Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Μαρία Μίχου: Συνάντηση με Γερουλάνο




ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού για τον Όλυμπο και τα έργα Πολιτισμού
Δύο ακόμα σημαντικά έργα πολιτισμού γίνονται πραγματικότητα για την
Πιερία
-        Την Τρίτη 29/11/2011 υπεγράφη το τεχνικό δελτίο για την Εκθεσιακή Συλλογή και τα Εργαστήρια Συντήρησης Αρχαιοτήτων του Μακρυγιάλου. Ουσιαστικά, με αυτή την εξέλιξη ολοκληρώνονται οι ενέργειες για ένταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α..
-        Την ίδια ημέρα εγκρίθηκαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) τα έργα αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Χώρου του Δίου. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν μέσα στο 2012.
Την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τον ενδιαφέρον που δείχνουν για την Πιερία, τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα στελέχη του Υπουργείου, μετέφερε η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο κατά την συνάντηση που είχαν την Τετάρτη 30/11/2011. Στην συνάντηση συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κα Λίνα Μενδώνη και ο Σύμβουλος του Υπουργού σε θέματα Τουρισμού κ. Φίλιππος Παπαγεωργίου.
Η κα Μίχου, μετά το τέλος της συνάντησης, εμφανώς ικανοποιημένη δήλωσε:
«Τα δύο αυτά έργα, η Μουσειακή Συλλογή – Εργαστήρια Συντήρησης Αρχαιοτήτων του Μακρυγιάλου και η Αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου του Δίου αποδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μας στον τομέα του Πολιτισμού. Η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται εδώ και δύο χρόνια έφερε θετικά αποτελέσματα, όπως έγινε άλλωστε και με το Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων, τους Μακεδονικούς Τάφους και το Ωδείο Μεγάλων Θερμών του Δίου.
Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη αφού πρόκειται για δύο έργα τα οποία έχω στηρίξει συστηματικά ώστε να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, όλους του φορείς, τα στελέχη και τους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Πολιτισμού, τον κ. Κ. Αβραμίδη, τον κ. Ε. Πολύζο, τον κ. Γ. Παπαθανασίου, τον κ. Γ. Φαρμάκη, την κα Μ. Λιονή, τον κ. Κ. Νούλα, τον κ. Μ. Μπέσιο, την κα Ε. Αλβανού, και φυσικά τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο και την κα Λ. Μενδώνη που αντιλήφθηκαν την σημασία των έργων αυτών για την Πιερία και στηρίζουν συστηματικά για την υλοποίησή τους».

ΕΚΘΕΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Μίχου έχει πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με όλους τους αρμόδιους φορείς για την Εκθεσιακή Συλλογή και τα Εργαστήρια Συντήρησης Αρχαιοτήτων στον Μακρύγιαλο, οι οποίες ξεκίνησαν το 2010 με τη συνεργασία του π. Δημάρχου Μεθώνης κ. Κ. Αβραμίδη και εντατικοποιήθηκαν το 2011. Συγκεκριμένα:
-          5/4/2011: Συναντά τον αναπληρωτή προϊστάμενο της ΚΖ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Μάνθο Μπέσιο και την αρχαιολόγο και υπάλληλο της αρχαιολογικής υπηρεσίας κα Εύα Αλβανού. Εκεί ενημερώνεται αναλυτικότερα σχετικά με τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει για δημιουργία εκθεσιακού χώρου στον Μακρύγιαλο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν καταρτιστεί οι μελέτες για ένα έργο ύψους 2.300.000€ (Κτιριακές Υποδομές – Διαμόρφωση Περιβάλλοντα Χώρου).
-          20/5/2011: Επισκέπτεται μαζί με τον π. Δήμαρχο Μεθώνης κ. Κ. Αβραμίδη την Γενική Γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού κα Λ. Μενδώνη στην οποία καταθέτουν τον πλήρη φάκελο του έργου και συζητούν τις τελευταίες λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρηματοδότησης.
-          24/5/2011: Νέα συνάντηση για το θέμα με την κα Μενδώνη η οποία την διαβεβαιώνει ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση χρηματοδότηση του έργου και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς.
-          11/7/2011: Η κα Μενδώνη επισκέπτεται την Βόρεια Πιερία και μεταξύ άλλων τον Μακρύγιαλο όπου και γνωστοποιεί στην κα Μίχου και τον κ. Πολύζο πως έχουν μείνει ελάχιστες λεπτομέρειες στο τεχνικό δελτίο του έργου το οποίο σύντομα θα ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. και συγκεκριμένα στο Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας.
-          29/11/2011: Υπογράφεται το Τεχνικό Δελτίο του Έργου, με τελικό προϋπολογισμό (μετά τις τροποποιήσεις) 3.700.000€.
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΥ

Όσον αφορά την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Δίου, αυτή γίνεται στα πλαίσια του Προγράμματος «Αναβάθμιση Αρχαιολογικών Χώρων» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Η κα Μίχου θέλοντας να συμβάλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, στις 7/7/2011 κατέθεσε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για το Δίον, η οποία συζητήθηκε λίγες μέρες αργότερα (11/7/2011) κατά την επίσκεψη της κας Μενδώνη στην Πιερία.
Συγκεκριμένα, με την έγκριση των έργων αναβάθμισης κατά την Συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. στις 29/11/2011 αναμένεται να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν το 2012 εργασίες στο κτήριο υποδοχής των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου, όπως εκδοτήρια, αναψυκτήριο κ.α..
Βέβαια, όπως τόνισε ο Υπουργός, υπάρχουν πάντα περιθώρια για περαιτέρω ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου αρκεί να υπάρξει στενή και ουσιαστική συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Με αφορμή την δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τον χαρακτηρισμό του Ολύμπου ως Εθνικό Πάρκο, έχει ενταθεί η συζήτηση για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολύμπου.
Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου η Βουλευτής κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα στην σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας (21/11/2011).
Μάλιστα, την πρόταση αυτή υποστήριξε και στην Βουλή, στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών (29/11/2011).
Η κα Μίχου, με αφορμή όλες αυτές τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη έθεσε στον κ. Γερουλάνο τόσο το θέμα της αξιοποίησης του Ολύμπου όσο και τις δράσεις στις οποίες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ενόψει του εορτασμού των 100 χρόνων από την κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής του Ολύμπου.
Από την πλευρά του ο Υπουργός ενημέρωσε την κα Μίχου ότι το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, αρκεί να υπάρξει από την τοπική κοινωνία ένας συγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση και την ανάδειξη του Ολύμπου.
Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο κ. Γερουλάνος προτίθεται να μεταβεί στην Πιερία και να συμμετέχει σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς της περιοχής για το θέμα.