εισαγγελία και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Θα ακολουθήσει ανάκριση, στη συνέχεια η έκδοση βουλεύματος - που δεν επιδέχεται προσβολής - και σε περίπτωση που προκύψει παραπομπή υπουργού τότε θα συγκληθεί Ειδικό Δικαστήριο.

Τι υποστήριξαν οι πρώην υπουργοί


Αλέξανδρος ΚοντόςΓια «άδικη δίωξη, χωρίς στοιχεία, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και με άνωθεν εντολές» έκανε λόγο μιλώντας για την παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Αλέξανδρος Κοντός.

Ο πρώην υπουργός, επανέλαβε το κεντρικό επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας, πως δεν υπήρξε ζημία για το Δημόσιο συνεπεία των ανταλλαγών, όπως επίσης και ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βισθωνίδας, δεν είναι δεδομένο.

Τέλος, ο κος Κοντός δήλωσε πως «δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με οποιαδήποτε λογική παραγραφών» και πως «θα εκμεταλλευτώ όλες τις δυνατότητες της νομοθεσίας, για να αποτινάξω από πάνω μου κάθε σπίλωση».

Ως ζήτημα κομματικής εμπάθειας χαρακτήρισε την εναντίον του κίνηση δίωξης ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι κρίνεται για δύο αποφάσεις που υπέγραψε με σύμφωνη άποψη των πλέον ενδεδειγμένων οργάνων του κράτους, όπως χαρακτήρισε τα γνωμοδοτικά συμβούλια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.


Ευάγγελος Μπασιάκος«Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς προκαθορισμένο και προειλημμένο σε ένα περιβάλλον κανιβαλικής ζούγκλας», σημείωσε ο πρώην βουλευτής.

Μιλώντας για την κυριότητα της Μονής επί της λίμνης, τόνισε ότι είχε δοθεί με τις αποφάσεις των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, Δρυ και Φωτιάδη, ενώ κατηγόρησε την προανακριτική επιτροπή ότι δεν ανέμεινε τον έλεγχο της εκτίμησης της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων, «προφανώς για να υπάρχει ένα πόρισμα στην προεκλογική περίοδο»

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος αρκέστηκε στην επιστολή στην οποία αναφέρει ότι επί δύο χρόνια έχει εκφράσει τη θέση του τόσο στην Ολομέλεια όσο και στις επιτροπές και γι’ αυτό δεν έχει κάτι περισσότερο να προσθέσει. Όπως αναφέρει θα περιμένει την ανεπηρέαστη από πολιτικές σκοπιμότητες απόφαση των βουλευτών.


Πέτρος ΔούκαςΤην απόλυτη βεβαιότητα του ότι υφίσταται μία πολιτική δίωξη και ότι η όλη υπόθεση συνιστά πεδίο μικροψυχίας, εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή ο πρώην βουλευτής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας.

Η συνταγματική επιταγή, τόνισε ο πρώην υπουργός δεν δίδει λευκή επιταγή στην εκάστοτε πλειοψηφία να διώκει τους πολιτικούς της αντιπάλους, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έδωσε πλήρεις απαντήσεις για όλα, αλλά πουθενά δεν κατεγράφησαν στο πόρισμα της πλειοψηφίας.

«Είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά να διώκεται ένας υπουργός, επειδή ακολούθησε ομόφωνες αποφάσεις συνταγματικά κατοχυρωμένων οργάνων, όπως είναι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων», τόνισε ο πρώην υφυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης υπογραμμίζοντας ότι «οι απανωτές γνωμοδοτήσεις υπέρ της Μονής έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, οπότε επίσης διεγράφησαν οι επίδικες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας και οι παραλίμνιες από την κυριότητα του ελληνικού δημοσίου.

«Είναι μία πολιτική δίωξη, αφού όλες οι κατηγορίες είναι στον αέρα» είπε ο πρώην βουλευτής, συμπληρώνοντας ότι η οικογένειά του και ειδικά ο πατέρας του, πτέραρχος Γεώργιος Δούκας υπέστησαν διώξεις κατά το παρελθόν.

Στο επιχείρημα ότι το υπουργείο Πολιτισμού, είναι θεσμικά «παντελώς αμέτοχο» στην υπόθεση του
Γιώργος ΒουλγαράκηςΒατοπεδίου, στήριξε την υπερασπιστική του γραμμή, ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, υπογραμμίζοντας πως τόσο οι προκάτοχοί του, όσο και οι μετά απ' αυτόν, ενήργησαν όπως ο ίδιος.

«Δεν υπήρξε καμία παρέμβασή μου που να αφορά αλλοίωση της περιοχής από πλευράς αρχαιολογίας. Καμία ζημία του Δημοσίου και καμία διάταξη νόμου στην οποία να μπορεί να στηριχτεί οιαδήποτε παραπομπή για κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα - και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία έρευνα από την τακτική Δικαιοσύνη για κανέναν παράγοντα του υπουργείου. Δεν υπάρχουν περαιτέρω ποινικές ευθύνες, γιατί το υπουργείο δεν συνέπραξε σε καμία φάση των ανταλλαγών, και καμία πρωτοβουλία ή καθήκον, δεν μπορούσε να αναληφθεί εκ μέρους του υπουργού Πολιτισμού. Στο πόρισμα όμως της πλειοψηφίας, έκριναν πως υπήρξε παράβαση καθήκοντος», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης.

Ο πρώην υπουργός, κατηγορείται πως παρέλειψε να κινήσει την διαδικασία μεταβίβασης αρχαιολογικού χώρου στην Ουρανούπολη, παρά την παρέμβαση του επικεφαλής της τοπικής Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Ταβλάκη, που τον ενημέρωνε πως δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση, χωρίς γνωμάτευση της υπηρεσίας.

«Ειλικρινά δεν εύχομαι σε κανέναν να βρεθεί στη θέση μου. Να υποστεί ως άνθρωπος αυτό το τεράστιο πολιτικό, οικογενειακό και προσωπικό κόστος που υφίσταμαι αυτά τα δύο χρόνια, που έφτασα στο σημείο να χάσω και την μητέρα μου. Σ’ όλο αυτό το διάστημα της υπουργικής μου θητείας, προσπαθούσα να παράγω έργο ορατό, καθημερινό και μετρήσιμο και να πολιτεύομαι υπερασπιζόμενος το Σύνταγμα και τους νόμους. Έχω κάνει δημόσια την αυτοκριτική μου για πράγματα που πίκραναν τους πολίτες.

Προσωπικά, παρά την πικρία που νοιώθω, σέβομαι απόλυτα την αίθουσα αυτή, στην οποία βρίσκομαι από 29 ετών» κατέληξε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού.

Κόντρα για τις επιστολικές ψήφους

Θέμα δημιουργήθηκε με τις επιστολικές ψήφους, μετά την απόφαση του σώματος να τις κάνει δεκτές. Ανάμεσα στους ψηφίσαντες δι’ επιστολής ήταν ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές που απουσίαζαν με αποστολή στο εξωτερικό. Την απόρριψη της εκδοχής αυτής ζήτησε εκ μέρους της Ν.Δ. ο Προκόπης Παυλόπουλος με το σκεπτικό ότι η Βουλή, «σήμερα επέχει θέση δικαστικού λειτουργού και καταλήγει εάν ασκείται ποινική δίωξη ή όχι. Είναι νοητό, απόντες άνθρωποι, που δεν έχουν ακούσει, ούτε τους εισηγητές, ούτε τους απολογούμενους, να ψηφίζουν;». «Παρών» δήλωσε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Σ. Χαλβατζής ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Μπεντενιώτης, σχολίασε ότι «συζητάμε σήμερα για το πώς θα φύγει η Νέα Δημοκρατία από τη Βουλή, απομακρυνόμενη από την ευθύνη να αποφασίσει».

Η στάση των κομμάτων

Ως μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι «δεν είμαστε διατιθέμενοι να καλύψουμε κανέναν, να συγκαλύψουμε και να κουκουλώσουμε παρανομίες και ανομίες πολιτικών προσώπων, όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, όποιο αξίωμα και εάν έχουν ή είχαν» χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Τσιρώνης, την παραπομπή των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων στη Δικαιοσύνη.

Από πλευράς του, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, εστίασε στην απουσία του πορίσματος για τον διαχειριστικό έλεγχο της Μονής Βατοπεδίου και της πραγματογνωμοσύνης για την εκτίμηση της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων για να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση, έχει στήσει μια «σκευωρία», καθώς «δεν απαντήθηκε με πληρότητα, τίποτα απ’ όσα διερευνήθηκαν, ώστε να αναδειχθούν αποχρώσες ποινικές ευθύνες».

Στη γραμμή του πορίσματος του ΚΚΕ έμεινε ο εισηγητής του κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος, τασσόμενος υπέρ της παραπομπής των κ.κ. Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού, μόνον όμως για την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία, απορρίπτοντας την παραπομπή των κ.κ. Ρουσσόπουλου και Βουλγαράκη αφού, όπως σημείωσε, «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις».

Ο αγορητής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας ως «ντροπή για τον νομικό μας πολιτισμό» και συνόψισε ότι για τους κ.κ. Ρουσσόπουλο και Βουλγαράκη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταλογιστεί κάποια ευθύνη, ενώ για τους τρεις άλλους υπουργούς υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση απιστίας, πλην όμως σε κάθε περίπτωση έχει επέλθει παραγραφή και αυτό θα πρέπει να το γνωμοδοτήσει και αποφασίσει η Βουλή και όχι το Δικαστικό Συμβούλιο.

Και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Θεόδωρος Δρίτσας θεώρησε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σταθούν τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος. Δεν υπάρχουν, όπως υπογράμμισε ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος και για ηθική αυτουργία αντιστοίχως για τους κ.κ. Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσσόπουλο, ενώ αντιθέτως θα πρέπει να υπάρξει παραπομπή για τους τρεις άλλους διατελέσαντες υπουργούς για απιστία περί την υπηρεσία.

Πάντως η «μαραθώνια» διαδικασία, χαρακτηρίστηκε από ήπιους τόνους, παρότι στο τέλος των τοποθετήσεων σημειώθηκε η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.


Πηγή:http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=205480&cid=6