Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ανάγκη να αναστηθεί το όραμα της «μεγάλης Αυστραλίας»

7 Jan 2011
Της ΒΙΒΙΑΝ ΜΟΡΡΙΣ
Αύξηση του αριθμού των μεταναστών επιβάλλεται με επαναφορά του στόχου της προηγούμενης κυβέρνησης για μια «μεγάλη Αυστραλία», είναι η εκτίμηση του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Ο επιχειρηματικός χώρος μόνο χρειάζεται 180.000 μετανάστες το χρόνο προκειμένου να αντικαταστήσει εκείνους που συνταξιοδοτούνται. Αναφέρεται στη γενιά του ’50, που οδεύει ολοταχώς προς την συνταξιοδότηση και δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθεί παρά μόνο με ‘έτοιμο’ εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν στραφεί άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά - αντίθετα - αποφασίσει να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών, αυτό θα επιδράσει αρνητικά στον κρατικό προϋπολογισμό, θα χαμηλώσει το βιοτικό επίπεδο και θα αναστείλει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εκτιμά το Υπουργείο Μετανάστευσης.

Συμμερίζεται, επίσης, τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου αναφορικά με τις καθυστερήσεις που προκαλεί η γραφειοκρατία στη διαδικασία της προσέλευσης ειδικευμένων εργατών στη χώρα, γεγονός που, επίσης, έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Είναι απίστευτο, αλλά πάνω από 140.000 ειδικευμένοι μετανάστες βρίσκονται μπλεγμένοι στα γρανάζια της αυστραλιανής γραφειοκρατίας μέχρι και 28 μήνες, την ώρα που μεγάλες εταιρίες της χώρας διαμαρτύρονται για την έλλειψη ειδικευμένων εργατών, γεγονός που έχει ως συνέπεια και την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Εν τω μεταξύ, οι ειδικευμένοι εργάτες που έχουν υποβάλλει αιτήσεις για είσοδο στη χώρα απειλούν με μηνύσεις για τις καθυστερήσεις.
Ο αριθμός των ειδικευμένων μεταναστών που έρχονται στην Αυστραλία για να καλύψουν τα κενά που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού, ενδιαφέρει και την Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής Γκρέιαμ Κραχ, κάνει έκκληση για αύξηση του αριθμού της κατηγορίας αυτής των μεταναστών προκειμένου να αποφευχθεί, όπως είπε, μια γενικότερη έκρηξη αύξησης μισθών.

«Εκτιμώ ότι η έλλειψη ειδικευμένων εργατών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και αν δεν αυξηθεί ο αριθμός που δεχόμαστε απέξω, πολύ σύντομα θα παρουσιαστούν φοβερές πιέσεις για γενικότερη αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Ήδη υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικευμένων εργατών στη Βόρεια και Δυτική Αυστραλία και το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την επιτάχυνση του ρυθμού της οικονομίας δύο ταχυτήτων που αντιμετωπίζει η χώρα και όλων των θεμάτων που σχετίζονται με το φαινόμενο αυτό» είπε.

Αλλά και η πρόεδρος του οργανισμού Australian Industry Group Χέδερ Ρίντου, δήλωσε ότι η έλλειψη ειδικευμένων εργατών θα επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον και, αναπόφευκτα, θα οδηγήσει σε αύξηση των μισθών.

«Βρισκόμαστε στην αρχή του προβλήματος το οποίο θα επιδεινωθεί πολύ σύντομα και το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό. Γι’ αυτό το πώς λειτουργεί το σύστημα αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστών αλλά και τη διαδικασία της έγκρισης ή μη των αιτήσεών τους, είναι από τα βασικότερα θέματα που θα πρέπει να απασχολούν τη σημερινή κυβέρνηση».

Αναφορά στη μελέτη του Υπουργείου Μετανάστευσης γίνεται και στη δραματική πτώση του αριθμού των ξένων σπουδαστών η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζεται να δεχτεί τις συνέπειες από το χτύπημα δεκάδων χιλιάδων οργισμένων φοιτητών του εξωτερικού που βρέθηκαν μπλεγμένοι στα δίχτυα των μεταρρυθμίσεων του μεταναστευτικού συστήματος για τη μόνιμη εγκατάσταση φοιτητών στη χώρα.
Να πούμε ότι περίπου 455.000 ξένοι φοιτητές είχαν ήδη στα χέρια τους βίζα όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί σε αλλαγές, περιορίζοντας τον αριθμό των κλάδων που θα μπορούσαν να απασχοληθούν στην Αυστραλία και αναθεωρώντας τους όρους εισόδου στη χώρα.

Πριν από τις κυβερνητικές αλλαγές το ένα τρίτο των 455.000 ήλπιζαν να πάρουν άδεια μόνιμης εγκατάστασης στη χώρα. Τώρα η πλειονότητα θα αποκλειστεί. Αλλά και εκείνοι που θα περάσουν, το πιθανότερο, εκτιμάται, είναι ότι θα στραφούν αλλού, σε άλλες σχολές του εξωτερικού.

ΤΟ ‘ΘΑΨΙΜΟ’ ΕΝΟΣ ΟΡΑΜΑΤΟΣ

Τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε ειδική αναφορά του Υπουργείου Μετανάστευσης προς την κυβέρνηση, μετά την απόφαση της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ, να ‘θάψει’ το όραμα του προκατόχου της Κέβιν Ραντ, για μια ‘μεγάλη Αυστραλία’ και να προωθήσει, κατά την προεκλογική της εκστρατεία, την ιδέα της διατήρησης ενός αριθμού που δεν θα ταράξει τα πληθυσμιακά νερά.

Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, έχει ετοιμάσει, αναφορικά με τη μεταναστευτική της πολιτική, μία μελέτη προς συζήτηση, η οποία παρουσιάζει διάφορες ταχύτητες πληθυσμιακής ανάπτυξης, αποφεύγοντας εντούτοις να θέσει συγκεκριμένους στόχους.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης δηλώνει ότι δεν είναι ευκρινές ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός ‘εισαγόμενου πληθυσμού’ που θα συντείνει στη διατήρηση του ιδανικού αυστραλιανού πληθυσμού. Προειδοποίησε, εντούτοις, ότι ο αριθμός των 180.000 ειδικευμένων εργατών το χρόνο είναι απαραίτητος προκειμένου να αναπληρωθεί ο αριθμός εκείνων οι οποίοι αποχωρούν, λόγω ηλικίας, από τον εργασιακό χώρο και το εργατικό δυναμικό να αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα το χρόνο.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει, επίσης, προτροπές και από την συμβουλευτική επιτροπή με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ν.Ν.Ουαλίας Μπομπ Καρ, για μείωση του αριθμού των μεταναστών και διατήρηση της αύξησης του πληθυσμού σε επίπεδα που δεν θα διαταράξουν την ποιότητα ζωής, θα περιορίσουν την εξάπλωση των πόλεων, θα εξασφαλίσουν την επάρκεια νερού και θα μειώσουν τις στεγαστικές δαπάνες.

Πρόκειται για ένα καυτό θέμα που υποχρεώθηκε ν’ αγγίξει η Γκίλαρντ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας και τώρα προσπαθεί να κρατήσει τις απαραίτητες ισορροπίες και να αποφύγει το πολιτικό κόστος.

Πηγή:http://neoskosmos.com/news/el/node/11856