Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Λήψη μέτρων κατά του επιβλαβούς για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς εντόμου Metcalfa Pruinosa


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας ενημερώνει τους παραγωγούς ακτινιδίων του νομού μας ότι ύστερα  από έρευνες που διενεργήθηκαν
σε περιβόλια με ακτινιδιές, εντοπίστηκαν συμπτώματα του επιβλαβούς εντόμου Metcalfa Pruinosa.


     Το έντομο στην περιοχή μας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Λιτόχωρο το 2007 και έκτοτε εφαρμόζεται πειραματικά βιολογικός τρόπος καταπολέμησης. Η ταχεία διάδοση του εντόμου οφείλεται στην περιορισμένη παρουσία φυσικών εχθρών και στον μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών από τα οποία μπορεί να τραφεί.


      Οι άμεσες ζημιές που προκαλεί το έντομο είναι η αφαίρεση φυτικών χυμών, που έχουν αποτέλεσμα την ελάττωση της ανάπτυξης του φυτού, ενώ οι έμμεσες ζημιές οφείλονται στην παραγωγή μελιτώματος που επικάθεται στα φύλλα και στα φρούτα και δημιουργεί υπόστρωμα για την ανάπτυξη καπνιάς.


      Το έντομο έχει μια γενιά τον χρόνο. Από τα μέσα Μαΐου ξεκινά η εκκόλαψη των αυγών που διαρκεί περίπου ένα μήνα. Τα ενήλικα εμφανίζονται τέλη Ιουνίου, μετακινούνται κυρίως τη νύχτα και ωοτοκούν στα τέλη καλοκαιριού. Τόσο τα ενήλικα, όσο και οι προνύμφες του εντόμου καλύπτονται από λευκά κηρώδη εκκρίματα και δημιουργούν βαμβακάδα στους βλαστούς, στα φύλλα και στους καρπούς, με αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμισή τους.


      Μετά τη διαπίστωση  της παρουσίας του ανωτέρω επιβλαβούς εντόμου και επειδή για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς δεν υπάρχουν εγκεκριμένα χημικά σκευάσματα (εντομοκτόνα) για την καταπολέμησή του, συστήνεται στους ακτινιδιοπαραγωγούς της περιοχής μας να λάβουν τα απαραίτητα καλλιεργητικά μέτρα, και συγκεκριμένα να προβούν σε καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης μέσα και γύρω  από τα περιβόλια (στις περιφράξεις).


      Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2351-351-252 (κ. Νικολάου) και 2351-351-116 (κ. Χύτα).