Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Τι συμβαίνει με τον Ερντογάν;

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Οι ηγέτες και η υγεία τους, είναι ένα επίμονο σίριαλ διαρκείας, που υπερβαίνει πρόσωπα και εποχές. Διαχρονικά, η εξουσία δεν έκρυβε την έντονη ενόχλησή της για όσους ζητούσαν λεπτομέρειες για τον… ιατρικό φάκελο του ηγέτη ενός έθνους, καθώς λίγοι ήταν εκείνοι που
επένδυσαν στην προσωπική υπέρβαση να ενημερώσουν οι ίδιοι την κοινωνία στην οποία απευθύνονταν, για τόσο αμιγώς προσωπικά θέματα.

Το έκαναν, επειδή γνώριζαν ότι το ζήτημα της υγείας κάποιου, παύει να είναι προσωπικό, όταν ο κάποιος ηγείται μιας χώρας, καθώς βρίσκεται πλέον σε άμεση συνάρτηση με την άσκηση της εξουσίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να ανήκει στην κατηγορία των εξαιρέσεων. Με αποτέλεσμα, σε μια χώρα σαν την Τουρκία, με σύνθετες δομές και ακόμη πιο ευαίσθητες ισορροπίες σε επίπεδο εξουσίας, η πρόσφατη περιπέτεια υγείας του ισλαμιστή πολιτικού, ο οποίος κατάφερε να παραμερίσει το στρατιωτικό κατεστημένο, να εξελίσσεται σε θρίλερ διαρκείας.

Πριν από μερικές μέρες, ο Ταγίπ Ερντογάν υπεβλήθη σε εγχείρηση στην κάτω γαστρική χώρα, με λαπαροσκοπική μέθοδο. Αυτά. Χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες ή διευκρινίσεις. Έκτοτε, ουσιαστικά απέχει από τα καθήκοντά του, ενώ η συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κάθε άλλο παρά διασκέδασε τις εντυπώσεις και την ανησυχία.

Οι αμφιβολίες και οι ψίθυροι για την κατάσταση της υγείας του Ταγίπ Ερντογάν έχουν άμεση σχέση με το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας. Ο ίδιος, κατάφερε να εμπεδωθεί ως ο μάλλον σημαντικότερος πολιτικός ηγέτης στην ιστορία της γειτονικής χώρας, μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ. Και φυσικά, κατάφερε να επικρατήσει του άλλοτε και διαχρονικά πανίσχυρου τουρκικού κατεστημένου.

Από τη δική του καλή υγεία, εξαρτάται εν πολλοίς η βιωσιμότητα του νέου συστήματος εξουσίας που δόμησε στην Τουρκία. Διάδοχος άλλωστε, με τα δικά του χαρισματικά γνωρίσματα, δεν φαίνεται να υπάρχει. Και αυτή η απουσία, καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη την αβεβαιότητα.

http://www.statesmen.gr/