Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια ημέρα ποίησης με επίκεντρο τον Οδυσσέα Ελύτη


Σειρά δράσεων και εκδηλώσεων προγραμματίζονται από πολλούς φορείς με επίκεντρο τον Οδυσσέα Ελύτη, καθώς το 2011 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «Έτος Ελύτη», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή, αλλά και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Ξεχωρίζει η εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με την καμπάνια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκδήλωση που σύμφωνα με το ΕΚΕΒΙ αποβλέπει στο να μπουν στην καθημερινότητα όλων των πολιτών η ποίηση και οι ποιητές.

Χάρη σε αυτήν, στίχοι του Ελύτη, όπως «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», «Θεέ μου, τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε!», «Κάπου ανάμεσα Τρίτη και Τετάρτη πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα», θα «ταξιδεύουν» από σήμερα το πρωί και για έναν μήνα με τα ΜΜΜ (μετρό, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρένα, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ, τραμ) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη (σσ. τόπος καταγωγής του ποιητή), Ρόδο και Ζάκυνθο.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την ποίηση γιορτάζεται τα τελευταία δώδεκα χρόνια, μαζί με την Ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, με τον θεσμό να καθιερώνεται το 1999, με πρωτοβουλία της UNESCO.

Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός θέλησε με αυτόν τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Αναλυτικότερα, οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι:

ΕΚΕΒΙ
Στον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη αφιερώνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, προγραμματίζοντας σειρά εκδηλώσεων.

Σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων, το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει ποιητικές βραδιές με αναγνώσεις και συζητήσεις σε βιβλιοπωλεία. Σύγχρονοι λογοτέχνες θα διαβάσουν ποίηση του Ελύτη και θα συζητήσουν για το πολυσήμαντο έργο του, απόψε στις 19.00, στα βιβλιοπωλεία Public (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Ιωαννίνων). Θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Ρούλα Κακλαμανάκη, Ολυμπία Καράγιωργα, Γιάννης Κοντός, Ανδρέας Μήτσου, Στρατής Πασχάλης, Τζίνα Πολίτη, Λύντια Στεφάνου και Τηλέμαχος Χυτήρης.

Επιπλέον, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα μπορούν, από σήμερα και για δύο εβδομάδες, να επισκέπτονται τις ειδικά διαμορφωμένες «Ποιητικές Γωνιές» στις βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης για να διαβάσουν βιβλία του Ελύτη ή βιβλία για αυτόν, να ακούσουν τη φωνή του ποιητή να απαγγέλλει στίχους του ή να απολαύσουν μελοποιημένη ποίηση του Ελύτη σε επιλογή της συντρόφου του ποιητή, Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη
Στους χώρους του Ιδρύματος Κακογιάννη για την τρέχουσα εβδομάδα θα φιλοξενείται Έκθεση Ζωγραφικής των αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών, με θέμα «Εικονο - ποίηση».

Μέγαρο Μουσικής - Αίθουσα Ν. Σκαλκώτας
Ένα ειδικό αφιέρωμα στην αρχαία ελληνική ερωτική ποίηση, με τίτλο «Έρως ο λυσιμελής», παρουσιάζει στις 20.00 απόψε η Ευρωπαϊκή Θεατρική Ομάδα Λόγου και Τέχνης στο Μέγαρο Μουσικής.

Το ερωτικό στοιχείο θα ταξιδέψει μέσα από τους στίχους αρχαίων Ελλήνων ποιητών, όπως εκείνοι το εμπνεύστηκαν από διαφορετικές κάθε φορά καταστάσεις. Η Σαπφώ, ο Αλκμάν, ο Αρχίλοχος, ο Μελέαγρος, ο Κριναγόρας, ο Αλκαίος, ξαναζούν μέσα από σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες ηθοποιούς καθώς η Ρένα Βενιέρη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Βασίλης Οικονόμου και η Ζωή Φυτούση απαγγέλλουν τον έρωτα, ο οποίος αναδεικνύεται και με μία επιλογή από την Παλατινή ανθολογία.

Στην αφιερωματική παράσταση, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου, ο ερωτικός ποιητικός λόγος συναντά τη μελωδία, σε άσματα μεγάλων Ελλήνων συνθετών (Μ. Χατζιδάκις, Ελ. Καραΐνδρου, Δ. Παπαδημητρίου, Ι. Σπανός κ.ά.), που εκφράζουν το νοηματικό παράλληλο, μέσω της αρμόζουσας δωρικότητας.

Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ
Για έκτη συνεχή χρονιά, ο IANOS γιορτάζει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης με έναν τρόπο διαφορετικό. Συγγραφείς, μουσικοί, επιστήμονες, άνθρωποι από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού θα διαβάσουν το αγαπημένο τους ποίημα και θα σκορπίσουν ποιητικές μελωδίες απόψε στις 19:00 στο cafe του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, ενώ καθιερωμένοι και νέοι μουσικοί θα παρουσιάσουν νέες συνθέσεις μελοποιημένης ποίησης.

Στη συνέχεια, γυναίκες ποιήτριες παίρνουν τη σκυτάλη, καθώς το περιοδικό poiein.gr αφιερώνει το υπόλοιπο της βραδιάς στη γυναικεία δημιουργικότητα.

Ελληνοαμερικανική Ένωση
Ανοιχτή συζήτηση για τον Όμηρο και την προγραμματική ποίηση διοργανώνει στις 20:00, στο αμφιθέατρό της η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Με αφορμή το νέο βιβλίο του Νάνου Βαλαωρίτη «Ο Όμηρος και το Αλφάβητο», που εκδόθηκε από την Ελληνοαμερικανική Ένωση τον Δεκέμβριο του 2010, θα τεθούν ζητήματα για τη σχέση ποιήματος και γλώσσας και για το πώς λειτουργούν η έμπνευση και ο προγραμματισμός στην ποιητική δημιουργία.

Στη συζήτηση, που θα συντονίσει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Λεωνίδας - Φοίβος Κόσκος, θα συμμετάσχουν μαζί με τον Νάνο Βαλαωρίτη οι πανεπιστημιακοί Παναγιώτης Βούζης, Μαρία Κακαβούλια, Μάνος Στεφανίδης και ο συγγραφέας Δημήτρης Καλοκύρης.

Cafe Floral - πλατεία Εξαρχείων
Επίσης, η Κοινωνία των (δε)κάτων γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με δύο εκδηλώσεις στο Cafe Floral.Με τίτλο «30 έως 30» νέοι ποιητές διαμορφώνουν ένα τοπίο της νέας ποίησης με ομιλήτρια την Τιτίκα Δημητρούλια (20.00). Στις 21.30 μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων και της Κοινωνίας των (δε)κάτων διαβάζουν ποιήματά τους.

Ακόμη, για τις 31 Μαρτίου οργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Η ποίηση στην Κοινωνία των (δε)κάτων» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, όπου θα παρουσιαστούν οι συλλογές ποίησης των Μαχμούντ Νταρουίς, Τσαρλς Σίμικ, Πάνου Καπώνη και Βασίλη Μαραγκού. Θα μιλήσουν οι Παντελής Απέργης, Γιώργος Μπλάνας, Χρύσα Σπυροπούλου, Στρατής Χαβιαράς

Χώρος τέχνης Sourliboom
Η ομάδα καλλιτεχνών Sourliboom παρουσιάζει στον χώρο της (Κλεισούρας 10, 2ος όροφος), στις 18:30, έξι δράσεις με κεντρικό άξονα την ποίηση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία performance με τίτλο «Νυχτερινό ονειρικό επεισόδιο», στην οποία θα ακουστούν αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή του Τάσου Λειβαδίτη «Βιολέτες για μία εποχή», «Γιάννης Βαρβέρης - Κ.Π. Καβάφης: μια συνάντηση» (παρουσίαση: Ράνια Καταβούτα ), ένα διαδραστικό παιχνίδι με τίτλο «Αν η ποίηση είναι ….. τότε ….»: με δημιουργούς το ίδιο το κοινό, «Οδυσσέας Ελύτης: Η μαγεία του Παπαδιαμάντη» (σε παρουσίαση Σωτήρη Γάκου), «10 λεπτά με τον Γιάννη Νεγρεπόντη: δραματοποίηση ποιημάτων» και προβολή της ταινίας «Il postino» για τον Πάμπλο Νερούντα, στις 22:00.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=279014&cid=13