Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Βοήθεια με τεχνογνωσία από την UEFA υποσχέθηκε ο Μισέλ Πλατινί

ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΠΛΑΤΗ
«Δίνουμε βοήθεια, δώστε αποδείξεις»
Χείρα βοηθείας στην Ελλάδα απλώνει η UEFA προκειμένου το ποδόσφαιρό μας να πλησιάσει τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως υποστήριξε ο Μισέλ Πλατινί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο «Ελ. Βενιζέλος», προτού αναχωρήσει
από τη χώρα μας.

Ο Πλατινί αναφερόμενος στα «στημένα» τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν αποδείξεις και αποφάσεις της δικαιοσύνης για να εμπλακεί η πειθαρχική επιτροπή της UEFA, ενώ δεσμεύτηκε πως θα «τελειώσει» από το ποδόσφαιρο όποιον ποδοσφαιριστή συλληφθεί να συμμετέχει σε παράνομες δραστηριότητες με στοίχημα!
Στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου, ο Μισέλ Πλατινί αναφέρθηκε στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό. «Η συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου ήταν εποικοδομητική και έγινε μέσα εξαιρετική ατμόσφαιρα. Μου έκανε εντύπωση το πόσο πολλά πράγματα ήξερε γύρω από το ποδόσφαιρο. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για όλα τα θέματα που καίνε το ποδόσφαιρο, όπως το ντόπινγκ, τα στημένα και τη διαιτησία. Πρέπει να βοηθήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο ώστε να επανέλθει στις σωστές κατευθύνσεις. Στόχος μας είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο να πλησιάσει τις προδιαγραφές της ΟΥΕΦΑ», είπε και επιβεβαίωσε ότι τον ερχόμενο Αύγουστο θα έρθουν στην χώρα μας εμπειρογνώμονες της UEFA, που θα βοηθήσουν σε όλα τα παραπάνω.
Μάλιστα και ο Σοφοκλής Πιλάβιος, ο οποίος ήταν παρών είπε σχετικά με το θέμα: «Πράγματι, η ΕΠΟ ζήτησε να έρθουνε ειδικοί από την ΟΥΕΦΑ, ώστε να λάβουμε τεχνογνωσία», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας.
«Υπάλληλος της UEFA ως συνδετικός κρίκος»
Σε ερώτηση για το στοίχημα και τα στημένα, ο Μισέλ Πλατινί είπε: « «Οτι αγγίζει το παιχνίδι, αγγίζει και τη ψυχή μου. Με πονάει όταν υπάρχει προκαθορισμένο αποτέλεσμα καθώς αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του ποδοσφαίρου. Στην ΟΥΕΦΑ έχουμε εγκαταστήσει μηχανισμό για να βλέπουμε που υπάρχουν παράξενα πονταρίσματα.
Πρέπει να υπάρχει συνεργασία της ΟΥΕΦΑ με τις ομοσπονδίες των χωρών ενώ θα τοποθετηθεί σε κάθε ομοσπονδία ένας σύνδεσμος που θα παρακολουθεί τυχόν παράνομα πονταρίσματα. Δεσμεύομαι ότι κάθε παίκτης που πιάνεται για συμμετοχή σε προκαθορισμένο στοίχημα, δεν θα ξαναπαίζει μπάλα», σημείωσε και αποκάλυψε ότι «… θα υπάρξει ένα υπάλληλος που θα παίξει ρόλο συνδετικού κρίκου μεταξύ της αστυνομίας και των Ομοσπονδιών».
«Φανταστείτε να τιμωρήσουμε χωρίς αποδείξεις...»
Επίσης για τη στημένα στην Ελλάδα ειδικότερα είπε: «Το θέμα το ερευνά στην Ελλάδα η αστυνομία και η δικαιοσύνη. Μετά το θέμα θα πάει στην ομοσπονδία, η οποία πρέπει να πάρει τότε αποφάσεις. Δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να τιμωρήσουμε βάσει εικασιών, πρέπει να έχουμε αποδείξεις. Πάρτε για παράδειγμα την Μπεσίκτας στην Τουρκία. Φανταστείτε τι θα γίνει εάν την τιμωρήσουμε τώρα αποκλείοντας την από το Τσάμπιονς Λιγκ και μετά από ένα ή δύο χρόνια να δικαιωθεί στα δικαστήρια της Τουρκίας».
Για το νέο αθλητικό νόμο: «Με ενημέρωσαν ότι είναι έτοιμος και θα συζητηθεί άμεσα για να ψηφιστεί. Πιστεύω ότι θα είναι εναρμονισμένος με την ΟΥΕΦΑ». Για το αν είναι ευχαριστημένος με την πορεία των ερευνών όσον αφορά τα στημένα στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, απάντησε: «Μόνο η αστυνομία και οι Αρχές μπορούν να δώσουν στοιχεία. Πρώτα ενημερώνεται η Ομοσπονδίες και στη συνέχεια η ΟΥΕΦΑ».
Για τη διαιτησία: «Θα υπάρχει συνεργασία της ΟΥΕΦΑ με την ΕΠΟ για το θέμα. Σύντομα θα έρθει στην Ελλάδα ο υπεύθυνος διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ Πιερλουϊτζι Κολίνα, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τους Ελληνες υπεύθυνους για να δουν τι μπορούν να βελτιώσουν».
Οσον αφορά την έναρξη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας δεν θέλησε να πει κάτι και πέταξε το μπαλάκι στην διοργανώτρια Αρχή. Ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό που τον πειράζει περισσότερο στην Ελλάδα σχετικά με το ποδόσφαιρο είναι η βία! Για την απόφαση αναβολής που πήρε η τουρκική Ομοσπονδία, ο Μισέλ Πλατινί απάντησε: «Αυτό είναι θέμα της Ομοσπονδίας της χώρας».
Αστειεύτηκε για το 2004
Και ο κ. Πλατινί κατέληξε δείχνοντας πως δεν έχει ξεχάσει την ήττα της Γαλλίας από την Εθνική μας ομάδα το 2004 στο Euro της Πορτογαλίας: «Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν προβλήματα, αλλά και εκατομύρια καλά. Για παράδειγμα το πρόβλημα στο γαλλικό ποδόσφαιρο ήταν εκείνη η ήττα από την Εθνική σας ομάδα το 2004 (σ.σ. γέλια). Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε και δώσουμε με όλες μα τις δυνάμεις αυτά που χρειάζεται. Θα δουλέψουμε σε συνεργασία με την ΕΠΟ για όλα τα θέματα που απασχολούν το ποδόσφαιρο, διαιτησία, στημένα και ντόπινγκ, όπως είπα και πιο πάνω», κατέληξε ο Μισέλ Πλατινί.

http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=10770&subid=2&pubid=128731753