Γράφει ο Κλεισθένης.
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθήσαμε το «σίριαλ» των αλλαγών προσώπων στις διάφορες θέσεις ευθύνης της ΝΔ.
Παλιότερα ο πρωθυπουργός έκανε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.
Πρόσφατα δημιουργήθηκαν καινούρια (τρόπος του λέγειν) κόμματα με ανακυκλωμένα πρόσωπα απ’ το υπάρχον φθαρμένο και απαξιωμένο πολιτικό στελεχιακό δυναμικό.
Πιθανολογείται ότι θα υπάρξουν και άλλα νέα κομματικά σχήματα.
Όλα αυτά μπορεί να πει κάποιος ότι είναι χρήσιμα και προάγουν την δημοκρατία. Είναι όμως έτσι;
Ας τα δούμε ένα προς ένα.
Η ΝΔ και ο αρχηγός της παρακολουθώντας ότι δεν κερδίζει δημοσκοπικά αλλά παραμένει στα χαμηλότερα ποσοστά που είχε ποτέ αυτό το κόμμα, με επικοινωνιακό τρυκ αλλαγής προσώπων ή και προώθησης κάποιων νέων, προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα ανανέωσης μπας και μπορέσει να δει το κόμμα «άσπρη» μέρα.
Οι κινήσεις της ηγεσίας της ΝΔ είναι κινήσεις τήρησης ισορροπιών και προσπάθεια συγκράτησης στελεχών απ’ το να προστρέξουν στο νεοσύστατο κόμμα της Ντόρας.
Η στασιμότητα και ίσως η μείωση των ποσοστών της ΝΔ έχει βέβαια να κάνει, με την παραμονή εντός της στελεχών, που δεν χαίρουν της εκτίμησης των ΝΔτων και της κοινωνίας ευρύτερα.
Οι ΝΔτες ρωτήθηκαν για το τι γνώμη έχουν για τους δύο βουλευτές της Β’ Πειραιά;
Έχει να κάνει και με την έλλειψη ουσιαστικής και ξεκάθαρης κυβερνητικής πρότασης από μέρους της ηγεσίας, πρότασης αποδέσμευσης της χώρας απ’ το μνημόνιο και την κατοχή της τρόικας. Έχει να κάνει με την πρακτική της στις υποθέσεις πολιτικών προσώπων (που είναι «τοις πάσι» γνωστό ότι έκαναν τεράστιες περιουσίες από «λαμογιές») που ερευνώνται στις περίφημες εξεταστικές, πρακτική συγκάλυψης .
Η αλλαγή των προσώπων δυστυχώς δεν συνοδεύεται και από αλλαγή προτάσεων και θέσεων.
Όσο αφορά τον πρωθυπουργό, όσους ανασχηματισμούς και να κάνει αν δεν αλλάξει την καταστροφική του πολιτική δεν πρόκειται να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων.
Αυτός και η παρέα του, αν τολμούν, ας κατέβουν στη βάση του κόμματός τους (σε ότι τελικά έχει μείνει) να ακούσουν τη γνώμη των απλών πολιτών που ψήφισε ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές.
Για τα «καινούρια» κόμματα, που αποτελούν αποσπασμένα τμήματα της ΝΔ (ΔΗ.ΣΥ) και του ΣΥΡΙΖΑ (Δ.Α), δεν δημιουργήθηκαν για να καλύψουν πολιτικό κενό δηλαδή να εκπροσωπήσουν τμήματα του λαού αλλά δημιουργήθηκαν από προσωπικές φιλοδοξίες των ιδρυτών τους.
Αυτά τα κόμματα δεν πρόκειται να έχουν σοβαρή παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα εκτός μόνο της πιθανής συμμετοχής τους σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ για την στήριξη του μνημονίου και όσων δεινών αυτό συνεπάγεται.
Στα κόμματα και ειδικότερα στα λεγόμενα κυβερνητικά, η ύπαρξη ομάδων δεν έχει να κάνει με ιδεολογική διαφοροποίηση σε μερικά θέματα με το κόμμα που ανήκουν αλλά οι ομάδες είναι «παρέες» για αυτοεξυπηρέτηση με την εκμετάλλευση της κομματικής θέσης, είναι «τζάκια» που διεκδικούν μερίδιο εξουσίας απ’ τους εκάστοτε αρχηγούς. Η λεγόμενη ύπαρξη τάσεων σ’ αυτά τα κόμματα είναι «παραμύθια» της Χαλιμάς. Εξουσιαστική βουλιμία είναι και τίποτε άλλο.
Σχετικά με τα νέα κινήματα που δημιούργησαν παλιά και φθαρμένα πολιτικά πρόσωπα χωρίς καμιά αξιοπιστία αυτά είναι το «κερασάκι στην τούρτα» του ήδη χρεοκοπημένου πολιτικού, οικονομικού και κομματικού μας συστήματος.
Κάποια αμυδρή ελπίδα υπάρχει σε κινήσεις πολιτών που δεν αποσκοπούν ,τουλάχιστον προς το παρόν, σε δημιουργία κομματικών σχηματισμών αλλά είναι κινήσεις αντίδρασης, στα όσα «στραβά» και «ανάποδα» συμβαίνουν στον τόπο μας. Μακάρι οι κινήσεις αυτές να μην διαβρωθούν απ’ τους πολιτικάντηδες και καταλήξουν υποζύγια των κομμάτων.
http://ideopigi.blogspot.com/2011/01/blog-post_2107.html