Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Κόντρα Νότη Μαριά με τον Ιταλό Υπουργό Οικονομικών για το χρέος

Τα άκουσε χοντρά ο απερχόμενος Πρόεδρος του ECOFIN και Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Pier Padoan από το Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή.

Τα άκουσε χοντρά ο απερχόμενος Πρόεδρος του ECOFIN και Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Pier Padoan από τον Αντιπρόεδρο των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος ANTIMNHMONIAKOI ΠΟΛΙΤΕΣ, Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.
Μιλώντας χθες στο Στρασβούργο ο Νότης Μαριάς στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε από τον Ιταλό Υπουργό Οικονομικών να τοποθετηθεί σε σχέση με το κούρεμα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους.
Όπως επεσήμανε ο Νότης Μαριάς, η Ιταλική Προεδρία αν και καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες και έδωσε υποσχέσεις εντούτοις δεν επέφερε αποτελέσματα που θα γίνουν αισθητά στην Ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία.
Και απαντώντας στους ισχυρισμούς του Ιταλού Υπουργού για την Ελλάδα ο οποίος αναμάσησε τα γνωστά μνημονιακά επιχειρήματα ο Νότης Μαριάς είπε:
“Η εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε έναν κοινωνικό Αρμαγεδδώνα. Έτσι παρότι η Ελλάδα έλαβε ως δάνεια από το 2010 μέχρι σήμερα 214δις ευρώ εντούτοις η ανεργία έχει φτάσει στο 26%, η ανεργία των νέων στο 50%, έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους και πάνω από έξι εκατομμύρια, δηλαδή το 40% του πληθυσμού, ζουν σε κίνδυνο φτώχειας.
Ταυτόχρονα, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ αντί να μειωθεί αυξήθηκε από 120% του ΑΕΠ πριν το μνημόνιο στο 180% του ΑΕΠ σήμερα και όλα αυτά γιατί τα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν αξιοποιήθηκαν για να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία αλλά για να αναχρηματοδοτηθούν παλιά δάνεια.
Απότυχε λοιπόν η πολιτική του μνημονίου στην Ελλάδα και η ευθύνη ανήκει στην τρόικα, δηλαδή στο ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ.
Έχω υποστηρίξει επανειλημμένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι πρέπει να γίνουν τα παρακάτω:
1) Να αποζημιώσει η τρόικα την Ελλάδα για την οικονομική ζημία που έχει υποστεί.
2) Να διαγραφεί το επονείδιστο χρέος.
3) Να σταματήσει η κερδοσκοπική και τοκογλυφική πολιτική της ΕΚΤ που ενώ έχει αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου με έκπτωση 40%, τα πληρώνεται στο 100%.
4) Να επιστέψει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες κέρδη 4δις για το 2014 στην Ελλάδα.

Αυτές είναι οι σκέψεις και οι προτάσεις μου, αυτό είναι το θετικό σοκ που προτείνω και δεν αναμένω βέβαια να συμφωνήσετε. Ποία είναι η δική σας πρόταση για το κούρεμα του δημοσίου χρέους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία που έχει φτάσει στο 135% του ΑΕΠ, 2,155τρις ευρώ. Συμφωνείτε με τη σύγκλιση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το κούρεμα του δημοσίου χρέους των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου όπως έγινε το 1953 στη Διάσκεψη του Λονδίνου οπότε και κουρεύτηκε πάνω από 50% του χρέους της Γερμανίας, μηδενίστηκαν τα επιτόκια και το υπόλοιπο χρέος πληρώθηκε με ρήτρα ανάπτυξης;”. 

Το βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά: