Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Αναβλήθηκε για τις 12 Σεπτεμβρίου η δίκη της ‘Ήλιος’

ilios 300x225 Αναβλήθηκε για τις 12 Σεπτεμβρίου η δίκη της ΉλιοςΓια τις 12 Σεπτεμβρίου 2011, στις 9:00 το πρωί, αναβλήθηκε η σημερινή διαδικασία των αγορεύσεων υπεράσπισης και κατηγορούσας Αρχής στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση πτώσης, στις 14 Αυγούστου 2005, στην Αττική, του μοιραίου αεροπλάνου ”Μπόινγκ 737-300” της
εταιρείας ”Ήλιος”.
Οι πέντε κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ”Ήλιος” Ανδρέας Δράκος, η εταιρεία ”Ηλιος” ως νομικό πρόσωπο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ”Ηλιος” Δημήτρης Πανταζής, ο Διευθυντής Πτητικών Γιώργος Κικκίδης και ο Βούλγαρος αρχιπιλότος της εταιρείας Γιάνκο Στοϊμένοφ.
Την κατηγορούσα Αρχή εκπροσωπεί η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ελενα Ζαχαριάδου – Γεωργιάδου, ενώ δικηγόροι υπεράσπισης είναι οι Πόλυς Πολυβίου και Γιώργος Παπαϊωάννου, καθώς και ο εκ των κατηγορουμένων αρχιπιλότος Γιάνκο Στοϊμένοφ, ο οποίος εκπροσωπεί στη δίκη τον εαυτό του.
Η σημερινή συνεδρία του Κακουργιοδικείου ήταν ορισμένη για τις αγορεύσεις των δύο πλευρών, όμως ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Γιώργος Παπαϊωάννου ζήτησε το λόγο, αμέσως μετά την έναρξη της διαδικασίας, για να ενημερώσει τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου Χάρη Σολομωνίδη, τον Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή Νικόλα Σάντη και τον Επαρχιακό Δικαστή Νίκο Γιαπανά ότι ο κ. Στοϊμένοφ ασθενεί ευρισκόμενος στη Βουλγαρία και ότι η κατάστασή της υγείας του έχει επιδεινωθεί.
Ο κ. Παπαϊωάννου κατέθεσε στο Δικαστήριο ιατρικό πιστοποιητικό στα Βουλγαρικά και επίσημη μετάφρασή του στα Ελληνικά, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι είναι μεν ο ίδιος έτοιμος για αγόρευση, ως προς τους τρεις κατηγορούμενους πελάτες του, όμως ο κ. Στοϊμένοφ, που αδυνατεί να παραστεί στη δίκη, ζήτησε να τον εκπροσωπήσει και αυτόν και θα πρέπει συγκεκριμένα έγγραφα, που αφορούν τη δίκη και που είναι στα Ελληνικά, να τεθούν υπ’ όψη του κ. Στοϊμένοφ, για αυτό και ζητείται η αναβολή.
Ο κ. Πολυβίου συμφώνησε, επιχειρηματολογώντας και επικαλούμενος ανάλογη υπόθεση, με το αίτημα της αναβολής, ζήτησε δε όπως, λαμβανομένης υπ’ όψη και της περιόδου των θερινών διακοπών, ορισθεί η συνέχιση της δίκης τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Αντίθετη άποψη είχε αρχικώς η κ. Ζαχαριάδου, η οποία ανέφερε ότι ήταν γνωστή η απουσία του κ. Στοϊμένοφ και, από τη στιγμή που οι δύο συνήγοροι και η ίδια ήσαν έτοιμοι για αγορεύσεις, η διαδικασία μπορούσε να συνεχισθεί σήμερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπήρχε.
Αντιδρώντας, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε στο Δικαστήριο ότι η έως τώρα συμπεριφορά του κ. Στοϊμένοφ ήταν άμεμπτη και ότι δεν θα έπρεπε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του. Επιπλέον, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι από τις 20 Οκτωβρίου 2010 στο Κακουργιοδικείο εξετάσθηκαν και αντεξετάσθηκαν μόνον εφτά μάρτυρες και οι λόγοι για αυτό, όπως είπε, δεν αφορούσαν την υπεράσπιση αλλά την κατηγορούσα Αρχή.
Είναι καθήκον αλλά και δικαίωμα για κάθε κατηγορούμενο να παρίσταται στο Δικαστήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσής του, είπε ο κ. Παπαϊωάννου, επιμένοντας στο αίτημα για αναβολή.
Από τους Δικαστές εκφράστηκε η άποψη ότι θα πρέπει και ο ίδιος ο κατηγορούμενος να δηλώσει αυτοπροσώπως στο Δικαστήριο την επιθυμία του για εκπροσώπησή του από τον κ. Παπαϊωάννου και θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον κ. Στοϊμένοφ να ενημερωθεί για τα έγγραφα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπαϊωάννου.
Κατόπιν των παρατηρήσεων αυτών, η κ. Ζαχαριάδου δήλωσε ότι δεν επιμένει στην ένστασή της και ο κ. Σολομωνίδης όρισε τη συνέχεια της δίκης, με τις αγορεύσεις των δύο πλευρών, στις 12 Σεπτεμβρίου, στις 9:00 το πρωί, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι, εκτός των θερινών διακοπών, για τις επόμενες δύο εβδομάδες το Κακουργιοδικείο θα είναι απασχολημένο με τις υποθέσεις φόνου εκ προμελέτης και τριπλού βιασμού.
Οι κατηγορούμενοι παραμένουν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.