Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η ΕΕ πιέζει την Ιταλία να μειώσει το τεράστιο χρέος της


berlusconi 300x200 Η ΕΕ πιέζει την Ιταλία να μειώσει το τεράστιο χρέος της
Ο Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε την Κυριακή να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του για μείωση του τεράστιου χρέους
της Ιταλίας και να σταματήσει τη μετάδοση του χρέους της Ευρωζώνης.
Ενώ επιμένει ότι η Ιταλία ”δεν διατρέχει κίνδυνο”, ο κ. Μπερλουσκόνι είπε ότι το Υπουργικό του Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Δευτέρα σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ιδίως του συνταξιοδοτικού συστήματος.
”Θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της κατάστασης για να δούμε αν μπορούμε να προωθήσουμε μέτρα που δεν μπόρεσα να εφαρμόσω μέχρι τώρα λόγω διαφορών με την πλειοψηφία”, είπε στους δημοσιογράφους μετά από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Πριν από τη Σύνοδο, ο Ιταλός Πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
”Πρέπει να καθησυχάσουν τους επενδυτές και να καθησυχάσει άλλα κράτη”, είπε ο κ. βαν Ρομπέι σε συνέντευξη Τύπου.
”Σαφώς, ζητάμε για μεγάλες προσπάθειες από την πλευρά των ιταλικών αρχών και νομίζω ότι είναι έτοιμες να το πράξουν”.
Ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εργαστούν ”χέρι με χέρι” με τον Μπερλουσκόνι στις επόμενες ημέρες για να επιβεβαιωθεί ότι η Ρώμη ”υλοποιεί αυτό που υποσχέθηκε”.
Η κ. Μέρκελ κάλεσε την Ιταλία να δράσει με αξιοπιστία για τη μείωση του τεράστιου χρέους ύψους 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ, που είναι ίσο με το 120% του ιταλικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
”Η Ιταλία είναι μια μεγάλη οικονομική δύναμη, αλλά η Ιταλία έχει επίσης ένα πολύ υψηλό επίπεδο χρέους και θα πρέπει να μειωθεί με αξιόπιστο τρόπο τα επόμενα χρόνια”, είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι ”αυτό είναι που περιμένουμε από την Ιταλία”.


http://www.onlycy.com/