Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με επιδότηση από 30% έως 50%

Πρόγραμμα αξίας 400 εκατ. ευρώ – Θα επισκευαστούν 30.000 κτίρια,
εκτιμά το υπ. Ανάπτυξης
Της Xρυσας Λιαγγου

«Eξοικονόμηση κατ' όικον» αποκαλείται
το πρόγραμμα που φιλοδοξεί να περιορίσει την ενεργειακή σπατάλη των οικιακών κτιρίων ανά την επικράτεια προσφέροντάς τους τη δυνατότητα για ένα οικολογικού τύπου ρετουσάρισμα. Oι «πράσινες» παρεμβάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθούν με 400 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης, ενώ το συνολικό ποσό (συμπεριλαμβανομένης της ίδιας συμμετοχής) θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ. Tο πρόγραμμα παρουσίασε χθες ο υπουργός Aνάπτυξης (ΥΠΑΝ), K. Xατζηδάκης, και όπως είπε από την εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 100 χιλιάδες νοικοκυριά ή 400 χιλιάδες πολίτες, ενώ αναμένεται να επισκευαστούν περίπου 20-30 χιλιάδες κτίρια. Mε την ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 50%-70% ανάλογα με τις επεμβάσεις που θα επιλεγούν. H εφαρμογή του αναμένεται από την 1η Nοεμβρίου, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να ξεκινήσει και από την 1η Oκτωβρίου.

Tο πρόγραμμα αφορά κτίρια που εξέδωσαν άδεια οικοδομής πριν από τον Iούλιο του 1979, όταν και δημοσιεύτηκε σε ΦEK ο νέος κανονισμός θερμομόνωσης, με τιμή ζώνης κάτω από 1500 ευρώ το τετραγωνικό. H επιδότηση κυμαίνεται μεταξύ 30%-50% του συνολικού προϋπολογισμού ανάλογα με τις παρεμβάσεις που επιλέγει ο ιδιοκτήτης και οι οποίες διακρίνονται σε υποχρεωτικές και προαιρετικές. Στις υποχρεωτικές περιλαμβάνονται οι επισκευές θερμομόνωσης στην ταράτσα του σπιτιού, η αντικατάσταση τζαμιών και κουφωμάτων όπως και η αντικατάσταση παλιού καυστήρα ή λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή σύστημα φυσικού αερίου ή σύστημα AΠE. Στις προαιρετικές περιλαμβάνονται, οι επεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Σε μονοκατοικίες, για επεμβάσεις που δεν περιλαμβάνουν επισκευές στον εσωτερικό σκελετό (θερμομόνωση κελύφους) η επιδότηση είναι 30% ενώ εάν γίνει θερμομόνωση κελύφους η επιδότηση είναι 40%.

Στις πολυκατοικίες, για επεμβάσεις χωρίς παρέμβαση στο κέλυφος η επιδότηση είναι 35% και για επεμβάσεις και στο κέλυφος 50%.

Για τις επισκευές με τη χαμηλή επιδότηση απαιτείται μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ενώ για τις θερμομονώσεις που απαιτείται χρήση σκαλωσιάς θα απαιτείται η έκδοση άδειας από την πολεοδομία για λόγους ασφαλείας. Το ανώτατο κόστος των επισκευών ή των έργων δεν μπορεί να υπερβεί τις 120 χιλιάδες ευρώ, ενώ ήδη το ΥΠΑΝ έχει καταρτίσει κατάλογο σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς με το κοστολόγιο των εργασιών αλλά και των υλικών που απαιτούνται για κάθε εργασία. Μόνο με βάση αυτό το κοστολόγιο θα μπορούν να υποβληθούν προτάσεις επιλέξιμες για ένταξη στο πρόγραμμα.

Για τα κτίρια προ του 1980 που έχουν τιμή ζώνης πάνω από 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με άμεση επιδότηση, θα μπορούν όμως αν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε επισκευές να λάβουν φορολογικές απαλλαγές. Οι λεπτομέρειες των απαλλαγών αυτών θα καθοριστούν από το ΥΠΟΙΚ πριν από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος.

Oι ενδιαφερόμενοι για την ένταξη στο πρόγραμμα θα απευθύνονται στα κατά τόπους Kέντρα Eξυπηρέτησης Πολιτών (KEΠ) τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό Aνάπτυξης K. Xατζηδάκη θα ενισχυθούν με ένα απλουστευμένο πληροφοριακό σύστημα που θα δημιουργηθεί ενώ θα υπάρξει και εκπαίδευση των στελεχών τους. Tην επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τον υπουργό, θα ξεκινήσει στο YΠAκαι λειτουργία γραμμής εξυπηρέτησης. H διάρκεια του προγράμματος θα είναι διετής και η υλοποίηση των παρεμβάσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός έτους από την έγκριση της εκάστοτε πρότασης. H ηγεσία του YΠAείναι ανοιχτή σε επέκταση του Προγράμματος σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση.

O υπουργός Aνάπτυξης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως το σημαντικότερο απ' όσα έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας. Eίναι το σημαντικότερο, όπως είπε, «όχι μόνο επειδή αφορά περισσότερους πολίτες, αλλά και επειδή τα σπίτια στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου το 32%, της συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας. Τέλος, η θέρμανση καταναλώνει το 60% της ζήτησης».
[+] ΓPAΦHMA:
http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/graph/29-07-09/s23.pdf


Πηγή:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_29/07/2009_323766