Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

«Οριοθέτηση ζωνών για να αποφευχθεί η εξάπλωση του επιβλαβούς για τον αραβόσιτο εντόμου Diabrotica virgifera Le Conte»


Το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας ενημερώνει τους καλλιεργητές αραβοσίτου (καλαμποκιού) ότι λόγω της επιβεβαιωμένης παρουσίας στην περιοχή μας του εντόμου καραντίνας Diabrotica virgifera Le Conte για διάστημα μεγαλύτερο των δύο διαδοχικών ετών επιβάλεται η λήψη μέτρων για να
αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του.
Έτσι με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και σε εφαρμογή της Κοινοτικής και Εθνικής νομοθεσίας, καθορίζεται ως μολυσμένη ζώνη η έκταση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας μέσα στην οποία έχει εντοπισθεί έως σήμερα το συγκεκριμένο έντομο. Η μολυσμένη ζώνη οροθετείται κατά προσέγγιση, ανατολικά: από την ακτογραμμή, δυτικά: από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου, βόρεια: από το χείμαρρο Βύθισμα και την ΠΕΟ Κατερίνης - Ελασσόνας και νότια: από τον οικισμό της Λεπτοκαρυάς.
Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου από τη μολυσμένη ζώνη σε απαλλαγμένες από το έντομο περιοχές λαμβάνονται μέτρα σε ετήσια βάση, σε μια ζώνη περιστολής η οποία εκτείνεται δέκα (10) χιλιόμετρα στο εσωτερικό της μολυσμένης ζώνης και τριάντα (30) χιλιόμετρα εκτός της μολυσμένης ζώνης.
Η ζώνη περιστολής καλύπτει όλη την έκταση του νομού και συνεπώς τα μέτρα του προγράμματος περιστολής εφαρμόζονται σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.
Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής:
Α) αμειψισπορά κατά τρόπο ώστε:
* οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ετών ο αραβόσιτος να αναπτύσσεται μόνο μία φορά (1:2) ή * οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια τριών διαδοχικών ετών ο αραβόσιτος να μπορεί να αναπτυχθεί δύο φορές (2:3) και η σπορά μιας τουλάχιστον από αυτές τις καλλιέργειες αραβοσίτου να πραγματοποιείται όσο το δυνατόν οψιμότερα (μετά την εμφάνιση των προνυμφών),
ή
* οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια τριών διαδοχικών ετών ο αραβόσιτος να μπορεί να αναπτυχθεί δύο φορές (2:3) σε συνδυασμό κάθε φορά με αποτελεσματικούς χειρισμούς με εγκεκριμένα εντομοκτόνα κατά των ενηλίκων και των προνυμφών του εντόμου.
Β) Διαχείριση της καλλιέργειας σε ολόκληρη την περιοχή της μολυσμένης ζώνης με τρόπο που να μειώνει τις πιθανότητες περαιτέρω εξάπλωσης του εντόμου.
Γ) Εντατική παρακολούθηση, από την υπηρεσία μας, της παρουσίας του εντόμου στο μη μολυσμένο τμήμα της ζώνης περιστολής, με χρήση φερομονικών παγίδων.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί αραβοσίτου μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου στα τηλέφωνα: 2351-351-116 (Χύτας Δημήτριος), 2351-351- 252 (Νικολάου Μιλτιάδης) και 2351-351-119 (Χλιούμης Γεώργιος).