Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Επίσκεψη του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη στην Πιερία

 Το Σάββατο 8 Απριλίου 2017 επισκέφθηκε το νομό Πιερίας ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης, μετά από
πρόσκληση του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τον αναπληρωτή Υπουργό συνόδευαν η συντονίστρια της Ν.Ε. Πιερίας Δήμητρα Αρίσση,από τους οικολόγους-Πράσινους ο Μιχάλης Ντελής, ο υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος Κρίτωνας Τσικλιάς και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό. Ο κ. Τσιρώνης με την ολοήμερη επίσκεψή του απέδειξε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ενημέρωση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραγωγών της Πιερίας.
Ο αναπληρωτής Υπουργός πραγματοποίησε διαδοχικές συσκέψεις με τους παρακάτω φορείς: Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων νομού Πιερίας, Συνεταιρισμός Αλιέων Νότιας Πιερίας, Συνεταιρισμός Παραγωγών Χοιρείου Κρέατος νομού Πιερίας, Σύλλογος Μελισσοκόμων νομού Πιερίας, ΣΠΕΚΟ Βροντούς, Συνεταιρισμός Μυδοτρόφων Πιερίας. Ο κ. Τσιρώνης συναντήθηκε επίσης με φορείς της αυτοδιοίκησης του νομού, μεταξύ των οποίων με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σ. Μαυρίδου, το Δήμαρχο Κατερίνης Σ. Χιονίδη και το Δήμαρχο Πύδνας-Κολινδρού Β. Λαγδάρη.


Τα θέματα που κυριάρχησαν στις συναντήσεις του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν το εργόσημο, οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων,  τα κόκκινα δάνεια, η λειτουργία και οι κανόνες της εμπορίας αγροτικών προϊόντων, ο νέος ασφαλιστικός φορέας ΕΦΚΑ, η μείωση του κόστους παραγωγής, η χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα και το ζήτημα των δασικών χαρτών.
Οι φορείς ζήτησαν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση σε ζητήματα όπως η κατάρτιση του μητρώου εμπόρων, στη γρήγορη και δίκαιη πληρωμή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ με παράλληλο εκσυγχρονισμό των συστημάτων τους (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ).
Ο κ. Τσιρώνης άκουσε με ενδιαφέρον τα αιτήματα όλων των φορέων, και τους ενημέρωσε για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα ΠΑΑ και ΕΣΠΑ στα οποία μπορούν να ενταχθούν. Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο αξιοποίησης αυτών των προγραμμάτων, στην προσπάθεια για εξωστρέφεια, καινοτομία και ανάδειξη της ποιότητας ως συγκριτικού πλεονεκτήματος των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Στις συναντήσεις με τους φορείς της αυτοδιοίκησης συζητήθηκαν ζητήματα υποδομών, κυρίως για το νερό και τους αγροτικούς δρόμους αλλά και για την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Ο αναπληρωτής Υπουργός ανέπτυξε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα παραπάνω ζητήματα. Για το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση βλέπει ολιστικά και όχι αποσπασματικά το ζήτημα, αντιμετωπίζοντας ενιαία την περιοχή, γι’ αυτό και τα έργα αυτά θα περάσουν στην περιφέρεια και στην κεντρική κυβέρνηση.

Αγροτικό Τμήμα Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε ΠΙΕΡΙΑΣ