Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το 2ο Νηπιαγωγείο Κολινδρού εντάχθηκε και τη φετινή σχολική χρονιά στο πρόγραμμα «Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής Μαθητών» το οποίο
πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis με κύρια δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την ευγενική χορηγία και άλλων δωρητών και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
    Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής έχει δύο βασικούς στόχους:
Ø  Να προσφέρει καθημερινά σε όλους τους μαθητές του σχολείου ένα δωρεάν, υγιεινό ποιοτικό μικρογεύμα.
Ø  Να ενημερώσει τους μαθητές και τις οικογένειές τους για την υγιεινή διατροφή και να ενδυναμώσει σωστές διατροφικές συνήθειες.
   Για το λόγο αυτό, τα μικρογεύματα σχεδιάζονται με βάση τις αρχές της υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν δράσεις με στόχο την προώθηση της υγιεινής διατροφής.
   Κάθε ημέρα στο σχολείο μας δίνεται δωρεάν σε κάθε μαθητή ένα μικρογεύμα, το οποίο ενδεικτικά αποτελείται από:
§  Ένα αρτοσκεύασμα (διαφορετικό για κάθε ημέρα της εβδομάδας), όπως: σάντουιτς (πχ. ψωμί ή αραβική πίτα με τυρί ή κοτόπουλο και λαχανικά), κουλούρι Θεσσαλονίκης, κριτσίνια, σταφιδόψωμο
§  Φρέσκο φρούτο εποχής
§  Γάλα λευκό χαμηλών λιπαρών ή γιαούρτι 3 φορές την εβδομάδα


   Το μικρογεύμα σχεδιάζεται από την ειδική επιστημονική ομάδα του Προγράμματος σε συνεργασία με Καθηγητές Πανεπιστημίων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, όπως το Harvard. Υπολογίζεται ότι με το μικρογεύμα καλύπτεται περίπου το 1/3 των καθημερινών αναγκών των παιδιών σε ενέργεια, καθώς και ένα σημαντικό μέρος των ημερήσιων αναγκών τους σε πρωτεΐνες και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά π.χ. φυτικές ίνες, βιταμίνες κ.ά.
     Οι μαθητές και οι γονείς του σχολείου μας αποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά την εφαρμογή του προγράμματος  το οποίο ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015.