Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Υπογράφηκε η επιχειρησιακή συμφωνία του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Jessica για την Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας ύψους 20 εκ.ευρώ


Επικυρώθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η επιχειρησιακή συμφωνία του Ταμείου Χαρτοφυλακίου JESSICA μεταξύ
Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Τράπεζας Πειραιώς για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που προβλέπει τη διαχείριση πόρων, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από το σύνολο των 258 εκ. ευρώ, που έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ για τις ανάγκες του συγκεκριμένου προγράμματος.
Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου JESSICA είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, που αξιοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία μπορούν να επενδυθούν σε έργα που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις. «Αξιοποιούμε συστηματικά και σχεδιασμένα κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης, κάθε διαθέσιμο πόρο, για την ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια που ενισχύει τις επενδύσεις και δίνει ώθηση σε έργα ανάπτυξης, με ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ε. Φωτόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στη συνεδρίαση του Επενδυτικού Συμβουλίου του Ταμείου Χαρτοφυλακίου JESSICA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αιτήσεις χρηματοδότησης από το πρόγραμμα JESSICA (Κοινή Ευρωπαϊκή Υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές) μπορούν να υποβάλλουν δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς ή σχήματα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την υλοποίηση έργων που αποτελούν τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αστικής ανάπτυξης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα έργα αυτά να παράγουν κοινωνικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και να είναι σε κάθε περίπτωση ανταποδοτικά, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν τους επενδεδυμένους πόρους στο Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης. Τα έργα αυτά προωθούν τη συνεργασία των ιδιωτών με το δημόσιο, αφού επενδυτές καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις σε συνεργασία με τους Δήμους ή άλλους τοπικούς δημόσιους φορείς.