Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Πώς διαλέγουμε φρούτα και λαχανικά



Τα ψώνια του σπιτιού θέλουν κι αυτά την τέχνη τους! Ιδού, λοιπόν, μερικά tips που θα μας βοηθήσουν να … διαλέγουμε σωστά φρούτα και λαχανικά!

1. Ένας βασικός κανόνας λέει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι στην εποχή τους. Ένα καρπούζι τον Φεβρουάριο έχει πάρα πολλές πιθανότητες να αποδειχτεί… μάπα, όπως λέει κι ο σοφός λαός!

2. Προτιμήστε εκείνα που έχουν καλλιεργηθεί τοπικά –όσο λιγότερη απόσταση χρειάζεται να διανύσουν, τόσο πιο φρέσκα φτάνουν σ’ εσάς.

3. Ελέγξτε τα ένα-ένα. Πάντα υπάρχει πιθανότητα μέσα σ’ ένα λαχταριστό καφάσι να υπάρχουν και μερικά σάπια.

4. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά που έχουν γενικά σφιχτή σάρκα (σημάδι ότι δεν έχει αρχίσει η αποσύνθεση!) Από την άλλη, αν είναι σκληρά σαν πέτρα σημαίνει ότι είναι εντελώς άγουρα.

5. Ελέγξτε να μην έχουν χτυπήματα, στίγματα και χαρακιές.

6. Η απόλυτη ομοιομορφία και το τεράστιο μέγεθος είναι γενικά «ύποπτα». Φρούτα και λαχανικά που μοιάζουν ψεύτικα, συνήθως δεν έχουν νοστιμιά και μας βάζουν σε σκέψεις για τον τρόπο παραγωγής τους.

7. Τα λεπτόφλουδα πορτοκάλια και λεμόνια έχουν περισσότερο χυμό και είναι κατάλληλα για στύψιμο. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα τους ή να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού, προτιμάμε τα χοντρόφλουδα.

8. Για τη σαλάτα μας προτιμάμε σφιχτές ντομάτες, για σάλτσα τις ώριμες.

9. Τα αγγούρια πρέπει να μην είναι πολύ χοντρά και να έχουν βαθύ πράσινο χρώμα.

10. Τα ξερά κρεμμύδια πρέπει να είναι πολύ σφιχτά –ειδάλλως όταν τα κόψετε θα δείτε ότι το εσωτερικό τους έχει αρχίσει να σαπίζει.

11. Επιλέξτε λάχανα που είναι «βαριά» και ελέγξτε για τυχόν τρυπίτσες.

12. Τα μαρούλια πρέπει να έχουν ζωηρό χρώμα και τα φύλλα τους να μην είναι μαλακά.

13. Τα καρότα πρέπει να έχουν έντονο χρώμα, να είναι σφιχτά και απαλά –χωρίς χαραγματιές ή εξογκώματα.

14. Επιλέξτε πατάτες που δεν έχουν σκασίματα, δεν είναι μαλακές ή ζαρωμένες και δεν έχουν σημεία που έχουν πρασινίσει.

Πηγή: livesmart