Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Απόφαση δικαιώνει τους οικονομικούς εισαγγελείς & «αδειάζει» τον υπουργό...


Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, απέρριψε την επιχειρηματολογία του υπουργού Δικαιοσύνης για αντικατάσταση των
δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, οι οποίοι είχαν καταγγείλει πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους και ασχολούνται με μείζονος πολιτικής σημασίας, οικονομικά εγκλήματα.
Αποφασίστηκε με επτά ψήφους έναντι τεσσάρων, ότι δεν συντρέχει λόγος αποπομπής των οικονομικών εισαγγελέων και γι΄ αυτό παραμένουν στις θέσεις τους.
Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου και το ΠΑΣΟΚ που ζήτησαν μετ΄ επιτάσεως την αντικατάστασή τους. Στο υπόμνημά του ο κ. Παπαϊωάννου υποστήριζε ότι για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, «η εθνική προσπάθεια  δεν μπορεί να αποδυναμώνεται από "γκρίζες", νεφελώδεις και ατεκμηρίωτες καταγγελίες για πρόσωπα και συμφέροντα που δήθεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας».
Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης είναι οι πρώτοι οικονομικοί εισαγγελείς στην Ελλάδα οι οποίοι διερεύνησαν την υπόθεση των μεγαλοφειλετών του δημοσίου, τις καταγγελίες για «μαγείρεμα» στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα και παρέπεμψαν το φάκελο στη Βουλή, για ενδεχόμενη ευθύνη του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.