Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών


Η 24η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα, γιορτάζουμε την επέτειο ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που λειτούργησε με όραμα και σκοπό τη
διασφάλιση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της έννομης τάξης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, του σεβασμού μεταξύ των κρατών και την αποτροπή των πολεμικών συγκρούσεων.

Επιβεβλημένη η παρουσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που καθιέρωσε έναν κώδικα συμπεριφοράς των κρατών και αγωνίζεται για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών, την εξάλειψης της βίας, της φτώχειας και του υποσιτισμού, την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όλων των λαών, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εδραίωση της δημοκρατίας, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την προστασία του περιβάλλοντος, την άρση των διαφόρων ανισοτήτων αλλά και την προώθηση της συνεργασίας για την εξεύρεση λύσεων σε θέματα κρίσεων, οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Η σύσταση του υπερεθνικού αυτού οργανισμού- προς όφελος της ανθρωπότητας- έδωσε ελπίδες στους λαούς για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, καθώς με διεθνείς συνθήκες κοινής αποδοχής, διαμορφώθηκαν ισχυρές αρχές που διέπουν τη συμπεριφορά των κρατών και καθορίζουν τη νομική και ηθική υπόσταση των πράξεων των κρατών και των εθνών.


Η σημερινή επέτειος είναι μια ευκαιρία αναγνώρισης του έργου του ΟΗΕ, περισυλλογής και εντατικοποίησης των δράσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών των λαών και την προώθηση της κοινωνικής προόδου.

Το μήνυμα της σημερινής επετείου επικεντρώνεται στην πίστη και την εφαρμογή όλων των αρχών και των αξιών που αποτέλεσαν τη βάση για την ίδρυση του Ο.Η.Ε. , για μια πιο ειρηνική, ασφαλή και δυνατή διεθνή κοινότητα για τις υπάρχουσες γενιές και τις γενιές που έπονται.