Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πτώση στα λιπάσματα;

Image
Επιφυλακτικοί μέχρι την τελευταία στιγμή εμφανίζονται οι ευρωπαίοι παρασκευαστές λιπασμάτων, οι οποίοι εξακολουθούν να απέχουν από την αγορά των πρώτων υλών, με στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν πιο συμφερουσών συμφωνιών.

Οι μακροοικονομικές ανησυχίες, που εξαπλώνονται σε όλα τα κράτη
μέλη της Ε.Ε., μεταφράζονται σε μειωμένη ζήτηση για λιπάσματα από τους αγρότες. Η διστακτικότητα αυτή έχει μεταφερθεί και στους μεταποιητές των λιπασμάτων, οι οποίοι αποφεύγουν να αγοράσουν ακριβές πρώτες ύλες, εφόσον αυξάνεται ο κίνδυνος να σημειωθεί μια σημαντική υποχώρηση των τιμών.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί πριν από τρία χρόνια, όταν οι εταιρείες είχαν αγοράσει πρώτες ύλες σε εξαιρετικά υψηλές τιμές και στη συνέχεια σημειώθηκε κατάρρευση των τιμών που είχε εξαιρετικά δυσμενείς επιδράσεις τόσο στις εταιρείες, όσο και στους παραγωγούς.
Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των πρώτων υλών όλων των λιπασμάτων κινούνται πτωτικά, χαμηλότερα ακόμα και από τα επίπεδα αντίστασης των τελευταίων έξι μηνών. Παρακολουθώντας αυτή την εξέλιξη, οι ευρωπαίοι αγοραστές αναμένεται να καθυστερήσουν για λίγο ακόμα τις αγορές τους που προορίζονται για την παραγωγή των λιπασμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στις εαρινές καλλιέργειες.
Ήδη, τα φωσφορικά λιπάσματα έχουν μειωθεί κατά 35 δολάρια την τελευταία εβδομάδα, ενώ τα πλήρη υποχωρούν κατά 25 δολάρια. Η αμμωνία σημειώνει σημαντική πτώση κατά 55 δολάρια σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ η ουρία υποχωρεί κατά 15-20 δολάρια, στα 450 δολάρια ο τόνος.

Δούσκα Ελένη

http://www.agronews.gr/content/view/73463/121/lang,el/