Κίπλινγκ, αναρωτιέται κανείς πόσοι αιώνες πέρασαν από τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2009.
Από τότε που πάλι μέσα στη Βουλή ακούγαμε για μειώσεις διοδίων (ο νέος αρμόδιος υπουργός μας το ξεκαθάρισε πως αυτό δεν γίνεται), για κατάργηση των ασφαλιστικών νόμων που αυξάνουν τα όρια ηλικίας και την μείωση των συντάξεων, για απονομή των συντάξεων «το αργότερο σε τρεις μήνες από όλα τα Ταμεία και με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτού του μέτρου το τέλος του 2010», για διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων κατά 300.000, για σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ώστε να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού, για θέσπιση κινήτρων για την πρόσληψη νέων, με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των σχετικών ασφαλιστικών εισφορών για 4 χρόνια, για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώνονται, για στήριξη του εισοδήματος των αγροτών μέσω των κοινοτικών κονδυλίων, για καταβολή του Επιδόματος Αλληλεγγύης στους οικονομικά ασθενέστερους αγρότες, για αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη και της αγρότισσας, ώστε να διαμορφωθεί σταδιακά στα 550 ευρώ για το ένα άτομο και 950 για το ζευγάρι αγροτών.
Σα να πέρασαν αιώνες από τότε που ο Γ. Παπανδρέου μέσα στη Βουλή έλεγε πως «το “Πρώτα ο πολίτης” δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, θα μετατραπεί σε καθημερινή κυβερνητική πρακτική».
Τότε που βροντοφώναζε πως «δεν χρωστάω σε κανέναν, δεν χρωστάω σε κανέναν άλλον εκτός από τον ελληνικό λαό και δεσμεύομαι απέναντι σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, είτε μας ψήφισαν, είτε δεν μας ψήφισαν, ότι με όλες μου τις δυνάμεις, με όλη μου την ψυχή αυτή την εντολή και εμπιστοσύνη θα την τιμήσω».
Τότε που ακούγαμε για πράσινη ανάπτυξη, τουρισμό δώδεκα μήνες τον χρόνο, επιθετική πολιτική προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων, για «απογκετοποίηση», για αύξηση στο 2% του ΑΕΠ των κονδυλίων για την Έρευνα, πλήρη αξιοποίηση και απόδοση στον λαό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, σύγχρονο σύστημα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για παιδιά με αναπηρία, σύγχρονα νοσοκομεία που σέβονται τον πολίτη, του οποίου ο ηλεκτρονικός φάκελος θα διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας, οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και έλεγχος της εισφοροδιαφυγής, σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης που θα στηρίξει οικονομικά το σύστημα και θα διασφαλίσει τις επόμενες γενιές, θέσπιση ελάχιστου εισοδήματος από τον πρώτο προϋπολογισμό.
Πόσοι αιώνες έχουν περάσει στ’ αλήθεια από τότε που ο Τύπος γέμιζε από συνεντεύξεις του νομπελίστα Στίγκλιτς (πού είναι άραγε αυτή η ψυχή των ωραίων ημερών και των συμποσίων της Σύμης;) να μας διαβεβαιώνει πως «αν κάποιος μπορεί να διορθώσει τα λάθη, αυτός είναι ο Γ. Παπανδρέου. Και εγώ, όπως και πολλοί άλλοι σε όλον τον κόσμο, ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του, ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση και να δημιουργήσει την οικονομία, την κυβέρνηση και την κοινωνία που η Ελλάδα επιθυμεί και αξίζει».
Η προπαγάνδα διοχέτευε «πληροφορίες» όπως ότι ο Στίγκλιτς, ο Ντάνιελ Γκρος, ο Γουίλεμ Μπουίτερ, ο Ζαν Πισανί θα συμμετείχαν στην επιτροπή σοφών, όχι από… αλτρουιστική διάθεση, αλλά επειδή βρήκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρόταση του ΓΑΠ να λάβουν μέρος σε ένα εγχείρημα το οποίο, εάν ευοδωθεί, μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για την ανάταξη πολλών άλλων οικονομιών! Και πως όλοι αυτοί διέθεταν επαφές και διασυνδέσεις με διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα και επενδυτικά κέντρα, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, και μπορούν να λειτουργήσουν ως καλοί αγωγοί για την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων.
Πόσοι αιώνες έχουν περάσει από τότε που ο κ. Παπανδρέου υποσχόταν μικρή κυβέρνηση – στρατηγείο, με λιγότερα υπουργεία μέσω συγχωνεύσεων, ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο και δίκαιο φορολογικό σύστημα και μειώσεις φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα;
Πόσοι αιώνες έχουν περάσει από τότε που ο κ. Παπακωνσταντίνου διακήρυσσε πως «δεν ζητάμε περίοδο χάριτος» και πως «η πολιτική που έχουμε σχεδιάσει είναι πολιτική αναθέρμανσης της οικονομίας. Είτε έχουμε 8%, είτε 10%, είτε 12% έλλειμμα. Διαφορετικά η ύφεση θα βαθύνει και τα ελλείμματα θα αυξηθούν κι’ άλλο»;
Πόσοι αιώνες έχουν περάσει από τις δεσμεύσεις για την Ηλεία; - (τώρα γίνονται καυγάδες και αρνήσεις ψήφου εμπιστοσύνης στο υπουργείο Ανάπτυξης).
Παρέα με τον (έμμισθο) Αθεμπίγιο και κουστωδία υπουργών τα είχε ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου. Θέλετε να ακούσετε τι είχε υποσχεθεί;
Κρατήστε την ανάσα σας:
Συνιστάται Διυπουργική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πυρόπληκτων Περιοχών υπό την προεδρία του π/θ. Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό την μορφή ανώνυμης εταιρίας με επωνυμία «Οργανισμός Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών» (ΟΑΑΠΠ) με διάρκεια λειτουργίας 8 έτη για τον συντονισμό και την υποστήριξη του σχεδίου ανασυγκρότησης. Στον ΟΑΑΠΠ εντάσσεται το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.
Διασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 1.000 ε μηνιαίως για κάθε αγροτική οικογένεια των πυρόπληκτων περιοχών ως το τέλος του 2012. Ειδικά για τους ελαιοπαραγωγούς η εγγύηση του εισοδήματος επεκτείνεται ως το τέλος του έτους 2014. Κάλυψη από το κράτος του κόστους των ζωοτροφών. Ίδρυση πρότυπης Αγροτικής Σχολής στα όρια του Νομού Ηλείας και χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους ειδικών προγραμμάτων τύπου Λήντερ και ΟΠΑΑΧ.
Πλήρης ανάληψη από το κράτος του κόστους επισκευής ή ανακατασκευής των πυρόπληκτων κατοικιών, των διατηρητέων και των παραδοσιακών κτιρίων.
Προσδιορίζονται ως πέντε πυρόπληκτοι παραδοσιακοί οικισμοί στους οποίους θα εφαρμοστεί ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα αναδημιουργίας με έμφαση στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τη χρήση βιοκλιματικών προτύπων και την εισαγωγή καινοτόμων μέτρων βιώσιμης ανάπτυξης.
Αναλαμβάνεται από το κράτος το κόστος επισκευής και αποκατάστασης επαγγελματικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Καθιερώνονται αυξημένα επενδυτικά κίνητρα στις πυρόπληκτες περιοχές και ειδικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.
Καταρτίζεται ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων και παρέχεται δωρεάν χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων για μια πενταετία προς όλες τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις πυρόπληκτες περιοχές, με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την κατάρτιση των δασικών χαρτών. Καταγράφονται οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, χρηματοδοτείται η αποκατάστασή τους και εκπονούνται μελέτες και προγράμματα για την αξιοποίησή τους.
Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή «Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Πρότυπης Ανάπτυξης». Δημιουργείται μουσειακό και θεματικό πάρκο με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ελλάδας και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ιδρύεται «Διεθνές Πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο» με σκοπό να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο, για την εκπαίδευση στους τομείς του αθλητισμού και του ολυμπισμού. Ιδρύεται Κέντρο Ειρήνης και Εκεχειρίας. Για τη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, το ΠΑΣΟΚ προτείνει και την παρακράτηση πόρων που δίνονται στα κόμματα και τα υπουργεία για διαφημιστικούς σκοπούς.
Μετά από όλα αυτά, απλώς σφετερίστηκαν ακόμη και τα χρήματα που είχαν προσφέρει οι δωρητές.
Οι υποσχέσεις για την Ηλεία είναι χαρακτηριστικές, αποκαλυπτικές του Μεγάλου Ψεύδους.
Τώρα, ο μεν κ. Παπανδρέου μας είπε προχθές πως δεν είναι ότι άργησε να πάρει μέτρα, αλλά ότι… δεν ήθελε να τα πάρει.
Και όλοι οι υπόλοιποι, με επικεφαλής τον κ. Παπαδήμο, μας είπαν πως δεν ωφελεί να κοιτάμε πίσω, αλλά πρέπει ενωμένοι να δώσουμε την μάχη.
Και πως δεν βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση της τρόικας, αλλά υπό την επιτήρηση της… Ιστορίας.
Συγγνώμη, κ. πρωθυπουργέ, αλλά όλοι αυτοί που δεχθήκατε στην κυβέρνησή σας και αποδείχθηκαν οι μεγαλύτεροι Μιγχάουζεν, υπό την επιτήρηση ποίου βρίσκονται σήμερα;
Διότι αν η Ιστορία ασχοληθεί μαζί τους, θα τους αφιερώσει τις πιο ντροπιαστικές σελίδες της. Κάπου εκεί ανάμεσα σ' αυτά τα άνθη του ψεύδους, θα ανακαλύψει (η Ιστορία) και εσάς...
Υ.Γ. Επομένως, το έργο που παρακολουθούμε τώρα είναι «Ο Παπαδήμος και οι σαράντα ψεύτες». Και μάλιστα, στην κυριολεξία!
http://www.elzoni.gr/html/ent/423/ent.16423.asp