Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Τα μέτρα φωτιά που προβλέπει το νέο μνημόνιο για ιδιωτικό τομέα, δημόσιο και συντάξεις


Φθηνούς εργαζόμενους και πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων φέρουν τα νέα μέτρα του μνημονίου στα οποία συμφώνησαν χθες βράδυ οι
αρχηγοί των κομμάτων στη σύσκεψη με τον Λ. Παπαδήμο.
Το πρόσχημα που χρησιμοποιείται είναι η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας και με απώτερο σκοπό αυτό ο κατώτατος μισθός μειώνεται κατά 22% και στη συνέχεια θα παγώσει μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Μάλιστα, σε ό,τι έχει να κάνει με τους νέους έως και 25 ετών, η μείωση αυτή θα είναι μεγαλύτερη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και θα φτάσει το 32%!
Παράλληλα, μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2012, θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε να ευθυγραμμιστεί με χώρες της... Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Οι συλλογικές συμβάσεις στο εξής θα έχουν ως μέγιστη διάρκεια την τριετία, ενώ οι συμβάσεις που ισχύουν σήμερα θα λήξουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη μετενέργεια των συμβάσεων, αυτή μειώνεται πλέον από τους έξι στους τρεις μήνες και σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός των τριών μηνών, βάση θα θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ. Μέχρι τη σύναψη της νέας συμφωνίας, θα διατηρούνται τα βασικά επιδόματα.
Στο θέμα της διαιτησίας δεν θα μπορούν να προσφύγουν μονομερώς είτε οι εργοδότες είτε οι εργαζόμενοι, καθώς θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών και η απόφαση του ΟΜΕΔ θα αφορά μόνο το ύψος των μισθών.

Προβλέπεται επίσης το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές του ΙΚΑ μειώνονται κατά 2% άμεσα και επιπλέον 3% το 2013.

Δημόσιο
Στο δημόσιο, η βασική αλλαγή είναι ότι καταργείται η μονιμότητα, ενώ προβλέπεται και η μείωση των ειδικών μισθολογίων έως τον Ιούνιο, επανεξέταση μισθολογικών κλιμακίων και αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων έως το 2015. Ως το τέλος Ιουνίου, αναθεωρούνται τα ειδικά μισθολόγια για δικαστικούς, γιατρούς, διπλωματικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και στρατιωτικούς με στόχο την εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. 
Επίσης, επανέρχεται ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας και μειώνονται οι συμβασιούχοι. Ακόμη θα περιοριστεί ο αριθμός των εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο.
Μεγάλες ανατροπές, προβλέπονται και για τα επιδόματα, καθώς θα τεθούν σε ισχύ εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα υπάρξουν διακοπές προγραμμάτων.

Συντάξεις
Στο θέμα των συντάξεων, το μνημόνιο προβλέπει νόμο πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση). Το μέτρο εξειδικεύεται σε μειώσεις 15% των κυρίων ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και 7% μειώσεις στο ΝΑΤ. Έναρξη εφαρμογής μειώσεων 1.1.2012 
Παράλληλα θα επανεξεταστούν στα τέλη Ιουνίου τα ταμεία που έχουν περιοδικές εφάπαξ καταβολές. Ακόμη, θα αλλάξει το σύστημα συλλογής εισφορών. Από το Μάρτιο θα υπάρξει ενοποίηση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενοποίηση ελέγχου καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.