Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμήν του συντοπίτη συγγραφέα Μάκη Τσίτα

 Με πολύ μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δ. Σ. του Δημαρχείου Πέλλας, στα Γιαννιτσά, η εκδήλωση προς τιμήν του συντοπίτη συγγραφέα
Μάκη Τσίτα με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 για το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός».
Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα και με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί όρθιο την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος απένειμε στον  συντοπίτη συγγραφέα Μάκη Τσίτα την «Πελλαία Κλείδα».
«Η πανευρωπαϊκή σου διάκριση εκτός από το γεγονός ότι κάνει περήφανη την οικογένεια σου, τιμάει και κάνει περήφανους και όλους εμάς, την γενέτειρα σου την Αξό αλλά και ολόκληρο το Δήμο Πέλλας. Η εργατικότητα και η συνέπεια του χαρακτήρα σου αποτέλεσαν τα θεμέλια για την τόσο μεγάλη και τόσο γρήγορη επιτυχία σου. Είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες και σπουδαιότερες από την σημερινή διακρίσεις» ανέφερε ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του.

Φανερά συγκινημένος ο Μάκης Τσίτας δήλωσε «Ευχαριστώ θερμά τον κ. Στάμκο γιατί με δική του πρωτοβουλία οργανώθηκε η σημερινή πετυχημένη εκδήλωση. Νοιώθω απόψε, πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους φίλους και γνωστούς, που βραβεύομαι για το έργο μου στον τόπο μου. Γεγονός που συμβαίνει σπάνια. Η σημερινή τιμητική εκδήλωση αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα του΄΄Ουδείς Προφήτης στον τόπο του΄΄ και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γι' αυτό». Στη συνέχεια μίλησε για την πρώτη του επαφή με την λογοτεχνία και την απόφαση που πήρε από μικρός να γίνει συγγραφέας και τόνισε: «Όλα αυτά τα χρόνια το γράψιμο έγινε το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής μου, καθόρισε τα πάντα, ότι έκανα στη ζωή μου κινήθηκε γύρω από αυτό. Για αυτό εξάλλου σπούδασα δημοσιογραφία, ήθελα αυτό που θα κάνω να έχει σχέση με το γράψιμο. Για αυτό κατέβηκα στην Αθήνα, η οποία, παρά τους αρχικούς φόβους και επιφυλάξεις των γονιών μου, ήταν πολύ φιλόξενη για μένα».
Συντονίστρια της παρουσίασης ήταν κ. Γιάννα Καρύπη, καθηγήτρια, ενώ για τον συγγραφέα και το έργο του μίλησε η φίλη και συντοπίτισσα του Μάκη Τσίτα κ. Μάρθα Ιορδανίδου, φιλόλογος, η οποία αναφέρθηκε στα παιδικά χρόνια του συγγραφέα, στο μυθιστόρημα «Μάρτυς μου ο Θεός» και στην αξία του βραβείου που απέσπασε ο συγγραφέας. Στη συγγραφή των παιδικών βιβλίου του Μάκη Τσίτα αναφέρθηκε η κ. Μαρία Αθανασιάδου, δασκάλα, η οποία μίλησε για τα παιδικά βιβλία του συγγραφέα. Ανάγνωση αποσπασμάτων από το βραβευμένο βιβλίο «Μάρτυς μου ο Θεός» έκανε ο κ. Αργύρης Ταφραλίδης, ηθοποιός του Θεατρικού Εργαστηρίου Γιαννιτσών. Η βραδιά έκλεισε με την συμμετοχή του εφηβικού τμήματος του Θεατρικού Εργαστηρίου Γιαννιτσών. Με επικεφαλής την θεατρολόγο κ. Αναστασία Χατζηλιάδου τα παιδιά του εργαστηρίου δραματοποίησαν το τελευταίο παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Ο αδέσποτος Κώστας» (εκδ. Ψυχογιός).
Την εκδήλωσε τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, ο π. Ισίδωρος Κυριάζος, οι αντιδήμαρχοι Αθανάσιος Επιτροπάκης και Κυριάκος Παντελίδης, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ Κώστας Μπαλτζίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Παναγιώτης Κερασόπουλος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Πέλλας Νίκος Παπανικολάου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Ανδρεάδης, Ζωή Κουτσοκώστα και Νίκος Βαλνάρης, τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Βιογραφικό:
Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης του περιοδικού Index (2006-2011). Σήμερα διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr.
Λογοτεχνικά κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα) έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μονόπρακτά του «Στην πλατεία» και «Η τηλεόραση» παίχτηκαν στο «Θέατρο των Καιρών», σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα σουηδικά και τα φινλανδικά.
Έχει εκδώσει δεκαπέντε βιβλία για παιδιά, μία συλλογή διηγημάτων και το μυθιστόρημα Μάρτυς μου ο Θεός, για το οποίο έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature 2014).