Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Θ Παπαγεωργί​ου: Αξιοποιήσιμα τα μεταλλεύματα των Πιερίων


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Κατερίνη 26 Ιουλίου 2011

Αξιοποιήσιμα τα μεταλλεύματα Χρωμίτη των Πιερίων

Διερεύνηση για την αξιοποίηση των μεταλλευμάτων χρωμίτη στην περιοχή των Πιερίων έχει
προγραμματίσει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών σύμφωνα με απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη σε επιστολή του Βουλευτή Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου για την αξιοποίηση των μεταλλευμάτων χρωμίτη και μαγγανίου των Πιερίων.

Ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου με επιστολή του στις 28 Ιουνίου 2011 προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης των μεταλλευμάτων χρωμίτη και μαγγανίου που υπάρχουν στα Πιέρια. Μαζί με την επιστολή ο κ. Παπαγεωργίου κοινοποίησε και δύο εκθέσεις από παλιότερες έρευνες που έγιναν στην περιοχή.
Στην μία έκθεση γεωλόγου του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ερευνών Υπεδάφους (τώρα Ι.Γ.Μ.Ε.), από το έτος 1953, καταγράφεται μεγάλη ποσότητα χρωμίτη, πολύ καλής ποιότητας  και η εξόρυξή του – όπως καταγράφεται - είναι σχετικά εύκολη χωρίς να είναι δαπανηρή. Επίσης σε άλλη ανάλογη έκθεση του έτους 1975, στην ίδια περίπου περιοχή, καταγράφονται εμφανίσεις μαγγανίου.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης υπογραμμίζει πως η περιοχή που βρίσκεται κοντά στο χωριό Άγιος Δημήτριος σε υψόμετρο 1200 μ. στην ανατολική πλευρά των Πιερίων, εξετάστηκε ήδη από την Επιτροπή για την Αξιολόγηση του Οικονομικού και Αποθεματικού Δυναμικού των Δημόσιων Μεταλλείων και κρίθηκε ότι χρήζει περαιτέρω έρευνας, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποθέματα ως προς την ποσότητα και την ποιότητα και στη συνέχεια με βάση τα αποτελέσματα να αξιολογηθεί εκ νέου για εκμετάλλευση μέσω διεθνούς διαγωνισμού.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μανιάτης, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας αποτελεί στρατηγική επιλογή για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την Κυβέρνηση σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης. Στην παρούσα κρίσιμη οικονομική συγκυρία για την πατρίδα μας ο ορυκτός πλούτος μπορεί να δώσει αξιόπιστες και άμεσης απόδοσης λύσεις, τόσο για τα δημόσια οικονομικά, όσο και στην απασχόληση από την κινητοποίηση όχι μόνο του τομέα του ορυκτού πλούτου, αλλά και ενός συνόλου συνοδών δραστηριοτήτων, χωρίς καμιά περιβαλλοντική έκπτωση.
Στο πλαίσιο αυτό από τον περασμένο Ιανουάριο συγκροτήθηκε μια επιτροπή για την αξιολόγηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού των δημοσίων μεταλλείων, των δημόσιων μεταλλευτικών χώρων και των ήδη ερευνηθέντων λατομικών χώρων βιομηχανικών ορυκτών της χώρας μας. Η συνολική αξία των αποθεμάτων των ορυκτών που εξετάζονται από την Επιτροπή ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ.
Ήδη με βάση το πρώτο πόρισμα της Επιτροπής αυτής, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες διενέργειας τριών διεθνών διαγωνισμών για εφτά δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους (έξι στο νομό Κιλκίς και ένα στο νομό Ροδόπης).
Η Επιτροπή συνεχίζει το δύσκολο έργο της, αφού για πρώτη φορά έχει συγκροτηθεί από το αρμόδιο υπουργείο τέτοια επιτροπή και για την ταυτοποίηση των στοιχείων ερευνά αρχείο 150 χρόνων και θα ολοκληρώσει το έργο της στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2012.