Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Τα παραμύθια περί «μη σκανδάλου Βατοπεδίου»

Μπορείς να πεις ψέματα για την ιστορία, αλλά δεν μπορείς να την αλλάξεις με αυτά. Κάπως έτσι με ψέματα και λογικές
υπερβάσεις, μετά την αθώωση του Εφραίμ και των συγκατηγορούμενών του, κάποιοι προσπαθούν να εμφανίσουν την αθώωση ως μη ύπαρξη σκανδάλου.
Του Κώστα Βαξεβάνη
Ο Αντιπρόεδρος - θέλω να γίνω βεζίρης στη θέση του βεζίρη -, της ΝΔ, απαιτεί να ζητήσω δημόσια συγνώμη για τη «δήθεν αποκάλυψη του σκανδάλου». Ας δούμε λοιπόν την αλήθεια και την ιστορία.
Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου που αποκάλυψε το Κουτί της Πανδώρας το 2008, υπήρξε και πιστοποιήθηκε ως σκάνδαλο, με την απόφαση 197/2015 από το τριμελές Εφετείο Κομοτηνής (σύνθεση πρόεδρος Χρήστος Τζανέρικος και μέλη Μυρσίνη Παπαχίου και Μιχάλη Κακαμανούδη). Σε αυτή την απόφαση καταγράφεται αμετάκλητα πως η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες περιοχές ανήκουν στο Δημόσιο.
Στη δίκη λοιπόν των μοναχών, δεν κρίθηκε το σκάνδαλο, όπως θέλουν να λένε, αλλά η ηθική αυτουργία του Εφραίμ και των λοιπών στο σκάνδαλο. Σύμφωνα λοιπόν με το δικαστήριο, δεν αποδείχθηκε η ηθική αυτουργία και εκφράζεται η άποψη πως ό,τι έκαναν οι μοναχοί το έκαναν από την πεποίθησή τους πως η λίμνη ανήκει στη Μονή. Να σημειώσουμε πως σε αυτή τη δίκη δεν συμμετείχε , επειδή απεβίωσε, ένα βασικό πρόσωπο κατηγορούμενος, η Σταματίνα Μαντέλλη.
Άρα λοιπόν το σκάνδαλο υπήρξε με δικαστική βούλα και φυσικά με την απλή λογική η οποία δεν ανατρέπεται επειδή κάποιοι θα το ήθελαν. Ποιοί είναι οι φυσικοί αυτουργοί, ποιοί το διέπραξαν; Σύμφωνα με την Εισαγγελία τρεις Υπουργοί της ΝΔ, ο (πρόσφατα αποθανών) Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Αλέξανδρος Κοντός και ο Πέτρος Δούκας. Τα αδικήματά τους όμως παραγράφηκαν, από το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής το 2009. Έτσι παραπέμφθηκαν σε δίκη τα μη πολιτικά πρόσωπα μόνο.
Τι είχαν κάνει οι υπουργοί της ΝΔ; Ενώ είχε εκδικαστεί αγωγή της Μονής Βατοπεδίου εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου με την οποία διεκδικούσε τη λίμνη και ενώ αυτή η απόφαση είχε βγει υπέρ του Δημοσίου, η πρόεδρος του δικαστηρίου (μειοψήφισε υπέρ της Μονής) καθυστερούσε να την καθαρογράψει. Στο μεσοδιάστημα ο Δούκας, ως υπουργός Οικονομικών και ενώ αναμενόταν δικαστική απόφαση, έκανε παραδοχή πως η λίμνη ανήκε στη Μονή. Οι δύο άλλοι υπουργοί με τη σειρά τους, προχώρησαν στην ανταλλαγή της έκτασης της λίμνης που παρανόμως παραχώρησαν στη Μονή Βατοπεδίου, με οικόπεδα φιλέτα σε όλη τη χώρα.
Φυσικά στο σκάνδαλο υπήρξε εμπλοκή του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος δανειοδότησε τη Μονή για να αγοράσει μετοχές των εταιρειών συμφερόντων του και να εμφανίσει το «θαύμα της εύρωστης MIG». Η έρευνα τότε για τις ύποπτες οικονομικές συναλλαγές της Μονής, έγινε από την Εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη και τον πραγματογνώμονα της ΤτΕ Κωνσταντίνο Γεωργάρα, που, ώ του θαύματος (άλλο θαύμα αυτό), μερικά χρόνια μετά επιχείρησαν να αθωώσουν το Βγενόπουλο για το σκάνδαλο της Λαϊκής Τράπεζας.
Η αθώωση λοιπόν του Εφραίμ, στηρίζεται στην παραδοχή πως δεν είχε δόλο αλλά βαθιά πίστη πως η λίμνη δεν ανήκε στο Δημόσιο. Είναι αθώωση του Εφραίμ και τίποτα άλλο, για λόγους που κάποιος μπορεί να σκεφτεί ή να παραθέσει. Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου υπήρξε, ως ένα από τα μεγαλύτερα μεταπολεμικά σκάνδαλα. Είμαστε περήφανοι που το αποκαλύψαμε. Και έχει καταγραφεί ως σκάνδαλο και νομικά. Τα άλλα είναι για να κάνει τουιτ ο Άδωνης και χαρά όσοι τη γλύτωσαν.